"Njuter av hockeyn på ett helt annat sätt nu"


► Jan Mursak har valt bort KHL och Nordamerika.
► Stannar han i Sverige är det bara Frölunda som gäller.
► Beslut först efter säsongen, men han säger om upplevelsen här:
► – Jag är glatt överraskad av Göteborg, hade hört att svenskar skulle vara tysta och kalla. 

Rakapuckar.com bild

20 POÄNG PÅ 15 SHL-matcher, finns bara ett ord för Jan Mursaks tid i Frölunda:

Succé.

Självklart jobbar Frölunda på att knyta upp slovenen.

– Vi har en bra dialog och gör allt vi kan för att behålla honom, säger sportchefen Fredrik Sjöström.

Mursak själv är tydlig – med allt utom var han ska spela nästa säsong:

– Jag kan inte tänka på framtiden och spela samtidigt. Jag bestämmer mig efter säsongen, nu vill jag koncentrera mig på att hjälpa Frölunda vinna mästerskapet.

Dock, fortsatt i avdelning tydlighet:

– Jag har varit i Ryssland (KHL) i fem år, jag åker inte tillbaka dit på några år; jag säger inte att jag aldrig gör det, för det kan komma ett erbjudande som inte går att säga nej till, men inte på några år i alla fall. Och Nordamerika … jag har varit i NHL, sett hur det är, lärde mig mycket i Detroits organisation, men jag är 30 nu, det är många unga killar där, så det går bort. Jag kommer stanna i Europa, kommer spela någonstans där jag trivs och kan starta familj.

Ni vet att Mursak tidigare sagt att han gillar Frölunda, att han och frun Victoria kan tänka sig skaffa barn och starta den där familjen just här i Göteborg.

Rakapuckar.com bild

Och Frölunda, likt andra SHL-klubbar, har fetare plånbok nästa säsong.

Men det finns cash i Schweiz också.

Chansen att Mursak stannar i Frölunda är hygglig – men räkna med att beslutet dröjer.

Han är tydlig på den punkten också, slovenen.

Vad gäller handledsskadan som störde honom så mycket i Ryssland så finns den där fortfarande – dock hanterbar:

– Ja, och jag hoppas att det håller i sig säsongen ut.

Mursak om livet med en ond handled:

– Den blir inflammerad efter matcher, måste behandlas (is), men den stör mig inte så mycket när jag spelar. Teka, skjuta, det har gått bra. I en del matcher har jag inte ens haft ont. Det är några saker jag behöver vara försiktig med, annars är det okej. 

** Efter säsongen – operation?
– På något sätt måste det här fixas, ja.

Rakapuckar.com bild

En krånglande handled är inte optimalt, ändå har Mursak kommit in i Frölunda och gjort succé. Trivseln är en stor anledning här:

– Det viktigaste är kvar: slutspelet. Men visst är jag glad och nöjd så här långt, jag njuter av hockeyn på ett helt annat sätt nu, att få spela med pucken mer, få lov att göra misstag och lära av dem. Det ger mig självförtroende, det är en stor förklaring till framgången.

***

En stjärna och en murvel. Den ene svarar, den andre frågar. Foto: JUKKA TUOMINEN


Ni läsare skickade ju in frågor till Jan Mursak, en del av er fick dem besvarade i snacket ovan, här några andra. Jag hann inte ställa alla era frågor, hoppas på förståelse för det.

”Rikard J” ville veta om Mursak kunde tänka sig en pubrunda med fansen om det blir SM-guld?
– Efter sista finalen? Då är nog hela laget ute och tar en öl, då kan vi alla ta en öl med den här killen.

”Daniel B” undrade vad som kommer avgöra nästa klubbadress, pengar, trivsel eller annat? Mycket av detta framgick ju ovan, men här lite mer.
– Pengar är alltid viktigt, men jag har ju eliminerat KHL, så det är alltså inte det jag prioriterar just nu. Jag vill trivas, spela en hockey jag gillar, efter säsongen får vi se.

”Victor” undrade om Mursaks bild av Sverige i dag motsvarade den han hade när han kom hit:
– Saken är att jag trodde svenskar följde regler, var tysta, kalla, tillbakadragna. Men så har jag inte alls upplevt det, folk här är pratsamma, välkomnande, open minded. En stor anledning till att jag trivs så bra. Jag vet inte om det är typiskt för Göteborg, det var någon som sa det till mig.

Rakapuckar.com bild

”Patric” undrade om Mursak lärt sig vilka skojarna i omklädningsrummet är.
– Haha … alla där inne är snabba med att skämta. Några mer än andra. Jag gillar att skoja med Max (Friberg), kallar honom ”a bad, bad boy”, och han kallar mig det samma. Det är vår grej. Jag kallar honom ”a good boy” nu …

”Axel” ville veta om Mursak kunde tänka sig att bli kapten om Joel Lundqvist slutade. Det ska han ju inte, nummer 20, men jag förde frågan vidare ändå.
– Att utses till kapten, då har du åstadkommit något bra. En stor ära för mig att vara kapten för Sloveniens landslag, det trodde jag inte. Joel skulle vara oerhört svår att ersätta i Frölunda, både på och utanför isen, han är klubbens namn. Men det här är inget jag tänkt på. 

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
15 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Ludvig T, 1 år sedanSvara

  Tackar för bra text som alltid!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Kul att du gillar. :)

 • Kommentar avatar
  Rw, 1 år sedanSvara

  Grymt bra text! lite orolig att det blir Schweiz för Mursak dock. :/ Om det blir de får man hoppas på att han gör en Lasch, att komma tillbaka efter 1 år.

  • Kommentar avatar
   Anders Olsson, 1 år sedanSvara

   Frölunda borde se till att öppna plånboken lite extra för att behålla honom. Även erbjuda extragrejer som att betala operationen hos en riktigt bra specialist, hitta bra boende, hur och när de ska köa för garantera framtida dagisplats, bra utbildning i svenska för han och frun m.m.

   Det med att det just är vi i och runt Göteborg som är öppna och trevliga kan mycket väl stämma, stereotypen finns av en anledning.
   Stämmer ju inte på alla i stan men urinvånare och sånna som bott här länge, självklart till större del än på andra ställen tror jag.
   Hade själv en vän som var utbytesstudent och bytte till att läsa i Stockholm. Tog 3 månader innan hon slutade utbildningen och flyttade tillbaks till Tyskland för att hon inte fick några vänner alls där. Innan hade hon läst 1 år i Sverige

    Kommentar avatar
    Daniel B, 1 år sedanSvara

    Håller med om att Frölunda borde öppna plånboken. Kommer ju finnas extra pengar med tanke på det nya avtalet. Jag tycker Frölunda har gjort det bra sista åren med att inte erbjuda höga löner som dom gjorde ett tag men detta är ett undantag. Murre är värd bra pengar.

  • Kommentar avatar
   Daniel B, 1 år sedanSvara

   Tack HL. Kung är du. En undran bara, han säger att han inte vill spela och tänka på framtiden samtidigt. Vore det inte skönt att ha bestämt var han ska spela och tryggat framtiden ett tag om han bestämde sig innan slutspelet? Då är det avklarat så att säga. Han trivs tydligen jättebra i stan, med hockeyn och sättet att spela hockey på. Rädd att han kanske väntar och ser om han får ett saftigt erbjuda från Schweiz...

    Kommentar avatar
    John, 1 år sedanSvara

    Mardrömmen vore ju att han redan gjort klart med Schweiz men av respekt inte säger det.

    Kommentar avatar
    Daniel B, 1 år sedanSvara

    Hoppas och tror att så inte är fallet.

  • Kommentar avatar
   F, 1 år sedanSvara

   Det låter som att han har Schweizdrömmar ja. Får hoppas att kanske typ Lasch "I've looked at clouds from both sides now"-övertygar honom om att det är lika bra att vara kvar här istället :)

   • Kommentar avatar
    Peter Smögen, 1 år sedanSvara

    Visst Mursak vill vi ha kvar men att säga ”öppna plånboken” är lätt att säga, kan alltid rubba balansen i ett lag. Ponera Mursak får 350tkr/ mån. Spelare X har gjort fler poäng, ser sitt marknadsvärde, vill ha samma lön... Sen måste du ha konkurrenskraftigt lag rakt igenom, där ska med dyra löner läggas. Vill bara påpeka att det inte är så enkelt, finns många aspekter att ta hänsyn till. Men visst vill jag ha kvar Mursak, men till vilket pris?

     Kommentar avatar
     Daniel B, 1 år sedanSvara

     Förstår vad du menar Peter men givetvis får det inte kosta hur mycket som helst. Vad tror du lasch har?? 200-250000 i månaden kanske?? Och säg att detta är vad vi erbjuder. Man kan lägga in att han kan bli assisterande kapten nu när Nyberg lämnar. Och lite annat.

     Kommentar avatar
     Peter Smögen, 1 år sedanSvara

     Ja det låter väl inte orimligt, finns ju som några påpekat här, sociala morötter att locka med oxå. Ville bara belysa att det inte är så enkelt som att ”öppna plånboken” Blåvitt o deras rövar-affärer kan tas som ett avskräckande exempel...Sveriges genom tiderna mest misskötta förening

     Kommentar avatar
     Daniel B, 1 år sedanSvara

     Håller med Peter. En undran, om Murre får 200-250000 i månaden så är det väl inte så mycket mindre än i Schweiz eller? Någon som vet vad det är för löner för toppspelare i Schweiz?

     Kommentar avatar
     Peter Smögen, 1 år sedanSvara

     En gissning: 400-500 tkr/mån i Schweiz

   • Kommentar avatar
    Conta, 1 år sedanSvara

    Hoppas Mursak trivs tillräckligt bra i Göteborg för att stanna i Frölunda.Schweiz blir svårt matcha lönemässigt.Mursak har gjort det välebra producerar bra med poäng med duktig över hela banan.Verkar vara en go schysst gubbe med.

    • Kommentar avatar
     EB, 1 år sedanSvara

     Spelarlönerna i Schweiz blir högre av två skäl:

     1. Valutan. Schweizerfrancen är skyhög vilket ger en stor köpkraft åt klubbarna.

     2. Skatterna är lägre, framför allt inkomstskatten, men även arbetsgivaravgiften.

     Om Lasch får 200 tkr i månaden så kostar han ca 260 tkr för Frölunda. Det han får i handen är knappt 100 tkr. Om en klubb i Schweiz betalar 260 tkr i månaden så får spelaren minst 150 tkr i handen.

     • Kommentar avatar
      Peter Paegle , 1 år sedanSvara

      Mursak är den bästa spelaren i Frölunda just nu. Håller med Peter här ovan , tror dock Frölundas ledning har en plan hur mycket dom vill lägga i lön mm. Dock är han värd mest lön i laget i dagsläget oavsett hur mycket poäng han gör. För det övriga jobbet på isen gör han klart bättre än tex Lasch

      • Kommentar avatar
       John, 1 år sedanSvara

       Även om Murre drar så borde han klargjort för alla i föreningen hur viktigt det är med riktig spetskompetens. Precis som med Weber.

       • Kommentar avatar
        N, 1 år sedanSvara

        En stjärna och en murvel.. jag är fortfarande förbryllad vem som är vem? ;)

        • Kommentar avatar
         Manne , 1 år sedanSvara

         Mursak blir kvar i Frölunda, jag är stensäker! Kom ihåg var ni läste det först.

          Kommentar avatar
          Daniel B, 1 år sedanSvara

          Manne, om så är fallet så bjuder jag på en körv i Scandinavium...;)

          Kommentar avatar
          Manne , 1 år sedanSvara

          Den körven ska bli god :)

        • Kommentar avatar
         Johan L , 1 år sedanSvara

         Sådant här är kul att läsa. Mycket bra. Tack för det :)

         • Kommentar avatar
          #18, 1 år sedanSvara

          Kung. Henrik. Älskar djupet i din bevakning av Frölunda.

          • Kommentar avatar
           Rikard J, 1 år sedanSvara

           Mursak <3


           Lämna en kommentar