Idrott – något som en minister får "på köpet"


► Förståelsen för de största, professionella arenaidrotternas villkor tycks rätt liten från regeringshåll.
► Jag är inte förvånad. Idrott är ju något en svensk minister får ”på köpet.”
► Hoppet lever om publik på fotbolls- och hockeymatcher i höst. Men jag uppmanar ingen att hålla andan.

Rakapuckar.com bild

Bilden hämtad från Frölunda–Djurgården i mars. Så här lär det se ut i höst också.


SVENSK ELITFOTBOLLS GENERALSEKRETERE, Mats Enquist, har beklagat sig i media i veckan.

– Som det ser ut just nu så har vi inga signaler på att någon ens vill prata med oss, sa han enligt Expressen och fortsatte:

– Vi har tryckt på för att få en dialog med folkhälsomyndigheten (FHM) då vi ser att andra branscher har lyckats hålla öppet under ansvar. Av någon anledning har dialogen med evenemangsverksamheten uteblivit. Det är klart att det är frustrerande att vi inte kan ha en dialog. ”Ingen vill prata med oss.” Smaka på den.

Fotbollen, som drar tusentals åskådare till sina matcher, med allt vad det innebär för samhället i ekonomiskt hänseende, har inte ens en dialog med FHM.

Vad tror ni det gör med framtidstron hos den andra stora arenaidrotten, hockeyn?

FHM:s ”ursäkt” är, formulerad av Anders Tegnell i ett mejl till Expressen:

– Vi har en dialog med riksidrottsförbundet för att alla idrotter ska hanteras på samma sätt. Sedan har de dialog med olika specialförbund.

Rakapuckar.com bild

Sorry, jag köper inte det. Klart att Tegnell & Co inte kan svara på frågor från 72 specialförbund, men här är ju problemet:

Alla är inte lika viktiga i det här fallet.

Varpa, dart och curling lider inte som fotboll och hockey, betyder inte lika mycket för samhället.

Från expressen.se

De stora arenasporterna blöder (ja, jag vet, det har delats ut några miljoner i stöd), restauranger, affärer, hotell et cetera går miste om de viktiga pengar som följer i matchernas spår, och jag känner faktiskt att det är brist på respekt från regeringshåll att inte upprätthålla något slags dialog med framför allt fotbollen och hockeyn.

Att alla är lika är en vacker tanke.

Men alla är inte lika.

Det finns ekonomiska aspekter här som placerar idrotterna, deras ekonomiska verklighet och samhällsbetydelse på oceaners avstånd från varandra.

Att då låta RF sköta allt, må det vara orientering i en jämtländsk skog eller fotbolls- och hockeymatcher som drar folk i tiotusental … igen, jag köper inte det.

Rakapuckar.com bild

Men jag är inte förvånad.

Idrotten har inte ens egen minister, det är ofta en kombinerad post, något man får ”på köpet”, just nu är  det kultur- och demokratiminister Amanda Lind som drabbats.

På något sätt känns det som gamla tiders ”det är fult med proffsidrott” ligger som ett täcke över Sverige.

Jag kanske har fel.

Men det bådar inte så värst gott om jag har rätt.

– Man tittar med en viss avundsjuka på hur andra länder har det, sa Mats Enquist till svt.se tidigare i veckan.

I några europeiska länder, bland dem Danmark och Frankrike, är publiken tillbaka; med restriktoner, noga kontrollerad, men tillbaka.

Nästan 8000 såg FC Köpenhamn–Bröndby nyligen.

Enquist till svt.se:

– Danmark är ett spännande exempel där både regering och hälsomyndighet tillsammans med ligan tagit fram olika scenarier som man nu testar. Där har man kommit jättelångt. Vi har ganska många olika lösningar som vi tittar på och vi får ganska mycket inspiration och kunskap från våra nordiska och europeiska kollegor. Men det som skiljer oss åt är att vi inte har någon som hjälper oss i bedömningen vad som är viktigt utifrån ett smittskyddsperspektiv. Det finns ingen dialog.

Rakapuckar.com bild

Som jag förstår det är ordningslagen ”boven i dramat” i det här fallet. Den stipulerar just nu max 50 personer på offentliga sammankomster, en fotbolls- eller hockeymatch är en sådan, tusentals som trängs på Ullared är det inte.

Coronaviruset lär dock bry sig ytterst lite om dylika benämningar.

Lagstiftning kan vara ett hinder, jag förstår det, men den är också lätt att gömma sig bakom.

Lagar är inga gudomliga dekret. De stiftas av människor, svenska politiker, och där det finns en vilja att hitta vägar runt, där brukar det ofta gå. Det gick i samband med gymnasieamnestin, det skulle givetvis gå vad gäller arenapublik med restriktioner i höst.

I alla fall borde en diskussion mellan FHM och de stora arenaidrotterna vara en självklarhet.

Om intresset och förståelsen fanns från politiskt håll. 

Där är jag tveksam.

Och därför är jag också allt mer tveksam till hur det blir med idrottspublik i höst, speciellt som Sverige – till skillnad från resten av världen, möjligen i fortsatt sällskap av Donald Trump – vägrar inse att munskydd kan vara en tillgång just när många människor möts under en kort period.

RF:s ordförande Björn Eriksson talade om två förslag i Expressen i går:

– Förslag nummer ett innebär fortsatt spel utan publik och att klubbarna kompenseras för publikbortfall för tredje kvartalet av det här året. Det blir i så fall en fråga för våra politiker att ta ställning till. Förslag nummer två innebär att vi börjar planera för i vilken utsträckning vi kan släppa in publik. 

Rakapuckar.com bild

Besked sent i augusti, hoppas Eriksson på.

Jag håller inte andan.

***

Det här gäller – och det kommer vara än viktigare nu än före coronapandemin:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS 

Rakapuckar.com bild

***

Ja, andra arenaidrotter som innebandy, handboll, basket finns också, om någon reagerade ovan. Men fotboll och hockey är tvivelsutan störst och jag valde därför att fokusera på dessa två. 

***

I Schweiz tittar hockeyklubbarna på åtgärder för att ge publik chans att se matcher i höst.

Mer Schweiz: professionella ligan NL (A+B) har brutit sig ur förbundet. Intressant att se vad detta medför.

Minns ni att SHL umgicks med sådana tankar på 90-talet? Det var förre Frölundaordföranden Per-Anders Örtendahl som styrde då. SHL och svenska förbundet hittade en annan lösning, SHL fick de marknadsmässiga rättigheterna, kunde skriva egna TV-avtal, och där grundlades mycket av ligans storhetstid.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
41 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Markus, 1 år sedanSvara

  Berätta gärna mer om vilken effekt munskydd har Henrik. Du verkar ha ytterligare ett specialområde utöver ishockey. Det KAN möjligen ha effekt i situationer där trängsel absolut inte kan undvikas. Det är i första hand politiska beslut att använda munskydd. Inte från sakkunniga.
  Vilken forskning lutar du dig mot? Du jämför Sveriges folkhälsomyndighet med med Donald Trump. Pinsamt!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   I princip hela världen, minus Sverige, har förstått att munskydd skyddar, inte den som bär det, men ANDRA. Det löser inte ALLA problem, det skyddar inte på minsta vis hundraprocentigt, men det är EN DEL av åtgärderna. Varför tror du många länder i världen har munskydd som krav i t.ex kollektivtrafik? För att alla andra än svenskar är dumma i huvudet? Det är Sverige och Donald Trump på ena sidan, i princip resten av världen på andra. Det är bara fakta. Om fakta är pinsamma så ... fine. Munskydd kan/ska ALDRIG ersätta det viktigaste, stanna hemma när du är sjuk, social distansering, hålla avstånd et cetera. Men precis som man har säkerhetsbälte utan att för den sakens skull få för sig att man är odödlig bakom ratten och köra i 220 knyck så är munskydd en del i ett större paket, detta inte minst eftersom det finns så kallad asymptomatisk smitta. När du är ute bland folk, när det är svårt att hålla avstånd, varför då inte ta till alla åtgärder som finns? Jag förstår inte. Idrottsevenemang inomhus vore väl ett klockrent exempel på när munskydd kan ha effekt. Tänk om det bara hjälper en enda människa från att inte smittas? Titta gärna här: news.sky (punkt) com/video/share-12029665

   Kommentar avatar
   Per, 1 år sedanSvara

   Oavsett hur otrevlig du bemöter dina meningsmotståndare så kvarstår faktum. Det finns inga vetenskapliga bevis gällande munskydd. Att Sverige står tämligen ensamma beror på att våra politiker lyssnar på expertisen. Det gör man inte i andra länder. Överlag är denna krönika så svag att man häpnar. Du förväntar dig att FHM, som inte ens har tillräckligt med resurser för att bekämpa viruset, ska sitta ner med olika förbund och komma med olika lösningar? I länder med liknande smittspridning som i Sverige har man fler restriktioner. Du kan inte jämföra äpplen och päron. I Sverige har de liberala tankegångarna slagit igenom. Staten ska hålla dig borta och marknaden ska lösa problemen. Du vill ändra på detta och låta staten betala mer pengar så Joel mfl ska behålla sina miljonlöner? Vad ska vi dra in på? Äldreomsorgen? Eller du kanske vill höja skatten?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Otrevligt jag bemöter? Driver du med mig??? Hur lättkränkt är du, lelle gubbe? ;) Jag bemötte med på intet sätt sämre tom, tvärtom. Jag förutsätter att du inser att de VERSALA orden inte har det minsta med upprördhet att göra, däremot kan jag tyvärr inte kursivera i kommentarssvar. I övrigt förstår jag som vanligt rätt lite när du blir politisk, du har dina skygglappar på. Hade borgerlig regering styrt hade du applåderat kritiken. Till skillnad från dig gör jag inte partipolitik av detta, säkert inte alls bättre om annan regering styrt Sverige i det här läget. Ska inte argumentera mer med dig, livet är för kort, men titta gärna på filmen jag länkade till. Hela världen inser att munskydd hjälper, inte på något vis heltäckande, men som en liten detalj i större paket. Hela världen utom Sverige. Se - bara för att inte göra dig upprörd skrev jag nu inte ett enda ord i stora bokstäver (versaler). Snällt, va? ;=) Trevlig helg.

   Kommentar avatar
   Per, 1 år sedanSvara

   Borgarna är ännu mindre intresserade av idrott och dessutom större anhängare av liberal politik. Men du tror att de hade övergett det satsat miljarder på elitlagen? Jag inhämtar kunskap från vetenskapen. Inte media. Särskilt inte engelsk...

   Kommentar avatar
   InSothönaWeTrust, 1 år sedanSvara

   Snälla rara Per, det finns andra forum om du vill diskutera politik hit och dit. Det Henrik så klart och tydligt försöker förmedla till er är att munskydd ses i andra länder som ett komplement till redan bestämda regler och restriktioner. Sen finns det forskning kring vissa munskydd. Som bevisat hjälper för att MINSKA smittan lite. (Bakterier o virus). Varför har kirurgen munskydd när han/hon opererar? För att det är snyggt mode? Eller kanske för att det minskar bakterier och virus att komma till patienten. Mvh Bra text som vanligt Henrik!

   Kommentar avatar
   VF, 1 år sedanSvara

   Vet inte hur det här blir då det inte går att länka, men förklarar på ett pedagogiskt sätt med bild och text, lite som på barn-nivå, men det verkar behövas.... imgur.com/a/40xoG0l

   Kommentar avatar
   Ted, 1 år sedanSvara

   Fick faktiskt oxå (som Per säger) intrycket att ditt svar till Markus va ganska aggressivt. ( Längst upp i tråden) Olika tycke bara.

   Kommentar avatar
   Joachim Aronsson, 1 år sedanSvara

   Henrik, att du orkar! Oavsett vad forskningen om munskydd säger, jag tycker att alla sätt som hjälper till att få tillbaka publik är bra. Jag kan inte svara för fotbollen men både SHL och Hockeyallsvenskan är aktiebolag, vilket alltså skiljer dem från övriga idrottsförbund. Och eftersom jag, precis som du, vill ha tillbaka publik på matcherna så välkomnar jag alla initiativ. Sedan finns det ju de som inte förstår vilket fokus du har när du delger dina tankar och idéer, eller inte vill förstå. Det handlar inte bara om spelarnas löner, Lotta, Nathalie och Peter Kymmer får också sin lön från ishockeyn, liksom ett stort antal personer i, exempelvis, Frölundas organisation. Jag tror till och med Got Event har siffror på hur mycket ett fullsatt Scandinavium genererar till Göteborg. Men för dem som inte kan, eller vill, förstå vad fotbollen och ishockeyn betyder för mängder av människor, finns det säkert något syfte med att gå i polemik med en krönikör som skriver mycket om ishockey.

   Kommentar avatar
   Conta, 1 år sedanSvara

   Dra på in på äldre omsorgen.? Det har Löven och hans rödgröna bihang gjort tillräckligt. Vi kan stänga gränserna för invandring. Det ger minst 200 miljarder årligen att använda till något mycket bättre ,samt kraftigt minskad brottslighet som en bonus.

   Kommentar avatar
   Sothöna, 1 år sedanSvara

   200 miljarder? Källa på det eller killgissar du?

   Kommentar avatar
   Conta , 1 år sedanSvara

   Efterforskningar på internet gav summan minst 200 Miljarder. Finns inte någon enskild artikel man hittar denna summa, utan sökning på flera artiklar krävs. Men Sveriges största statshemlighet är inte hur Radarn på Gripen E är uppbyggd och dess prestanda, inte heller var Försvarets ledningscentraler finns, inte heller hur Pansarskyddet på Svenska Leopard stridsvagnar är konstruerade. Nej Sveriges Största Statshemlighet är vad den exakta summan på kostnaden för Invandring per år är. Den uppgiften är hemlig stämplad.

   Kommentar avatar
   Herr Lakers, 1 år sedanSvara

   Kolla på unheard, YouTube. Grymt bra med många experter och forskare där bland annat munskydd diskuterats senaste veckan. Bättre än att sitta och gissa.

   Kommentar avatar
   Stora Norrland, 1 år sedanSvara

   Conta: du har så rätt så

   Kommentar avatar
   X, 1 år sedanSvara

   Medhåll på det!

 • Kommentar avatar
  Robertino Hökklo, 1 år sedanSvara

  Det é helt sjukt hur nitisk man går på begränsningen av 50 pers. Spelar ingen roll hur stor ett ställe eller en arena é på, fortfarande bara tillåtet med 50 pers... Borde gå att tillämpa en procentuell begränsning istället. Till exempel 25-50% av arenans kapacitet och max antal person per 10kvm på övriga anläggningar eller liknande. Såg att mustasch skulle spela i Öckerö framför 300 båtar där folk enbart fick vara på sina båtar, men de fick de inte. Folket får vara där och mer därtill, så länge det inte spelas musik eller é någon annan sammankomst av något slag...

  • Kommentar avatar
   Anders Olsson (ATM), 1 år sedanSvara

   Hela idén med 50 personer är en konstig idé, antal personer borde bero på ytan.
   Krav på munskydd och att grupper måste sitta med 1-2 stolars avstånd skulle kunna vara en lösning för publiksporten så behöver inte staten skjuta till mer pengar eller åtminstone ett mindre belopp. Sen skulle det också tyvärr få spelas utan sjungande klack men det är bättre än inget.

   • Kommentar avatar
    Anna Agdestein, 1 år sedanSvara

    Jag tycker det var en mycket bra text som belyser det faktum att man från regeringshåll/FHM inte skiljer på korpidrott och elitidrott. Här är det ju inte "bara" idrotten i sig det är ju allt omkring med hela försäljningen med säsongskort, restauranger, barer etc. Många branscher som drabbats hårt.
    Jag tror du har rätt i att proffsidrott ses som något "fult".
    FHM har ju faktiskt sagt att munskydd kan vara en komplement till att hålla avstånd när detta inte är möjlig. Man kan ju tycka att diskussion ändå borde föras angående lösningar...

    • Kommentar avatar
     Mattias L, 1 år sedanSvara

     Håller med dig i stort, väl formulerat och kloka tankar. Munskydd är säkert ett vettigt komplement, även om jag senast i går läste en finsk studie om dess minimala effekt. Och då hela Norden, om jag förstått det rätt, har samma syn (officiellt) på munskydd, dvs varken lag eller rekommendationer som Sverige, så är det väl också ett bevis på att det är en rätt liten faktor i sammanhanget. Men igen, allt är väl bättre än inget, under förutsättning att det används korrekt och byts ofta.
     Funderar sedan vidare lite, hur blir det om man släpper på restriktionerna för vissa idrotter, vissa evenemang, men inte andra? Var dra gränsen? Trängsel på ett ställe eller ju lika illa som på ett annat, precis som du skriver. Är det då rätt att tillåta det i hockeyn men inte bandyn, t.ex? Jag vet själv inte, men tänker att det kan bli en risk för inkonsekvens som det är nu, att det är okej för Ullared men inte Liseberg, t.ex? Kanske har jag inte tänkt färdigt, men det var något som studsade mellan de grå.
     Det vore ju fantastiskt att stegvis börja återgå till en något normalare vardag, det har ju tydligen funkat på en del ställen. Tyvärr inte lika bra på andra. En dialog borde naturligtvis iaf finnas. Märkligt när en part säger att det pågår, motparten säger tvärtemot...
     Nå, lite svammel mest från min sida kanske. Trevligt fredag i regnet!

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 år sedanSvara

      Kul med sådana som du och Anna som faktiskt bemödar er om att LÄSA och utgår från vad som står, inte hittar på. Trevlig helg, båda två!

    • Kommentar avatar
     Daniel B, 1 år sedanSvara

     Om det är så att FHM och större idrottsförbund inte har en dialog så är det märkligt. Fotboll och hockey är som du nämner störst och där borde man ha en dialog. Såg också att man har börjat släppa in folk i bla Danmark. Vi i Sverige borde ha kommit långt i Sverige gällande Corona och man ser att dödstalen sjunger kraftigt och allvarliga som läggs in också minskat kraftigt (vilket är glädjande) så jag hoppas att man snart släpper in folk på fotboll och hockey snart. Givetvis börjar man försiktigt och så får man ha koll på hur allt går. Ökar smittan igen så får man stoppa folk igen. Sen har jag full respekt för att det är ett svårt beslut, inget snack. Just det, min syster var på Ullared för några veckor sen och hon sa att det var helt knökat med folk. Inomhus, folk som trängs är ingen bra kombo. Ullevi, utomhus och man håller folk En bit ifrån varann och några tusen på läktarna borde funka.

      Kommentar avatar
      Daniel B, 1 år sedanSvara

      Vill bara tillägga en sak. Jag tycker Sverige har gjort rätt och jag har fullt förtroende för tegnell och co. Givetvis fruktansvärt med alla döda och sjuka men långsiktigt borde denna strategi vara rätt. Detta är vad jag tror och tycker. Vi får väl facit om ett tag..

    • Kommentar avatar
     "coronagate", 1 år sedanSvara

     En psyop. Partierna ägs av bankerna från höger till vänster. Munskydd är väldigt politiskt.

     • Kommentar avatar
      ETG(Rögle Rules), 1 år sedanSvara

      Håller helt med om i princip allt du skriver...skandal att Sverige (oavsett regeringsfärg) inte har en Idtottsminister "på riktigt".......fast just "slaget om munskydd eller ej" finner jag väldigt intressant/mysko...om nu det verkligen hade haft en generell effekt borde inte vi i Sverige som INTE använder detta ha en formlig explosion av fall nu på sommaren när vi verkligen umgås mycket som alla medier är snabba att raportera? Alla pilar pekar ju på att det inte har en effekt nu iaf......men om det är det som krävs för att dra igång arenaidrott kommer jag stå först i kön för att köpa...:-)

      • Kommentar avatar
       MO, 1 år sedanSvara

       Hur kompatibel är en maskeringsrekommendation med lagen om maskeringsförbud? Kan t.ex. huliganer börja täcka ansiktet av medicinska skäl, eller är det bara en typ av mask som blir godkänd att bära?
       Det är många intressanta frågeställningar som dyker upp när man skall reda ut den svenska byråkratin kring allmänna sammankomster.

        Kommentar avatar
        InSothönaWeTrust, 1 år sedanSvara

        Det kommer antagligen bli så att man upphäver ett maskeringsförbud till dessa matcher. Idag ser jag varje gång man går ut personer med munskydd och dylikt. Bryter dessa också mot lagen? Vi har väl ett allmänt maskeringsförbud? Det trodde jag, men bevisligen följs detta inte nu, och inte gjorts tidigare i vare sig match eller samhället som stort. Har jag fel? Får man ha maskering som gör att man undviker identifiering? Har sett mycket förkryssade hjälmar tex på bensinstationer. Och i dörrarna till affärer. Eller är det regler som ägarna själva bestämmer kring sin verksamhet? Mvh

      • Kommentar avatar
       Håkan C, 1 år sedanSvara

       hur många säsongsbiljetter har det sålts? hur tätt blir om bara de får gå på matchen?

       • Kommentar avatar
        Sothöna, 1 år sedanSvara

        De som uppskattar serielunken borde få betalt för att gå på de 26 första hemmamatcherna. Sen kan vi som uppskattar the real thing kliva in i handlingarna och betala dubbelt upp.

        • Kommentar avatar
         Rallyclay , 1 år sedanSvara

         Visst behöver vi en riktig idrottsminister. Kultur kan man sköta med armbågen:-)/ claes

         • Kommentar avatar
          Per, 1 år sedanSvara

          Tror nog Leman vill höja inkomstskatten och återinföra arvsskatten som sedan ska finansiera lönerna till Joel och Toivonen med flera.

           Kommentar avatar
           Conta , 1 år sedanSvara

           Per, läs mitt svar längre upp.

         • Kommentar avatar
          Gunnar, 1 år sedanSvara

          Aftonbladet skriver: Lias Andersson, 21, stannar i HV71.
          Han lånas ut från New York Rangers och blir kvar i SHL nästa säsong.
          – Jag är väldigt tacksam över att det gick att lösa, säger han i ett uttalande.

           Kommentar avatar
           Gunnar, 1 år sedanSvara

           Bra...där gjorde Frölunda bort sig så fett mycket. Tur att vi har en sådan GRYM trupp att Lias inte får plats. Bra så in i helvete Sjöström, du kan du!

           Kommentar avatar
           Manne, 1 år sedanSvara

           Lias är HV, inte Frölunda. Hade säkerligen inte spelat i Frölunda, även om möjligheten funnits.

           Kommentar avatar
           Gunnar, 1 år sedanSvara

           Säkert Manne.....

           Kommentar avatar
           Manne, 1 år sedanSvara

           Precis så är det. Det är hellre HV för honom.

         • Kommentar avatar
          Richard , 1 år sedanSvara

          Det gör ont i Frölundahjärtat att se Niklas pojkar i HV och i FBK. Främst hade Lias verkligen gjort avtryck. Han blev tillgänglig olyckligt för oss men tex Hjalmarsson spelar ut sitt kontrakt iår. Det kanske är kortsiktigt men det ska förmodligen delas ut ett guld nästa år

          • Kommentar avatar
           Richard, 1 år sedanSvara

           Det jag menar är att vi måste våga ändra vår trupp när vi kan spetsa den såpass med en så bra center som Lias. Jag tror vi hade haft chans om Sjöström o Frölunda hade vågat ändra

           • Kommentar avatar
            Conta, 1 år sedanSvara

            Börjar tvivla på att Lias kommer spela i NHL någonsin. Tråkigt att han är så förtjust i Hv71.

            • Kommentar avatar
             Månsan, 1 år sedanSvara

             Lias kom in matchotränad i vintras o stänkte in poäng och avgörande mål för HV, dessutom rätt ful spelare. Gör allt för o vinna.
             Sjukt surt se han i HV igen

             • Kommentar avatar
              Månsan, 1 år sedanSvara

              För att citera Mrmadhawk:
              "Lias Andersson är utan tvekan en spelare som är mogen för att bli rejält dominant.
              När han kom in i våras, något stukad, så levererade han 12 poäng på 15 matcher.
              Vad är då möjligt när han nu får vara med från start, och dessutom vet att han får vara med hela säsongen? Dessutom betydligt bättre mående, än vad han var i vintras.
              Det är helt enkelt en perfekt match.
              Lias Andersson kan lätt göra 45-50 poäng en full SHL-säsong. Och med tanke på hur svår liga SHL är att producera i, så är det en förstacenter man nu fått på plats."
              Hur Frölunda kan låta han hamna i HV känns inget bra alls......

              • Kommentar avatar
               Molly, 1 år sedanSvara

               Det är väl ett sånt här korttidskontrakt som Lennström, för Lias

                Kommentar avatar
                Rikard S, 1 år sedanSvara

                Förmodligen blir han traded under säsongen men han platsar inte i NHL (än). Så visst spelar han säsongen ut i HV71.. Rangers hoppas på storspel så han blir värd iaf några ören på marknaden.

              • Kommentar avatar
               Per, 1 år sedanSvara

               Lias stod i Frölundaklacken i globen och sjöng hem guldet till Göteborg. Och nu är det hv för hela slanten. Man undrar ju hur grabben fungerar.

                Kommentar avatar
                Göran, 1 år sedanSvara

                Han ville till Frölunda, men det fanns "ingen plats" för honom i laget. Så vad ska han göra? sluta spela hockey för att han inte får spela i Frölunda? Detta är helt och hållet Frölundas och Sjöströms fel. Man borde självklart ha skapat plats för honom, i första kedjan om så krävdes.

                Kommentar avatar
                Per, 1 år sedanSvara

                Utåt sett sa Frölunda att det inte fanns någon plats. Självklart hade de gjort plats åt honom om de velat ha honom. Eller tror ni de tackar nej till Lasch om de har fullt lag? Eller tömmen? Sannolikt tycker de inte att han som person passar in i lagbygget. Men det kan de inte säga. Då blir det ”platsbrist”.

              • Kommentar avatar
               Månsan, 1 år sedanSvara

               Ja, anser Frölundaledningen INTE behövs så har man ju ett riktikgt bra lag.....
               Personligen tror jag Lias är topp 3 i SHL i vinter men men......

                Kommentar avatar
                Månsan, 1 år sedanSvara

                "anser Frölundaledningen INTE att Lias behövs* " ovan.

              • Kommentar avatar
               70+, 1 år sedanSvara

               Mitt i natten till några av er: Hur många har dött på grund av att man har haft munskydd? Ingen! Varför förhärliga en tjänsteman som verkar vara ensam om sina åsikter och en statsminister i landet med den femte högsta dödligheten i världen - en man som bär mask överallt, utom i Sverige. Och vem var det som hånande min hustru i förra veckan när hon bar skyddsmask på ICA? När jag ser dumheterna så går jag igång som en moped på 50-talet...

               • Kommentar avatar
                Månsan, 1 år sedanSvara

                Oerhört märkligt att man är så fyrkantiga och agerar så obegripligt på FHM. Oerhört märkligt att man inte ens för en dialog med Allsvenska klubbarna och SHL-klubbarna.
                Varför skulle det inte inledningsvis på säsongen kunna lösas som så att man har 1 eller kanske 2 stolar mellan varje åskådare, dvs ett klart reducerat åskådarantal men iaf lite folk på läktarna. SAMT att dom som är i riskgrupperna helt enkelt får hålla sig till TVn .
                Kanske att man även tar o kontrollerar så att folk inte har feber också vid ingången.
                Att man inte ska kunna ha några åskådare alls under hela hösten tycker jag är så jävla stört så det finns inte.
                Klubbarna riskerar åtminstone några att inte överleva.
                Helt galet att Tegnell och dom tomtarna får sitta och förstöra så in i helvete.
                Det finns ju ingen logik och ingen tydlig linje i deras "resonemang" . Ledsamt, tröttsamt.

                 Kommentar avatar
                 Herr Lakers, 1 år sedanSvara

                 Hur många dialoger tror du inte FHM för? Tror varenda jävel vill prata med dem. Sedan är det regeringen som har det yttersta ansvaret här och inte FHM.

               • Kommentar avatar
                Månsan, 1 år sedanSvara

                "Revisorer: 15 av 16 klubbar kan stå inför konkurshot
                En säsong delvis utan publik skulle innebära att nästan samtliga allsvenska klubbar skulle hotas av konkurs. Det uppger revisorer vid EY för Expressen.
                Revisorerna har gjort en simulering av hur klubbarnas intäktsströmmar skulle påverkas av en säsong där de bara spelar sju hemmamatcher inför publik. Detta skulle även påverka intäkter från sponsring och kringförsäljning.
                ”När sista omgången skall spelas av allsvenskan 2020 är det endast Malmö FF som står stadigt med ett positivt eget kapital. Övriga klubbar från 2019:s allsvenska upplaga kan komma att stå inför konkurs”, skriver revisorerna om simuleringen."
                Lär ju vara en rad SHL klubbar som inte klarar en hel säsong utan publik också......

                 Kommentar avatar
                 Per, 1 år sedanSvara

                 Innan de kursar kanske de sänker lönerna för sina spelare? För att undvika konkurs? Inte fan ska samhället in och betala hockeyspelares miljonlöner. Särskilt inte när vi inte ens har råd att betala anständiga löner till personalen i vård- och omsorg.

               • Kommentar avatar
                Herr Lakers, 1 år sedanSvara

                Lätt att säga att man ska ha publik, eller olika restriktioner. Problemet är inte restriktionerna utan att vi inte vet exakt hur det smittar och varför. Efter som samhället är kopplat och människor, familjer, bekantskaper, byar, städer, länder är sammankopplade och det verkar som att många länder tror att de kan utrota smittan till 0, vilket jag tror är svårt så handlar det inte om publik eller inte eller andra åtgärder. Först måste världen bestämma sig för att vi måste offra ett antal människor på jorden för att de starkaste ska överleva som vi gjort i miljontals år. Men där är vi inte ännu eftersom vi vet för lite och hoppet fortfarande är att vi kan utrota viruset på egen hand.

                • Kommentar avatar
                 Molly, 1 år sedanSvara

                 Leman kan du kolla lite hur Frölunda resonerade ang. Lias
                 Villi inte Frölunda?
                 Ville inte Lias?
                 Ville Rangers han skulle va i HV?
                 Luska lite.

                  Kommentar avatar
                  John, 1 år sedanSvara

                  Lias ville spela i Frölunda. Rangers ville att Lias skulle spela i en toppkedja, dvs kedja 1 eller 2, samt att Lias skulle spela PP. Frölunda kunde inte gå med på detta krav ifrån Rangers för att man tyckte att man hade ett så pass bra lag att Lias inte kunde ta en plats i en toppkedja. Det kommer Sjöström nu få äta upp, nör Lias öser in poäng i HV71 samtidigt som vi har föredettingen hjalle, eller superstjärnan som tränar så hårt, Friberg.

                  Kommentar avatar
                  Herr Lakers, 1 år sedanSvara

                  Det låter rimligt men har Frölunda verkligen fått frågan? Tror inte det är orimligt att Lias bara hade HV i sikte med tanke på kontakterna där. Förövrigt tror jag inget lag garanterar att en spelare är given som första eller andra center.

                  Kommentar avatar
                  Herr Lakers, 1 år sedanSvara

                  HVs centersida är minst lika bra som Frölundas om inte bättre nu.

                  Kommentar avatar
                  Månsan, 1 år sedanSvara

                  Ja, för att citera Mrmadhawk: "Med Lias Andersson definitivt på plats så kan nu HV71 gå in i säsongen med gott mod. En centeruppställning med Andersson, Axel Holmström, Linus Fröberg och Christian Sandberg, ger en väldigt väldigt stor trygghet."

                  Kommentar avatar
                  Fredag, 1 år sedanSvara

                  Sjöström är i mina ögon helt urusel som sportchef. Han är garanterat en av de sämsta sportcheferna i hela SHL. -Nej Lasch ringde till honom (Sjöstrom) och ville komma tillbaka till Frölunda. Ja Mursak är Sjöströms kompis. Ja Frölunda har ingen målskytt i laget.

                  Kommentar avatar
                  Manne, 1 år sedanSvara

                  Holmström. Var han ens med förra säsongen? Oerhört blek.

                  Kommentar avatar
                  Conta, 1 år sedanSvara

                  Ja Manne, Holmström har sin peak passerad med flera år. Såg ju mest trött och ointresserad ut föregående säsongen. Fick fint kontrakt i Hv71 på gamla meriter.

                  Kommentar avatar
                  Månsan, 1 år sedanSvara

                  Nu har ju HV dock Lias sen Linus Fröberg som andrecenter antar jag. Som gjorde 35 pinnar ifjol och säkert god för 35-40 nånstans även nästa säsong. Dom har en gedigen och rätt djup centeruppsättning som jag faktiskt har svårt att se ngt lag manövrera ut.... Holmström är ju också enbart 24 år och har en skaplig uppsida men säkert också en skaplig lön.....

                  Kommentar avatar
                  Manne, 1 år sedanSvara

                  Holmström är överskattad efter ett par bra säsonger i Skellefteå. Blek sedan dess.

                • Kommentar avatar
                 Per, 1 år sedanSvara

                 Hade Frölunda fått frågan och velat ha honom hade de fixat en plats. Sannolikt handlar det om hans karaktär men utåt kan man ju inte säga så utan där gäller ”platsbrist”.

                 • Kommentar avatar
                  Månsan, 1 år sedanSvara

                  Henrik: kan du inte ta ett snack med Frölundaledningen och ta tempen? Hur dom ser på säsongsstarten? Uppskjuten? Utan publik osv.....

                   Kommentar avatar
                   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

                   Jag hade ett långt snack med Lechtaler i måndags? Vad är det rent konkret du saknar svar på? Kanske kan jag svara här. :)

                   Kommentar avatar
                   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

                   Vad gäller uppskjuten start är det ju en central fråga för SHL att INTE senarelägga utan börja 19/9. För bra TV-avtal för att vänta.

                   Kommentar avatar
                   Månsan, 1 år sedanSvara

                   Att man ska kunna börja med publik känns nästintill uteslutet med tanke på att Anders Tegnell har sista ordet? En klubb som Frölunda med 10.000 åskådare i snitt förlorar ju mer än Växjö med 4500. Finland planerar ju att börja med fulla arenor som jag förstått det. Men här ska det vara publiklöst...frustrerande.

                   Kommentar avatar
                   Herr Lakers, 1 år sedanSvara

                   Då är det ju rimligt att Sverige tillåter max 4500 på mat matcherna ;) frågan är ju om det är bättre att börja med publik och plocka bort publik om smittan eskalerar eller vänta och se hur det fungerar i Finland och utvärdera riskerna och smittan sprids i Scandinavium, Sverige och Europa.

                   Kommentar avatar
                   Herr Lakers, 1 år sedanSvara

                   Statsministern har sista ordet.

                   Kommentar avatar
                   Månsan, 1 år sedanSvara

                   Du menar svetsaren Löfven? Han gömmer sig ju bakom Tegnell. Enklast så. Och tegnell i sin tur satsar fortsatt på flocken.

                 • Kommentar avatar
                  Månsan, 1 år sedanSvara

                  Det är ju klart som fan även för en lekman att förstå att två stolar mellanrum samt munskydd samt inget spring i kiosker o liknande i pauserna hade funegrat. Riskgrupper får vänta med se hockey live.
                  Då hade man i scandivavium iaf fått in 4.000.
                  Lakers 2000 (?) . bättre än inget såklart!

                   Kommentar avatar
                   Herr Lakers, 1 år sedanSvara

                   Hur tänker du nu. 0 i Skandinavium och 4500 i Växjö för det är mindre smittspridning och inga bortafans. Du gör det enkelt för dig. Finns många saker du måste tänka på och vilket ansvar som ligger på beslutsfattarna.

                   Kommentar avatar
                   Månsan, 1 år sedanSvara

                   Tycker du klubbarna ska gå under ekonomiskt eller? Trams detta ju. Ullared springer flera tusen personer o trängs. Stora shoppingcenter i Gbg Frölunda Torg, Nordstan mfl trängs också mängder med folk inne på. Varför ska eliteklubbarna drabbas av Tegnells dumhet?

                   Kommentar avatar
                   Månsan, 1 år sedanSvara

                   Dödligheten sägs ligga på typ 0.3 % Corona. i princip inga under 65, en promilles promille av dem dör. Är man i riskgruppen så stanna hemma o kolla TV. Influensa är ju varje vinter. Det dör också en del äldre utav. Men mig veterligen så har man spelat SHL varje säsong trots vissa jobbiga influensasäsonger........

                   Kommentar avatar
                   Herr Lakers, 1 år sedanSvara

                   Jag säger inte att du har fel. Säger bara att du inte har koll och gör det enkelt för dig. Även om du släpper in fullt friska med starka immunsystem glömmer du en viktig sak. Det kan förmodligen fordrande smitta o h smittas. Allt handlar om vad man vill uppnå.

                 • Kommentar avatar
                  Maxad, 1 år sedanSvara

                  Varför skulle folk hålla avstånd i arenor, när dom inte kan hålla det i affärer tex?

                   Kommentar avatar
                   Månsan, 1 år sedanSvara

                   Inga riskgrupper på plats samt munskydd. TVÅ STOLAR emellan. Är de ngn som inte kan respektera reglerna får väl vakterna/polisen kasta ut den som inte klarar det....Dom flesta kan nog förhålla sig till mellanrummet mellan platserna osv ändå.

                   Kommentar avatar
                   Karina, 1 år sedanSvara

                   En hostning inomhus kan sträcka sig 30m. Det finns inte en chans att man kan spela ishockey med publik i höst.

                   Kommentar avatar
                   Robban, 1 år sedanSvara

                   Ja fast denna droppsmitta är tung och tar sig endast 1 meter eller max två vid hostning eller nysning.

                 • Kommentar avatar
                  Robban, 1 år sedanSvara

                  Problemet med munnskydd är ju också att folk verkligen inte vet hur man använder dom... Är ju bara att kolla på Formel 1 som dragit igång nu. Min sambo (som jobbar inom vården) får ju nästan panikattacker varje gång vi kollar på det. Knappt någon där bär sina munnskydd på rätt sätt. Antingen sitter dom för högt, eller för lågt. Ofta sticker näsan ut ovanför då det troligen är jobbigt att andas med dom på. Man ser hur folk pillar på sina masker hela tiden(vilken man inte får göra). Och alla dessa billiga engångsskydd som används.. Inom vården får man ha ett munskydd i max 20min innan man måste byta. Så fort det blivit fuktigt måste det bytas då fukten gör att bakterier och virus fastnar lättare på skyddet.
                  Så nej, jag tror verkligen INTE att munskydd hjälper. Tror faktiskt det skulle skjälpa mer än vad det skulle hjälpa..
                  Tycker underdödligheten och det drastiskt sjunkna iva-trycket är kvitto nog på att åtgärderna i Sverige har funkat. Till och med dödligheten överlag i år har ju legat på samma nivå som andra år, även om den varit lite mer skevt fördelat med en rejäl topp i april..

                   Kommentar avatar
                   Herr Lakers, 1 år sedanSvara

                   Men frågan är om det är taktiken eller om det är något annat som fått det att minska så snabbt. Klart är ju att sjukvården lärt sig lite hur man ska agera och så även äldrevården. Men det kan ju bara andra krafter i spel också som vi inte vet som immunitet och säsingsbetonad smitta eller att klimat och luftfuktighet spelar stor roll.

                   Kommentar avatar
                   Robban, 1 år sedanSvara

                   Absolut, jag tror det är en blandning av många saker. Tror det är lite så överlag i världen. Att detta virus av nån anledning (tur och otur kanske till och med) slår olika mot olika länder oavsett vad dom gjort eller inte gjort för att skydda sig mot det. Vissa länders befolkningar kanske helt enkelt är bättre rustade mot detta virus än andra.. Men det är ju helt klart bara spekulationer. Men det är ju uppenbart att det slått extremt olika mot olika länder, oavsett vilka restriktioner dom infört eller ej..

                   Kommentar avatar
                   Per, 1 år sedanSvara

                   Robban: Leman har skrivit Sanningen. Munskydd är räddningen. Vetenskapen och din flickvän har fel. Leman sitter som vanligt på Sanningen som han gärna sprider, som många andra swishskribenter.

                 • Kommentar avatar
                  Sothöna , 1 år sedanSvara

                  Ogillar uttrycket skynda långsamt, men i det här fallet är det applicerbart på läget med Corona. Att öppna upp samhället för snabbt riskerar ett kraftigt bakslag och vem orkar med det? Serielunken spelas med fördel utan publik och sen all in i mars. Spelarna kommer gå bananas från noll till fullsatt.

                   Kommentar avatar
                   Daniel B, 1 år sedanSvara

                   Skynda långsamt var det ja. Håller med dig sothöna. Tycker man ska avvakta en bit in i september och se hur läget ser ut i landet. Fortsätter det som nu så med få inlagda på iva och få döda så kanske kanske man kan släppa in publik okt/nov. Givetvis inte fulla hus men man kan börja med några tusen och checka av läget efter några veckor och se om det blir en spridning.

                   Kommentar avatar
                   Månsan, 1 år sedanSvara

                   Det sägs ju att detta är en klustersmitta som inte fördelar sig jämnt och sköljer över hela landet som en influensa. Så med det sagt: oavsett om vi är inne i oktober eller december eller februari så lär vi ha några områden i landet med smittspridning. Så då ska man aldrig kunna släppa in publiken o krossa klubbarnas ekonomi ?

                   Kommentar avatar
                   Månsan, 1 år sedanSvara

                   För det blir ju lite skevt o öppna i vissa städer, men inte i andra osv osv. Blir nog öppna total sett eller ingenstans. Befarar tyvärr att vi får en publiklös vinter. Särskilt med tomtarna där på FHM med Tegnell o Johan Carlsson i spetsen.

                   Kommentar avatar
                   Daniel B, 1 år sedanSvara

                   Ekonomi för aldrig gå före människoliv. Blir det så att vi inte kan ha publik så måste shl, regeringen eller nån annan genom med pengar. Jag tror att FHM har koll på saker och ting. Jag tror också att en bra del av befolkningen har/haft smittan och det är därför vi har få på iva och få döda sista tiden. Dom vet mer än vad dom säger utåt. Dom vill nog inte säga att nu har vi passerat det värsta för då kommer folk släppa på allt. Som sagt, detta är vad jag tror.

                   Kommentar avatar
                   Fredag, 1 år sedanSvara

                   Daniel: Hur kan du tro att FHM "har koll på saker" när Sverige under maj/juni hade flest döda / miljon vecka efter vecka. Löfven och Tegnell har förstört för vanliga människor så otroligt mycket att det borde vara brottsligt. Löfven har det yttersta ansvaret, och han har misslyckats kapitalt.

                   Kommentar avatar
                   Daniel B, 1 år sedanSvara

                   Fredag, ge det ett år så får vi se om Sverige gjorde rätt eller ej. Jag tror Sverige valde rätt väg när man inte stängde igen landet. Visst snart 6000 döda, det är hemskt. Kolla hur många länder som får fler och fler fall medan i Sverige så sjunker allt drastiskt. Och ja, jag litar på tegnell och co.

                   Kommentar avatar
                   Stefan, 1 år sedanSvara

                   Vad är det för tankegång Daniel? Har jag förstått det rätt att du tycker om fler tex norrmän dör så har Sveriges strategi lyckats bättre? Har man ett ansvar har man också en skyldighet, tegnell uppbackad av svetsaren är skyldiga till kroppsskada, vållande till andras död osv. Att se på när människor som man har ansvar över dör som flugor och inte agera är inte bara fel det är direkt äckligt. Fy i helvete för dem båda.

                   Kommentar avatar
                   Månsan, 1 år sedanSvara

                   Håller med till fullo. Svinaktiga personer. Önskar dom all olycka . Spridd cancer i hela kroppen på dem alla om jag får be! Så många liv dom har på sitt samvete så jävla vidriga . Kräks när jag ser Svetsaren eller tegnell eller super miffot Johan Carlsson .......

                   Kommentar avatar
                   Robban, 1 år sedanSvara

                   Att vi i Sverige haft så höga dödstal har mångt och mycket med att vi misslyckats att skydda dom äldre. Detta är inte direkt något som beror på strategin utan har mer o göra med nedmonteringen av sjukvården i Sverige (som pågått sen 90-talet och är alla partiers fel). Sverige är ju ett av FÅ länder som låtit experterna styra över strategin. I dom flesta andra länder har det varit politiska beslut att stänga ner länderna. Och i många av dessa länder ser vi ju nu rejäla återfall, något vi INTE sett i Sverige än. Utan här har vi haft en stabil, och på slutet rejäl nedgång av fall, dödsfall och iva inlagda. Och visst är det bedrövligt att så många dött. MEN vi har just nu en ganska så rejäl underdödlighet i Sverige, alltså det dör MINDRE folk just nu än va det brukar göra såhär års. Och ser man totalt över hela året så ligger dödligheten i Sverige på samma nivå som den gjort sen 2015. Så man ska inte stirra sig helt blind på coronadödsfallen enbart. Speciellt inte då alla länder verkar räkna väldigt olika på vad som räknas eller ej.

                   Kommentar avatar
                   Månsan, 1 år sedanSvara

                   Är du korkad eller? Sthlm har fler döda än övriga Norden tillsammans. Tegnell har haft fel i allt hittills. Han sa först att han inte ens trodde det skulle bli problem utanför Kina. Sen när Italien fick sin första släng, så trodde han inte heller det var ngn fara för oss. Osv osv osv. Har idioten haft ett rätt hittills ens? Oavsett om alla dödsfall inom äldrevården räknas bort så leder vi dödsligan överlägset per capita. Och dom har nog äldrevård utomlands också ska du se.

                   Kommentar avatar
                   Robban, 1 år sedanSvara

                   Ja man ska absolut vara ödmjuk inför att detta virus varit väldigt oberäkneligt. Och FORTFARANDE så finns det ingen överdödlighet i Sverige hittils iår. Utan vi ligger på ungefär lika många döda som vi gjort sen 2015. Det är fakta och inget som kan snackas bort med personangrepp och fula ord. Väx upp och lär dig diskutera som en vuxen människa så kanske folk kan ta dig på lite mer allvar hädanefter.

                   Kommentar avatar
                   Daniel B, 1 år sedanSvara

                   Stefan och månsan, jag tycker inte att allt har gjorts bra men tycker ändå Sverige valt rätt väg. Som Robban skriver, dom flesta dödsfall vi var är tyvärr våra äldre och det är som Robban skriver att vi har ju skitit i äldrevården sista 20-30 åren. Jag tror det var i GT jag läste där dom hade en stapel som visade dödstalen och ålder. Då hade det dött 5000 människor och av dom 5000 var det ungefär 4000 70+. Sen skrev jag också att man ser att det blir fler fall i länder som stängt ner medan vi i Sverige har betydligt färre fall. Sen läste jag nånstans att läkare gav morfin till äldre i början och många dog av det. Det kan man inte lasta tegnell för. Sen gällande Löfven, han och resten av regeringen har lyssnat på experterna och det tycker jag är rätt. Återigen, snart 6000 döda är oerhört tragiskt. Det är väl något jag kan tycka att man misslyckats med, skydda dom äldre.

                   Kommentar avatar
                   John, 1 år sedanSvara

                   DanielB - Ca 0.8% av Svergies befolkning bor på ålderdomshem. De utgör ca 50% av de som dött i COVID19, dvs hälften. Långt ifrån "de flesta".

                   Kommentar avatar
                   Per, 1 år sedanSvara

                   Robban har rätt till 100%. Sällan man löser så kloka inlägg i denna blogg.

                 • Kommentar avatar
                  Robban, 1 år sedanSvara

                  Det ska ju sägas också att många länder inte ens räknat med dödsfallen som skett på äldreboenden. Sen räknar många länder endast bekräftade corona dödsfall medans vi i Sverige räknar alla som dör inom 30 dagar efter positivt coronatest. Inte för att på något sätt försöka förringa Sverige misslyckande att skydda våra äldre. Men man ska kanske inte lyfta upp andra länder på pedistaler innan man vet hela sanningen. Något vi kanske aldrig kommer få veta. Utan det är egentligen bara överdödligheten man kan utgå ifrån. Och vi har ju hittils inte, även om den givetvis varit jäkligt ansträngd, kört sjukvården i väggen. Något som hände i Kina, Italien, Spanien m.m.

                  • Kommentar avatar
                   Månsan, 1 år sedanSvara

                   Snart 6.000 döda i Sverige, det lär inte någon kunna skojja bort.
                   Det är fakta. Behöver inte sägas mer....
                   Vi är väl topp 3 i världen döda/per antal invånare. Behövs väl ingen super analytiker för att konstatera att det kan inte vara annat än ett totalhaveri. Fullständigt misslyckande!

                    Kommentar avatar
                    Robban, 1 år sedanSvara

                    Absolut är det ett stort misslyckande. Vad orsaken till det är går dock att diskutera. Jag står bestämt fast vid att det inte beror på strategin under pandemin. Och ÄN EN GÅNG. Det har INTE dött fler folk iår i Sverige än vad det gjort under samma tid åren 2015, 2016, 2017 och 2018. Senaste månaden har vi till och med haft en underdödlighet i landet. Man måste se på helheten också. Vi har lyckats hålla igång sjukvården på ett bra sätt trots att den varit galet ansträngd.

                  • Kommentar avatar
                   Månsan, 1 år sedanSvara

                   Det har dött dubbelt så många i enbart Stockholm jämfört med Finland, Norge och Danmark tillsammans!!!
                   Tyskland med sina 83 miljoner invånare har 9.000 döda. Vi har 10 miljoner invånare och 6.000 döda. USA har 150.000 döda men har ju 300 miljoner invånare så vi är fortfarande sämre än till och med dom!

                    Kommentar avatar
                    Gunnar, 1 år sedanSvara

                    Och då ska man lägga till att många av amerikanarna inte ens tror att covid19 är på riktigt, utan fejk, "hoax" som de säger.

                    Kommentar avatar
                    Herr Lakers, 1 år sedanSvara

                    Många av de som har dött har underliggande sjukdomar som de dött av eller tillsammans med covid. Tittar du lite djupare på statistiken har endast 70 ST personer under 50 år dött med covid i kroppen.

                    Kommentar avatar
                    X, 1 år sedanSvara

                    Det finns en kraftig överrepresentation bland invandrare bland de som dött i C19. Varför är det så?

                  • Kommentar avatar
                   Richard, 1 år sedanSvara

                   Om man ska kolla statistik bör man få med lunginflammation också då Ryssarna använder det begreppet vid dödsfall i misstänkt covid-19. Kanske är det svårt att jämföra statistik som kommer från olika regeringen/folkhälsomyndigher. Särskilt i det här läget. Jag tror att vi ser publik snart på arenorna. Kanske redan i okt. Mycket beror på hur det går nu i sommar

                   • Kommentar avatar
                    Rolle, 1 år sedanSvara

                    Någon som har hört vad som händer med världensbästa målvakt? Har JG valt ibland alla NHL klubbar ännu?

                     Kommentar avatar
                     Manne, 1 år sedanSvara

                     Rögle är det som gäller.

                   • Kommentar avatar
                    Molly, 1 år sedanSvara

                    Skojar du eller?
                    Han spelar ju Rögle nästa säsong.

                    • Kommentar avatar
                     Danne, 1 år sedanSvara

                     Hela diskussionen faller helt platt då restauranger, butiker, köpcentrum mm INTE har några begränsningar på ANTAL besökare (nåja, restauranger har det, men ni förstår poängen?)
                     Blir man mer smittad inne på Scandinavium än på Coop Forum?
                     Jag är tämligen övertygad om att hela samhället skulle gynnas av att tillåta kontrollerade besök på våra idrottsanläggningar... problemet är bara, som Leman är inne på, att ingen inom politiken är intresserad eller kunnig att ta tag i frågan. Dom hinner inte, fokus ligger på att diskutera hur plastskatten för plastpåsar i Sverige skall rädda världsmiljön! (7 kr för plastpåse hos min Ica, men en rulle i butiken med 25 påsar kostar 18kr. Logik, någon?)

                      Kommentar avatar
                      John, 1 år sedanSvara

                      Man måste kunna köpa mat, man måste inte se på hockey live.

                      Kommentar avatar
                      Herr Lakers, 1 år sedanSvara

                      Blir intressant att se om Frölunda klarar att spela utan att domarna bjuder på lite utvisningar då och då. I fotbollsallsvenskan har många av storstadsklubbarna problem med spelet. Ska bli intressant att se hur det blir i hockeyn.

                      Kommentar avatar
                      Danne, 1 år sedanSvara

                      John, enda argumentet du har? Som sagt, faller helt platt...

                    • Kommentar avatar
                     Sothöna, 1 år sedanSvara

                     Är monday morning quarterback tillbaka idag?


                     Lämna en kommentar