Lasu har lyft i Finland – stortrivs i Kärpät


► Långt uppe i mellersta Finland är Nicklas Lasu, 29, hetare än någonsin.
► Det fanns mer att plocka fram.
► Kärpät fick ut det.
► Här berättar göteborgaren om livet i Uleåborg, hur han blivit en offensiv spelare och varför det inte alls är självklart att han återvänder till Frölunda när kontraktet går ut.

Rakapuckar.com bild


HAN STORTRIVS I Finland, Nicklas Lasu – och tacka tusan för det. 

Inte bara var han en vinnare redan första säsongen i Finland – samtidigt som Kärpät blev finsk mästare noterade han hela 29 poäng på 60 matcher.

I höst har han nio på 22 i Liiga, men framför allt:

## Lasu toppar CHL:s målliga med sju fullträffar.

## Han är tvåa i poängligan med tolv.

Killen som länge jobbade häcken av sig för att göra livet surt för Frölundas motståndare är nu ett offensivt hot.

Mycket Ryan Lasch och Nicklas Lasu i CHL:s poängligor.


Frågan är given:

** Hur gick det där till, Nicklas?
– Jag tror … det är nog en massa kombinationer. En stor del är att jag fått en offensiv roll, spelar PP, stora minuter, klart att det hjälper över tid.

Det började redan förra säsongen, första året i Finland.

Lasu var center i andrakedjan. I ett land där sådant betyder lite mer än i Sverige.

– Ja, här är det mer ”första, andra, tredje, fjärde” än till exempel i Frölunda där alla ska bidra offensivt. Förra året var jag i andrakedjan i stort sett hela säsongen, i år har jag spelat i förstakedjan från dag 1, haft en stor roll, en väldigt offensiv roll – samtidigt som jag spelat box play och sådana grejor.

Rakapuckar.com bild

Det handlar alltså inte om att Nicklas Lasu är en omgjord spelare. Han har bara adderat saker till sitt spel, fått till en offensiv sida som Kärpät plockat fram.

** Vad såg Kärpät som inte Frölunda gjorde?
– Någonstans har  jag väl känt att det funnits mer att plocka av i mitt spel, har väl gjort det i några år. Rollen jag haft har varit okej, men samtidigt … för länge sedan, J20-åldern, JVM, då hade jag en mer offensiv roll. Sedan om jag är en ”en poäng per match”-spelare, det är det få som är, men just det här att jag fått en rejäl chans att visa lite mer …

** … gör hockeyn roligare?
– Jo, men klart att det gör. Det var grymt kul i Frölunda sista åren också, vi spelade alltid för att vinna, så om det är roligare nu … ja, det är roligare på det sättet att det är mer jag som ska göra det. Förut var det mer andra. Nu får jag fler minuter, fler tekningar i anfallszonen.

I höst har Lasu spelat mycket med finske Ville Leskinen, 24, och tjecken Radek Koblizek, 21. Men Kärpät – som redan leder ligan överlägset – har värvat tungt KHL- och landslagsmeriterade vingen Oskar Osala, 30.

– Tanken är nog att han ska in med oss, säger Lasu.

Än mer offensiv touch på svenskens kedja, alltså.

Annars är han inte lika framgångsrik i Liiga som i CHL. 

3+6 på 22 Liigamatcher.

7+5 på sju i CHL.

** Vad beror det där på, Nicklas?
– Jag kan tycka att det är lite slumpmässigt, jag hade en period på tre, fyra veckor där jag kände att inte var riktigt bra i spelet. Kollar man den perioden så hade jag väl en assist på tio matcher. Jag känner mig ganska väl så, den den där perioden, den kommer varje jävla år …

Rakapuckar.com bild

Före flytten till Uleåborg i fjol fanns en farhåga – och den hade inte med hockeyn att göra.

– Jag var mest rädd för snön, mörkret, men det är inga problem. Jag var faktiskt hemma för någon vecka sedan, då regnade det fyra dagar i sträck …

En flytt hem till Göteborg när kontraktet går ut i vår är alltså långt i från självklar, något som många Frölundasupportrar annars säkert drömmer om.

Klimatskäl är en anledning. Men det finns givetvis en större:

– Jag känner faktiskt att jag trivs förbaskat bra här. Jag har skitskoj, känner att även om jag är 29, så har jag mycket att lära. Sedan … självklart är jag öppen för egentligen allt, skulle det vara så att det finns intresse från Ryssland, absolut – men klart att Kärpät ligger mig varmt om hjärtat.

** Frölunda?
– Självklart finns det, klart att Frölunda är intressant.

** Men om Kärpät kommer och vill förlänga?
– Om de känner att de vill ha mig kvar, då är jag absolut öppen för det.

Så bra trivs alltså Nicklas, Frida och lilla Melissa, 2, i tusen sjöars land.

– Melissa går på dagis, svenskt dagis, så allt sådant faller på plats, berättar Lasu.

Släkten är från Kiruna, inte så att Lasu kom till Finland med några direkta förkunskaper i det språk vi svenskar har så svårt att förstå.

Rakapuckar.com bild

– Jag kan förstå en del, framför allt hockeytermer. Men både tränaren (Mikko Maner) och sportchefen pratar svenska.

I ligaspelet dominerar Kärpät, hela elva poäng ner till tvåan TPS Åbo som man nyss besegrade.

I CHL är Kärpät, precis som Frölunda, klart för kvartsfinal. Och, även här finns likheter med Frölunda – för Kärpät går in med fullt blås i CHL-matcherna.

Lasu:

– Lasse Kukkonen, vår kapten, samlade faktiskt laget före säsongen och sa: ”I år vill jag vinna CHL, det är det enda jag inte vunnit.” Jag reagerade faktiskt på det.

Kärpät – som möter Red Bull Salzburg i kvartsfinal – är på andra halvan av slutspelsträdet, först i final kan det bli ett möte med Frölunda.

Visst hade det varit något att se fram emot?

Norr om Skellefteå, just söder om Piteå ligger Uleåborg.  


***

rakapuckar.com är inte en låst sajt, det är fritt fram att provläsa, men den är beroende av att läsarna betalar för sig.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

***

Gillade ni läsningen? Dela gärna på sociala medier. Knappar för detta finns nedan. 

Glöm inte följa rakapuckar.com på Facebook. Och så förstås på Instagram där Mathias Pelkonen levererar fina bilder.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
12 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Nolte, 11 månader sedanSvara

  Älskar när du och GP skriver om samma saker. I den här texten medger han att Frölunda kan vara ett alternativ, men att det verkligen inte är prio ett just nu. I GP läser man rubriken ”efter succén i Finland - lasu sugen på återkomst” jag fick snarar känslan att han helst av allt inte vill hem. Snarare gärna chansen på stora pengar och bättre liga i Shl, annars gärna vara kvar i Finland som en ledande spelare. Men så jagar ju inte du klick heller Leman :)

   Kommentar avatar
   Nolte , 11 månader sedanSvara

   Stora pengar och bättre liga i KHL*

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Jag skriver det folk säger till mig, skaffar mig en känsla av hur de tänker, försöker hålla mig till det. Så arbetar jag. :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Och det var ingen kritik mot någon annan, har inte läst GP:s text, bara en beskrivning av hur jag tänker.

   Kommentar avatar
   Nolte, 11 månader sedanSvara

   Precis det jag menade, du skriver ordagrant vad folk säger och vinklar inte saker för att det ska vara smaskigare att läsa. Utan att kritisera någon specifikt så brukar kvällstidningar eller vad man vill kalla det ha tendensen att sätta rubriker som lockar läsare och även vinkla texter så att fans får falska förhoppningar. Tänker på Sundström där du flertalet ggr skrev hur hiskeligt mycket pengar det handlade om och hur svårt du hade att se det hända, medans en kvällstidning målade upp det som att det va RIKTIGT nära.

 • Kommentar avatar
  Epoe, 11 månader sedanSvara

  Manner

  • Kommentar avatar
   Adam , 11 månader sedanSvara

   Fick samma känsla som dig Nolte, intervju med samma person men kändes som två helt olika innehåll. Fick också känslan av gp att Lasu typ var hemma om ni förstår mig rätt och här läser man att snarare en förlängning med Kärpät är troligare än en flytt till Sverige :) Men som du sa Nolte, gp jagar klick, den här artikeln innehåller nog mer fakta om var Lasu egentligen står i frågan.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

    Tror som så här – alla dörrar är öppna. Ryssland, Finland, Frölunda. Inte på något vis otänkbart att Nicklas skulle komma hem, inte på något vis otänkbart med en fortsättning i Finland heller. Eller om något KHL-lag skulle visa intresse.

  • Kommentar avatar
   Daniel B, 11 månader sedanSvara

   Få hem lasu till nästa säsong. Kosta vad det vill, han ska hem. Kan man betala 150-200000 till spelare som är mediokra så borde man ge lasu det också. Eller mer för den delen. Han är från Gbg, älskar Frölunda och är en grymt bra spelare. Blivande kapten.

    Kommentar avatar
    Daniel B, 11 månader sedanSvara

    Givetvis förstår jag med att Frölunda inte kan punga ut 400.000 i månaden för lasu men vill han hem så erbjud ett bra kontrakt. 200-250.000 känns väl rimligt för en blivande kapten.

  • Kommentar avatar
   Bad cop, 11 månader sedanSvara

   Måste väl handla lite om förhandlingsläge också eller? Även om Lasu vill hem är det ju rent idiotiskt att säga det till en journalist, han har ju rätt mycket bättre läge att förhandla om han säger att han kan tänka sig stanna i Finland gentemot om han skanderat ut i november att han helst av allt spelar i Frölunda, jag är ganska säker på att Lasu kommer iallafall vad man har hört på stan men han ska ju inte komma hem till rabattpris om ni förstår hur jag resonerar

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

    Jag tror inte på minsta vis att dörren till Frölunda är stängd. All respekt att Lasu inte sitter och basunerar ut sina innersta tankar i media. Ville bara ge er en balanserad bild av en kille som trivs oerhört bra i Finland, och det finns många fler alternativ för honom än att per automatik flytta hem.

  • Kommentar avatar
   Hansb, 11 månader sedanSvara

   Skrev det senast igår
   Byt ut W........ mot Lasu

   • Kommentar avatar
    Per, 11 månader sedanSvara

    Hoppas verkligen det är ett förhandlingsspel. Annars är det ju en av många frölundaiter som inte brinner för sin gamla klubb. Isf undrar man ju vad det kan bero på.

     Kommentar avatar
     Hansb, 11 månader sedanSvara

     Något skumt verkar det vara

     Kommentar avatar
     Per, 11 månader sedanSvara

     Funderar på mängden träning. Man kanske orkar med det när man vill upp (NHL) men när man inte når dit utan vill spela ett gäng år i SHL kanske lusten till gristräningen minskar. Hv, fbk, saik, Dif är några lag som lyckats få hem sina profiler i större utsträckning än vad vi gjort. Intressant att veta vad de gör annorlunda.

   • Kommentar avatar
    Hansb, 11 månader sedanSvara

    Varför ta hit Moverare när Svedberg tom var klubben och tränade????
    Varför kommer inte Freddan hem, eller Stålberg, Bliddan, Carl Klingberg mfl. ......
    Tror inte att det bara beror på pengar, men kan ana att det beror på personkemin..... Ledare av olika slag?

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

     Vad gäller Fredrik P, Viktor S och Calle K är det garanterat pengar som är faktorn. Blidh ville ge NHL en chans till, och Svedberg hoppas på KHL/NLA, nappade på LHC för att det var ett korttidskontrakt.

     Kommentar avatar
     Henrik indian i exil , 11 månader sedanSvara

     Moverare togs ju in för att det fanns ett kortsiktigt behov och ”att han var för bra för att tacka nej till”. Att han varit för bra är ju tyvärr långt ifrån sanningen. Håller med dig Hansb att vi skulle naturligtvis erbjudit våran grabb Viktor S ett korttidskontrakt istället, han är ju dessutom av en helt annan kaliber.

   • Kommentar avatar
    Åsa, 11 månader sedanSvara

    Roger sa på Mix Megapol Morrongänget i morse att han inte hade tackat nej till Lasu.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

     Självklart hade han inte det. Vem hade ...? :) Frågan är väl vad Nicklas själv vill framöver? Ekonomiskt beslut, men också – var utvecklas han mest och får fortsätta med en mer offensiv roll?

   • Kommentar avatar
    Nisse, 11 månader sedanSvara

    Alla som en gång spelat i Frölunda kan inte spela i Frölunda.
    Framförallt kan inte alla få en framträdande roll.
    Vore konstigt om alla spelares högsta dröm vore att till varje pris spela i Frölunda.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

     Lite så är det. Ett pussel att få ihop ett välfungerande lag där alla individer accepterar sina roller, stora som ... tja, något mindre.

     Kommentar avatar
     Daniel B, 11 månader sedanSvara

     Givetvis kan man inte göra det men en spelare som lasu gör man det som krävs att få hem. Sen så kanske han tackar nej ändå pga bättre kontrakt i nla eller khl men då har man gjort allt man kunnat. Nu har han visat att han är en bra offensiv spelare också så då får man ge honom en plats i pp. Lite svårt att förklara såhär när man skriver. Låter bättre i mitt huvud...:) men summa summarum, hjärta, kvalite, ledare och bra spelare tackar man i te nej till.

     Kommentar avatar
     Per, 11 månader sedanSvara

     Håller med. Vore konstigt om alla spelares högsta dröm vore att spela i Frölunda. Tedenby tex. Eller Josefsson, Möller eller Lindström. Osv osv.

   • Kommentar avatar
    Bengt Andersson, 11 månader sedanSvara

    Som sportchef skulle jag lägga all kraft på att få VF självförsörjande och lägga ner jobb med att titta på unga hungriga spelare i Sverige som är på väg upp, vi har ju beviset att det räcker långt, när Sverige levererar till utländska ligor varje år massor av unga spelare från vår liga som räcker långt t.o.m i NHL. Inte minst till helt andra kostnader skulle det bli för VF, ge 200-300 000:-/ mån,för spelare som kanske har skavanker och delvis "mätta" det kan ju inte va någon rolig utmaning för en sportchef utan ett stort lotteri när en del av dem dyker upp samma vecka när ligan kör i gång.. Tycker VF ledningen skulle lägga ytligare kraft på en redan erkänd bra org. och låta fler framtidsmän i landet få prova på VF bra möjligheter på bra träning, som hela hockey-Sverige nämner med stor respekt, . "smida medan järnet är varmt".
    R-R älskar ju dessa utmaningar med att få unga hungriga spelare som går ut och kör, det kallar jag respekt för en ledare att våga ta utmaningar. och i bland förluster.

    • Kommentar avatar
     Lövet, 11 månader sedanSvara

     Är innerligt glad för Niklas skull. En oerhört sympatisk, varm och glad människa samt en grym hockeyspelare!! Kommer alltid vara saknad på och utanför isen...

      Kommentar avatar
      Henrik indian i exil, 11 månader sedanSvara

      Enig med dig Lövet. Större Frölundahjärta och karaktär får vi leta efter. En komplett indian skulle jag vilja säga. Han måste hem.


    Lämna en kommentar