Joakim mot gamla klubben Frölunda: "Fantastiskt roligt"


► I kväll kommer SHL:s kanske hetaste lag till Scandinavium.
► I kväll kommer en kille från Munkedal ”hem” – för att göra sin tredje hockeymatch på över ett år.
► Det här är ingen vanlig Frölunda mot Örebro-match, inte.

Rakapuckar.com bild

EFTER SEX ÅR i Nordamerika vände Joakim Andersson, 28, hem till Sverige förra sommaren.

Han hade varit en uppskattad, hårt arbetande forward i Detroit Red Wings framgångsrika lag, ibland nere i AHL med Grand Rapids.

Nu var det dags att lira hockey på hemmaplan igen.

I Örebro.

Då sa kroppen stopp.

Många av er kan säkert historien, höftoperation, ett helt år utan hockey, i premiären i höstas gjorde Jocke äntligen debut, sedan fick han ont igen, karriären kändes i fara.

Skärmdump från Örebro Hockeys Twitterkonto. Ler Joakim Andersson även i kväll?

 

I torsdags, ny comeback.

Den här gången: succé.

Mål direkt, 1+2 i segermatchen (4–1) mot Mora, och i kväll – när bohusläningen gör blott sin tredje match sedan hemkomsten sommaren 2016 – hoppas han förstås besegra sitt gamla lag, men framför allt att kroppen inte krånglar, att den istället säger: ”Yes, jag är med dig, bara kör.”

Själv säger han så här:

– Kroppen fungerar okej just nu, hoppas att det fortsätter så.

Jag tycker att det är fantastiskt roligt att vara på isen och lira igen.

** Och nu ställs du mot klubben som en gång fanns i hjärtat?
– Det blir speciellt att åka till Göteborg och att möta Frölunda, jag växte upp med Frölunda och hade en jättebra tid där som spelare. Men jag trivs bra i Örebro, och vi har fått en ganska bra start på säsongen.

Joakim Andersson gick hockeygym i Frölunda, gjorde två fulla säsonger i A-laget, jag vill minnas han fick spela center allt som oftast, innan han åkte över till Nordamerika.

Aldrig flashig.

Alltid klok, nyttig, uppskattad.

Rakapuckar.com bild

Får han vara hel nu lär det väl inte bli 1+2 i varje match, men väl en viktig del av ett lag som känns offensivt bredare och bättre än tidigare.

–Taggigare, som Frölundatränaren Roger Rönnberg uttryckte det när vi talades vid i går.

Örebro kommer med fyra raka segrar (varav två efter övertid), och min främsta notering efter att ha sett det här laget:

Det är inte längre bara tajt försvar och gå på kontring.

Det finns vilja och kvalitet för att behålla pucken i anfallszonen, skapa så kallat ”sustained pressure”, alltså hålla i pucken en längre tid och skapa tryck.

Betyder säkert inte att Örebro kommer till Scandinavium och kör något slags tokoffensiv, men jag tror inte på samma ensidiga matchbild som förr om åren.

Rönnbergs analys när jag talade om mindre defensivt motstånd:

– Under Kenta (Johansson) spelade de mer tillbakadragen Karlskronahockey, om tillbakadraget är defensivt, då håller jag med dig. Nu spelar de defensivt som vi, forecheckar hårdare högre upp, vill vinna puck högre upp. Det tycker jag är den stora skillnaden.

– De hade väldigt skickliga spelare även tidigare, Greg Squires, Martin Johansson, men de har flyttat upp sina positioner i banan nu. Mer tjeckiskt förut, drog på sig långa anfall för att därifrån vara enormt duktiga i sina spelvändningar.

Rakapuckar.com bild

Vi enades om att Örebro ”överraskat Hockeysverige”, och i kväll kan ni kika själva:

Joakim Andersson leder kedjan med Libor Hudacek och Marcus Weinstock.

Vasse Daniel Viksten ihop med coola tvillingparet Tyson och Tyler Spink, killarna som är något av en tvillingarna Abbott-värvning, knappt ens gjort avtryck i AHL, kommer från collegespel och en tid i farmarligans farmarliga, ECHL. 

Men det händer saker kring twinsen. Hela tiden.

Släng in Jere Sallinen, Tom Wandell, Sakari Manninen på det, och en fjärdekedja med en annan munkedaling, Kalle Olsson, så … det här är inget dåligt lag. Alls.

Örebro har fått bra målvaktsspel från Eero Kilpeläinen, fyllt på bra på backsidan med Jonathan Andersson (AIK), Linus Arnesson (AHL, ex Djurgården), Daine Todd (Luleå), Victor Bartley (AHL/NHL, ex Rögle), och … tja, ni vet hur jag är med slutsatser så här års, men Örebro tycks äntligen ha fått ordning igen och är bättre än jag trodde, bättre än många trodde.

Framför allt roligare att se.

Jag tror ni märker det i kväll.

***

Coolbet betalar 4,55 för Örebroseger, kanske spelbart? Eller 1,67 för Frölunda?

Finns ytterligare matcher att sätta tänderna i, och vill ni spela för en slant vet ni att min samarbetspartner Coolbet är ett utmärkt val.

Har ni inte redan nappat på välkomsterbjudandet gör ni det här.

Lycka till!

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
1 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Rasmus, 1 år sedanSvara

  Ska bli en intressant match, viktig vinst idag. Hoppas på JM!

   Kommentar avatar
   Rasmus, 1 år sedanSvara

   På tal om gamla frölundakopplingar, och målvakter. Vill uppdatera en fråga från en gammal frågestund, fick ju inte in en fråga igår ;-) Vad tror du om Lasses chanser till tre kronor spel i år? Småturnerningar inför OS och sådär. KHL-spelare brukar ju ofta per automatik bli landsslagsaktuella - Lasse har ju dock aldrig varit i tre kronor. Men han har en väldight bra start i CSKA. 7 vinster av 8 spelade (en övertidsförlust). 94.3 % i räddningsprocent. 1.3 i insläppta mål. Tankar?

   Kommentar avatar
   Rasmus, 1 år sedanSvara

   Fel av mig, det var jag som misstolkade statistiken. Han har vunnit alla matcher han har startat i, men en match hoppade han in efter 3 insläppta mål, så det var en förlust men där han inte släppte in något själv; sen har han 2 övertidsvinster.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Jag tycker Lasse J borde ha en bra chans att få blågul speltid. Han har ju i princip tagit Viktor Fasths roll som "gör det jättebra när jag får chansen-tvåa" i CSKA, och ... visst, Fasth hade något bättre meriter, men visst bör Lasse vara en men med landslagschans.


Lämna en kommentar