Åshöjdentiden är över – vågar förbundet stå upp för sina krav?


► Skicka gärna upp allsvenska ettan direkt i SHL, men det här med Åshöjden – den tiden är över.
► Även svenska ishockeyförbundet vet.
► Se bara på de tuffa licenskraven.
Veckans krönika i hockeynews.se handlar om gapet mellan de styrande och fansen.

Rakapuckar.com bild

JAG SKULLE GÄRNA se att SHL och Hockeyallsvenskan, när man nu snart förhandlar igen, kommer överens om att allsvenska ettan går direkt upp i SHL.

Många fans vill detta.

Många fans riktar sin (lite för ofta slentrianmässiga) kritik mot att SHL vill stänga sin liga.

Så är det ju inte, kolla vad lag som Mora, Leksand, Karlskrona gjort, men … visst, jag kan se att en grundserievinnare ska belönas, därmed också komma in i det ekonomiska finrummet.

Rimlig chans gå upp, spela SHL-hockey, få mer pengar.

Om nu Hockeyallsvenskan vill detta.

Va? Jo, frågan är verkligen relevant, för det är ju dess ledning som valt att lag 1 och 2 i dag ska trötta ut varandra i något slags ”final” innan det är dags för vinnaren att kvalspela mot ett SHL-lag.

Mammon styr även i vår andra division.

Därmed min undran huruvida det mest är fans som vill att lag 1 ska gå upp direkt.

Rakapuckar.com bild

Nå, jag skriver i dagens hockeynews-krönika om att romantiker och realister står på var sin sida i Hockeysverige, att Åshöjden är ett minne blott, och att det finns ett större problem – i alla fall en större fråga – för allsvenska klubbar att ge akt på än det här med skillnaden i C More-pengar:

Svenska ishockeyförbundet har tydligt satt ner foten, inte mot SHL och de ökade ekonomiska skillnaderna, snarare via höjda krav på eget ekonomiskt kapital, och det slår hårt inte minst mot vår andraliga.

2022 ska allsvenskans klubbar vara uppe i minst fyra miljoner.

Hur många fixar det?

Å andra sidan – är det rimligt att man ska fajtas om en plats i SHL om man inte uppfyller det kravet?

Tyck vad ni vill i den frågan, men det är dundertydligt att även förbundet inser:

Alla klubbar kan inte spela i SHL.

Alla klubbar kan inte spela i allsvenskan.

Åshöjden-tiden är över. 

Rakapuckar.com bild

Jag skriver i krönikan om förbundet, som utgörs av distrikten, som i sin tur utgörs av klubbarna:

Här handlar det inte om att hålla under armarna, ge bort pengar – snarare tuff kärlek med budskapet: 
”Se till att er verksamhet bär sig, annars får ni inte vara med.”

Jag skriver också:

Hyperintressant nu:
* Vågar svenska hockeyförbundet leva upp till sina tuffa licenskrav? Det fegades ju ur i fallet Pantern (jag förstår mycket väl
Mats Lusths ilska). 
* Vad händer om en klassisk klubb typ Brynäs inte har god ekonomi nog? Har Anders Larsson & Co guts nog att säga: ”Sorry, ni får inte spela i SHL?”

Antingen ställer man tuffa krav och är lika tuff när det gäller att spela ut konsekvenskortet – eller så får man revidera sina krav.

Det duger inte att ändra sig ungefär som Stefan Löfvens regering i migrationsfrågan.

Rakapuckar.com bild

Jag går inte in exakt på vad SHL ska göra med alla sina miljoner, däremot poängterar jag att det ligger i ligans eget intresse i att pengarna sipprar nedåt i seriesystemen.

Det här skriver jag, det här tycker jag är viktigt:

SHL mår som bäst om Hockeysverige i stort mår bra.
Men Hockeysverige mår inte per automatik sämre för att SHL blir rikare, snarare ökar chansen för det motsatta förhållanden.
Man bör förstå det.

Gå gärna in och läs, klicka här – kom med åsikter om ni har sådana.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
7 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Hans åsberg , 10 månader sedanSvara

  Hej igen jag tror ju inte att frölunda kommer att ramla ur serien till vår heller men förstår alla mindre klubbar som odlar fram talangerna vi måste ha bättre avtal även med NHL khl och Schweiz dessutom hur många spelare har Sverige utomlands just nu?

  • Kommentar avatar
   Göran Eriksson, 10 månader sedanSvara

   Förbundet säger att man inte vill stänga shl men frågan är väl om det med tiden inte blir så i praktiken med ökande krav på Allsvenskan och neråt? Jag tror tyvärr det finns en långsiktig strategi att stänga shl?

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

    Jag tror inte NÅGON vill ha stängda ligor. Däremot ställer förbundet med sina licensregler rätt tuffa krav på vilka klubbar som kan spela i SHL och allsvenskan. Kanske blir det färre i framtiden.

  • Kommentar avatar
   Sven, 10 månader sedanSvara

   SHL kommer inte bli stängd. (Om man inte stänger den.) Det kommer fortfarande utbildas lika många spelare som behöver ett lag oavsett storleken på tv-avtalen. Det som kommer hända är att spelare som Ehn, Widerström mm kommer att spela i allsvenskan och ersättas av dyrare spelare, typ Sigalet och Donovan. Med många lag i SHL kommer det finnas flera som misslyckas med importerna. Ett lag med trötta importer som vill ta sommarlov kan få det svettigt mot unga, hungriga svenska spelare (Ehn, Wideström) i ett kval.
   Det enda hotet mot svensk hockey är SHLs ovilja att låta pengarna sippra ner i systemet och vi på sikt inte får fram nån Rasmus eller Lias som båda tog sina första skär långt ner i systemet. När bredden dör, då dör hockeyn oxå efter ett tag. SHLs girighet och ovilja att betala för sig är lite som att pissa på sig, varmt och skönt för stunden men ganska snabbt försvinner den känslan och då blir det inte så jävla skönt.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 10 månader sedanSvara

    Därav min påpekan att det ligger i SHL:s eget intresse att se till att pengar sipprar nedåt i seriesystemet.

  • Kommentar avatar
   Matte, 10 månader sedanSvara

   Jag tror du är rätt ute HL. Mammon regerar också precis som Du säger mellan allsvenskan och div 1.
   Ta diskussionen till en annan punkt som gäller framtiden för svensk ishockey och annan isaktivitet tex konståkning mm.
   Det finns en korrelation mellan antalet ishallar och antalet juniorer, som tar sporten på is till sig. dvs det bästa för issporten är om fler kommuner bygger ishallar och de befolkningstäta kommunerna bygger vidare på detta. I Göteborgs kommun, så har man inte kontinuerligt ökat antalet ishallar för ishockey eller konståkning tex.
   Detta kunde vara lika vällovlig om man vill satsa pengar som många andra åtgärder tycker jag iallafall. Dvs mer ishallar för alla - det ger resultat på lång sikt.

   • Kommentar avatar
    Fredrik Björck , 10 månader sedanSvara

    Jag tycker att i ett seriespel ska en etta alltid gå upp och sista lag ska alltid flyttas ner. Sen kan man hitta på div varianter med kvalspel mm bäst man önskar! Tack för att ni tog er tid!

    • Kommentar avatar
     Johan Carlander, 10 månader sedanSvara

     Bra krönika, dock gillar jag inte direkt ned-och uppflyttning. Skälet till det är sportsligt, om inte lag 1 i AS är bättre än lag 14 i SHL så har de inte i SHL att göra!
     I så fall föredrar jag hellre att man tar tillbaka kvalserien, den var dessutom mer underhållande (och en mardröm för SHL-lagen som hade allt att förlora)!

     När det gäller dagens system håller jag dock med om att det är hjärndött att låta 1:an & 2:an i AS mötas först, försämrar ju bara chansen för att nåt av lagen ska kunna gå upp. Bättre då att låta lag 1 från AS möta lag 14 från SHL & lag 2 möta lag 13 i bäst av 7.

     • Kommentar avatar
      Jeppe, 10 månader sedanSvara

      Hej, vore intressant med en vinkling angående den omöjliga vägen upp i allsvenskan också. Blir hyckleri när allsvenskan klagar på svår uppflyttning när de själva i princip stängt serien neråt


      Lämna en kommentar