Tankar om Frölundas spelare 20/21 – del 1


► 23 spelare i Frölunda – plus ett tränarteam. I fyra texter kommer mina tankar och förväntningar inför 20/21-säsongen.
► Här är del 1. Sex anfallare. Delarna 2, 3 och 4 följer tisdag, onsdag och torsdag.

Rakapuckar.com bild

Första sexan ut. Lasu, Lundqvist, Hjalmarsson, Carlsson, Friberg och Henriksson.


FÖRST DETTA: SÅG ni att Rögle, med hjälp av externt kapital, värvade Olli Palola, den finske vingen som gjorde 48 poäng för Växjö 2016/2017? Intressant spelare. Palola har visat hög klass i Finland och Sverige, haft svårare i KHL. Men Röglesportchefen Chris Abbott brukar veta vad han gör.

Officiellt nu också att Fredrik Händemark startar säsongen i Malmö, så som Theodor Lennström gör i Frölunda. Nils Höglander (Rögle), Rodrigo Abols (Örebro), Linus Sandin (HV71) och Tobias Björnfot (Djurgården) är andra med tid kvar på sina SHL-kontrakt och som därför kan börja säsongen på hemmaplan.

Mathias Bromé (Örebro) bör väl bli klar snart han också. Och kanske Kodie Curran (Rögle). Sedan är det faktiskt så att Joakim Nygård, Färjestadstjärnan som varit skadad och inte tog plats i Edmontons slutspelslag, skrev på för Färjestad ända till 2021, eller om det till och med var 2022. Så i princip skulle även Nygård kunna kicka igång säsongen i SHL.

Det är i sanning ett speciellt år, detta. Ni vet alla varför.

Nå, till saken, här är mina sex första i miniserien om Frölundas 20/21-trupp. Lite vad jag tror, tycker och förväntar mig.

Först ut är sex anfallare.

Ni får som vanligt gärna ha åsikter.  

Rakapuckar.com bild


Patrik Carlsson, 32 – 48 9+18=27 (matcher, mål+assist=poäng)
* Man vet vad man får, en spelare som aldrig är dålig, som tvärtom alltid är mer eller mindre bra, ibland riktigt jäkla bra. Laglojal, uppträder på isen lite som utanför, inte den som är högljudd och tar mest plats, lagspelare ut i fingerspetsarna, lika bra i båda ändar av isen, underordnar sig, och här hade det varit spännande att se Carlsson ta för sig snäppet mer, bli lite kaxigare, lite mer ego, i alla fall i vissa situationer. 
Skottet mycket bra. Kan användas mer.    


Max Friberg, 27 – 50 8+12=20
* Bär hjärtat på skjortärmen för att översätta ett kul engelskt uttryck till svenska, spelar alltså med passion, åker massor med skridsko, tar kamperna, gör ett enastående jobb över hela banan. Men jag vidhåller att han med sitt finfina skott borde kunna göra fler poäng. 
”Kanske med de defensivare uppgifterna något lättade på så han har fysisk och mental ork kvar i målsituationer?” frågade jag Roger Rönnberg i våras. ”Går emot Max kärnvärden som människa”, svarade Rönnberg och menade istället att det handlar mer om att skaraborgaren måste tänka mer som en målskytt, alltid vilja göra mål, samt förbättra tekniken. 
Oavsett vem som har rätt här, Friberg kan producera mer, jag ger mig inte.

Rakapuckar.com bild


Karl Henriksson, 19 – 8 0+1=1
* Jag ser med spänning fram mot Henrikssons första hela säsong med Frölunda. Han lovade gott med sin smarta skalle, inte bara att blekingen var så stark på pucken trots blygsamma måtten (176/79), han gjorde ofta bra saker med den. Spelsmart. Bra skalle. Hockey sense på modernt språk. 
Nå, lättare att imponera när kraven inte är så höga, nu ska Henriksson på allvar visa varför NY Rangers tror så mycket på honom. Men jag ser inte riktigt varför han inte skulle klara det, givet vettigt med förtroende.


Simon Hjalmarsson, 31 – 50 16+20=36
* Oj, det här blir spännande. Det är som center den forne poängsprutan (Luleå, LHC) vuxit ut till en mycket viktig pjäs i Frölunda. Kastats ut på en vinge flera gånger, senast i början av förra säsongen, men alltid landat i mitten igen när Roger Rönnberg & Co insett var smålänningen gör sig bäst. 
Men nu, med fyra starka, namnkunniga Frölundacentrar i Jan Mursak, Johan Sundström, Joel Lundqvist och Nicklas Lasu, känns det som att ”Hjalle” verkligen ska få vara ytterforward ett tag. Kan han släppa loss lite mer offensivt då? Kan han producera mer i fem mot fem? Trivs han med gamle CSKA Moskva-kompisen Mursak? 
Jag förväntar mig inget, går in med nyfikna ögon för att se vart detta tar vägen.  

Rakapuckar.com bild


Nicklas Lasu, 30 – 51 11+8=19
* Kom hem från två fina Kärpätår för att visa att han var mer än den ”gamle” Nicklas Lasu, mer av en ledare för en hårt arbetande kedja. Glimtvis gjorde han också det, Lasu; elva mål var personligt rekord, han var mer påhittig, mer ”målsökande” med pucken, men inte så ofta som han hade velat. Tror jag. Det finns mer. Är jag rätt övertygad om.
Problemet: att Frölunda är så tjockt av centrar – och alla vill ha mycket istid.
I Kärpät var Lasu nummer 1, i en annan SHL-klubb än Frölunda hade han fått en större roll och producerat mer, men han ville hem till klubben han juniorfostrats i. Nackdelen är att Lasu riskerar bli kvar i sin gamla roll. Men jag ser honom ändå ta ett steg till i vinter. 

Rakapuckar.com bild


Joel Lundqvist, 38 – 17+14=31
* Det här är fortfarande Joel Lundqvists lag, även om centrar som Jan Mursak och Johan Sundström är (ska vara) mer offensivt drivande i fem mot fem. Men inget talar för annat än att Lundqvist a) kommer stå framför mål i power play och direktskjuta, nu kanske på Lucas Raymonds istället för Ryan Laschs passningar, och b) vara kaptenen som med sina ledaregenskaper sätter ribban för arbetsmoralen och på så vis visar vägen i varje match.
Lundqvist är pappan för alla att hålla i handen. Och karln är löjligt vältränad. Jag förväntar mig inte minsta nedgång i kvalité den här säsongen. Om han når 31 poäng för tredje vintern i rad är en annan femma, det hänger i hög grad på det kollektiva PP-spelet.

***

Det här gäller – och det kommer vara än viktigare nu än före coronapandemin:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS 

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
15 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

  Roger måste ju sätta Mursak på skott framför mål. Joel kan inte leva på gamla meriter. Han håller inte. Låt han fokusera på BP och bara åka runt och bestämma över dicken.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Du har nog inte sett Joel så mycket de senaste åren, tror jag. Eller så skojade du bara. Nå, förutsatt att Frölunda ställer upp PP som tidigare, med två "rightare" som styr från vänster tekningscirkel, så krävs en vänsterskytt framför mål. Alltså inte Mursak (som förstås ska styra mer av spelet), istället känns Joel fortfarande given. Det är i alla fall hans plats att förlora, så att säga.

   Kommentar avatar
   Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

   Halvt seriös. Tycker Joel får för stor roll i spelet. Delvis därför spelet hackade förra året. Det är svårt att flytta på trotjänare men tyvärr sker det alltid försent. Han kan bidra mycket mer på andra sätt. Vältränad som få räcker inte. Man blir långsammare.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Håller inte med. I PP är han fortfarande ett hot, i fem mot fem driver han en arbetskedja och gör det väldigt bra.

   Kommentar avatar
   Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

   Och vad jag menar är att han ska satsa på att leda laget och en gnuggarlina. Räcker gott och väl. Vi får se hur det artar sig då.

   Kommentar avatar
   Nolte, 1 månad sedanSvara

   Joel ska stå framför kassen, inget snack om saken. Han är bland dom vassare i SHL där. Raymond nere vid sidan om kassen och Mursak på Lasch gamla plats där även hans direktskott kan bli hotande, det blir bra!

   Kommentar avatar
   Per, 1 månad sedanSvara

   Joel var en av de bättre förra året. Långt ifrån slut eller endast gnuggare.

   Kommentar avatar
   VF, 1 månad sedanSvara

   Du kan ju inte ha specialstuderat Joel i alla matcher, och inte Mursak heller med den kommentaren. Joel producerar år efter år, trots "humlan". 17 baljor förra året, bäst i laget - talar sitt tydliga språk. Mursak skall fördela spelet, gå på skott, inte stå framför mål.

   Kommentar avatar
   Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

   Specialstuderst nej, sett ja. Allting har ett slut. Även om Joel kan gör lite poäng där så finns det andra som kan det också. Förutom att han står i vägen för en ny generation också.

   Kommentar avatar
   Malma, 1 månad sedanSvara

   Men snälla, varför skriver du inte på Växjös motsvarighet till sida istället Mr Lakers. Du kan ju uppenbarligen noll om Frölunda i allmänhet och Joel i synnerhet!

   Kommentar avatar
   Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

   Säsongen har inte börjat än så svårt att veta hur det går för Frölunda i allmänhet och Joel i synnerhet. Steppa ner från den höga hästen. Mycket gnäggande nu.

   Kommentar avatar
   Facemelter, 1 månad sedanSvara

   Herr Faker, Du bara svamlar som vanligt

   Kommentar avatar
   VF, 1 månad sedanSvara

   Herr Lakers; Det som är dåligt för dig är att du alltid vill ha sista ordet, trots att du är helt överspelad (använder en sport-term så kanske du förstår). Du säger en sak, som är direkt felaktigt, sedan blir resten bara en massa ordbajsande. Det blir bara genant när du skall sitta och uttala dig om Frölunda och deras spelare in i minsta detalj, när du mig veterligen besitter ytterst lite info om dem. Den bedömingen gör jag pga det du skriver. När du sedan blir påkommen med att ha fel, så blir det som sagt bara svammel så som; vi vet inte innan säsongen bla bla.Genant! Har du verkligen inga kompisar att snacka hockey med?

   Kommentar avatar
   Gurun, 1 månad sedanSvara

   Haha, vi kanske inte skall hacka på stackaren för mycket. Det är ju ändå inte ett sunt tecken att han är här inne och skriver var och varannan dag. :)

   Kommentar avatar
   Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

   Handlar inte om att ha sista ordet utan att föra en diskussion och öka den gemensamma kunskapen. Har troligen lika mycket fel som alla andra här eftersom säsongen börjar idag med Örebro. Om du anser att du har mer kunskap än mig om Frölundas spelare så ska inte jag stoppa dig.

   Kommentar avatar
   VF, 1 månad sedanSvara

   Du kan inte föra en vettig diskussion. Du påstår något, sedan försöker du snacka bort dina påståenden genom omskrivningar. Om någon helt ärligt påstår att Joel inte håller då måste man starkt ifrågasätta deras hockeykunskaper. Sedan kan man ha åsikter, men då får man uttrycka dem på ett vettigt sätt, det gör inte du.

   Kommentar avatar
   Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

   Jag anser att han inte håller framför mål i PP. Musak på skott för känns farligare. Är det så mycket att lipa över. Han kan bidra mycket till sin lina i fem mot fem och i BP.

   Kommentar avatar
   Markus, 1 månad sedanSvara

   Joel gjorde flest powerplaymål i hela ligan....

 • Kommentar avatar
  Petey, 1 månad sedanSvara

  Känner så här när du nu pressenterara dessa spelare att jäklar vad det är tryggt och bra, men samtidigt att här fattas det spets! Här finns inga riktiga killers, måltjuvar med hög procent och om man synar resten av forwads så finns det tyvärr inget där heller som gör många mål!
  Detta tror jag kan bli Frölundas stor problem denna säsong!
  Jag kan se minst 5 lag som har mycket bättre offensiv än Frölunda men där Frölunda kanske har mera klass och tyngd!
  Saknar naturliga målskyttar i dagen trupp!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Ja, absolut är det så att vad gäller "färdiga" målskyttar, sådana som tidigare presterat på hög nivå, saknar Frölunda något. Klubben hoppas på utveckling, spelare som ska bli bättre och bättre under säsongen. Sedan är det ju inre förbjudet för andra än forwards att göra mål. :)

 • Kommentar avatar
  Benji , 1 månad sedanSvara

  Tack HL för dina synpunkter, håller med dig i det mesta dock inte Lasu. Han är en väldigt begränsad hockeyspelare han har defensiva kvalitéer förstår inte varför ni vill framhålla honom som något annat?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Ni? Du får säga du till mig. ;) Men Lasu har mer i sig än bara det rent defensiva, det visade han i Finland, det visade han stundtals i Frölunda. Han behöver visa mer av det – och oftare. Frågan är om han får istiden, speltiden, förtroendet för det?

   Kommentar avatar
   Benji , 1 månad sedanSvara

   HL. Jag är medveten om att Du-reformen var en förändring av språkbruket i Sverige under slutet av 1960-talet och början av 1970-talet. Men i detta fall refererar jag till "Ni" som fler än du

   Kommentar avatar
   Benji , 1 månad sedanSvara

   :-)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Hahaha. :)

   Kommentar avatar
   HL, 1 månad sedanSvara

   Mycket snack om Lasu och från Lasu själv också. Och om hans två år i Finland, som är en sämre liga. Lasu ÄR en begränsad spelare, tyvärr. Han skall spela i en fjärdelina och kapten skall han inte bli heller, för dålig spelare.

 • Kommentar avatar
  Maxad, 1 månad sedanSvara

  Håller helt och hållet med dig, Petey!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Ni är säkert inte ensamma där. Just vad gäller mer färdiga målskyttar, spelare som tidigare presterat, så är det ju tunt. Frölunda går in med inställningen att spelare ska utvecklas.

 • Kommentar avatar
  Rallyclay , 1 månad sedanSvara

  Detta gillar jag, 6 st intressanta forwards där 2 st bör försöka behålla produktionen och 4 st får försöka öka den. Att Purre, Max, Henriksson och Lasu kan öka sina poängsnitt beroende på vilka de får spela med och vilka minuter de får är inte osannolikt enligt mig. Sedan med hur mycket, ja det kan man ju fundera på / Claes

  • Kommentar avatar
   Pippo, 1 månad sedanSvara

   Bra genomgång! Ska verkligen bli intressant att se vad som händer när Hjalle tvingas ut på kanten. Säger inget om det än, men intressant blir det. Tror även jag att det finns mer offensiv i Lasu.

   • Kommentar avatar
    Mattias, 1 månad sedanSvara

    Lite oro, det finns en del frågetecken.
    Har Mursak peakat? Kan Raymond ta en ledande roll redan nu? Funkar Hjalle på en kant? Kan Joel hålla nivån utan Lasch? Kan vi ha ett bra PP utan Lasch? Kan juniorerna få ordentliga genombrott? En i princip ny backsida, vad innebär det? Att spela utan 12000 i ryggen, vad innebär det?
    Det finns alltid utpekade topplag som blir besvikelser. Jag tror vi riskerar hamna utanför topp 6. Många lag har rustat och bör vara bättre än föregående säsong.
    Men: scenariosen ovan kan lika gärna bli tvärtom. hoppas det.

    • Kommentar avatar
     Carnbäck , 1 månad sedanSvara

     Historiskt sett så har Frölunda gått bra när de vågar satsa på unga spelare. Får se hur det går den här säsongen. stora nycklar är har man den defensiva kapaciteten på back sidan? Klarar Raymond att leda PP, kan Henriksson, Nässen, Söderblom steppa upp. Klarar Hjalmarsson ställa om till vinge på ett bra sätt? Kan Lasu, Sundström, Mattson, Rubin och Friberg höja sig ett snäpp till? Om svare är ja på de frågorna måste man va väldigt bra för att slå Frölunda. Jättespännande säsong!

      Kommentar avatar
      Aha!, 1 månad sedanSvara

      RÄTT! Vi supportar Europas finaste och bästa hockeyklubb - från de yngsta tjejerna (mer att bevisa här) och killarna till styrelsen så det finns all anledning att vara positiv, glad och stolt. Förra säsongen blev inte så bra som många hoppades på. Bara vinst i CHL. Nu har vi goda skäl att hoppas att ledarna lärde sig av förra säsongen... Ni depressiva gnällspikar som tar ut allt elände i förskott kan väl vända er någon annan stans? Och de som inte kan respektera oss andra kan gärna göra detsamma. Elitidrott är jäkligt tuff och det krävs både respekt och ett gott hjärta!

    • Kommentar avatar
     Johan , 1 månad sedanSvara

     Är väldigt spänd på att se powerplayspelet utan Lasch.
     Förhoppningsvis inte alls lika lättläst nu och centrerat kring en spelare.
     Hoppades powerplayspelet som hackade ordentligt i vintras skulle ta ny fart när Lasch vart skadad i samma veva men där och då blev det om möjligt ännu mer krampaktigt och dåligt när han inte var med och styrde....
     Potential finns det definitivt!
     Sellgren, Norlinder, Lennström, Mursak, Raymond, Joel, Hjalle, Purre, Sundström.

      Kommentar avatar
      Tom, 1 månad sedanSvara

      PP utan den enda stjärnan Frölunda hade kommer vara helt värdelöst

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

      Mursak, Raymond, Sundström, du tror inte de har något alls att tillföra?

      Kommentar avatar
      Tom , 1 månad sedanSvara

      Mursak kanske men som han själv sa han är inte lasch. Raymond kommer han få spela mer än 4-5min den här säsongen? Sundström tror jag inte alls på. Av det han visade upp förra säsongen var nog ingen imponerad. Kan Mursak & Raymond bli en Lasch? Jag är tveksam, direkt orolig hur Frölunda ska vinna utan Lasch.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

      Raymond kommer spela mycket. Mycket. Sedan ska ingen ersätta Lasch, det är ett nytt lag som ställs mot nya motståndare en ny säsong. Och att Raymond, Mursak, Sundström inte skulle kunna vara rätt bra PP-arkitekter, hålla god SHL-klass här, det tror jag ingen behöver oroa sig för.

      Kommentar avatar
      Aha!, 1 månad sedanSvara

      Ta en iskall dusch. Var glad! Det är bara du själv som bestämmer...

    • Kommentar avatar
     Håkan Schoultz, 1 månad sedanSvara

     Tror att skepsisen kring Joel kan vara riktig. Skall du stå där Joel står i pp och göra mål så måste passningarna vara exakta. Om inte någon kan lägga de passningarna så blir Joel mest en fågelskrämma

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

      I så fall bör ju inte skepsisen riktas mot Joel utan spelarna som ska stå för passningarna, som Raymond, Mursak, Sundström t.ex.

    • Kommentar avatar
     Christer, 1 månad sedanSvara

     Håller med vissa andra som saknar en riktigt vass målskytt.
     Jag har en förhoppning om att Frölunda ska bli rakare och mer in på kassen utan Lasch som gärna bromsade ner farten och attacken.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

      God poäng. Det skulle verkligen inte skada om Frölunda lite oftare kund addera just det du skriver om, att rakare attackspel. I alla fall vore mer variation att önska.

    • Kommentar avatar
     Christer, 1 månad sedanSvara

     Ser också att vi måste få in en back som kan skjuta och vara ett ständigt hot, för att vårt pp inte ska vara så lättläst.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

      Nu finns åtta backar i truppen, någon av dem ska väl kunna få i väg trissan? ;) Fler backar inte på G, i alla fall inte just nu. Låt oss se hur det verkar i höst med publik, med Lennström och Edmonton.

      Kommentar avatar
      Christer, 1 månad sedanSvara

      Uttryckte mig fel...jag menar att någon av de befintliga backarna måste ta den rollen. Kändes som om alla lag i SHL förra säsongen, visste att Gormley nästan aldrig tog avslut...

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

      Haha, det är lugnt. :) Ja, Gormley tappade självförtroendet helt där. Mycket viktigt att back vågar ta skott, viktigt rent generellt att våga ta avslut, våga tappa pucken ibland så att säga, lita på att man kan återerövra den. Letas det för mycket efter perfekta läger blir det lätt statiskt. Men ibland också urläckra mål. :)

    • Kommentar avatar
     Magnus, 1 månad sedanSvara

     Är det inte samma snack inför varje säsong, de senaste säsongerna? MRO, Lasu, Hjalle, Sundström, Mustonen & allehanda brunkare ska "lyfta sig och göra mera mål". Någonstans måste även Frölundas ledning inse att detta inte kommer att ske. Man kan inte säsong efter säsong säga att "nu lyfter de säg, nu gör de mål". Nej stå för era felvärvningar och se till att bli av med ett gäng brukare. Vi kan omöjligt behöva ett helt lag med liknande spelartyper (brunkare).

      Kommentar avatar
      Daniel B, 1 månad sedanSvara

      Hjalle och Sundström räknar jag inte som ”brunkare”. Dom gjorde väl bra med poäng förra säsongen. Glöm ej att Sundström var borta i princip 2 år innan förra säsongen och ändå fick han ihop bra med poäng. Jag tror han kommer vara ännu bättre i år.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

      Räknar man in Hjalmarsson och Sundström som "brunkare" så tror jag inte du ska ödsla allt för mycket energi på att ta diskussionen, Daniel. :) Sedan tror nog inte jag att Frölundas ledning räknar med att MRO, Mustonen ska ösa in poäng. Däremot är jag en fan av ledarstilen, eller kalla det människosynen, där man faktiskt tror på individers möjlighet att utvecklas.

    • Kommentar avatar
     Conta, 1 månad sedanSvara

     Tycker att det är dags att Lundqvists tar en mer defensiv rolli en kedja med MRO och Mustonen. Denna kedja kan jävlas ordentligt med motståndaren b0de i 5 mot 5 och i boxplay. Lasu och Friberg är väl d3 2 spelare i laget som brukar våga bryta in framför mål. Tror Lasu kan leverera mer offensivt, men då inte i samma roll som tidigare i en defensiv kedja. Anser fortfarande att en målskytt måste värvas in på forwards sidan.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

      Joel med Friberg och Kalle Henriksson var det på första träningen. Vi får se vad som händer där. MRO med Lasu och Mustonen. Vad gäller "målskytt", det är coronapandemi, tror alla måste förstå att först ska det här laget få chansen, sedan – om publik tillåts – kan det hända saker i vinter.

    • Kommentar avatar
     Sothöna, 1 månad sedanSvara

     Fribergs fina skott??? Om det vore så fint hade han gjort betydligt fler mål än han gör. Hans roll är en annan och den sköter han utmärkt. Behövs många olika karaktärer för nå framgång.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

      Absolut behövs det precis det du skriver. Max har lik förbaskat ett mycket bra skott, bevisat gång på gång på träning, på match missar han dock oftare. Mental grej, kanske. Här finns utvecklingspotential. Jag tror ju på det. Att människor kan utvecklas.


    Lämna en kommentar