Stor risk för ras – Luleås och Frölundas corsi för dålig


► Just nu är Luleå och Frölunda i topp av SHL – men statistiken talar för en resa nedåt i tabellen.
► I alla fall om de inte förändrar sitt sätt spela. Deras ”corsi” är för dålig. 
► I gengäld borde HV71:s fans vara rätt hoppfulla – Johan Lindboms gäng är SHL-bäst här. 
► Jag tog hjälp av hockeyanalytikern Petter Carnbro för att reda ut vad man egentligen kan utläsa av statistiken.

Rakapuckar.com bild

Tuffare tider väntar för Luleå och Frölunda, i alla fall om vi får tror statistiken och historien. Analytikern Petter Carnbro berättar mer i texten nedan.


DEN MODERNA HOCKEYN är full av så kallade ”fancy stats”, ett av de mest använda och träffsäkra verktygen är ”corsi.”

I korthet fungerar det så här:

## Man mäter alla skottförsök med lika många spelare på isen – på mål, blockerade eller utanför.

## Lag som har fler skottförsök mot motståndarnas mål än man ger upp mot det egna har således ett corsivärde på över 50 procent.

## Den spelare som när han eller hon är på isen bidrar till att laget skapar (skjuter) mer än det släpper till har över 50 procent i individuellt corsi.

Ett effektivare sätt att mäta, hävdar statistikerna, än det klassiska plus/minus som är betydligt trubbigare.

Förenklat: de lag som driver spel, som sannolikt skjuter mer och  kommer till fler lägen än motståndaren, bör vara framgångsrika över tid.

För spelare med höga corsivärden gäller samma sak: det är ett tecken på att man är högst bidragande till lagets spelövertag.

Ett lag med låg corsiprocent kan räddas av ett supervasst power play eller grymt bra målvaktspel, men … det är ändå anmärkningsvärt för topplag att ha corsiprocent under 50, i alla fall över tid. 

Rakapuckar.com bild

Ni ser själva corsitabellen till höger (eller gå via den här länken), Frölunda, Luleå, Malmö och Linköping är långt ner, trots att de ligger mycket bra eller bra till i SHL.

Petter Carnbro, hockeyanalytikern som tidigare jobbat för Frölunda och som just nu kan ses i C Mores Hockeylabbet med Björn Oldeen och Thomas Johansson, säger om ettan Luleå och tvåan Frölunda:

– Förvånad över att två lag med svaga skottsiffror leder eller ligger högt upp den här tiden på året är jag inte, då skulle man bli förvånad nästan varje höst. Men jag är förvånad att Frölunda är så svaga då man legat på ungefär 53 procent eller bättre de sista fem åren och med det varit bland de tre, fyra bästa lagen varje säsong. Att tappa ner till 48 från 53 är ett ganska stort kliv. 

Vi är inte ens en tredjedel in i SHL 2018/2019, möjligt att det kan vara för tidigt att dra tunga slutsatser. 

Corsin kan pendla, lag kan förbättra sina prestationer, få till mer – eller mindre – av ett drivande spel. Men det är nog orimligt att förvänta sig dramatiska förändringar.

Thomas Johansson (till vänster) och Petter Carnbro är experterna och analytikerna i det Björn Oldeen-ledda programmet "Hockeylabbet" på C More.


** Om Luleå och Frölunda inte får upp sina corsisiffror, Petter – då är risken stor att de dalar i tabellen, menar du?
– Historiskt sett, ja. Men i varje enskilt fall får man ha en diskussion om i vilken utsträckning regressionen kommer ske. Att skapa mer än du släpper till är den enskilt största faktorn för att ha positiv målskillnad i långa loppet men skytte, målvaktsspel, special teams (power play, box play) och andra faktorer spelar också roll. 

– För att tala rent konkret, i ett vakuum så förväntas båda lagen över tid släppa in lite fler mål bakåt än man gör framåt. Sedan finns det nyanser i det hela, med till exempel Henrik Lundqvist i mål kan du säga att: ”Visst, vi har 48 procent corsi men vi kan hållbart göra 51 procent av målen för han är så mycket bättre på att stoppa pucken än de flesta andra.” Luleå kan, med SHL-mått mätt, göra ett sånt case i Joel Lassinantti, man är också extremt tajta defensivt. Frölunda har också fått mycket bra målvaktsspel, framförallt från Johan Mattsson, men ligger i botten av tabellen för avslut i skottsektorn. 

Den statistiken har jag tidigare berört, och trots Frölundas framgångar på slutet är laget alltså fortsatt svagt vad gäller att släppa till chanser i den farliga ytan framför eget mål.

Rakapuckar.com bild

Carnbro höjer ett varningens finger:

– Där blir det svårare att se hur Frölunda ska kunna upprätthålla sin höga räddningsprocent med den typen av lägen framför målvakterna. Jag har också svårt att se att man ska få till någon markant förbättring i det med tanke på det materialet man har på backsidan, och jag tror inte det räcker särskilt långt med att man börja chippa ut pucken mer frekvent.

– Sedan har Frölunda en x-faktor offensivt i Ryan Lasch (framförallt i power play) som kan bära laget, men jag tror snarare det handlar om att han kan hjälpa dämpa det troliga tappet i tabellen snarare än förhindra det.  

Att Växjö ligger högt i corsiligan förvånar säkert inte någon, Sam Hallams gäng har haft spel men inte målskytte. De flesta förväntar sig en topplacering till slut. Lite samma sak med Skellefteå.

Men HV71 är SHL-bäst vad gäller corsi, Örebro så pass bra som sexa. Ska fansen lugnt räkna med hiss uppåt i tabellen (ni ser den här bredvid) då? Inte fullt så enkelt, menar Carnbro:

– Jag tror inte något av lagen missar topp 10, men jag tror inte de blir så bra som dom skulle kunna vara heller. Framförallt HV har varit rätt trubbiga offensivt i flera år, till stor del på grund av att man jobbar mycket med skott från blå vilket är ett rätt bra sätt att inte göra så många mål. Örebro är i lite samma sits men jag är mer tveksam till målvakterna där och de känns mer osäkra över lag. Skellefteå kommer skjuta bättre än 5,2 procent resten av säsongen och kommer klättra en del, men jag är skeptisk till deras djup på forwards i år igen. 

– HV har ett väldigt uddlöst power play som är uppbyggt på mer eller mindre samma sätt som deras fem mot fem-spel och även om jag tror de klättrar en del så kommer de inte få ut maximalt av det manskapet (och spelövertaget) man förfogar över. Om HV börjar jobba mindre med backskott och mer som Frölunda, spela djupt i offensiv zon och mer på instick, då kan dom bli läskiga framåt våren. 

Rakapuckar.com bild

Klara besked till Johan Lindbom och tränarstaben där.

Men hur mycket ska man egentligen titta på corsin?

I klartext: hur oroliga ska Luleås och Frölundas fans vara?

Hur tajt sammankopplat är bra corsi och framgång?

Petter Carnbro:

– Det beror på vad vi menar med framgång. Det corsi gör bra, snabbt förenklat, är att det förutspår framtida målskillnad mycket bättre än målskillnad gör vid samma tidpunkt. Landslagsuppehållet vi är i nu är en vanlig hållplats att mäta ifrån och då är corsi överlägset målskillnad i signifikans och prediktivt värde. Corsi mäts vid spel fem mot fem/lika styrka och där görs cirka 75 procent av målen. Är du bra fem mot fem och inte lider av någon akilleshäl (till exempel katastrofalt målvaktsspel, ruskigt svaga special teams) så kommer du långt på det. 

– Ser vi på slutspelet har bästa corsilaget vunnit SM-guld tre år i rad och tenderar möta ett av de andra starka fem mot fem-lagen, med det sagt inte att det kommer vara så i all framtid. Vi jobbar med sannolikhet och inte ödet. Men lag som har 47-48 procent corsi tenderar att inte gå så långt i slutspelet; inget lag under 50 procent har nått final i SHL, man kan vinna en kvart eller åttondel på sin höjd innan det blir respass. Är man optimistisk supporter säger man att det finns en chans och är man pessimist säger man att chansen är mycket liten. 

***

rakapuckar.com är inte en låst sajt, det är fritt fram att provläsa, men den är beroende av att läsarna betalar för sig.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

***

Gillade ni läsningen? Dela gärna på sociala medier. Knappar för detta finns nedan. 

Glöm inte följa rakapuckar.com på Facebook. Och så förstås på Instagram där Mathias Pelkonen levererar fina bilder.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
21 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Mats the Indian, 2 år sedanSvara

  Hej Petter,
  Tror du det är medvetet att Frölunda valt att backa hem och spela lite tätare framför eget mål och därmed släpper till fler skott och inte dominerar spelet som tidigare?

   Kommentar avatar
   Petter, 2 år sedanSvara

   Ja, det är för stor skillnad sett till spelarmaterial för att inte vara en medveten kursförändring. Problemet är att man inte täppt till den ytan man tänkte man skulle bli bättre på att skydda (framför mål).

 • Kommentar avatar
  Erik, 2 år sedanSvara

  Vad glad jag blir att se lite "avancerad statistik"! Känns som något som saknats inom svensk hockey-media. Intressanta analyser och bra artikel, tack!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Då gillar du säkert Hockeylabbet. Verkar vara ett program för riktigt hockeykunniga, riktigt hockeyintresserade.

 • Kommentar avatar
  Nolte, 2 år sedanSvara

  Mycket intressant! Är det här många av oss fans har sett när laget fått en hel del kritik i år trots att poängen trillat in. Minns mycket väl både Luleå & Färjestad borta hur man kliade sig i huvudet och undrade hur fasen det gick till att man vann dom matcherna. Och sett i det stora hela så kan jag bara komma på några enstaka matcher där man verkligen varit spelmässigt bättre än motståndarna. Med det sagt så är känslan att corsin varit bättre de 3-4 senaste matcherna, men inget jag har statisk på.

   Kommentar avatar
   Petter, 2 år sedanSvara

   Konstiga saker kan hända när man kollar på så liten datamängd som 3-4 matcher, men en sak som förmodligen höll nere Frölundas siffror inledningsvis var att man spelade 4 av första 12 på bortaplan. Lag tenderar gå bättre hemma än borta.

   Kommentar avatar
   Christoffer, 2 år sedanSvara

   Mm, spela på bortaplan är nog en anledning, även det att man i början av säsongen fokuserade på att träna defensiven. Tittar man på de senaste matcherna ligger frölunda mellan 51%-54% Corsi. Kan man hålla i det spelet vi sett senaste veckan tror jag snarare att Corsi ökar, än att Frölunda sjunker (mycket) i tabellen.

 • Kommentar avatar
  mike, 2 år sedanSvara

  Så länge man använder statistiken som ett hjälpmedel, och inte stirrar sig blind på den. Det är kanske inte så konstigt att ett lag som skapar mer än ett annat, förmodligen kommer att dra nytta av det över tid. Sedan är det ju alltid väldigt mycket "förmodligen" och "troligtvis" när det handlar om så många olika faktorer. Läser man stycket bredvid tabellbilden så är det om och men i varannan mening. Hoppas Frölunda har taggat ner något när det gäller att grotta in sig i statistik. För något är sedan, eller två, så kändes det som att Corsi var det enda Rönnberg snackade om.

  • Kommentar avatar
   Nike, 2 år sedanSvara

   Statistiken avslöjar också: Frölunda blockar mycket skott (Fenwick) och är i en mindre formtopp (PDO)

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Ja, det finns mycket man kan grotta ner sig i och studera. :) Valde corsin den här gången.

  • Kommentar avatar
   Eric, 2 år sedanSvara

   Känns som man borde räkna målchanser istället. Du kan stå och skjuta 60 skott i täck från utsidan i varje match utan att skapa en enda målchans och ändå leda corsi-ligan.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Ja, det är en en klok invändning tycker jag som inte är statistikfreak men ändå har stor respekt för vad siffror kan påvisa och analytikers kunskap. Men att skjuta 60 kassa skott och bara räkna med att "fortsätter vi på samma vis så får vi framgång" är knappast hållbart. Som alltid med statistik, det är ett VERKTYG, inte en heltäckande sanning.

    Kommentar avatar
    Petter, 2 år sedanSvara

    Det kan man göra (skjuta 60 skott i täck), men ingen gör det för ingen tränare eller spelare (eller analytiker) är så dum att man tror det ska leda till något positivt. Ang. målchanser vs Corsi...det är inte antingen eller. Det bästa är att använda båda, eller ha en expected goals-modell där du räknar in kvaliteten på avslut. Sådana finns privat men för den här texten blir det svårt att hänvisa till något som allmänheten inte har tillgång till. Sen beror det på vad du vill se: vill du få förklarat vad som har hänt eller få en fingervisning om vad som kommer ske? Ofta stämmer målchanser och Corsi överens ganska väl, men Corsi är lite bättre på att förutspå framtida resultat, och det var vad vi pratade om idag. Sen nämnde jag ju en hel del kvalitativa saker i lagens spel. Hockey, som samhället i stort, hamnar lätt i en antingen/eller-diskussion. Kvalitet eller kvantitet? Självklart ska man eftersträva båda.

  • Kommentar avatar
   EDWARD 51, 2 år sedanSvara

   Hur skall ett lag agera(vara "minded") när de spelar match?
   Adaptera hela tiden till Corsi, för gör vi bara så, så kommer utfallet i sista änden att falla helt till vår fördel i långa loppet?
   Det måste väl finnas fler ingredienser, som också kan vara avgörande för en lyckosam utgång? För annars skulle det väl bli alldeles för sterilt?

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Enligt mig: anpassa spel efter spelarmaterial. Jättebra att kunna driva spel, skapa mer än motståndare, men du ska ha kvalitéerna också. Finns inte EN väg, som livet i övrigt. :)

    Kommentar avatar
    Rallyclay, 2 år sedanSvara

    Exakt så tycker jag. Stor respekt för vad fakta visar men det är ju spelarna som skall göra det som är tänkt ute på isen. Bygg spelidé efter ditt material. Hanhals höll på att skrälla mot Kristianstad igår, fick tillslut med sig 1 pinne. 7 raka med poäng./ Claes

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Grymt kul att Hanhals/Kings hänger med så bra, synd inte 4–2 räckte. Ett antal Frölundajuniorer med, såg jag. Samarbetet bör vara bra och gynna båda parter.

    Kommentar avatar
    EDWARD 51, 2 år sedanSvara

    Klokt och skönt att få läsa Din sista mening! :)

    Kommentar avatar
    EDWARD 51, 2 år sedanSvara

    Det var riktat till Dig, HL!

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Det med "sanarbetet"?

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    *samarbetet

    Kommentar avatar
    EDWARD 51, 2 år sedanSvara

    Nej, det där lilla om livets "komplexitet". Citerar Dig: "Finns inte EN väg, som livet i övrigt". ;)

  • Kommentar avatar
   mike, 2 år sedanSvara

   Tur att man inte använder corsi i fotbollen. Undrar vilka siffror Grekerna hade fått i EM 2004. :D

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Haha ... under noll? ;)

    Kommentar avatar
    Petter, 2 år sedanSvara

    Det gör man faktiskt (även om fotboll och så sakteliga även hockey övergått till expected goals vilket är som Corsi fast med en del av kvaliteten inräknad).

  • Kommentar avatar
   Bros, 2 år sedanSvara

   He he he.... Statistik på statistiken snart! Behöver inte analysera allting! Som alltid, mest mål vinner!

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Ja, haha ... just den detaljen lär vi aldrig komma ifrån, även om man ibland ser folk som tror man kan vinna med 1-3 om man spelar borta.

  • Kommentar avatar
   Mattias, 2 år sedanSvara

   Mycket intressant, absolut. Det här hade jag faktiskt inte ens hört talas om tidigare.. sen vad det betyder? Vill man vara lite elak kan man ju säga att han troligen har rätt - det är en jämn tabell och den enda vägen Luleå och Frölunda kan gå är ju neråt...
   Men visst, anmärkningsvärt att de tre senaste vinnarna även vunnit den här statistiken. Känns som han kommer med genomtänkta tankar.
   Tack för ny kunskap, det är alltid trevligt!

    Kommentar avatar
    Christoffer, 2 år sedanSvara

    Samtidigt så hade Washington dålig Corsi förra året när dem vann SC.

  • Kommentar avatar
   Niklas, 2 år sedanSvara

   Tack för en intressant artikel HL. (Som Alltid). En liten fördjupning i en krånglig värld. Man lär sig nått nytt fortfarande trots 40 år som spelare/ledare/fans. Swischat och klart!

   • Kommentar avatar
    Rasmus, 2 år sedanSvara

    Oroväckande också att de lag vi mött mer än en gång (LHF+LHC x 2, MIF x 3) har sämre Corsi än oss, vilket matematiskt borde höja vår statistik i de matcherna. Sen har vi förvisso förlorat skottstatistiken i majoriteten av de här matcherna (men det är samtlig skottstatistik, inte bara 5v5, och således inte helt relevant mot corsin)

    • Kommentar avatar
     Bengt Andersson, 2 år sedanSvara

     Hoppas jag har fel.
     Kan förstå att funderingar om en trögare fortsättning av VF mycket väl kan komma,så har det varit tidigare höstar,jag vet inte om vila i flera dygn är medicinen särskilt för en del av spelarna som anlänt sent till truppen,Rakkshani (Skadebelägen),Lasch,Genoway,som ser ut att behöva varje möjlighet till Is träning,så är ju fallet även för Mustonen efter sin skada,men vissa kanske har förhoppningsvis order att träna med J-20.
     Utgångsläget inför nystarten kan ju inte vara mer inspirerande för hela gruppen,då går all "Gris-träning" så mycket lättare. Får hoppas att självförtroendet på spelarna fortfarande är på topp,och inte blir naggat i kanten av det de läser i denna spalt

     • Kommentar avatar
      Douglas, 2 år sedanSvara

      Mycket intressant. Om man kollar hemmamatcherna så ser corsin bättre ut, hoppas den går uppåt över tid så frölunda slipper att dala, om nu statistiken talar för det. Tror antalet bortamatcher spelar roll där.
      Vet någon var man kan hitta statistik på målchanser för/emot eller avslut i skottsektorn?
      Hittar enbart Corsi/fenwick/PDO Hos SHL! Tack på förhand.

      • Kommentar avatar
       KF, 2 år sedanSvara

       Hur såg den statistiken ut förra säsongen, jmf med hur lagen placerade sig? Finns det att utläsa någonstans?

       • Kommentar avatar
        Douglas, 2 år sedanSvara

        KF: Du hittar det enkelt på SHL.se
        Välj Corsi på statistiksidan och förra säsongen och jämför sedan med tabellen!

        • Kommentar avatar
         Douglas, 2 år sedanSvara

         https://www.shl.se/statistik/lag/extendedmetrics?season=2017&gameType=regular&team=All&vsTeam=All&outcome=all&location=all

          Kommentar avatar
          Henrik Leman, 2 år sedanSvara

          Jag har en spärr för länkar. Douglas – för att undvika spam. Nu ändrade jag manuellt så den här syns. :)

          Kommentar avatar
          Douglas, 2 år sedanSvara

          Okej, då förstår jag, Så bra, kunskap är till för att spridas :)

        • Kommentar avatar
         GöranA , 2 år sedanSvara

         Kul och intressant med all statistik.
         Ger nog en hel del kunskap.
         Men.
         Det lag som lyfter bucklan till våren är det lag som vunnit sina matcher, speciellt den sista matchen.
         Oavsett hur all jäkla statistik sett ut under resans gång.

         • Kommentar avatar
          Matte, 2 år sedanSvara

          Intressant reportage HL - tack

          • Kommentar avatar
           Vik, 2 år sedanSvara

           Intressant artikel Henrik och knappast förvånande. Vi som håller på frölunda har ju gnällt på oförmåga att förvalta spelövertag i några år nu, men tabellplaceringarna är ju hittills inget att klaga på iallafall. Får se om det vänder i år. Har också haft känslan att "kommer det här verkligen hålla?" Men statistik är bara statistik, tex. så slaktade frölunda malmö i avancerad statistik förra slutspelet men det gick som det gick ändå

           • Kommentar avatar
            Tommy, 2 år sedanSvara

            Vi har kass corsi så vi kan lika gärna lägga ner och göra något annat istället. Vi hörs nästa säsong, får hoppas att vår corsi är bättre då. Annars får man börja kolla på dart eller "E-sport" och hoppas på bra corsi.


            Lämna en kommentar