Kom igen – ge mig era fredagsfrågor ...


► Det är fredag, det är frågestund, det är Morning Mailbag för de av er som är sugna.
► Jag gissar det finns en del tankar …

Rakapuckar.com bild

FRÖLUNDA TVINGADES BÖRJA jobba i motvind även förra säsongen, då hittade laget tämligen omgående in på rätt spår efter förlusten i Malmö och magplasket i Gävle.

Nu började det med två pliktskyldiga segrar för att sedan fortsätta med en pinne på tre matcher.

Vad har ni för tankar, idéer, frågor? Hit me. Det är alltså tid för Morning Mailbag igen.

 

Själv känner jag så här med en natts distans:

Ingen skam att förlora i Karlstad.

Ingen skam att förlora i Växjö.

Ingen skam att övertidsförlora i Luleå.

Men osäkerhet skapas när ett lag tidigt har problem, sätter sig i trubbel, och jag tyckte detta var tydligt i går.

Det handlar inte om brist på desperation i spelet, det handlar om brist på trygghet, på självsäkerhet, på förtroende för varandra i laget.

Frölunda kan i vissa stunder, som i tredje perioden i Norrbotten går.

Frölunda hittar i andra stunder falluckor under skridskorna,  och problemen finns i båda ändar av rinken.

Rakapuckar.com bild

I den egna: det är (lite för ofta) för tamt och duttigt i närkamper, det slås med klubbor och försöks spelas loss puckar som funnes där inga motståndare, och det är (lite för ofta) en för dålig spelbarhet hos de utan puck, förödande för ett lag vill spela sig ur press.

I motståndarens: för få förutom Ryan Lasch kan skapa chanser och göra mål, det krävs att många fler bidrar.

Se där, enkelt, va? 

Nå, just nu är inte Frölunda bättre än så här, men jag tycker man bör kunna bli (hur mycket, det är en annan fråga ...) För det krävs en tro, ett lugn, och det kommer bara av framgång.

Matchen mot Luleå i morgon … en femåring räknar ut att den har viss betydelse, ja.

Det här läget går att vända, men det går också att fortsätta gräva på en grop som kan vara obehagligt svår att ta sig ur ... 

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
24 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Lars, 1 år sedanSvara

  Din enkla lösning på höstpublikproblemen i SHL?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Finns ingen. Tidiga höstar alltid svåra, men ... a) fler paketlösningar, kanske, typ fyra matcher for the prize of three, b) bättre arenaupplevelse, fler TV-skärmar, repriser etc. Men ett jättesvårt problem att lösa. Folk avgör hur bra, attraktiv produkten är.

 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 1 år sedanSvara

  Naturligtvis påverkar skadorna ett lag som inte riktigt får ut sin fulla potential skadefritt… Skadeläget? Hur ser det ut, när väntas de tillbaka?
  Vissa skador gick Frölunda ut med vad det var i alla fall någorlunda, andra (Joel, Sean) inte alls?
  Vet du hur många biljetter som är sålda till morgondagens match?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Nej och nej. Haha... Vet inget om Joel/Sean mer än att det inte ska vara så allvarligt, och biljettläget har jag inte ens kollat ... får väl se senare i dag. Men snacka om att laget behöver stöd.

 • Kommentar avatar
  Tobias , 1 år sedanSvara

  Vad tror du ha Andreasson chanser att fortsätta i a truppen?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Givet att det är fortsatt så att fyra man saknas – då är han kvar. Annars gissar jag han ryker.

 • Kommentar avatar
  Nike, 1 år sedanSvara

  Min känsla är att det går för sakta nedifrån planen, att första passen och uppspelen inte kommer till spelare i fart, Frölunda kändes igår väldigt osynkade i det mesta som hände på isen under i alla fall dom två första perioderna. Sen är nästa bekymmer, målskyttet. Känns som Frölunda har förtvivlat svårt att göra mål när dom skapar hundraprocentiga chanser. Det är ju tidigt på säsongen, men finns mycket frågetecken är känslan :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Osynkat – helt rätt. För att det finns en osäkerhet i allt som görs. Det där kan släppa snabbt, men det kan också byggas på. Således: lördagsmatchen av stor vikt.

 • Kommentar avatar
  Jörgen, 1 år sedanSvara

  Tyvärr så tror jag att publiken håller sig hemma mer nu när det blir förluster hela tiden. Ju mer vi vinner desto mer folk på läktaren. Man vill ju se ett vinnande lag. Kan det bli 7-8 tusen på sin höjd imorgon?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Frölunda skulle kanske göra en "drive" för att fylla arenan?

 • Kommentar avatar
  JT, 1 år sedanSvara

  Tryggheten i spelet börjar i egen zon. Just nu finns den inte. Får hoppas att det snar börjar synkronisera mella lagdelarna.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Korrekt observation. .)

 • Kommentar avatar
  Mikael , 1 år sedanSvara

  Man måste börja lita på varandra annars blir det som igår när två frölundaspelare går stenhårt på en ensam luleåspelare på jakt efter puck bakom mål. Resultat luleåspelaren tar pucken friställer en spelare framför så ur ingen chans alls skapas en jättechans för Luleå. Min fråga är står Mattsson på lördag? Eller rättare sagt tycker du att han skall få ta förstaspaden?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Du såg det också? ;) Donovan & Grundström lyckades tackla bort sig själva ... hemskt. Mattsson, givet.

   Kommentar avatar
   Ruttger, 1 år sedanSvara

   Jag tolkade det som två rätt trötta grabbar som fattade samma beslut. Ingen av dom orkade stanna upp och stämma av läget :) Men visst vad det plågsamt att se när de föll ihop tillsammans o pucken gled till friställd Lulepöjk. Sh*t happens, mest positiva var nog ändå att de backcheckade "till sista droppen" :D

   Kommentar avatar
   Mikael, 1 år sedanSvara

   Jupp;) och jag anade utgången tidigt. Hoppas verkligen att du har rätt med Mattson.

   Kommentar avatar
   mike, 1 år sedanSvara

   Med Frölundas logik så ställer man väl JG i mål, men Mattsson borde stå.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Jag gissar ju ofta fel, men har lite svårt se mv-byte nu.

 • Kommentar avatar
  Philip, 1 år sedanSvara

  Tyvärr är Frölunda fast i sin egen filosofi just nu. Vad jag menar är att man alltid skall spela pucken i försvarszon. Detta är inget nytt problem i Frölunda utan har funnits där ganska länge men dolds bättre där det saknas kompetens bland backarna att värdera situationer när man skall passa och när man MÅSTE spela enkelt. Nu passar de hela tiden och med osäkerheten så blir det fel ännu fler gånger. Sen vet jag inte om Frölunda tränar positionsspel överhuvudtaget med backarna för ALLA Luleås mål görs i princip oattackerade i skottsektorn vilket var ganska likt förra matcherna. Hade det inte varit för Mattsson igår så hade matchen varit garanterat slut efter två perioder med alla fria skottlägen de släpper till. Du kommer se detta på lördag när Gustafsson står i mål. Antagligen lägger Frölunda all fokus på att "utveckla" nästa Erik Karlsson problemet är att alla är inte Erik Karlsson och 6 likadana offensivt lagda backar vinner garanterat inte några mästerskap. Du sa senast till mig att Frölunda har en bredd backbesättning men jag håller inte med, de är kanske många skickliga backar med klubba och puck men väldigt få kan eller vet ens vad boxa ut betyder.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   ALLA Luleås mål? Två kom i PP, det kan ju vara ett problem i sig, men det är ju lättare att vara oattackerad då. Annars har du förstås rätt i att med en vilja att spela sig ur situationer kommer svårigheten att värdera, välja rätt. Jag tycker ändå detta sett okej, inte bra men okej, ut – problemet snarare alldeles för tamt fysiskt spel, en ”osynk” som gör att två gubbar går på samma, en tvekan när förstegubben ska attackera och så vidare. Men vi får se på lördag …

   Kommentar avatar
   Philip, 1 år sedanSvara

   Du har rätt de var i PP men hela tanken med BP är väl att inte ha friaspelare i slottet bara min tanke. Intressant att se om de vågar säga till Rasmus Dahlin att spela lite enklare i egenzon han har många turnovers där och det är säkert något som inte imponerar på NHL scouter.

 • Kommentar avatar
  EDWARD 51, 1 år sedanSvara

  Mycket prat om detta att kunna gå direkt på kassen.
  Igårafton tyckte jag att Patrick Cehlin i LHF visade bra prov på detta hur det skall gå till. Säkerligen med klara direktiv från Bulan.
  Vilka spelare tycker Du i Frölunda är dugliga på detta?
  Får nu bara Lias A. o C.Grundström landa lite till och Sean B. bli skadefri, så tycker jag att de iaf tycks vara de naturligt "oömma" för detta.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Lias gjorde det bra i går. Mycket nära. Vi såg också mot KHK att det finns något där – men för sällan. Behövs hos fler, behövs en ryggmärgsreflex. Mats Rosseli Olsen kan, visar tendenser.

 • Kommentar avatar
  Peter , 1 år sedanSvara

  Det är tidigt på säsongen detta vet vi, men trots detta ser det oroväckande ut att se frölundas backspel, visst det finns mycket talang men jag har sätt 9 matcher nu med samma problem!
  Slarviga passning över lag och alldles för slappt i närkamperna, men det stora problemet är markerings spelet som håller junior status!
  Rönberg måste få ordning på detta för först då blir det trygghet i laget!
  Vill inte på något vis vara negativ men tyvärr är detta fakta enligt vad jag personligen ser.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Förvånansvärt ofta ser det ut som om det går för fort för Frölundas spelarei egen zon. Har väl en del att göra med att förste gubbe inte sättee press, men ... ingen bra tendens. Kråvs mkt jobb här.

 • Kommentar avatar
  Kalle Kula, 1 år sedanSvara

  Kopierar min fråga från igår; Är det månne så att bristen på rutin i backbesättningen är orsaken till försvarsproblemen? Ska man hårdra det lite så är det ju bara tre av backarna som har ordentlig erfarenhet av seniorhockey på elitnivå. Därav kanske det inte vore fel att plocka in en rutinerad back som kan sprida trygghet bland de övriga backarna trots att det redan idag finns för många backar i truppen. Alternativt så får man ta ett steg tillbaka och spela ett enklare spel som dagens backbesättning behärskar.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Frånsett Dahlin, i viss mån Gunnarsson, är väl inte just orutinen ett stort problem, känner jag. Nyberg så pass bra att ålder inte är en fråga. Men visst kan man reflektera kring svårighetsgraden på spelet, backtyperna. Men nu vill ju Frölunda ha det så här, en väg man valt. Det kan man tycka bu eller bä om. Men jag gillar ju att man står för ngt, inte vacklar så fort det blåser lite.

 • Kommentar avatar
  Tommy, 1 år sedanSvara

  Tror du att de höga förväntningar vi har försvårar läget för Frölunda? Enorm press från fans ökar trycket. Viljan blir för stor. Spelet hackar?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Spontant: inte så mkt. Men som vanligt, nytt lag, spel m hög svårighetsgrad, det tar tid.

 • Kommentar avatar
  Palmen, 1 år sedanSvara

  Saknar spelare som Lasu nu när Joel är borta, behövs någon som puschar på, tyckte spelet stämde bättre i CHL matcherna, kanske för att de lagen inte känner till Frölundas spelstil.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   ... och för att motståndet är sämre. ;) Man saknar alltid Lasu.

 • Kommentar avatar
  Mange, 1 år sedanSvara

  Tror du att ett lyft i CHL där frölunda tidigare varit lyckosamma kan ge en extra push framåt även i SHL? Eller går det ens att jämföra?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Nä. Just nu ingen påverkan.

 • Kommentar avatar
  Tommy, 1 år sedanSvara

  Alltid kul att läsa det du skriver Henrik

   Kommentar avatar
   Tommy, 1 år sedanSvara

   Hela m

 • Kommentar avatar
  Tommy, 1 år sedanSvara

  Alltid kul att läsa det du skriver Henrik

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Tack!

 • Kommentar avatar
  Tommy, 1 år sedanSvara

  Hej Henrik

  • Kommentar avatar
   S. Frimodig, 1 år sedanSvara

   Min känsla är att dagens Frölunda tittar mer på vilka utvecklingsbara spelare man kan få än den kärntrupp man har. Jag tycker man tappar för många spelare. Givetvis är ett visst tapp omöjligt att undvika. Tycker du Frölunda borde gjort mer för att behållt spelare som Lasu, Patric, C.Persson?

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    På det sistnämnda svarar jag "ja". Sedan kanske det inte gått ändå, men ibland är det lätt att glömma vad man har.

  • Kommentar avatar
   Danne, 1 år sedanSvara

   Utebliven publik på arenorna stavas ANTALET omgångar! Inget annat! Så enkelt är det! Flera av de jag gått med genom åren bryr sig knappt förrän efter nyår. "Serielunken" är ointressant, heter det.
   För övrigt måste laget få igång 1-2 spelare som producerar poäng. Snarast! Kan inte förlita sig på Lasch match efter match. Vad händer om han går sönder? Dock finns det ingen annan "naturlig" poänggörare i laget. Inte sett till historisk statistik iaf. Inte på seniornivå. Illavarslande....

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Ja, det är möjligt det är för många matcher sett till intresset. Eller för många lag. Helt klart bör man inte rädas atr vända pä stenar. Samtidigt ... med 40 omgpngar kanske det sett likadant ut? Mun uppfattning är att serien behöver börja senare . Typ nu. Men det är inte så lätt med VM och landslagsbrejk.

  • Kommentar avatar
   Frölle, 1 år sedanSvara

   Mattson är manifik i mål, grymt bra värvning! Sedan har vi shls bästa forwards utan tvekan när alla är skadefria då

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Upp till bevus för dessa fw då. ;) Långt kvar. Tid finnes.

  • Kommentar avatar
   Frölle, 1 år sedanSvara

   Men backlinjen är mellan mjölk förutom Almqvist och Rasmus! Vad tycker du? In med Johannes och Filip !

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Nyberg är vassast. Problemet är möjligen att ingen står ut, det är jämnbra, jämnokej, ingen riktig ledare. Hade trott Donovan skulle vara mogen för en sådan roll. Westerlund hade jag gärna sett, men jag ser inte vem Römnberg skulle ta bort.

  • Kommentar avatar
   Rasmus, 1 år sedanSvara

   Inte så mycket fråga som ett påstående. Svag insats från domarna igår. 2 tveksama interference och 2 missconduct... Den andra fick vi nog aldrig info om vad det gällde, men den första, kom igen? Hur ofta ser man inte folk vräka bort motståndarna från kassen?
   Bra spel av Mattsson igen, och svagt spel av flera backar. En gång är ingen gång, flera gånger är en vana...

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Utvisningen på Nyberg köper jag. Onödigt våldsam efter avblåsning. Lias intrf i förlängning MINST sagt tveksam. Håller med om en gång och flera gånger ...

  • Kommentar avatar
   Andreas Öberg, 1 år sedanSvara

   Försvarsspelet har varit ojämnt men igår var Frölunda trots allt såpass nära som en fri Friberg att avgöra och då hade känslan varit annorlunda. 3 mål insläppta mot växjö, 3 mot luleå är inte jättedåligt. Jag tycker målskyttet är ett problem men ser samtidigt potentialen i laget. Jag tror laget kommer få rejäla utväxlingar när spelare som Grundström och Lias kommer igång. Frågan är väl hur lång tid det "får" ta. Frölunda har ju byggt sin filosofi på en långsiktighet men det är ju trots allt buisness. Hur lång är stubinen?

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Gott, klokt resonemang. Frölundas långsiktighetstänk och tålamod ställs verkligen på sin spets om det blir några förluster till. Intressant läge.

  • Kommentar avatar
   Dallasm3, 1 år sedanSvara

   Önskar ju hellre än svajigare start än avslut av serien. Man måste tänka på vilka spelare som lämnat Frölunda dom sista 2 åren. Inte lätta att ersätta. I detta läget är det nog tyvärr bara tålamod som gäller och hoppas att alla spelare hoppar upp en nivå. Ganska snabbt


   Lämna en kommentar