I den riktiga världen måste man kunna kompromissa


► Svensk hockey håller på att bli en enda gigantisk sandlåda.
► Nu är alltså inte Ola Lundbergs förslag bra heller?
► Jag tar mig för pannan.
► Om det konstant ska gnällas så här mycket är det kanske lika bra att SHL verkligen stänger ligan, drar sig ur och kör sitt eget rejs, då kan resten av klubbarna tjafsa om kvalserier och seriesegrar och X antal lag upp bäst fasen de vill.

Rakapuckar.com bild


JAG KOPPLADE BORT mig i går eftermiddag/kväll, ägnade tid åt årfyllande son och hans förtjusande sambo.

Kom tillbaka in i hockeymatchen sent och såg att majoriteten av de hockeyallsvenska plus division I-klubbarna nu tyckte det var dags för ett öppet brev igen i den svenska hockydebatten.

Det var alltså inte nog att den tidigare klagosången faktiskt ledde fram till en massiv serieutredning, en där Ola Lundberg – på förbundets uppdrag – pratade med alla och till slut kom fram till sitt förslag.

Ni vet: ett lag per automatik ner från SHL (bottenlagen 13 och 14 spelar om det), ett lag per automatik upp från allsvenskan (slutspel som i SHL, vinnaren upp).

Det fanns mer, men detta kan väl snabbt sägas vara det viktiga, i alla fall vad gäller våra två högsta serier.

Så många som skrikit om hur stängd (yeah, right …) SHL var, så många som gråtit om hur svårt det var för de fattiga (SHL:s fel, förstås …) allsvenska klubbarna att ta sig upp till finrummet … äh, ni vet ju, inget av det här stämmer, det har flyttats upp nya lag hela tiden, men never the less:

Man kunde ju ha tänkt sig att NÅGON SKULLE VARA NÖJD NU!

## Allsvenskan fick en säker plats upp.

## SHL gav upp chansen att alla dess lag kunde spela sig kvar.

## Tillförseln av nytt blod varje säsong säkrad.

Bra så? Nej, då … åh, herregud, absolut inte bra nog.

Rakapuckar.com bild

Nu tas heder och ära av både SHL (så klart; dumma, dumma pampar) och förbundet, de är tydligen i säng med varandra och kuckelurar, och det är visst väldigt synd om resten av alla hockeyklubbar, minus Modo och Björklöven.

Själva problemet tror jag är detta:

För många tycks tro att alla ska kunna vara nöjda.

För få tycks fatta att det här med hockeyserier är som livet i stort – det handlar om att kompromissa.

Och vet ni vad, när man kompromissar har den som är störst mest makt.

Det gäller NHL i förhandlingar med Europa.

Det gäller SHL i förhandlingar i resten av hockey-Sverige.

Bu frickin’ hu? Tja, kanske. Men så fungerar den riktiga världen, den man inte drömt ihop, den som verkligen existerar.

Lika många som ville ha ett allsvenskt lag direkt upp bölar nu om att de dramatiska matcherna mellan SHL-lag och allsvenska lag försvinner.

Ja, och? Kompromiss. Inga dramamatcher, men väl garanterat upp och ner.

Lika många som ville ha garanterat upp och ner bölar nu över att bara ett allsvenskt lag kan gå upp.

Ja, och? Kompromiss. SHL ville helst slippa ett garanterat ner, gav upp det när man accepterade Lundbergs förslag – men fick i gengäld (i samma förslag) att bara ett lag kunde åka ur. Igen: KOM-PRO-MISS!

Jag skriver detta mest i frustration över den stora sandlåda svensk hockey har blivit, jag erkänner villigt att jag är dåligt insatt i Hockeyettans kritik, kanske finns det saker som kunde lösts bättre för allsvenskan vad gäller ekonomi och planering, kanske hade en annan form än SHL-kopierat slutspel varit bättre, kanske fanns detaljer här man kunde ha förändrat.

Rakapuckar.com bild

Det vet inte jag; respekt för att det kan finnas fog för viss detaljkritik.

Däremot vet jag: vilket förslag som än presenterats så hade det funnits de som beklagade sig, som tyckt att just deras synpunkter var ohörda, att deras klubbar var förfördelade, att deras serie fick ta för mycket stryk.

## Någon jäkla gång måste man kunna se sin plats i hierarkin, se var man är, notera att … okej, jag sitter inte i en position där jag kan bestämma allt, jag får helt enkelt vara beredd på att kompromissa.

## Det är inte alltid roligt.

## Så fungerar dock världen; den riktiga, den där man inte får allt man pekar på.

Hockeyallsvenskan, förresten, det är ju en jäkla bra produkt, många klassiska lag, starka varumärken, passionerade supportrar, det spelas spännande, frejdig hockey, man kanske skulle lägga mer av sin energi på att förhandla fram bättre TV-avtal istället för att beklaga sig och få naiva supportrar (och en del skribenter) att tro att det är pengar som ”fördelas.”

Va? SHL? Bryta sig ur förbundet, starta egen liga? Nej, det är inte något jag känner vore det optimala.

Jag skrev det mest för att … jag förstår verkligen om en och annan SHL-ledare känner så i dag.

Vad man än gör så är det fel, så är det kritik emot.

Rakapuckar.com bild

I det läget hade jag förstått om någon tyckte … äh, nu får det fan vara, nu får ni sköta er själva, nu drar vi.

Jag hade i och för sig gillat en skandinavisk hockeyliga, ta in tre, fyra norska och danska lag, men jag vet att rätt få håller med mig, så jag släpper oftast den tanken.

Kompromissar, gör jag …

***

Tack för att ni gillar vad sajten bjuder på – och att ni betalar för er.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

***

Glöm inte följa sajten på Instagram och Facebook

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
18 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Chris, 3 månader sedanSvara

  Det är som samhället i stort allt du beskriver... tyvärr.

  • Kommentar avatar
   Mathias Pelkonen, 3 månader sedanSvara

   Längesedan jag läste en text som var så välformulerad och spot on.

   • Kommentar avatar
    Manne, 3 månader sedanSvara

    Den hederliga kvalserien skulle varit kvar. Ettan i Hockeyallsvenskan mot lag 14 i SHL. Tvåan i Hockeyallsvenskan mot lag 13 i SHL. I bäst av sju. Sedan att Hockeyallsvenskan ska spela massvis med matcher innan två lag ställs mot SHL-lagen är bara så korkat. Visst, två nya lag upp nu, men det minskar deras möjligheter då SHL-lagen kan vila och bara vänta. Men som du säger, alla kan inte bli nöjda. Börjar bli innerligt trött på det där..

    • Kommentar avatar
     Peter Smögen, 3 månader sedanSvara

     Japp, så ser det Svenska samhället ut idag, tragiskt. Alla ska delta, alla ska ha samma bit av kakan oavsett prestation och insats. Som Lagerbäck o Djordic var inne på i Viasat igår: Alla kan inte bli bäst, det måste gallras i ungdomsfotbollen, alla platsar inte i BP.... man kan faktiskt spela i Hässelby med. Utan att försmådda o förfördelade föräldrar ska grina.

      Kommentar avatar
      Andreas, 3 månader sedanSvara

      Änna två separata problem, om än med vissa beröringspunkter? Att selektering, och utslagning, sker för tidigt är väl inte så mycket att diskutera? När Håkan Andersson (vad har han, 20+ år i bagaget som scout?) säger att han inte kan se på en 16-åring om den kommer ta sig till NHL eller inte - och ställer sig frågande till hur glada amatörer då kan bedöma 12-åringar, då kanske man borde lyssna? Och då har vi inte ens börjat rota i studier och konkret kunskap (att skilja från sentimentala idéer om hur det borde vara) som visar på förhållandet mellan bredden på basen och höjden på spetsen. Nu var det inte det artikeln handlade om, i det ärendet håller jag med HL till 100%.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

      Ja, det här är två olika ämnen, känner jag, även om vissa beröringspunkter må finnas. Men dessa ämnen bör diskuteras separat.

      Kommentar avatar
      Peter Smögen, 3 månader sedanSvara

      Det kom bara nära i tiden, fanns redan i mitt huvud så tanken bara fortsatte.... Lagerbäck sa att det finns inte en chans att se om någon kommer att bli bra förrän tonåren. Vilket min erfarenhet som ungdomstränare är med, däremot sa han att det bör ske utgallring och ställas krav vid 13-15 års ålder. Nog om det, men beröringspunkter finns.... o dom punkterna sträcker sig till arbetslivet med. Samhället i stort i Sverige.

    • Kommentar avatar
     Peter Smögen, 3 månader sedanSvara

     Duger inte galoscherna så stäng SHL, låt dom lagen få alla medel så får vi se högkvalitativa spelare o klubbar med muskler. Trött på svenska tycka synd om sig själv mentaliteten, alla är kränkta.

     • Kommentar avatar
      Mats H, 3 månader sedanSvara

      Sedan har vi alla negativa skriverier, om en alltför tidig elit satsning inom ungdoms hockeyn. Barn som behöver växa upp lite till, innan dom kan blomma ut, ratas och slås ut. Samma som spelare som inte tar SHL plats för än de närmar sig trettio.

      • Kommentar avatar
       Peter, 3 månader sedanSvara

       Så typiskt Sverige, ingen får var bättre en den andra! Får inte jag skall inte du.....
       Vi håller på med elitidrott och stora pengar, och dom som gör det bäst har bäst förutsättningar, det är den enkla sanningen och ända sanning!
       Skärpning nu hockey Sverige, detta är spelets regler i elitidrotten globalt, och svensk hockey på toppnivå måste leverera!
       För då finns inget som kallas jämlikhet!

       • Kommentar avatar
        DD, 3 månader sedanSvara

        Verklighetsuppfattningen brister hos många kan man lugnt säga. Det finns väl ett 20-tal orter på sin höjd som har möjlighet att vara SHL-lag. Göteborg är större än Oskarshamn. Har ett bättre varumärke. Ska då alltid pengar fördelas på öret lika? Vi har ju inte kommunism i övrigt i samhället. Är man en liten förening får man ta alternativa vägar till framgång. Och tänk känslan när man slår storebror! Men nej, Leifby vill ta en korv i ladan och alla ledare i SHL är hockeymördare. Måste vara skönt att leva i en drömvärld...Där det som händer i Buster inte är fiktion.

        • Kommentar avatar
         EDWARD 51, 3 månader sedanSvara

         Bra HL! Tycker faktiskt att Du med dessa rader har "vänt på alla stenar(na)".
         Läste lite om detta redan i går(eller var det i förrgår?) på Text-TV och min första spontana reaktion direkt därefter var, hur fasiken vill samtliga inblandade ha det i fortsättningen?

         • Kommentar avatar
          Rallyclay, 3 månader sedanSvara

          Klubbarna drivs av vad de anser vara bäst för dem. Distrikten drivs många gånger av vad som är bäst för deras storklubbar. Få vill se helheten. Klart att det är jobbigt på en lägre nivå med olika direktiv från förbund mm men det finns ju en hackordning. Håller med dig till 100 % / Claes

          • Kommentar avatar
           Per, 3 månader sedanSvara

           Noterar att detta verkligen är precis som i samhället i stort. Leman sågar nästan alla inblandade parter och anklagar dem för både det ena och andra. Leman säger själv att han inte har koll på detaljerna men sågar ändå. Och alla hans trogna lärljungar följer efter utan att reflektera. Jag tar mig för pannan.
           Ni som inte tycker det finns fog för att kritisera förslaget, hur tänker ni att div 1 klubbar ska ha råd att bedriva sin verksamhet så som föreslås? Idag jobbar nästan alla i div 1. Hur ska de hinna med det med det nya förslaget? Och hur ska klubbarna ha råd att ersätta spelarna för utebliven lön?
           Mitt råd är, TÄNK SJÄLVA!!!

            Kommentar avatar
            Peter Smögen, 3 månader sedanSvara

            Det är ingen social inrättning heller, är det samma Per som närt kommunist-tankar härinne tidigare så förstår jag hur du resonerar. Bevare mig väl....

            Kommentar avatar
            Perra, 3 månader sedanSvara

            Om man inte kan överleva på att sälja sin produkt, dvs att det inte finns nog med folk som vill köpa produkten. Så kanske man får lägga ner och försöka med något annat. Alla kanske inte kan spela hockey för att "det är kul".

            Kommentar avatar
            Philip Glücksman, 3 månader sedanSvara

            Men det är ju precis allt detta Leman bemöter. Har du läst inlägget? Förstår inte när det blev SHLs ansvar att ta hand om Division 1? Varför skall de inte då ta hand om div 2-6 också? Allsvenska hanterar sin egna kvalserie och tv-pengar. Är det SHLs fel att de gör ett så kass jobb? Precis som samhället i stort. Det är alltid någon annans fel! Alla skall ha lika! Ta från alla "rika" och dela ut pengar bland de fattiga! Borde flytta till Kina eller Nordkorea där detta uppskattas och fungarar så fantastiskt bra...

            Kommentar avatar
            Per, 3 månader sedanSvara

            Ja jösses. Idag fungerar det bra för div 1. Med förslaget kommer det bli betydligt sämre. Och därför är jag kommunist och humanist. Idag spelar 46 div 1 klubbar om två platser. Med förslaget blir det en plats. Och ni menar att de bara ska köpa det? Utan protest? Och var säger jag att SHL ska finansiera div1??? Vet ni vad, läs kritiken och tänk sedan själva. Följ inte alltid era ledare. Det är sunt att våga ifrågasätta och tänka själv.

            Kommentar avatar
            Peter Smögen, 3 månader sedanSvara

            Rätt motsägelsefullt att säga att man är kommunist och att man ”ska tänka själv” ska SHL:lagen dra fram 46 div 1 klubbar så kan ju alla få samma peng, spela med samma tröjor allihop och i samma arena.

            Kommentar avatar
            EDWARD 51, 3 månader sedanSvara

            Haha..."samma tröjor allihop"-månntro röd färg på dem isf. ;)

            Kommentar avatar
            Peter Smögen, 3 månader sedanSvara

            Hahaha!

            Kommentar avatar
            Philip Glucksman, 3 månader sedanSvara

            Per. Följ inte alltid ledaren. Tänk själv. Testa att åka till Nordkorea och skrik ut det. Intressant att se hur det slutar...

          • Kommentar avatar
           Conny, 3 månader sedanSvara

           Som jag alltid har sagt, stäng SHL. Inget/inga lag ur, inget/inga lag in. Vi kan ha ett SHL med 16-18 lag istället. Så får Modo, AIK, Björklöven, Timrå vara med också. Sedan vad de gör i allsvenskan kan vi ta och skita i.

           • Kommentar avatar
            John, 3 månader sedanSvara

            SHL måste bryta sig fri ifrån patrasket i de lägre divisionerna som vill vara parasiter på SHL.

            • Kommentar avatar
             Peter Smögen , 3 månader sedanSvara

             En framgångsrik SHL-klubb som har låt säga 40 miljoner i kapital för att man värvat smart o regelrätt som följer gängse avtal o regler i stort. Ska den klubben då inte tillåtas vara framgångsrik för att den ska dra fram klubbar neråt i systemet? Framgång föder framgång, vilket genererar avkastning till ett helt län. Nä fram för den som vågar vara framgångsrik!

             • Kommentar avatar
              Per-Inge Nordström, 3 månader sedanSvara

              Bra skrivet Henrik. Håller med till 100.

              • Kommentar avatar
               Per, 3 månader sedanSvara

               Intressant och men inte förvånande att ni inte ser den uppenbara kopplingen mellan div 1 och SHL. Hur många SHL-spelare tog sina första skär i en div 1 klubb? Hur många i vår akademi kommer från div 1? Leman har skrivit många gånger om tex Holz som kommer från Nacka som pendlar mellan div 1 och 2. Hur många har Huddinge tagit till SHL? Sannolikt har de tagit betydligt från egen hockeyskola till SHL än något annat lag. Mariestad har plockat fram massor.
               Det är för trist men inte särskilt förvånande att okunnigheten om div 1 betydelse är så omfattande i detta forum.

                Kommentar avatar
                Calle, 3 månader sedanSvara

                Men det är väl bara att lägga av om pengarna inte räcker ? Sluta "ta fram" alla dessa fantastiska spelare du pratar om. Visa att SHL har fel, lägg ner div1,2,3,kalle anka cup osv.

                Kommentar avatar
                Nisse, 3 månader sedanSvara

                @Per Så bara för att tex Zlatan sprang ut nån gång som 6 åring på nån fotbollsplan i Rosengård så skall den klubben ha ekonomisk uppbackning av Fotboll Svenska ligan (Allsvenskan) för evigt ?

              • Kommentar avatar
               Gunder Birgersson , 3 månader sedanSvara

               Slog upp politiskt korrekt och där dök Lemans namn upp.

               • Kommentar avatar
                Matte, 3 månader sedanSvara

                Fattar inte att en svag journalist i Expressen får så enormt genomslag, på en svag ansats. Det är sorgligt att inte fler journalister än Du Leman verkligen ryter till - stor cred till Dig HL!


                Lämna en kommentar