En del mållösa i Frölunda – men det är väl inte ni?


► Sebastian Stålberg hade 27 mållösa matcher innan han nätade i lördags.
► Max Friberg hade 18.
► Tror ni en och annan nervknut löstes upp?
► Vet ni vilka fler som behöver islossning?
► Jag berättar – sedan ställer ni frågor, kommer med funderingar och tankar. Det är ju måndag och Morning Mailbag.

Rakapuckar.com bild


NU ÄR JU varken Max Friberg eller Sebastian Stålberg i Frölunda primärt för att göra mål, en del fans trodde kanske det om Max eftersom han i media målades upp som en stor värvning från NHL, men alla som följer hockey visste ju att så inte var fallet.

Stålberg

Såväl Friberg som Stålberg har andra kvalitéer.

Sedan kan man fundera över om de inte borde nätat lite oftare ändå (båda har fyra mål).

Det slutar oftast med ett ”jo” – och det tror jag de själva håller med om.

Fribergs 3–3-mål mot Örebro var kvalité, han bara skulle in framför mål och trycka in pucken, säkert betydde det en del för självförtroendet, för 18 mållösa är inte roligt, vad det än står för efternamn på tröjan.

Stålbergs 6–4 kom i tom kasse, kanske inte så att en stor sten föll från LBK-killens axlar, men efter 27 mållösa var det nog ändå en rätt trevlig känsla.

Jag tyckte Stålberg passade in rätt bra med tvillingarna Westerholm.

Rakapuckar.com bild
Friberg

Jag tyckte Friberg stod för en bra match, överhuvudtaget såg kedjan spännande ut, jag gillade hur Mats Rosseli Olsen agerade tändstift i de byten han fick med skaraborgarna Friberg och Christoffer Ehn.

Intressant att se hur det blir i veckan när Joel Lundqvist och Jan Mursak ska in bland forwards, jag gissar det blir Jesper Emanuelsson och Pontus Widerström som hamnar på läktaren mot Malmö (onsdag), så får vi väl se vem som blir nummer 13.

Om alla förblir friska, alltså. Det vet man ju aldrig.

Bland backar ska Filip Westerlund tillbaka till Björklöven, Rasmus Dahlin är hemma igen, det är han och Adam Almquist, Jonathan Sigalet, Matt Donovan, Adam Pardy, John Nyberg, Mattias Nörstebö och Kristoffer Gunnarsson i truppen.

Den sistnämnde på läktaren mot Malmö – om Nörstebö är frisk.

Rakapuckar.com bild

Nå, till sist, apropå det här med måltorka, nu när Stålberg och Friberg till slut fick till det, här är de i Frölunda med värst sviter.

Forwards:
Jesper Emanuelsson – 22 matcher.
Pontus Widerström – 18.      
Oliwer Fjellström – 17.
Joel Mustonen – 9

I de tre förstnämndas fall har det ju ofta varit begränsat med speltid, det förklarar en del.

Backar:
Kristoffer Gunnarsson – 42
John Nyberg – 28
Filip Westerlund – 19
Adam Pardy – 9.

Den sistnämnde fick dock sin första SHL-poäng i lördags när han satte förstapasset till Mats Rosseli Olsen som spelade fram Max Friberg till 3–3.

Okej, slutbabblat från mig – nu är det er tur. Fråga, tyck till så svarar jag så fort jag kan.

Rakapuckar.com bild

 

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
10 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Ulf Friman, 3 år sedanSvara

  Hur ser truppen ut inför nästa år? Vilka är klara och vilka kan tänkas få nytt kontrakt. några rykten?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Skrev det här för en tid sedan. Sedan dess har det kommit fram att Örebros Viktor Ekbom ska in till nästa säsong, sannolikt ytterligare en riktigt bra, ledande back. Framåt försvinner ju ett antal som du kan läsa dig till, Olofsson, Grundström, Ehn t.ex – och här kommer det fyllas på. https://rakapuckar.com/blog/wdpGALROOjngWyb

   Kommentar avatar
   Ulf Friman, 3 år sedanSvara

   TAck det inlägget hadde jag missat

 • Kommentar avatar
  Rallyclay, 3 år sedanSvara

  Utan att sätta mig på någon hög häst eller peka finger mot folk men en ”målvaktsspel for dummies” kanske hade varit en idé till en miniartikel serie? Ta ett snack med Martin eller varför inte Sandberg om målvaktsspelet. Bara en idé / Claes

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Hur tänker du mer exakt? Berätta gärna.

   Kommentar avatar
   John, 3 år sedanSvara

   Antar han vill få en enkel beskrivning över hur en målvakt ska agera i målet vid olika situationer.

   Kommentar avatar
   Rallyclay, 3 år sedanSvara

   Precis det som John skriver då tror jag att många här skulle behöva lite förklaringar kring målvaktsspelet. Lite som Erik G kör på Viasat när det är NHL match. Många blir frustrerade över våra målvakter och stirrar sig blinda på räddningsprocenten. Som ett kunskapslyft/ Claes

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Får lura på den. :)

 • Kommentar avatar
  Johan L , 3 år sedanSvara

  Av de forwards du nämner är väl framförallt Emanuelsson en som ska producera. Dock kanske inte än, och sparsamt med speltid. Finns det inte statistik på antal mål /spelade minuter. Det vore lite kul att se. Om något lag har en supersub ungefär.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Då får jag sätta mig och räkna själv. Än mer än jag gjorde nu. :) Det kanske jag gör någon gång.

 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 3 år sedanSvara

  Tror du man nu har JG som målvakt kommande matcher? För att ”bekräfta” förstemålvaktspositionen? Eller var det aldrig någon fråga om den? Borde man generellt gå ner på fem backar i slutet av tredje, eller mer beroende på matchbild?
  Tränar Frölunda som vanligt i veckan?
  Det är tight i tabellen, alla poäng viktiga…

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Det där är jätteintressant, målvaktssituationen. Båda skulle få en chans att spela till sig förstaspaden, hette det – Mattsson fick en match, sedan var han väck. Han har kört på med mycket träning på slutet, undrar – med sex matcher kvar – om det betyder att han ska få en chans till. Onsdag? Jag är en fan av att backar spelar mycket, generellt sett. Detta sagt kan man inte slå fast ATT man ska gå ner på fem eller sex, det hänger, som du är inne på själv, på matchbild. Yes, vanlig träning, ledigt söndag, men säkert bara i dag det är ordentlig belastning: back-to-back onsdag/torsdag, match även lördag.

 • Kommentar avatar
  Lövet, 3 år sedanSvara

  Min oro är fortsatt över försvars-och målvaktsspelet känns inte direkt tryggt i försvarszon. Räcker återstoden av matcher till att få ordning på det? I mina ögon verkar det som man redan valt JG som första-målvakt i slutspelet, tror du jag har rätt? Kollade en del på Pardy senast han känns fortfarande lite som Mustonen, har svårt med positionsspelet. Tankar om dessa två?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Pardy såg inte så värst bra ut den här gången heller, tyckte jag. Mustonen, däremot, ett steg framåt, kände jag. Om han kom fel i positionsspelet ibland, det är möjligt, jag studerade honom inte så i detalj. Angående JG ... se mitt svar till Anna ovan. Försvarsspelet, jag tror det faktum att Dahlin och Nörstebö kommer tillbaka betyder en hel del, men rent generellt ... det behöver bli rejälare. Det var det en tid, gick ner igen, jag vet inte om det finns något som heter "få ordning", ärligt talat.

   Kommentar avatar
   Lövet, 3 år sedanSvara

   Håller med om att Dahlin/Nörstebö blir viktiga framöver. Vilade dom Nörstebö p.g.a skadan eller var han sliten efter OS? Trist med Pardy en desperat värvning som gick fel som det känns...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Han var sjuk, Nörstebö. Så var infon jag fick av Frölunda.

   Kommentar avatar
   Lövet, 3 år sedanSvara

   Bara det inte är gamla skadan så...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Nej då. Han tränar nu.

 • Kommentar avatar
  Karl, 3 år sedanSvara

  Personligen tycker jag sätt Andy på första plan hem och tack för tiden som varit, han har absolut inget och tillföra Frölunda i ett slutspel när spelet blir snabbare med mer intensitet.
  Gunnarson är klart bättre som 7 back!
  Tror julmust och Friberg ligger risigt till när alla är friska!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Mja, har svårt se det hända, absolut inte Friberg, Mustonen lär nog vara kvar också. Tror jag. Men osvuret är bäst.

 • Kommentar avatar
  örjan norrbin, 3 år sedanSvara

  håller med karl gunnarsson är mycke bättre än andy

  • Kommentar avatar
   Daniel B, 3 år sedanSvara

   Ha pardy som 7:e back i slutspelet. Om lasch har det svårt nu med hakningar, slag och allmänt tufft spel mot honom så lär det knappast bli mindre av det i slutspelet. Då får man ”offra” pardy som få gå in och markera.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 3 år sedanSvara

    Pardy kommer garanterat finnas med, bli nyttig i ett slutspel. Sedan är frågan exakt hur mycket han spelar.

  • Kommentar avatar
   robert ström, 3 år sedanSvara

   Snälla ta bort Pardy han tillför inget i Frölunda och han är ju inte ens tuff utan bara lång och långsam och allmänt trög i tanken

    Kommentar avatar
    Nolte, 3 år sedanSvara

    Måste tyvärr hålla med många här inne om att Pardy verkar vara en riktig felvärvning. Asså, nog för att många (nästan samtliga) fanns skrek efter tyngd i försvaret, men va man tvungen att ta det längsta/tyngsta/trögaste man kunde hitta. Tycker förövrigt att ropen efter ”muskler” va överdrivna. Hade inte en Sigalet-typ till räckt? Så som han spelat andra halvan av säsongen har varit grymt och han är inte stor som ett hus, men han är rejäl och spelar enkelt?

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 3 år sedanSvara

    Jag tror vikten av att ha Pardy i slutspelet kommer ... tja, den är inte försumbar. Sedan hur mycket han spelar, vi får se. Men många skrek ju höft efter en "stor, tuff back", och det var lite det här jag försökte få fram, att helt enkelt är det inte. Men man ska inte döma Pardy för hårt, hade aldrig spelat i Europa förut, inte spelat match sedan april. Så jäkla lätt är det inte.

    Kommentar avatar
    Gammelwargen , 3 år sedanSvara

    Jag erkänner. Jag "skrek" efter en stor, stark back. Men jag skrek inte efter ett kylskåp. Jag skrek efter en Grill. En Marino. En Lauridsen. En back som kunde åka skridskor, käfta, markera, stå upp och slå ned, om nödvändigt... Förstår inte alls hur Sjöström resonerade när han värvade Pardy. Aldrig spelat på stor rink. Inte en match på sju månader. Känns naivt att tro att han skulle klara att kliva in i Frölundas spelsystem hux-flux. Nä. Pardy får nog ses som årets flopp-värvning.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 3 år sedanSvara

    Förstår resonemanget. Han har några matcher på sig att visa att du har fel, Pardy. Minns att Lauridsen hade det svårt i början han också. Kanske, kanske ...

    Kommentar avatar
    Daniel B, 3 år sedanSvara

    Håller med HL, Lauridsen behövde en halv säsong innan han började hitta rätt. Pardy var helt ok första 2-3 matcherna men sen gick han ner sig. Tror ändå han blir nyttig i slutspelet. Sen tycker jag kanske han kunde varit lite mer rejäl och tuff efter avblåsningar när det bråkas. Bara för att markera men det kanske kommer.

    Kommentar avatar
    Gammelwargen , 3 år sedanSvara

    Jo. Men 1. Han kommer från Danmark, m.a.o. uppvuxen på stor rink och 2. Han hade hela säsongen på sig att växa i ett lag som i övrigt var bättre än årets, vilket medför att hans vilsna uppträdande i början kompenserades av de andras kunnande. Pardy behövs här och nu, inte om fem månader.

    Kommentar avatar
    Daniel B, 3 år sedanSvara

    Håller med om att han behövs här och nu men jag tror han kommer bli bättre när slutspelet börjar.

    Kommentar avatar
    Gammelwargen , 3 år sedanSvara

    Jag hoppas innerligt att du och HL har rätt. Och AP är säkert en duktig hockeyspelare. Hade han kommit i augusti, så hade ju givetvis förutsättningarna varit annorlunda, så min udd riktas egentligen inte mot AP, utan mot Sjöström och Co, som jag anser har gjort en felrekrytering.

    Kommentar avatar
    Einar Berg, 3 år sedanSvara

    Och Weber var rena raketen på skridskorna? Skulle nog gissa på att det inte är så att det vimlar i december och januari av stora snabba tuffa backar som kan tänka sig att spela i SHL i. Man får nog ta det man hittar. Typ.

    Kommentar avatar
    Daniel B , 3 år sedanSvara

    Lite så är det. Sen tror jag inte man tog in pardy för att det är en bra spelare utan mer en tuffing. Någon skrev att sigalet kunde ta den rollen, visst om du hade fler bra backar så visst. Men nu har vi tyvärr inte det och då får pardy ta den rollen för jag vilk absolut inte få sigalet avstängd i ett slutspel pga slagsmål. Den uppgifter får pardy ta alla dar i veckan.

    Kommentar avatar
    Einar Berg, 3 år sedanSvara

    Tror dessutom att Pardy har lite svårt att hitta "rätt" nivå på tuffhet. För tuff= mycket utvisningar och en nackdel för laget. Lätt att bli utvisad när de flesta motståndare i SHL faller lätt om de blir manglade av 103 Paardy. Vidare är ju bedömingsnivån angående slagsmål extremt ojämn i SHL. Ahlén drar igång ett slagsmål med Pardy= typ 2min. Widerström viftar lite= Avstängning. Rönnbergs spelidé att backarna skall hålla i pucken och göra fina uppspel skapar nog också osäkerhet hos en sarg-ut-back som Pardy.

  • Kommentar avatar
   Anders Olsson, 3 år sedanSvara

   Pardy ingen party direkt! Varit ok i 1 match men sedan? Stålberg jobbar som vanligt men borde kunna kunna göra några fler strömål! Skulle behöva en till typ Sigalet och en jämnare JG även om försvarsspelet är ute och cyklar emellanåt. Friberg tycker jag varit ett bra en längre tid och jobbar stenhårt, Vad sägs om Ehn, Mursak Grundström, Dahlin, Sigalet ?

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 3 år sedanSvara

    Mursak med Grundström och Hjalmarsson blir det. I alla fall på onsdag.


  Lämna en kommentar