Frölunda SHL-bäst i ytan framför mål, enligt Rönnberg


► Inför Frölundas do or die-kväll, intressant TV-snack med Roger Rönnberg här. Han håller inte alls med om min DNA-text, poängterar att Frölunda var bäst i ytan framför mål under grundserien.
► Så får ni inte missa Patrik Carlssons finska succé. Först på 18 år med ett slutspelsfyrverkeri i Liiga.

Rakapuckar.com bild

NI SÅG KANSKE den här texten som jag skrev inför Frölundas femte kvartsfinal mot Malmö (0–4), inte alls ett försök att såga lagets chanser, se allt i svart som någon tyckte, snarare ett konstaterande:

Frölunda är (vilket i grund och botten är bra) ett spelskickligt lag som inte kastar puckar omkring sig, vill gärna vårda den. Igen, det är bra, men i ett möte med ett tajt, defensivt starkt Malmö tror jag det ibland kan vara viktigt att överraska och snabbt kasta puckar på mål, trycka in folk framför Jonas Gunnarsson (kanske Oscar Alsenfelt, han är tillbaka) och ta det därifrån.

Inte alltid. Inte göra våld på spelidén. Absolut inte. Men ibland; mer variation, så att starka Malmö inte hinner ställa upp, boxa ut, allt vad laget gör så ruskigt bra.


Tränaren Roger Rönnberg hade en lite annan åsikt när vi pratades vid i går. Intressant, tyckte jag:

– Jag såg att någon krönikör, om det var du, Henrik, skrev att vi inte har i vårt DNA att ta pucken på mål. Det skulle jag verkligen vilja ifrågasätta med en massa fakta. Vi har varit topp tre tre år i rad i ytan framför mål, vi vann den klart i SHL:s grundserie, inte genom att skjuta pucken dit som andra lag, vi har andra metoder. Och vi är tvåa i den statistiken i slutspelet.

Frölunda skapade onekligen ett antal goda chanser mot Malmö i tisdags, goda nog för att vinna, jag var inne på det i går, det handlade mer om att kvalitén i avsluten, i avgörande passningar, var alldeles för dålig.

Så får det inte vara i kväll.

Då är säsongen över.

Se gärna klippet ovan, Rönnberg har mer att säga.

***

Jag drar till Malmö i dag, rakapuckar.com får punga ut med tåg- och hotellkostnad, det är det förstås värt när det är match 6 i kvartsfinalserien.
Men jag passar på att påminna:
Sajten lever på att ni inte tjuvläser utan betalar för er.
1 kr/dag. 30 kr/månad … ja, ni vet.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 
Tack för ert stöd, tack för er förståelse för att journalistik inte kan vara gratis, att även journalister har räkningar att betala. 

***

Såg ni att Patrik Carlssons hade en fantastisk kväll för sitt IFK Helsingfors mot Jyp i går?

Ni kan göra det här, passa på att öva på era finska räkneord också (jag kan yksi, kaksi, kolme, neljä, viisi).

Carlsson – saknad spelare i Frölunda av många supportrar – gjorde hela fyra mål och ett assist.

Inte bara det, IFK vände 0–5 och 2–6 till seger 7–6 med avgörande mål (av Kungälvs-Carlsson) sent i första förlängningsperioden.

Se dramatiken här, den som vill. IFK leder förresten serien med 3–2 nu.


Jere Lehtinen gjorde fem mål i en slutspelsmatch 1994, Patrik Carlsson är med sina fyra delad tvåa i Liigas historia, men svensken är förste spelare på hela 18 år att lyckas med ett sådant här fyr-verkeri.

Hela listan här, enligt liiga.fi:

5 – Jere Lehtinen, TPS 22.3.1994 (TPS–HIFK 7-3)
4 – Pekka Arbelius, Kärpät 4.4.1980 (TPS–Kärpät 2-12)
4 – Timo Susi, Tappara 12.2.1986 (Tappara–Kärpät 8-0)
4 – Petri Varis, Jokerit 9.3.1996 (Jokerit–Ilves 11-2)
4 – Kimmo Rintanen, TPS 26.3.2000 (TPS–Ilves 4-3)
4 – Patrik Carlsson, HIFK 28.3.2018 (JYP–HIFK 6-7 JA) 

Snack med Patrik Carlsson i den här texten

***

Färjestads tränare, om jag inte minns fel, har börjat bära hjälm på träningarna, när jag var nere i Växjö nyligen såg jag att Lakers assisterande tränare gjorde det (Sam Hallam hade tjock mössa), och det är nog ingen dum idé.

Fråga New York Rangers Lindy Ruff.

Alain Vigneaults assistent missade nattens match mot Washington Capitals (2–3) efter att ha ådragit sig en hjärnskakning i samband med en träning, det är New York Post som berättar historien, men tidningen har inte uppgifter på om legendaren Ruff träffades av en puck eller klev på en och därefter slog skallen i isen.

***

Lias Andersson hade ett assist i natt när Rangers föll mot Capitals. Inget speciellt med passet till Ryan Spooner, men det satt nog gott ändå.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
15 kommentarer
 • Kommentar avatar
  VS, 2 år sedanSvara

  När vi är inne på att skymma motståndarens målvakt så anser jag att Frölunda ofta är där framför men problemet är att när pucken kommer till back och skott ska komma så tar det alldeles för lång tid innan skottet faktiskt kommer. Det ska alltid göras en sidledsdragning för mycket och på den sekunden som tappas pga denna dragning så har malmöspelare hunnit att flytta undan spelaren som skymmer. Vi måste bli mer aviga och inte hela tiden leta ett bättre läge för då hinner Malmö, med sitt aggressiva försvar att hitta rätt positioner och täcka skott eller städa rent framför eget mål.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   You nailed it. Precis så, inte alltid leta bättre läge. Det finns en anledning till att Frölunda sällan får igenom skott, och det är nog inte bara dåligt spelsinne hos backar. Man vill så mycket. Nöjer sig inte med det snabba.

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 2 år sedanSvara

   Detta är väl typiskt för Dahlin! Tänk om han kunde skjuta tidigare(likväl lika snabbt som han pasar pucken i försvarszon) och sluta drömma om att han skall göra något ytterligare "Skellefteå-mål" med sin slalom-stil. Men visst gjorde han snyggt 4-5 målet! Men då klippte han väl till direkt? Och även "backsnurrefinten" innan, varmed MRO tog vara på pucken och som ledde till 2-2 målet av A.Almqvist (som jag minns det) var ju förstås också lyckat.

 • Kommentar avatar
  Nolte, 2 år sedanSvara

  När jag funderar noggrant så kanske samtliga mål eller i alla fall merparten av dom har kommit från ytan framför mål. Ändå känns det som att vi inte vinner kampen där, men kanske är det inte dom målen som saknas ändå? Kanske är blandning av totalt PP-haveri och att vi väldigt sällan får igenom skotten från blå, kan inte minnas att vi på dessa 6 matcher gjort något mål där ifrån.

  • Kommentar avatar
   GöranA , 2 år sedanSvara

   Ytor hit och dit. Statistik hit och dit. Hockey går ut på att göra mål. Helst fler än motståndaren. Då vinner man matcher. Och att vinna matcher är den enda statistik som räknas.

   • Kommentar avatar
    Peter Smögen, 2 år sedanSvara

    Nu har man supporter vänt o vridit på varenda sten, känns ändå rätt tryggt med Roger, han verkar behålla lugnet och stå stadigt på jorden. Bara hoppas vi får utdelning ikväll och lite medstuds, gäller att släppa loss och agera med ryggmärgen på isen. Finns inget att förlora längre- tror det är nyckeln ikväll

     Kommentar avatar
     GöranA , 2 år sedanSvara

     Roger är en mycket bra tränare för oss. Men tror han behöver en matchchoach vid sin sida. Tror att Robban Olsson hade den rollen tidigare

     Kommentar avatar
     Dennis, 2 år sedanSvara

     Lundskog har den nu

     Kommentar avatar
     John, 2 år sedanSvara

     Vilket kan förklara en del.

     Kommentar avatar
     GöranA , 2 år sedanSvara

     Robban kanske var den viktigaste av tränarna. Se bara vad han gör med DIF

     Kommentar avatar
     mike, 2 år sedanSvara

     Som sagt, luftslott. Man intalar sig saker som inte existerar. Hittar på någon statistik som gör att det "låter bra", men det gör det inte. Räcker väl att se hur spelet ser ut på isen. Har lite svårt för när man använder matematik och formler för hur ett framgångsrecept skall se ut. Om du är i den ytan 1,75 sek längre än motståndarna - ja, då vinner vi över tid. Den typen av trams.

     Kommentar avatar
     mike, 2 år sedanSvara

     Min kommentar ovan var inte menat som ett svar på ditt inlägg, Peter. Hamnade lite fel. :)

     Kommentar avatar
     Manne , 2 år sedanSvara

     Lundskog är värdelös. Står bara med händerna i byxorna.

   • Kommentar avatar
    Anna Agdestein, 2 år sedanSvara

    Mycket bra intervju, ger verkligen en extra dimension när man kan se Roger själv säga orden, minspel, kroppsspråk, etc.
    Hoppas tillräckligt många ser klippet för att du ska tycka det vara värt att ibland göra en TV-intervju i mellanåt...
    Jag uppskattar det enormt i alla fall! :)

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 2 år sedanSvara

     Roligt att du gillar. :)

   • Kommentar avatar
    DD, 2 år sedanSvara

    Kul med mer video! Intressant att det finns statistik på att man är bra framför mål då det ofta känns som att FHC blir lite runda och har mycket spel i rundeln.
    De senaste matcherna har MIF haft rätt mycket studsar med sig. Man jobbar hårt, visst, men också haft lite tur med "broken plays" och puckar som studsar rätt både framför eget mål och vid Frölundas. Ren statistiskt borde det inte kunna fortsätta så men statistik och verklighet är ju som bekant två olika saker.
    Blir en grymt spännande match ikväll. Gäller att gå ut med rätt anspänning. Man måste inte få hål på Malmö direkt utan spela stabilt och hugga när lägena kommer.

    • Kommentar avatar
     Danne, 2 år sedanSvara

     Frölundas vapen under grundserien stavades PP. Nu när spelet blir tuffare, spelarna tilläts spela hårdare och ligga innanför skydden, så får Frölundas mindre fysiska spelare problem. Inget konstigt alls. Och när PP inte ger utdelning, då får man även problem att vinna matcher. Malmö har så klart scoutat Frölunda och anpassat sitt spel, vilket gör att dom idag leder matchen med 3-2. Handlar om att göra fler mål än motståndaren och utnyttja svagheter och utnyttja dina egna styrkor.

     • Kommentar avatar
      Lövet, 2 år sedanSvara

      Man känner och ser en stor frustration hos RR....

      • Kommentar avatar
       GöranA , 2 år sedanSvara

       Om man matar spelarna med sånt trams som ytor hit och dit. Fancystats hit och dit. Ja, då förstår jag mer och mer varför det ser ut som det gör där ute på isen.

       • Kommentar avatar
        Fredo , 2 år sedanSvara

        Malmö har knäckt koden till Rogers ketchup flaska så han borde prata om något annat än ketchup. Så irriterande. Hitta på något nytt , knäck deras kod!

        • Kommentar avatar
         Bäckmörten , 2 år sedanSvara

         Mif har 7-1 på frölunda på dom två senaste matcherna, så jag hoppas verkligen inte att Frölundas fokus bara handlar om ytan framför motståndarkassen.
         Prio ett ikväll måste vara att förhindra mif att göra mål och sen hoppas på att vi kan fösa in en pp-puck.
         Sen blir allt mkt enklare om vi inte drar på oss en massa utvisningar.
         Tror mif vinner i sudden. 3-2

         • Kommentar avatar
          Manne , 2 år sedanSvara

          Frölunda är specialister på dessa floskler, de har man hört hela säsongen. Varför ens lyssna på Rönnberg i inslaget? Man vet ju ändå vad han kommer säga. Samma saker hela tiden, om och om igen.

          • Kommentar avatar
           Manne , 2 år sedanSvara

           För mig blir det Skellefteå - Färjestad ikväll, mycket mer intressant. Orkar inte med att se ett utspritt och lojt Frölunda bli fullständigt överkörda första 10 och säkert ligga under med 1 eller 2-0. Gör de första målet för en gångs skull, då kan det bli intressant.

           • Kommentar avatar
            John O, 2 år sedanSvara

            Problemet är att man tappar farten när man kommer in i zon. Jag tycker arbetet framför kassen är bra men det är också en konsekvens av att man förlorat ett par dueller innan.
            Om man jämför Malmö och Frölundas ingångar i o-zon så tar Frö hela tiden vägen ner till sarghörnet för att sen spela in. Malmö försvarar mitten med 2 man hela tiden. Kan man ikväll hitta att slå dessa 2 man högt så att man kan bibehålla farten RÄTT mot kassen så kommer det bli mål. Då får man fler alternativ (skjuta, passa sidled höger/vänster) än att bara spela in framför mål från sarghörnet.

            • Kommentar avatar
             Gammelwargen , 2 år sedanSvara

             Det är väl käckt att RR har stats som säger att Frölunda "vinner" ytan framför motståndarmålet. Men det spelar liksom ingen roll när man ständigt förlorar ytan framför eget mål.
             Hockey är - ursäkta franskan - jävligt digitalt. Flest mål vinner. Punkt!
             Allt annat är fullständigt snömos. Man kan ta fram all möjlig jädrans statistik. Du kan vara hur bra som helst statistiskt. Men om du inte gör flest mål så är du en looser lik förbannat.


             Lämna en kommentar