Hyresfritt ett fullt rimligt krav av Frölunda och IFK


► Snabbt midsommarinhopp:
► 1. Fullt rimligt krav av Frölunda och IFK Göteborg om hyresfritt så länge coronakrisen pågår, så länge spelarna tvingas gå ner en bra bit i lön (och så lär det bli). Staden mår bra om idrottsjättarna gör det. 
► 2. Intressant besked från Tyskland. Inga publika evenemang förrän tidigast november. Säkert liknande läge i Sverige.

Rakapuckar.com bild


NÄR JAG PODDADE med Szymon Szemberg, VD för Alliance of European Hockey Clubs, nyligen diskuterade vi skillnaden mellan Sverige och Schweiz.

Förståelsen för att det är den professionella arenaidrotten – med publikinkomster som motor – som verkligen förlorar på coronakrisen finns på ett helt annat sätt i alplandet.

Där lånar staten förmånligt ut 175 miljoner schweizerfrancs (cirka 1,75 miljard svenska kronor) till klubbarna i fotbollens och hockeyns högstaligor, att betalas tillbaka långt fram i tiden.  Ett lika stort paket finns färdigt, skulle situationen kräva det, skulle coronakrisen vara kvar en in i 2021. Dessutom har ett direktstöd på två miljarder betalats ut till övrig elitidrott samt breddverksamhet i landet.

I Schweiz inser man vad den professionella idrotten ger tillbaka till samhället, framför allt ekonomiskt men även upplevelsemässigt.

Rakapuckar.com bild

I Sverige skickade regeringen 500 miljoner till riksidrottsförbundet, att fördelas till förbund och klubbar landet över, ingen direkt differentiering mellan professionella Frölunda (med 12 044 på läktarna) och lokala varpaklubben i Slite (med något färre åskådare, må sporten vara stenkul).

I det ljuset tycker jag inte det är mer än rätt med det kommunala stöd som IFK Göteborg och Frölunda ber Göteborg om (GP:s nyhet i går).

Hyresfritt så länge coronapandemin tvingar klubbarna att spela publikfritt och därmed inkomstfritt.

Jag tycker det är fullt rimligt.

Huruvida Frölunda har 45 miljoner på banken eller inte tycker jag är  irrelevant, en halv eller hel säsong utan åskådare kommer slå brutalt hårt mot ekonomin, och förresten – varför bestraffa en förening som sköter sin debet och kredit?

En höst utan publik i hockeyarenorna kommer garanterat framkalla centrala förhandlingar om lönesänkningar för högavlönade hockeyspelare, det är givetvis fullt rimligt det också. 

Rakapuckar.com bild

Stjärnorna kommer få bjuda till och ge upp en hel del pengar.

Då kan kommunägda Got Event också göra det. Göteborg mår bra om Frölunda (och IFK) gör det.

Under tiden kan man kanske nå fram till ett avtal med Frölunda, ett som kickar in den dagen Anders Tegnell säger att publiken får återvända till idrottsarenorna.


Men det kan dröja, det. Tyskland lämnade besked i går, inga publika evenemang förrän tidigast november, och jag håller det inte för otroligt att vi har en liknande situation i Sverige, speciellt inte som smittosituationen tycks allt annat än under kontroll.

Kanske får idrottspubliken vänta till 2021?

I det läget är det, menar jag, helt okej att kommunen bjuder på hyran för IFK Göteborg, Frölunda och de andra idrottsklubbarna.

Inte minst de stora bjässarna ger jättemycket tillbaka till staden.

Just nu behöver de hjälp. 

Rakapuckar.com bild

23:e juni har SHL styrelsemöte, det väntas komma ett preliminärt besked om hur man vill göra – starta 19:e september (utan publik) eller använda sig av plan b (oktober) eller c (november) för att öka chansen att få med publiken?

Eftersom C More vill sälja abonnemang, eftersom C More vill ha en produkt att visa, är min gissning att det kan vara svårt att vänta om SHL vill ha fullt betalt (35-40 miljoner/klubb) kommande säsong.

Jag vet dock att ligan kommer göra allt för att slippa starta med spel inför tomma läktare. Kanske är det värt att ge upp en del C More-miljoner om det finns en chans att lira med närvarande fans från november?

***

Glad midsommar på er! Ta det lugnt med sillen. Själv för-firar jag lite i dag, i morgon desto lugnare.

Rakapuckar.com bild

***

Detta var alltså ännu ett litet inhopp under "semestern", jag återkommer vid behov. Ni behöver verkligen inte betala under en rätt textlös sommar, men för den som glömt i vår, det här gäller:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS 

***

Om ni missade eller inte hade tid.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
16 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein , 3 månader sedanSvara

  Tack för uppdatering!
  Glad midsommar!

  • Kommentar avatar
   Bros, 3 månader sedanSvara

   Trevlig Midsommar bäste Leman!

   • Kommentar avatar
    Lars, 3 månader sedanSvara

    Med tanke på diskussionen om arenan med Got Event mm, samt tomma läktare. Kan man inte då lika gärna köra i Borgen? Isen är väl lika stor där? Hur går tankarna kring detta?

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

     Det kan man säkert. Frölunda hyr i båda arenorna, vet inte om Got Event tänker sig skillnad i pris när det ändå inte finns åskådare på plats. Och utan sådana, ja, mindre ödsligt i Borgen. Men där spelar även juniorlag, dessa har träningar, några konståkningsklubbar etc.

   • Kommentar avatar
    Lövet , 3 månader sedanSvara

    Då är vi två som lirar idag

    • Kommentar avatar
     Rallyclay, 3 månader sedanSvara

     Tack för uppdateringen. Glad midsommarhelg på dig/ Claes

     • Kommentar avatar
      Mattias, 3 månader sedanSvara

      Tror samma, chanslöst med publik i september. Att vi - som har noll koll på smittan i landet - skulle kunna köra med publik tidigare än ex Tyskland ser jag inte hända. Tror tyvärr inte på publik alls under 2020.
      Intressant att se hur rika Färjestad nu dragit tillbaka budet till Jesse Virtanen av ekonomiska skäl. Nu har ju FBK redan sju mycket bra backar så behovet var ju inte så stort. Men det säger mycket om läget. Hade Frölunda haft lite vassare egna juniorbackar tror jag klubben avvaktar till i vinter med att stärka upp backsidan. Nu har vi inget val, måste in i alla fall en etablerad back.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

       Någon back ska in, garanterat. MKT tveksam till att F vill betala Virtanenpengar. Känns inte rätt i det här läget.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

       F som i Frölunda, alltså.

       Kommentar avatar
       Daniel B, 3 månader sedanSvara

       Ja, det känns väl dumt att lägga 200.000-250.000 på en back just nu. Att behovet finns vet vi alla men jag tycker man ska vänta in i sep-okt innan man tar in en back. Men visst lockar det med Virtanen, det är en toppback.

       Kommentar avatar
       Daniel B, 3 månader sedanSvara

       Mattias, vi borde ju kunna starta med publik före tyskland. Dels så har vi inte haft en lock down, dels så är vi ett mindre land och borde bli ”klara” före Tyskland och sen tror jag faktiskt tegnell och gänget har koll på saker och ting.

     • Kommentar avatar
      Conta , 3 månader sedanSvara

      Medhåll på att Frölunda och Blåvitt borde få hyresfritt så länge ingen publik är tillåten. Glad Midsommar till dig bäste Leman. Och Glad Midsommar till alla glada Frölunda fans på detta forum.

       Kommentar avatar
       HL, 2 månader sedanSvara

       Frölunda och Blåvitt? Antingebän får alla elitklubbar hyresfritt eller så ingen.

     • Kommentar avatar
      Herr Lakers, 3 månader sedanSvara

      Som hockeyfan tycker jag det ska vara hyresfritt. Som skattebetalare känns det kanske som att det kanske finns viktigare personer som borde belönas än Frölunda när de inte ens är deras säsong. För kontor/träning bör de betala något för tex Scandinavium om de inte är där bör de inte betala. Men borgen bör de betala för. Sedan om det blir publikfritt får man ta det när det närmar sig.

       Kommentar avatar
       Maxad, 3 månader sedanSvara

       Deras säsong?

       Kommentar avatar
       Herr Lakers, 2 månader sedanSvara

       Frölundas spelare går snart på semester. Är inte hockeysäsong just nu.

     • Kommentar avatar
      Herr Lakers, 3 månader sedanSvara

      Någon som vet hur mycket direktstöd SHL-klubbarna får? Lästa att Troja fick 140.000kr.

      • Kommentar avatar
       Bengan, 3 månader sedanSvara

       Trevlig Midsommar

       • Kommentar avatar
        EDWARD 51, 3 månader sedanSvara

        Mycket intressant om vad Szymon S. nämner ang. professionell idrott och hur det eller åtminstone tidigare betraktades i Sverige. Riksidrottsförbundet i samverkan med staten, har nog allt varit lite hycklande om detta "förfärliga förfarande" många gånger i historien.
        Mycket hockey kan Ni(HL o SS), men inte var det "Ahlgrens" konditori Ni satt på? Det måste ha varit "Ahlströms"! :)
        Kanske Ni passade på och provade deras jättegoa "Köpenhamnare"(de fyrkantiga wienerbröden) som de har där?
        Glad midsommar till samtliga!

         Kommentar avatar
         Conta, 3 månader sedanSvara

         Mmm Wienerbröd. Mums rena hälsokosten.. Trevlig midsommar Edward51

         Kommentar avatar
         EDWARD 51, 3 månader sedanSvara

         Tack, Conta! Kanske samma goa "rena hälsokost"(Haha...), som mycket annat och som också brukar inmundigas till midsommar. :)

       • Kommentar avatar
        Richard, 3 månader sedanSvara

        Bra och jag tänkvärt jag inlägg. 500miljoner puts väck utan en tanke. Snacka om naivt att riksidrottsförbundet ska kunna fördela detta på ett rättvist sätt. Frågan kommer tillbaka till regeringen med en motion och en dyr utredningsgrupp/nämnd. Sverige i ett nötskal. Nej nu ska jag tänka positivt. Trevlig midsommar

         Kommentar avatar
         Manuel, 2 månader sedanSvara

         Eller hur... och positivt midsommartänk här också!

       • Kommentar avatar
        Molly, 2 månader sedanSvara

        Kan vi inte göra plats för Lias?
        Skicka ut Joel på en kant.
        Slippa se honom i HV71.
        Tror han kunde göra en bra säsong Frölunda.
        Tränar han i Göteborg?

         Kommentar avatar
         Manne , 2 månader sedanSvara

         Lias kommer inte spela i Frölunda. Blir det SHL, då är det HV som är nummer ett.

       • Kommentar avatar
        Sothöna , 2 månader sedanSvara

        Hur firar Leman midsommar?
        1. Tillsammans med sonen och dennes förtjusande flickvän delandes en flaska rosé. Leman Sr instruerar nogsamt hur en genuin språkpolis agerar.
        X. Solo med ett flak lättöl på solvarma klippor i Öckerö socken. 15 lättöl och två timmar senare dyker oväntat Joel upp. Det blir ett samtal om allt möjligt, men framförallt bekänner Joel att Henke är klar.
        2. På en filt i Nolhaga park tillsammans med närmsta vännen Patrik delandes en flarra Finlandia. Det blir ett innerligt samtal om själens djup kryddat med en passionerad kyss som förvånar inte bara Henrik utan även Patrik.

         Kommentar avatar
         Anna Agdestein , 2 månader sedanSvara

         Men skärp dig! Vad är ditt problem? Vore bra om du sökte hjälp istället för att förpesta kommentarsfältet här. Ingen uppskattar det. Du har blivit blockad flertalet gånger, förstå vinken!!

       • Kommentar avatar
        Per, 2 månader sedanSvara

        Vi har inte ens tillräckligt med skattepengar för att ge vettiga löner i vård och omsorg. Vi har heller inte pengar till att köpa vårdutrustning. Vi saknar också pengar till skolan. Listan på vad som saknas kan göras mycket lång.
        I detta perspektiv kommer jag aldrig att ha uppfattningen att Frölunda ska få socialbidrag för att Joel m fl ska lyfta några miljoner per år. Idrotten brukar motivera sina ofta skyhöga löner med att de fixar resurserna själva. Hoppas man lever upp till det även nu.

        • Kommentar avatar
         Nira Shalom, 1 månad sedanSvara

         Hej, jag är Nira Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, han delade med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min vän och hon föreslog att jag snarare skulle kontakta en stavhjul som skulle kunna hjälpa mig att förtrolla för att få honom tillbaka, men jag är den typ som aldrig trodde på stava, jag hade inget annat val än att prova det, jag skickade med trollspåren, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande under den andra dagen, det var omkring 16.00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom att det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett förhållande problem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla stavskärmaren som hjälpte mig med mitt eget problem. e-post: babawalewiseman01@gmail.com kan du skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
         1) Älska trollformler
         2) Lost Love Spells
         3) Skilsmässiga trollformler
         4) Giftermål
         5) Bindande stav.
         6) Uppdelningar
         7) Förvisa en tidigare älskare
         8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
         9) vill tillfredsställa din älskare
         10) Bota för någon av sjukdomen som du lider av
         Kontakta denna fantastiska man om du har problem för en varaktig lösning
         via babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp +2348136951551 Viber +2348136951551


         Lämna en kommentar