"JG" har skön känsla – och ni har måndagsfrågor?


► Frölunda har sex matcher i rad med poäng. 
► Fyra segrar i följd - alla med Johan Gustafsson i kassen.
► Hand upp, kritiska fans som trott på den utvecklingen …
► Vi kan snacka om det, och annat, om ni vill – för det är måndag, det är Morning Mailbag.

Rakapuckar.com bild

 

JAG STOD ETT kort tag med Johan Gustafsson efter 5–1-segern mot Linköping i lördags.

Känslan jag fick från läktarplats:

Nära på omöjligt att göra mål på karln.

Jag frågade om han hamnat i zonen, ni vet när pucken känns som en badboll. Den typen av stora ord tar Gustafsson (lilla bilden) sällan i sin mun, men han medgav:

– Det är en skön känsla just nu.

Han resonerade vidare på det temat jag beskrev i en text i förra veckan,  att han använde tiden som Johan Mattssons backup till att ta ett djupt andetag, jobba lugnare:

– Jag coolade ner mig lite, fick verkligen jobba hårt för att komma tillbaka till ett vinnande koncept. Jag är lugnare, mer skarp i positionerna.

I dag får ”JG”, och Mattsson, reda på hur målvaktsplaneringen är för veckans matcher. Men fem starter i rad för 25-åringen från Köping, fem i rad, sällan en Frölundakeeper haft en sådan svit i grundserien under Roger Rönnbergs regim; så är i alla fall min känsla utan att ha gått tillbaka och detaljstuderat statistiken.

– Matcherna har kommit rätt inpå varandra, man kommer in i det på ett bra sätt då, analyserade Johan Gustafsson som ville få sagt detta:

– Grabbarna gör ett fantastiskt jobb framför mig, det är det vi ska lyfta, disciplinerat över hela banan, tar pucken framåt.

Nå, det där är ju ett samarbete som fungerar åt båda hållen.

Ett bra försvarsspel hjälper målvakten. En trygg målvakt skänker lugn till försvarsspelet.

Rakapuckar.com bild

Fem matcher i rad har denne keeper hetat Johan Gustafsson.

Fascinerande ändå hur det kan svänga i hockey, är det inte?

Så kritiserad som han var tidigare i höstas, så tungt som han hade det.

Rögle i Ängelholm på tisdagskvällen, Malmö hemma på lördag. Ska fem starter bli sju – eller är det dags för Johan Mattsson? 

Svaret kommer i morgon.

Svar på era frågor lovar jag ge under dagen, för några tankar och funderingar har ni väl – eller hur?

Morning Mailbag, så kom loss!

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
21 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 11 månader sedanSvara

  Det märks verkligen att JG är lugnare...
  Frågor: Jag undrar hur din arbetsdag ser ut en matchdag? När behöver du vara på arenan, vad måste göras före match? Får ni journalister komma in i omklädningsrummet före match, eller bara efter? Presskonferens? Det brukar ju komma två texter från dig, en med analys av matchen och en med intervju med någon spelare/Roger samt matchens fem bästa…
  Sedan något heeelt annat – vet du varför Frölunda inte hade någon movemberbild i år? Har ju varit en varje säsong sedan 13/14 i alla fall?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Låt mig börja med den sista, Movemberbild – för det har jag inte en aning om. Sorry. Men jag kan försöka minnas och ta med mig frågan. Hur har det varit tidigare, har en sådan kommit omedelbart, menar du? Min arbetsdag? Tja, som alltid handlar det om att förbereda sig, sätta sig in i, i alla fall lite grand, hur motståndaren gått på slutet, spelare borta etc, titta på tänkbara vinklar i Frölunda, spelare med sviter t.ex, sedan är det ju olika om jag är på plats (hemma) eller inte (borta, oftast). Under match sitter jag väl i princip hela tiden och tänker ... "Om det här står sig, hur "vinklar" jag texten då, hur inleder jag den då, vad är viktigast, vad är nyckeln, vad är grejen?" Sedan i andratexten är det ju fem bästa, snack med någon om det är hemma, kanske någon ytterligare funderingar om det är bortamatch.

   Kommentar avatar
   Anna Agdestein, 11 månader sedanSvara

   Movemberbilden har "alltid" varit till försäljning vid movembermatchen. De brukar göra en grej av själva fotograferingen, förra året i NK:s skyltfönster t ex, blir stylade etc.. I år - inget...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Ja, ja – just det. Nu minns jag. Fotade i någon barbershop. Ska fråga om jag bara minns.

   Kommentar avatar
   Anna Agdestein , 11 månader sedanSvara

   Får väl påminna dig... :)

 • Kommentar avatar
  robert ström, 11 månader sedanSvara

  Kan bara hålla med JG har varit lika bra som JM den sista tiden och med facit i hand så har ju många av oss haft fel om JG och ingen är gladare än jag...ibland blir det bra när man väntar ut spelare och tränare då det nuförtiden sparkas hit och dit så fort man börjar förlora matcher...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Ja, tålamod skadar inte, och ofta är det lätt att skrika på utsidan, så att säga, när man inte har all fakta. Men vad gäller JG så ... det var väl bara de allra mest kritiska som tyckte han skulle sparkas? Tror inte de bara något, något mer eftertänksamma verkligen ansåg det. Sedan ska man förstås ha klart för sig att form är färskvara. JG behöver hålla i det här, Mattsson behöver spela bra när han kommer in.

 • Kommentar avatar
  Philip Steingrüber, 11 månader sedanSvara

  Det (förhållandevis lilla) orosmolnet jag ser just nu är att vi skulle behöva lite mer produktion i 5v5. Har inte tittat supernoga på statistiken, men min känsla är att många av våra mål den senaste tiden kommit i PP (för att inte tala om BP). Är detta något man specifikt arbetar med?


  Noterade även att Lasch/Mustonen/Olofsson spelade ett par byten tillsamans i början av andra perioden, vi funderade på läktaren om det berodde på att någon saknades men kunde inte komma på vem det skulle vara. Var detta något du märkte?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Det blir så ibland efter PP/BP, att de som inte spelar i så kallade "special teams" kommer in i nya formationer. Bara temporärt. Just nu en del PP-mål, ett tag inte mål i PP alls. Det går i vågor, det där. Viktigast att man på något sätt hittar sätt att vinna, skiljer sig från match till match.

   Kommentar avatar
   Philip Steingrüber, 11 månader sedanSvara

   Håller med, faran är ju bara att hög effektivitet i PP kan maskera problem och få laget att se bättre ut än det är.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Absolut, så är det, det har vi sett, till exempel förra säsongen. Men just nu tar Frölunda målen var de än kommer ifrån, plus att ... så pjåkigt tyker jag inte fem mot fem-spelet är.

 • Kommentar avatar
  DD, 11 månader sedanSvara

  Har det "vänt" nu? Laget verkar ha insett vad som krävs i form av försvarsspel och hårt arbete.

  Vad ska Frölunda utveckla för att sluta top-6 när säsongen är slut?

  Varför tror du att man har ändrat matchningen av målvakterna? Först flera matcher med Mattsson, nu flera matcher med Gustafsson.

  Weber och Mustonen fortsatt bra och har blivit injektioner i truppen. Håller du med?

  Lias klart mycket bättre de fem senaste matcherna tycker jag. Visar mer pondus och skapar fler. Även Westerholm visar positiva tendenser.

  Är Rosse skadad eller bara ur form? Presterar väldigt lite just nu.

  För dig som är språkexpert lade jag märke till några saker i veckan. SJ:s reklam, "vem du än är, vart du än ska", är det korrekt att skriva så i skrift?

  Vinterstudion intervjuade Stina Nilsson i helgen och frågade "om det var svårt för henne att hålla sitt eget tempo" och fick ett briljant svar från Stina, "Ja, det är ju svårt att hålla någon annans tempo än mitt eget".

  Tack för bra skrivande som vanligt!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Jag är nu en stor, stor fan av Stina Nilsson!! Underbart svar. Vad gäller SJ, absolut. Vart du än ska. Det är riktning, man ska i väg någonstans, då är det ”vart”, däremot heter det ”var” du än ÄR, för då är man still, så kallad befintlighet. Vad gäller Frölunda, helt rätt vad gäller försvarsspel och hårt arbete, Frölunda tycks ha förstått, man spelar klart defensiven först, ödmjukare uppträdande, vill ta pucken framåt snabbare. Men om det ”vänt” … inget är ju värt något om man inte fortsätter så här. Inget snack om att Mustonen/Weber bidragit med energi, men de kom också in i ett läge då laget började prestera bättre; hönan och ägget? Såg vi förresten inte en lite, lite piggare MRO senast? Lias har definitivt en formpil upp, Ponthus W passar bra in i hans kedja.

 • Kommentar avatar
  N, 11 månader sedanSvara

  Små marginaler i hockey och Frölunda gör en riktigt bra match i lördags. Men man märker att orden ”tur är något man förtjänar” stämmer in. Nu studsar puckarna istället i Frölundas ramverk istället för att slinka in och framåt har även puckarna börjar trilla in. Jag tycker Pontus Westerholm gjort två riktigt bra matcher i rad nu, vad är din känsla där? Även hela Lias kedjan gör de ruggigt bra. Kul att se Olofsson använda sitt skott denna säsongen på ett helt annat sätt :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Ponthus passar bra in där, jag tycker inte han varit genomdålig tidigare som en del kritiker, han har skyddat pucken bra, tagit in den i anfallszonen,vänt bort sin gubbe ... men sedan har liksom inget hänt. Här verkar finnas kemi mellan 27,11 och 61. Och du har helt rätt, gör man saker rätt som lag är chansen mycket större att man har "tur" oftare. Ibland är det givetvis ren tur, om du förstår, men inte över en längre period av tid.

 • Kommentar avatar
  Ulf friman, 11 månader sedanSvara

  God Morgon HL...
  Finns det officiel statestik på Corsi etc som du kan ha med i din djupare analys av matcherna.

   Kommentar avatar
   Philip Steingrüber, 11 månader sedanSvara

   Finns inget sånt. Jag har gjort lite egen, men det går inte att filtrera ut endast 5v5-data från SHL.se så den blir inget vidare.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Inte vad jag vet. Sådant där sysslar "pettrarna" Rönnqvist och Carnbro med, jag är inte fullt så begeistrad, även om jag självfallet inser att det är ett intressant verktyg. Ett av flera.

 • Kommentar avatar
  Mattias, 11 månader sedanSvara

  En fundering jag har är just det du skriver om här, att JG stått fem raka. Tidigare har det väl aldrig (vad jag minns) hänt att en målvakt i Frölunda under Rönnbergs ledning stått så mycket utan att kollegan varit skadad/helt ur form. För Matsson gäller väl inget av det?
  Så, frågan blir ju, tänker man sig nu JG som mer uttalad förstemålis? Eller handlar det mer om att testa honom ordentligt efter uppehållet, se om ”specialträningen” gett resultat, att han är att ”lita på” igen? Eller har det blivit så, efter ett par segrar, att man inte velat ändra när det äntligen börjat gå bättre? Att kontinuitet är viktigt för försvaret (eller hela laget) att man vill köra på med en het målvakt tills man fått lite andrum och medgång?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Svar kommer. Hoppas jag. Just nu blir jag dig det skyldig.

 • Kommentar avatar
  Lövet , 11 månader sedanSvara

  Det värmde mitt hockeyhjärta att Wide fick pris som MVP i lördags. Tyckte han gjorde sin bästa match i VF och visst hade han väl mer speltid än vanligt? Skymtade även den där formpilen på Donovan som du sett och som jag saknat;) en annan tanke slog mig i lördags. Fjärde vinsten i rad med Joel på skadebänken...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Widerström spelade 12.59, utan att ha örnkoll så ... han kan inte ha gjort många matcher med mer speltid. Gillar vad han bidrar med, det är lite synd att han är den som får flytta på sig när Joel är tillbaka – om nu kaptenen platsar efter den här segerraden.

   Kommentar avatar
   Lövet, 11 månader sedanSvara

   Känns som mer än vanligt men han ryker säkert när Joel är tillbaka tyvärr...

 • Kommentar avatar
  Sven, 11 månader sedanSvara

  JG har verkligen lyft sitt spel efter svaga insatser och befogad kritik. Dock känns det som om det vore dags att fundera på att ha en uttalad förstemålis. Särskilt med tanke på vad JG säger och hur han faktiskt presterat efter att ha fått många matcher.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Japp. Den reflektionen kan man verkligen göra.

 • Kommentar avatar
  Philip Steingrüber, 11 månader sedanSvara

  Kom på en fråga till. Hur ser du på Gunnarssons framtid i Frölunda? Känns som han fastnat totalt i sin utveckling, får inte heller särskilt mycket förtroende av Roger, utlåning när Nörstebö är tillbaka?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Håller inte alls med. Tycker tvärtom. syns att han tar steg framåt, långt bättre än han får credd för, om han vore topp 6-back i ett lag (än mer speltid) skulle du få se en tryggare back, mer avslappnad. Men Gunnarsson har en uppsida, tveklöst.

   Kommentar avatar
   Jonas, 11 månader sedanSvara

   Jag tyckte Gunnarsson gjorde en bra match mot Linköping. Trodde också att han inte skulle lyckas i Frölunda men han har visat att han håller.

 • Kommentar avatar
  mike, 11 månader sedanSvara

  Tycker att det som är mest intressant är nog "vändningen" i målvaktscoachningen. Från att ha i stort sett vägrat frångå varannan match-principen, har båda nu stått ett gäng matcher på raken. Inga klagomål från mig. Helt rätt tillvägagångssätt. JM nästa? :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Håller med, det är anmärkningsvärt sett till hur Frölunda tidigare agerat.

 • Kommentar avatar
  Jakob Nilsson-Ehle , 11 månader sedanSvara

  Det snackas om en vändning, men om man får låta sig spela djävulens advokat så kan man väl också se det som rätt lätt motstånd på sistone? Matchen mot Malmö var ju ingen övertygande seger, Rögle är sist i tabellen och LHC har Frölunda haft lätt för hela säsongen. Vill verkligen tro på en vändning men blir vi inte lite carried away innan vi sett en match mot ett riktig svårt motstånd?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Den enda vändning jag talat (skrivit) om är den i förståelse för hur det här laget behöver uppträda för att vinna hockeymatcher, alltså ett ödmjukare försvarstänk, mer synkat, bättre hjälp till målvakten, försvars innan man går till anfall, snabbare ur egen zon, därmed höjt tempo etc. Det krävs mot ALLA lag i SHL, oavsett Rögle eller Växjö. Huruvida Frölunda räcker till mot lag som för tillfället är i toppen av SHL, det får vi se. Men jag fortsätter envist tjata om att skillnaden inte är så stor, det egna uppträdandet är viktigt, och sättet Frölunda nu uppträde på ger segerchans mot alla lag. Sedan hur långt det räcker, om Frölunda blir ett topp 6-lag eller ej, det vågar jag ha några klara åsikter om än, ruskigt jämnt, som sagt.

 • Kommentar avatar
  Lucky, 11 månader sedanSvara

  Vem tycker du ska ryka när Lundqvist kommer tillbaka? Peterson?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Ja, så blir det ju rent personellt, och sedan antar jag att Ehn återvänder till Mustonen/Friberg, därmed Widerström 13:e.

 • Kommentar avatar
  Per, 11 månader sedanSvara

  @Jakob Nilsson-Ehle, det ligger en del i det du skriver. Men det är ändå tryggt att man lyckas vinna även dessa matcher. För en månad sedan förlorade man denna typen av matcher, trots att man hade 2-3 måls övertag en bit in i matchen.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Precis så. Jag tror man måste se till varje enskilt lags förbättring först, notera att saker görs bättre, sedan se vad det ger mot olika motståndare.

 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein , 11 månader sedanSvara

  Kommer det någon uppdatering om skadeläget under dagen?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Det gör det. :)

 • Kommentar avatar
  Rasmus, 11 månader sedanSvara

  Jättekul som JG-kritiker att se att det verkar ha vänt, och att han stått för ett par riktigt stabila matcher nu. Inget är bättre för laget än att ha en trygg sista utpost. Jag tänker dock lägga in en liten parantes att jag tycker att det är tråkigt för JM om han ska bli satt som båsöppnare nu om JG börjar prestera. Tycker trots JGs bra spel nu att JM är den målvakt som sett bäst ut (ja, detta trots flera raka segrar nu), eftersom JM spelade när LAGET presterade sämre än vad det gör nu när JG är i målet. Ska bli väldigt intressant att följa resten av säsongens uttagningar.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Kan bara hålla med. Målvaktsmatchningen blir högintressant att följa

 • Kommentar avatar
  Rasmus, 11 månader sedanSvara

  Lyfter frågan sedan sist också ;-)

  Läste på hockeynews om att ett svenskt företag, Flow Motion Technology, tagit fram en ny typ av skena: Marsblade. Jag blir riktigt intresserad av att läsa om den/se videon. Det fullkomligt öser ju beröm om den från Zetterberg, Bäckström osv. Sett det? Tror du det är något som Frölunda skulle vara intresserade av att testa? Blir dock lite fundersam på hur ÄNNU snabbare hockey, med ännu snävare svängar kommer påverka skadestatistiken. Tankar? Länk till artikeln: http://hockeynews.se/articles/1140/

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   ... och jag ska ånyo försöka hitta tid att kika på detta.

   Kommentar avatar
   Rasmus, 11 månader sedanSvara

   Haha, det är lugnt. Jag fortsätter tjata ;)

 • Kommentar avatar
  Steffo, 11 månader sedanSvara

  Matsson borde stå nu igen! Vidhåller att JG är mera puckmotare än målvakt! Tror inte vi har ett par som kan fixa Guld tyvärr!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Nu hänger ju inte guldchansen enbart på målvakterna. ;)

 • Kommentar avatar
  UL, 11 månader sedanSvara

  Vad tror du om kvällen hetaste hockeymatch: Slaget om Skaraborg?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Jag önskar jag hade bättre koll på styrkeförhållandena, men ... Skövde vinner, 5–3?

 • Kommentar avatar
  Dennis, 11 månader sedanSvara

  Att JG får 5 raka matcher handlar om att bygga tillbaka sjävlförtroende. Nu har JG ett kvitto på att hans spel håller under en längre tid, publiken/media släpper att JG "inte håller", och bevisar att det inte var EN bra dag. JM står med hög sannolikhet imorgon. Taktiskt drag från Rönnberg och co.

  Hur tror du att Frölunda kommer klara av JVM? Tappar en av SHLs bästa backer, och tappar Lias som har vaknat till liv. Får bara hoppas att dom inte får den berömda jvm-svackan när dom kommer tillbaka.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Ja, det är något att hantera, det. Dahlin är viktig. Lias hade behövt lugn och ro, samtidigt är JVM en höjdare, och går det bra kan han säkert ta med energi. Men ... det ÄR slitsamt, framför allt mentalt, och Frölunda måste – som det heter på rätt fånig, modern svenska – ta höjd för detta.

 • Kommentar avatar
  FHC, 11 månader sedanSvara

  Skada på Olofsson o Mustonen?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Båda spelar säkert i morgon, i alla fall Olofsson.


Lämna en kommentar