Så ska Rakhshani få ut ännu mer i Frölunda


► Linköping kan sakna sin amerikanske stjärna Broc Little i kväll.
► Frölunda adderar istället en vass amerikan: Rhett Rakhshani.
► 30-åringen inleder nu karriären i sin femte (!) SHL-klubb.
► Han hoppas spela bättre hockey i Göteborg än han gjort någon annanstans:
► – Jag känner att de kan få fram det bästa i mig. Och jag är på väg in i mina bästa år.

Rakapuckar.com bild

Många SHL-klubbar har han avverkat, Rhett Rakhshani. Frölunda blir hans femte. Foto: TOMMY HOLL 


DET DÄR KAN förstås vara ett önsketänkande, saker man säger för att det låter bra.

Något som liknar svar får vi inte förrän tidigast om någon månad, skulle jag tro.

Men Rhett Rakhshani bubblar av förväntan inför det som komma skall – ett hockeyliv i Göteborg, med Frölunda, med kompisen Ryan Lasch (mer om det i den här texten).

Från start är de två till och med i samma kedja, det som kan upplevas som alla ägg i samma korg men som tränaren Roger Rönnberg i går fick till motsatsen eftersom Patrik Carlsson är tänkt att lyfta Tim Söderlund till höjder vi inte sett.

Nå, Rakhshani – en typiskt go’, artig, glad och välformulerad amerikan – sa till mig om vikten av att ha gode vännen Ryan Lasch i laget:

It’s huge, något som närmast kan översättas med att det betyder massor.   

De två förstår varandra, inte minst utanför isen, och enligt båda är det en del av förklaringen till att Rakhshani ska bli en ännu större hit i Göteborg än han varit i Malmö, Växjö, Linköping och HV71.

Rakapuckar.com bild

Själv resonerade 30-åringen från Huntington Beach, Kalifornien, så här:

– Jag har tänkt på det där, jag har spelat för flera lag (i SHL), det här är mitt femte, tror jag. När jag skrev på för det här laget så var det en av tankarna, strukturen som de har här, insatsen de kräver av spelarna varje dag, jag känner att de kan få fram det bästa i mig.

– Jag är fortfarande hungrig, jag är bara 30 år gammal, det känns som jag är på väg in i mina bästa år. Helt ärligt: jag vill bara vinna, och jag ska göra vad jag kan för att bidra till det.

** Frölundas spelsätt, är det också en bidragande faktor på något sätt?  
– Det är en stor grej, absolut. Sättet de attackerar på, låter sina skickliga spelare spela. De har en historia av att ta fram det bästa av sina spelare. De har bevisat det.

Ett resonemang som tränaren Roger Rönnberg förstås inte var sen att stämma in i. Utveckling är ju något som Frölunda ständigt pratar om.

** Är du rätt man att få Rakhshani att lyfta ett snäpp till, Roger?
– Inte jag personligen, men föreningen och vår kärntrupp kan nog göra det, jag tror det är det vi är bra på i Frölunda, lyfta spelare, lyfta människor; vi jobbar med utveckling, vi jobbar med att alla ska växa, vi tar inte hit Rhett för att han ska producera från dag 1, han ska växa från dag 1 till dag 2. Är det något jag litar på så är det att vi har en miljö som gör att människor växer.

Rönnberg öste vidare ur kannan med beröm:

– Jag vet att Rhett Rakhshani är en fantastiskt skicklig hockeyspelare som har allt för att ligga högst upp och hugga i en poängliga i SHL.

– Det är en fantastisk person, människa, som kommer in med energi, glädje och humor och lyfter omklädningsrummet en liten nivå. Han har alltid haft den där balansen mellan att tävla och spela offensivt där vi vill ha alla våra spelare. Jag tycker han alltid varit en spelare som gör både och. 

Rakapuckar.com bild

I kväll, när Frölunda är i Linköping, får Frölundas fans en första indikation, men Rakhshani behöver förstås några matcher innan det är dags för tunga slutsatser.

Han har tränat med NHL-spelare i Calgary under försäsongen, Frölundas skridskotränare Andreas Larsson var över och hälsade på, körde med honom, den senaste veckan tillbringade Rakhshani i Danmark där han tränade med lokala laget Frederikshavn White Hawks, samtidigt som Andreas Larsson var över och kollade till det hela.

Sett över SHL-karriären ser det ut så här för Rakhshani (fakta från eliteprospects.com):


Lite kort kan man väl säga så här: när Rakhshani fått spela i en topp 6-roll, till och med i en toppkedja, i lag som vill hålla mycket i pucken, så har han lyckats bäst.

Den chansen får han i Frölunda. Intressant att se vad han gör med den.

För den som glömt: skatteskäl (kontraktet med Malmö förra vintern) gjorde att Rakhshani inte kunde komma till Sverige förrän nu. Nästa säsong är han dock med från start, ingen "artistspelare" i Frölunda, alltså. 

***

Hur Frölunda sannolikt ställer upp såg ni i går i den här texten, det kommer mer fakta i inför-texten två timmar före nedsläpp, men så här lär det bli, tror jag:

Kedjor:
Rhett Rakhshani–Joel Lundqvist–Ryan Lasch
Samuel Fagemo–Pathrik Westerholm–Ponthus Westerholm
Tim Söderlund–Patrik Carlsson–Sebastian Stålberg
Mats Rosseli Olsen–Simon Hjalmarsson–Max Friberg
Oliwer Fjellström

Backar:
Chay Genoway–Gustav Lindström
Jonathan Sigalet–Filip Westerlund
Viktor Ekbom–Kristoffer Gunnarsson
Jacob Moverare

Målvakt:
Johan Mattsson (Johan Gustafsson)

Rakapuckar.com bild

Serieledande Linköping riskerar ett tungt avbräck i stjärnan Broc Little som skadade foten i segermatchen mot Skellefteå (2–1) i söndags, hans medverkan avgörs under dagen. Dessutom frågetecken för Mattias Bäckman och Fredrik Karlström. Almen Bibic är borta sedan tidigare.

***

rakapuckar.com är inte en låst sajt, det är fritt fram att provläsa, men den är beroende av att läsarna betalar för sig.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

***

Gillade ni läsningen? Dela gärna på sociala medier. Knappar för detta finns nedan. 

Glöm inte följa rakapuckar.com på Facebook.

Och – missa inte bilderna på Instagram. Häng med oss där.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
7 kommentarer
 • Kommentar avatar
  DD, 2 månader sedanSvara

  Tror han har bra chanser att lyckas. Det bör bli en bra kombination med Ryans magiska passningar. Självklart får man ge det lite tid.
  Har funderat lite på det här med Hjalmarsson. Vill absolut inte att det ska bli mer fokus på honom för så dålig är han inte som vissa vill få det till men offensiven har verkligen blivit lidande. Har vi haft för stora förväntningar på honom? Har gått igenom hans statistik och han var ju en offensiv spelare på juniornivå. Sedan hade han hyfsade säsonger i Luleå innan han exploderade i LHC. Var det ett "fluke" år? Hur kunde han skjuta 27 mål det året? Minns att man var rädd varje gång den kedjan var inne mot Frölunda. Särskilt i PP. Efter det producerade han OK i KHL innan han kom hem igen. Hur kan en spelare gå från att skjuta 27 mål till nu 5 respektive 8 mål i Frölunda? Är det bara i skallen? Eller är hans riktiga nivå runt 15 mål? Det var bara att allt stämde den säsongen. Nåväl, mest mina egna funderingar. Tycker synd om Hjalle som kämpar på men som inte får det att klicka.

   Kommentar avatar
   Danne#1, 2 månader sedanSvara

   Hjalle spelade väl med Pär Ahlbrandt (som vann poängligan) och Kolarik den säsongen han gjorde 27 mål? Dom gjorde väl ihop närmare 190 poäng? Typ

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

   Hjalmarsson drog till KHL, helt annan (mer stillastående, mindre forecheck) hockey där, gjorde elva respektive tre (!) mål under sin tid. Plötsligt trodde folk han skulle komma rakt hem till SHL och spruta i 27 baljor igen, något han gjort EN gång med rätt förutsättningar där allt gick via hans kedja. Detta sagt har Hjalle förstås underpresterat poängmässigt, med facit i hand är det lätt att fundera om det var rätt att tro så mycket att lönen skulle vara så hög (nedförhandlad i senaste kontraktet), samtidigt är det OERHÖRT lätt att vara efterklok, jag tror många sågat Sjöström i strimlor om han INTE gjort dealen. Minns att Växjö högg på samma ekonomiska nivå. Hjalle är nyttig på andra vis är målgörarmässigt, även om han inte fått till det som ni – och säkert han – hoppats. Bra i PK, användbar i alla situationer, att lita på i jobbet. Intressant att se vad spel i en fjärdekedja med vinthundarna Friberg och Rosseli Olsen kan medföra.

   Kommentar avatar
   DD, 2 månader sedanSvara

   Han spelade med Arlbrandt och Sjögren. Arlbrandt var ju ett passningsgeni men med hyfsat skott och Sjögren är ju en murbräcka. Sen hade man Mange på backen... Självklart producerar man bra i en sån omgivning men just 27 mål är ju häpnadsväckande. Lika många som Victor Olofsson gjorde förra säsongen.

   Kommentar avatar
   DD, 2 månader sedanSvara

   Hjalle ska spela i Frölunda, punkt. Löjligt att börja prata om att "tradea" bort honom. Vi behöver spelare med känsla för klubben. Kanske kan han peta in någon mer puck när han inte har oket av att vara en offensiv spelare genom att spela längre ner i hierarkin. Sen kan man så klart inte betala 250-300k för en spelare med den produktionen han har nu. Men det förstår han nog själv också och som du säger så är väl lönen lägre nu än vad den var innan.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

   Den är runt 200 nu, nedförhandlad i senaste kontraktet, som jag skrev.

   Kommentar avatar
   Danne#1, 2 månader sedanSvara

   Tycker man gjorde helt rätt som värvade Hjalle. Sen att förväntningarna kanske var lite för höga och att dom inte infriats, får vi leva med. Använd honom helt enkelt där han bidrar mest. Inte som 1-2a center eller PP spelare. Sänk förväntningarna och sätt honom i en checkingline, då kommer vi får nytta av honom i många år.

   Kommentar avatar
   Per, 2 månader sedanSvara

   Tycker inte heller Hjalle är ett större problem. Färre poäng än förväntat och därmed kanske lite för hög lön. Men det gäller ju för MRO och Max oxå.

 • Kommentar avatar
  Danne#1, 2 månader sedanSvara

  Spännande! Rhett är självklart ingen frälsare och heller ingen måltjuv av hög rang (max 15 mål en säsong i shl) men en spelare som ger laget lite bättre offensiv och kan kanske innebära att laget nu får två ”bättre” kedjor. Än att bara förlita sig på PP.
  Kommer bli bra det här! Gör alla sitt jobb, byte efter byte så kommer vi kunna vara med och slåss om direktplats till slutspelet.
  Skulle dock gärna vilja se att man transporterar in, eller spelar sig in, i anfallszon lite oftare och inte bara jagar mittlinjen för att slå ner puck. Vilket som oftast gör. Vad är din syn på det HL?
  Jag tänker att det är grymt tröttsamt att jaga in i zon och jaga puck hela tiden.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

   Jag vet inte om jag delar den beskrivningen, snarare känner jag tvärtom, att det är när det går fort ur egen zon som man hittar ett sätt att spela sig fram, alternativt lägga ner pucken med tanke, överbelasta och få fast den, sätta upp spel. För ofta blir Frölunda fast i egen zon just för att man jagar lugn och ro och ett fint pass ur egen zon, eller i alla fall inte vill riskera bli av med den i mittzonen. Istället blir man av med den i egen zon vilket är ännu farligare. Jag ser inga problem med att gå över röd, lägga ner, jaga och nagla fast när motståndarna sätter hård press så att fina uppspel inte alltid lyckas.

 • Kommentar avatar
  Peter Paegle, 2 månader sedanSvara

  Ska bli spännande !

  • Kommentar avatar
   Niklas, 2 månader sedanSvara

   Hoppas Söderlund kommer igång och PK kan dämpa hans iver något. Känns som Tim vill fruktansvärt mycket och försöker lösa allt själv. Purre är ju känd som en som gör alla omkring sig bättre...

   • Kommentar avatar
    Zäta, 2 månader sedanSvara

    Apropå mål och målskyttar: tänk när Magnus Khanberg smällde in 33 pytsar säsongen 2003-04. Det var

    • Kommentar avatar
     Z, 2 månader sedanSvara

     ...tider det. Något för Rhett att ta efter.

     • Kommentar avatar
      Z, 2 månader sedanSvara

      Hoppas Khanberg mår bättre nu. Kan aldrig förlåta Sebbe Karlsson för hans hänsynslösa beteende mot Khana. Tål knappast se honom på isen men han lär väl spela som vanligt i kväll

       Kommentar avatar
       Per, 2 månader sedanSvara

       Kan heller inte glömma den tacklingen. Bland det värsta jag sett på en rink.

       Kommentar avatar
       Manne , 2 månader sedanSvara

       Kahnberg hade spelat än idag om det inte vore för den riktigt fula tacklingen från S. Karlsson. Kommer aldrig att gilla honom, aldrig. Som hockeyspelare.


     Lämna en kommentar