JVM är framtiden – och en njutning i nuet


► Junior-VM i hockey är något av det absolut bästa jag vet.
► Som att se in i hockeyns själ, på något vis.
► Skriver mer i en krönika för HockeyNews.se.
► Och så några intressanta funderingar från Roger Rönnberg apropå att Örebro sparkat Niklas Sundblad.

Rakapuckar.com bild

Från HockeyNews.se i dag.


NYCKELORDET NÄR DET handlar om JVM-hockey är ”lust” – den finns hos spelarna, fortplantar sig hela vägen hem till TV-tittarna.

Det här med en landslagsturnering som är på riktigt, de bästa mot de bästa (minus några få som redan är så bra att de är i NHL), framtidens stjärnor som tänds, det är något alldeles extra i min värld.

Jag skriver i krönikan:

Det är att beskåda framtiden – samtidigt som det är en njutning i nuet. Stjärnor tänds. Drömmar föds, uppfylls, går i kras. Spelarna bär sina hjärtan på skjortärmarna, deras känslor är lika lättlästa som en tidning för småbarn. Det är den ultimata måttstickan för hur länderna ligger till i sin spelarutveckling. Och framför allt:
Det är en jul- och nyårshelg full av lust, mer värd än all världens viagra. I spelarnas ögon syns den där barnsliga glädjen, njutningen att få göra det som är roligast i världen, dessutom representerande sina länder – kombinerat med en vuxen förståelse för vad som gäller: VM. Skådeplats för världens alla bästa hockeyspelare under 20.

Det finns en annan intressant detalj som jag tar upp i krönikan, att Sverige (kanske omedvetet?) kombinerar det svenskt mjuka med det klassiskt nordamerikanskt hårda.

Läs krönikan när ni har möjlighet och kom gärna med synpunkter. 

Rakapuckar.com bild

***

Frölunda är i Örebro i kväll, med eller utan Ryan Lasch får vi se, jag har inte haft möjlighet att hänga på värmningen, med bara Ipren hemma går förstås inte huvudvärken över (Alvedon for the win), men jag kände ändå så här:

Spelar Lasch – okej.

Spelar Lasch inte – bra möjlighet för Frölunda att visa att man klarar sig utan honom.

Alltså: det blir som det blir. Och det vore djupt oroande om Frölunda inte skulle kunna göra en bra match i SHL utan sin superamerikan.

TILLAGT 14.12: Fick just höra, Ryan Lasch är med upp till Örebro. Då smärtade alltså hans knä inte mer än att det höll för spel. Återstår att se hur han ser ut i spelet. Men ingen kan ju förvärras, som jag förstått det. 

Nå, i Örebro har tränarkarusellen fortsatt, för några år sedan tackade Kenta Johansson för sig, Johan Tornberg och Lars Ivarsson tog över, Niklas Eriksson hämtades in som tredjelänk, men efter bara ett par månader fick firma Tornberg/Ivarsson sparken.

In med Niklas Sundblad och Petri Liimatainen.

Nyss fick även de lämna. Kvar står Niklas Eriksson, nu som huvudtränare – med kloke Jörgen Jönsson som en del av staben.

Har någon förresten arbetat så kort tid på Intersport som Jönsson …?

Rakapuckar.com bild

Till det intressanta nu. Frölundas tränare Roger Rönnberg höll en liten utläggning i ämnet ”tränarspark” för oss murvlar på onsdagen:

– Lika tråkigt varje gång. Jag känner empati för en kollega. Och jag undrar hur klubbar tänker, vem styr kärnfrågan i en klubb, hur man ska spela hockey? Är det bara en människa? Ska inte en hel organisation, ett helt företag, ta mer ansvar för företagsidéen. 

– Hockeyn i Sverige i dag är stora företag. Ska man då sätta all tillro till en sådan som jag som knappt har gymnasial utbildning? Vansinne.  Så tänker jag. Bara ett litet inlägg i debatten.

Intressanta tankar, ändå. Ibland är det förstås nödvändigt för en klubb att agera när man kört fel, men visst behövs också styrning med tydlighet ovanifrån, att tränare och ledare anställs med eftertanke.

Örebro är i sportslig kris, har tagit fyra poäng av de 24 senaste, men Rönnberg tyckte ändå:

– Det har varit ett väldigt jobbigt lag att möta. Därför blev jag så här: ”Jaha, fick han (Sundblad) gå? Kan de bli ännu jobbigare att möta.” Örebro har alltid ställt tuffa frågor, under Sundblad blivit mer vältränade, däremot har de haft problem med effektiviteten.

Kanske kan Niklas Eriksson, Jörgen Jönsson och Henrik Löwdahl (ikonen uppflyttad från juniorerna) få till ”effekt” i kväll?  

Rakapuckar.com bild

***

rakapuckar.com är inte en låst sajt, det är fritt fram att provläsa, men den är beroende av att läsarna betalar för sig.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

***

Gillade ni läsningen? Dela gärna på sociala medier. Knappar för detta finns nedan. 

Glöm inte följa rakapuckar.com på Facebook. Och så förstås på Instagram där Mathias Pelkonen levererar fina bilder.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
13 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Nolte, 9 månader sedanSvara

  4 av 32 poäng, med den bakgrunden bör frölunda bara vinna ikväll, just det faktum ger mig ingen bra magkänsla.

  • Kommentar avatar
   Peter Smögen, 9 månader sedanSvara

   Ni hörde va? ”Kris” ”4 p av 32p”
   Oddset på att VF gör en plattmatch igen är således 1.01

   • Kommentar avatar
    Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

    Jag ber förbehållslöst om ursäkt, man ska inte räkna när man har huvudvärk, tydligen. Örebro har tagit FYRA AV 24 – inget annat. Förlåt mig.

     Kommentar avatar
     Nolte, 9 månader sedanSvara

     Oavsett, Örebro har en riktigt dyster trend, och vilket lag brukar rycka in och hjälpa andra lag att bryta sina trender..... :D

   • Kommentar avatar
    Kalle, 9 månader sedanSvara

    Frölunda går ut i GP att dom vill värva stjärnor och få hem guldhjältar, vilka är det man är ute efter? Jag kan inte se då det är en plus artikel! Kan vi få lite guldhopp till årets brunklag?

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

     Jag kan lova dig att det inte avslöjas något. Med all sannolikhet: "Visst skulle vi vilja att Lasu, Sundström med flera spelade för oss igen, vi håller kontakten ..." Nu gissar jag bara, men det brukar vara så.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

     Nu såg jag bild på Blidh och Johnsson. Den ene var ju nära redan inför säsongen, den andre spelar så bra i Toronto att det dröjer lääääänge innan han kommer hem. Rent generellt: ta alltid den här typen av texter med en nypa salt. OAVSETT vilken tidning/sajt som skriver. Ingen kritik mot GP här, bara ett allmänt råd.

     Kommentar avatar
     Nolte, 9 månader sedanSvara

     Har inte heller läst artikeln, men det är nog inte så mycket mer substans än det HL skriver. För vilket lag vill inte ha hem "guldhjältar" och spelare med anknytning till klubben. Att inte vilja ha spelar med hjärta för klubben vore väldigt märkligt, så det känns som en typisk "Aha, vad va det för nytt" artikel.

     Kommentar avatar
     Peter Smögen, 9 månader sedanSvara

     Nu finns det nio tänkbara hemvändare med utgående kontrakt – och planen är enkel för Lasse Johansson, Nicklas Lasu, Anton Blidh, Johan Sundström, Henrik Tömmernes, Julius Bergman, Viktor Stålberg, Viktor Svedberg och Carl Klingberg. Inget nytt.......

     Kommentar avatar
     Anna Agdestein, 9 månader sedanSvara

     Precis så står det, typ femårsplan...

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

     Nä, alltså detta är ju en självklarhet för ALLA klubbar. Man håller konstant kontakten med alla gamla spelare; av respekt, man visar intresse, att man bryr sig, detta för att den dag spelaren vill hem så ska Frölunda, Skellefteå, Djurgården (eller vilken klubb det nu handlar om) vara förstavalet.

     Kommentar avatar
     Peter Smögen, 9 månader sedanSvara

     Precis, man håller kontakten, som man gör med vänner och släktingar:) GP vill ha nya abonnenter, fair enough. Bra tidning för 99 i mån

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

     Absolut. Som jag skrev: ingen kritik mot GP. Jag bara nyanserade och gav min syn, om någon trodde sju guldhjältar skulle komma och knacka på Sjöströms dörr i sommar. ;)

     Kommentar avatar
     Peter Smögen, 9 månader sedanSvara

     GP, SvD, DN är väl dom enda riktiga ”tidningar” vi har kvar i landet. En annan är relik, saknar papperstidningen när det var dom färska nyheter man fick.....

   • Kommentar avatar
    C, 9 månader sedanSvara

    Johan Sundström på väg hem snart?
    Verkar ju inte gå så där jättebra i KHL.

     Kommentar avatar
     Nolte, 9 månader sedanSvara

     Går inte så dåligt som många tror. 3e mest istid bland forwards i laget, 3e bäst +/- i laget bland forwards, bäst tekningsprocent i laget och har även pillat in några poäng på senaste tiden. Så han är nog längre ifrån hemkomst än någonsin är känslan

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

     Precis – det är en missuppfattning att det går dåligt för Sundström. Han får massvis med förtroende av tränaren, spelar mycket, har börjat komma igång och producera lite. Alltså att han skulle vara på hemväg, det är ett långskott. Johan vill spela i de större ligorna. Sedan är det förstås självklart att Frölunda håller kontakten och stämmer av, för en vacker dag stämmer det, kanske.

     Kommentar avatar
     C, 9 månader sedanSvara

     Jo men antar han är där för att göra poäng. Och alla vet ju hur dåligt tålamod KHL lagen brukar ha. Min gissning är att han får sparken snart om inte poängen kommer. Vad har han? 1 mål på snart 30 matcher? Knappast godkänt även om han vinner lite tekningar

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

     Delar inte den uppfattningen, även om man aldrig riktigt vet i KHL. Men min känsla är inte alls att Johan är nära att få sparken.

     Kommentar avatar
     Nolte, 9 månader sedanSvara

     Tror inte att han är värvad som någon poängspruta, för då har man haft lite fel syn på Johan kan jag tycka. Hade han 2-3 poäng första 15 matcherna? Nu 8 poäng efter 23 matcher så senaste tiden har han väl legat runt 0,5 per match och det känns väl ganska rimligt från Johan som dessutom bidrar med en hel del annat. Men visst med ryska ligan vet man aldrig.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

     Nu skadad igen, Sundström. Tungt.

   • Kommentar avatar
    Bengan, 9 månader sedanSvara

    Bra krönika (som vanligt), JVM är en av årets stora hockey händelser. Man måste kunna klara sig utan Lasch i en match om det blir så, kanske kan Rhett ta över i PP och genom det få lite boost uppåt. Blir en tuff match ikväll, Örebro har haft en riktigt dålig tid, men Frölunda skrämde inte många i Mora, kan vi hoppas på att CHL gav självförtroendet åter?

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

     Det är ALLTID bra att göra mål, få utdelning, vinna matcher. Men helt annan sak att ställas mot Örebro i kväll.

   • Kommentar avatar
    Mackan, 9 månader sedanSvara

    Skulle inte satsa pengar på vinst på Frölunda i kväll

    • Kommentar avatar
     Svante, 9 månader sedanSvara

     Är Lasch och Carlsson med på bussen? De borde väl vara på väg nu

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

      Lasch lirar, fick jag just veta. Carlsson var det väl aldrig ngt tvivel om.

      Kommentar avatar
      Mackan , 9 månader sedanSvara

      Är Lasch med tar jag tillbaka mitt förra inlägg

      Kommentar avatar
      Daniel B, 9 månader sedanSvara

      Får man fråga hur du fick reda på det?? Lite nyfiken är man allt...:)

      Kommentar avatar
      Daniel B, 9 månader sedanSvara

      Får man fråga hur du fick reda på det?? Lite nyfiken är man allt...:)

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

      Jag är journalist. ;)

      Kommentar avatar
      Svante, 9 månader sedanSvara

      Då kör vi för 3 poäng!

    • Kommentar avatar
     Daniel B, 9 månader sedanSvara

     Hahahaha. Jo, det vet jag..:) ok, räcker så..

      Kommentar avatar
      Daniel B, 9 månader sedanSvara

      En jäkligt bra journalist skulle jag vilja säga.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

      Du e la snäll ... ;)

    • Kommentar avatar
     Molly, 9 månader sedanSvara

     Läste nån stans att Sundström blivit skadad igen
     Borta till Jan/febr

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

      Stämmer. Satt nyss och läste detta. Bedrövligt. Den killen har då inget flyt för tillfället. Borta stor del av förra säsongen, nu inget spel till februari, verkar det som. Trist.

    • Kommentar avatar
     Nike, 9 månader sedanSvara

     Man skulle vilja ta en fika med Rönnberg någon gång och bara snacka hockey, borde vara så jäkla intressant :)
     Löser du de Henke? ;) haha

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

      Man skulle kanske försöka. Som ett pris i en tävling. :)

    • Kommentar avatar
     Anders Olsson, 9 månader sedanSvara

     Känns som en viktig match ikväll, men och andra sidan är SHL så jämt att det gör varje match i år! Magsår! Men Kul

     • Kommentar avatar
      Bäckmörten, 9 månader sedanSvara

      Vad är Alvedon? ;)
      Blir nog att bekänna färg ikväll, lär vara ett hungrigt Örebro som väntar.

       Kommentar avatar
       Daniel B, 9 månader sedanSvara

       Ja, det är väl risk för det. Brukar bli en boost första matchen när man byter tränare.


     Lämna en kommentar