Ett slags tändstift med sin Tedenby-energi


► SHL-premiär på lördag, ett ifrågasatt Frölunda ska upp mot Djurgården.
► Här fortsätter jag lite kort gå igenom spelarna, hur de sett ut, vad de gjort, vad jag tycker.
► I dag: 72, 43, 11, 46, 12.

Rakapuckar.com bild

För två säsonger sedan gjorde Oliwer Fjellström sin hittills enda intervju som målskytt i SHL. Foto: C MORE 


VECKANS GENOMGÅNG HANDLAR alltså om vad Frölundas spelare gjort under försäsongen, mina tankar kring detta och deras framtida utveckling.

Först ut: Johan Gustafsson, Johan Mattsson, Viktor Ekbom, Chay Genoway, Anders Grönlund. Finns att läsa här.

Andra gruppen: Kristoffer Gunnarsson, Gustav Lindström, Mattias Nörstebö, Jonathan Sigalet, Filip Westerlund. Finns att läsa här.

Vi verkar tycka rätt mycket samma, ni och jag. Än så länge. Fortsätter det i dag, tro?.

 

72 – PATRIK CARLSSON

Har gjort: Bara spelat två matcher, har ju länge kört rehab efter axeloperationen i våras, men jag tyckte Carlsson såg rätt bra ut från start.

Måste göra: Först och främst spela sig i matchform, sedan fortsätta fatta sina kloka beslut, därefter gärna bidra med en del mål och assist, ta raka vägen mot mål.

Kommentar: Användbar defensivt, offensivt, i box play, i power play, som center, som vinge, kommer säkert inte få de stora rubrikerna i vinter heller, men en värdefull spelare som jag tycker bidrar mycket med sin smartness, och jag känner att ihop med Joel Lundqvist och Ryan Lasch kan ”Purre” vara som bäst. 
 

Rakapuckar.com bild


43 – JESPER EMANUELSSON 

Har gjort: Ytterst lite av värde, tyvärr. Jobbat, åkt, slitit hårt – men fått ut minimalt av det.

Måste göra: På något vis hitta tillbaka till det självförtroende han uppträdde med när han gjorde entré förra vintern, då var skaraborgaren fräck, framfusig, fick med sig puckar och gick rakt på mål.

Kommentar: Blir bara löjligt att döma ut någon efter en svag försäsong, det som fanns hos Emanuelsson förra vintern är självfallet inte borta, jag gillade honom mycket då, men unga spelare har ofta svårt hålla en jämn nivå. Just nu känns inte Skövdekillen som en av tolv startande forwards, då är frågan var han ska spela sig i form? J20? Att han har bra saker i sig, det är tveklöst.

 

11 – SAMUEL FAGEMO

Har gjort: Tagit steg för steg in i seniorhockeyn, den senaste matchen han spelade var hans bästa, ZSC Lions borta (straffmål).

Måste göra: Ta vara på den istid han får, vara en dominant i J20, hugga när han får chansen i A-laget.

Kommentar: Nere i Schweiz visade Fagemo att han tuffat till sig, blivit mer van vid seniorhockeyn, skyddade pucken bättre. Skottet, målsinnet, glöden – här finns mycket. Får han ihop alla bitar kan det bli en del seniorhockey redan i vinter. Just nu på väg hem från Arizona Coyotes rookie camp. En del av er har noterat att Fagemo står uppsatt på Halifax Mooseheads laguppställning, men har har kontrakt med Frölunda som måste godkänna om 18-åringen hellre vill spela juniorhockey i Kanada. Där är vi inte, hör jag.
 

Rakapuckar.com bild


46 – OLIWER FJELLSTRÖM

Har gjort: Tre mål i försäsongspremiären mot Växjö, det räckte en bit … Missade Strömstadmatcherna, har sett pigg ut efter det utan att få ut så mycket, men har farten och går på mål. Känns ändå lovande.

Måste göra: Fortsätta använda sin skridskoåkningen, driva på mål, men också hitta samspel med kedjekamraterna. 

Kommentar: Har farten, skottet, viljan att ta sig in där det händer, så jag känner väl så här: det vore ett misslyckande om Frölunda inte kan ta till vara på den här killen i vinter. Säger inte att det finns 20 mål i kroppen, men utveckling, attityd – Fjellström är ett slags tändstift med sin Mattias Tedenby-energi. Handlar kanske om hitta rätta miljön.
Ett enda SHL-mål har han gjort, minns ni hur det ser ut? 2.10 in i det här klippet, annars. 
 


 

12 – MAX FRIBERG

Har gjort: Sex mål på åtta matcher, visat ett självförtroende i de situationer där han förra säsongen tvekade. Plus att det stenhårda jobbet finns kvar.

Måste göra: Fortsätta likadant, hålla i det här, visa att han kan vara en målgörare även när det står SHL-poäng på spel.

Kommentar: Skrev lite längre om Max på måndagen, ni som missat kan läsa här. Skövdekillen är den i laget som verkligen lyft sitt spel jämfört med förra säsongen, intressant att se om han fortsätter med Joel Mustonen och Mats Rosseli Olsen, eller om han placeras i mer av en renodlat offensiv kedja. Om sådana ens finns längre. Nå, Friberg är Frölundas offensiva ljuspunkt på försäsongen, mycket spännande att se fortsättningen.

***

Okej, det var spelare elva till 15, det. Nästa femling kommer under torsdagen:

59, 81, 20, 40, 22.

Häng med då.

***

rakapuckar.com är inte en låst sajt, det är fritt fram att provläsa, men den är beroende av att läsarna betalar för sig.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

 

Rakapuckar.com bild


***

Gillade ni texten? Dela gärna på sociala medier. Knappar för detta finns nedan. 

Glöm inte följa rakapuckar.com på Facebook

På Instagram finns sajten också. Titta gärna in där.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
12 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Bengan, 1 år sedanSvara

  Fjellström har börjat säsongen bra, förtjänar sin plats just nu, hoppas han tar ytterligare steg. Tycker Max skall fortsätta med MRO och Musten, jobbiga att möta, och numera ett hot framåt också, inte säker på att Max blir bättre i en mer offensiv enhet (förutom PP). Vill gärna se mer av Fagemo, mkt bra mot Lions, finns mycket där. Purre, finns inget att tillägga vad du skrivit, mkt bra spelare. JE, hoppas han hittar tillbaka, lite svårare med utlåning detta år, så J20 får nog duga ett tag.

   Kommentar avatar
   Christoffer, 1 år sedanSvara

   Jag hade tyckt det varit intressant att se en kedja med Tim, Musten och Max. Det skulle bli en fartfylld kedja där jag tror att Tim skulle kunna driva pucken mot mål (som man kunde se honom göra i senaste matchen) och Friberg komma i en andravåg och trycka in returerna.

 • Kommentar avatar
  Peter Smögen, 1 år sedanSvara

  Carlsson med Lasch gillar jag, men Joel ska INTE vara där, Joel är ovärdelig i rätt omgivning... men att låta Lasch briljans gå till spillo genom att låta Joel spela bredvid är ju hål i huvudet

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Vem vill du ha där? Hjalle?

   Kommentar avatar
   Peter Smögen, 1 år sedanSvara

   En ny målskytt, kan vi trolla fram någon tror du?:) Jag hade provat Fjellström....Det vore iaf att ge grabben chansen!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Men det är ju en CENTER du måste trolla fram om du vill ersätta Joel?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Eller är du också inne på att Patrik Carlsson ska vara center? Alltså ersätta Joel med Patrik, och så spela t.ex Fjellström på vänstervingen?

   Kommentar avatar
   Christoffer, 1 år sedanSvara

   PC är ju en center

   Kommentar avatar
   Guest , 1 år sedanSvara

   Joel är inte svårt att ersätta

   Kommentar avatar
   Du guest, 1 år sedanSvara

   Hv har aldrig haft en spelare som Joel :-)

   Kommentar avatar
   Guest, 1 år sedanSvara

   Johan Davidsson 10 gånger bättre än Joel Kallio var kung i Frölunda Joel var bara en bland dom andra så det var inte mycket att hänga i granen

   Kommentar avatar
   Manne , 1 år sedanSvara

   Joel var? Han spelar fortfarande.

   Kommentar avatar
   Guest, 1 år sedanSvara

   Joel är en bland dom andra

 • Kommentar avatar
  Rallyclay, 1 år sedanSvara

  Håller med dig till 100 %. Hoppas att någon av våra unga forwards får ett genombrott i år. / Claes

   Kommentar avatar
   Manne , 1 år sedanSvara

   Du vet att du kan skriva Claes som namn så slipper du skriva det efter ditt meddelande :)

   Kommentar avatar
   Rallyclay, 1 år sedanSvara

   Alltid retar det någon :-) / claes

   Kommentar avatar
   Rallyclay, 1 år sedanSvara

   Ett mer seriöst svar är att jag från början använde Rallyclay men sedan la till mitt riktiga namn och nu är det en vana bara …..

   Kommentar avatar
   Epoe, 1 år sedanSvara

   Bra tips, Manne. /Manne

 • Kommentar avatar
  Christoffer, 1 år sedanSvara

  Håller med.
  Det verkar ju finnas någon form av kemi mellan PC, Joel och Lasch. Men samtidigt så behövs någon skicklig spelare med målsinne bredvid lasch. Och där är inte Joel längre.
  Om det inte ser bättre ut innan Rhett kommer så bör han nog testas som lekkamrat till Lasch.
  Fram tills dess så kanske man kan testa någon av juniorerna, typ Fagemo som verkar ha ett bra skott eller nässén som spelat med lasch tidigare.

   Kommentar avatar
   Christoffer, 1 år sedanSvara

   Oj detta skulle vara ett svar till Peter Smögen

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Tror man måste inse några saker: a) Fagemo är ingen center, eller menar du att Patrik skulle ta centerplatsen? b) Nässén är ung och även om han är lovande så är han ännu ingen förstecenter jämte Lasch. c) Fullt så svag som många av er tror är inte Joel Lundqvist. Detta sagt – inte alls skrivet i sten att Joel kommer vara i nuvarande roll säsongen ut, absolut inte, men jag tror man i alla fall bör låta SHL börja innan man dömer ut.

   Kommentar avatar
   Peter Smögen, 1 år sedanSvara

   Ja, jag har alltid gillat idén att ge någon ung lovande junior chansen bredvid två etablerade spelare. Tycker en sån kedja är optimal

   Kommentar avatar
   Peter Smögen, 1 år sedanSvara

   Joel är inte svag, men använd hans styrkor istället... bredvid Lasch ska en målskytt husera, det är inte Joel, missar alldeles för mkt och har inte målsinnet nedärvt. Det syns ju tydligt i statistiken över lång tid med (med några små undantag) Ju mer underlag det finns desto bättre stämmer ststistiken så att säga

   Kommentar avatar
   Christoffer, 1 år sedanSvara

   Min syn på saken är så här: Första kedjan i frölunda har inte leverat på länge, inte enbart denna försäsong. Även förra året så kom majoriteten av Lasch och Olofssons poäng från PP. i 5-5 har dem inte levererat. Trots att Lasch är en av de skickligaste forwardsen i SHL. Joel verkar helt ha tappat målsinnet vilket man kunde se förra året, likväl som nu. Lasch behöver någon som kan pricka målet. Har man inte en sådan spelare runt Lasch, så är det onödigt för honom att spela. Anledningen till att jag tänker på Juniorer i inlägget ovan är för att de seniorer som man naturligt tänker på testades förra säsongen (Max och Hjalle) och det fanns ingen kemi. (man kan så klart testa igen dock). Det jag hade gjort är att jag hade gett det fram till Rhett ansluter och testat de olika juniorerna tillsammans med Lasch. Där PC centrar. Om ingen av juniorerna håller i en första kedja så hade jag stoppat in Rhett tillsammans med Lasch och PC. Allt för att få ut så mycket som möjligt utav Lasch.

   Kommentar avatar
   Danne, 1 år sedanSvara

   Håller med om bristen i poäng i 5-5 spelet! Förra året räddades av ett riktigt bra PP... dock, förvånande att inte ledningen förstått vikten av 2 kedjor som producerar i EQ spel... mycket förvånande.

   Kommentar avatar
   Manne , 1 år sedanSvara

   De tror att samtal räcker så blir en grovjobbare en målskytt :)

 • Kommentar avatar
  Vigge, 1 år sedanSvara

  Håller med i mångt och mycket, känns som iallafall en av de yngre grabbarna kommer växla på och ta ett par kliv, gör två av dom det så är det ju bara än mer mumma, annars kan vi nog vänta oss sparsamt med speltid då de känns som de kan bli en tung höst, speciellt innan Rhett kommer men den som lever får se, ser fram emot morgondagens femma ta hand om dig Lehman

  • Kommentar avatar
   Manne , 1 år sedanSvara

   Leman: När är det Joels tur att rankas? Imorgon är det 20 och 40 bland annat skriver du.. Joel och Mustonen. Alltså, Joel Mustonen :)

   • Kommentar avatar
    Manne , 1 år sedanSvara

    Rönnberg kommer aldrig flytta på Lundqvist från förstakedjan, oavsett hur lite mål han pillar in. Förstakedjan är ingen förstakedja på det sättet för dr levererar inte. Lasch skjuter aldrig och då är det svårt att göra mål. Begriper inte att karln är så fruktansvärt rädd för att skjuta. Gör de poäng så är det ofta i PP. Måste in mer spets..

    • Kommentar avatar
     Erik Johansson , 1 år sedanSvara

     Den nye vänsterskytten som snart värvas kan gå rakt in i förstakedjan med 20&81 :)

      Kommentar avatar
      Manne , 1 år sedanSvara

      Det kommer inte att värvas något, de är jättenöjda med det de har. Alla ser att laget är för tunt framåt, men inte de.. Skrämmande faktiskt.

      Kommentar avatar
      Erik Johansson, 1 år sedanSvara

      Vet att det blivit lite tjatigt. Men de kommer värva en vänsterskytt och bryta med några mellanspelare. Redan under hösten :) Gpr det dåligt ibörjan händer det ganska snart

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 år sedanSvara

      Inget lär hända snabbt, men det sitter ju inte idioter i ledningen, oavsett vad en del tycks tro. Skulle det bli en jäkla måltorka, skulle laget skrika efter mer än Rakhshani, klart det kommer hända saker då. Framåt november/december, gissar jag.

      Kommentar avatar
      Manne , 1 år sedanSvara

      Idioter är de inte, men de tar en riktigt stor risk när de inte värvat ett par vassa målskyttar till säsongsstart. De får räkna med kritik om det går tungt med målskyttet i 10-15 matcher.. Garanterat! De har alldeles för stor tro på det här laget, så är det.

      Kommentar avatar
      Epoe, 1 år sedanSvara

      ETT PAR vassa målskyttar? När hände det senast att Frölunda värvade två stjärnforwards sådär?

      Kommentar avatar
      Manne , 1 år sedanSvara

      Om du funderar en stund så kommer du kanske ihåg det.

    • Kommentar avatar
     Conta, 1 år sedanSvara

     Det måste värvas in en klass center som kan leda första kedjan.
     Centersidan alldeles för svag i Frölunda. Sen en ytter God för minst 20 mål.
     Westerholm bröderna bänkas och Karlskrona erbjuds dessa 2 snurrpellar.Joel Lundqvist passar bäst leda en mer defensiv kedja.
     Man kan inte köra Lundqvist och Lasch för evigt.
     Nr 20 har inte samma speed eller samma målsinne som under guldsäsongen 15/16.
     Under övergång innan ny center tillkommer, så kan Purre gå in som center med Lasch. och Söderlund kanske?

     • Kommentar avatar
      Johan L , 1 år sedanSvara

      Fjellström ser bra ut. Går före Emanuelsson alla dagar i veckan just nu. Ang var spelare ska vara. Rakshani och Söderlund har säkert blivit lovade 1:a eller 2:a antar jag. Då lär Friberg gå med nuvarande. Men vilka ska "petas" när alla finns tillgängliga? I nuläget tycker jag Emanuelsson och Po. Westerholm. Stålberg behöver höja sig med för att vara säker. Vad tror ni??

       Kommentar avatar
       Manne , 1 år sedanSvara

       Ponthus Westerholm ska definitivt petas när alla är tillgängliga, vore tjänstefel annars. Emanuelsson tror jag kommer lånas ut till Hockeyallsvenskan.

     • Kommentar avatar
      Johan L , 1 år sedanSvara

      Kan Hjalmarsson, Fjellström, Söderlund vara något?

      • Kommentar avatar
       Danne, 1 år sedanSvara

       Bergenheim, Lias, Ehn, Grundström, Olofsson, Mursak, Dahlin. Smaka på namnen och fundera sen på om det saknas något i årets trupp?
       Vi pratar alltså två stycken toppkedjor i vilket SHLlag som helst.

        Kommentar avatar
        Manne , 1 år sedanSvara

        Det saknas ingenting i säsongens trupp, den är så komplett som den bara kan bli. Det finns grovjobbare, framspelare, tvåvägsspelare, målskyttar av rang, offensiva backar, defensiva backar, toppmålvakter - allt. Luktar SM-Guld lång väg. Tänk om det var så.. Nu saknas det framförallt spelare som har riktig näsa för mål.

        Kommentar avatar
        Guest, 1 år sedanSvara

        Blev rikitigt rädd att du trodde på detta B- lag som Frölunda ställer på isen

        Kommentar avatar
        Manne , 1 år sedanSvara

        Håll dig till ditt lag i division 5 istället, där snackar vi B-lag. Eller förresten.. E-lag.

        Kommentar avatar
        Guest, 1 år sedanSvara

        HV-71 10 gånger bättre än frölunda


      Lämna en kommentar