Hockeyförbundet borde skicka ett tack till Viasat ...


► Det snackas om vad Rikard Grönborgs gäng gjort, vad det betyder för svensk hockey, för intresset, för att framtida stjärnor ska tändas.
► Jag skulle vilja säga så här:
► Viasats förnämliga TV-sändningar betyder ännu mer.
► En sak till: VM-guldet var förstås lite av ett lotteri, men inte som ni tror.

Rakapuckar.com bild

Niklas Jihde, Suzanne Sjögren, Erik Granqvist – några av Viasatprofilerna. Foto: MTG


HATTEN AV FRÅN mig, för vad det svenska VM-laget gjorde nere i Danmark under sisådär två veckors tid.

Inte en förlorad match.

Bra fokus i en svår finalmatch mot ett överraskande starkt Schweiz.

Belöning i form av ännu ett VM-guld, och det är klart att det är bra för den svenska hockeyn i stort i form av förebilder, idoler, intressehöjare och så vidare.

Men jag tror Viasat gjort ännu mer för att skapa en positiv bild av hockeyn och de svenska stjärnorna ute i folkhemmet (nästan alla har ju TV3, många även TV10).

Låt mig jämföra med tidningsvärlden, från den tid människor läste papperstidningar (det var en kul tid, för övrigt).

De stora hjältarna på redaktionerna var alltid redigerarna, de som (utöver att ibland fixa till dåliga texter) stod för layouten av sidorna, satte rubriker, placerade bilder och texter så att det blev aptitligt, så att läsarnas ögon omedvetet drogs till rätt text först, över huvud taget skapade en ”det här vill jag läsa”-känsla hos prenumeranter och/eller lösnummerköpare.

Utan en bra redigerare blev en bra text sämre.

Med en bra redigerare blev en bra text ännu bättre.

Lite så har ju Niklas Jihdes Viasat-gäng fungerat i Danmark, sett till att göra en turnering full av skickliga hockeyspelare till en fantastisk hockeyfest.

Ja, självklart spelade Tre Kronors prestation stor roll.

Men den skulle paketeras också.

Glöm inte det. 

Oerhört viktigt. 

För att nå ut, för att skapa en positiv bild, för att förstärka och lyfta fram.

Är det rusning till hockeyskolorna i höst, föds det nya forsbergare och rakellare, så är det faktiskt läge för Tommy Boustedt & Co att skicka en smörgåstårta till Viasats redaktion.

Ja, Erik ”16 weeks of hell” Granqvist ska väl ha någon underlig grönsaksdrink, men övriga kan väl ta en bit av det godaste som finns… 

Rakapuckar.com bild

Skämt åsido, jag har ju inte sett massor av VM som för mig aldrig kan bli fullt ut på allvar eftersom det är en tröstturnering för de som inte får spela vidare i kampen om Stanley Cup (det kan vara förbaskat kul ändå, missförstå inte), men ofta har TV:n/datorn stått på, och det har den gjort mycket tack vare Jihde & Co som utöver själva sändningarna presterat bra reportage.

Niklas själv är kittet som håller ihop laget, trygg och förnämlig programledare som håller i tåtarna, inte strävar efter att ta egen plats utan lämnar expertåsikterna till experterna.

Där är ju nämnde Granqvist redan närmast ikonisk tack vare sin passion, sin målvaktsskola iförd kostym, sitt sätt att på ett lustfyllt sätt berätta och förklara så att varenda kotte i Sveriges avlånga land fattar vad det är de just sett eller kommer att se.

Framför allt blir de sugna på att se mer. Snacka om att vara värd sin vikt (låt vara att den gått ner) i guld.  

Den ivern, den lusten att upplysa, ge mervärde, sätta i sammanhang, som Granqvist visar upp – den skulle kunna göra en korpmatch i Hälsingland intressant.

Blad mot blad.

Blade and body.

Små klubblad mot varandra på studiobordet.

Glädjen i jobbet har gått genom rutan.

Nicklas Lidström har varit riktigt vass i sina analyser av vad jag sett, Suzanne Sjögren har Jihdes förmåga att (förutom vettiga intervjuer) leda sändningar utan att ta upp allt syre, och det har förstås varit mer än så.

En gång stod TV:n på här hemma (ingen aning vilken match) och nestorn Robert Perlskog hade ett härligt samarbete med Andreas Johansson vars kvalifikationer som framtida domare blev ett kul inslag,

Rickard Wallin har varit lika övertygande som expert i VM som i NHL-sändningarna, Håkan Södergren har sin charm, sin pondus, och … äh, jag har förstår missat en massa bra eftersom jag sett för lite.

Niklas Holmgrens extatiska vrål har dock inte gått mig förbi. Kultgubbe!

Rakapuckar.com bild

Nå, poängen är enkel:

Viasat tog sitt Dream Team till Danmark, gjorde förbaskat bra hockey-TV, och bidrog därmed till att öka intresset i Sverige.

Ja, VM-guldet var givetvis en skön bonus.

Men mycket av jobbet var gjort ändå.

Nästa år ska SVT försöka matcha detta. Snacka om att ribban lagts högt. Jag sätter en tjuga på att Dick Axelsson dyker upp i en expertroll …

***

Ännu en VM-final avgjordes på straffar; mot Kanada i fjol, mot Schweiz i år.

Varför ser jag inga rubriker om lotteri?

Så brukar ju snacket gå om straffar, att det mest är tur, ett lotteri.

Trams, givetvis. Ett sätt att förringa den prestation som bra straffskyttar står för.

Däremot är ju VM alltid ett lotteri, om ”rätt” lag åker ur ur NHL-slutspelet, eller inte ens går dit, då ökar chanserna att få ihop ett bra VM-lag. Om ”fel” lag går långt … tja, då minskar de.

På så vis är VM ett lotteri. Därför är VM ett ”VM.”

Men som sagt, det kan vara kul ändå. Inte minst när Viasat bygger på hockeyfebern.

Rakapuckar.com bild

***

Är det någon som inte sett en sekund från hockey-VM? Okej, så här kunde det se ut i Viasat-studion.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
10 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 1 år sedanSvara

  Ja, jätteproffsiga sändningar, ingen överraskning i och för sig om man brukar kolla deras NHL-sändningar...
  Nicklas Holmgren har i ett klipp på Aftonbladet "översatt" sig själv vad han menar med sina utrop o tjoanden... Sevärt. ;)

  • Kommentar avatar
   mike, 1 år sedanSvara

   Granqvist är världsklass! Gaphalsen Holmgren klarar jag mig dock utan.

    Kommentar avatar
    John , 1 år sedanSvara

    Instämmer. Högsta betyg för alla utan den okunnige gaphalsen Holmgren. Men det är ju bara att gör som påsen (Leifby har koll) och köra på mute.

    Kommentar avatar
    Jonas, 1 år sedanSvara

    Är inte heller så förtjust i honom, men tycker det är lite komiskt att lyssna på honom. Låter som han skiter på sig så fort det händer nåt :D

  • Kommentar avatar
   G, 1 år sedanSvara

   ????????

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    ???????

    Kommentar avatar
    G, 1 år sedanSvara

    ??????"????????????????

  • Kommentar avatar
   Daniel K, 1 år sedanSvara

   Ja Viasat har verkligen gjort ett bra jobb under VM. Finalen igår var en riktig pers, trodde faktiskt att tre kronor skulle kunna låsa upp Schweiz försvar lite lättare med alla skills som fanns i laget. Schweiz var verkligen en positiv överraskning i årets turnering och måste säga att en liten del av mig kände med killarna i Schweiz som bara var en straffläggning från sitt första Vm guld även om det mest var glädje över guldmedaljen.
   Guldet förra året var jag ännu gladare över eftersom det var Kanada som stog för finalmotståndet och Joel o Henrik fick äntligen vinna tillsammans i tre kronor!

   • Kommentar avatar
    Anders Olsson, 1 år sedanSvara

    Har själv inte kollat då mitt intresse av landslagsspel är relativt lågt när alla länder inte har tillgång till sina bästa spelare under hela turneringen. Dessvärre blir det väl bara i World Cup (fd Canada Cup) där vi får se detta i framtiden i och med NHLs beslut om senaste OS.
    Om det var så bra som du skriver kanske C-more skulle ta lärdom av Viasat när det gäller sändningen av SHL hockey? Tycker ofta det sviker i sändningarna med kommentatorer som tar onödigt mycket plats, inte är pedagogiskt nog för vänner som ej har samma koll på hockey som mig m.m.

    • Kommentar avatar
     Bäckmörten , 1 år sedanSvara

     Tycker väl i precis tvärtom. Ska bli oerhört skönt att slippa både viasat, Granqvist, Jihde, Södergren, Perlskog, Holmgren och reklamen.. :)
     Blir det bättre på svt? Förmodligen inte.. deras magasinprogram har ju inte direkt lockat massorna till tv;n.

     • Kommentar avatar
      DaRude, 1 år sedanSvara

      87% av världens bästa spelare är tillgängliga för spel i grupp (inte alla matcher) och slutspel. Så att det är ett lotteri på det sättet har jag svårt att se. Skulle vara världens bästa lotteri då, jag hade köpt en biljett direkt!
      80% av spelarna i topp 20 av NHL's poängliga fanns tillgängliga.. Ja du ser, det går att vända på detta. Men det är lite "Svenskt" att vara mer impad av NHL.
      Väldigt tveksam till att SVT kommer att toppa detta.
      Vill också tillägga, att ingen plockat vinkeln att urvalet är så stort nu för tiden. Att jämföra BÅG, Mårts och Grönborg är en orättvis, haltande jämförelse. 88 svenska spelare reggade speltid i årets grundserie. Detta kan jämföras med 47 säsongen 06/07. Lite amdra förutsättningar. Sen är Grönborg def. en faktor. Och han kommer bli Rangers nya coach i höst. Garanterat.

      • Kommentar avatar
       John, 1 år sedanSvara

       Förresten tror jag inte alls att tv-sändningar påverkar ifall barn börjar idrotta eller inte. Det gör idrottsmän. Eller var det svt och Bengt Grive som fick barn att spela tennis på 70-talet.
       HL, har du nånsin kritiserat de kommersiella kanalerna? Hyllningsreportagenhar jag sett många av men tyvärr aldrig någon kritik. Lite väl förutsägbart.

        Kommentar avatar
        Henrik Leman, 1 år sedanSvara

        Jag har aldrig riktigt prenumererat på åsikten att man ska kritisera för sakens skull, för att visa att man vågar vara kritisk, så att säga. Nu är ju situationen sådan att vi i Sverige har två kanaler, C More och Viasat, som båda gör förbaskat bra sport-TV. Då blir det ju lätt beröm – när människor är bra. Visst skulle jag kunna kritisera språket hos en del, framför allt att det inte finns chefer som bryr sig, att grov dialekt inte bara är tillåtet utan applåderas, men sådant är jag ju i princip ensam om att tänka på, så den kritiken skulle ju bli lite meningslöst, och inte på något vis påverkar den innebörden i texten ovan. Självklart spelar paketeringen stor roll. Såväl C More som Viasat betyder mycket för att göra hockeyn än populärare i Sverige.

        Kommentar avatar
        John, 1 år sedanSvara

        Javisst, bra sändningar kan få sport populär bland vuxna. Men jag trodde du var inne på sådant som får barn att välja idrott. Och då snackar vi idrottare som presterar. Zlatan, Stenmark, Borg, Foppa etc. Inte tv-sändningar.

        Kommentar avatar
        John, 1 år sedanSvara

        Noterar ett du i många artiklar varit negativ till hockey-VM. Och drivit tesen med den drucknes envishet.

        Kommentar avatar
        Henrik Leman, 1 år sedanSvara

        Tror faktiskt att även utmärkt sport-TV bidrar till att få barn/ungdomar att bli intresserade. Det är det jag menar med paketeringen. Vad gäller "negativ till VM" så har jag bara poängterat att FÖR MIG blir det aldrig ett riktigt VM, eftersom det avgörs samtidigt som NHL-slutspelet. Jag unnar alla andra att njuta för fulla muggar, det är ofta bra spelare som bjuder på bra underhållning, men det är lite av ett lotteri vilka som deltar eftersom alla helst av allt vill slåss om Stanley Cup. Det är inte att vara negativ, det är bara fakta.

        Kommentar avatar
        Philip Lindberg, 1 år sedanSvara

        Var skall barnen se Zlatan och de andra..en del lyckliga är på plats men de allra flesta ser dem på TV...så kombinationen är nog inte så tokig för återväxten inom idrotten

        Kommentar avatar
        John, 1 år sedanSvara

        Ni har inte barn i förskoleåldern va?

        Kommentar avatar
        John, 1 år sedanSvara

        HL: du slirar. Först skriver du att viasat gör ännu mer än spelarna och sedan skriver du att du tror att tv bidrar till intresse. Jag hänger inte riktigt med här.

      • Kommentar avatar
       Pp, 1 år sedanSvara

       Holmgren är bra för det mesta. Kan bli lite högljutt ibland. Robert Perlskog är en arrogant snubbe som bara låter sur och vresig. Wallin är den stora överraskningen. Grymt bra.

       • Kommentar avatar
        DD, 1 år sedanSvara

        Nog var väl den här turneringen bra mycket mer VM än "VM" dock. Visst, det finns ett par världsspelare på andra sidan pölen såsom Wild Bill, Henke, Bäckis, Hedman, Strålman o.s.v. men ändå ett väldigt bra lag. Sen har ju Sverige så många bra backar så vi hade kunnat fylla två lag med världsklassbackar :)
        Den här turneringen är ändå riktigt för mig. OS var ju en enda stor gäspning. World Cup, även om de bästa var med, hade inte heller någon vidare dragning. Delvis på grund av att man hade med hittepålag men också att historiken inte finns där. Det är egentligen bara Sovjet vs Kanada som har en häftig historik men i övrigt är den turneringen död för mig.
        Så såvida herr Bettman inte släpper spelarna till OS, och det gör han kanske när marknaden är större nästa gång, så är VM ändå en turnering som står rätt högt i kurs.
        Det är det som jag personligen stör mig på när "Flugan" alltid pratar om att komma hem, att han älskar Göteborg o.s.v. Jag förstår att han vill tjäna bra med pengar och det hade vi alla velat göra. Dock om jag ska rangordna turneringarna så säger jag (som svensk):
        1. Stanley Cup
        2. OS
        3. VM
        4. SHL
        5. KHL
        6. Alla andra ligor
        Nu har ju han förvisso vunnit VM men hur många år med sköna Schweizerfranc är det värt jämfört med att vinna i en större liga? Så klart Fredriks val, men borde tona ner snacket lite om "hem" tycker jag.
        Men jag tycker både VM och NHL är häftigt. Tyvärr blir det få matcher då de flesta går på natten och de som går kvällstid oftast bara sänds i betalkanaler.

         Kommentar avatar
         Pp, 1 år sedanSvara

         Flugan har en pensionsplan. Inget konstigt med det.

         Kommentar avatar
         Philip Lindberg, 1 år sedanSvara

         Inte säkert han platsar den dagen han vill hem...hans styrkor ligger ju i skridskoåkningen och intensiteten. Fredrik Sjöström t.ex. insåg ju rätt snart att hans styrkor blivit svagare och la av i tid.


       Lämna en kommentar