Om ultrasmå marginaler och olika coachstilar


► Hockey är brutalt små marginaler – jag har sällan sett ett bättre bevis på det än via bilderna jag bjuder på nedan.
► Jag är dunderförkyld. Känslan är ändå att jag har mer energi än Sveriges spel mot Schweiz i går.
► Undrar lite över det. Funderar över coachstilar. Häng med om ni vill.

Rakapuckar.com bild

JAG HOPPAS ORKA bort till Frölundaborg i morgon fredag, eller hitta på något kul hemifrån; ni ska allt få er dos av Frölundafunderingar inför SHL-omstarten mot Timrå på lördag.

Intressant där: nykomlingen store anfallsstjärna, Anton Wedin, är skadad och kommer inte kunna vara med.

Ett rejält avbräck, det.

25-åringen har varit dominant under sin andra SHL-säsong, trea i SHL:s poängliga, fått chansen i hemmalandslaget.

Timrå är ingen enkel motståndare för Frölunda bara av den anledningen, men det sätter onekligen ner tabelljumbons slagstyrka, inget snack om den saken.

Nå, junior-VM, var det. Efter att Schweiz skrällt mot Sverige vann ju Finland en övertidsrysare mot Kanada, och ärligt talat:

Kan man på ett bättre sätt visa hur oerhört små marginaler det är i hockey? Kolla själva.


Med en icke-exploderande klubba hade Kanada varit i semifinal. Nu fick Finland jubla istället. Jösses, säger jag bara. Jösses.

Under Sveriges match sa jag inte så mycket alls (även om det blev en och annan tweet), för det var så håglöst, så energilöst, så självförtroendebefriat att min förkylda kropp nog hade mer go i sig än spelarnas.

Rakapuckar.com bild

Lätt att undra – varför? Prestationsångest är en fullt möjlig faktor. Att magsjukan drabbat och satt ner krafterna på fler än vad som rapporterats skulle också kunna vara en.

Hemifrån TV-soffan vet vi ytterst lite, här finns mycket bättre info att få via Hans Abrahamsson på Aftonbladet, Sanny Lindström på Expressen och Henrik Sjöberg på HockeyNews.se.

Men lite så här funderar jag:

Ju längre matchen gick, desto tydligare stod det klart att det skulle krävas tur, flyt, en tokig studs eller liknande för att Sverige skulle få kontakt.

Det fanns inget i spelet som skvallrade om att ett mål skulle komma (visst, Adam Boqvist hade en sen styrning, men så värst mycket mer var det inte). Inget driv, inget tryck, inget passningsspel värt namnet.

Vad det än berodde på så … tja, ”det” fanns där inte den här kvällen.

Jag tänkte att förbundskaptenen Tomas Montén plockar självfallet målvakten Samuel Ersson tidigt, med tre, tre och en halv minut kvar, kanske ännu tidigare än så.

Det fanns ju inget att be för.

Laget skrek efter en injektion i armen; sex utespelare och desperation kunde ha varit det. 

Vad hände? Äh, det rullade på, först med 1.50 kvar åkte Ersson mot båset, och sedan var JVM snart över för svensk del.

Besvikna svenskar efter JVM-förlusten mot Schweiz. Foto: C MORE


Jag menar inte alls att tramsa med avgångskrav för Montén, han såg väl saker jag inte såg från TV-soffan,  men jag blev ändå förvånad.

Och det är onekligen intressant att jämföra olika coachstilar. Tomas Montén stod där matchen igenom och såg så där lugn och förbaskat trevlig ut som han är, C Mores Frida Nordstrand stack in och berättade hur han sagt att juniorer behöver en coach som inte stressar upp sig.

I andra båset stod Christian Wohlwend.

Denne skällde ut en ung schweizare som ställt till det via en avsiktlig offside (onödig tekning i egen zon), han gjorde det på ett närmast hysteriskt sätt som aldrig hade fungerat i Sverige med mindre än att Bris skapat ett drev som fått förbundskaptenen avsatt.

Efter matchen var det nog ändå den utskällde schweizaren som somnade godast.

Rakapuckar.com bild

Det behöver absolut inte finnas någon korrelation här, jag vet, men ibland tror jag ändå vi kan vara lite försiktiga i vårt bomullsmjuka land.

Markeringar behöver inte vara fel. Om de följs upp på rätt sätt.

Detta bara som en liten utvikning, Sverige är utslaget, Sverige ska tydligen inte spela hockeymatcher borta i Vancouver, men möjligen kommer nu SHL-spelarna hem inte allt för slitna och med stort revanschsug.

Frölunda skulle må gott av en fortsatt het Samuel Fagemo.   

***

rakapuckar.com är inte en låst sajt, det är fritt fram att provläsa, men den är beroende av att läsarna betalar för sig.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

***

Gillade ni läsningen? Dela gärna på sociala medier. Knappar för detta finns nedan. Följ gärna med på Facebook och Instagram där Mathias Pelkonen ofta bjuder på fina bilder.

Rakapuckar.com bild

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
13 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Daniel B, 1 år sedanSvara

  Ja du HL, du var inte ensam om att sitta och undra varför det inte händer något i båset. Inte en ljud, inga kroppsrörelser från monten utan mest tugga tuggummi och titta på sina spelares ryggar. Förmodligen hade det inte hjälpa att gapa men för fan. Gör nånting känner jag. Försök att ändra, röra om eller vad som helst. Visa att du inte är nöjd. Ja ja, bra för Frölunda att fagemo och Filip är tillbaka snabbare och kanske kan spela nästa torsdag. Några dagars vila behövs ändå.

  • Kommentar avatar
   mike, 1 år sedanSvara

   Ja, visst är det en viss skillnad på Wohlwends helikoptervevande och mysfarbrorn Montén, med händerna i byxfickorna. Montén gjorde inte så mycket, och det lilla han gjorde, var underligt.

   • Kommentar avatar
    Guest, 1 år sedanSvara

    Resultat skit samma!
    Huvudsaken inga skador på Frölundaspelarna!

    • Kommentar avatar
     IngemarB, 1 år sedanSvara

     När jag såg kvarten kom jag att tänka på FHC:s match mot Mora... 1-7 eller vad det var (vill glömma). Kände igen benens ovilja och oförmåga att ställa kroppar där de skulle gjort mest nytta. Istället ett ängsligt sträckande och petande med klubbor, pass på skridskor... Det är hemskt att se, men sånt händer, har hänt tidigare och kommer att hända igen. Jag kan inte säga att jag var glad efter matchen, men nog blev en lite varm i hjärtat när en såg glädjen hos grabbarna i Schweiziska laget. Det var det äventyret. Nu kommer iaf jag att följa finnarna mot guldet. En makalös kämpainsats, med de små detaljerna på rätt sida. Just som du så fint beskrev i texten.
     När tror du att Fagemo är i matchtröja igen?

     • Kommentar avatar
      Mike, 1 år sedanSvara

      Fagemo hemma fredag/lördag gissar jag, hemmamatch mot Timrå bör inte vara helt uteslutet förutsatt att han själv vill.
      Bästa sättet att skaka av sig en plattmatch är att gå ut och kriga igen.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 1 år sedanSvara

       Kan inte se Fagemo spela på lördag. Tveksamt om han ens är hemma då. Nu ska biljetter bokas om, trixas och fixas. Kanske spel en bit in i nästa vecka. Är ju ingen som helst panik. Låt killen landa, andas, bli sugen.

       Kommentar avatar
       Epoe, 1 år sedanSvara

       Låt honom spela. Sluta gagga

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 1 år sedanSvara

       Ja, mina åsikter lär inte ha ett dyft att göra med a) när Fagemo får tag på en biljett hem, och b) när Rönnberg kastar in honom i laget, så du kan vara alldeles lugn, du alltid lika glade gamäng.

       Kommentar avatar
       Manne , 1 år sedanSvara

       Inte match förrän på torsdag i SHL efter matchen mot Timrå på lördag. Då kan Fagemo vara med igen, finns ingen anledning till stress.

     • Kommentar avatar
      Lars, 1 år sedanSvara

      När man set Westerlund igår... man förstår ju varför killen ej fått sin ”utlovade” top 6 roll! 1-0 målet, Stick on puck hört talas om det? 2-0 målet, om du är back käre Filip... då är det nämligen ditt jobb att förhindra motståndarna från att göra mål, ta bort forwarden, låt han inte stå och hugga på Ersson i en halvminut ostört.

       Kommentar avatar
       mike, 1 år sedanSvara

       Hear, hear.

       Kommentar avatar
       mike, 1 år sedanSvara

       Det var ju lite av ett genomgående team sett till hela matchen. Väldigt lite fysiskt spel. Motståndare fick stå orörda framför vår målvakt - ett område det annars skall göra ont att befinna sig i. Svenska spelare som viker av i stället för att fullfölja sin "check". Ett vanligt svenskt problem dock. Ett annat svenskt problem är att stolt tala som sin "winning streak" i grundserien. Totalt ointressant när det i grund och botten handlar om att vinna i slutet av en turnering. Fokus på fel saker.

       Kommentar avatar
       mike, 1 år sedanSvara

       *tema

       Kommentar avatar
       Lars, 1 år sedanSvara

       Instämmer, naturligtvis inte bara Filip som inte prestera! Men känns som tåget börjar åka från stationen gällande Filips karriär. Tyvärr. Om vi nu ska prata Frölunda.

     • Kommentar avatar
      EDWARD 51, 1 år sedanSvara

      HL, undrar om Du inte allt läser lite av David Eberhard?
      "... i vårt bomullsmjuka land." Jag tror han hade gillat den yttringen! ;)

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 1 år sedanSvara

       Jag gillar David, men just den formuleringen har jag inte sett från honom. :)

       Kommentar avatar
       EDWARD 51, 1 år sedanSvara

       Inte jag heller, men igenkänningsfaktorn är hög och god! :)

     • Kommentar avatar
      Danne, 1 år sedanSvara

      Inte helt oväntat... Sverige är bevisligen bra i gruppspelen, där inte kniven är mot strupen, men när det väl gäller? Men så går det när vi har ”vänsterfeminister” som bestämt att våra barn inte får lära sig att bli vinnare.. alla skall behandlas lika och ingen får sticka ut..;-) Sa det redan när beslut om borttag av serier/tabeller/resultat för barn/ungdomar träddes ikraft: På lång sikt kommer detta skada Sverige, både ur ett samhällsperspektiv som i ett idrottsligt! Livet är inte rättvist, ibland får man sig en törn, man vinner, man förlorar men man måste lära sig hantera pressen som det innebär! I USA har dom ”speachlessons” redan i blöjåldern, ta för sig, tro att du är bäst och klarar allt, ut med bröstet och stick ut! J-a mellanmjölks -feminist -janteland vi lever i;-)

       Kommentar avatar
       mike, 1 år sedanSvara

       Danne; Finns mycket som är snett där, och har varit länge. Givetvis speglar det av sig även inom idrotten. Det här "saft och bulle"-tramset gynnar ingen. Det värsta är ju att man strävar efter att bli ännu sämre, som borttagandet av tabeller. Man skapar ingen "segerns sötma" genom att dela ut medaljer till alla barn i en turnering. Medaljer är något man förtjänar - inte något man får för gott deltagande.

       Kommentar avatar
       Per, 1 år sedanSvara

       Nu har vi ju varit i 12 raka semifinaler så man kanske ska ta det lite lugnt med att anklaga vänsterfeminister? Sannolikt är det idioterna som röstar på SD som är felet.

       Kommentar avatar
       Per, 1 år sedanSvara

       Och det är trist att så få fattar varför man tar bort tabeller för de yngsta. Men numera är ju fakta och kunskap mindre intressant till fördel för tyckande och känsla så man kanske inte ska vara så förvånad.

       Kommentar avatar
       mike, 1 år sedanSvara

       Per; Vi kan väl ta den debatten här och nu. Kan inte du lägga ut all fakta i ämnet, så dissekerar vi därefter?

       Kommentar avatar
       Per, 1 år sedanSvara

       Jag ägnar ingen tid åt någon som pekar ut vänsterfeminster (som tex Boustedt som varit mycket drivande ifrågan) som skälet till förlusten igår. Något mer barnsligt och okunnigt var det längesen jag skådade. Lägg du din röst på tokhögern så blir allt bra. Det brukar det ju bli när fascisterna styr.

       Kommentar avatar
       mike, 1 år sedanSvara

       Som väntat, faktan uteblev. Sedan vet jag inte riktigt var någonstans jag skrev om vänsterfeminister, men men. Hur jag röstar känns rätt irrelevant i sammanhanget, men en del hänger ju upp sig på sådant, varför debatter sällan kan hållas rumsrena, utan istället kallar man folk för idioter och dyl. som du gjorde ovan.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 1 år sedanSvara

       Det här med inga tabeller upp till 13 år har fullständigt missuppfattas, och hur detta kan bli politiskt med något slags vänster vs höger-snack begriper jag inte. Att inte ha tabeller betyder INTE PÅ NÅGOT SÄTT att barn inte ska tävla eller, som en del uttrycker det, att det är saft och bulle för alla. Det är så långt från sanningen man kan komma. Det kan, och ska, tävlas utav helsike – men det ska göras för stunden, inte med nio-, tioåringar som i oktober bekymrar sig om vilken plats deras lag kan få i mars, inte heller ska tränare frestas att toppa av den anledningen. Alltså – tävla för allt vad tygeln håller, gå all in för att vinna den aktuella matchen, men barn ska inte vara så rädda för att förlora, och därmed påverka en placering i en långsiktig tabell, att de inte vågar testa nya finter, nya grejor, nya idéer, nya moves. Ungdomsåren är för att lära, utvecklas. Och inga tabeller har ABSOLUT INGET att göra med att 19-åringar eventuellt inte är bäst när det gäller. Just i enstaka matcher ska barn – nu upprepar jag mig – TÄVLA UTAV HELSIKE! Okej?

       Kommentar avatar
       mike, 1 år sedanSvara

       HL, kan ju säga så här, då jag har egna barn i föreningar, samt kontakter med andra, att det toppas lik förbannat, oavsett tabellens vara eller inte vara.

     • Kommentar avatar
      Christer, 1 år sedanSvara

      En kommentar: Roger Rönnberg är precis lika inaktiv i båset som Tomas Montén. Har sett så många matcher när vårt lag har en dålig kväll, har kört fast eller saknar energi och det händer absolut ingenting i båset. Som mest kommer en alldeles för sen time out och plockad målvakt...när det är 30 sekunder kvar.

      • Kommentar avatar
       Herr Lakers, 1 år sedanSvara

       Trist slut på ett fint Gruppspel!

       • Kommentar avatar
        Conta, 1 år sedanSvara

        Dom sk expert kommentatorna på tv satt ju lätt hånskrattande före matchen.
        Schweiz skulle ju vara en liten munsbit?
        Hoppas dom satte Tobleronenen i halsen.
        Kanada fick kämpa för att besegra Schweiz med 3-2 i gruppspelsomgången.
        Detta borde varit en stor väckarklocka för svenska laget.Men tydligt då matchen startat att många spelare verkade vara frånkopplade.
        I början på andra blev svenska spelet ännu sämre.Dåliga pass ja många rena slarvpass.
        Nonchalant uppträdande av dom svenska spelarna långa stunder.
        Jag satt förundrad i tv-soffan.
        Men för fan ta Timeout Nu!!!
        Väck laget.gör något.
        Det är vinna eller försvinna.
        Men blev den vanliga svenska patent lösningen
        Timeout och plockad målvakt me typ 1 min o 30 sek kvar av matchen.
        Jaha det var det.
        Westerlund katastrofalt svag.
        Den ende spelare i laget som får godkänt är målvakten Ersson.
        Alla övriga underkända.
        Gläds med Finland.trodde dom kunde skrälla och dom gjorde det.
        Rätt åt Kanada.

         Kommentar avatar
         Henrik Leman, 1 år sedanSvara

         Såg inte försnacket, menar du verkligen att experterna satt och hånskrattade åt Schweiz? Har jag väldigt svårt att tro.

         Kommentar avatar
         Christoffer, 1 år sedanSvara

         Det var snarare Montens uttalande om att det var en 50/50 match som man skrattade åt.

         Kommentar avatar
         Conta, 1 år sedanSvara

         Nej inte hånskrattade rätt ut men många hånfulla leenden varje gång Schweiz nämndes..Hela attityden var ju att det var en liten transport sträcka mot semifinalen.

       • Kommentar avatar
        Bengan, 1 år sedanSvara

        Svenskarna var väldigt energi lösa, ruskigt dåligt passningsspel, man gör sin sämsta match när det gäller som mest, kändes lite som hela gruppen fått en släng av magsjukan eller förkylningen som gått runt i laget. Tycker nog Schweiz gör en riktig bra match, tätt försvarsspel och snabba vändningar, och jag såg ingen som hånskrattade innan matchen, även om alla tror att Sverige skall vinna. Men sättet de förlorade på var inte kul, det var helt rättvist att Schweiz vann.

        • Kommentar avatar
         Rallyclay, 1 år sedanSvara

         Tycker nog att generellt är svenska coacher för försiktiga med att "stöka" runt i lagen under match. Det rullar på och så hoppas man att stjärnorna levererar. Ibland måste man ju våga göra något som ev kan förändra matchbilden. / Claes

          Kommentar avatar
          Daniel B, 1 år sedanSvara

          Håller med.


        Lämna en kommentar