Låt stå-texten – saker ni frågar om Frölunda


► Jag känner att det är flera saker jag skrivit men som ändå poppar upp med frågetecken runt, här eller i diverse forum på Facebook.
► Därför: det här är en ”Låt stå”-text – bokmärk och spara om ni har lust.
► Jag har säkert glömt massor med saker, skriv i kommentarsfältet så kanske jag fyller på i texten.

Rakapuckar.com bild

Spara den här texten, kanske finns svar på någon eller några av era frågor här.


JAG ÄR UPPFÖDD med något slags kodex inom journalistiken: har man presenterat något slags nyhet så har man, att då försöka återvinna den och presentera den en gång till är som att försöka lura läsarna.

A big no-no, för att använda det engelska uttrycket.

Men – det där fungerade förr när internet inte var uppfunnet, när nyhetskanalerna inte var så många, när det var lite lättare att hålla ordning på vad man läste.

Lokaltidningen. Kvällstidningen. Kanske en titt på SVT.  Det var allt.

I dag är det fullt möjligt att vara intresserad men ändå missa information om favoritlaget, favoritartisten eller vad det nu vara månde – just för att mångfalden inom media är så enorm.

På den här sajten handlar det mest om Frölunda, här nedan därför en del ämnen jag sett att folk med jämna eller ojämna mellanrum frågat om, direkt till mig eller på olika Facebook-forum.

Spara den här texten om ni vill, jag kan fylla på med saker om det skulle behövas, detta bara taget snabbt ur huvudet, ett axplock av saker jag (och säkert även kolleger i branschen) skrivit tidigare:

## Johan Mattsson
Ja, han är den som Frölunda kommer gå in i slutspelet med.
Nej, Frölunda har inte gjort det officiellt, Frölunda berättar aldrig utåt om sina målvaktsval, så fram till två timmar före nedsläpp på lördag kan ni leta er blåa i ansiktet.
Men – absolut ingenting talar för att Mattsson, vars spel på slutet varit excellent, inte skulle starta mot Malmö. Sedan betyder inte det att det är skrivet i sten att Mattsson står varje minut i varje match, gör han en svagare insats är förstås Johan Gustafsson – som inte är i närheten så svag som en del av er vill tro – redo att avlösa. Dock kommer Mattsson, givet att han är frisk, gå in i kvartsfinalen som nummer 1. Jag ser inget annat.

Rakapuckar.com bild

## Målvaktsframtiden
Ja, Frölunda jobbar på en (förbättrad) deal med Johan Mattsson för kommande säsonger, viljan finns från båda håll. Att Johan Gustafsson, som sitter på ett betydligt fetare kontrakt, skulle gå ner i lön  och skriva nytt tror jag inte på, även om inget givetvis ska uteslutas. 
Men känslan är att Frölunda går för Mattsson och någon annan. Tex Williamsson? Kanske det. Kanske finns någon annan i pipelinen. Men Mattsson + Williamsson känns logiskt. 
Unge Arvid Söderblom som varit utlånad till Hanhals Kings i division I? Får jag gissa vill Frölunda gärna se honom i allsvenskan innan det kan bli aktuellt med SHL.

## Lasse Johansson
Nej, Frölunda kan inte ”ta hem” Lasse, han har förlängt med CSKA Moskva till 2021.

## Henrik Lundqvist
Nej, Frölunda kan inte ”ta hem” Henke, han har kontrakt med New York Rangers till 2021, och även om det går tungt just nu (Rangers bygger om) så är chansen att Henke ska vilja/få bryta kontraktet med Rangers och flytta hem till Göteborg synnerligen liten. 

## Frölundas backsida
Ja, Frölunda har det hyggligt välbeställt även här, Viktor Ekbom, Chay Genoway och Anders Grönlund har kontrakt, Theodor Lennström kommer från Färjestad (Mr Madhawks nyhet), Julius Bergman (Aftonbladet) är nog på väg hem från Nordamerika, och förhandlingar med Jonathan Sigalet pågår; han vill göra två år till här innan han och familjen återvänder till Kanada för att sonen Logan ska in på "Kindergarten." 
Det är nog aktuellt med att förlänga med Brandon Gormley (vill han?), mer tveksamt med David Printz och Mattias Nörstebö, och vad gäller NHL-lånen Gustav Lindström (Detroit) och Jacob Moverare (Los Angeles) kan ni i princip räkna bort Gustav, något större chans med Jacob, men om det ens blir av lär beslutet dröja. Båda ”ägs” av sina NHL-klubbar.  
Hur mycket nytt som kommer in beror lite på hur det går med Sigalet och Gormley. 

## Henrik Tömmernes
Nej, inte på väg hem, har kontrakt med Geneve-Servette till 2021. Tyvärr är 28-åringen skadad just nu.

Rakapuckar.com bild

## Viktor Svedberg
Nej, att han skulle spela för Frölunda nästa säsong känns inte troligt. Han har gjort det mycket, mycket bra i KHL med Barys Astana, skulle Svedberg, 27, inte förlänga där så finns det garanterat andra KHL-klubbar som hugger. Trivs dessutom bra i Kazakstan, som jag förstår det.

## Nicklas Lasu
Ja, publikfavoriten kommer hem (Mr Madhawks nyhet) från Kärpät. 

## Jacob Peterson
Ja, 19-åringen ska få en chans att spela sig till en plats under försäsongen i höst.

## Frölundas forwardssida
Ja, tvillingarna Westerholm lämnar (Malmö, snackas det om), i övrigt har alla kontrakt. Garanterat att ingen mer lämnar då? Nej, kontrakt går ju att bryta, skulle Frölunda – som säkert vill spetsa med något mer än Lasu – få loss några spelare man verkligen vill ha så kan det bli tal om att försöka byta bort någon. Vem? Ja, det tål att funderas på. Ingen given kandidat.

## Johan Sundström
Ja, nu är han ledig, kontraktet med Kunlun Red Star har gått ut, skattefrågan är så att säga ingen fråga längre, så nu är mest frågan: vad vill Johan? Att Frölunda är berett att slanta upp om göteborgaren vill komma hem och börja om, det är givet. Men skadefri är Sundström, 26, så pass bra att han lär få bud från klubbar i KHL och NLA.

## Anton Blidh
Ja, kontraktet med Boston Bruins går ut i vår,  Blidh tog ingen NHL-plats den här vintern heller, brinner 24-åringen för en omstart likt den Sundström gjorde så kan Frölunda vara aktuellt.

Rakapuckar.com bild

## Victor Olofsson
Nej, det är absolut inte ”bättre för Victor” att flytta hem och spela i SHL istället för i Buffalos farmarlag Rochester. Olofsson, 23, går bra i AHL, gör sin första säsong på smala rinkar, har goda möjligheter att få vara en del av Buffalo Sabres intressanta framtid.    

## Viktor Stålberg
Ja, kontraktet med Avangard Omsk går ute, men Stålberg, 33, är eftertraktad, blir det inte fortsättning i Ryssland så tror jag han återvänder till Schweiz. Ingen spelare som Frölunda tror på här och nu, vad jag hör.

## Carl Klingberg
Ja, kontraktet med Zug (Schweiz) går ut, men Klingberg, 28, har spelat så bra när han fått vara hel att tre säsonger i Zug nog kan bli fler.

## Fredrik Pettersson
Nej, inte heller den spelaren kan Frölunda ”ta hem”, Pettersson, 31, har kontrakt med ZSC Lions nere i Schweiz till 2021.

## Samuel Fagemo
Ja, han kommer självfallet draftas i sommar, detta efter att ha gått orörd genom alla sju rundorna i fjol. NHL-scouter har hållit koll på honom hela säsongen, bara den senaste tiden har jag frågats ut av representanter för Edmonton Oilers och Arizona Coyotes. 
Men Fagemo, 19, lär inte väljas i första rundan, och tar han då inte direkt en plats i det NHL-lag som draftar honom så säger avtalet mellan NHL och Sverige att han först ska erbjudas Frölunda – som förstås inte säger nej. 
Alltså: sannolikt ett år till i SHL för Fagemo. För spelare under 22 gäller att de måste väljas i första rundan för att redan första kontraktsåret skickas till AHL.

## Kvartsfinaler i Frölundaborg
Nej, Frölunda flyttar inte direkt, först match 5 och match 7 mot Malmö (om sådana krävs) spelas i Frölundaborg. Sannolikt också den första semifinalen, om Frölunda går så långt. Det verkar inte som om Got Event hinner göra om efter hästarna så att isen är färdig ens om Frölunda inte spelar sin hemmasemi 1 förrän tisdag 9/4.

## Gothenburg Horse Show
Ja, det är givetvis trist att Frölunda tvingas spela några slutspelsmatcher i Frölundaborg, men världsfinalerna för hästarna är ett megaevenemang som Göteborgs stad tjänar mycket pengar (och PR) på, och att tacka nej till detta för att det ska spelas hockey vore vansinne. Bara att gilla läget för hockeyspelare och hockeyfans. Nästa år går hästtävlingarna i februari, men 2021 är det sena finaler igen.

Rakapuckar.com bild

## Ny arena
Nej, Frölunda har inga planer på att bygga en egen arena, och den eventarena som Göteborgs politiker sagt ska byggas, men inte lämnat närmare besked om, lär dröja länge. Min gissning är att vi snackar tio år här. 

***

Har jag glömt ämnen som borde ha varit med här? Hör av er då. Hoppas annars detta kan vara till hjälp för någon.

***

Stort tack för att ni betalar för journalistiken. Annars hade ni inte läst de här raderna.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

***

Glöm inte kika på vårt Instagramkonto – Mathias Pelkonen har ofta fina bilder där. Facebooksidan följer ni väl också?

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
14 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Garvarmyren, 1 år sedanSvara

  JG står nog i Örebro nästa säsong.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Ja, kanske det.

 • Kommentar avatar
  Rikardo, 1 år sedanSvara

  Bra skrivet, Leman! Superkul med Lasu nästa säsong. Han lär väl bli kapten efter Joel tackar för sig?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Tack. Ja, det känns troligt.

 • Kommentar avatar
  Nolte, 1 år sedanSvara

  Bra inlägg! Spontant skulle jag kunna fylla på med: 1. Nej, alla spelare som någonsin gjort någon match med Frölunda behöver med automatik inte vilja komma tillbaka, det handlar inte alltid om att Frölunda (läs Sjöström) ”snålar”, det finna andra attraktiva klubbar i ligan.
  2. Nej Frölunda har ingen liten spelarbudget
  3. Man kan inte bara ”slanta upp” för alla spelare man vill ha, det är ett helhetspussel som måste läggas.
  4. Nej, Sjöström är lååångt ifrån ensam om värvningar, finns nog ingen spelare som inte Roger har ett finger med i spelet om.

   Kommentar avatar
   Rallyclay, 1 år sedanSvara

   Nolte, du har under säsongen växt i mina ögon. I början rankade jag dig till "gnällgänget" men nu tycker jag du har klockrena åsikter/ analyser. Inte alltid det jag tycker men olika är bra. Det du just har skrivit är sådant som jag skulle vilja ha skrivit, hatten av. / Claes

   Kommentar avatar
   Nolte, 1 år sedanSvara

   Haha, tack Claes! Värmer att man spelat sig ur ”gnällgänget” :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Utmärkta poänger, Nolte. Väl värda att upprepa.

 • Kommentar avatar
  Dan, 1 år sedanSvara

  Philip Larsen och Lauridsen är två som dyker upp hela tiden.

   Kommentar avatar
   Kba, 1 år sedanSvara

   Båda två har kontrakt säsongen 19/20 också.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Lauridsen borde jag givetvis haft med, sorry. Men rätt av KBA, båda har kontrakt med sina respektive KHL-klubbar till 2020. Om de sedan är färdiga där, om någon av dem vill spela SHL-hockey ... högst oklart, skulle jag vilja säga.

 • Kommentar avatar
  Blackhawks, 1 år sedanSvara

  Först, bra inlägg, tack!
  ”Det verkar inte som om Got Event hinner göra om efter hästarna så att isen är färdig ens om Frölunda inte spelar sin hemmasemi 1 förrän tisdag 9/4.”
  9/4 kan väl aldrig bli aktuellt för en hemmasemi då Frölunda som sämst är rankade som nummer 3 i semifinalerna. Den 9/4 spelar det lag som är rankat 4:a sin första hemmamatch.

   Kommentar avatar
   Blackhawks, 1 år sedanSvara

   Glöm min kommentar, jag tänker fel, du har helt rätt.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Ibland har även jag det ... ;)

 • Kommentar avatar
  Peo, 1 år sedanSvara

  Helt underbar läsning. Ger en både förhoppningar och kunskap vad som kan komma i framtiden. Du har ett drömjobb

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Kul att du gillade. :)

 • Kommentar avatar
  Rw, 1 år sedanSvara

  Angående kontrakt att göra av med så är väl Rakhshani(om han inte höjer sig i slutspelet) den som ligger sämst till, möjligen Mustonen också som inte gör så mycket mer än en junior(blivit lite bättre på senare tid dock)

   Kommentar avatar
   Epoe, 1 år sedanSvara

   Mustonen måste väck. WASTE OF SPACE

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Håller inte alls med om Mustonen, betyder inte att jag menar att Frölunda inte skulle klara sig utan honom, men han gör ett enormt jobb, värdefull med jobbet och skridskoåkningen, kunde han bara sätta en puck också ... Givetvis är han bättre än random junior. Men ... skulle Frölunda få loss två, tre "spjut" (som Hasse "Bula" brukade säga) så är han naturligtvis inte fridlyst. Vad gäller Rakhshani ... det vore en prestigeförlust för Frölunda att ge upp om honom. Men gör han ett riktigt svagt slutspel så är det förstås inte omöjligt. Samtidigt vet ni vad Frölunda anser om långsiktigt tänk, och så vidare.

 • Kommentar avatar
  Martin , 1 år sedanSvara

  Mycket läsvärt !
  Tack!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Tack för att du läste. :)

 • Kommentar avatar
  ABRIS, 1 år sedanSvara

  Jag älskar slutspelhockey i Frölunda borg, men det hade vart lite för mycket med ALLA matcher i borgen, skit kul med en avstickare till borgen ett par matcher i ett förhoppningsvis långt slutspel :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Kul för oss som jobbar, underbar stämning. Respekt för att de som tvingas stå (och inte vill det) kan tycka det är jobbigt.

 • Kommentar avatar
  Henke, 1 år sedanSvara

  Lucas Raymond, spelar han troligen med A laget nästa säsong ?

   Kommentar avatar
   Nolte, 1 år sedanSvara

   Min gissning är att man inte ser honom som en ordinarie spelare i A-laget redan till nästa säsong. Men han kommer säkert få sina chanser tidigt under säsongen och gör han då som Fagemo gjorde den här säsongen och visar sig svår att peta, så absolut.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Precis så. Med och köra lite på försäsongen, säkert lite mer speltid än i vinter. Men redan en ordinarie plats ... hm, givet den spelartyp han är, givet att han ska ha en hel del speltid och PP .... gissar han varvar J20 med A. Men så här dags är det verkligen en gissning, inget annat.

 • Kommentar avatar
  Andreas, 1 år sedanSvara

  Snyggt!
  Nu börjar man fundera vad som händer efter 2021 ;-)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Haha ... så långt fram tittar du, ja. :)

   Kommentar avatar
   Andreas, 1 år sedanSvara

   Haha...nä egentligen inte. Glad om det blir någon semifinal 2019 först och främst. För Frölunda alltså. Tyckte bara det var lustigt att så många kontrakt går just 2021 :-)

 • Kommentar avatar
  Per, 1 år sedanSvara

  2+2=4

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   3+3=6. Din tur.

   Kommentar avatar
   Per, 1 år sedanSvara

   När solen går ner blir det mörkt.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   När man står ute i regnet blir man blöt (det här var så kul att jag nog inte ens kommer fråga varför vi gör detta ...).

   Kommentar avatar
   Per, 1 år sedanSvara

   2 kg väger mer än 1 kg.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Is är halare än sand.

   Kommentar avatar
   Rasmus, 1 år sedanSvara

   Verkar kul, får man vara med? 1 kg bly väger lika mycket som 1 kg bomull

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Hahaha ... ;)

   Kommentar avatar
   Per, Lysekil, 1 år sedanSvara

   Det är bättre att gå på is och ha det glatt än att gå i lera och sörja :-)

 • Kommentar avatar
  Rasmus, 1 år sedanSvara

  Säkert bara jag som lägger märke till detaljer som säkert inte ens är fel, men borde inte Peterson och Lasu stå efter Frölundas forwardssida? Nu känns det som att de blandas in bland backarna? :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Det har du kanske rätt i. Tänkte nog inte fullt ut där i går, lät mest fingrarna gå.

 • Kommentar avatar
  AJ, 1 år sedanSvara

  Nu när Linköpings säsong är klar, är Gunnarsson teoretiskt tillgänglig för Frölunda (änen om det inte precis är backbrist) nu i slutspelet?

   Kommentar avatar
   E23, 1 år sedanSvara

   Oj vad jag hellre vill ha gunnarsson än nörstebö i ett slutspel


Lämna en kommentar