Lugnet före stormen – snart dags för slutspelsbubblan


► Solen sken utanför Scandinavium.
► Där inne tränade ett harmoniskt och skadefritt Frölunda vars spelare log, skrattade, skrev autografer och såg ut att må gott.
► Lugnet före stormen. Den som bär namnet Malmö.
► – Nu ska vi in i bubblan. Tänka hockey även när man sover, som Simon Hjalmarsson uttryckte det.

Rakapuckar.com bild

Lugnet före stormen. Måndag kväll är det mer välfyllt i Scandinavium, kanske 10 000 på plats när Frölunda inleder kvartsfinalserien mot Malmö.


GOTT OM FOLK inne i Scandinavium den här sista träningsdagen före kvartsfinal 1 mellan Frölunda och Malmö; media, supportrar, ungdomslag (gissa vem killarna skrek mest efter?) och så förstås ordföranden Mats Grauers.

Han studerade träningen med intresse, sa sig inte vara nervös men:

– Jag har stor respekt för match 1. 

Tonen sätts då. Frölunda känns, hos mig precis som hos flera andra, som knapp favorit i den här serien, men tio starka Malmöminuter i inledningen i morgon kväll kan snabbt få momentum att skifta.

Slutspel är en mental kamp. Krävs mycket mellan öronen för att prestera på topp när det gäller som mest – eller att man fullständigt skiter i konsekvenserna …

Ordföranden Mats Grauers håller koll på "sitt" Frölunda dagen före det att allvaret drar igång.


Frölunda – SHL:s näst bästa lag 2018 – är just nu en grupp i harmoni, så känns det i alla fall utifrån, och Simon Hjalmarsson bekräftade den bilden:

– Absolut. Bra mix mellan harmoni och fokus nu. Till i morgon ska det bli mer övervikt på fokus inför match, samtidigt … man måste ha harmoni också om det ska gå bra i ett slutspel.

Tränaren Roger Rönnberg i samma ämne:

– Jag skulle vilja uttrycka det så här: vi är i balans. Vi har en hög målsättning, stor tro på oss själva, på sättet vi spelar, på vår förmåga, samtidigt har vi en sund dos av ödmjukhet för hur bra Malmö är. Jag tror inte vårt självförtroende slår över i självgodhet.

Rakapuckar.com bild

Simon Hjalmarsson var tillbaka som power play-spelare, ingick i PP2 med Joel Lundqvist, Pathrik Westerholm, Rasmus Dahlin och Adam Almquist.

PP1 som vanligt: Matt Donovan, Victor Olofsson, Ryan Lasch, Carl Grundström och Jan Mursak.

Ponthus Westerholm är nu alltså vare sig en power play- eller box play-spelare.

Pontus Widerström det sistnämnda.

Blir inte gulligare än så här.

Möjligen, möjligen tyder det på att det är nummer 27 som hamnar på läktaren måndag kväll, inte nummer 44 som tidigare varit min känsla.

Roger Rönnberg ville förstås inget avslöja:

– Det tar vi i morgon.

Då är allvaret ett helt annat, då är det plötsligt – efter över en veckas tränande – matcher på sportsligt liv och död.

** Slutspelskänsla, Roger?
– Jag börjar se det på spelarna, de hade hellre velat spela match redan i dag än att träna.

Simon Hjalmarsson med intressant resonemang vad gäller det här med grundserie kontra slutspel, det är ju inte samma sak, även om rinkmåtten är de samma, pucken lika platt och så vidare:

– Svårt att förklara skillnaden, det är bara en automatisk känsla i kroppen som säger att nu … I grundserien, du vill vara förberedd, du vill ha gnista i varje match, men ibland har du inte riktigt det, det går inte, men i ett slutspel, i ett fullsatt Scandinavium, när varje match betyder så mycket, då har du gnistan automatiskt, du behöver inte lägga extra energi för att få fram den. 

Malmö saknar Nichlas Hardt i den här serien, har en av SHL:s bästa målvakter i Oscar Alsenfelt, och är grymt bra på att vinna kamperna framför burarna.

Rakapuckar.com bild

Inte minst offensivt.

Simon Hjalmarsson sa klokt och med ett avslutande småleende:    

– Inget nytt att vi haft problem i egen zon under säsongen, men kanske är det bra för oss, vi har fått en jäkla träningsperiod. Nu är det examen.

Roger Rönnberg:

– Vi har jobbat upp spelet i den ytan (framför eget mål) som vi var väldigt missnöjda med i början, väldigt mycket bättre andra halvan av säsongen, framför allt efter jul. Vi vet hur vi ska spela. Men det är som du säger, Malmö är nog det lag, eller ett av de lagen, som är mest strukturerade på hur de tar sig dit (in på mål). Där vi passar en gång extra så skjuter de pucken dit och rusar dit med folk från hörnen. Det vet vi om. De är väldigt bra.

Okej, strax nedsläpp i Växjö (Brynäs), strax nedsläpp i Stockholm (Djurgården–LHC), och medan jag i dag lägger fokus på Sam Hallams och Tommy Sjödins gäng så sa Rönnberg att hans blickar skulle riktas mot kompisen Robert Ohlssons och Djurgårdens fajt mot Linköping.

Men inte bara:

– Jag har förmånen att ha split screen. Men jag fokuserar mest på Djurgården.

Två matcher samtidigt. Hade aldrig min skalle klarat.

Rakapuckar.com bild

***

Mer i morgon, då snack bland annat med en huvudperson som gör tvärt emot Sven Melander och Jon Skolmen en gång i tiden, han tänker inte på ”pocenten” … 

***

Skadefritt Frölunda? Ja, Adam Pardy saknas ju – men det är ju nästan så man glömt bort honom. Kristoffer Gunnarsson spelar box play och bidrar med viss fysik.

*** 

Vem ungdomsspelarna skrek efter? Ni behövde säkert inte tänka länge för att komma på svaret. Rasmus Dahlin, förstås.

***

Vackert utanför Scandinavium. Det våras för slutspelet, kan man säga.

***

Ni glömmer väl inte att ni kan vinna en resa till fotbolls-VM i Ryssland och se Sverige spela? Är ni bra på SHL-hockey har ni chansen tack vare Coolbet.

Klicka här för att vara med i tävlingen.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
27 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Epoe, 1 år sedanSvara

  Widerström är väl inte en nödvändighet för det här "box play". Ehn, Friberg, Stålberg, Olsen finns.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Helt rätt, inte alls nödvändig, men möjligen kan han i det här läget (folk kan bli skadade under match) kännas nyttigare, dessutom bidragande med fysiskt spel. Men jag vet inte hur det blir i morgon. Bara en tanke. :)

   Kommentar avatar
   Epoe, 1 år sedanSvara

   Hade varit ett plus om Widerström varit en bra tekare, det hade Frölunda behövt SH. Ehn har ju inte imponerat i cirkeln den här säsongen.

 • Kommentar avatar
  Manne , 1 år sedanSvara

  Helt rätt med #27 på läktaren. Räcker så!

   Kommentar avatar
   Johan L , 1 år sedanSvara

   Håller med. Hoppas det stämmer.

 • Kommentar avatar
  Manne , 1 år sedanSvara

  Allt i den här serien kommer avgöras med hur många mål vi ger bort. Lägg inga flippmackor i egen zon och vid linjerna, utan lägg ut puckhelvete om vi är pressade. Vill inte se några dribblingar vid linjerna om det inte finns understöd bakom, där måste framförallt Almquist/Dahlin upp. Går inte att ge bort puckar i såna lägen och få frilägen och så emot sig.

  • Kommentar avatar
   Gammelwargen , 1 år sedanSvara

   Föga förvånande att han med den dåliga "pocenten" hävdar att han inte tänker på den... Det första steget i att åtgärda ett problem, är att identifiera och acceptera att man har ett problem. Bristen på förståelse och självinsikt är - tyvärr - total i det här fallet.

   • Kommentar avatar
    Manne , 1 år sedanSvara

    Hockey utan ljud idag då. Att inte Granqvist kan kommentera. Nej, man kör med Sundqvist hela tiden istället.

    • Kommentar avatar
     Daniel B, 1 år sedanSvara

     Ska bli riktigt härligt när sluspelet börjar men samtidigt kan jag inte låta bli att tänka på att hockeysäsongen närmar sig sitt slut.. tråkigt tycker jag.

     • Kommentar avatar
      Manne , 1 år sedanSvara

      Cmore har blivit Växjö-TV. De pratar bara om Växjö och vilka spelare de har och vilket lag. Hoppas verkligen att något lag kan knäppa de på näsan, så blir det X antal fågelholkar i media.

      • Kommentar avatar
       Kill Bill, 1 år sedanSvara

       Wide har gjort sig förtjänt att få vara med från start. Tycker dessutom att han har ett Frölunda hjärta och i ett slutspel är det viktigt. Westerholm har ju knappt spelat och har därmed inte kunnat imponera speciellt mycket. För mig går Wide före westerholm alla dagar i veckan just nu

        Kommentar avatar
        Manne , 1 år sedanSvara

        Det är Ponthus Westerholm som kommer sitta på läktaren och han har varit med hela säsongen. Det var Pathrik som var skadad tidigare.

      • Kommentar avatar
       Richard, 1 år sedanSvara

       Växjös fjärde femma är lika spetsig som deras övriga femmor. Främst imponeras jag av deras tålamod i spelet. Något vi borde ta efter, åtminstone nu när det är slutspel. Växjö hade fyra stycken på läktaren/utanför laget under match. Snacka om bred trupp. Vi kommer åtminstone ha en utanför laget imorgon.

        Kommentar avatar
        Manne , 1 år sedanSvara

        Men de är inte oslagbara, definitivt inte.

      • Kommentar avatar
       Håkan G, 1 år sedanSvara

       Hoppas inte Frölunda är övertända och bara ”kör”. Imorgon måste de spela disciplinerat, som ett lag precis som växjö

       • Kommentar avatar
        Sören, 1 år sedanSvara

        "Kul" att JG kommer stå, Malmö har en riktigt bra chans att slå oss med han i målet. Jag önskar så otroligt mycket att JM ska få chansen, för han är väldigt mycket bättre än sopan JG.

        • Kommentar avatar
         pevozewede, 1 år sedanSvara

         [url=http://levitra-20mg-priceof.online/]levitra-20mg-priceof.online.ankor[/url] <a href="http://pricespharmacy-canadian.online/">pricespharmacy-canadian.online.ankor</a> http://buy-amoxicillin-amoxil.online/

         • Kommentar avatar
          ofusukef, 1 år sedanSvara

          [url=http://levitra-20mg-priceof.online/]levitra-20mg-priceof.online.ankor[/url] <a href="http://pricespharmacy-canadian.online/">pricespharmacy-canadian.online.ankor</a> http://buy-amoxicillin-amoxil.online/

          • Kommentar avatar
           upvaqemu, 1 år sedanSvara

           [url=http://levitra-20mg-priceof.online/]levitra-20mg-priceof.online.ankor[/url] <a href="http://pricespharmacy-canadian.online/">pricespharmacy-canadian.online.ankor</a> http://buy-amoxicillin-amoxil.online/

           • Kommentar avatar
            atangitop, 1 år sedanSvara

            [url=http://levitra-20mg-priceof.online/]levitra-20mg-priceof.online.ankor[/url] <a href="http://pricespharmacy-canadian.online/">pricespharmacy-canadian.online.ankor</a> http://buy-amoxicillin-amoxil.online/

            • Kommentar avatar
             obuglixijif, 1 år sedanSvara

             [url=http://levitra-20mg-priceof.online/]levitra-20mg-priceof.online.ankor[/url] <a href="http://pricespharmacy-canadian.online/">pricespharmacy-canadian.online.ankor</a> http://buy-amoxicillin-amoxil.online/

             • Kommentar avatar
              efuvuiwuy, 1 år sedanSvara

              [url=http://levitra-20mg-priceof.online/]levitra-20mg-priceof.online.ankor[/url] <a href="http://pricespharmacy-canadian.online/">pricespharmacy-canadian.online.ankor</a> http://buy-amoxicillin-amoxil.online/

              • Kommentar avatar
               ikecemize, 1 år sedanSvara

               [url=http://levitra-20mg-priceof.online/]levitra-20mg-priceof.online.ankor[/url] <a href="http://pricespharmacy-canadian.online/">pricespharmacy-canadian.online.ankor</a> http://buy-amoxicillin-amoxil.online/

               • Kommentar avatar
                Gustav, 1 år sedanSvara

                Läste ingressen på en artikel i GP om att Frölunda sänkt biljettpriserna med 50 % för att locka publik till första kvartsfinalen. Är detta ett skämt? Jag menar absolut inte att det är något dåligt (kanon!), men VAR har man gått ut med denna information? Är det någon annan som ser det på Frölundas hemsida? Facebook? Instagram?

                 Kommentar avatar
                 Anna Agdestein, 1 år sedanSvara

                 Det är väl på de där Let's Deal-biljetterna, inte på alla och sannerligen inte till sina serieplatsinnehavare...

               • Kommentar avatar
                eoqusoj, 1 år sedanSvara

                [url=http://levitra-20mg-priceof.online/]levitra-20mg-priceof.online.ankor[/url] <a href="http://pricespharmacy-canadian.online/">pricespharmacy-canadian.online.ankor</a> http://buy-amoxicillin-amoxil.online/

                • Kommentar avatar
                 oztexdirecoqj, 1 år sedanSvara

                 [url=http://levitra-20mg-priceof.online/]levitra-20mg-priceof.online.ankor[/url] <a href="http://pricespharmacy-canadian.online/">pricespharmacy-canadian.online.ankor</a> http://buy-amoxicillin-amoxil.online/

                 • Kommentar avatar
                  efaobinfe, 1 år sedanSvara

                  [url=http://levitra-20mg-priceof.online/]levitra-20mg-priceof.online.ankor[/url] <a href="http://pricespharmacy-canadian.online/">pricespharmacy-canadian.online.ankor</a> http://buy-amoxicillin-amoxil.online/

                  • Kommentar avatar
                   haguziyjiyibt, 1 år sedanSvara

                   [url=http://levitra-20mg-priceof.online/]levitra-20mg-priceof.online.ankor[/url] <a href="http://pricespharmacy-canadian.online/">pricespharmacy-canadian.online.ankor</a> http://buy-amoxicillin-amoxil.online/

                   • Kommentar avatar
                    esavoqaji, 1 år sedanSvara

                    [url=http://levitra-20mg-priceof.online/]levitra-20mg-priceof.online.ankor[/url] <a href="http://pricespharmacy-canadian.online/">pricespharmacy-canadian.online.ankor</a> http://buy-amoxicillin-amoxil.online/

                    • Kommentar avatar
                     ivaperu, 1 år sedanSvara

                     [url=http://levitra-20mg-priceof.online/]levitra-20mg-priceof.online.ankor[/url] <a href="http://pricespharmacy-canadian.online/">pricespharmacy-canadian.online.ankor</a> http://buy-amoxicillin-amoxil.online/

                     • Kommentar avatar
                      Online Lenders , 1 år sedanSvara

                      installment loans no credit check <a href="http://installmentloans.bid">no fax payday loans online</a> installment loans [url=http://installmentloans.bid]installment loans[/url]

                      • Kommentar avatar
                       Marcus, 1 år sedanSvara

                       Hur många biljetter är sålda till dagens match?


                       Lämna en kommentar