"Otroligt tacksamma för att publiken stödjer oss"


► Frölunda snittar imponerande 10 808 åskådare så här långt.
► Veckans matcher mot Brynäs och Malmö väntas bygga på det.
► Publikpengar, CHL-miljoner, och så Småkronornas trupp med Frölundainslag, där har ni en liten hockeykompott.

Rakapuckar.com bild

Gott om folk i Scandinavium den här säsongen.


10 808 ÄR ETT åskådarsnitt en bra bit över budgeterade 10 250 för Frölunda.

Redan på måndagsmorgonen var 10 500 biljetter sålda till torsdagens möte med Brynäs när Joel Lundqvist ska hyllas för sina +1000 matcher.

Bra tryck på försäljningen även till lördagsmatchen mot Malmö, säkert en bit över femsiffrigt här också.

Mats Grauers

Det vore lätt för ordföranden Mats Grauers att jubla, men han håller nere förväntningarna:

– Det kommer tisdagsmatcher mot mindre publikdragande lag, sedan kommer det en match i Frölundaborg som drar ner det (snittet) rätt rejält. Fyra, fem tusen mot Oskarshamn, det tar styggt.

Jag hade tänkt fråga hur mycket Frölunda kan tjäna på att överskrida budgeterat snitt, men den frågan föll platt till marken.

– Vi hamnar nog där till slut, säger Grauers och syftar då på 10 250.

Rakapuckar.com bild

Nå, det är förbaskat bra ändå.

Det betyder i så fall att förra säsongens siffra på 10 071, som var den bästa sedan 2011/2012, överträffas.

– Vi är otroligt tacksamma för att publiken stödjer oss,  det är inget vi tar för givet. Och jag måste berömma medarbetarna, jag är imponerad, vi har duktiga människor som jobbar med detta, säger Grauers om personalen på Frölundas kansli, i det här faller specifikt de som jobbar med evenemanget.

Så här har publiksnitten varit de senaste säsongerna. Notera att en del säsonger har det spelats en eller flera grundseriematcher i Frölundaborg (kapacitet 6044), något som givetvis drar ner snittet.

2018/2019: 10 071
2017/2018:    9667
2016/2017:    9029
2015/2016:    9312
2014/2015:    9087
2013/2014:    9362
2012/2013:    8588
2011/2012: 10 482
2010/2011:    9378
2009/2010: 11 400
2008/2009: 11 234
2007/2008: 11 608

Rakapuckar.com bild

***

Om Frölunda vinner CHL-finalen mot Mountfield gör man en totalvinst på 425 000 euro, cirka 4,3 miljoner kronor.

Redan nu har klubben spelat in 265 000 euro, tillkommer alltså ytterligare 160 000 i händelse av vinst nere i Hradec Kralove fjärde februari.

Svårt att veta exakt hur stor vinst Frölunda gör givet att man rest en del, inte bara ute i Europa, det var till exempel charterflyg till Luleå, men ett CHL-vinnande Frölunda bör nog gå en tre miljoner upp.

Vad gäller finalresan ner till Tjeckien så står CHL för den, så även boendet.

Rakapuckar.com bild

***

Ni minns säkert att Småkronorna (J18) vann VM på hemmaplan förra säsongen, finalseger mot Ryssland, det var då Lucas Raymond sköt tre av de fyra målen.

Vare sig Raymond eller Alexander Holtz är med i Magnus Hävelids trupp som ska matcha i Tjeckien 5–9/2, men de är självfallet givna i VM-truppen (16–26/4) om deras lag Frölunda och Djurgården inte behöver dem i SHL-slutspelet.

Ni ser Tjeckientruppen här bredvid, några noteringar:

## Frölundas jättetalang Fabian Lysell är en av två underåriga (-03) i truppen, det är han och Skellefteås Simon Robertsson (Berts son).

## Helge Grans har gjort några fina SHL-insatser för Malmö.

## Daniel Torgersson har gjort några SHL-byten för Frölunda.

## Noah Andersson? Japp, Lias lillebror, gjort ett inhopp i SHL med Färjestad.

## William Eklund, mini-Fimpen”, har sett bra ut när han SHL-testats av Djurgården.

Släng in Raymond och Holtz i det här laget, så …

Rakapuckar.com bild

***

Tack för att ni förstår:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 
För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
9 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Stefan Hansson, 1 månad sedanSvara

  Kul att inte tar åskådare/supportrar för givet och att han inte glömmer bort sina anställda. Det är laget som syns utåt men det finns många som jobbar "i det tysta" för att företaget (som det faktiskt är) Frölunda ska fungera.
  Kanslipersonalen som Grauers nämner men även folk runt själva laget, materialare, rehab för att nämna några.

  • Kommentar avatar
   Lars, 1 månad sedanSvara

   Hur många säsongskort är det i år jämfört med tidigarecår? Har det ökat?

   • Kommentar avatar
    Jan, 1 månad sedanSvara

    Såg att det i förra tråden var en diskussion om hyran av Scandinavium. Tänkte passa på att försöka ge lite input från en som jobbar i det kommunala nära bl.a. GotEvent. GotEvent, som kommunalt bolag, får inte gynna enskilda personer, enskilda eller juridiska (dvs företag), detta är reglerat i kommunallagen. Som bolag måste dom dessutom bedriva sin verksamhet utifrån ”marknadsmässiga grunder”, som det heter. Det innebär i korthet att dom måste ta ut marknadshyra från FHC. I hyran på 500 000kr/match vet vi ju inte heller vad som ingår i form av personal, i form av städning och säkerhet. Eller hur exempelvis reklamintäkter fördelas. SHL har ju sin reklam i isen, sargreklam verkar vara FHC:s sponsorer etc. Investeringar som mediakuben i mitten får ju GotEvent ta etc. Lokaler och catering för sponsorer etc. Sen finns det också andra intäkter från t.ex. restauranger. Så hyresavtalet är mer komplext än att FHC hyr Scandinavium för 500 000kr/match. Det är mycket annan kringservice som ingår/fördelas.
    Och räknat på att FHC:s intäkter är 3 Mkr/match så är säkert hyran marknadsmässig. Innan Muteborgskandalerna så såg dom kommunala bolagen lite annorlunda på sponsring och subventionering av verksamheter man gillade. Detta drogs åt ganska kraftigt efter vad som uppdagades då. Därför tolkar man väl kommunallagen lite frikostigare i andra kommuner där vissa gärna vill tala om ”kommundopning”. Det rör sig lite i gråzonen om vad en kommun ska ägna sig åt, vilket i Gbg är ganska strikt (sen ca 10 år tillbaka ska sägas, innan dess var det lite mer Vilda Västern (pun intended)).
    Långt inlägg, ville bara försöka förklara hyran av Scandinavium från den lilla insyn jag har. GotEvent ser ju FHC som deras viktigaste hyresgäst och vill såklart inte ta ut ockerhyror men dom måste lyda under de direktiv som våra folkvalda har gett dom.

     Kommentar avatar
     Jan, 1 månad sedanSvara

     Sen är ju inte hyran 500’/match utan det var väl ett specialfall, om jag inte missminner mig? Alla mina stycken försvann när jag skickade, blev en lång och oläsbar text. Ber om ursäkt för detta.

     Kommentar avatar
     Robertino Hökklo, 1 månad sedanSvara

     Normalt för en SHL match é det 360.000 i hyra. Klart högst i SHL. När avtalet gjordes hade Frölunda ett högt publiksnitt på över 11.000. Men sedan när man höjde hyran rejält var Frölunda tvungna att höja biljettpriserna och då höll det på att braka samman för Frölunda som redan hade haft dåliga år. Det é tack vare den grymma ledningen som Frölunda går + nu för tiden och det med en del. Man bygger upp en plan att ha 60 miljoner+ (om jag inte missminner summan nu) innan ett visst år. . Man ska inte ta för givet med bra publiksiffror och flera slutspelsmatcher. Det jag tyckte var att man kunde faktiskt komma överens om CHL matchen. Det blir väl ett inkomstbortfall om Frölunda väljer Frölundaborg istället? 510.000kr för en CHL match é inte rimligt. Även om Frölunda skulle locka 8000 personer (vilket hade varit väldigt bra för en match i CHL i dagsläget) så blir intäkterna mindre pga lägre priser på biljetterna samt mindre reklamintäkter. Låt Frölunda bygga upp CHL i Scandinavium. Lägre fast kostnad och högre rörlig kostnad hade varit bra för CHL matcherna. . Frölunda måste ju få lov att kunna testa att spela slutspelsmatcher i Scandinavium. Det gynnar ju alla parterna i längden om det fungerar bra.

     Kommentar avatar
     Jan, 1 månad sedanSvara

     Kan hålla med om mycket av det du säger. Jag försökte att nye försvara GotEvent på ngt sätt, utan bara beskriva komplexiteten i affären. Sen tror jag inte att hyran av Scandinavium, motsvarande 10-15% av biljettintäkterna beroende på publiksnitt, var det som gjorde att Frölunda hade problem med ekonomin....

     Kommentar avatar
     Jan, 1 månad sedanSvara

     *inte att försvara

     Kommentar avatar
     Rasmus, 4 veckor sedanSvara

     Bra skrivit Jan. Vill bara passa på att nämna att restaurang- och kioskintäkter och sådant inte tillfaller Frölunda utan GotEvent, vilket i de flesta fallen inte heller gäller i övriga lag i SHL, vilket naturligtvis är ytterligare en faktor som gör att andra lag gynnas mer än Frölunda.

   • Kommentar avatar
    Rallyclay , 1 månad sedanSvara

    Kul läsning att åskådarna strömmar till. Grauers är en bra ledare som är en av Frölundas bästa värvningar på många år.
    Så länge man inte slår sig till ro utan vill fortsätta att utveckla verksamheten så är jag nöjd.
    Så som det fungerar idag med att man har en vidare syn på verksamheten (inte enbart A och J lag) och på så sätt utvecklar spelare i andra lag när det behövs och ser vikten av att i närheten ha ett lag i allsvenskan, så vill jag att de fortsätter.
    Visst kommer det svackor men här och nu tycker jag gör det jättebra./ Claes

    • Kommentar avatar
     Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

     Kan rekommendera Wikegård S4:1 med shampookillens Brosa. Härlig hockeykrigare som sjunger på sista versen.

     • Kommentar avatar
      Daniel B, 1 månad sedanSvara

      HL eller någon annan. Var kan man se wikegårds intervju med Joel? Är det något man kan lägga upp här?

       Kommentar avatar
       Christoffer, 1 månad sedanSvara

       Finns på CMore.

       Kommentar avatar
       Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

       Cmore om du vill se det nu. Tv4play om du vill vänta ett bra tag.

       Kommentar avatar
       Daniel B, 1 månad sedanSvara

       Repris går nu på sportkanalen.. tack alla.

     • Kommentar avatar
      Fredrik, 1 månad sedanSvara

      Inget nys om biljetter? Flyget blir ju illa kvickt bokat!

       Kommentar avatar
       Svante, 1 månad sedanSvara

       Frölunda får enligt uppgift 700 biljetter, så det bör räcka till alla som skall dit. Resten går tillbaks till hemmaklubben. De släpps i slutet av denna vecka på Frölundas hemsida

     • Kommentar avatar
      Gustav, 4 veckor sedanSvara

      Sanslöst publiksnitt från säsongen 2007/2008! Säsongen då vi hade vår kanske mest ojämna trupp någonsin.

      • Kommentar avatar
       Håkan G, 4 veckor sedanSvara

       Kul intervju i AB med Jocke Lundström. Han nämnde Genoway som en av de svåraste backarna att möta. Där ser man.....tufft tapp Mao

        Kommentar avatar
        Håkan G, 4 veckor sedanSvara

        Lindström **


      Lämna en kommentar