Matchen mot Rögle visar vilket lag Frölunda är


► Redan fjärde SHL-matchen känns högintressant för Frölunda.
► Torsdagskvällen kan slå an tonen för resten av säsongen.
► Nollpoängaren Rögle kommer ställa tuffa frågor. Men utan Olle Liss, i alla fall från start.

Rakapuckar.com bild

Hur svarar det här laget, vilken typ av prestation får vi se av Frölunda torsdag kväll, hur mycket skakade Morafiaskot om? Snart vet vi.


DET BLIR KANSKE fånigt att så tidigt som i den fjärde omgången måla upp en match som på något sätt avgörande för framtiden, det står alla fritt att tycka att jag överdriver, det är heller inte så att a) seger betyder guld och gröna skogar, eller b) förlust är liktydigt med eländes elände.

Men på engelska talar man om ”defining moment”, och jag vill  nog säga att Frölunda på torsdagskvällen kommer visa lite av vilket lag man är 2018/2019.

Lördagens fiasko mot Mora finns i färskt minne, samtidigt ska man komma ihåg att Frölunda gjort sex av nio perioder väldigt bra, stundtals spelat en bättre hockey än flera av oss trodde.

Alltså, drar Frölunda till Ängelholm och visar upp en trygg defensiv, en fartig, fantasifull offensiv, kan spelarna uppträda som om lördagen inte skakade om deras psyken – då lovar det gott, då sänds de en bra signal, externt men inte minst internt.

Är det däremot ett ängsligt lag vi får se, ett som tydligt visar att treminutersraset skapat frågetecken och oro, då riskerar det att bli en jobbig höst.

Man kan förlora och spela bra, man kan vinna med maxflyt, Rögle – desperat jagande poäng efter tre förluster – kan gå segrande ur torsdagskvällens fajt utan att Frölunda behöver skämmas det allra minsta.

Det är uppträdandet jag är nyfiken på.

Det är det som skickar signalerna.

Rakapuckar.com bild

Sedan är det förstås alltid värdefullt att vinna, det går inte att komma ifrån.

Matchen mot Rögle visar vilket lag Frölunda är. I alla fall just nu. 

Tränaren Roger Rönnberg pratade i måndags om ”låga blickar”, om ”skamsna spelare och ledare”, på onsdagen hade han sett ”pigga ögon”, ”glada människor som ser framåt istället för att vara kvar i det gamla.”

Det är steg 1. Att visa det på träning.

Steg 2 kommer torsdag kväll i Nordvästkåne. Att visa det på match.

***

Rögle kommer med tre raka förluster, har – som Roger Rönnberg pratade om – ”bra underliggande statistik”, har alltså spelat rätt bra men förlorat ändå.

Nå, det betyder: inte gjort mål på sina chanser, släppt till för mycket bakåt.

3–14 och noll poäng går inte bara att snacka bort med otur.

Jag är tveksam till målvakterna Justin Pogge och Ville Kolppanen – finns jämnhet på hög nivå där? 

Hemvändande stjärnan Mattias Sjögren är fortfarande en bit från spel, Matt Anderson har inte anlänt Sverige än, backarna Daniel Bertov och Alen Bibic är skadade vilket gör att Rögle bara har sex seniorbackar tillgängliga.

Olle Liss, förra vårens succéman, platsar inte på tolv forwards. Han blir extragubbe mot Frölunda, däremot gör Daniel Zaar comeback.

Supertalangen Rasmus Sandin tycks bli kvar i Kanada, nedskickad till Toronto Marlies i dag. Men inget är avgjort, kan bli juniorligan igen, kan också bli Rögle.

***

Ni läste väl om nye Frölundabacken Jacob Moverare tidigare i dag?

Klicka här annars.

Rakapuckar.com bild

Där ser ni också hur Frölunda sannolikt ställer upp. Mer om detta får ni förstås i inför-texten, sisådär två timmar före nedsläpp.

***

Offensivt behöver Frölunda nu mer än Joel Lundqvists kedja som producerar, dags för någon av de andra att göra mer än visa goda tendenser.

Jag ser fram emot comebacken Jesper Emanuelsson gör.

Det var just i Ängelholm han gjorde sin bästa match förra säsongen, då mestadels med Simon Hjalmarsson och Carl Grundström.

Nu går ”Jeppe” på skadade Oliwer Fjellströms plats, med tvillingarna Westerholm.

Inte alltid lätt att spela med P1 och P2.

Jesper har massor i sig, har inte fått ut det i höst, men den dagen han hittar tillbaka till drivet in på kassen, får med sig puckarna och spelar modig ishockey – då är han nyttig.

Kanske gillar han Lindab Arena, Skövdekillen?

***

Frölunda tränade power play som vanligt på onsdagen, alltså med bara en back (Chay Genoway) i PP1 och Max Friberg som forward ihop med Joel Lundqvist, Patrik Carlsson och Ryan Lasch.

Det här med två backar även i PP1, att Gustav Lindström ska dubblera, det är inget som är bestämt, det är ytterligare ett vapen i arsenalen, så att säga.

***

Viktor Svedberg fick inget kontrakt med Calgary Flames. Undrar han om håller ut, letar andra öppningar i Nordamerika, eller blickar mot Europa?

***

En öl och en bit mat före eller under matchen? 

John Scott’s Avenyn visar alla Frölundas matcher i vinter.  Mysigare miljö är svår att finna i Göteborg. Väl värt ett besök.

Rakapuckar.com bild

Håll utkik efter ett rakapuckar.com-erbjudande. Jag återkommer.

Glöm förresten inte att det är after work-priser måndag–fredag 14.00–18.30, själv gillar jag andra våningen bäst med biblioteket och den lilla baren.

Men allt är värt att upptäcka. 

***

rakapuckar.com är inte en låst sajt, det är fritt fram att provläsa, men den är beroende av att läsarna betalar för sig.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

 

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
16 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Mats Emanuelsson, 1 år sedanSvara

  Tror inte att raset skall ha någon negativ inverkan på morgondagens match. Vore märkligt om laget skulle vara så skört. Tror på det omvända, att de istället till och med är med från start morgon och vill ha snabb revansch efter deblacet senast. Däremot tror jag inte att det är sista gången Roger pratar om läxor, laget har en märklig förmåga att återfalla i gamla synder. Någon/några bra matcher så lurar den faran alltid runt hörnet. Men inte imorgon...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Möjligt att du har rätt, att det finns mental styrka, att raset inte påverkar så mycket. Vi får se. :)

 • Kommentar avatar
  Anders, 1 år sedanSvara

  Allt annat en vinst med 3 poäng är oacceptabelt med tanke på vad som hände i lördags!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Så kan man ju inte resonera. Det finns ju ett motståndarlag också. Allt annat än en BRA PRESTATION, menar du, va? Segrar går ju aldrig att kräva, garantera i en så jämn liga.

   Kommentar avatar
   Anders, 1 år sedanSvara

   Allt annat en bra prestation är oacceptabelt menar jag innerst inne, men min frustration o besvikelse sen i lördags säger nått annat! ;)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Haha ... förstår.

 • Kommentar avatar
  Daniel B, 1 år sedanSvara

  HL, vet du om Johan Sundström lirar för sitt nya lag hC red star kulun eller vad dom heter? Har följt dom lite på LiveScore men har inte sett Johan göra några poäng nån match. Självklart kan det vara så att han bara inte gjort några poäng.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Inga poäng. Men spelar, 17,18 min per match.

 • Kommentar avatar
  Jonas, 1 år sedanSvara

  Jag är nog med dig, Leman. Jag tror på momentum. Det är skillnad att vara i en situation när man känner att hjulen snurrar och trots speed bumps finns där hela tiden en kraft som driver framåt elller i en situation där man jagar känslan, självförtroendet och poängen. En snopen förlust mot ett darrigt Rögle kan mycket väl hänga i en bra bit in på säsongen, speciellt efter lördagens bottennapp.
  Låt oss hoppas att läxan är lärd och att vi får se 60 total fokus och en bekräftelse på att grundspelet finns där att luta sig mot.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Läxan är nog lärd, i lördags kom ju övermodet eftersom Frölunda var så överlägset. Den matchbilden lär vi inte se i Ängelholm. Däremot kan ju ängslan finnas, eller trygghet. Spännande, tycker jag.

 • Kommentar avatar
  Jonas, 1 år sedanSvara

  Ledsen, darrig tumme tydligen..

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   :) Tog bort det andra.

 • Kommentar avatar
  Conta, 1 år sedanSvara

  3 poäng som gäller mot Rögle. Är upp till bevis nu för Rönnberg och Frölunda. Ledsna blickar, sänkta huvuden, allt det där har vi hört förut.
  Fan mig på tiden att laget går ut och spelar 60 minuter för första gången
  den här säsongen.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   60 stabila minuter brukar räcka långt. Men det finns som sagt en motståndare också.

 • Kommentar avatar
  Lövet, 1 år sedanSvara

  Ängsliga eller nonchalanta i morron vet vi....

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Nonchalanta tror jag absolut inte, möjligen har lördagsmatchen sått en del tvivel.

 • Kommentar avatar
  #18, 1 år sedanSvara

  Har fortfarande svårt att förstå hur ett lag lett av Kapten Lundquist kunde falla ihop så. Jag tror många med mig kräver ett bevis av årets lag att självrannsakan och skam har gett resultat. Annars är laget duktigt i pisset redan 4 matcher in i serien. Som du säger Henrik, det står mer än 3 poäng på spel imorgon.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Mm, tror många fans vill se något rejält, något bra. Sedan kan man förlora ändå. Men en bra insats där man verkligen ger sig chansen att vinna.

 • Kommentar avatar
  Daniel B, 1 år sedanSvara

  Hoppas vf är med från start och pp levererar. Vill minnas att det brukar bli en del utvisningar när lagen möts, speciellt i Ängelholm. Och som du är inne på HL, fler formationer måste börja göra poäng.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Känslan är alltid att det går undan som tusan från start. Kan bero på den lilla hallen också, att man kommer nära.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 1 år sedanSvara

   Så kan det vara, lite som i Frölundaborg. En fråga gällande pp, tycker det är märkligt att man fortfarande spelar som man gjort senaste 2-3 åren. Varför ändrar man inte lite? Man kan ha kvar detta spel men att man kanske tar lite mer skott från blå, ha högt pucktempo för då brukar det dyka upp ytor och då kan lasch hitta Joel i slottet. Nu så kör dom på i princip bara så som de kört sista åren. Tar man lite mer skott, har högt tempo och får boxen att bli trötta så kommer det lägen och fler möjligheter. Tempot är det viktigaste, nu känns det som om boxen knappt blir trötta för tempot är lågt.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 1 år sedanSvara

   Glömde att få med att jag såg igår efter träningen att PP1 uppställningen stannade kvar en stund och pratade lite. Tror de också känner att något måste ändras. Geno har ju ett bra skott, kör lite enklare spel där lasch lägger upp till backen och han tar ett direktskott och Joel skymmer. Få boxen att fundera lite.

 • Kommentar avatar
  Svante, 1 år sedanSvara

  Viktig match imorgon och Rögle lär komma ut stenhårt, håller man tätt i början så vinner vi.
  Swish på väg!

  • Kommentar avatar
   Matte, 1 år sedanSvara

   Som Du och många tredan har påpekat blir det väldigt intressant att se hur FHC hanterar de kommande matcherna. Tror det avgörs i morgon av vilka målvakter som står i de båda lagen.

   • Kommentar avatar
    Johan , 1 år sedanSvara

    Luktar tyvärr torsk lång väg.... Känns som upplagt för att Rögle vänder sin negativa start nu, vilket är en trend som så många andra motståndarna lag ofta gjort tidigare mot oss... Fiaskot sist och nu en match man också förväntas vinna och press att göra en bättre insats än sist, hmm. Kanske just därför som de går och vinner nu bara för det, hoppas kan man iallafall :)

     Kommentar avatar
     Nolte, 1 år sedanSvara

     Som Johan skriver, så brukar lag vända trender mot just Frölunda känns det som. Kan inte minnas när jag såg Frölunda göra en solid insats i Ängelholm senast heller. Tror att det som vanligt kommer se yrvaket och oorganiserat i början av matchen. Kan man hålla tätt ändå så tror jag att man växer in i matchen och vinner. Släpper man 2-3 snabba som mot Brynäs så tror jag att det blir en jobbig kväll och 0 poäng med hem i bagaget.

   • Kommentar avatar
    Danne#1, 1 år sedanSvara

    Har en bra känsla inför kvällen drabbning. Kommer bli minst 2 poäng ikväll! Dock är jag nyfiken på vilken av perioderna VF ”viker ner sig” ikväll? Tror dom gör en sämre 1a period. Men vi får se:-)

    • Kommentar avatar
     Anders Olsson, 1 år sedanSvara

     Känns som det blir en viktig match igen! Va fan ska det vara så nervöst för!

     • Kommentar avatar
      Olle , 1 år sedanSvara

      Ikväll och andra matcher frölunda spelar blir det 0 poäng

       Kommentar avatar
       Manne , 1 år sedanSvara

       Håll dig till ditt Lyxfällans IF istället. Du verkar butter!

       Kommentar avatar
       Olle, 1 år sedanSvara

       Det är min åsikt och den kan ingen ta i från mig❤️❤️

     • Kommentar avatar
      Bengt Andersson, 1 år sedanSvara

      Malmö körde över oss i var enda närkamp,spelar man som MIF i dag då vinner man hockeymatcher,citat i NWT av Tränare Pennerborn efter FBK förlusten i MALMÖ i Lördags.Bevittnade skälv matchen på plats,det är bara att instämma,har en tanke om att spelarna i MIF efter den tysta minuten före nersläpp bidrog ytligare till att hela laget gick ut och körde "skiten" ur sig inför sina ledare i båset,imponerande "vi känsla" av hela gruppen vid varje närkamp Tror nog det behövs något liknande i kväll av bortalaget VF inte minst i en kokande gryta i Ängelholm.


      Lämna en kommentar