Fleury ett bra exempel på varför Vegas ska hyllas


► Det sägs från lite för många håll att Vegas Golden Knights framgång är ett underbetyg till de andra lagen i NHL, att de inte såg värdet i spelarna som de släppte.
► Trams.
► Till allra största delen … trams!
► Inte minst hur Vegas gick efter Marc-André Fleury visar på det. Noggrann scouting, förnämligt förarbete – och i natt fortsätter klubben att belönas.

Rakapuckar.com bild

TVÅ TEXTER INFÖR Stanley Cup-finalen mellan Vegas Golden Knights och Washington Capitals (första nedsläpp i natt) tänkte jag bjuda på, det här är den första.

Först, snabb tillbakablick:

Ni minns säkert reglerna inför expansionsdraften när Vegas Golden Knights skulle in i NHL.

Övriga lag fick skydda a) sju forwards, tre backar, en målvakt eller b) åtta utespelare och en målvakt.

När nu spelare som William Karlsson, Jonathan Marchessault och Reilly Smith vuxit ut till superstjärnor i ligan ser jag folk som tycker det visar vilken dålig koll övriga NHL-lag hade på sina spelare.

Det är, hävdar jag, slående hur lätt livet är när man har fri tillgång till backspegeln.

Klubbarna kunde inte skydda alla spelare.

Några var tvungna att släppas fria.

Resultatet hade kanske varit det samma med andra namn, för ... låt mig göra en jämförelse med skogsbruk:

Ibland måste man gallra för att träd ska växa till toppen.

På samma vis är det med hockeyspelare.

De behöver utrymme. De behöver istid. De behöver förtroende.

Alla får inte plats på samma ställe.

Rakapuckar.com bild

Ta Marc-André Fleury som exempel, målvakten som burit Vegas Golden Knights i flera av slutspelsmatcherna, som varit skillnaden, och det är lätt att säga:

Hur kunde Pittsburgh Penguins släppa honom?

Busenkelt. Matt Murray hade konkurrerat ut honom och var dessutom så mycket billigare.

Men det intressanta här är att Vegas val av Fleury – vars kvalitéer så här års i fjol var debatterade – säger så mycket om hur smart GM George Mc Phee och hans stab arbetat.

Valet av Fleury visar hur noggrant McPhee & Co jobbade när man gjorde sina spelarval.

Erkände målvaktstränaren Dave Prior hade tidigt fått känslan att Fleury var rätt för Vegas, rätt för sättet han ville jobba med målvakter.

Prior gick till McPhee och sa om Fleury, då 32 och av flera ansedd vara på nedgång: ”Honom ska vi ha.”

Ingen klagar på resultatet.

Marc-André Fleury – bättre än någonsin efter flytten från Pittsburgh till Las Vegas. Foto: NHL.COM


Fleurys grundserie var hans bästa (0.927/2.24) i karriären – i slutspelet har han följt upp succén med att spela Conn Smythe-hockey.

– Han är fantastisk, har Fleury sagt om Prior till sportsnet.ca.

– Det märks att han varit med länge, så mycket erfarenhet, han har sett en massa målvakter som jag växte upp och gillade, han har coachat dem. Han vill att jag tror på sättet jag gör saker.

Prior sägs vara en smula old-school, grymt noggrann, hade studerat alla målvakter som fanns tillgängliga inför expansionsdraften, fann att Fleury var den som skulle kunna utvecklas mest ihop med honom.

I dag är den 33-årige franskkanadensaren en hörnsten i Vegas framgångsrika bygge.

– Han var, har George McPhee berättat om Prior, exalterad och säker på att han kunde göra Fleury bättre.

Mindre tid på isen före matcher, mindre fokus på insläppta mål på träning, träna mindre men bättre, mer kvalitet än kvantitet; så mycket mer har vare sig Prior eller Fleury berättat om det gemensamma arbetet, men det kanske inte är det intressanta här.

Poängen: 

Vegas tog inte vara på att andra klubbar inte hade koll på vad man släppte ifrån sig.

Rakapuckar.com bild

Vegas gjorde istället en grundlig research innan man valde spelare (med Fleury som kanske det bästa exemplet) och satte ihop ett lag av spelare som kunde mer än de tidigare visat, eller fått chansen att visa.

Hela säsongen har varit en enda stor belöning.

I natt, i Stanley Cup-final 1, fortsätter den.

***

Ni följer förstås Stanley Cup-finalen på Viasat/Viaplay.

Match 1 i natt, alltså natten mot tisdag.

Sändningsstart 02.00.

Niklas Holmgren gastar och Erik Granqvist analyserar passionerat.

***

Gillar ni att sätta en tjuga för att trissa upp spänningen lite får ni gärna göra det hos min samarbetspartner Coolbet.

Coolbet håller Vegas som favorit i match 1 – men man tror som synes inte på 0–0 …

Direkt till hockeyoddsen här.

Finfint välkomsterbjudande här.


***

Fler bra exempel på hur bra Vegas Golden Knights arbetat är förstås de här två:

* Jonathan Marchesseault
* Reilly Smith

Tillsammans med William Karlsson (där har ni ju det bästa exemplet för oss svenskar, men en smula sönderskrivet vid det här laget) har den duon bildat en av NHL:s absolut bästa kedjor.

Marchesseault, 27, som plockades från Florida Panthers, hade en enda hel NHL-säsong bakom sig.

Visserligen en riktigt bra, 51 poäng på 75 matcher, men var det så att Panthers ledning inte förstod vad man hade, att klubben inte gjorde sitt jobb, som bland andra Leif Boork har antytt?

Nja, Panthers valde att istället för Marchesseault (som fram till säsongen 2016/2017 alltså lirat mycket AHL-hockey) skydda Aleksander Barkov, Nick Bjugstad, Jonathan Huberdau och Vincent Trocheck (plus fyra backar och en målvakt).

Ta bort backspegeln och svara ärligt:

Var det så uselt agerat?

Klart det inte var. 

Spåkulor finns bara i sagoböcker.

Rakapuckar.com bild

Reilly Smith, också 27, också från Florida Panthers, hade i fyra säsonger varit en mycket duglig forward, snittat drygt en halv poäng per match, men inte heller han skyddades när Panthers istället valde Barkov & Co.

Igen, ta bort backspegeln och ställ er frågan:

Är det givet att Panthers var klantskallar?

Naturligtvis inte. 

Man kan absolut hävda att det var fel spelare att skydda, fel spelare att släppa, kloke Petter Carnbro påpekar på Twitter att sådan kritik fanns redan för ett år sedan, men jag tycker ändå att resonemanget håller, att Vegas bör hyllas mer än att övriga klubbar ska sågas.  

a) Poängen med expansionsdraften är att det nya laget ska bli konkurrenskraftigt, det går alltså inte att skydda alla dina stjärnor eller lovande spelare.

b) Sannolikt hade vare sig Marchesseault eller Smith dominerat och varit ”en poäng per match”-spelare om de blivit kvar i Florida.

Skogsbruksliknelsen igen.

Krävs gallring för att träd ska växa.

Erik Haula, Alex Tuch (båda från Minnesota Wild) och Nate Schimdt (Washington Capitals) är andra spelare som lyft enormt i ny miljö, för att inte tala om hur veteranen (30) David Perron (St Louis Blues) fått nytt liv i ökenstaden och presterat karriärbästa så det visslar om det: 66 poäng på 70 matcher.

Det krävs förstås något alldeles speciellt av den klubb som är ny i NHL också.

Bra scouting, bra förarbete.

Bra förädling – där coachen Gerard Gallant gjort ett superbt jobb.

Vilken klubb han coachade fram till att han fick sparken 27:e november 2016?

Florida Panthers.

Gissa vilka gubbar han hade bra koll på …

***

Tycker ni att rakapuckar.com ska finnas kvar, fortsätta leverera hockeyläsning?

1 kr/dag. 30 kr/månad. Då går det.

Swish: 0736-854501
Bank:
SEB 5001 00 769-13 

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
10 kommentarer
 • Kommentar avatar
  generalen , 9 månader sedanSvara

  förstår inte hur Nashville tänker när man släpper James Neal men låser upp Calle Järnkrok m, men kul för Vegas!

   Kommentar avatar
   DaRude, 9 månader sedanSvara

   Spelare med NMC-klausul var tvungna att skyddas. CJ har en begränsad NMC, osäker på om Neal hade det. Detsamma med Fleury, han hade NMC som han valde att häva i och med att han var utkonkurrerad. Det var alltså inte Pittsburgh som valde att släppa honom. Hade Fleury kört på så hade Vegas kunnat ta Murray men inomhus med att Fleury VILLE därifrån så löste han det själv. Anaheim hade jätteproblem med detta te x. Och gav iväg draftval för att skydda oskyddade spelare. Det var denna problematik Vegas red på framförallt, de andra klubbarnas oförmåga att skydda de spelarna de ville. Osäker på hur det var med Florida men deras core har rätt feta kontrakt så osäkert om de ens KUNDE skydda JM och RS. Skall någon kritik riktas mot övriga klubbar skall den riktas mot dem som skrev de tunga kontrakten med sin kärngrupp av spelare för flera år sedan. Och med tanke på utvecklingen av RS, JM och WK är det snarare som så att antingen förlorade klubbarna spelarna förra året eller detta året, p GA för höga löneanspråk. Det jag vill komma till är att det det var reglerna och redan skrivna kontrakt som avgjorde Vegas öde i lika stor mån som bra scouting. Det skall tilläggas att Vegas fokus var på att fylla sin talanpool och draftbank. Inte att hitta rätt spelare från dag 1, det var sekundärt. Men det blev onekligen bra. Majoriteten av spelarna valdes för att kunna skeppas vid deadline och bygga banken med ytterligare trejdval. Därutöver vill jag tillägga, att många av de spelare som fann tillgängliga i expanionsdraften var billiga. Det innebar att Vegas hellre tog en dyr målvakt som Fleury för att 1) han är en bra målvakt och 2) han hade en hög lön vilket gav dem en boost mist lönegolvet. Så frågan är oerhört mycket mer komplex än bra scouting vs. Dålig scouting alt att inte ha koll på sina spelare. Det är ekonomi, marknad, framtid m.m. I potten som gjorde varje val betydligt svårare än att säga: är det en bra eller dålig spelare?

   Kommentar avatar
   Nolte, 9 månader sedanSvara

   Om vi kollar på siffror inför expansionsdraften: Calle har en cap hit på 2 miljoner dollar, Neal har en cap hit på 5 miljoner dollar, så där sparade man en hel del. Calle gjorde 35p, Neal gjorde 41p, så det skiljde 6p mellan dem. Calle hade +20 i plus/minus, Neal hade -10, så där gick man plus 30 mål. Så den va väl inte så konstig?

 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein , 9 månader sedanSvara

  Tror du Vegas tar det?
  Saknade din åsikt i Per Bjurmans ”Stora Finaltipset 2018”. :)

  • Kommentar avatar
   Ryk, 9 månader sedanSvara

   Generalen, ganska enkelt egentligen! De har signat Järnkrok på ett otroligt bra kontrakt i många år framöver, en breddspelare som är viktig för laget. Och Neal har kontraktsår i år vilket troligtvis i nashvilles fall skulle behöva släppa honom vid trade deadline för lägre än hans marknadsvärde eller behöva släppa han gratis i sommar då de troligtvis inte skulle vilja ta på sig hans nya kontrakt som nästan alltid blir dyrare än de innan då man blir free agent! Så att skydda järnkrok var ett väldigt smart drag enligt mig! Järnkrok med sina 35p mot Neals 44p, och Järnkrok är 3 miljoner $ billigare

   • Kommentar avatar
    Conta, 9 månader sedanSvara

    Blir spännande final.tycker det är svårt tippa segraren.Käns som Washington har större press på sig.Ovetjkins sista chans att vinna Stanley cup?
    Känns som Vegas har allt att vinna och Washington allt att förlora.

    • Kommentar avatar
     Bengan, 9 månader sedanSvara

     Blir en spännande final, väldigt svårt tippad. Lite jobbigt förstås att hänga uppe på nätterna när man skall upp till jobbet, men det kan det vara värt.

     • Kommentar avatar
      Guest, 9 månader sedanSvara

      Vad har detta med svensk hockey att göra

       Kommentar avatar
       Epoe, 9 månader sedanSvara

       Lika mycket som du.

     • Kommentar avatar
      Erik Johansson, 9 månader sedanSvara

      Det är NHL som är vinnaren. Genom konstruktionen möjliggjorde man för Vegas att lyckas. Det har skapat en injektion för hockeyintresset och kommer göra det lättare att expandera igen, Visst har Vegas gjort det bra men de kunde bygga en trupp genom att välja bland många spelare och utan att sitta fast i kontrakt med äldre spelare osv. Något för SHL att fundera på som ger nykomlingar sämre möjlighet än etablerade lag.

      • Kommentar avatar
       Erik Johansson, 9 månader sedanSvara

       Det är NHL som är vinnaren. Genom konstruktionen möjliggjorde man för Vegas att lyckas. Det har skapat en injektion för hockeyintresset och kommer göra det lättare att expandera igen, Visst har Vegas gjort det bra men de kunde bygga en trupp genom att välja bland många spelare och utan att sitta fast i kontrakt med äldre spelare osv. Något för SHL att fundera på som ger nykomlingar sämre möjlighet än etablerade lag.

        Kommentar avatar
        Christian, 9 månader sedanSvara

        Instämmer, grattis NHL. Och vilken möjligjet det vore för SHL att spetsa till lag som går upp

      • Kommentar avatar
       MichaelfroNs, 9 månader sedanSvara

       Продаем матрасы собственного производства
       Матрас РВ цв 460-1300 руб
       Матрас детский РВ 400 руб
       Подушка РВ 160 руб
       Подушка синтепон 155 руб
       Внимание! Предлагаем спальные комплекты для рабочих: матрас 70х190 п/э + одеяло 1сп. + КПБ п/э 1сп. + подушка 60х60.
       Цена 1500 руб!!!

       seojerry@mail.ru
       ICQ 726166382
       skype seojerry

       • Kommentar avatar
        MichaelfroNs, 8 månader sedanSvara

        Продаем матрасы Собственное производство
        Матрас РВ цв 460-1300 руб
        Матрас детский РВ 400 руб
        Подушка РВ 160 руб
        Подушка синтепон 155 руб
        Внимание Новинка! Предлагаем спальные комплекты для рабочих: матрас 70х190 п/э + одеяло 1сп. + КПБ п/э 1сп. + подушка 60х60.
        Цена 1500 руб!!!

        seojerry@mail.ru


        Lämna en kommentar