Var är rubrikerna om Kronwalls brist på respekt?


► Sov illa, blev sen morgon, kikade NHL-höjdpunkter, kastade mig över svenska sajter, räknade med rubriker om en huvudtackling, snack av typen:
”SPELARNA MÅSTE BÖRJA VISA MER RESPEKT!”
► Såg inget. Det var ju Niklas Kronwall. 

Rakapuckar.com bild


JAG ÄR RÄTTVISEJUNKIE, det är jobbigt i princip varje dag, och den här förmiddagen var inget undantag.

Vad jag vill ha fram efter att ni själva tittat nedan är inte att Niklas Kronwalls tackling på Anders Lee är så ful, att den ens är regelvidrig, för det är den nog inte.

Men – kan ni ens föreställa er om Jonas Ahnelöv, Christoffer Persson, Jonathan Sigalet eller någon annan tacklat så där i SHL, utnyttjat det faktum att en motståndare stirrat puck?

Kan ni tänka er om någon svensk NHL-spelare tacklats så där av … tja, sak vi säga en viss Tom Wilson i Washington?

Åh. Du. Milde.

Nu? Klockan är 12.10 och jag hittar inget. Kan förstås ha letat dåligt, men inte ser jag några som kritiserar Detroitstjärnan Niklas Kronwall för bristande respekt.

Sådant har en rättvisejunkie svårt med.

Rakapuckar.com bild

Kolla själva.  


Det är många långt större och klokare än jag som länge skrivit om hockeyns gissel, huvudtacklingar och därmed följande hjärnskakningar.

Till exempel har Sanny Lindström gjort en massiv insats för att sporten ska sätta ett kollektivt finger på dess stora problem.

Vi har kommit en bit också, börjat förmå se saken från två håll: inte bara har tacklaren ett ansvar, även puckföraren måste respektera faran – om hockeyn ska behålla elementet fysiskt spel.

Och det vill nog de flesta.

Väldigt mycket av snacket handlar dock om att visa respekt, att inte tackla bara för att man kan, att inte utnyttja att motståndaren har huvudet nere, att inte utnyttja dennes sårbara position.

Häromveckan fick till och med Brynäs Joachim Rohdin positiva rubriker för att han flyttade sig (!) och släppte förbi en Skellefteåspelare.

Jag tog mig för pannan.

På den nivån, alltså.

Utmärkt att respekten tas upp, dock. Man behöver verkligen inte gå all in bara för att man kan, givet dagens fart och skyddens hårdhet skadas i så fall hjärnor på löpande band; det handlar mer om att i sådana lägen stå i vägen, agera hösäck, få stopp utan att sänka.

Rakapuckar.com bild

När någon kliver över den gränsen, tacklar som man gjorde förr, agerar likt Scott Stevens, då reagerar ofta folk i dag,

”MÅSTE VISA RESPEKT där ute på isen.”

Jag har inga problem med det. Däremot:

Säg till mig när ni läst något om Niklas Kronwall.  

***

Samma ämne: HV71:s Christoffer Persson fick fyra matchers avstängning för den här tacklingen.

Siktar han på huvudet (jag kan inte se det av bilderna) är det förstås okej. 

Undrar vad Niklas Kronwall fått …

Rakapuckar.com bild

***

rakapuckar.com är inte en låst sajt, det är fritt fram att provläsa, men den är beroende av att läsarna betalar för sig.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

***

Gillade ni läsningen? Dela gärna på sociala medier. Knappar för detta finns nedan. 

Glöm inte följa rakapuckar.com på Facebook. Och så förstås på Instagram där Mathias Pelkonen levererar fina bilder.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
15 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Smartin, 6 månader sedanSvara

  Hur pressen ställer sig till Nicklas Kronwall beror kanske på att inte lika många svenskar utanför hockeybubblan i allmänhet har koll på eller i synnerhet ser NHL-matcher. Däremot så tycker jag att det är tråkigt att du tar dig för pannan gällande att Joachim Rhodin valde att undvika just precis en sån tackling som syns ovan, då det hade varit alternativet till att "flytta på sig", som du beskriver det. Han lyckades ändå sakta ned Skellefteåspelaren vilket du inte nämner, utan får det att låta som att han gav honom fri gata mot mål. Jag respekterar Joachim Rhodin för att han valde att inte dela ut en tackling som sannolikt hade haft en hjärnskakning som följd på motståndaren.

  • Kommentar avatar
   Gammelwargen , 6 månader sedanSvara

   Kronwalls tackling tar inte primärt mot huvudet, utan mot Lee's axel/bröst.
   Helt ok tackling mao.
   När det gäller Persson så ser det mer ut som en (onödig) påkörning snarare än en avsiktlig huvudtackling.
   Respektlöst? Kronwall - nej, Persson - ja. Värt fyra matcher? Nej.

    Kommentar avatar
    Airikr, 6 månader sedanSvara

    Ser ut som om den tar rakt på näsan. Förintar näsbenet på stackarn.

  • Kommentar avatar
   LG, 6 månader sedanSvara

   Det ser väl ut som en tackling mot huvudet, hela kroppstyngden och stenhårt axelskydd, rakt i fejan.......Jag undrar vad Lauridsen hade gjort om han spelat i samma lag som Lee?

   • Kommentar avatar
    Göran, 6 månader sedanSvara

    Här kommer ju träffen från Kronwall rakt framifrån. Inte som det "brukar vara" i SHL från blindeside, eller att man bara träffar huvudet vilket jag tycker är både korkat och fult. Han träffar iofs huvudet initialt pga att den andre tittar ner. Men jag skulle säga att 95%av kraften går in i kroppen. Ingen "ful" tackling i mina ögon.

    • Kommentar avatar
     Epoe, 6 månader sedanSvara

     NHL har inte samma tacklingsregler heller

     • Kommentar avatar
      Mattias, 6 månader sedanSvara

      Kronwalls tackling helt ok enligt mig men Perssons är helt enkelt jävligt onödig och straffet är rätt.

      • Kommentar avatar
       #18, 6 månader sedanSvara

       Så onödig tackling. Ser ut som han har både tid och plats för en klassisk rövtackling, sådana som jag ser med stigande förtjusning att den sköne Sigalet sätter in oftare och oftare. Gällande Marino, han FÅR INTE träffa huvudet i en sån satsning. Bara får inte. Finns det risk för att han träffar huvudet måste han avstå tacklingen alternativt vara beredd på ett par matchers avstängning.

       • Kommentar avatar
        Daniel B, 6 månader sedanSvara

        kronwalls tackling tar ju i huvudet, men ful vet jag inte om den är. Han kommer framifrån när motståndaren tittar ner. Vet inte hur man bedömer detta. Fick Niklas matchstraff eller hur blev det?

        • Kommentar avatar
         Fredrik Björck , 6 månader sedanSvara

         Jag tycker att Kronvalls tackling är korkad. Han hade fått stopp på Lee genom att mer eller mindre bara ställa sig i vägen. Nu tappar han ju själv balansen och sätter sig själv ur spel. Han borde inte satsat så hårt både av den anledningen samt av respekt för sin motståndare.

         • Kommentar avatar
          Christer, 6 månader sedanSvara

          Tacklingen träffar först huvudet, men det beror ju på att Lee tokstirrar på pucken. Men, med tanke på alla skador borde Kronwall inte satsa så kraftigt som han gör

          • Kommentar avatar
           John, 6 månader sedanSvara

           Kronwall kan skita på sig

           • Kommentar avatar
            Crille, 6 månader sedanSvara

            När jag såg dina fina bilder i nästa tråd så Linda jag inte låta bli att kommentera situationen. Med respekt för ditt fina sätt att förmedla en känsla från matchen valde jag den här tråden att kommentera i.
            Sanny sa på TV-sändningen att Lindström får en klubba i ansiktet. Icke, Shinnamin är nog riktigt sur på #10 efter den fina bröstvärmaren i mittzon tidigare i perioden. Jag tolkar hans agerande nästan som en hämndaktion. Han slänger mer eller mindre Frölundaspelaren i isen i en situation där en närkamp tveksamt är OK. Jag tror att Lindström landar på ” näsan” i fallet.
            Här kan man dra paralleller med Onödiga fula tacklingar. Jag tycker det är märkligt att situationen passerade utan att fler reagerade.

             Kommentar avatar
             Crille, 6 månader sedanSvara

             *Linda = kunde

           • Kommentar avatar
            mike, 6 månader sedanSvara

            När det inte är blindside utan rakt framifrån, så får faktiskt spelare lära sig att hålla upp huvudet. Det går inte att åka och stirra ner på isen/puck och förvänta sig att vara fridlyst för att andra skall visa respekt. Klockren tackling från Kronvall.

            • Kommentar avatar
             Daniel k, 6 månader sedanSvara

             Kollade en Kronwalled compilation på youtube precis, vissa utav hans tacklingar är ju så klockrena och sanslöst bra men många utav dom kändes riktigt läskiga med mycket kontakt med motståndarens huvud, hjälmar som flyger av, spelare som får ledas av isen groggy mm.

             • Kommentar avatar
              Johan, 6 månader sedanSvara

              Ibland verkar vissa döma tacklingen efter namnet på ryggen. Hade t.ex Tom Wilson tacklat Elias Pettersson på samma sätt som Kronwall på Lee hade många svenskar skrikit efter avstängning. Kronwall brukar vara bra på att leverera hårda men rättvisa tacklingar, men det här var ett undantag.


              Lämna en kommentar