Snart kan inte Rönnberg snacka om fler "läxor"


► Roger Rönnberg var tuff i kritiken och snackade ånyo (för vilken gång i ordningen vet jag inte) om en ”läxa” för Frölundas spelare.
► Sådant får mig alltid att rynka på ögonbrynen.
► Dels var det inte så dåligt, dels är det upp till läraren att vara mer pedagogisk om han gång på gång ser brister.

Rakapuckar.com bild

JAG SER ATT många Frölundas supportrar är upprörda, och i så fall är väl tränaren Roger Rönnbergs reaktion efter 1–2 mot Skellefteå (mitt guldtips före säsongen) något att nicka gillande åt.

Rönnberg lät som hans lag gjort bort sig rejält:

– Det var en jämn hockeymatch, det är det bästa jag kan säga. Tyvärr hade vi inte den desperationen, koncentrationen, totala … hur ska jag säga … inställningen för att vinna. Det behövs inte mer när två jämna lag möts, att man slår ner lite på tävlingen, förlorar närkamper, ger bort pucken … vi får för lite tid i anfallszonen.

– Kanske bra att vi inte kommer undan med seger, vi behöver få in ödmjukheten, förståelsen för vilken nivå vi måste upp på för att ta poäng. Det kändes som vi ville hitta en genväg. Hoppas det blir en läxa för oss att lära av. Jag är inte alls nöjd. 

Jag höll inte med. Eller … höll med till viss del, men jag såg inte ett Frölunda så långt ner i dyn.

Visst fanns mer att önska, men herregud … motståndaren var ett bra Skellefteå, ett lag med desperation efter två djurgårdsförluster, och att Frölunda inte riktigt kom upp i samma påslag … visst, i den bästa av världar gör man alltid det, varje kväll, men jag har svårt att se detta lika svart som supportrar och Rönnberg.

Det var inte i närheten lika illa som mot Växjö eller Brynäs, inte alls lika svagt som när det blev straffseger mot Mora, fortfarande fanns förståelse för att man måste spela närkampsspel, för att man måste spela enkelt vid behov. 

Så, jag tycker inte att Frölunda tappade sin struktur, sin identitet, och supportrar behöver verkligen inte tappa all framtidstro bara för detta.

Rakapuckar.com bild

Det vore att ignorera Skellefteås styrka.

Och det är fånigt.

Däremot är jag lite förbryllad, det blir jag alltid när tränare så kraftigt kritiserar sina lag för att inställningen brister, för att ödmjukheten gör det, för att desperation saknas.

Det är även en tränares ansvar att sådant fungerar.

Och om nu Rönnberg tyckte så mycket brast, varför gjorde han inte om mer i kedjorna, varför använde han inte alla vapen för att från båset tända en gnista?

– Jag tycker inte vi kommit dit där man (spelarna) som grupp hjälper varandra varje kväll att vara obekväma att möta, Två gånger i veckan, om jag ska generalisera, men vi vill komma till tre. Men för ett tag sedan var det en en gång i veckan. Spelarna behöver pusha varandra, rycka tag i gubben som är låg, sa Rönnberg.

Jag är helt med på att gruppen, spelarna, har ett ansvar.

Men det har tränaren också.

Och när man gång på gång snackar om läxor att lära, jag tycker alltid sådant är oroväckande.

Mer så än den spelmässiga insatsen den här kvällen.

Visst, det är trubbigt framåt ibland, och kvällar när Ryan Lasch inte alls är på topp märks det.

Men herregud, det var puckar som studsade nästan på mållinjen, supermålisen Joni Ortio fick slita och vara mästerlig, inte minst när Sebastian Stålberg frestade, så … nä, så jäkla uselt var det inte.

Inte tillräckligt bra för att besegra Skellefteå, men kom igen – det var inte Troja Ljungby (förlåt, Oscar Fantenberg) som var här.

Frölunda är fortsatt på rätt spår, det tyckte jag var viktigast. Sedan är det fortfarande så att det tvivelsutan finns brister, Matt Donovan kämpar för att hitta rätt, det verkar ha satt ner John Nybergs självförtroende, och vi väntar fortfarande på att Lias Andersson ska presentera sig.

Kanske mot sitt gamla lag HV71 på lördag?

Jag ser Frölunda modell 17/18 som ett lag som kommer få strida in i det sista för att ta en topp 6-plats.

Möjligen är det för att jag sett att SHL är mycket jämnare än jag trodde som jag inte är lika kritisk till att Frölunda förlorar en match mot Skellefteå.

***

 

Sebastian Stålberg (bilden) är en kraftig plusvariant i Frölunda just nu, formpil upp, och delvis gav han Roger Rönnberg rätt:

– Jag tycker ändå vi gör en relativt bra insats, men det krävs mer för att vinna. Så små marginaler, har vi inte alla 100 procent på tårna, då förlorar man med uddamålet.

Stålberg var inte lika negativ som Rönnberg, sa:

– Jag håller med, inte alls lika dåligt (som det har varit ibland), vi har ändå hittat en bas på något sätt, då är vi med i varje match och har chans att vinna, som i dag. Det är en tajt match, men vi faller ur ramarna ibland, måste hitta ett sätt att hålla hela vägen.

Det är dipparna som skadar Frölunda, enligt Stålberg, att inte alla spelare jobbar fullt ut i varje situation:

– Vårt spelsystem är känsligt, om en gubbe inte lägger ner 100 procent i jobbet, om vi släpper trycket … det gäller att fem man gör det hela tiden, att vi ligger i strukturen, att alla ”chippar in.” Vi blandar och ger för mycket.

Själv var han nära att bli målskytt, Stålberg, hans kedja med Simon Hjalmarsson och (efter ett tag) Jesper Emanuelsson hade en jättechans och ett antal bra lägen.

Mer skilde inte. Jag tror det är viktigt att minnas det.

Däremot har ju Frölunda inte Skellefteås spets, som kedjan med Joakim Lindström, Oscar Möller och Pär Lindholm.

– Seriens i särklass bäste, sa Stålberg om OS-spelaren (förutsätter jag) Lindström.

Rakapuckar.com bild

Frölunda har byggt sitt lag annorlunda, om det inte räcker tillräckligt långt kommer klubben få rättmätig kritik.

Men att 1–2 mot ett bra Skellefteå skulle målas med så svarta färger, det förvånade mig.

Det är ju inte som om det här laget spelat gyllene hockey tidigare i höst …

***

Den som vill kan åka skridskor med Frölundas spelare i morgon fredag, 12.30 i Scandinavium.

 

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
19 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Per , 1 år sedanSvara

  Varför envisas Rönnberg med att spela Max Friberg i pp??

  • Kommentar avatar
   DD, 1 år sedanSvara

   Nä, så dåligt var det absolut inte som vissa vill få det till. Lätt att glömma att SAIK är en förmodad guldkandidat med spelare (Lindström, Möller) m.fl. som normalt håller till i bättre ligor.

   Lite osynkat och lite tamt i en del närkamper men långt ifrån den sämsta insatsen i år.

   Tycker faktiskt inte det är backsidan som är problemet utan snarare att det behövs en bra center, vilket det skall komma och en Lehkonen/Wellman typ men dessa växer såklart inte på träd.

   Det är sju lag inom fem poäng och det kan svänga snabbt efter ett par segrar, både i tabell, självförtroende och formkurva.

   Självklart förväntar man sig mer av spelare som Andersson, Westerholm, Friberg och Grundström. Dock får man ha i åtanke att det här är spelare som aldrig har dominerat på SHL nivå tidigare så det gäller också att ha rimliga förväntningar.

   Skönt att se Joel teka igen. Det är viktigt. PP spelet måste det filas på, framförallt ingångarna.

   • Kommentar avatar
    Håkan Nyborg, 1 år sedanSvara

    Måste ju faktiskt säga att Donovan inte håller måttet i år heller, fick ju ett år till men har inte höjt sig
    Och varför kan Rönnberg inte hitta en annan back i pp 2?

    • Kommentar avatar
     Matte , 1 år sedanSvara

     HL - håller fortfarande inte med. Skellefteå körde då och då över Frölunda och tack vare JM, så kom Frölunda väl ut. Ett Skellefteå har åkt på stryk mot Djurgården två gånger och låg på samma poäng som Frölunda innan matchen. Båda lagen är tyvärr inte i topp av SHL. Sen kan man försöka övertyga varandra om att dessa lag är bra, men enligt resultaten så långt, är dessa två mitten lag med känning mot botten.
     När man hade svårt mot Mora så motiverades det av att spelans inte hade samma skärpa som mot Skellefteå.
     Fakta är att man har Örebro Mora Karlskrona Brynäs och Rögle bakom sig. Jag iallafall tycker inte alls det motsvarar förväntningar eller krav som Frölunda skall hantera, men jag kanske har tokfel?

     • Kommentar avatar
      Danne, 1 år sedanSvara

      Nja, som ledare och spelare blir man förblindad av sin egna förträfflighet och ser inte saker utifrån, i ett ”neutralt” perspektiv.
      Ärligt talat så var det en enorm skillnad i hur lagen uppträdde, i passningsspelet, skridskoåkningen, det fysiska och även farten.
      Ser man till resultatet så ser det inte illa ut, heller inte det att vf vaskade fram någon ytterligare målchans. Men kom igen! Saik borde haft 1-0 redan efter 15 sek! Sen flertalet ytterligare chanser som Matsson stoppade.
      Att säga att resultatet är godkänt mot ett förmodat ”topplag”. Är inte det att förminska sig själva lite? Ser dom sig inte som ett sådant i år? Sett till dagens insats så håller jag med, dom mötte ett topplag, medans vf själva, på sin höjd, får slåss om 5-6 platsen.
      Lasch gör inte ett skit på isen, förutom att leverera poäng till laget. Är det verkligen det vi skall förlita oss på denna säsong? Kommer inte hålla. Kom ihåg var ni läste det först.

       Kommentar avatar
       Matte , 1 år sedanSvara

       Hä finns två villfarelser som jag tycker HL skall med fakta ta bort. Ett - Skellefteå är inget topplag. FBK är det och dem har Frölunda förlorat mot i enda mötet. Växjö är ett annat och de har Frölunda förlorat två gånger mot. Djurgården är ett tredje och de har inte Frölunda mött än. Detsamma gäller nr 4 som är Malmö. Frölunda har än inte haft chansen att förlora mot dessa - än. Villfarelse nr nivå är att säga att tabellen är jämn. Så är icke fallet, FBK och Växjö är helt dominanta gott följda av Djurgården och Malmö. Lurar Er inte med fakta fel.

     • Kommentar avatar
      julius, 1 år sedanSvara

      Tyvärr tror jag att dagens Frölunda gjorde en bra match! Jag har svårt att se vår målbild i år, det känns som man förväntat sig att för många av halvhyfsade spelare från förra året skulle eller skall lyfta sig och bli stjärnor men nu är 1/3 spelat och kanske skall man tänka om taktiskt och disponera spelet mer efter materialet och inte försöka att spela ett spel som vi inte har material för.Varje match kommer den ena eller andra anledningen upp varför vi förlorar, om laget och RR vet och ser detta så måste ju något annat saknas? Laget är inte på långa vägar så välbyggt som tidigare det saknas för många verktyg det känns som att om du spelat JVM med RR så är du given i laget oavsett om du platsat eller ej på andra platser. Jag har varit och är positiv till RR men att lyssna varje gång på saknad ödmjukhet mm börjar bli tröttsamt, om truppen är för tunn att bänka spelare som inte underkastar sig speliden så är det allvarligt. Tittar man på Frölunda just nu så har vi inte 1 kedja som kan kalla sig för en topline och det är längesedan detta hände. Det finns ljusglimtar i laget men dom blir färre och det känns inte som tidigare år då spelarna har lyft under RR i år känns snarare tvärt om. Nu måste vi knyta näven och ge precis allt visa att det vi vill det här och visa stolthet att bära tröjan!

      • Kommentar avatar
       anders Olsson, 1 år sedanSvara

       Jo håller med, det ser bättre ut än när det var som sämst, men målskyttar saknas rejält, man hade hoppats mer på friberg, Lias, Lasch Ehn, med mera, Känns som Grundström , Victor Olofsson är dom ända som känns som möjliga målgörare. MRO , Hjalmarsson, Dahlin har spelat kanonbra. Borde man inte testa lite nya kedjor?

       • Kommentar avatar
        Johan Carlander, 1 år sedanSvara

        Är det någon som borde ta med sig en läxa efter kvällens match så är det Roger själv, och den läxan är att PP1 har fått mer än nog med tid nu! Det är dags att börja med PP2, alternativt bygga om. Går på tok för långsamt och dålig skärpa i passningarna.

        Sen får jag nog hålla med visss andra här, utan Mattssons excellenta insats mellan stolparna så hade inte detta varit en jämn tillställning. Ortio var så klart bra han med men jag tycker ändå att SAIK var snabbare, säkrare och mer påslaget än vad FHC var, och man har som det redan påpekats mer spets!

        Det är för få som hotar i Frölunda nu, utöver ombyggt PP behövs det mer träning på avslut, både på kvalitén som på att ö.h.t. ta dem!

        • Kommentar avatar
         Benny S, 1 år sedanSvara

         Faan, saknar enkelt spel där ALLA vet var de andra är.
         Framförallt i försvarszon.
         Där ÄR vi inte bra!
         Vansinnigt många felpassningar och ostrukturerat i anfallszon.
         Visst, bra kämpat, men mycket var rent ut sagt dåligt.
         Sen, som avslutning så kan man prata om små marginaler vid missade mål, men oftast får man de mål man förtjänar.
         Över tid, alltså.

         • Kommentar avatar
          Andreas, 1 år sedanSvara


           Tycker ofta det handlar om att hitta syndabockar i lagidrott. Lite att man vinner som ett lag men när det förloras så ska nån ofta pekas ut.
          Jag tror helt enkelt att Frölunda inte är bättre i år. Utan att måla upp massa krisrubriker etc...
          Men Rönnberg å co är ju liksom inte några dåliga tränare, de är för den sakens skull heller inga trollkarlar. En kedja är aldrig starkare än den svagaste länken, och ju fler svaga länkar desto svagare blir kedjan.
           Låt säga att den här truppen får vara lite mer intakt till nästa säsong, (ni vet det där med långsiktigt tänk, kontinuitet och utveckling av spelare ...)att man hittar ersättare för Lias och Sean (?) och en back som tar vid där Lauridsen slutade (håller han som en av de viktigaste/bästa värvningar sen...way back) och att man bygger på truppen några kilon. Plus att Lasch/Lundqvist hittar nya vägar att göra mål på i SHL matcherna...Då kanske vi kan börja snacka.

          Almqvist, Westerholms, Olofsson, Friberg och Nösterbö är inga dåliga hockeyspelare men dom ska fylla hål efter spelare och kulturbärare som Niklas Lasu, Henrik Tömmernäs, Johan Sundström, Robin Figren, Patrik Carlsson (vill egentligen ha med Christofer Persson här med). Där ser iallafall jag vilken vågskål som väger över.
          Det är en fröjd att se Rasmus Dahlin spela men om det är en 17 åring som tillsammans med en för tillfället formstark målvakt som ska dela på superlativen efter varje match så tänker jag att ett SM guld får nog vänta tills laget hittat laget.
          Jag tror inte Rönnberg lägger fel pussel, men han behöver nog fila mer på bitarna än tidigare säsonger...
          Tack

          • Kommentar avatar
           Anna Agdestein , 1 år sedanSvara

           Jag tycker inte heller att det var en genomusel prestation, men naturligtvis reagerar vi... De kan ju bättre än så här? Hade varit skillnad om det här var en engångsföreteelse, men återigen höra om ”läxor som inte är gjorda” inte ”följer spelidén till 100%” är jäkligt frustrerande för en supporter... För att inte tala om Rönnbergs sena timeout, herregud... :(

           • Kommentar avatar
            Roger Frantzen , 1 år sedanSvara

            Att en förlust mot Skellefteå med uddamålet skulle vara en katastrof ja tjenare

            • Kommentar avatar
             Sven, 1 år sedanSvara

             Saknar helt hårdhet framför mål. Saik brottade ner, slashade, crosscheckade framför egen målvakt utan att åka ut. Vf petar med klubban som om den var att trollspö. Man måste utnyttja att domarna tolererar mer nu.
             Och det är dags att skapa en förstakedja som kan göra mål och sprida lugn till övriga.
             Och man måste omedelbart in med två nya ledande offensiva spelare istället för Sean och Westerholm.
             Och det håller såklart inte att Donovan ger bort målchanser varje match. Bänka.

             • Kommentar avatar
              Anders, 1 år sedanSvara

              Egentligen inte ett dugg förvånad. Vi är inte bättre än så här för tillfället. Vi har backar som inte håller måttet när de får lite press på sig. Går bort sig konstant i försvarsspelet. Den som säger att Almqvist ska vara en ersättare till Tömmernes måste ju vara totalt blind o okunnig i hockey. Killen är inte i närheten av Tömmernes. Bra scouting där. Vi har inga målskyttar som gör de enkla målen. Vi passar runt, runt o när väl läget kommer så missar vi mål eller skjuter mitt på Mv. Vi gör alla Mv till världsmålvakter..
              Vi har ett pp som inte funkar pga att vi är sönderlästa o att Lasch är totalt under isen. Frågan är varför en sån som Friberg får chans efter chans?? Fan min mormor är effektivare än han!! Stålberg? Jag älskar hans kämpaglöd men att tro att han kommer bli en målskytt är ju bara pinsamt. Killen gör max 5-7 mål/säsong. En gedigen hockeykrigare men ingen matchvinnare.
              En toppning med Joel, Lasch, Friberg mm skrämmer ingen i nuläget

              Jag menar utan Mattsson förlorar vi kvällens match med 4,5 mål.

              Hela laget är så felbyggt. En övertro på något som redan förra säsongen hackade rejält efter jul och i slutspelet..
              Nej vi får nog räkna med en säsong runt 7-10 plats för bättre än så är inte det här laget.

              • Kommentar avatar
               Henrik Leman, 1 år sedanSvara

               Som jag skrev i andra texten, jag svarar på frågor, det är mitt jobb, ett nöje – men jag gör det den här gången bara i "morning mailbag"; den texten ligger ute nu. Kul att ni har åsikter!

               • Kommentar avatar
                mike, 1 år sedanSvara

                Det är illavarslande och rätt talande varför det ser ut som det gör när spelare talar om en ändå rätt bra match.

                • Kommentar avatar
                 Jakers , 1 år sedanSvara

                 Hej Henrik! Kul att du är igång igen.
                 Vi syns säkert på nästa träning. Du vet vem jag är ;)

                 • Kommentar avatar
                  Jock, 1 år sedanSvara

                  Håller med i nästan vartenda ord du skriver. Kunde inte förstå att Rönnberg såg så mörkt på insattsen. Nästan så jag börjar tro att en förlust mot Robertsson svider i hans eget ego för hårt.
                  Ortio är en oerhört bra målvakt när han spelar på den nivån han gjorde igår. Och när han dessutom har studsarna med sig så som igår så är det inte lätt att göra mål alls.
                  En förlust är aldrig rolig, men jag tycker att denna matchen visade att frölunda är på rätt väg. Även när vi förlorade så satt mycket av spelet där det skulle. Hade vi fått hål på Ortio innan dem fick 0-1 så tror jag vi hade vunnit denna matchen. Du vet dem där klassiska marginalerna...

                  • Kommentar avatar
                   Richard, 1 år sedanSvara

                   Vi har bättre struktur på försvarsspelet nu. Offensivet kan utvecklas. Nästan alla lag spelar som SAIK o oss idag, vilket gör lika lättlästa som andra lag. Den stora frågan är varför vi inte rör runt i kedjor, när vi kör fast!?
                   Som sagt vårt försvarspel har sett bättre ut senaste matcherna. Hoppas det håller i sig och ha tålamod med offensiven


                   Lämna en kommentar