Ännu en måndag – vad vill ni prata om i dag?


► Måndag – då vet ni vad som gäller. Morning Mailbag
► Ni frågar, har åsikter, tycker till.
► Jag svarar. I den mån jag kan …
► Välkomna till ännu en hockeyvecka.

Rakapuckar.com bild


HELT UPP TILL er vad ni vill prata om, givetvis. Men för den som gjorde annat på söndagskvällen, låt mig först tipsa om mitt lilla besök i Kungsbacka.

Jag såg Hanhals Kings vinna igen.

Jag såg Arvid Söderblom storspela igen.

Det var en riktig trevlig söndag, tyckte jag, och det faktum att Hanhals Kings hade en man som lirade elorgel gjorde ju allt ett snäpp bättre.

Tveksamt om han kunde gjort om detta, dock …

Skämt åsido, skön hockeystämning skapas alltid av elorgel, men det var tråkigt att se så få (333) kungsbackabor på plats.

Tio i rad utan förlust. Nio segrar. I går 3–1 på serieledaren Vimmerby.

Dessutom en härlig, energifylld hockey.

Jag åker gärna till Kungsbacka igen. Bara som ett tips till er på närmare håll. Inte att jag vill dit, alltså – men att laget är värt ett spontanbesök.

Nå, en publik har naturligtvis aldrig fel, finns det inte större intresse så finns det inte, men …. jag blev lite förvånad.

Pratade med sportchefen Björn Erlandsson som berättade om långt större publiksiffror när klubben gick upp från division II. Kanske, funderar jag, tar det lite tid, kanske krävs spel i allettan, kanske krävs en mer realistisk dröm om allsvenskan för att folket ska ställa upp?

Rakapuckar.com bild

Kul om Hanhals Kings redan i år kunde fixa allettan, bra för regionens hockey med ett topplag i division I, värdefullt för Frölunda som kan sätta duktiga juniorer där – något som självfallet även hjälper Hanhals Kings.

Bortsett från säsongslånen Arvid Södeblom och Pontus Andreasson är det ju en rätt strid ström av unga frölundaiter som får/fått vuxenerfarenhet med Hanhals Kings i höst.

Kungsbackakillarna Jonatan Lundin Andersson och Eric Engstrand spelade på lördagen J20-hockey med Frölunda, på söndagen division I-dito med Hanhals Kings (som skadedrabbat gick på elva forwards).

Båda gjorde ett utmärkt jobb, dessutom. Lundin Andersson hetast i början när han petade in en puck, Engstrand växte allt mer med hårt jobb, fysiskt och klokt spel samt en hel del box play.

Jesper Emanuelsson och Arvid Caderoth är två andra Frölundajuniorer som medverkat, som säkert lär göra det igen, och så här:

Klart att allsvensk hockey om tre, fyra, fem år hade varit något att se fram emot i Kungsbacka.

Men då måste intresset öka, först från folk, sedan från näringsliv.

Stort steg sportsligt, ekonomiskt, organisatoriskt.

Ett stabilt, bra topplag i division I är långt ifrån fy skam, att Frölunda och Hanhals Kings börjat samarbeta här känns verkligen som en vinst för båda föreningarna.

Rakapuckar.com bild

En given sådan för Hanhals Kings där spelare som Söderblom och Andreasson redan bär.

Även för Frölunda, givetvis. Alla juniorer är inte Rasmus Dahlin, Filip Westerlund eller Samuel Fagemo, går rakt in i SHL och är bra. En del behöver mer tid. För att kanske bli lika bra, fast senare? Då är ett bra division I-lag på pendeltågsavstånd viktigt.

Nå, ska vi stanna där i dag? Ni behöver inte ha en enda åsikt om ämnet ovan, jag bara skrev av mig lite …

Frölunda–Lugano i morgon tisdag, spelare som behöver lyfta, formationer, målvaktsval – ni har säkert en del tankar, eller hur?

Välkomna att ge uttryck för dem här. Morning Mailbag – er dag i veckan …

Rakapuckar.com bild

Ni läste väl om Rasmus Dahlin i går? Jag skrev så här, annars.

***

rakapuckar.com är inte en låst sajt, det är fritt fram att provläsa, men den är beroende av att läsarna betalar för sig.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

***

Gillade ni läsningen? Dela gärna på sociala medier. Knappar för detta finns nedan. 

Glöm inte följa rakapuckar.com på Facebook. Och så förstås på Instagram där Mathias Pelkonen levererar fina bilder.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
14 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 1 år sedanSvara

  Jag har funderingar om CHL, match i morgon… Det står 1-1 i matchen och om Frölunda vinner går de vidare till kvartsfinal… Den här matchen behandlas som ”vanligt” om fortsatt oavgjort vid slut? Och i en eventuell kvartsfinal möter Frölunda Tappara eller Kometa Brno?
  Vet du vad som avgör vilket lag som startar hemma? Total poäng? Placering i grundspelet? Målskillnad? Eller allt det?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Jag är osäker, det står så här på CHL:s sida: "Game scheduling for home and away game depending on Arena availability, Broadcasting obligations, National League." Alltså – annat är rent sportsligt kan nog avgöra. I finalen är det ju givet, hemmamatch för laget som gått bäst i turneringen, vunnit mest, tagit flest poäng totalt, men kvart och semi ... hm, osäkrare.

   Kommentar avatar
   Anna Agdestein , 1 år sedanSvara

   Hm, inte så enkelt alltså?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Jag medger min okunnighet här. Brukar inte Robertino H veta allt? :)

   Kommentar avatar
   Robertino Hökklo , 1 år sedanSvara

   Det é totala poängen som avgör den som får hemmaplansfördel i kvartsfinal. Då räknar man vunna och oavgjorda matcher också. Så Frölunda har just nu 14 poäng. Vi kommer säkerligen få möta Brno då de vann sin första match med 5-1. Men 60 minuter kvar + eventuell förlängning. I och med att Brno inte har så många poäng börjar vi borta 4 eller 5 december. 11 december hemma. Dock som Leman sa, om något lags arena é upptagen kan man behöva byta speldag. Såsom Malmö och Bern fick göra nu i åttondelsfinalen.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Fast nu läste jag CHL:s utskick i mejlen, där står att enbart ("solely") arenamöjlighet och TV avgör hemma/borta i QF och SF. Hm. Får kolla under dagen.

   Kommentar avatar
   Anna Agdestein, 1 år sedanSvara

   Tack!

   Kommentar avatar
   Robertino Hökklo, 1 år sedanSvara

   Borde rimligtvis fortfarande vara sportsliga grunder som avgör väl? Har de ändrat på det då é det dåligt gjort.

 • Kommentar avatar
  Kristoffer//KdeV , 1 år sedanSvara

  Om mm tittar på Frölundas backar iår så skiljer sig spelstilen ganska markant från tidigare år under Rönnbergs ledning. Är det Näslund som har påverkat värvningar eller är det Rönnberg som tänkt om? Tidigare värvade man mindre rörliga backar , iår så är det mer Rahimi typer?!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Här var det ju en slutsats man drog efter förra säsongen, att det fanns ett behov av att få in mer muskler, därav inte samma spelskicklighet nu. Det kan man ha åsikter om, men så är det. Inte så att Näslund kommit in och förändrat något av egen kraft, ett "sportsbeslut", så att säga.

 • Kommentar avatar
  Molly, 1 år sedanSvara

  Arvid Söderblom redo för Frölunda nästa säsong.Hur är det med våra målvakter o kontrakt
  Henke o Arvid nästa äsong

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Henke? Som i Lundqvist? Det blir nog svårt .... haha. Kontrakt med NY Rangers till 2021. :) Arvid är lovande, men tveksamt om han är redo redan nästan säsong, det skriver jag helt utan att verka kritisk, men för målvakter tar det ofta lite längre tid än för utespelare. Både Mattsson och Gustafsson har utgående, förresten.

 • Kommentar avatar
  Per, 1 år sedanSvara

  Vore allt annat än bra om HA utvecklas till att bli en farmarliga till SHL.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Japp. Det argumentet har jag full förståelse för. Färre lån i vinter ett fullt förståeligt allsvenskt krav, därför.

 • Kommentar avatar
  Bengan, 1 år sedanSvara

  Vi får hoppas att det blir lite utdelning mot Lugano så matchen blir avgjord tidigt, blir lite lurigt annars, Lugano är inget dåligt lag. Hoppas även Rhett tar några steg (eller skär) i rätt riktning, kan behövas för helgens B2B mot FBK. Hoppas Fagemo får fortsatt chans med Joel och Lasch, finns alla förutsättningar för att de skall bli en giftig kedja. Blir nog JG i målet till att börja med, tills det kommer en miss (hoppas den är långt borta). Det är roligt att kolla hockey i lite lägre divisioner, mkt underhållande och helt ok hockey.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Lugano kan bli riktigt lurigt, speciellt om de får tillbaka lite folk. Tuff match för Frölunda, tuffare än många tror ... tror jag. Rhetts eventuella framsteg blir mycket intressanta att se, och jag delar din åsikt: har man nu börjat satsa på Fagemo i Joels kedja – fortsätt så ett tag.

 • Kommentar avatar
  Nolte, 1 år sedanSvara

  Inte så mycket frågor idag, utan mer konstaterande kanske. Det va lite småskönt att Frölunda inte spelade I helgen så man kunde titta på andra matcher med neutrala ögon, blir lite annan upplevelse kan jag tycka. Lättare att se det bra andra lag istället för det mindre bra Frölunda gör. Tänker främst på Färjestad-Växjö där Växjö körde över FBK totalt i andra perioden, för att sedan bli överkörda av FBK i 3e och sen förlora i sudden. En sån här match sitter man inte och analyserar på samma vis vad som görs fel från ena laget för att det ska bli så utan mer imponeras av respektive lag när dom har sina bra perioder. Samtidigt konstaterar man en del märkliga domslut, men lägger inte så mycket mer vikt på det. Man skrattar lite när Pennenborn givetvis vill ha ett matchstraff med sig för "samma" incident som Ryno, fast man med neutrala ögon kan se att det inte va i närheten av samma situationer. Kort och gott ganska trevligt att titta med neutrala ögon även om man saknar adrenalinpåslaget lite.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Då vet du hur jag har det när jag ser på hockey. ;) Fast – här är det ju adrenalinpåslag jämt, hur ska jag vinkla, vad ska jag ta upp, hur ska jag formulera mig så att folk läser? Och så vidare ...

   Kommentar avatar
   Anna Agdestein , 1 år sedanSvara

   Äsch, du är väl alltid läsvärd!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Alla delar inte den åsikten ...

   Kommentar avatar
   Mats Emanuelsson, 1 år sedanSvara

   Leman, har du tidigare i livet varit Frölundasupporter? Om ja, hur bar du dig åt för att inte vara det när du blev journalist och började bevaka och skriva om Frölunda? Jag undrar för det vore bra för min hälsa om jag kunde sluta vara genuin supporter till IFK Göteborg...;)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Som tonåring var jag ju det, höll på Blåvitt också, och Öis när de gick bra med Polletten & Co ... Men när jag började jobba som journalist vid 20 års ålder, då släppte sådant där av sig självt, det funkar inte att hålla på lag då, det blir (och är ju) ett yrke, det är fokus på helt andra saker. Som att skriva, berätta för och informera de som ÄR supportrar.

 • Kommentar avatar
  #18, 1 år sedanSvara

  Har, som boende i Stockholm, njutit och sugit på segern mot Djurgården senast hela helgen. En liten fundering bara - matchen mot DIF tyckte jag så väl var ett uttrycksfullt inlägg i debatten om huruvida vi skall behålla våra rinkdimensioner eller byta till de mindre rinkarna man har i NHL. Så tätt, så snabba omställningar som vi såg i torsdags upplevde jag krympte isen något kollossalt. Hade vi haft ännu mindre rinkar med dessa fysfenomen som spelar i SHL är jag övertygad om att spelkvaliteten skulle sjunka drastiskt. Redan i torsdags hamnade spelarna, både i Frölunda och i DIF allt som oftast i tidsnöd med flippriga passningar och misstag som resultat. Likaså tycker jag att de senaste årens matcher mellan SAIK och Frölunda också har lyckats krympa rinkstorleken genom att spelarna har sån fart. Jag menar att mindre rinkar riskerar att göra spelet än mer grötigt och kampbetonat, mindre elegant, precist och spelbetonat. Vad är inställningen här inne på rakapuckar?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Jag släpper den frågeställningen till läsarna så länge ... Är själv kluven i frågan. Låt mig återkomma.

   Kommentar avatar
   Per , 1 år sedanSvara

   Instämmer. Små rinkar kräver mycket bra hockeyspelare. God teknik, spelsinne och precisa pass. Funkar därför i NHL men skulle inte göra det i SHL.

 • Kommentar avatar
  Lars, 1 år sedanSvara

  Varför Ekbom fick kliva av igår

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Kollar på det i dag. Var inte där i går, valde Kungsbacka istället.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Han är med nu, Viktor.

 • Kommentar avatar
  Lövet, 1 år sedanSvara

  Två som måste lyfta framåt är ju Tim som har 0,1 p/match (0,3 förra säsongen) samt Rhett (0,5 mot 0,8 förra säsongen). Min känsla är att Tim riskerar att hamna utanför laget när Mustonen är tillbaka?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Klart båda behöver upp. Tveklöst. Just Tim är inrressant, han har sååå mkt, ett misslyckande om han inte kan användas bättre, få ut mer.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   *har såå mkt i sig *intressant (sorry, skakig buss)

   Kommentar avatar
   Per, 1 år sedanSvara

   Jag tycker Tim saknar väldigt mycket. Hans spelsinne är ju direkt svagt. Som han ju inte lider av på juniornivå då det funkar oftare att bara tuta och köra där. Efter att ha sett Tim i ett antal matcher nu är jag förvånad över att man tagit hit honom och jag undrar om han har det dom krävs för att bli SHL-spelare. Saik trodde ju bevisligen inte på honom och jag förstår saik att d släppte honom och jag förstår Tim som ville lämna saik.

   Kommentar avatar
   Lövet, 1 år sedanSvara

   Kan bara hålla med. Frågan är om han inte skulle må bra att växa ut mot enklare motstånd, kliva ner en division eller ta plats i ett "sämre" SHL-lag.

   Kommentar avatar
   Per, 1 år sedanSvara

   Han behöver grunderna. Hur han ska åka vid uppspel, spel vid linjerna, när man ska släppa pucken osv. Han kör ju helt sitt eget race vilket sätter andra på pottkanten och hela spelet blir haltande. Måste vara riktigt svårt att spela med honom.

 • Kommentar avatar
  Magnus , 1 år sedanSvara

  Jag är nyfiken Leman, vilken hockeyspelare som du helst av allt skulle vilja intervjua, om du fått en timme till förfogande. Han kan ha lagt av eller är aktiv nu. Du bestämmer! :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Willie O'Ree.

   Kommentar avatar
   Niklas, 1 år sedanSvara

   Ja oj vad den mannen måste ha upplevt...

 • Kommentar avatar
  Svante, 1 år sedanSvara

  Är väl knappt några biljetter sålda till morgondagens match. Varför tar man 200 kronor för en ståplatsbiljett? Ofattbart att man inte vill fylla arenan

   Kommentar avatar
   Per, 1 år sedanSvara

   Antar oxå matchen sänds i en kanal ytterst få har.

   Kommentar avatar
   tobias, 1 år sedanSvara

   SVT 2

   Kommentar avatar
   Christoffer, 1 år sedanSvara

   SVT har rättigheterna till Frölunda matcher, så dom flesta kan nog se den.

   Kommentar avatar
   Svante, 1 år sedanSvara

   När man har förutsättningarna med att svt sänder och att intresset för matchen är skralt, varför inte köra 2 för 1 som ett exempel

   Kommentar avatar
   Manne , 1 år sedanSvara

   Sånt gör inte Frölunda, de vill dra ur åskådarna så mycket pengar det bara går. Varför fylla hallen liksom, det är väl dumt. Eller i alla fall få mer folk dit. Märkligt!

   Kommentar avatar
   Per, 1 år sedanSvara

   Flera matcher har ju gått i viasat. Kul dock attman kan se denna match!

 • Kommentar avatar
  Mtas H, 1 år sedanSvara

  Du har väl läst Sanny L:s blogg antar jag ?
  Ett par roliga Frölunda saker: Veckans lag / Godispåse / Sätta sig PÅ en skridsko.
  Måndags quiz passar mig. Dyker upp om inget osannolikt strul dyker upp.
  PS. Vilken öl dricker du ? Så fixar jag lite sposoring.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Nix, inte hunnit läsa Sanny än? Haft så mycket annat. Kanske kan ta det på vagnen hem nu ... Öl? Mja, jag dricker inte när jag jobbar. Men tack så mycket för tanken! :) Glöm inte anmäla dig på mejlen sedan.

 • Kommentar avatar
  Mats H., 1 år sedanSvara

  OK.

  • Kommentar avatar
   Rinken, 1 år sedanSvara

   Vad tänker du om backsituationen nu när alla är tillbaka? Vem blir utlånad? Någon som rent av dumpas till annat lag (i stil med Engsund)? Vem sitter i så fall löst?
   Varför inte köra quiz i samband med bortamatch så kan man se matchen på John Scotts, lite quiz i pausen kanske lite mellansnack av dig?


   Lämna en kommentar