Calle om Buffalokompisen Housley: "Bra för Rasmus"


► Buffalo Sabres har förstatjing på att välja Rasmus Dahlin, det såg ni ju, det blev klart i natt.
► Därmed gamle storbacken Phil Housley som coach.
► Få svenskar kan honom bättre än Calle Johansson:
► – Vi är goda vänner. Han är jättebra för Rasmus.
► Samtidigt vill Calle tona ner förväntningarna på den 18-årige svensken. Läs mer om varför.

Rakapuckar.com bild

Phil Housley, bra coach för Rasmus Dahlin, menar Calle Johansson. 


BUFFALO SABRES VANN alltså draftlotteriet i natt, får därmed chansen att välja först i sommar, och ni vet läget – det ska till en trejd utöver det vanliga för att Sabres inte ska hugga Rasmus Dahlin vid draften i Dallas.

För resonemangets skull:

Sabres väljer Dahlin. Punkt.

Då får den 18-årige svensken Phil Housley, 54, som tränare – och det är nog en fördel, tror jag. Calle Johansson, som spelade med amerikanen i just Buffalo Sabres i slutet av 80-talet, håller med och poängterar:

– Han (Housley) var ren talang, han var lite Dahlin, faktiskt. Eller … ganska mycket Dahlin om jag sa vara ärlig.

Calle Johansson, 51, lämnade Buffalo för Washington efter bara en och en halv säsong men har hållit kontakten med Housley:

– Ja, för fan, vi är goda vänner. Inte så att vi ringer varandra ofta, men visst hörs vi av.

Calles bild av Housley, som före tiden som huvudcoach i Buffalo gjorde ett imponerande jobb med backarna i Nashville Predators:

– De gillar honom – för att han är mänsklig. Det är inte bara hockey med honom, han vet att killarna måste ha roligt, annars presterar de inte. 

Phil Housley – från St. Paul, Minnesota, är en av de främsta NHL-backarna i historien, inte minst var han offensivt enormt skicklig.

## Draftad i första rundan (nummer 6) 1982.

## Gjorde 1495 NHL-matcher, noterade 1232 poäng. 

## Invald i Hall of Fame.

Rakapuckar.com bild

För 18-årige Rasmus Dahlin, hockeyvärldens mest hajpade talang, är det här en fördel, menar Calle:

– Jag tror det är jättebra för Rasmus. Först – Housley vet hur det är att vara ung och duktig, han var ju en supertalang när han kom in i ligan, det gick nästan så lätt för honom att han inte behövde vara … jag ska inte säga att han inte var seriös, men du förstår vad jag menar. Sedan – att han spelade på samma sätt som Rasmus, det betyder att han kan lära honom en hel del. Rasmus kan mycket redan, men det finns förstås mycket kvar, och och det kan Housley lära ut.

Buffalo Sabres har kämpat ett tag nu för att ta sig upp ur NHL:s bottenskikt, Jack Eichel är ledande center, Rasmus Ristolainen ledande back, men det är med Dahlin i organisationen som hockeytokiga Buffalo ska lyfta, om inte redan nästa säsong så i alla fall inom kort.

Den optimismen finns i upstate New York.

Glädjen i Sabres – läs mer här – efter att ha vunnit draftlotteriet var stor.

Förväntningarna på Rasmus Dahlin? Enorma. Det snackas om en ”impact player”, på Erik Karlsson och Victor Hedman-nivå.

Men Calle Johansson vill gärna tona ner snacket:

– Jag vill inte tro någonting (om hur det ska gå), det är orättvist mot en kille som bara för att han har en jäkla talang kommer gå som nummer ett, om vi nu förutsätter att han gör det. Han flyttar hemifrån, över hela jäkla Atlanten, det är så mycket som ska stämma. Helt annan livsstil, nytt språk, allt är annorlunda.

** Det snackas här och var om att Rasmus ska gå rakt in i första backpar i Sabres. Låt vara att det inte dräller av klassbackar, men är inte det att gå lite för långt?
– Så lätt är det inte. Om han tar en plats i laget är det bra; låt honom spela in sig, om det så bara är power play, ströbyten i övrigt, så är det bra. Allt annat är bonus. Trots allt är han bara 18, ingen är färdig när han är 18.

** Jag var inne på att det var bra för Rasmus att slippa Montreal, för kraven i den hockeygalna staden är ju närmast omänskliga, men även i Buffalo brinner man för hockey, va?
– Det är så nära Kanada, det är hockeyn som gäller, du kan inte gömma dig bakom basket, baseball, amerikansk fotboll. Sedan … det är väl inte världens roligaste stad heller. Går det dåligt i Tampa har du i alla fall bra väder.

Rakapuckar.com bild

Calle Johansson, från Kungsbacka, valdes själv i första rundan, gick som nummer 14 1985, gjorde två säsonger med Frölunda, vann SM-guld med Björklöven 1987 och åkte sedan över till Nordamerika där det blev impnerande 1110 matcher med Buffalo, Washington och Toronto.

** Dina bästa råd till Rasmus?
– Jag tycker så här: du är där du är av en anledning, för att du gjort det bra, gjort vissa saker jäkligt bra. Försök inte vara någon annan, spela som du spelat, det är därför du är där. Ett bra tips är att vara ödmjuk, inte ta för stor plats, ta det lite piano i början, lyssna på de som är äldre.

Just det sista är nog inget problem för Rasmus Dahlin.

Ödmjukare kille får man leta efter.

Samtidigt – i Nordamerika kommer han, tror jag, få tydligare styrning, inte lika mycket ”gör vad du vill så länge du har pucken” som jag upplevde att situationen var i Frölunda.

Jättespännande att se hur Dahlin hanterar sitt nya hockeyliv där Victor Olofsson kommer vara ett bekant ansikte på campen, kanske även Lawrence Pilut.

Rasmus Ristolainen är bara 23, 19-årige Casey Mittelstadt är en viktig del av nybygget, det finns rutinerade herrar som Ryan O’Reilly, Kyle Okposo och Jason Pominville – men när det är dags för camp i höst kommer allas ögon vara på en annan kille.

Rasmus Dahlin, 18,

Från Lidköping och Frölunda.

Förväntningarna kommer vara inget annat än enorma. Inte bara i Buffalo. Dahlin förväntas bli en så kallad "franchise player."

Att då ha Phil Housley som coach, en man som varit i en liknande situation, som kan hjälpa Rasmus att hantera den, samtidigt som han skolar in honom i NHL – det bör vara en stor fördel.

Rakapuckar.com bild

Nå, det är inte ens maj än.

Men sommaren går fort.

***

Rasmus Ristolainen, Rasmus Asplund (Färjestad) i pipelinen, och snart också Rasmus Dahlin.

Många Rasmus blir det i Buffalo …

***

Robin Lehner och Johan Larsson är de två svenskarna i Buffalo Sabres, nu när Jacob Josefson flyttar hem till Sverige och Djurgården. 

***

För er som vill ha mer, om Rasmus Dahlin, om Buffalo Sabres, om draftordningen i sommar.

***

Måndag/tisdag håller jag mig borta från datorn, i alla fall om inget dramatiskt inträffar, på onsdag drar Frölunda igång träningen igen, jag tänkte vara där då. Vi ses! 

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
4 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Henrik , 2 år sedanSvara

  Två frågor HL:
  Kommer Dahlin vara med Frölunda på onsdag när träningen drar igång? Han har ju liksom inte ”officiellt” lämnat?
  Samt, Asplund det är väl inte säkert att han platsar i Sabres? Du skriver som att det är en självklarhet att han kommer ta plats där.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Nej, förlåt, det var nig slarvigt formulerat, inte givet med Asplund. Mest kul med tre rasmusar i organisationen, bara. Vet faktiskt inte angående onsdag. Inte kollat.

 • Kommentar avatar
  Rallyclay, 2 år sedanSvara

  Hm, hade nog hoppats på ett ”roligare” lag men nu blir det Buffalo. Låt oss hoppas på en bra säsong för Rasmus med kloka coacher som utvecklar sin juvel./ Claes

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Jag ser faktiskt att det kan bli precis så.

 • Kommentar avatar
  Jonas, 2 år sedanSvara

  Kul för medelmåttan (Rasmus Dahlin) att komma till NHl´s sämsta lag. Där kommer han få avnjuta ett par riktigt tråkiga år som troligtvis kommer avslutas med eyt hockey-vm för Rasmus Dahlin varje år.

   Kommentar avatar
   Carl, 2 år sedanSvara

   Läser att du är FHC supporter!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Jonas - vad tror du är anledningen till att alla hockeyscouter i världen anser att en medelmåtta ska väljas först i NHL-draften? Lite nyfiken, bara. Inte så vanligt att just medelmåttor väljs först.

   Kommentar avatar
   Gammelwargen , 2 år sedanSvara

   The envy is great with this one...

   Kommentar avatar
   Jonas, 2 år sedanSvara

   @HL om vi istället vänder på det, vad såg du under säsongen 17/18 av Rasmus som du tycker vad helt fantastiskt ? Elias vann poängligan, vann poängligan i slutspelet, vann SHL. Rasmus drog lite finter men så mycket mer var det väl inte ?

 • Kommentar avatar
  Mattias, 2 år sedanSvara

  Mycket matnyttigt, välskrivet! Ska bli väldigt spännande att följa nästa steg i karriären.


  Lämna en kommentar