När självklarheter blir stora rubriker – och en ödesfråga


► Det går att fixa många klick på Rasmus Dahlin.
► Går det att fixa svensk hockey med nytt kvalsystem? Förändrar det så mycket i grunden? Är inte knäckfrågan ekonomin?
► Bara en fundering i väntan på att Frölundas träning ska ta slut och jag får lite mer att skriva om ...

Rakapuckar.com bild


STORA RUBRIKER I går om Rasmus Dahlin

”Nya jättehyllningen till Dahlin från NHL”, skrev till exempel GT/Expressen.

Vad handlade det om? Jo, NHL:s så kallade ”Central scouting” presenterade sin "mitt under säsongen-rankning" inför sommarens NHL-draft – och självklart toppade Rasmus Dahlin Europalistan.

Allt annat hade ju varit en megaskräll typ om jag skulle äta sushi.

Det råder ju sedan länge konsensus rörande det faktum att Dahlin kommer väljas först av alla spelare i sommar, som förste svensk sedan Mats Sundin 1989.

Om Dahlin sa Dan Mann, chef för NHL Central Scouting:

”Dahlin is the real deal and the clear-cut No. 1, pro-ready prospect for the 2018 Draft. His play at the World Junior Championship solidified that fact. He has the skating, skills and elite hockey sense that can dictate the style of play and pace of a game, whether it's with or without the puck. He finds ways to contribute and get the job done in all situations. The icing on the cake with Dahlin is that he's an ultra-competitive player and the ultimate high-character person who leads by example.”

Även om er engelska är tveksam förstår ni säkert. 

* Redo för NHL. 
JVM-insatsen styrkte den bilden. 
* Kan diktera spelet. 
Får jobbet gjort i alla situationer.

Rakapuckar.com bild

Är någon förvånad av berömmet? Nä. Det har ju varit känt nu i typ ett år att Rasmus Dahlin är bland det bästa hockeyvärlden fått fram på väldigt, väldigt länge.

Det blir lite roligt när varje berömmande citat ska blåsas upp, känner jag.

Kul rubrik i GP, för övrigt: ”Dahlin tippas gå först i NHL-draften.”

Nähä? Är det sant?

Förlåt, jag ironiserar nu, och jag gör en jäkla massa fel själv, men jag har lite, lite svårt för det här när man gör självklarheter till stora nyheter.

Då var det mer av grej, tyckte jag, när en svensk tränare för en tid sedan tyckte Rasmus Dahlin fick för mycket beröm … 

***

Spännande nyhet från svenska ishockeyförbundet, att Ola Lundberg satts att utreda om serie- och kvalsystemet ska göras om – och i så fall hur.

”Det här är ett initiativ som har vuxit fram i de samtal vi har haft om hur vi på bästa sätt gör det som krävs för att svensk elitishockey ska vara underhållande, spännande, engagerande och ekonomiskt hållbar över hela landet,” säger Anders Larsson, förbundsordföranden, i ett pressmeddelande. 

Många vill ha tillbaka kvalserien (allsvenskan till SHL), flera av dem tyckte nog den var rätt trist när den fanns. Man glömmer fort.

Rakapuckar.com bild

Nå, det är alltid bra att utreda, testa idéer, själv hade jag gärna sett en norr- och en sydgrupp i SHL, kvalserie eller mer av dagens ”finalmatcher” har jag knappt en åsikt om; finns för- och nackdelar med båda.

Nå, man kan diskutera seriemodeller hit, uppflyttningsmetoder dit, men svensk hockeys ödesfråga just nu är de tuffa ekonomiska krav som ställs.

Karlskrona illa ute i SHL, flera klubbar i allsvenskan har det så tufft att centralorganisationen tvingats gå in och stötta med en halv miljon per klubb.

Hur många föreningar har ekonomi god nog för att spela i SHL och allsvenskan?

Det är den primära frågan, anser jag.   

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
3 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 11 månader sedanSvara

  Allt för ett klick... Finns ju flera anledningar till att man väljer bort vissa tidningar..

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Åh, där görs bra saker också,

 • Kommentar avatar
  Tommy, 11 månader sedanSvara

  Blir aldrig trött på att höra beröm av Dahlin! Mest pågrund av en ganska rolig intern grej på vårt arbete hehe.

  Men den ekonomiska biten... ja! Något måste ju hända snart om vi vill fortsätta producera bra spelare. För ingen kan gå från botten till toppen direkt. Blir de då färre lag (konkurser och liknande) så blir de färre platser. ”Latebloomers” suddas ut i svensk hockey. Var bra nu om du ska ha en chans.
  Miljonfrågan? Hur ska man lösa detta?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Det finns nog alltid klubbar kvar, men det är bra med ekonomiska krav, för det tvingar klubbar att rätta mun efter matsäcken. Sedan kan man alltid diskutera HUR tuffa dessa krav ska vara.

 • Kommentar avatar
  Anders V, 11 månader sedanSvara

  Det kritiseras en hel del om stängd liga och stora tv-pengar. Konstigt!
  Samma sk experter är de som dömer ut SHl varje höst. Utarmad liga mm. Men nu när SHl lyckas skriva ett attraktivt avtal som ger klubbarna chansen att konkurrera med exempelvis ligan i Schweiz då är det inte bra. Stängd liga förstör hockeyn, hmm Betyder det att de lag som alltid harvar i mitten av allsvenska i hockey inte kan få fram talanger? Skulle hockeyn dö i städer som Norrköping/vita Hästen. Knappast. Inte är hockeyn död i Nordarmerika utanför NHL städerna. Varför skulle den det? Kanske svensk hockey skulle må bra av att de lag i mindre städer som idag ligger på konkurdens brand tog det lite lugnt med plånboken istället?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Inte minst det sista är väldigt klokt och viktigt.


Lämna en kommentar