Westberg tipsar – så njuter ni bäst av VM-festen


► När hockeyn nu går i sommaride är fotbolls-VM är här.
► Hur avnjuter man bäst en match?
► Ingen ger bättre fikatips än Patrik Westberg – som förresten ska kommentera två matcher för TV4 och tackar er för hjälpen:
► – Jag rekommenderar bakelse, men låt fantasin flöda, det är ett långt mästerskap och variation är nyckeln.

Rakapuckar.com bild

Patrik Westberg. Foto: TV4

FOTBOLLS-VM KICKADE i gång redan på torsdagen med Rysslands 5–0-seger mot Saudiarabien.

I dag rullar VM vidare med tre matcher:

Egypten–Uruguay (14, TV4)
Marocko–Iran (17, SVT)
Portugal–Spanien (20, SVT)

På måndag är det dags för Sveriges första match, den mot Sydkorea (14, SVT).

Jag tror aldrig jag haft så dålig koll på ett fotbolls-VM som nu, man får gå tillbaka till 1970 när jag knappt visste något om något (redan 1974 hade jag dock koll på Gerd Müller, Jürgen Sparwasser & Co), men jag visste ju att TV-Patrik hade laddat långt bättre för festen på rysk mark.

Framför allt kan fikakungen från Alingsås berätta hur ni bäst skapar en helhetsupplevelse framför TV:n.

För:

– Godsaker ihop med match är ett måste, säger Patrik Westberg med ett leende.

TV4:s och C Mores populäre kommentator (hans twitterfeed är som ett Leila bakar-program utan själva bakandet) tipsar här om hur VM-matcherna blir som bäst: 

– Till en vanlig match är det aldrig fel med en färsk kanelbulle, till matcher som kittlar extra bör man unna sig nåt vassare, jag rekommenderar bakelse, i första hand Budapest strax före en Napoleonbakelse – men även en hemmagjord äppelpaj med onödigt mycket grädde till går hem.

VM-mums enligt Patrik Westberg: Napoleon- ocn Budapest-bakelse. Foto: TV4 och köket.se.


Westberg tillägger dock:

– Låt fikafantasin flöda, det är ett långt mästerskap och variation är nyckeln.

Nästa vecka drar Westberg till Stockholm för att göra två matcher ”off tube” som det heter på TV-språket, alltså inte på plats i Ryssland utan via TV-skärmar.

Colombia–Japan på tisdag, Danmark–Australien på torsdag.

** En gammal Gais-tränare jämte dig?
– Ja, båda matcherna gör jag med Alexander Axén. Det ska bli riktigt roligt, jag trivs med honom som person, men han är också duktig och sticker ut.

Westberg har allt mer blivit en favorit på sociala medier, inte främst för fikatipsen utan snarare för sitt entusiastiska, personliga sätt att kommentera fotboll och hockey.

Han vet, han har noterat, han är tacksam:

– Om jag ska vara ärlig så har jag fått oförtjänt mycket beröm vilket jag tror är största anledningen till att jag fått större uppdrag (av C More/TV4). De som tittar verkar acceptera och respektera mitt sätt att jobba.

Rakapuckar.com bild

Två VM-matcher off tube som kommentator, men till största delen blir det ett VM framför TV:n hemma i Alingsås.

Jag som känner patriot-Patrik vet hur det kommer se ut när Sverige spelar.

Ni andra kan fortsätta läsa här:

– Jag kör med Sverigetröjan på, står vid soffan, håller handen på hjärtat vid nationalsången, det kan nog krypa fram en tår. Jag kommer vara oerhört nervös.

** Vad har du för tankar om Sverige? Vad ska folk förvänta sig, tycker du?
– Alltså, det är ju det där med hjärta och hjärna. Hjärtat säger att … jag vill ju så hysteriskt gärna att det ska gå riktigt bra, och någonstans är jag väl tillräckligt dum för att tro att det kan hända igen, det har ju hänt förr. Samtidigt ser jag ju att … egentligen har vi bara en spelare av riktigt hög klass: Emil Forsberg. Men i och med det de (Sverige) gjort tidigare, och Janne Andersson, hans grej är ju att få ihop ett lag, få det att prestera nästan över sin förmåga, det gör ju att jag har vissa förhoppningar.

** Den som till vardags har långt bättre koll på hockey än fotboll – Emil Forsberg är spelaren att kika extra på, alltså?
– Han är outstanding. Vår bäste spelare. Stor underhållare. Ett måste att han är bra.

** Favoriter i VM för oss som inte riktigt hängt med?
– De stora är ju Tyskland, Brasilien, Argentina, Spanien … även Frankrike. Det finns ju en drôs bra lag där.

** Men du har andra du gillar?
– Ja, för egen del tycker jag det är roligt att följa lag som Danmark, Island – och England, framför allt. Jag har ju alltid hållit en tumme för England.

(TV-PW är inte ensam, själv kommer jag aldrig att släppa Diego Maradonas vidriga fusk från 1986, England kunde gått hela vägen den gången … aargh!)

– Vad England kan prestera den här gången, jag vet inte vad jag vågar tro, förväntningarna är väl inte så stora, säger Westberg.

Rakapuckar.com bild

** Island?
– Jag tycker verkligen om det lilla landet, publiken, spelarna, karaktärerna.

** Och Danmark – som du alltså ska kommentera?
– Så länge de inte möter Sverige är det kul om det går bra. Danmark har ju ett jäkla bra lag, i den bästa av världar så går de riktigt långt.

** Till och med jag vet att Spurs-stjärnan Christian Eriksen är killen att hålla koll på.
– Oh, ja. Oh, ja. En superstar. Men titta också på en sådan som Kasper Dolberg (anfallare), en 97:a, Andreas Christensen, en mittback (96:a) från Chelsea, och så den här unge pôjken Pione Sisto (95:a) från Celta Vigo, han är blixtsnabb och kan utmana.

Låter som Danmark spelar så bra fotboll att de rödvita kan kvala in i Napoleon- och Budapest-facket, eller vad säger ni?

***

För den ovane läsaren: ja, Patrik Westberg och jag är alltså goda vänner, om någon har något att invända gällande objektiviteten i den här texten så är jag ärlig och meddelar detta.

***

Fotbolls-VM för mig? Ska jag se något? Mm, kanske. Men ska man slänga bort sommaren framför TV:n? Fan vet … 

Jag får se hur det blir. Men i den mån mina tummar hålls så vet ni ju att jag inte är någon jättepatriot i sportsammanhang, Sveriges öden och äventyr är väl kul men inte mer än så.

Eller … fel – jag unnar Janne Andersson all framgång, det gör jag verkligen. Janne och likaledes sympatiske Alexander Axén är de tränare jag hade mest givande diskussioner med under min tid som fotbollskrönikör.

Rakapuckar.com bild

Nå, vad gäller de där tummarna så hålls de mest för:

England. Australien. Danmark

Sedan gillar jag ju ordning och reda, så … Deutschland über alles noch einmal, va?

***

fotbollskanalen.se är ett förbaskat bra ställe att hänga för er som vill ha koll på VM. Ni som hänger på Twitter kan göra bra i att följa Mohamed Mohamud.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
12 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 1 år sedanSvara

  Jag skulle kunna ha synpunkter på fikabrödet, det har jag inte, är så dietrist... ;)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Haha ...

 • Kommentar avatar
  Conta, 1 år sedanSvara

  Patrik Westberg är en riktigt go gubbe.
  Blir alltid glad och höra honom kommentera Frölunda matcher.Alltid några extra roliga kommentarer.Fikatips är trevligt.
  Men Patrik brukar även ha koll på vilken hockey arena som har godast varmkorv!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   TV-PW har koll på allt. :)

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 1 år sedanSvara

   Ja Bäste Conta(Din "Sluggo"! ;), blir faktiskt lite ledsen här när några kommenterare pangar på Patrik Westberg, som jag faktiskt tycker på ett mycket orättvis sätt. Jag har hört honom t.o.m. kommentera många andra SHL-matcher däri Fröunda inte har varit deltagande och han känns verkligen som en riktig go gubbe precis som Du säger, han verkar verkligen våga vara den han är, bjuder på sig själv på något charmigt sätt även om det för den skull vissa gånger skulle kunna bli något lite fel. "Nobody is Perfect"! Han kan iaf många gånger vara mycket mer "målerisk" än många andra kommentatorer där på C More. Ps. Sitter för ögonblicket också med det andra ögat samtidigt och tittar på fotboll (Portugal-Spanien). ;)

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 1 år sedanSvara

   *...litet fel.

 • Kommentar avatar
  EDWARD 51, 1 år sedanSvara

  Inte för att jag har någonting emot ordning och reda.
  Men vad skall Brasilien då stå för tro? Kanske inte precis det motsatta!
  Dessa stundens människor(brassarna) som många gånger ibland kan tyckas kunna ha något lite extra därutöver i jämförelse med sina motståndare när det gäller fotboll. Inspiration, fantasi, påhittighet... :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Precis så, Edward - tyskarnas motsats på något vis. Brasilien givetvis alltid sevärt.

 • Kommentar avatar
  Eskil, 1 år sedanSvara

  När fan skall du sluta skriva om denne bedrövlige Patrik Westberg. Är inte detta en Frölunda blogg? Du retar gallfeber på mig för jag avskyr människan (som kommentator.)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Nej, det är en sajt där precis vad som helst kan skrivas om. Mycket Frölunda, nästan bara hockey, men även annat. Det var jag tydlig med när sajten startades i höstas. Alla gillar inte allt, men förhoppningsvis gillar alla något. Och gillar du inte Patrik som kommentator så tror jag väl inte det förtar värdet av texterna om Frölunda?

   Kommentar avatar
   Janne, 1 år sedanSvara

   Nej tacka vet jag Bengt Grive och Bosse Hansson som referade totalt utan inlevelse!

 • Kommentar avatar
  Göran E, 1 år sedanSvara

  Jag håller med Eskil. Vad har Patrik Westberg på denna sida att göra. Har du fler privata vänner du vill skriva om. Jag kommer att avsluta mitt abonnemang hos dig pga att jag inte tål denna kommentator. Jag kommer att meddela dig vilken epostadress du kan stryka.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Om du vill avsluta ditt abonnemang för att EN text inte faller dig i smaken så är det självfallet okej. Men jag måste än en gång slå fast: detta är inte ENBART en Frölundasajt, det är FÖRETRÄDESVIS Frölunda som gäller, men det är också annan hockey, någon gång något helt annat, som den här skämtsamma texten med lite fikatips inför fotbolls-VM, ett evenemang jag vet berör många. Om du inte är intresserad är det väl bara att inte läsa? Jag förstår faktiskt inte problemet. Det är 90 procent skit på Kanal 5 – men jag njuter ändå av The Big Bang Theory. Enligt ditt sätt att se på saken skulle jag inte kunna göra det. Sådant förstår jag inte. Detta sagt – nu har det varit Patriks fikatips en gång, fler blir det nog inte.

   Kommentar avatar
   Göran E, 1 år sedanSvara

   En text? Jag tror det är fjärde gången du skriver om din kompis det senaste halvåret!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Det tror jag inte. Alls. Men jag hävdar fortfarande att lite humor måste man kunna ha, och lite fikatips inför fotbolls-VM, på en sajt som annars skriver seriöst om hockey, KAN väl ändå inte vara så farligt? Om man slappnar av lite, eller? Nå, det blir ju inte fler nu. :)

   Kommentar avatar
   Andy S, 1 år sedanSvara

   Göran, Avsluta din pren på direkten! Jag täcker för dig, bara du också slutar kommentera. Bedrövligt beteende!

 • Kommentar avatar
  Daniel B, 1 år sedanSvara

  Oj, så ilsket det blev. Visst, ni kan tycka att han är kass men läs inte om människan då. Ni har ju rubriken, klicka inte och läs.

  • Kommentar avatar
   Eskil, 1 år sedanSvara

   Förklara för mig vad han tillför en Frölunda site? Jag älskar nämligen Frölunda, men inte Westberg

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Eskil: Se mitt svar till Göran ovan.

  • Kommentar avatar
   Daniel B, 1 år sedanSvara

   Alla texter har väl inte handlat om Frölunda. Gå tillbaka några veckor och månader så ser du att HL har skrivit annat än bara Frölunda. Jag tycker det kan vara kul att läsa om annat ibland. Det har funnits texter som jag inte varit intresserad av och då har jag struntat i det. För du också det.

    Kommentar avatar
    Daniel B, 1 år sedanSvara

    Gör

  • Kommentar avatar
   Olof Vänersborg, 1 år sedanSvara

   Ska Westberg kommentera? Dom matcherna skall inte jag se!

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Det tror jag ingen tvingar dig att göra heller. :)

  • Kommentar avatar
   Tompa889, 1 år sedanSvara

   Varför all denna diss hela tiden? Ge f.n i och läs om det inte passar. Leta efter bra saker. Saker du inte gillar ser ni ändå. Säger som Galenskaparna, det ska va gott ....

   • Kommentar avatar
    David, 1 år sedanSvara

    En fundering @henrik ett låst kommentas forum endast för betalades medlemmar får skriva, men alla får läsa. Vet att det begränsar, men då kanske vi skulle slippa kommentarer som slutar med "! Ta och dö i stället!".

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 år sedanSvara

     Såg den först nu och tog bort den. Där gick min gräns. I övrigt ... viktigt att ha ett levande kommentarsfält. Jag får bli ännu bättre på att hålla koll, helt enkelt.

   • Kommentar avatar
    Martin Rosén , 1 år sedanSvara

    Eskil
    Gå och lägg dig.
    Westberg är bra.Sluta gnäll för i helvete.


    Lämna en kommentar