Så ska Friberg göra fler mål – genom att tänka rätt


► Jag är av den bestämda uppfattningen att Max Friberg borde kunna göra fler mål, fler poäng, för Frölunda.
► Roger Rönnberg gav mig rätt; jobbet är i full gång.
► Men vi gick in i diskussionen från två olika håll, med två rätt olika tankar. 
► Det gjorde snacket intressant, tyckte jag. Hoppas ni håller med.

Rakapuckar.com bild

JAG SOM FÖLJER Frölundas träningar dag ut och dag in under säsongen, har så gjort under flera år, ser en energisk Skövdepojk vid namn Max Friberg skrinna omkring inte bara full av intensitet och känslor.

Han har ett riktigt vasst skott också.

Framför allt kan ha få höjd på pucken.

Bryter gärna in på mål, vill göra skillnad.

På träning. Inte lika ofta på match. I alla fall resulterar det inte lika ofta, och för de som inte tror att människan kan utvecklas är Friberg dömd att för alltid vara en fenomenalt hårt arbetande forward som gör så där lagom med poäng. 

Max Friberg, den hockeyspelande och den fystränande. Foto: MATHIAS PELKONEN och FRÖLUNDA


Men jag hävdar motsatsen. Jag tror bestämt att idrottare, precis som människor i allmänhet, konstant befinner sig i en utvecklingsprocess, och det vore då fan också, på ren svenska, om inte Friberg kunde få mer utväxling på sitt fina skott, sitt mod vad gäller att ta sig in när det gör ont.

4+13, 7+15, 8+12, alls inte tre dåliga säsonger – jag kan bara inte slita mig från tanken att skaraborgaren har kapacitet för mer. 

Kanske borde Friberg få en annan roll, inte jobba häcken av sig i en ”jobba häcken av sig”-kedja?

Rakapuckar.com bild

Det var min utgångspunkt när jag härom dagen ställde mig jämte Frölundatränaren Roger Rönnberg och sa:

** Borde han inte kunna producera mer, Max Friberg?
– Det är hans huvudfokus hela sommaren. Han själv vill producera mer. Efter (Ryan) Lasch var han den som skapade mest. Han vill bli mer effektiv, är på is varje dag och jobbar med skottet systematiskt, strategiskt, taktiskt och även tekniskt. Sedan ska man komma ihåg, han var faktiskt målkung (åtta) i senaste slutspelet.

** Precis. Det finns ju där.
– Ja, ja.

** Kan det då inte ha att göra med i vilken enhet han spelar, vilken roll han har, Max? Ofta i en arbetskedja med Joel Lundqvist och Joel Mustonen, risken är väl att om det är jobb-jobb-jobb som gäller, då är man inte nog skarp när målchanserna dyker upp? För trött, helt enkelt.   
– Trött blir han aldrig, Max. Inte med den fysiken. Jag tror som vanligt, letar man efter en förklaring gör man det för enkelt för sig. Vi försöker korsrelatera allt: teknik, taktik, fysik, mentalt. Ser man på de riktigt bra målskyttarna så har de bra balans på de fyra områdena. 

Rakapuckar.com bild

Tekniken, kunna behandla pucken utan att titta på den, istället fullt ut fokusera på målvakten, leta luckor, leta ledtrådar.

Men har man åkt som en liten blå i 40 sekunder, är det då inte svårt att ha det fokus som krävs? 

Jag var inte riktigt villig att ge mig än utan testade alltså Rönnberg lite till. Svaret:

– Men det är allting, fysiken är en sak. Är du för trött att spela höghastighetshockeyn i SHL, då är det svårt att behålla kylan i avgörande lägen. Men det är fortfarande bara en sak. Och är det något han (Max) har koll på så är det fysiken, han är en av SHL:s bästa tränade spelare.

Tveklöst är det så. Fribergs 10.09 på Coopertestet är klubbrekord i Frölunda, han är långt framme oavsett hur kroppens styrka och uthållighet mäts; 27-åringen tycks uppvuxen i en miljö där det är en hederssak att ge allt man har, att göra rätt för sig i varje situation.

Friberg har själv varit inne på det i en intervju jag gjorde med honom tidigare i vintras.

Men envis och tjatig som jag är (som en hund med ett ben, ni vet) så var jag ju tvungen att gnaga vidare och fråga Rönnberg:

** Det finns ändå inga tankar hos dig att sätta Friberg i en annan miljö där han kan spara lite kraft, ha mer energi över i offensiven, naturligtvis inte lika extremt som Ryan Lasch hade det – men en bit på den vägen?
– Problemet: om du föreslår det för Max så går man emot hans kärnvärden som människa. Han vill hela tiden jobba hårdast för sina lagkompisar. Så det skulle han aldrig köpa.

** Okej, så hur ska du/ni få ut mer i poängväg då?
– Vi tittar på andra faktorer. Tekniken, där har han ganska mycket att förbättra, skottekniken, var du sätter blicken. Oavsett bollsport, kolla på en bra skytt i handboll eller fotboll så har de gjort undersökningar nu där de filmar var ögonen sätter sitt fokus. Bra målskyttar har ett jäkla fokus mot mål. Och det är en av de sakerna. Sedan har du ren skotteknik som han jobbar oerhört mycket med. Han har har en enorm arbetsmoral så han kommer in före åtta på morgonen, skjuter sina hundratals skott på rampen, sedan ut på isen och jobba systematiskt med Linus Börjesson, vår utvecklings- och skillscoach. Sedan så pratar vi taktiskt om … det är ju mycket mitt jobb, att få Max att tänka som en målskytt.

Rakapuckar.com bild

Ni börjar förstå, va? Fysiken är inte hindret i Max Fribergs fall, därmed skulle alltså min teori falla (nej, jag har inte riktigt lagt ner benet på marken än), det handlar mer om det mentala.

Rönnberg var i sitt esse och körde på:

– Ta (Samuel) Fagemo som jag tycker är en taktisk målskytt. Han är ju en målskytt först och främst och de tänker på ett visst sätt. När han sitter och tänker på en match så ser han sig själv göra mål, han sätter sig själv i situationer där han kan göra mål, han vet vilka ytor han ska befästa, och det handlar inte om att ta bort något, för han jobbade oerhört hårt i vårt system, både forecheck och backcheck, men han letar alltid läget där han ska kunna göra mål. Han är steget före. Från försvar till anfall är han blixtsnabb på att uppfatta hur han ska kunna skaffa sig ett friläge medan Max kanske mer, i en sådan 50/50-situation, väljer den defensiva sidan för att det är mer safe. Det är sådant som jag får jobba med, ge honom frihet att gå för det. 

Frölundatränaren Roger Rönnberg i samband med vårt samtal nyligen.


Vilken kedja Max Friberg spelar i, vilka lirare han har runt sig, är inte avgörande för om han ska bli en bättre målskytt.

Inte enligt Rönnberg.

Hans bestämda uppfattning är att det primärt sitter i skallen. ”Tänk mer som en målskytt – bli mer av en målskytt.”

– Jag börjar mitt 30:e år som coach, mina bästa målskyttar, de har tänkt på ett speciellt sätt, haft andra tankebanor, sett hockey annorlunda, analyserat hockey mer. ”Hur hade jag kunnat omvandla det här till en målchans? Hur hade jag kunnat omvandla den här chansen till ett mål?” Det tycker jag är nästa steg för Max. Tänka som en målskytt.

** Och ändå behålla sitt DNA?
– Ja, ja. Absolut. Ta Fagemo igen, det är ett bra exempel, han prutade aldrig, han lärde sig både och.

Så här dags hade jag fått en hel del intressant att fundera över, inte så att jag kände att min utgångspunkt var alldeles utsuddad, jag vill nog ändå hävda att äkta målskyttar är rätt bra på att spara energi, att det kan vara läge att i alla fall ransonera maxåkandet (hoppla), men jag är också väl medveten att en spelare som gör våld på sin natur, han riskerar att tappa bort sig själv helt och hållet.

Det vore förstås dumt om Max Friberg försökte sig på något sådant.

Rakapuckar.com bild

Roger Rönnberg påminde, vilket man lätt glömmer bort:

– Grundserien var varken Max eller jag nöjd med hans målproduktion, vi vill att han gör fler mål – men han var bäst när det gällde (senaste slutspelet, 2019). Samtidigt har jag inte gett honom samma förutsättningar som kanske andra spelare, att han är med i varje power play och så vidare.

Se där, ja – lite betalt för mitt bentuggande ändå.

** Det var ju min grundtes, Roger, att Max kanske kunde utnyttjas mer i offensiva situationer, för att få ut ännu lite mer av en vass spelare.
– Det är därför sådana här samtal är ganska roliga för att man kan få beskriva för er att det är inte bara en sak. Att tänka rätlinjigt, att ”det blir så här därför att”, det är ofta lite för enkelt. Om man börjar tänka i cirklar, att du får effekt och bieffekt, så blir man närmare något man kan leda.

Det där älskar ju jag. Livet är inte svart och vitt, lösningen finns sällan via ett enkelt knapptryck, det är en komplex jäkla sport, hockey. Som livet i stort.

Men jag med mitt ben uppskattade i alla fall svaret från Rönnberg när jag sa något om att i dagens hockey åks det förbaskat mycket, så mycket och så fort att huvudena inte alltid hänger med:

– Struktur och hårt jobb, får du för mycket av det, då försvinner den här tanken på att göra mål. Så det är alltid en vippbräda, där får vi jobba med alla spelare.

Rakapuckar.com bild

***

Två saker:

1. Full förståelse för att någon tänker ”Det var då ett jäkla tjat om just Max Friberg.” Men se det så här, det kan väl vara intressant att lära sig mer om hur Roger Rönnberg och Frölunda jobbar, hur spelare ska bli bättre på att göra mål. Här är ju Max Friberg egentligen bara ett exempel. En annan spelare som jobbar på liknande sätt är Joel Mustonen; då handlar det om att hitta tillbaka till tänket från förr då Mustonen var mer av en målskytt, inte ta bort något utan addera det till vad han lärt sig i Frölunda, att vara en pålitlig spelare i alla lägen.

2. Inget snack med Max Friberg själv? Nej, vet ni vad – jag tyckte det blev långt nog ändå, och just i den här texten kände jag inte att det tillförde så mycket. Ni kan dock vara säkra på att det kommer uppföljningssnack med Friberg vad det lider.


***

Tack för att ni förstår:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS 

***

Max Fribergs redkordsiffra 10.09 på Coopertestet är från ett tidigare år. I vår nöjde han sig med 10.16. Håll förresten med om att det är häpnadsväckande imponerande med en 38-åring på plats 3.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
19 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Nolte, 3 veckor sedanSvara

  Intressant läsning. Kanske är jag lite tråkig här, men är av åsikten att man kan inte alls få gnuggare att helt plötsligt bli målskyttar. Det är som Roger är inne på ett mindset, sitter i målskyttars DNA att hitta rätt ytor och nypa dit dom när läge ges. Friberg kommer fortsätta skapa mängder med lägen, men han har inte sinnesnärvaron att vara kylig när läget dyker upp utan det blir instinktivt ett stressat avslut i magplattan. Finns gott om sånna exempel. Mustonen, Stålberg, Rosse spelare som ”borde” kunna leverera mer, men det händer aldrig.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 veckor sedanSvara

   Fast nu ÄR ju inte Max en gnuggare, gjorde en hel del mål som ung, även i början av AHL-tiden. Med tiden tappade han bort det till viss del, fick en annan roll. Inte är väl livet i allmänhet så cementerat att du aldrig kan återfinna något du haft? Min initiala tes, den jag ville testa på Rönnberg, var alltså att Max kanske skulle få en lite annan roll, inte alltid vara den som åker häcken av sig, spara lite kraft, inte minst mental sådan, till dess chanserna kommer. Roger påpekade dels (klokt) att det går emot Max DNA, förde dels fram annan väg, alltså att tänka mer som en målskytt, utveckla ditt och datt. Jag säger inte att han helt och hållet vann mig över på sin sida, men det var intressant. Och jag värjer mig bestämt mot det här att människan inte kan utvecklas, må de gälla hockey eller vad tusan som helst.

   Kommentar avatar
   Kålle, 3 veckor sedanSvara

   Mycket reportage, men här är jag helt enig med Nolte. Friberg är en mycket nyttig gnuggare, men kommer aldrig bli en målskytt av rang för han saknar ”det” som både RR och Nolte beskriver. Precis som RR beskriver så är det lätt att se från sidan att tekniken och skottekniken inte är den rätta och där har nog tåget redan gått. Friberg var ju konstant inne i både PP samt 6-5 förra säsongen så att han inte fått chans i offensiva miljöer tycker jag inte stämmer. Friberg är en mycket bra gnuggare men problemet för Frölunda just nu är att vi på forwardsidan (undantaget centers) nästan uteslutande har gnuggare.

   Kommentar avatar
   Kålle, 3 veckor sedanSvara

   Mycket bra reportage skulle det vara

   Kommentar avatar
   Nolte, 3 veckor sedanSvara

   Helt med på ditt resonemang, HL. Men Max är just en gnuggare, en av dom bättre i klassen. Spelare som varit målskyttar på juniornivå, men inte seniornivå finns också gott om exempel på. Med det sagt så gillar jag det Max gör för laget, men målskytt kommer han inte bli igen, han har tagit en annan identitet. Som Szymon säger, för mycket fokus på hårt jobb så när läget dyker upp finns ingen kyla att fokusera på avslut.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 veckor sedanSvara

   Det var ju just min ingång i resonemanget med Roger: FÖR mkt fokus på hårt jobb, lätt då att tappa ork att ha kyla i avgörande lägen. Men RR menade att fysiken inte är grejen, Max kan göra mål utan att tumma på jobbet, sitt DNA. Jag gav er bara diskussionen, upp till er att tänka fritt. :)

   Kommentar avatar
   Manne , 3 veckor sedanSvara

   Friberg har aldrig varit någon målskytt och kommer heller aldrig att bli. Oavsett hur mycket han jobbar på det. Visst, han kanske gör ett par mål mer.

   Kommentar avatar
   Pierre, 3 veckor sedanSvara

   Aldrig varit en målskytt? Han har vunnit skytteligan i JVM.

 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 3 veckor sedanSvara

  Gillar att du klämde in lite Joel här med...
  På försäsongen brukar Max göra en del mål, mindre press?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 veckor sedanSvara

   Var var Joel med??? Du menar att jag nämnde kedjan som Friberg brukar spela i?

   Kommentar avatar
   Anna Agdestein, 3 veckor sedanSvara

   Coopertestet... ;)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 veckor sedanSvara

   Aha.

 • Kommentar avatar
  Szymon Szemberg, 3 veckor sedanSvara

  Mycket intressant. Diskuterade Max med Patrik Carnbäck i samband med en match (minns ni, matcher, hockey, spel, publik, wow) och vi var båda väldigt imponerade av Max och diskuterade just varför han inte gör mer mål. Carnbäcks (ganska avslöjande svar, hi, hi...) var: "Max är för ärlig, han jobbar stenhårt i varje läge över hela rinken. En riktigt målskytt vet att man måste fuska lite."
  Under CHL-finalen i Hradec Kralove, kom Djurgårdens ordförande Kaarel Lehiste fram till mig efter första perioden och sade: "Den där Max Friberg, vilken jävla spelare! Vilket jobb han gör!"

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 veckor sedanSvara

   Carnbäck och jag har ju rätt mycket samma ingång i det här då. Min tes var ju att Max jobbar lite för hårt för att ha kvar kylan i avgörande lägen. Men vi får se, det kanske går att kombinera arbets-DNA:t med bättre målgörarkyla.

 • Kommentar avatar
  Benny S , 3 veckor sedanSvara

  Intressant snack!
  Visst skulle Friberg kunna addera till målskyttet också, för han har många kvaliteter, den pöjken.

  • Kommentar avatar
   Benji , 3 veckor sedanSvara

   HL Kul och intressant läsning, Tror att Friberg är den som kan göra några fler kassar jag minns när han var yngre att det var lite anorlunda spel i honom. Jag tror tyvärr att han är den enda i VF som har det isig ( av gnuggarna) Svårt att se Lasu, Rosse mfl. Ändra mindset. Kommer sakna Fagemos instinkt anser honom ha de egenskaper en målskytt skall ha.

    Kommentar avatar
    Kålle, 3 veckor sedanSvara

    Nja, om du jämför med Mustonen så har han en helt annan speed och skott så där handlar det nog mer om självförtroende och det finns nog någonstans i DNA:t. Till skillnad från Friberg så fick ju Musten aldrig chans i PP eller 6-5 vilket är märkligt när Max gavs chanser stora delar av säsongen utan resultat. Det ska väl tilläggas att jag inte tycker att Purre är en gnuggare.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 3 veckor sedanSvara

    Benji: Vad gäller Lasu tycker jag man vid flera tillfällen såg en modigare spelare offensiv, mer villig att hålla i pucken, mer villig att söka sig mot mål – men det höll bara i sig ett kort tag, sedan var han lite tillbaka i det gamla. Här finns garanterat mer att få ut. Mycket i skallen, tror jag.

  • Kommentar avatar
   Daniel B, 3 veckor sedanSvara

   Jag är nog inne på din linje HL, att friberg har fler mål/poäng i sig och att han kanske skulle matchas i en annan omgivning. Han kan väl göra det hårda jobbet ändå. Hårt jobb och lite mer offensiva kompisar kan resultera i fler poäng och fortsatt hårt jobb. Jag har skrivit det innan att jag tror att det finns mer att hämta från purre och friberg. (Poängproduktion)Sen tror jag att mursak och Sundström Kommer ligga på 40+ poäng och hjalles ligger väl på sina 30-35. Visst kan jag köpa att det inte hade varit fel att han en renodlad målskytt i laget men jag tror att en och annan spelare kommer överraska oss när/om shl drar igång till hösten.

    Kommentar avatar
    Kemal, 3 veckor sedanSvara

    Vad är ni inte fattar Daniel B och andra. Friberg är inte målskytt för han har inte talent och ni bara snakar skiten. Frölunda behöver målskott forwards. Detta är bra sida som jag ska switcja.

    Kommentar avatar
    Daniel B, 3 veckor sedanSvara

    Jag hör vad du säger..

  • Kommentar avatar
   Molly, 3 veckor sedanSvara

   Tror du Fagemo kan ta en plats i NHL eller kommer han åter.
   Han kan väl inte bli tvingad att spela i AHL.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 3 veckor sedanSvara

    Han har redan varit utlånad till Sverige en säsong, så nu gäller inte det här med "inte AHL" eller snarare "SHL före AHL." Vad gäller Frölunda så är "Fagge" förlorad. I alla fall för den här gången. :)

  • Kommentar avatar
   Anders , 3 veckor sedanSvara

   Fast även om en spelare som Emil kåberg eller tie domi skulle intala sig själva "jag är en målskytt" så blir dom inte det. Dom har inte dom där skillsen och kunnandet för att vara det. Jämför man kåberg med tex weinhandl eller kallio så är det totalt olika spelartyper. Man kan absolut utvecklas hela tiden men att gå från en brunkare till en sniper är omöjligt.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 3 veckor sedanSvara

    Absolut. Att gå från 0 till 100 lyckas få med. Men nu är ju Friberg absolut ingen renodlad "brunkare" och ingen har heller trott att han ska bli en "sniper." Det handlar om att få ut mer av en kille som kan mer. Alltså inte från svart till vitt, bara en annan plats på gråskalan.

    Kommentar avatar
    Daniel B, 3 veckor sedanSvara

    Anders, jag förstår vad du menar men friberg är inte som Kåberg och domi. Lite mer skills har han och han kommer absolut inte bli en som gör 20-25 mål på en säsong. Men sätt honom i kedjan med hjalle och lasch, tror du inte han hade gjort mer poäng med den omgivningen? Jag tror han hade gjort det.

    Kommentar avatar
    Kålle , 3 veckor sedanSvara

    20-25 mål..., ha vilken underbar överoptimistism och drömmar kan ibland bli verkliga men inte denna gång.

    Kommentar avatar
    Anders, 3 veckor sedanSvara

    Det hade han nog gjort och det ska man göra i den omgivningen annars är det underkänt. Spelar man med lasch och Hjalmarsson ska man kunna nosa på 30-35 poäng tycker jag.

    Kommentar avatar
    Daniel B, 3 veckor sedanSvara

    Kålle, tror du missuppfattade mitt inlägg. Skrev att han INTE kommer göra massa mål men 10-15 är väl rimligt tror jag om han spelar i en mer offensiv kedja. Och ja, jag är lite optimist. Jag var en av många som skällde på Frölunda för att vi inte hade några målskyttar, nör spelet hackade och när vissa spelare gick ner sig och hur slutade det? Sm-guld. Säger absolut inte att det blir så igen men jag avvaktar med min kritik.

    Kommentar avatar
    Kålle, 3 veckor sedanSvara

    Ok, sorry om jag missförstod. Jag tycker inte Friberg t ex ska spela med Mursak. Det kommer kanske rendera i en balja eller två ytterligare från Fribergs klubba men det vore väldigt synd om Mursak om han ska behöva spela med gnuggare som inte kan förvalta hans spelsinne. Nej, Friberg är en mkt nyttig BP spelare och en solid 3-4 linjes spelare. Bra nog, alla kan inte vara stjärnor.

  • Kommentar avatar
   Gurun, 3 veckor sedanSvara

   Nej, någon "sniper" blir han inte, men det var väl inte det som var frågan heller, för någonstans är det vissa saker som man har fallenhet för helt enkelt. Det här med att Fagemo fixade bägge delar är väl kanske inte det bästa exemplet då han har det "inbyggda" målskyttet, och sedan lär sig att spela i ett system. Spelsinne (finns ju tom forskning på det :)) är begränsat hos majoriteten av befolkningen. Sedan går det ju alltid att utvecklas, nöta skott, teknik osv. Säkerligen kan man kanske få ut ett par kassar till. Frågan är till vilket pris? Max är en underbar krigare, nyttig i nästan alla moment. Jag ser ju hellre att han är den spelaren han är idag, än att han riskerar att tappa bort sitt "riktiga spel" för att gå för fler mål. Sedan är det ju en helt annan sak om/när lägen uppenbarar sig......

   • Kommentar avatar
    JonasG, 3 veckor sedanSvara

    Det kommenteras ju ibland ,här och på andra ställen, att spelarna är överbetalda primadonnor. Det är ju kul att läsa om hur en kille som Friberg, vad det verkar, stenhårt jobbar för att förbättra sig och lägga till fler verktyg i lådan. Det och Joels coopertest visar ju också vägen för nya spelare i laget. -Skall du lyckas här är detta vd som

    • Kommentar avatar
     JonasG, 3 veckor sedanSvara

     ... vad som krävs.

     • Kommentar avatar
      #18, 3 veckor sedanSvara

      Min uppfattning är att Friberg är en av få spelare i SHL som behärskar puckkontroll i dagens rasande tempo. Det är oräkneliga gånger som jag skakat på huvudet hur han trots fullständig skridskoakrobatik håller pucken under full kontroll. Att en sådan spelare inte skulle kunna blomma ut som en målskytt tror jag är snömos. När kravbilden förtydligas, skottekniken trimmats och självbilden kalibrerats om från att vara en spelare som vill slå en magnifik passning till att vara producerande spelare och sätta en balja kommer vi att få se Max göra 25 mål under grundserien.

       Kommentar avatar
       Manne , 3 veckor sedanSvara

       Den dagen vi får se Friberg göra 25 mål, då ska jag se vad jag kan hitta på. Kommer å andra sidan aldrig hända. En gnuggare är han, Friberg. Men 25 mål, aldrig.

     • Kommentar avatar
      Per, 3 veckor sedanSvara

      På tal om utveckling och att producera mer, Michael Lindqvist i färjestad var en ganska medioker spelare i AIK men när han kom till färjestad så hände nåt. Nu är han ju en av shls vassaste målskyttar.

      • Kommentar avatar
       Gunnar, 3 veckor sedanSvara

       Det var snack redan innan förra säsongen hur Friberg, MRO skulle göra fler mål. Hur gick det med det ? Nej Frölunda behöver en riktig sniper, inte ett gäng brunkare som inför varje säsong skall bli en ny Ovechkin.

        Kommentar avatar
        Manne , 3 veckor sedanSvara

        Problemet ligger i att man vill "göra om" spelare eller lägga till en massa till det de redan har. Du kan utvecklas, absolut men att få en gnuggare till att bli en målskytt av rang. Det finns inte. Antingen så har du det, eller så har du det inte. Som att säga åt Lasch att jobba hårt i byte efter byte, det såg vi alla hur det gick. Inte alls den typen av spelare. Finns inte per automatik i registret.

        Kommentar avatar
        Kålle, 3 veckor sedanSvara

        +1 på den

      • Kommentar avatar
       Peter Grö, 3 veckor sedanSvara

       Snyggt Leman!
       Vill du avslöja vem som mer höll sig framme väl på löptestet förutom Max, Filip och Joel?

        Kommentar avatar
        Henrik Leman, 3 veckor sedanSvara

        Det där var Frölundas info. Jag vet inget, tyvärr. Har inte grävt. Sorry.

        Kommentar avatar
        Peter Grö, 3 veckor sedanSvara

        Jag förstår. Kul att du "pressade" Rönnberg lite. Han gillar ju när folk utmanar honom lite.

        Kommentar avatar
        Henrik Leman, 3 veckor sedanSvara

        Tyckte det var kul. Sådant är alltid lättare öga mot öga.

      • Kommentar avatar
       Epoe, 3 veckor sedanSvara

       Vafan snackar du om. Friberg kunde inte producera när han hade en offensiv roll. Därför fick han en jobbarroll

        Kommentar avatar
        Henrik Leman, 3 veckor sedanSvara

        Jag förstår. Det är naturligtvis meningslöst att han tränar sitt skott, sitt sätt att läsa spelet, ta sig till målchanser. Bättre han springer i skogen.

      • Kommentar avatar
       Per, 3 veckor sedanSvara

       Har det någonsin hänt att en grovjobbare utvecklas till målskytt? I någon sport?
       Max är en personlig favorit som jag älskar att ha i laget. Hård som flinta och ett hjärta av guld och en sann humanist. Men en målskytt av rang kommer han aldrig att bli.

        Kommentar avatar
        Henrik Leman, 3 veckor sedanSvara

        Att en ren grovjobbare blivit en ren målskytt? Nja, det är nog ovanligt, rätt mycket så. Men att en kille som har ett i grunden bra skott utvecklar sitt spel så att han göra några fler mål än tidigare, det tycker jag däremot är klart görligt.

        Kommentar avatar
        Per, 3 veckor sedanSvara

        Ett par mål ytterligare kanske han har i sig. Tror man att det kan bli fler än så har man nog tyvärr fel. Likväl är han ju en av de viktigaste i laget. Hoppas inte att hans spel i övrigt blir lidande av att det finns orimliga förväntningar.

        Kommentar avatar
        Manne , 3 veckor sedanSvara

        Jo, nu har han krav på sig Max att han ska leverera sisådär 20-25 mål.

        Kommentar avatar
        Kålle, 3 veckor sedanSvara

        Vilket skämt Max gnuggaren ska göra 25 mål...

      • Kommentar avatar
       Hugo, 3 veckor sedanSvara

       Jätteintressant samtal! Jag ser vissa likheter med Rydahl i FBK. Tänker på den defensiva, gnuggande, rollen som han haft fram till att han kom till hem till Karlstad. Där hittade han, hyfsat snabbt, tillbaka till det offensiva spelet som funnits i honom när han var yngre. (Samtidigt som han även används defensivt, och KÄMPAR varje sekund på isen. Tycker sällan att tvåvägsspelare är särskilt spektakulära. Men här finns sån power! Och den nyttjas både offensivt/defensivt. Häftigt att se.) Hade för övrigt gärna läst en liknande intervju med Pennerborn, fast det kanske är något för dina värmländska kollegor. :)
       Förstår förstås att det har lagts ner mycket arbete för att få honom att ”hitta” tillbaka. Men, visst bör det finnas en del spelare i ligan som har potential att göra liknande resor? Friberg känns väl absolut som en sådan? Även om det kanske aldrig blir 25 mål, så runt 15-20 per säsong? Samtidigt som han behåller den där häftiga kämparglöden. Blir spännande att följa.

       • Kommentar avatar
        Rallyclay , 3 veckor sedanSvara

        Klart det finns mer i Max. Att han skulle klara av att producera 30 p på en full säsong ser jag inte som någon omöjlighet. Carnbäck har alltid varit en klok person. / Claes

         Kommentar avatar
         Kålle, 3 veckor sedanSvara

         Dream on...


       Lämna en kommentar