Frölunda – från naiv tonåring till erfaren man


► Låt oss se Frölunda av i dag.
► Låt oss minnas Roger Rönnberg för ett år sedan.
► Låt oss konstatera: mission accomplished, uppgiften utförd.
► Det är ett mer cyniskt Frölunda, ett mer vuxet Frölunda som är halvvägs till ännu en SM-final. Och den här gången behövde nog inte spelarna leda vägen.

Rakapuckar.com bild

Tränaren Roger Rönnberg jublar efter att Frölunda säkrat kvartsfinalsegern mot Malmö. Han gjorde som han sa efter förra säsongen, det blev mer "cyniskt", mer "försvarsintiktat." Foto: MATHIAS PELKONEN


JUST ORDET ”HALVVÄGS” ska självfallet noteras här. Inget bör tas ut i förskott, en semifinalledning på 2–0 mot Luleå är bra men är inte värd ett dyft om den inte följs upp, förvaltas via ytterligare två segrar.

Däremot har Frölunda satt sig i en utmärkt position, och bara den framgången är värd att snabbt leta förklaring till.

Det finns förstås många, på detaljnivå kanske massor, men jag vill snabbt lyfta den viktigaste:

Frölunda har vuxit upp, mognat.

Insett vad som krävs.

Jag pratar spelet i egen zon där man inte längre ska spela sig ur varje trång situation till förbannelse, inte konstant leta konstruktiv lösning, utan nu istället är helt med på att man vid behov får rensa, ibland är bästa alternativet att banka ut pucken via sargen, via glaset, låta den jagas ikapp av spelare som ligger på rulle.

Rakapuckar.com bild

Tempot drivs upp, större chans till snabba omställningar, farten i spelet är en viktig nyckel för Frölunda, men framför allt:

## Man ger inte längre bort initiativet i matcherna till motståndarlagen.

## De måste skapa sitt tryck, sina chanser, av egen kraft.

Naiva Frölunda har blivit smarta Frölunda, en stor anledning är också att man inte längre anfaller lika aningslöst och drar på sig övertaliga spelvändningar emot, och det är här jag minns intervjun jag gjorde med tränaren Roger Rönnberg strax efter fjolårets bittra slutspelsförlust mot Malmö. Han sa bland annat:

När jag backar bandet, när jag sett matcherna igen, då är jag grymt självkritisk. Jag borde sett att den öppna hockeyn vi spelade mot Brynäs (2017), det går inte i ett slutspel, du behöver vara mer cynisk, mer försvarsinriktad.”

När vi nu skriver april 2019:

Mission accomplished? Uppgiften utförd?

Ja, det vill jag med emfas hävda.

Rakapuckar.com bild

Dessutom: att vara mer försvarsinriktad behöver inte betyda att offensiven minimeras, det går att spela snabbt, enkelt, få ner puckar djupt, spela smart men ändå offensivt skickligt.

## Lite tajtare säkerhetsbälte ger mod att trycka på gasen. Men:

## På rätt ställen. Vid rätt tillfällen.

Vid ett flertal tillfällen förra säsongen satt jag med en tidigare spelare och diskuterade hur svagt Frölunda var när det gällde att bevara momentum, alltså … efter ett mål, efter ett avklarat box play, efter en sekvens som gett någon form av kick, då kunde man glatt börja spela ”översvårt”, hosta upp puckar, föda istället för att döda (bildligt) motståndaren.

Säg backparet Rasmus Dahlin/Adam Almquist och det framkallar fortfarande rysningar hos supportrar, gissar jag.

Här har Frölunda vuxit upp. Snabbt, bra, ordentligt. Gått från naiv tonåring till erfaren man.

Backsidan byggdes om, det var viktigt, men framför allt byggdes inställningen till hur man bör uppträda om.

Efter CHL-finalen är det som att alla spelare köpt spelmodellen fullt ut, och resultatet ser vi nu.

Rakapuckar.com bild

* 16 vinster på 20 matcher efter CHL-finalen.
* 4–1 i kvartsfinalen mot Malmö.
* 2–0-ledning i semifinalserien mot Luleå.

Igen: 2–0 garanterar absolut ingenting, det är verkligen viktigt att understryka detta givet hur jämna matcherna varit, men bara det faktum att Frölunda är där laget är … anmärkningsvärt, ändå.

Man kan snacka Johan Mattssons målvaktsspel Jonathan Sigalets pappaegenskaper (på isen, alltså), Chay Genoways häftiga resa, Samuel Fagemos grundserie, Ryan Laschs lyckade knäoperation, Simon Hjalmarssons lyft, Patrik Carlssons smartness, Fredrik Sjöströms under säsongen-värvningar; som jag skrev ovan: på detaljnivå finns massor.

Men framför allt har Frölunda vuxit upp.

2016, guldsäsongen, var det spelarna själva som inför slutspelet kom till Roger Rönnberg och sa att de behövde spela lite enklare.

Den här gången tror jag inte det behövdes. 

Rakapuckar.com bild

***

Stort tack för att ni betalar för journalistiken. Annars hade ni inte läst de här raderna.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

***

Glöm inte kika på vårt Instagramkonto.  Facebooksidan följer ni väl också?

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
15 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Epoe, 1 år sedanSvara

  När vaknar fagemo? Ska man sälja av honom

   Kommentar avatar
   Manne , 1 år sedanSvara

   Ätit något olämpligt?

   Kommentar avatar
   Per, Lysekil, 1 år sedanSvara

   Epoe : Och när skall du vakna?

   Kommentar avatar
   Ninja i pyjamas, 1 år sedanSvara

   Man får ju anta att du bara är här för att trolla

   Kommentar avatar
   Epoe, 1 år sedanSvara

   vadå? Han komer ju att gå till nhl snart ändå.

   Kommentar avatar
   HC, 1 år sedanSvara

   Förstår inte , vaken ? alltid beredd , även som straffläggare i sista matchen , given där

   Kommentar avatar
   Mange, 1 år sedanSvara

   Överraskad ff över det finns folk som gillar att mata trollen..

 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein , 1 år sedanSvara

  Bra analys!

  • Kommentar avatar
   Johan L , 1 år sedanSvara

   Känns precis som du beskriver. Dagens enda problem är att jag inte kan se matchen!!!!! Radio here i come...

    Kommentar avatar
    Kristoffer, 1 år sedanSvara

    Gör en snabb google sökning så kan du lösa ditt lilla problem.

  • Kommentar avatar
   Nolte, 1 år sedanSvara

   Mycket bra reflektioner och jag delar din syn om att man mognat, blivit ”vuxna”. I synnerhet på backsidan, men även forwards. Jag såg verkligen inte det här komma i Augusti förra året, jag tippade laget 6-8 och troligen inte mer än kvartsfinal. Samtidigt baserade jag det på truppen man hade då. Och hand upp den som tror att laget varit i dagens situation om man ställt upp med Nörstebö/Westerholm/Gunnarsson istället för Moverare/Gormley/Printz?

    Kommentar avatar
    Nolte, 1 år sedanSvara

    Westerlund*

    Kommentar avatar
    DD, 1 år sedanSvara

    Bra reflektion där, Nolte. Nästan så man får geniförklara Sjöström. Avsevärd förbättring på backsidan tack vare Sjöström. Många var tveksamma till Gormley och Printz men båda har varit fullträffar. Jag tror inte man kan vinna ett SM-guld längre på att bara köra fullt blås framåt. Växjös guld har ju aldrig vunnits på det sättet t.ex. Hoppas på att man kommer ut och gör en riktigt stabil insats idag. Dödar Luleås energi och helst tar ledningen. Då blir det en rejäl uppförsbacke för Luleå att ta sig in i serien igen.

    Kommentar avatar
    #18, 1 år sedanSvara

    Mycket bra och nykter analys Nolte. Delar den, samtidigt som jag skall erkänna att personligen var jag mer inne på att förstärka anfallssidan under hösten. Men kanske är årets upplaga av Frölunda ytterligare ett bevis på att offensiven byggs bakifrån ovan på en stabil defensiv.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Det var det jag menade, Nolte med "Sjöströms under säsongen-värvningar." ;) Mycket viktiga. Men så är ju hockeyn i dag, truppen är ett pussel fram till februari.

    Kommentar avatar
    Nolte, 1 år sedanSvara

    Ja så är det onekligen. Hade även räknat med något nyförvärv, men inte 3 st på backen. Försöker bara hitta ursäkter till mitt taskiga tips ;)

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Haha ... vi är många som inte räknade med detta. Jag var inne på att Frölunda mycket väl KUNDE få till det, men också att det kunde ha gått åt motsatt håll.

    Kommentar avatar
    Nils, 1 år sedanSvara

    Samtidigt bör man minnas att det gnälldes rätt friskt här när Gunnarsson blev utlånad till LHC i höstat. Och folk undrade hur Frölunda tänkte. Samme Gunnarsson som det gnälldes på ifjol och menade att han inte höll på SHL-nivå.

    Kommentar avatar
    Henrik indian i exil, 1 år sedanSvara

    Gormley och Printz har varit två fullträffar och även Moverare har växt ut till en fältherre om än något långsam sådan. Westerlund och Nörstebö är inte i närheten av deras defensiva kapaciteter. Däremot så ser jag inte Gunnar som mkt sämre än Printz eller Moverare, men han kan inte matcha Gormleys offensiva kvaliteter.

    Kommentar avatar
    mike, 1 år sedanSvara

    Sjöström har ju inget lätt jobb direkt. Från hängd till hyllad, i princip. Det lät ju rätt oroande från början när man skulle ha kvartssamtal, och förvandla backar till mini-Rahimis, men någonstans fanns det ändå en sjukdomsinsikt, och man lyckades plocka in spelare som kunde stärka upp truppen på ett utmärkt sätt. Vidare har man sedan också gjort rätt val i målvaktsfrågan. Kändes som att Mattsson låg ett pinnhack ner på skalan ett tag. Kul att RR tänkte om.

  • Kommentar avatar
   Ulf Ohlson, 1 år sedanSvara

   ...och Rhett börjar komma fram som den spelare han är och skall vara!

   • Kommentar avatar
    Jonas, 1 år sedanSvara

    Svårt att utifrån känna känslan i truppen, laget men jag hoppas verkligen inte spelarna känner att semin på något sätt är avgjord. Detta om något är en grej som jag inte hoppas avgör till Frölundas nackdel.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 år sedanSvara

     Det tror jag VERKLIGEN inte någon spelare känner. Har inte sett tillstymmelse till sådana attityder. Alla hur sett hur jämnt det är. Alla har sett hur lite som skilt.

   • Kommentar avatar
    David, 1 år sedanSvara

    Sjöström har inte gjort ett fantastisk jobb. Om man ska kolla vilken av sport chefer/scout gör bra värvningar på ska man vända sig mot Växjö. Grymt bra på hitta duktiga spelare. Lasch och Rakhshani bland annat. Att ta hit 2 skadade backar förra säsongen som gav upp efter några matcher är ingen merit för en som sitter på denna position. Så nej, Sjoström hör inte till de bästa.

     Kommentar avatar
     DD, 1 år sedanSvara

     Evertsson hade ju väldigt mager utdelning i år. Du kan ju inte påstå att Evertsson var bättre än Sjöström i år. Vilka värvningar lyckades Evertsson med i år? Burström - flopp sett till kapacitet Horak - godkänt Ortega - flopp Junttila - flopp Versteeg - charmade media men total flopp i semifinalen

     Kommentar avatar
     Manne , 1 år sedanSvara

     Exakt så DD. Exakt!

     Kommentar avatar
     Tampa, 1 år sedanSvara

     Och glöm inte att Rönnberg är med och bestämmer när nya spelare skall in. Sjöström kan ju inte köpa spelare utan att kolla med RR först. Jobbar inte som Gren gjorde i IFK ..,

     Kommentar avatar
     Per, Lysekil, 1 år sedanSvara

     Burström klar för Skellefteå.

     Kommentar avatar
     Nils, 1 år sedanSvara

     Från att ha gått från mästare till att vara chanslösa i en kvart, så har Evertsson gjort ett rätt dåligt jobb.

   • Kommentar avatar
    Andreas Öberg, 1 år sedanSvara

    När man får så mycket "secondary scoring" (tänker på Stålberg, Grönlund, Peterssen) så brukar det vara ett bra tecken på att man som lag är i riktigt bra form. Känns som att det också blir en direkt konsekvens av det tighta försvarsspelet. Krävs mycket för att göra mål på Frölunda medans det ser ut som VF "får" mål till skänks och har "flytet" i avgörande lägen. Såklart ingen slump. Känns riktigt bra just nu! Men Luleå kommer komma ut hårt ikväll, intressant att se om VF kan rida ut den förväntade stormen och kanske göra första målet igen. Visst mentalt övertag då.
    Tack för den fina rapporteringen också HL! Slutspelsswish kommer

     Kommentar avatar
     Manne , 1 år sedanSvara

     Peterson :)

     Kommentar avatar
     Andreas Öberg, 1 år sedanSvara

     Mycket riktigt! :)

   • Kommentar avatar
    Bengt Andersson, 1 år sedanSvara

    Klubbar kan erbjuda miljoner och köpa sig till framgång typ Man C/ Barsa. om Sverige skogsföretag och andra öppnar plånboken. Vad är det för utmaning ? Vilket lag, tränare eller sportchef som helst kan naturligtvis nå framgång på det viset och stå med armarna i kors på matcherna, kanske då svårt att skapa den vi-känslan för fansen och hela gruppen som just nu växer fram i ett utdömt VF i höstas, där varje spelare har tagit chansen och krigat och i dag mår mycket gott, en del marginaler under resans gång har gått åt rätt håll så är det ju för vinnande lag. Tycker i framtiden VF-ledningen skall göra som Blåvitt nu äntligen gör reducera spelarlöner till det normala i Sverige och våga ge unga spelare flera chanser.
    Det skapar harmoni och vi känsla i hela gruppen.

    • Kommentar avatar
     Örjan, 1 år sedanSvara

     Mycket bra analys, som alltid. Tack för alla kloka och lärorika ’artiklar’ Leman. Utan dina texter med alla objektiva analyser och information skulle det kännas mycket fattigare att följa VF. Säsongen dessvärre slut för mig pga utlandsjobb i ödemarken. Hoppas du fortsätter skriva många säsonger till!

     • Kommentar avatar
      Ted, 1 år sedanSvara

      Redan ngn gång i början av februari borta mot HV kändes det att ngt va på g, dock förlust men känslan i spelet börja ändras få ungefär. Typ förlust mot Djurgården hemma precis innan ”fixa” kanske kraven på varandra i gruppen.

      • Kommentar avatar
       Johan Carlander, 1 år sedanSvara

       Något jag verkligen uppskattar är att Roger har vuxit mycket i sitt coachande under matcherna. Från att ha varit i det närmaste handlingsförlamad när spelet inte stämde så tycker jag att han är mycket mer aktiv och självsäker i sitt agerande. Han agerar allt mer i tid och mer ofta än sällan så blir utfallet gott!
       Sen gillar jag även att han retade gallfeber på Peter Andersson och fick honom ur balans! :)

        Kommentar avatar
        Floyd , 1 år sedanSvara

        Ja presskonferensen ”jasså du menar krocken” med RR&PA är ju redan en klassiker fullt i nivå med dusterna med SkellefteåBert på sin tid ;)

      • Kommentar avatar
       Mats H., 1 år sedanSvara

       Försvars spelet har blivit 100 % bättre nu, än första halvan av säsongen. Anfallet har blivit bredare än första halvan.
       Det är fler som hotar i anfallet nu.
       JG fick allt för mycket skit, sett till att hela laget spelade uselt i försvaret. Hoppas väldigt mycket på på en ny nolla för JM. 3-0 inför andra hemma matchen hade varit perfekt. Håller tummar och allt möjligt i kväll.

        Kommentar avatar
        Manne , 1 år sedanSvara

        Försvarsspelet var inte så dåligt tidigare heller, men är flera snäpp vassare nu. Man sitter ihop mer som lag nu också, lite för spretigt förut. Det är minst 60 min stenhårt jobb ikväll, innan vi ens kan tänka tanken att ha 3-0 inför den andra hemmamatchen. Jag tar ett byte i taget, inget annat.

      • Kommentar avatar
       Peter, 1 år sedanSvara

       Tror på seger även i kväll om inte laget får hybris.
       Känner att frölunda har ett litet övertag på Luleå!
       En måste match kan vara en stor belastningar, men kan ge en grym feedback vid vinst!
       Men det skall vi inte ge dom ikväll om vi agerar som vi kan!
       Kör på Frölunda!!

       • Kommentar avatar
        Matte, 1 år sedanSvara

        Jag vet inte riktigt om det avspeglar det som händer på isen ikväll, men naturligtvis är det väldigt viktigt att Mattsson seglat upp som SHL bästa målvakt i slutspelet med en räddningsprocent på över 93. Att klanka på Dahlin, när Almkvist var helt fel ute är direkt fel tycker jag. Att inse att JG inte hade sina bästa år efter SM vinsten är klokt, men förvånande att FHC fortsatte att släta över svagheterna. Att inse att Sjöström inte alls var felfri i rekryteringarna är också viktigt . Så låt oss vänta med hyllningarna/dissarna - FHC har en enorm budget jämfört med alla lag - klart de skall vara i semifinal... Jag tycker det skall bli jättekul och hoppas de slår LHC ikväll....


        Lämna en kommentar