Låt CHL handla mer om att sprida sporten


► Två heta debatter i gång:
► 1. Målvaktsinterference.
► 2. Champions Hockey League.
► Mina små tankar här – jag tar gärna del av era.

Rakapuckar.com bild

JAG REKOMMENDERAR ATT ni tittar på alltid lika entusiasmerande Erik Granqvist i det här Viasat-klippet som berör situationen från CHL-finalen mellan Växjö och Jyp (0–2) i går.


Efter säkert 15, 20 tittningar blir jag inte lika tvärsäker som Erik, allt känns liksom på gränsen, på gränsen av målområdet, på gränsen om Martin Lundberg ändå initierar lite, lite kontakt med målvakten innan han får en knuff av en Jyp-back, men jag landar ändå i detta:

Ska en målvakt spela så långt ut, ska han vara toppen av den blå färgen, ska han sticka ut delar av kroppen utanför – då får han också tåla lite enkel kontakt.

Inte tacklad.

Men ”touchad”, rörd vid.

Målvakter har nog med fördelar ändå, kan hamra och slå på forwards med klubban utan att bli utvisade, de behöver baske mig inte ett frikort till.

Jag är rädd för en utveckling där målvakterna liksom tänjer på gränsen för vad som är deras målområde, sedan spelar på det faktum att de gärna får med sig domslut, lite som Joni Ortio i Skellefteå gett prov på.

Rakapuckar.com bild

Det vore inte bra om vi hamnade där.

Här har hockeyfamiljen något att diskutera.

Detta mer som ett principresonemang än ett i detalj studerande av situationen i Växjö, för den är svår, så svår och intressant att självaste medieikonen Bob McKenzie tog upp den på Twitter.

Senast jag kollade var det 50/50.

Säger en del om svårigheten med sådana här situationer, tycker jag.

***

Champions Hockey League, ja. Har ni tid så kika gärna på SVT-profilen Dusan Umicevics snack med CHL-bossen Bo ”Kulon” Lennartsson och experten Mikael Renberg här. Börjar vid 1.46.50. 


Jag delar inte alls Renbergs tankar om att man skulle tvinga lag från hockeysvaga länder att kvala, alltså följa fotbollens modell.

Min känsla är snarast tvärtom.

CHL kommer aldrig ens att vara nära fotbollens Champions League i status; hockeyns bästa finns i NHL och KHL medan fotbollens bästa finns här i Europa.

CHL är, känner jag, mer ett utmärkt sätt att få hockeyn att växa, få med fler länder, snarare än något med stort sportsligt värde för toppnationer som Sverige och Finland.

Det är förstås kul att vinna (grattis, Jyp) – men det är knappast så att världen går under om man inte tar sig vidare i turneringen.

CHL kan få hockeyn att växa i länder som Storbritannien, Frankrike, Polen (kanske även ge en extra skjuts i Tyskland), och då ska man förstås inte göra det svårare för lag från småländerna – istället tvärtom.

Rakapuckar.com bild

Jag hade gärna sett bara två lag från länder som Sverige och Finland, fler från mindre hockeyländer, att de som styr CHL insåg att det aldrig blir som i fotbollen, istället gick mer på ”sprida sporten”-tänket.

Gärna göra så här:

## Spela huvuddelen av CHL från mitten av augusti fram till skiftet september/oktober. Bra träningsmatcher för de stora ländernas lag, fräck början för de mindre ländernas.

## Åtta grupper med fyra lag fungerar väl, men kör enkelmöten, låt de mindre lagen spela två av tre hemma, det är där intresset är störst: Sheffield–Frölunda oerhört mycket hetare än Frölunda–Sheffield.

## Spela åttondels- och kvartsfinaler med hemma/borta-möten, med enkelmöten i gruppspelet borde allt vara klart innan september är över.

## Kör sedan semifinaler och final en vecka i november när det ändå är uppehåll för några meningslösa matcher för hemmalandslagen. Om det bara krockar en gång kan säkert förbunden tänka sig att släppa de spelare det berör. 

Man kan köra enkelmöte i semifinalspelet, typ torsdag, sedan finalen på lördag, man kan fortsatt ha dubbelmöten i semifinalen om det är viktig, spela tisdag/torsdag, sedan finalen lördag. 

Oavset vilket alternativ man välljer: snabbt, enkelt, lätthajpat. 

Vad sa ni? Så här här kommer CHL aldrig att göra?

Nej, så klart inte.

Men jag är ju så jäkla envis att jag för fram mina tankar ändå. 

Rakapuckar.com bild

En sak till: i SVT ställde programledaren Dusan Umicevic synnerligen relevanta frågor rörande CHL:s behandling av våldsverkaren Thomas Larkin (bara avstängd i CHL, ej i inhemska ligan), då fick han av Micke Renberg och ”Kulon” Lennartsson höra att ”letade felaktigheter”, var för kritisk, och att ”vi måste få igång det svenska intresset.”

Häpnadsväckande. Om något borde ju frågan ställts varför CHL inte hårdare lobbade för att tyska ligan (DEL) tog ansvar och stängde av Larkin för dennes överfall på Daniel Paille.

Men tiden räckte väl inte till.

Bra jobb av Umicevic som i alla fall försökte.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
8 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Peter Smögen, 11 månader sedanSvara

  Håller med om att det CHL är bättre än vanliga träningsmatcher, men då får det komprimeras. Kör hela gruppspelet före seriestart, låt dom bästa fyra göra upp i ett slutspel på samma spelort en helg kring nyår. Skippa allt annat slutspel som inkräktar på seriespelet mellan sept-dec

  • Kommentar avatar
   Göran, 11 månader sedanSvara

   Lägg ner CHL, det är tråkiga matcher mot motståndare ingen har hört talas om. Det hade vart mer givande att se Frölunda vs Grunden BoIS i badminton.

    Kommentar avatar
    Robertino Hökklo, 11 månader sedanSvara

    Då kanske det é dags att lära sig det. Det é många stora klubbar ute i Europa. Både NL (Schweiz), DEL (Tyskland) och KHL drar mer publik än SHL till exempel. Du har 3 Tyska klubbar med högre publiksnitt än Frölunda och Bern med sina 16,399 i snitt förra året é helt fenomenalt i Europa! Så CHL kan bli något väldigt bra. I år gav en CHL seger bara 3 miljoner, 2022 ligger den på 7 miljoner. Efter det kan det bli rejält skutt om CHL fixar i ordning lite och får in KHL och kanske till och med NHL på ett hörn. NHL kommer ju aldrig spela i CHL, men ett lag därifrån kan komma att möta vinnaren i CHL

    Kommentar avatar
    Göran , 11 månader sedanSvara

    Vem kör med samma namn som mig ? Två Göran . Ok men förvillande

    Kommentar avatar
    Tina, 11 månader sedanSvara

    Vem bryr sig om det finns Tyska lag med högre publiksnitt än i SHL, de har högre publiksnitt i NFL men det är grymt tråkigt att titta på likt förbannat. Själv skulle jag (och tydligen många med mig eftersom Skandinavium ekar tomt under chl matcher) aldrig betala 1kr för att se Frölunda slå något Tyskt bonkegäng. Precis lika lite intresserad är jag av att se Frölunda få stryk av vilket NHL lag som helst. Nej lägg ner CHL, och stäng SHL så vi aldrig mer behöver se Leksand, Modo, Björklöven och liknande värdelösa lag i SHL. Det räcker att titta på KHK, spännande matcher ? Njeee inte direkt.

  • Kommentar avatar
   Gammelwargen , 11 månader sedanSvara

   Personligen tycker jag CHL är intressant, men jag förstår problematiken kring när matcherna skall spelas.

    Kommentar avatar
    Matte , 11 månader sedanSvara

    Även jag tycker det är intressant och viktigt att ishockey sprids på ett bra sätt som Du HL skriver. Man skall nog inte underskatta uppsidan på en Europeisk liga med mer pengar...

  • Kommentar avatar
   mike, 11 månader sedanSvara

   Själva hanteringen av Larkin-ärendet gjorde ju att en redan illa ansedd turnering, fick ännu mer blåbärsstämpel över sig. Sköt sig själva i foten...

   • Kommentar avatar
    Johan L , 11 månader sedanSvara

    Jag tror inte på att sprida det i flera länder. Man vill se sitt lag mäta sig med de bästa punkt. Träning eller ej. Annars dör det lilla intresse i de länderna som nu finns. Tycker samma i fotbollen. Där går de väl åt motsatt håll. Vem vill se en 10-1 match? Sen är väl CHL bättre än vanliga träningsmatcher. Men det borde spelas på andra tider än nu. Där håller jag med.

    • Kommentar avatar
     ukuneucabas, 11 månader sedanSvara

     [url=http://levitra-20mg-priceof.online/]levitra-20mg-priceof.online.ankor[/url] <a href="http://pricespharmacy-canadian.online/">pricespharmacy-canadian.online.ankor</a> http://buy-amoxicillin-amoxil.online/

     • Kommentar avatar
      icogekebdusp, 11 månader sedanSvara

      [url=http://levitra-20mg-priceof.online/]levitra-20mg-priceof.online.ankor[/url] <a href="http://pricespharmacy-canadian.online/">pricespharmacy-canadian.online.ankor</a> http://buy-amoxicillin-amoxil.online/

      • Kommentar avatar
       Eric, 11 månader sedanSvara

       Håller med om att CHL borde tryckas ihop, komprimeras.
       Gärna att det är helt klart i början av den riktiga hockeysäsongen, oavsett om de har dubbelmöten eller ej.

       Grejen nu är att man är halvintresserad av gruppspelet men sedna blir det så splittrat och inträngt mellan "riktiga" matcher att man helt enkelt inte bryr sig längre. Utdraget med ca en -två matcher i månaden (För sitt lag) = intresset fullständigt försvunnet, och känns mer som ett irriterande avbräck som suger energi och ökar risk för skador inför de riktiga matcherna omkring.


       Lämna en kommentar