Stålberg: "Samma krav på alla spelare – utan undantag"


► Frölundaveteranen Sebastian Stålberg var tydlig med var ansvaret ligger för dagens krisartade läge.
► Inte hos tränaren Roger Rönnberg.
► Hos spelarna.
► – Hela laget måste underkasta sig skitjobbet. Göra det tråkiga. Det gäller att vi ställer samma krav på alla spelare – utan undantag, slog Stålberg fast.

Rakapuckar.com bild

Sebastan Stålberg var tydlig med att ansvaret främst är spelarnas – inte Roger Rönnbergs.


DAGEN EFTER SUPERSMÄLLEN i Örebro var det förstås en del fokus på det hot som Frölunda mottagit via sociala medier.

Sebastian Stålberg sa:

– Vi förstår att det väcker känslor när man ser att vi förlorar, kanske var detta bara i stundens hetta, kanske bara ett förlorat ”bet”, ändå är det ett grovt övertramp från den här personen. Vi uppskattar att de (Frölunda) tar det på allvar, det var förhöjd säkerhet redan i natt när vi kom hem. Förhoppningsvis blåser det här över. 

Det gör det säkert. Sannolikt bara en galenpanna, en ”crackpot.”

Uppträdandet i olika hockeyrinkar för tillfället är ett större problem.

Jag lyssnade ett tag på Roger Rönnberg som igen beklagade sig över att hans spelare inte ”tog jobbet”, inte ”åkte skridskor fullt ut”, inte gjorde de ”obekväma sakerna.”

Han reagerade när jag påtalade det problematiska med att han tvingats säga det så ofta i höst, höll inte med om beskrivningen, menade att det mest varit efter de senaste matcherna och … tja, låt oss säga att vi enades om att vara oeniga.

Jag förstår mycket väl hans tuffa situation. Alla spelare gör inte som han säger. Följer inte strukturen. Tar inte det jobb som krävs. En helsikes besvärlig situation att vara i. 

Rakapuckar.com bild

Rönnberg medgav faktiskt:

– Vi måste enas om vad som är viktigt. Känslan är att alla inte riktigt är på samma sida.

7/12, tre månader in på SHL, är det givetvis oroväckande.  

Tillbaka till den här texten från i morse – Frölundas spelare måste förstå vilka de är, vad som krävs. Mycket mer blåställ än smoking den här vintern.

Grejen är: ett tag tycktes Frölunda verkligen ha förstått. Hårt jobb. Synkad defensiv. Enklare spel i egen zon.

Jag frågade Sebastian Stålberg vad som hänt, om alla spelare verkligen köpt sina identiteter, skaffat sig realistiska självbilder, förstått vilka de är, insett att det är hårt jobb snarare än flashig hockey som ska ge poäng 2018/2019. Svaret:

– Jag trodde vi hade förstått. Det var då vi vann matcher. Vi var stenhårda att möta, släppte inte till mycket, kunde vinna med 1–0, avgöra i PP. PK var bra. 

Just nu är Frölunda långt därifrån. För att alla individer inte följer spelplanen, strukturen – och då blir det pannkaka av allt. 

Kajko, för att uttrycka det på göteborgska.

— Vi håller oss inte till grejorna vi pratar om Det gäller att alla gör det. Så fort en inte gör det utan faller ur ramen, då blir det en dominoeffekt. Vi måste ha den tryggheten, alla ska veta att när ”ettan” går ut (i närkamp i egen zon), då ska tvåan komma där bakom. Om inte forwards finns för avlastning i ”fickan”, då tittar backen där, och så blir han uppkäkad, analyserade Stålberg.

Enkelt uttryckt: alla spelare i Frölunda gör inte jobbet, följer inte spelplanen, kör lite av sitt eget rejs, vill för mycket, hittar egna agendor, är inte ödmjuka nog att förstå vilket disciplinerat jobb som krävs för att lyckas.

Trots tränarens ideliga uppmaningar om motsatsen.

** Lyssnar ni fortfarande på Rönnberg, Sebastian?
– Absolut. Vad fan, i tre, fyra säsonger har vi haft ett spel som vi vet fungerar. Även om vi inte varit på topp har vi kunnat vara med och tävla om poängen. Men det gäller att ha det fokuset, att varje spelare är påkopplad tre dagar i veckan. Du kan vara kass med pucken, seg, men det år då du behöver spela enkelt, ligga i den position du ska, ge dig fan på att göra det som laget bestämt.

Rakapuckar.com bild

Inte bara Rönnbergs ansvar, poängterade Stålberg. Långt därifrån. Tydligt deklarerade Lerums BK-killen:

– Han kan väl inte tjata om detta 100 gånger om dagen, det blir bara kaos. Det ska komma inifrån gruppen. Att man verkligen vill underkasta sig skitjobbet, göra de här tråkiga sakerna. Vill man inte göra det är det ju ingen idé …

** X antal individer i laget som inte vill det, menar du? I alla fall just nu.
– (tystnad) Det gäller att alla spelare … att vi ställer samma krav på alla spelare. Utan undantag. Varje individ måste göra allt i sin makt.

Här har killar som Stålberg själv, Simon Hjalmarsson och Joel Lundqvist ett extra ansvar. Allt kan inte ligga på Rönnberg. 

Stålberg:

– Vi har kärnspelare. Vi ska göra saker rätt på isen, vi ska vara på de som inte gör rätt.

Roger Rönnberg påtalade att det sitter i väggarna att Frölundas spelare ska jobba hårt. Ett arv från tiden med Tomi Kallio, Niklas Andersson och Jonas Johnson.


Tillbaka till Roger Rönnberg som sa något intressant när han blev lite småirriterad på min fråga om han känner att han får fram sitt budskap till spelarna:

– Det handlar inte om att jag får fram. Det är Frölunda. Det går tillbaka till Tomi Kallio, Niklas Andersson och Jonas Johnson som bestämt hur Frölunda ska spela. Det sitter i väggarna att Frölunda ska jobba hårt. Vi har alla ett ansvar att föra vidare det arvet. Jag kan inte ducka. Ingen i laget kan ducka.

Därmed var vi åter vid kärnfrågan: att varje individ i Frölunda modell 2018/2019 måste förstå vad som krävs för att vinna hockeymatcher i SHL när man spelar i ett offensivt begränsat lag.

När individerna är ett kollektiv fullt ut, agerar synkat, börjar med att göra jobbet i egen zon, följer spelplanen så att ettan kan läsas av tvåan, tvåan av trean och så vidare, då kan Frölunda vara ett jobbigt lag att besegra, ett fans kan gilla.

När det spretar som på slutet … då är även Mora och Örebro för bra.

Roger Rönnberg påtalade att spelarna skämdes som hundar,

Sebastian Stålberg snackade om vikten av att minnas att när man spelat som man ska, då har det gått bra:

– Det gäller att tro på det.

Självklart. Vem ska annars göra det om inte spelarna? Men det kommer inte leda någon vart om inte alla bestämmer sig för att köpa spelidén, följa strukturen, göra skitjobbet, lugnt räkna med att offensiva lägen kommer om defensiven slöts först.

– Jag hoppas laget fått ett wake-up call nu, sa Stålberg.

Rakapuckar.com bild

Jag reagerade förstås.

** Förstår du om era fans undrar hur många väckarklockor ni behöver?
– Ja, absolut – det köper vi till hundra procent. Men nu är det på allvar.

Lördag eftermiddag kommer Växjö Lakers till Scandinavium, ett lag med helt annan formkurva (allt skadefriare också) men ändå bara två poäng före.

Allvar? Ja, det är ju det. Inte för att Frölunda är under slutspelsstrecket, förlorat fyra av fem eller gjorde bort sig så kapitalt i Örebro.

Skit händer. Men när en grupp inte sitter ihop, när alla individer inte gör sitt jobb, då är det allvar.

Då är det allvar på riktigt.

Sebastian Stålberg förstod det. Säkert inte bara han.

Mot Växjö ser vi vad det betyder.

***

Kedjorna var samma som mot Örebro, Jacob Moverare gick i par med Viktor Ekbom, Filip Westerlund i fjärde par med Mattias Nörstebö.

Johan Mattsson var med och tränade.

***

Händer inget dramatiskt blir det här sista texten för i dag, hoppas ni fick lite att fundera över.

Ska försöka svara på de kommentarer jag kan.

Trevlig helg! 

***

rakapuckar.com är inte en låst sajt, det är fritt fram att provläsa, men den är beroende av att läsarna betalar för sig.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

***

Gillade ni läsningen? Dela gärna på sociala medier. Knappar för detta finns nedan. 

Glöm inte följa rakapuckar.com på Facebook. Och så förstås på Instagram där Mathias Pelkonen levererar fina bilder.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
41 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 4 månader sedanSvara

  Bra intervju! Mycket läsvärd.
  Sebastian är klok, men funderar ju så klart lite över "väckarklocka"? Nå, upp till bevis i morgon nu!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 4 månader sedanSvara

   Mm. Hoppas den lockar till läsning.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 4 månader sedanSvara

   Tänkte också på det.

 • Kommentar avatar
  Nolte, 4 månader sedanSvara

  Andersson-Johnsson-Kallio för mig är inte synonymt med hårt arbete och noll finess. Ja dom gjorde det tråkiga jobbet också, men framförallt tänkte dom hockey ihop, dom bidrog med olika saker och hade en fantastisk kemi. Dom hade något som ingen kedja i årets Frölunda har. Jag skiter faktiskt uppriktigt sagt i om man sliter som en galärslav och är överallt och ingenstans eller om man tänker hockey och inser när man måste åka max och när det räcker att vara rätt placerad. Hockey-IQ kan räcka väldigt långt i många lägen.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 4 månader sedanSvara

   Absolut finns inget som ens liknar den kemi Johnsonligan hade. Men det vet vi ju, den här upplagan är långt från tidigare års. Poängen här är att Kallio & C struntade aldrig i det tråkiga jobbet, förstod vad som krävdes. DET är ju grejen här. ÄN viktigare när du inte har offensiv spets i laget.

   Kommentar avatar
   Nolte, 4 månader sedanSvara

   Jojo, men man kan ju inte påstå att Johnsson flängde runt som Mustonen eller att Niklas Andersson körde runt som Tim eller att Kallio slängde sig som Tim och täckte skott. Givetvis jobbade dom hårt, dom gled inte runt, men med lite hockey-IQ kan man vara rätt placerad, läsa spelet istället för att vara överallt och ingenstans. Jag syftar till att Roger säger att staden vill se ett ”hårt arbetande lag”. Det behöver vi inte alls göra, vill givetvis inte se någon glida men blir inte förälskad över att se massa tom åkning som inte leder till något heller, om du förstår vad jag menar?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 4 månader sedanSvara

   Absolut. Tom åkning vill nog ingen se. Men spelare måste ta det jobb man kommit överens om så det inte blir kaos i systemet, så att säga. Niklas Anderrson hade ALDRIG kört sitt eget rejs.

 • Kommentar avatar
  Dallasm3, 4 månader sedanSvara

  Men hur kommer det sig att nästan ett helt lag inte gör som tränaren säger?
  Låter märkligt. Har en känsla att det är nåt i gruppen som inte stämmer. Trevlig helg HL

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 4 månader sedanSvara

   Det är lite det jag hoppades skulle framgå i texten. Det handlar inte om att ett HELT LAG inte gör, det räcker med att en eller två inte följer spelplanen så blir det en dominoeffekt. Får no1 inte stöd av no2 som han ska blir han orolig, gör något han egentligen inte ska, och så sprids osäkerhet över hela isen, i hela laget.

   Kommentar avatar
   Dallasm3, 4 månader sedanSvara

   Men om 1-2 gubbar inte följer game play varför bänkad dom inte en period eller två, för att visa "allvar". Verkar ju inte som samtalen gett något. Som supporter blir man frustrerad av att se att det inte kuggar i och coacherna inte gör något. Samtidigt blir man på något konstigt sätt imponerad att dom inte får hybris utan håller sig till sin plan och inte sparkar folk och bryter kontrakt i löpande band. Bryt ihop och kom igen nu

   Kommentar avatar
   Rickard, 4 månader sedanSvara

   Blir orolig på Sebbe s tveksamma svar om att alla inte vill samma väg. Är det flera som tror sig veta bättre eller tycker dom att dom är för bra för att spela med vissa spelare. Tycker att Rhett ser märklig ut i sina åkningar och arbetet han gör.

 • Kommentar avatar
  Elden , 4 månader sedanSvara

  Vad krävs för att väcka laget? Är det samma gubbar som skiter i gameplan i matcherna eller är de ett utbrett problem i omklädningsrummet? Har inte Joel tillräckligt stark talan i omklädningsrummet längre? Ryter han inte ifrån tillräckligt? Man kan ta att vi förlorar absolut men vi är många som betalar surt förvärvade slantar och då är det extremt tråkigt att se spelare som knappt bryr sig, är de inte kul att spela hockey med en indian på bröstet? Verkar inte som ett par gubbar tycker det och har man ingen glöd vinner man inga matcher...

   Kommentar avatar
   Daniel B, 4 månader sedanSvara

   Där sa du något. Lyssnar folk inte på Joel? Jag har sagt det länge att det saknas ledare. Tänk dig fler ledare med stort vf-hjärta, dom hade käkat upp den som inte gör jobbet. Det pratas om kärnspelare men det är inte samma som sak som ledare.

   Kommentar avatar
   Lg, 4 månader sedanSvara

   Dilemmat uppstår ju när inte ens #20 gör jobbet. Han gör det till 98% sedan finns det spelare som ser de andra 2 procenten å tar det som alibi, medvetet eller -sannolikt - omedvetet.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 4 månader sedanSvara

   LG, så kan det vara. Men Joel ska ju göra allt. Han ska tacklas, han ska producera, han ska leda osv. Kanske blir för mycket för honom att göra allt. Poängmässigt har han höjt sig mycket jämfört mot förra säsongen.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 4 månader sedanSvara

   Här håller jag inte med. Joel kommer långt ner på listan över eventuella problem.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 4 månader sedanSvara

   HL, jag anser inte att Joel är problemet. Ber om ursäkt om mitt inlägg får det att låta så. Skulle snarare säga att Joel är den siste som inte skulle göra jobbet. Men jag tror däremot att han är ensam när det fäller det fysiska och ledarrollen. Jag upplever att det kan vara så.

   Kommentar avatar
   LG, 4 månader sedanSvara

   Verkar som om du missar min point här. Finns nog få som håller Joel högre än vad jag själv gör, Både som spelare och människa. Jag pratade om 2% och det är ju långt ned på skalan. Jag pratar om signaleffekten precis som jag gör när RR "läcker" underskattning.

 • Kommentar avatar
  Lövet, 4 månader sedanSvara

  Oerhört uppskattat att du vågar stå på dig och ställa "jobbiga" frågor och inte ger med dig förrän du har fått svar! Så hatten av för ditt engagemang och tålamod med oss fans som ibland brister ut i diverse svordomar m.m efter en förlust som den igår. Vill bara återknyta det som jag skrev igår att man skall vara stolt över den förening man representerar och alltid göra sitt bästa. Har vart med i så många år och sett lag som varit sämre än årets upplaga så det handlar inte om att man förlorar matcher utan på vilket vis man gör det....

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 4 månader sedanSvara

   Precis så. Inte ATT utan HUR. Och just nu oroar trenden.

 • Kommentar avatar
  Svante, 4 månader sedanSvara

  Gruppdynamik som sagt, krävs inte mycket för att ett lag ska börja hacka

  • Kommentar avatar
   Ernst, 4 månader sedanSvara

   Inte för å va sån, men de kommer bli dyngpisk imorgon åxå, hela defensiven är raserad å en såpbubbla i mål.. Suck hoppas Mattsson är hel nog å starta då blir de genast tryggare bakåt

   • Kommentar avatar
    Daniel, 4 månader sedanSvara

    Bra intervju igen! Grymt att du följer upp och ställer mer obekväma frågor. Spännande att se hur dom tar sig ur detta under denna säsong. Funderade över truppen på lite längre sikt också och spontant känns det som att det är väldigt mycket som behöver ändras på. Kärnan i truppen är inte tillräckligt stark längre (möjligtvis undantaget Patrik Carlsson och Sigalet, om han räknas dit). Joel och Simon som ledande spelare är inte bra nog. Kan dom peta båda? Knappast. Spetsen i laget är tunn, egentligen bara Lasch som presterar på den nivån. Målvakterna är jag tveksam till om dom vill satsa vidare på. Då handlar det i princip om att ändra på alla delar i laget, målvakter, backar, forwards, kärnspelare, spets osv. Samtidigt är det Frölunda vi pratar om där kontinuitet prioriteras. Kommer sportchef och tränarstab verkligen ändra kurs och börja ändra så mycket som behövs? Jag är tveksam.....

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 4 månader sedanSvara

     Tack, kul att du gillar. Vad gäller framtiden, det kommer behöv spetsas, samtidigt som man tar han om vad som kommer underifrån. Tuff uppgift.

   • Kommentar avatar
    EDWARD 51, 4 månader sedanSvara

    Skriver åter samma kommentar som jag skrev under inlägget "Frölunda har glömt..."
    HL, Du nämnde tidigare bl.a. att det inte är kris men nog krisartat.
    Men för mig däremellan blir det dock ändå ganska så subtilt.
    Kan nästan inte bärga mig på väntan av morgondagens match.
    Inte för att det skall bli tråkiga rubriker, men kanske för att kunna få ytterligare "klarhet" om stundens Frölunda, oavsett vad det blir för resultat imorgon eftermiddag.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 4 månader sedanSvara

     Visst blir det spännande i morgon. Upp eller ner? Synkat eller osynkat? Kul att se.

     Kommentar avatar
     EDWARD 51, 4 månader sedanSvara

     Kul HL, varenda gång Du svarar! Förstår bara inte hur Du hinner med allt? Förutom all övrig ypperlig information(basic) som hela tiden är ständigt tillströmmande, Puh... :)

     Kommentar avatar
     Conta, 4 månader sedanSvara

     Jag vet hur Leman hinner med allt,han har klonat sig själv i tio exemplar till. Så där sitter 10 Leman kopior och skriver och originalet reser runt och kollar träningar och matcher.

     Kommentar avatar
     EDWARD 51, 4 månader sedanSvara

     Där kom Du Conta, slutligen in till sist. Du har lyst lite med Din frånvaro i ett för stunden mycket tungt läge för Frölunda. Tror mig veta Din vrede. ;)

     Kommentar avatar
     Conta, 4 månader sedanSvara

     Rätt Edward51,vreden är stor liksom besvikelse sorgsenhet och riktigt stor besvikelse.Alla jävla floskler som haglar gång på gång.Rönnberg som säger han inte kan hålla motivationstal 4 gånger per vecka. Hjalmarsson som uttalar sig i Expressen att förlusten mot Örebro var värsta under sin tid i Frölunda.Hjalle kunde rannsaka sig själv.assisterande lagkapten.men han åker mest runt och dräller med pucken. Missar pucken konstant framför mål Den här säsongen känns mer och mer körd. Mycket är fel i Frölunda men det värsta är att det bara lallar på.hur jävla dåligt spelare än presterar så är dom garanterade en plats i laget.Rönnberg skyddar sina gullungar sen Juniortiden. Skickar iväg Gunnarsson och behåller Nörstebö. Envisas med att ställa JG i mål. Envisas med att ha Lundqvist i första kedjan. Kör Rhakshani i powerplay.lönlöst den spelaren har passerat sin Peak med flera år. Finns mycket som behöver åtgärdas men inte ett skit händer. Nej Nässén och Fjällström mfl juniorer dom kämpade och visade helt annan framåtanda än om överbetalda divorna som bara glider runt. Lundqvist,MRO,Stålberg den kedjan vore något. Bänka Rhakshani,han bidrar inte mycket.gubben ser ju fan slutkörd efter varje byte ju.Låt han träna sig i form . Pontus Westerholm bidrar inte mycket heller. Hjalmarsson var poängspelare innan KHL. numera en spelare som glider runt p en skridsko Vinner inga närkamper och träffar inte ens pucken framför målet. Genoway skulle vara ledande back??? Han skulle behöva sitta i samtal länge med Sjöström. Men ingen förbättring lär ske.Har varit åt helvete för många bottennapp denna säsongen. Jag tycker det är vidrigt att se att så här lam prestation av laget inte ger några kraftåtgärder. Bara massa med floskler efter varje bottennapp Spelare som mumlar att dom vet vad som skall göras.bla bla. MEN GÖR DET DÅ FÖR FAN!!! Tror fortfarande att det finns grinollar och energi tjyvar kvar i laget. Men sose hockeyn lär fortsätta tills helvetet fryser till is. Saft och bulle till alla. Daltandet lär fortsätta.

     Kommentar avatar
     EDWARD 51, 4 månader sedanSvara

     Conta, kanske skulle jag "inte väckt den björn som sover". Vi är många som är jättefrustrerande över Frölundas "släta" figurering för stunden, men där vi alla, säkerligen också hoppas på att den skall förändras snart. Vi får se senare idag vad som händer. Ha det gôt, vad hän vi landar i eftermiddag? ;)

   • Kommentar avatar
    Ruttger, 4 månader sedanSvara

    Personligen är jag inte lika orolig som de flesta som luftar sina tankar här i forumet. FHC körde bortamatch i tisdags, inklusive flyg. Örebro hade "vilat" i fem dagar, sades det på TV iaf. Ger mig fasen på att RR "pulsar" sin träningsmängd precis som vanligt och att de nu sannolikt ligger i tyngre fas. MAKEN till sega ben i senaste matchen var länge sedan jag sett. Måste betyda något i sammanhanget, även om inte ALLT. Läste någonstans att senaste guldsäsongen förlorade FHC sex matcher i rad under grundserien, osäker på när i serien osv (biter för lite i kalender o statistik). Men lag har formsvackor. Det blir troligen förlust på lördag, men med uddamålet skulle jag tro. Kommer Brno med samma B-betonade lag som senast ställdes ut på isen, ja då vinner vi på tisdag. Blir en tuff period framöver, spelarmaterialet "bär inte" när svackorna kommer. Men när laget toppar formkurvan, då tror jag dom lätt ligger topp fyra. Jag vidhåller att de kommer ligga i topp när grundserien avslutas, och med smarta värvningar efter nyåret kommer de minst till semi. Men vi får väl se :)

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 4 månader sedanSvara

     Intressant med någon som går emot strömmen. :)

     Kommentar avatar
     GöranL, 4 månader sedanSvara

     Tror som du, för hårda träningspass i kombination med CHL spel dränerar spelarna på för mycket energi, resulterar i trötta ben o huvuden.

   • Kommentar avatar
    Garvarmyren, 4 månader sedanSvara

    Det är så lite som gör det o det var någon som skrev att Joel inte gjorde dom sista 2 % men då måste någon annan gå in och göra dom. Det som oroar mig när det går tungt är att alla ser ut att titta bort o inte möter varandras blickar. Jag vill se mera glöd i ögonen o leenden, lite som Jack Nicholson, som man delar med varandra. Titta varandra i ögonen med en blick som säger att nu ska vi vinna. Det måste finnas glädje i allt man håller på med annars kan man aldrig vara en vinnare. "Hårt jobb vinner över talang om talang inte jobbar hårt." Therése Lindgren

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 4 månader sedanSvara

     Jag vet inte vem Therese är – men hon har förstås rätt.

     Kommentar avatar
     Gammelwargen , 4 månader sedanSvara

     Bloggerska och författare. Har bl.a skrivit böcker om psykisk ohälsa.

   • Kommentar avatar
    Mats Emanuelsson, 4 månader sedanSvara

    Mycket bra frågeställningar Leman! Hatten av! Stålbergs tystnad efter en känslig och bra fråga verkar talande, tycker jag. Han ser ju att det finns spelare som inte gör sitt jobb och detta är för mig ett mysterium! Hur kan man INTE göra sitt yttersta? Då är det ju självklart att man bänkas?! Eller är det så många att de inte skulle få ihop ett fullt lag om de bänkade de som ”inte förstått” ännu?
    Det MÅSTE vara bättre att matcha spelsugna juniorer än de spelare som inte vill göra de tråkiga sakerna!
    Förvånansvärt också att RR glömt att han pratat om bristande inställning mängder av gånger under hösten och även förra säsongen! Läxan är inte gjord och jag undrar om spelarna är obildbara?!
    Kommer säkert att se bättre ut mot Växjö men-som alltid-efter några bättre matcher infaller lättjan igen med förklaringar som de vi nu har hört till leda! Obegripligt!

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 4 månader sedanSvara

     Att bänka är inte Rönnbergs grej. Han jobbar med förtroende, att spelarna själva ska ta stort ansvar. Här kan ju möjligen finnas ett problem, att det inte finns något "straff" för den spelare som inte följer systemet.

     Kommentar avatar
     Niklas, 4 månader sedanSvara

     Jag tor att RR snart måste ha bänkning i sin verktygslåda. Det finns junior som kan ta plats under den/de matcher som någon behövs bänkas. Få spelare i årets lag har visat sig vara för bra för att inte bänkas, skulle nog bara räkna in Lasch, Purre och möjligen Joel i den kategorin.

     Kommentar avatar
     Jonas, 4 månader sedanSvara

     Jag minns när Frölunda hade värvat Oto Haschak säsongen 93/94. Han var en notorisk målskytt från Slovakien som inte hade några ambitioner överhuvudtaget att delta i det defensiva. Boorken som var Headcoach då bänkade Oto i ett helt gäng matcher tills han hade förstått budskapet. När han äntligen fick spela, det var en hemmamatch i Scandinavium, slängde han sig och täckte skott. Ingen kunde tro sina ögon....Bänkning kan nog fungera för att kommunicera en poäng....

     Kommentar avatar
     Elden , 4 månader sedanSvara

     Tack för en fin anekdot :)

   • Kommentar avatar
    Mikael , 4 månader sedanSvara

    MYCKET bra läsning Henrik.!
    Men NU,och då menar jag NUUU är det dax för verkstad istället för snack!! Annars har dom helt tappat respekten hos många av oss.
    Fattade jag dig rätt, att RR inte tyckte att han behövt alldeles för ofta ta till floskler om attidyd och motivationsproblem?
    Trevlig helg på dig Henrik

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 4 månader sedanSvara

     Mm, i alla fall var det bara nu på slutet. Det köper vi ju inte. ;) Men jag förstår Roger, en pressad situation. Kul att du läser och gillar.

   • Kommentar avatar
    GöranA , 4 månader sedanSvara

    Ok. Tre nya poäng att spela om imorgon. Hoppas laget vill imorgon.

    • Kommentar avatar
     Jonas, 4 månader sedanSvara

     Det svåra i en sån här situation som laget hamnat i är ju att det kan vara spelare som inte gör det de ska och därför skapar osäkerhet, det finns ju säkert ännu fler som vill göra för mycket och i den viljan inte följer systemet och skapar lika mycket osäkerhet.
     Många kommentarer handlar om att spelare inte verkar bry sig eller inte är beredda att göra jobbet. Jag tror överambition är ett ännu större problem. Det gäller att komma tillbaka till det lugna, metodiska där man litar på kollektivet och inte känner att man behöver ta hela ansvaret själv.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 4 månader sedanSvara

      Säkert ingen som inte bryr sig, men alla kanske inte är beredda att göra allt som krävs, då blir det lätt den där dominoeffekten som Stålberg pratar om.

    • Kommentar avatar
     Janne2, 4 månader sedanSvara

     Om man nu ser att det finns spelare som inte gör sitt jobb, är det då inte dags att skicka signaler till dessa och resten av truppen genom att placera vederbörande på läktaren ett tag? In med Nässén och Fjellström, de gör jobbet och det kan inte bli mycket sämre. Man undrar ju också hur det står till i gruppen, man undrar om det kanske finns problem som borde lösas vad gäller dynamiken i själva gruppen?

      Kommentar avatar
      Svante, 4 månader sedanSvara

      Verkar inte som om många själva hållit på med lagidrott här inne på detta forum och förstår vikten av att vara en grupp som drar åt samma håll. Jag är övertygad om att det är något som inte stämmer i årets upplaga

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 4 månader sedanSvara

      Gruppdynamiken enormt viktig i all lagidrott. Blir lite fundersam i Frölunda.

    • Kommentar avatar
     #18, 4 månader sedanSvara

     Dissonansen mellan hur man från spelarhåll vet att måste se ut och hur det ser ut nu på slutet är skriande. Vilka är det som inte trivs på jobbet undrar man. Intressant. Misstänker att vi snart ser ett eller två kontrakt brytas alternativt en eller två klubbtillhörigeter som byts. I vilket fall som helst, trevlig POETS day Henrik. (Piss Off Early, Tomorrow’s Saturday). Fantastisk journalistik från slutsignalen igår kväll tills idag.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 4 månader sedanSvara

      POET'S DAY? Haha ... aldrig hört. Kul. :) Tack för fina ord om texterna.

    • Kommentar avatar
     Håkan G, 4 månader sedanSvara

     - man envisas med att man har ett ok material, inget tvivel?
     - RR spelfilosofi reflekterar inte laguppställningen eller sättet man nu vill spela på. Hur förklaras den här plötsliga vändningen från att föra matcherna genom offensivt skill till att kämpa hårdast
     - är RR rätt tränare oavsett hur laget skall spela? Var ligger hans styrkor? Har han del i lagbygget?
     -

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 4 månader sedanSvara

      Att Frölunda i år ska spela lite annorlunda beror ju just på spelarmaterialet.

    • Kommentar avatar
     Mats Emanuelsson, 4 månader sedanSvara

     Ring in Conny Evensson..

      Kommentar avatar
      Henrik indian i exil, 4 månader sedanSvara

      Det vore en dröm, när de mörka ögonen talade då var det ingen lek. Sannolikt den bäste coach vi haft.

    • Kommentar avatar
     Danne#1, 4 månader sedanSvara

     Okej, då kommer det: I Told You so! För 2 veckor sedan sa jag att inom några omgångar kommer Frölunda ligga utanför slutspelet. Nu är vi där! 2 omgångar fortare än jag trodde dock! Fanns inget i spelet eller statistiken som talade för något annat än att detta skulle ske. Ingenting! Flera experter (analytiker mm) sa samma sak. Man kan INTE bygga en offensiv på EN spelare! Kämpa, kriga och ha hur stort hjärta som helst, över tid räcker inte det! Jösses, är folk fullkomligt imbecilla? Behöver 2 offensiva kedjor som avlöser varandra i poängproduktion i 5-5 spelet. Nu har vi EN spelare, enbart i PP. 10 poäng har räddats av grymt målvaktsspel, där vi vunnit på rena stölder. Ju fortare ni inser läget, desto lättare blir det att acceptera lagets tillkortakommanden. Sen får spelare och RR och Sjöström säga vad dom vill. Sjölvklart vill alla kämpa och slita för laget och klubbmärket, men kom igen. Det räcker inte på långa vägar sett över en säsong.

     • Kommentar avatar
      Bengt Andersson, 4 månader sedanSvara

      Spännande !
      Mats Emanuelssons förslag skulle ge eko från omklädningsrumet ut i hela Frölundas ORG !

      • Kommentar avatar
       mike, 4 månader sedanSvara

       "** X antal individer i laget som inte vill det, menar du? I alla fall just nu.
       – (tystnad) Det gäller att alla spelare … att vi ställer samma krav på alla spelare. Utan undantag. Varje individ måste göra allt i sin makt."
       Det jag varit inne på flera gånger. Grus i maskineriet. Alla gör inte jobbet. Friktion. Fight på träning (kanske inte hela världen, men det blir påtagligt när det alltid är samma spelare).

        Kommentar avatar
        Henrik Leman, 4 månader sedanSvara

        Fajterna på träning (få och små) ser jag inte som ett problem. Däremot att det återkommande är en tränare som beklagar sig över spelares brist på attityd, hårt jobb, det torde oroa många inom föreningen.

        Kommentar avatar
        mike, 4 månader sedanSvara

        Ser inte heller små fajter som något större problem. Däremot talande att det alltid är samma person inblandad. Avdelning gruppdynamik.

      • Kommentar avatar
       Crille, 4 månader sedanSvara

       Om det nu är så tydligt att vissa inte vill/gör jobbet. Då ska dom inte spela heller. Vad är problemet med det?

       • Kommentar avatar
        Henrik indian i exil, 4 månader sedanSvara

        Stålberg glömmer kraven på att alla offensiva spelare skulle producera fler poäng, det skulle ju blivit ett lyft efter kvartssamtalen på alla händer. Här finns utryymme för självreflektion hos alla inklusive Stålberg fast exklusive Lasch, Joel, Sigalet, och Fagemo

         Kommentar avatar
         mike, 4 månader sedanSvara

         Ja, när man hörde det inför säsongen, så kunde man bara skaka på huvudet. Bland det dummaste jag har hört. Man tager 1 st brunkare, man haver lite psykologiska samtal, och vips, så har vi en målskytt. Stor humor.

         Kommentar avatar
         Henrik indian i exil, 4 månader sedanSvara

         Helt rätt Mike och det lustiga var att vi som var kritiska mot detta fick skit av många här inne. Vad trodde man, Roger är ju hockeytränare och inte alkemist. Svårt för honom att förvandla bly till guldklimpar.

         Kommentar avatar
         Henrik Leman, 4 månader sedanSvara

         Men snälla grabbar, nu handlade ju diskussionen INTE ALLS om man kan utveckla befintliga spelare offensivt utan att dagens lag inte längre ens kan spela på det sätt som gav poäng tidigare i höstas. Huruvida Frölunda borde ha sparkat folk, levt rövare och tagit in färdiga målgörare kan absolut diskuteras (har vi gjort annat sedan i maj?), inga problem, men just nu var ju texten om det akuta problemet. Att samspelet, dra åt samma håll, den tajta defensiven är väck. Det kan ni väl ändå ta till er så kan ni fortsätta med det andra gnället i samband med annan text, okej? Trevlig kväll på er. ;)

         Kommentar avatar
         Henrik indian i exil , 4 månader sedanSvara

         Ja, fast ett av de akuta problem är att vi saknar poängspelare samt oförmågan att göra mål. Dra åt samma håll, lite floskelvarning på den. Det är inte där problemet ligger.

         Kommentar avatar
         Henrik indian i exil, 4 månader sedanSvara

         Tråkig ”von oben” stil förövrigt.

       • Kommentar avatar
        Per, 4 månader sedanSvara

        Bra frågor Leman!
        Dock förstår jag inte varför man inte bänkar dem som inte hör jobbet.
        Och tror du Leman att det är möjligt att lägga ner det jobb som krävs för att Frölunda ska vinna i säg 70% av matcherna? Jag tror det inte. Det är inte många idrottsmän som klarar av att nå upp till personbästa flera gånger per vecka.

         Kommentar avatar
         Henrik Leman, 4 månader sedanSvara

         Rönnberg är inte en tränartyp som gärna bänkar. Vill utveckla, ge ansvar. Det är en fin tanke. Fungerar den i alla sammanhang? Tveksamt.

         Kommentar avatar
         Danne, 4 månader sedanSvara

         Leman, fast det stämmer ju inte? Bänkat Söderlund, Gunnar, Nörstebö, Juniorer mfl.. men ingen av de mer rutinerade, som levererat ännu sämre emellanåt.

         Kommentar avatar
         Per, 4 månader sedanSvara

         Leman, tror du det är långsiktigt hållbart att ha ett lag där alla måste tangera personbästa (i stort sett) för att vinna matcher?

       • Kommentar avatar
        Daniel B, 4 månader sedanSvara

        HL, som några här redan skrivit så vill jag också tacka för grymt bra journalistik. Jag vet att några av oss är lite mongo när det går emot men tack för att du orkar med oss, tack för att du orkar svara oss och tack för grymma texter. Jag betalar redan mer än vad du förväntar dig av oss men till jul blir det en liten julbonus för det tycker jag du förtjänar. Hoppas fler är med och ger lite extra för nyheter i världsklass. Och nej, det är inget rövslickeri utan fakta. Trevlig helg. Framåt vf kämpa för seger. Klapp klapp klapp.

         Kommentar avatar
         Henrik Leman, 4 månader sedanSvara

         Sådana rader värmer enormt. Blir glad. Stort, stort tack! :)

       • Kommentar avatar
        David_V, 4 månader sedanSvara

        Jag har aldrig nånsin förstått resonemanget enligt ovan "– Hela laget måste underkasta sig skitjobbet. Göra det tråkiga. Det gäller att vi ställer samma krav på alla spelare – utan undantag"
        Vad är det som är tråkigt med att göra en bra insats över hela banan? Vad är det som är tråkigt med att ej bjuda motståndarna på mål? Vad är det som är tråkigt med att maximera chanserna till vinst? Vad är det som är tråkigt med vinna? Vad är det som är tråkigt med att försvara sitt eget mål?
        Mitt svar på ovanstående frågor: Absolut ingenting! Det är en oerhörd tillfredsställelse att tillsammans som ett lag lyckas nolla en motståndare oavsett idrott. Det är en enorm glädje att inte ha gett motståndaren möjlighet att glädjas en ynka gång!
        Att höra professionella idrottsmän prata om behovet av att alla i laget underkastar sig ett hårt jobb är........märkligt på randen till chockerande om jag varit lite mer dramatiskt lagd.
        Om det är så tråkigt att göra ett bra jobb så får man göra som alla andra yrkesarbetande som blivit blasé och som inte längre orkar motivera sig - fundera på att skaffa ett nytt jobb!

        • Kommentar avatar
         Per, 4 månader sedanSvara

         Häng ut spelarna som inte underkastar sig så som frölunda ska spela. Höj kraven på varandra, det är elitverksamhet vi snackar om. Om en spelaren verkligen inte gör sitt jobb så ska han få höra det direkt när han kommer till båset! Man blir ju mörkrädd när spelarna själva erkänner att det finns x antal spelare som inte följer deras gameplan.

         • Kommentar avatar
          GöranA , 4 månader sedanSvara

          Ok, nu har vi sett hur dåligt laget är då inget funkar.
          På lördag vill jag se hur bra vi är när allt funkar.

          • Kommentar avatar
           Peter, 4 månader sedanSvara

           H L kan det inte vara så enkelt att årets trupp inte räcker till, jag menar när alla går ål in så funkar det bra men att laget inte har den styrkan att prestera detta i alla matcher! När energin inte finns är det svårt att prestera på hög nivå, och då avslöjar man uppenbart sin förmåga och kompetens! Vad jag menar att truppen inte kan och har förmågan att prestera ett spela att vinna när spelat inte är på högsta nivå.
           Tidigare hade Frölunda ett rigister att ta fram när spelet hackade, men det har dom inte i år, och detta är helt uppenbarat efter hur det sätt ut.

           • Kommentar avatar
            Peter, 4 månader sedanSvara

            H L kan det inte vara så enkelt att årets trupp inte räcker till, jag menar när alla går ål in så funkar det bra men att laget inte har den styrkan att prestera detta i alla matcher! När energin inte finns är det svårt att prestera på hög nivå, och då avslöjar man uppenbart sin förmåga och kompetens! Vad jag menar att truppen inte kan och har förmågan att prestera ett spela att vinna när spelat inte är på högsta nivå.
            Tidigare hade Frölunda ett rigister att ta fram när spelet hackade, men det har dom inte i år, och detta är helt uppenbarat efter hur det sätt ut.

            • Kommentar avatar
             Johan Carlander , 4 månader sedanSvara

             Några saker som slagit mig som andra skrivit. Det talas om en dominoeffekt när någon inte gör jobbet, när Rhett kom in i laget så var man en rätt välfungerande och harmonisk lagmaskin, inte så att det rasade direkt när han kom in, men när han aldrig lyfte så kanske han blev den 1:a brickan?
             Sen detta med att laget inte förstår köper jag inte. Man kan förstå vad som krävs men ändå inte ha motivationen för att träna & spela på den extremt ansträngande nivå som krävs!
             Det kanske de orkade med i början av hösten, men efter ett par månader kan nog den mentala soppan ta slut, speciellt när det börjar studsa emot lite.
             Kombinera det med att inte alla gör jobbet, och att man kanske inte har en tillräckligt stark kärngrupp som gör att den som faller ur ramarna skäms livet ur sig! Jag tror Lasu var en gubbe som man inte vågade se i ögonen om man inte gjorde det som krävdes. Joel är så klart en sån ledaregestalt, men lite för ensam!
             Som någon annan skrev med så kommer ett lag som måste ligga på topp varje kväll för att kunna vinna få väldigt svårt att gå långt. Marginalerna är för små så när någon lagdel har en dålig afton så räcker det inte att resten av laget ger allt!
             Tack för bra texter Leman och ha en trevlig helg!

              Kommentar avatar
              EDWARD 51, 4 månader sedanSvara

              God iakttagelse där Johan C. beträffande när Rhett äntligen till sist kom in i laget så har det "ännu" inte blivit riktigt som det nog var tänkt att fortsättningen därifrån skulle bli tillsammans med honom.

            • Kommentar avatar
             Magnus Berger, 4 månader sedanSvara

             Känns som matchen imorgon faktiskt kan bli en av säsongens viktigaste matcher på VÄLDIGT många sätt med tanke på hur spelet har sett ut den senaste tiden. Förväntar mig en insats som det slår gnistor om, och skiter faktiskt i om vi förlorar! Bara jag får se en explosion i en jävla vilja och arbetsinsats i Scandinavium imorgon så är jag nöjd! Man kan bara se framåt och det är framtiden Frölunda kan påverka. Inte det som redan har varit! Ser det däremot ut som mot Mora och Örebro så är krisen avgrundsdjup! Kan vi vända den här dystra trenden så är ju tabelläget trots allt inte alltför ogynnsamt! Kör hårt imorrn grabbar!

             • Kommentar avatar
              Jensa, 4 månader sedanSvara

              Dagens upplaga av Frölunda är rene skiten. Det är sanningens ord.

              • Kommentar avatar
               Greg , 4 månader sedanSvara

               Rätta mig om jag har fel men tänk om Frölunda hade knutit S Abbott. Som jag förstår så var han inte intresserad just då och Frölunda gick all in på 49an istället. Guldsäsongen spelade väl ryan Joel och Abbott ihop och vill minnas att dom hade bra kemi. Tror de hade vart väldigt lyckat om Abbott hamnat i Frölunda.

               • Kommentar avatar
                Håkan G, 4 månader sedanSvara

                Jag envisas med att årets spelstil INTE är något RR står för. Alla förklaringar känns som efterkonstruktioner. Att man i år skall spela tajt och säkra bakåt framför att prioritera att göra minst 3 mål per match. Att berömma spelare som är inköpta som målskyttar för deras defensiva arbete. RR värvades väl för sin filosofi om offensiv hockey, viljan att utveckla egna juniorer. Nu helt plötsligt har man tom ändrat bilden av RR! Nu är han en tränare som förespråkar grovt jobb.....Kom igen, han är delvis ansvarig för lagbygget! Dags att inse att RR har gjort bra saker med Frölunda men att det nu är dags för en ny förmåga att ta över

                 Kommentar avatar
                 mike, 4 månader sedanSvara

                 Kan vara så. Det är ju inte så man har spelat de senaste åren under Rönnbergs ledning. I år fick han inte materialet för att kunna spela som han vill, alternativt gjorde han en grav missberäkning när han värderade truppen.

               • Kommentar avatar
                Manne , 4 månader sedanSvara

                Blir seger med 4-1 idag.

                 Kommentar avatar
                 Daniel B, 4 månader sedanSvara

                 Hahah. Gött manne. Gillar att du har 4-1 som standardtips. Är du på matchen idag?

                 Kommentar avatar
                 Herr Lakers, 4 månader sedanSvara

                 2-4. Sista i öppen kasse.

               • Kommentar avatar
                Guest, 4 månader sedanSvara

                1-11

                • Kommentar avatar
                 Per, 4 månader sedanSvara

                 Bara vi inte blir förnedrade.

                 • Kommentar avatar
                  24 Andersson, 4 månader sedanSvara

                  Hårt arbete nu!!!!
                  Positiva tankar!!!
                  Kan se matchen på fyran!!!
                  Nu kör vi!!!

                   Kommentar avatar
                   Per, 4 månader sedanSvara

                   Ska du inte göra comeback? Du är saknad.

                   Kommentar avatar
                   24 Andersson, 4 månader sedanSvara

                   Heller hur

                 • Kommentar avatar
                  Guest , 4 månader sedanSvara

                  Hoppas på 0-10 då skulle dagen vara räddad


                  Lämna en kommentar