Långt till Götaplatsen, samma "mindset" hos Stålberg & Co


► Frölunda är tre matcher från Götaplatsen. Men säg G-ordet till spelarna och de slår ifrån sig.
► – Det är samma "mindset" som tidigare, nästa byte, nästa match, nästa prestation. Förhoppningsvis kommer det leda till att man står där, men det går inte att sväva iväg, slog Sebastian Stålberg fast.
► Sannolikt samma lag i SM-final 2 mot Djurgården tisdag kväll.

Rakapuckar.com bild

SM-finaLEn är i full gång, då kan man ju bjude på det breda smajlet. Tänkte kanske Sebastian Stålberg. 


FRÖLUNDAS NUMMER 17 hade just hälsat på sin namne, en annan Sebastian, en trogen supporter som hänger på de flesta träningar, när jag haffade honom.

Stort leende. På gott humör. Men med fötterna på jorden. Som övriga i Frölunda verkar ha.

Jag vet inte om någon trodde något annat, men när allt rullar på, när man är 9–2 i slutspelet och tre matcher från SM-guld, när man vinner final 1 utan att vara på topp, klart det kan finnas risk för att några fötter lämnar marknivå då.

Givet att Frölunda tidigare säsonger, även i höstas, haft vissa problem med ödmjukheten, så … nog kändes frågeställningen relevant.

Men det tycks verkligen vara andra tider nu. Helt annan förståelse för vad som krävs. Och det var alltså i det här sammanhanget som Sebastian Stålberg sa det där om ”samma mindset”, att det ska leda till Götaplatsen, men bara om ingen svävar iväg innan jobbet är gjort.

Rakapuckar.com bild

Stålberg tog som exempel:

– Det var inte någon efter matchen i går som tyckte ”Fan, vad bra vi spelade.” Vi vill bli bättre, ska ut och jaga Djurgården i Globen. Vi har inget än, finns inget att ta på.   

Stålberg vidimerade det spelare som Patrik Carlsson, Joel Lundqvist med flera var inne på direkt efter 5–3-vinsten i final 1:

– De var bra, men vi kände att vi har en nivå eller två nivåer till. 

Samtidigt, lätt att bli låg när inte allt stämmer. Trots allt var det Frölunda som vann. Säger något, givetvis.

– Grymt att vi kunde komma iväg och ta en vinst ändå. Viktigt med en bra start i serien. Hela slutspelet har vi hittat olika sätt att vinna, det är en grym styrka. I går var det två power play-mål, tidigare har vi kanske vunnit på att vi inte släppt in några, ”Mattan” (Johan Mattsson) har stått på huvudet och räddat, så har vi vunnit några i fem mot fem också. Vi hittar olika sätt, klart det ger självförtroende. Vi vet att vi är ett grymt bra hockeylag och att det kommer bli svårt att slå oss, men jag tror vi måste höja oss ett snäpp till, jaga dem mer. Det blev lite passivt i går, vi gav dem för mycket utrymme, analyserade Stålberg.

Rakapuckar.com bild

** Krävs bättre forecheck, bättre synk?
– De fick spela för mycket back-back och skicka långpuckar. Men vi har skruvat på en del detaljer, nu har vi en video att rätta oss efter, och i slutspelet har vi blivit bättre under seriernas gång. Nu ska vi åka upp och nypa en match i Globen.

Åka betyder på tisdagen charterflyga, detta för att spelarna ska komma hem i vettig tid för att kunna träna bra onsdag.

Lördagsmatchen (Hovet), då blir det tåg upp fredag, buss hem efteråt. 

***

Mats Rosseli Olsen, Rhett Rakhshani, Patrik Carlsson – alla som fick några törnar i den första finalmatchen var på is när Frölunda måndagstränade.

David Printz gjorde två ynka byten i final 1, det skulle man kunna tänka sig talar för sju backar och 13 forwards, men jag tror inte det. Jag tror Frölunda gillar sitt 8+12.

Tränaren Roger Rönnberg förutspådde inga stora skillnader vad gäller matchbild i final 2:

– De (Djurgården) kommer säkert att forechecka och slå långa passningar.

Som Frölunda, alltså.

– Ja, vi är rätt lika.

Rakapuckar.com bild

Jag frågade om PP1-ändringen, skiftet i position på Ryan Lasch och Rhett Rakhshani, om den var här för att stanna,  men fick det rätt givna svaret, att Frölunda hela tiden tittar på saker man kan skruva på.

Precis som Djurgården givetvis gör. Båda lagen studerar video, båda lagen jagar svagheter att utnyttja, men till slut handlar det ändå mest om vilket lag som gör jobbet bäst.

***

Ska ni njuta av final 2 på TV i morgon kan ni se fram emot en Sanny Lindström-intervju med Anders Grönlund

Ni kan ju Grönlunds resa, härom dagen skrev jag det här om pitepojken och djurgårdskompisen Sebastian Strandberg, men här får ni chansen att höra mer av vad Grönlund tycker och tänker om hockeylivet.

***

Stort tack för att ni betalar för journalistiken. Annars hade ni inte läst de här raderna.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

Rakapuckar.com bild

***

Bra snack från Djurgårdens träning via Mattias Ek på HockeyNews.se finns här.

***

Glöm inte kika på vårt Instagramkonto.  Facebooksidan följer ni väl också?

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
6 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Daniel, 1 år sedanSvara

  Vad det för någon anledning att Printz bara gjorde 2 byten?? Tänker först någon form av skada eller känning??

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Ingen skada. Vad jag vet. Han tränade i dag. Frölunda valde att matcha laget så, bara. Lindström fick inte massor med istid heller, 6.51.

   Kommentar avatar
   Daniel, 1 år sedanSvara

   Ok, tack för svar... slog mig precis att jag har glömt av att betala denna månaden för den fantastiska läsningen, skämskudde på det och åtgärdning :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Skäms inte. Klappa dig på axeln för att du betalar för journalistiken över huvud taget. Viktigt. Tack!

   Kommentar avatar
   Tore, 1 år sedanSvara

   Troligen bara denna korta tid då han spelade i boxplay. Frölunda hade ju bara ett PK

   Kommentar avatar
   Per, 1 år sedanSvara

   Printz spelar inte så mkt eftersom han är för långsam. Det kommer gå undan i denna serie och då räcker det inte med storlek.

 • Kommentar avatar
  John, 1 år sedanSvara

  Visas bortamatcherna på storbild någonstans i Göteborg? Scandinavium? Avenyn? Något du kan pitcha till Grauers kanske? :D

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Storbild är inget jag vet, men O'Learys har många TV-apparater, John Scott's visar, men storbild ... inget jag hört om. Men skulle dagen komma då Frölunda kan säkra ett guld på bortaplan så ... kanske läge att öppna Scandinavium? ;)

 • Kommentar avatar
  Gammelwargen, 1 år sedanSvara

  Slutspelsbonus kommer!
  Kul att se dig idag, förresten

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Bockar och bugar. ;) Vi sågs ... förlåt mig nu eftersom jag hälsar på en hel del, men du, o gamle warg, är ...?

   Kommentar avatar
   Gammelwargen , 1 år sedanSvara

   Vi hälsade inte direkt. Det kom för mycket folk emellan. Det var jag som fick tröjan signerad av Joel & Lasch. Nästa gång vi ses lovar jag att hälsa ordentligt. :-)

 • Kommentar avatar
  Mats H., 1 år sedanSvara

  Har sett ettan och tvåan av Hockeyns historia idag. Vilka minnen som dyker upp. Helt fantastiskt. Spelare och händelser som man tappat bak i minnet kommer fram. För att inte tala om SPAPS och Sandströms hockey klubbor. Har en mini klubba från spaps med massa klubbnamn från sextiotalet på skaftet. All star teams, bland annat Umeå ! Sandströms klubbor var det bästa du kunde få tag i på 60 - 70 talet. Jag bodde 200 m från fabriken. På kvällarna smög vi genom en skog och kröp under staketet, sen ner i skrot conteinrarna. där hittade vi ratade hockey klubbor som vi "befriade". Speciellt när dom började med glasfiber förstärkta blad och hook klubbor. Då fanns det mycket. Vi kapade skaften till våran längd, sen spelade vi land hockey, vinter och sommar i en gammal gödsel behållare. den var kanske 12x6 m med betong sarger. Helt perfekt att tacklas i.
  Snart dags att betala räkningarna, då kommer semesterlönen.

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 1 år sedanSvara

   Mats H, har ännu inte tittat på "Hockeyns historia" eftersom jag så gärna vill suga på den karamellen ett litet tag till. Förstår att det är en dokumentär med helt underbara o härliga tillbakablickar. Kul att Du nämner bl.a. detta om hockeyklubbor, minns även en annan på min tid som också var mycket omtyckt och populär; JOFA:s "VM-Pro-Team" och inte heller förglömma ABC:s "Uffe-Professional". Tänker på Petersons snygga backhand-mål igår, såna ser vi alltför ofta inte mycket av längre, som är nog svårare att göra med dessa dagens hookade klubbor. ;)

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 1 år sedanSvara

   *Missade att nämna vilken jätteskön historia Du faktiskt också berättade-Din buspojke! ;) Själv får jag förtälja om mitt verkliga möte med Juha Widing på Heden(spolad naturis-nån gång alldeles i början av 60-talet), som redan då var en klart större fena på hockey i jämförelse med oss många övriga lite yngre aktörer.

 • Kommentar avatar
  Mats H., 1 år sedanSvara

  Jofa köpte upp Sandström, till våran besvikelse. Fabriken lades ner. Vårat "förråd" sinade. Hatade Jofa i många år efter det. Kul att du mött Juha, förresten. Ha lite is i magen om honom i program serien. Han kommer igen.

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 1 år sedanSvara

   Ja, vad är det man säger om legender? Något i stil med; "Bara bortgången tillfällighetsvis"?

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 1 år sedanSvara

   *legendarer

 • Kommentar avatar
  Philip Glucksman, 1 år sedanSvara

  Blir Globen bara så du vet Leman:)


  Lämna en kommentar