Statistik i all ära – men kött och blod vinner titlar


► I princip allt som sker i SHL i vinter kommer gå att mäta i siffror.
► Är det bra? Säkert.
► Finns det en risk? Absolut.
► Jag hoppas tränare och ledare klarar av att välja bort, inte glömmer vad som till sist avgör:
► Varje liten vunnen kamp på isen.

Rakapuckar.com bild

NI LÄSTE KANSKE min intervju med Frölundas videocoach Erik Lignell i veckan, framkallad av HockeyNews.se-nyheten att SHL skrivit treårskontrakt med företaget Sportlogiq.

Hypermodernt analysverktyg blir tillgängligt för klubbarna.

Artificiell intelligens, ska det handla om.

Wow! Bara uttrycket – artificiell intelligens – får mig att tänka på Stephen Hawking, på dataspel, på … tja, annat än vad jag i grund och botten känner är hockey.

## Känslor.

## Kamp.

## Blod, svett och tårar.

## Skrämselmoment i form av fysiskt spel.

## Individuell spetskvalite i form av finter, målskott eller vassa räddningar.

Brendan Shinnimin och Gustav Lindström i kamp när Växjö mötte Frölunda i förra veckan. Foto: MATHIAS PELKONEN


Står detta i motsats till en jäkla massa data, siffror i mängd, förmågan att i detalj mäta spelarnas prestationer, hur de fungerar i olika situationer, tillsammans, utan varandra, ditt och datt?

Absolut inte.

Absolut inte.

Att få tillgång till kunskap är i grund och botten alltid bra, fakta är fakta, självklart har du bättre förmåga att ta dig an din uppgift om du vet mer, men precis som Joel Lundqvist sa till mig nyligen:

– Det handlar om att filtrera.

Alltså: spelarna får inte översvämmas av siffror, tränarteamet behöver ransonera, och här är det ju lite som jag skrev härom dagen:

Må bäste analytiker vinna.

Rakapuckar.com bild

Kan till exempel Erik Lignell bättre än sina SHL-kolleger studera och tolka Sportlogiq-datan, filtrera och servera spelarna exakt rätt mängd siffror, då har Frölunda en fördel.

För – det kan bli för mycket.

Jag vet inte om alla tränare, alla ledare, inser vilka svårigheter som följer med att ha tillgång till i princip hur mycket data och information som helst.

Har du bara en skruvmejsel kan det vara fel storlek.

Har du fem kan du hitta rätt.

Har du 50 kan du ägna dagar åt att fundera på vilken du ska välja.

Igen: Sportlogiq är självklart ett tillskott – men det ska användas rätt. 

Jag har redan sett och hört tränare prata väldigt mycket om vad statistiken visar, att spelet ska ge utdelning över tid, det visar ”corsin” och alla andra sifferfinesser som klubbarna redan förfogar över.

Men:

Om spelarna inte får till bättre avslut?

Om de inte vinner flest små kamper ute på isen?

Vad är sannolikhetsläran då värd?

Rakapuckar.com bild

Egentligen vill jag mest säga följande, att hockey är så mycket mer än den typen av saker som kan mätas i siffror. 

Som att tävla, tävla, TÄVLA; offra sig, ge sig hän, mentalt hantera med- och motgång, äga förmågan att vara som bäst när det gäller som mest.

Hockey är:

## När veteraner som Jimmie Ericsson och Joel Lundqvist jobbar häcken av sig i varje situation, på träningar, på matcher, ger allt i varje situation och därmed skickar signaler till alla andra att inget mindre än max duger.

## När en spelare som Anton Axelsson (bilden), utan en enda hel kroppsdel, tejpad från topp till tå, går in och spelar slutspelshockey med ett enda mål: att klubben i hans hjärta ska ta SM-guld.

## När Oliver Lauridsen vinner det mentala spelet i en SM-kvartsfinal och får en skicklig spelare som Marcus Sörensen att helt komma bort.

Till exempel. Det finns förstås mer. Men jag tror ni förstår.

Siffror, data, statistik, artificiell intelligens – det ska användas, vi lever 2018 och SHL-klubbarna ska självfallet dra nytta av den teknik som finns.

Men det är bra om inte hockeyns själ tappas bort på vägen.

Filtrera, sa Joel Lundqvist. Det tror jag är nyckeln här. Att inte bli för sifferfixerad.

Kött och blod vinner titlar.

Rakapuckar.com bild

***

rakapuckar.com är inte en låst sajt, det är fritt fram att provläsa, men den är beroende av att läsarna betalar för sig.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

***

Följ gärna rakapuckar.com på Facebook – och på Instagram.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
19 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Bengan, 5 månader sedanSvara

  Håller helt med dig, rätt använt så kan statistik vara en jättebra hjälp, men ishockey innehåller så många fler moment, inte minst mentalt.

  • Kommentar avatar
   Danne, 5 månader sedanSvara

   Frölunda verkar inte vara intresserade av statistik. I synnerhet inte räddningsprocent iaf;-) Sorry, var tvungen:-)

    Kommentar avatar
    Ragge, 5 månader sedanSvara

    Ohh, snap, burn, årets diss :O JG toast deluxe. Statistik är som en bikini, visar det mesta men döljer det väsentliga...

  • Kommentar avatar
   Henrik indian i exil, 5 månader sedanSvara

   Hej, Bra synpunkter och analys. Gällande utespelare så håller jag till stor del med i resonemanget. Jag tycker dock att det är svårare för en målvakt att bortförklara räddningsprocent över tid. Möjligtvis är en förmildrande omständighet att man spelar i ett bottenlag, men om man som i Frölundas fall 2017/2018 kommer trea i grundserien och man som målvakt har en räddningsprocent på 88% så torde det vara ställt utom allt rimligt tvivel att man underpresterat. Det är i varje fall inte högst sannolikt att det är målvaktsspelet som ligger bakom tredjeplatsen i tabellen, utan snarare att man trots undermåligt målvaktsspel kommit trea.

   • Kommentar avatar
    Mattias, 5 månader sedanSvara

    Håller helt med ovan kommentarer. Ledningen verkar helt skira i statistik gällande JG. Det är extra märkligt då Rönnberg o Co verkar mäta alla på alla möjliga sätt. Vore trevlig att höra hur de tänkt här. Precis som andra här sagt 3:a i tabellen trots dålig statistik på målvakterna. Borde innebära bra/ok betyg till läget i stort med IG till JG.

    • Kommentar avatar
     Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

     Det är fascinerande hur ni lyckas koppla ihop den här texten med JG. Fascinerande. Och då är jag snäll. Förmodligen skriver jag så jävla illa eftersom min poäng med texten/krönikan inte alls gick hem. Jag tar helg.

      Kommentar avatar
      Epoe, 5 månader sedanSvara

      Så går det när man inleder säsongen med att vara 75-procentig.

      Kommentar avatar
      Henrik indian i exil, 5 månader sedanSvara

      Jodå, texten gick visst hem vilket jag tackade för. Att jag tog mig friheten att även filosofera över statistiken gällande målvaktens roll var naturligtvis ingen kritik mot din text utan ett försök att utveckla resonemanget. Ett misstag tydligen och det borde jag förstått då du tidigare uppvisat en påfallande känslighet avseende negativ statistik kopplat till JG. Ha en fin helg och tack för din eminenta bevakning.

      Kommentar avatar
      Johan Carlander, 5 månader sedanSvara

      Jag tycker det var en bra text, men bitterheten mot JG är djup på sina håll och det är som det är! Men med tanke på att Frölundas tränare har pratat väldigt mycket om just vad statistiken visar och att det bör ge utdelning över tid så är det intressant vad du skriver, om man inte förmår att förvalta lägena man skapar så är corsi lika mycket värt som ens egna utlånade pengar är när man är i desperat behov av cash! Trevlig helg på dig Leman!

      Kommentar avatar
      Kemal, 5 månader sedanSvara

      Det är ingenting bitterhet Johan, du snackar skiten. Det är faktan om JG statistik så sluta med det du snackar.

      Kommentar avatar
      Johan Carlander, 5 månader sedanSvara

      Jag instämmer i att JG inte presterar tillräckligt bra för att få vara förstemålis, och statistiken visar det. Men det jag tror Leman stör sig på är att han görs till syndabock i alla lägen, även när det kanske är resten av laget som viker ner sig! Det var knappast bara Salos fel att man torskade mot Vitryssland, men han fick alldeles för mycket skit för det som framför allt var en kollektiv kollaps! Jag hoppas Mattsson får chansen på allvar i vinter och att han tar den, jag tycker han är en mer modern målvakt och att han med självförtroende kan bli tillräckligt bra!

    • Kommentar avatar
     Hannah, 5 månader sedanSvara

     3 av 12 skott blev mål, dvs 75% i räddningar ifrån JG. Uppenbarligen fungerade det inte för JG med att bli pappa och lite rappare i rörelserna, han blev inte bättre än 75% iaf. Han kanske får pröva något annat till nästa match: äta jordgubbar uppochned, ha gummistövlar på sig när han sover, skaffa en hund. Eller kanske bara sluta med hockey och göra något annat, finns ju en McDonalds i Scandinavium som kanske behöver personal ?

      Kommentar avatar
      Janne, 5 månader sedanSvara

      Moget... Kanske ska du inte ta så stark fredagsgrogg.....

      Kommentar avatar
      Hannah, 5 månader sedanSvara

      "Du kanske inte ska" antar jag att du försöker skriva.

    • Kommentar avatar
     Guest, 5 månader sedanSvara

     Undrar om alla spelare tar det personligt när dom inte presterar något spel

     • Kommentar avatar
      Per, 5 månader sedanSvara

      Kan inte låta bli att tänka på nationalekonomer som i årtionden försökt använda all tillgänglig statistik till att förklara olika fenomen men misslyckats katastrofalt oavsett vilket område man gett sig på.

      • Kommentar avatar
       Kemal, 5 månader sedanSvara

       Jag tycker du snackar skiten, JG är dåligt statistik. Du ska inte blanda ekonomer, bara skitsnacket.

       • Kommentar avatar
        Kjelle13, 5 månader sedanSvara

        Ja du HL.... Att få de som hatar JG att ändra uppfattning kommer du inte klara. Om han håller nollan finns det säkert något skott som gått in om inte någon back räddat osv, osv, osv..... Att han hade en skitsäsong i fjol vet alla. Mot HV var det katastrofalt försvarspel i första perioden. Henke var inte alls särskilt bra i Rangers förra året. Inte f*n skriver dom ner honom..... Där analyserar dom hela lagets spel försvarsmässigt.
        Riktigt bra idag om statistik idag. Hjärta och inställning slår ofta lag med statistik som är i topp. Keep on the good work!!!!

         Kommentar avatar
         Matte, 5 månader sedanSvara

         Tror ingen hatar JG - varför skall man göra det? JG är säkert en bra person. Men någon bra SHL eller HA målvakt som är topp 12 - det är han inte. Naturligtvis är det andra som skall ha STORA kritiken - lagbyggare och tränare. Problemet i diskussionen är de som "Killgissar" och tror att han är bra och konstant vill att han skall lyckas. Efter flera säsonger så vet vi att det har fel. Dessa förtjänar kritik och ifrågasättande - så även journalister. Vad är grejen då? Enkelt - få FHC att ta ansvaret även för målvaktsspelet. Släpp in juniorerna även om de inte alla matcher spikar igen...

         Kommentar avatar
         Peter, 5 månader sedanSvara

         Word, you nail it Matte. Mycket bra. Släpp in Arvid, han toppar JG alla dar i veckan.

       • Kommentar avatar
        Peter, 5 månader sedanSvara

        Skål Kjelle, hoppas att groggen smakar bra. Du jämför JG och Henke L,....totalt oseriöst.

        • Kommentar avatar
         Bengan, 5 månader sedanSvara

         Det är helt underbart att man kopplar allt till JG. Hur enkelt som helst att visa en målvakts stats kan vara fel, ett bra lag som inte släpper så mycket skott ger automatiskt dålig stats. JG har en del att bevisa men kolla typ av match innan såga honom.

          Kommentar avatar
          Håkan G, 5 månader sedanSvara

          Ett bra lag låter väl ofta motståndarna ta skott utifrån och ur dåliga vinklar. Dåliga lag släpper returer som leder till dåliga stats? Ingen idé att kritisera JG mer, point taken. Ingen idé att försvara honom heller. Han har mycket att bevisa.

          Kommentar avatar
          Kemal, 5 månader sedanSvara

          Du Bengan snackar skiten. JG är sämsta målvakt och vi se på statistik. JM ska stå, jävla mesigt ledare som inte kan erkänna JM bättre.

          Kommentar avatar
          Danne#1, 5 månader sedanSvara

          Bengan: Fast där har du ju fel! Frölunda släpper INTE till speciellt mycket avslut mot sig. Eller, gjorde inte förra säsongen. Därmed blev oxå räddningsprocenten än värre. Vad var det i förra matchen? 33-12 i skott. Ändå 2-3. Självklart är det mer komplext än så och finns massor av variabler i spelet att ta hänsyn till. Men, tro mig. JG ÄR ingen toppmålvakt. Hur mycket många än vill få det till det. Synd, både för honom och laget och heller inget personligt. Men jag bedömer spelarna efter prestation, inte hur dom är som människor. Detta är proffs och jag betalar dyra pengar för att följa laget. Ingen välgörenhet och verksamhet där alla skall deltaga. Tuff miljö och tufft att vara hockeyspelare på heltid.

        • Kommentar avatar
         mike, 5 månader sedanSvara

         Lite oroande ändå när man hörde om sportlogiq - tyckte Frölunda gottade ner sig allt för mycket i statistik redan innan detta avtal. Fasar för fortsättningen.

          Kommentar avatar
          mike, 5 månader sedanSvara

          *grottade

        • Kommentar avatar
         Sthlm, 5 månader sedanSvara

         Som alltid Henrik, du har fantastiska texter och grymma resonemang!
         Jag tror att människor som inte är vana att leva i en verklighet där prestation baseras på andras insats, självförtroende, dagsform m.m. kan ha svårt att förstå varför en spelare inte levererar på några matcher, veckor eller månader.
         Jag håller med dig i ditt resonemang att JG inte är så dålig som vissa kommentarer vill på visa, men åh andra sidan är jag nästan helt neutral gällande Frölunda, dock uppskattar jag deras hockey och tittar på dem av den anledningen.
         Jag köper att för mycket input av statistik kan bli för mycket. Men det är upp till staben runt om att välja med eftertanke vad som presenteras för spelarna. Jag har själv upplevt motsatsen, där lagom statistik bli åt h-vete för mycket och allt som blir kvar är en gröt av vad som borde göras.
         Fortsätt som du gör så kommer vi alla, plus ett gäng till läsa det du skriver :)

         • Kommentar avatar
          Danne#1, 5 månader sedanSvara

          Bengan: hade lite bråttom i mitt svar till dig, sorry. Tolkade vad du skrev fel.

          • Kommentar avatar
           Richard, 5 månader sedanSvara

           Statistik,statistik f-bannad lögn. Staben har som uppgift att sålla. Ofta blir säkert känslor avgörande i statistik. Vi tror att vi ser ett problem och styr hårt att förbättra. I det så letas spelartyper till nästa säsong eller direkt. Därför är den mänskliga kraften viktigare än statistik. Men får man en bra dynamik mellan människan o statistik så kommer det kunna ge ett bra underlag att ta guld.

           • Kommentar avatar
            Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

            Vad det handlar om här, vad som gjorde mig helt jävla matt i fredags, är att TEXTEN INTE HADE ETT DUGG MED JG ATT GÖRA!! Det var inte primärt målvaktsstatistik som avsågs, det var corsi och allt annat modernt, jag filosoferade lite kring hur man i modern hockey kanske riskerar glömma bort kött och blod-tänket, att hockey är kamp och så vidare. Där kanske jag har fel, det välkomnar jag en diskussion om. Det går också alldeles utmärkt att kritisera Johan Gustafssons målvaktsspel – men låt oss för Guds skulle ta det I EN TEXT SOM HANDLAR OM DETTA! Ärligt talat, det kan väl inte vara så svårt att förstå? Skriver jag verkligen SÅ illa? Säg det till mig då, så ska jag ta åt mig och försöka bli tydligare.

            • Kommentar avatar
             Danne#1, 5 månader sedanSvara

             Leman, du blev nog inte missförstådd, tror bara helt enkelt att när statistik kommer på tal, så blir det laddat, när det just kommer till målvakter och JG i synnerhet och Frölunda i allmänhet. Målvakternas statistik har alltid varit mätbar och det är så man har bedömt målvakter under väldigt lång tid. Där har och är målvakterna väldigt utsatta. Sen har det varit ett hett ämne senaste 2 åren att just bedöma JG utifrån ett statistiskt perspektiv.
             Ligger lite i sakens natur, att snabbt koppla ihop honom i diskussionen kring statistik som ämne.
             DU kan väl ändå inte att du blev förvånad? Lite måste du själv tänkt tanken när du skrev texten? Att JG skullekomma på tal, menar jag?
             Kämpa på! Du behövs!

              Kommentar avatar
              Henrik Leman, 4 månader sedanSvara

              Inte PÅ NÅGOT SÄTT, inte I MIN VILDASTE FANTASI, kunde jag tänka mig att JG skulle diskuteras i den här texten. Den hade ju INGET med honom att göra, handlade om att i all sifferexercis, i allt fancystatsande och artificiell intelligens, inte glömma bort att hockey också är kött och blod, små kamper som ska vinnas ute på isen, mentalt spel, och så vidare. Att det i läget ta upp JG ... herregud, jag satt som ett fån, trodde fan inte det var sant, tror det knappt än. Mitt ego fick sig en törn, jag måste vara en så mycket sämre skribent än jag trodde. Och det båda ju inte så gott.

            • Kommentar avatar
             Henrik indian i exil, 4 månader sedanSvara

             Återigen mycket bra text, men jag har lite svårt att förstå din upprördhet, jag citerar nedan ur ovanstående text:
             "Individuell spetskvalite i form av finter, målskott eller vassa räddningar.
             Står detta i motsats till en jäkla massa data, siffror i mängd, förmågan att i detalj mäta spelarnas prestationer, hur de fungerar i olika situationer, tillsammans, utan varandra, ditt och datt?
             Absolut inte...."
             Du talar bl a om vassa räddningar i ett ev motsatsförhållande till statistik, jag finner inget konstigt mot bakgrund av texten att utveckla resonemanget till Frölundas ena målvakts statistik , men uppebarligen tycker vi olika här vilket inte behöver vara fel. Mvh Henrik


             Lämna en kommentar