Ni och jag avgör vilken journalistik som är framgångsrik


► Klick, klick, klick.
► Det är upp till er. Det är upp till oss. 

Rakapuckar.com bild

DET PRATAS OFTA hånfullt om klickjournalistik i dag, ”clickbaits”, rubriker som ska locka till läsning, utan att innehållet sedan riktigt kvalar in i god journalistik-facket.

Vad det nu är. Men jag tror ni förstår.

Jag förstår också att en del reagerar. Det gör även jag ibland, inte minst när jag ser brutalt överdrivna rubriker där citats skruvats så till den milda grad att gängorna sprängts.

Men – gå till er själva. Ni klickar ju. Jag också. 

Och folk som bedriver tidningsverksamhet, som får in allt mindre pengar via försäljning av pappersexemplar, har  princip en enda chans.

Annonser.

Och för att göra annonsörerna lyckliga:

Klicketi-klicketi-klick! 

Således – ni och jag bestämmer innehållet, till stor del.

Rakapuckar.com bild

Vill vi ha Magda Gads fenomenala reportage – skapa klickfest.

Vill vi ha Paradise Hotel-sex – fire away …

Ibland blir det väldigt lätt att anklaga tidningsredaktörerna för den här utvecklingen, för … tja, kolla nedan så ser ni vad som lockat flest läsare på Expressen.se:s sportdel.

 

Zlatan Ibrahimovic. Men alltså inte för något fotbollsrelaterat. Nä, tydligen fick han inte ... hej, hopp ... boka bord på någon restaurang!

Mest läst. 

Av allt.

På sporten.

Det säger en del. Men knappast att redaktörerna som väljer att lägga ut text om saken gör fel.

***

När ni funderat klart: förstår ni nu vad det betyder när ni väljer att betala för en produkt, när ni väljer att swisha in pengar för rakapuckar.com?

Det är så det måste bli i framtiden. Om det ska finnas ett incitament att bedriva mer av traditionell journalistik.

Tack till alla er som är med.

Till alla nya, nedan ser ni vad som gäller.

 

Nu tar jag söndagen ledigt – i morgon är det på’t igen när Nygamla Frölunda tränar. Nygamla? Ja, det vi såg var ta mig tusan liknande det lag som vände 1–3 till 4–3 mot Skellefteå förra vintern.

Rakare. Större marginaler. Mer verklighetsanpassad hockey.

Det lovade gott.

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
6 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Rallyclay , 1 år sedanSvara

  Kan bara hålla med förstår inte riktigt varför tidningar, film och musik helt plötsligt skulle vara gratis? Tycker detta upplägget fungerar bra där man betalar varje månad för intressant läsning. // Claes

  • Kommentar avatar
   DD, 1 år sedanSvara

   Att tidningar behöver annonsörer är fullt förståeligt. Att starta videos i tid och otid som med sitt ljud är störande och drar onödigt med bandbredd för det som har dåligt med sådan. Sidorna blir sega, användarupplevelsen horribel. Som IT proffs blir man ibland mörkrädd vad tidningarna gör med insamling av data och injektion av kod på sidan som är på gränsen till spam/malware.

   Problemet idag är att man gillar en idrott eller serie på ett mediehus och något annat på en annan. Det är då inte rimligt att betala 400 kr per månad till alla då de inte vill sälja bara delar av innehållet. Jag är inte intresserad av att göda Neymars konto ytterligare för att kunna kolla på hockey t.ex. Respekt för att de måste kunna sälja en produkt men valmöjligheterna är obefintliga. Licensmarknaden för sporträttigheter har spårat ut och kvar står vi fansen med fakturan.

   Betalar gärna för kvalitetsjournalistik som den jag får här. Försöker lägga in några kronor extra.

   Hoppas innerligt att din satsning håller den hör gången.

   En idé kan vara att ge något mervärde till de som betalar mer, ungefär som ett Kickstarter projekt. En lunch med dig där man diskuterar hockey. En signerad tröja. Chansen att hänga med på en träning (om det går. Vet inte om du är öppen för detta. Tråkigt att särskilja läsarna men du måste också få ihop finanserna.

   Lycka till!

   • Kommentar avatar
    Anna Agdestein , 1 år sedanSvara

    Betalar gärna för det jag finner värt att läsa.
    Väldigt lätt att dra paralleller här, clickbaites, enkla budskap, ser bara på min egen verksamhet där forskning dissas framför "tyckare" med enkla budskap om vad anses vara hälsosamt att äta.
    Dessutom, den artikeln hörde väl knappast hemma på sportsidorna?
    Vi tror på dig och ditt skrivande!!

    • Kommentar avatar
     Johan Carlander, 1 år sedanSvara

     Har du funderat på att göra lite mer reklam för dig på hemmamatcherna, t.ex. med flygblad?

     • Kommentar avatar
      Anders , 1 år sedanSvara

      Värt varenda krona Henrik, hoppas verkligen att det kommer fungerar för dig denna gången

      • Kommentar avatar
       Chris, 1 år sedanSvara

       Jag glömmer lätt betala en av alla utgifter i månaden. Betalar gärna men kan man inte typ prenumerera så att det dras 50kr varje månad. Vill såklart att läsarbasen blir så stor som möjligt men det blir liksom fel om vissa skall betala för att detta skall gå runt medans andra medvetet inte betalar för samma sak...


       Lämna en kommentar