En back ska bort i Frölunda – men vem?


► Nio backar i Frölunda är, så länge alla är hela och John Nyberg landar frisk och fräsch, en för mycket,
► Någon ska bort. Besked om vem i veckan – eller nästa.

Rakapuckar.com bild

PÅ TORSDAG SKA John Nyberg vara hemma från rookieturneringen med Dallas Stars. Snabbkoll då: är han hel, är han mentalt fräsch?

”Svar ja” på de två frågorna betyder:

a) Nyberg, assisterande kapten vars insats i Nordamerika han får mycket beröm för, spelar SHL-premiären mot Mora på lördag.

b) Frölunda har nio backar, och det är en för mycket.

– Vi kommer inte att ha nio backar, säger Pär Johansson, assisterande tränare med ansvar för just försvarsspelarna, och berättar varför:

– Dels för att det drar ner tempot på träningarna, dels för att jag inte vill stänga dörren nedåt (J20). Vi såg förra säsongen hur först Filip Westerlund och sedan Rasmus Dahlin kom upp och ”fastnade.” 

En back ska bort, alltså. Inte från klubben i stort, men från laget för tillfället. Men det finns frågor:

Vem? Vart? Och när?

Här har Frölunda och Pär Johansson inga klara svar. Det kan komma ett besked redan inför SHL-premiären, det kan dröja till nästa vecka.

Topp 6 känns säkra: Matt Donovan och Adam Almquist, Mattias Nörstebö och Jonathan Sigalet, Rasmus Dahlin och John Nyberg.

Johannesen, Gunnarsson, Westerlund – vem ska bort, i alla fall inledningsvis?

 

Det handlar därmed om Filip Westerlund, Kristoffer Gunnarsson eller Johannes Johannesen när vi snackar utlåning. För det är väl lösningen?

– Jag har svårt att se en utlåning för hela säsongen, säger Pär Johansson och påminner om att det går att spela J20-hockey också.

Visst, J20 är ingen dålig serie. Men knappast ett alternativ på sikt.

Sannolikt lånar Frölunda ut en av sina backar till en allsvensk klubb på kort tid, sedan får man helt enkelt se hur skadeläget är.

Men även åtta backar kan ju vara mycket. En sitter alltid på läktaren och tappar matchtempo.

– Åtta backar kommer vi alltid ha, det har alla lag, säger Pär Johansson och förklarar varför det är givet:

– Under en säsong är det så många skador och småskavanker, jag ska inte säga att det alltid är en back skadad, men … det är absolut inget problem med åtta. Jag minns mitt första år, då hade vi tio backar när vi tog in Tom Nilsson, vi var så många att vi beslutade oss för att göra oss av med en, Oliver Bohm till Malmö, och när han gick – då fick vi fyra skador … 

Åtta är numret som gäller, alltså, en på utlån, och vid kortvariga skador kallas en J20-back upp för att fixa fyra backpar på träningarna.

Filip Hasa, en 17-åring Enköpingskille, är en den som just nu drar till sig flest och störst lovord – men även egna produkten Joseph Berger nämns med aktning.

Så vem får lämna Frölunda, om än bara för ett tag?

1. Westerlund?
X. Gunnarsson?
2. Johannesen?

Jag räknar faktiskt bort X, detta eftersom Gunnarsson erbjuder en tuffare spelstil och kan spela färre minuter utan att hämmas så mycket av det.

Westerlund är en blivande storback som behöver få i alla fall hyggligt med speltid, och Johannesen växer med förtroende – som för en hockeyspelare stavas istid.

Jag går med 2 här. Och så en del J20-hockey för Westerlund så länge Frölundas försvarsåtta är skadefri.

Men ska vi gå på Pär Johanssons ord blir ju inte det så länge …     

***

Visste ni förresten att Pär Johansson var över i Dallas i somras, inbjuden av Stars för att vara med på klubbens ”development camp”, alltså utvecklingsläger för talanger?

Detta ett resultat av att Dallas Stars, likt andra NHL-klubbar, ofta varit i Göteborg och kontakter därmed knutits.

– Hela deras NHL-stab var på plats, mycket givande att diskutera hockey, säger Johansson som både lärde ut sina färdigheter till Stars unga backar och plockade upp tips och idéer från diskussionerna med Ken Hitchcock & Co.

En fjäder i hatten för Frölundas assisterande tränare, givetvis.

***

Rookieturneringen i Traverse City avslutas under tisdagen med placeringsmatcher. John Nybergs Dallas Stars möter Lias Anderssons New York Rangers om sjunde plats. Mer här för den som så önskar.

***

Kristoffer Gunnarsson, 20, gjorde 29 matcher med Oskarshamn i allsvenskan förra säsongen, Johannes Johannesen, 20, gjorde 26 för samma klubb. Filip Westerlund, 18, gjorde 23 matcher med Frölundas J20 men också hela 33 med A-laget och var den som låg klart först i spåret i den här trion förra säsongen.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
9 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Mattias, 2 år sedanSvara

  Min gissning blir Johannesen. Han är väl den som gjort minst avtryck, i min bok iaf. Iofs beror väl det delvis på att han inte fått chansen att visa upp sig lika mycket som de andra. Frågan är, anses han fortfarande vara en stor talang? Vad tycker du? Jag kan inte låta bli att undra om det finns en risk att han söker sig bort på sikt, två år delvis i "skymundan" är väl redan gränsfall till för mycket? Även om alla så klart utvecklas olika, i sin takt. Alla kan ju inte gå som Dahlin... och lastgammal är han ju inte direkt heller. Men ändå, med tanke på Vesa och Ikonen... vad är planen, tro?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Jag ser SHL-potential i Johannesen. Men som för de flesta spelare: istid, förtroende behövs. Svårt i dagens Frölunda när Dahlin/Westerlund tagit större steg än Frölunda trodde när man värvade "JoJo."

 • Kommentar avatar
  Niklas, 2 år sedanSvara

  För mig är det solklart att Johannesen ska bort. Har svårt och se att han skall blomma ut och bli den backen Frölunda hoppades på när dom värvade honom

  • Kommentar avatar
   Rasmus, 2 år sedanSvara

   Håller med om att det just nu känns som att det är Johannesen som ska bort. Synd, för jag hade stora förhoppningar på honom, men både Westerlund och Gunnarsson känns som starkare kort just nu.

   • Kommentar avatar
    Rallyclay, 2 år sedanSvara

    Tror att det blir Johanesen men sedan vill jag se mer av Westerlund. Tycker han har hamnat lite i skymundan och borde få en större roll. Sigalet måste visa mer annars skall han bort./ Claes

     Kommentar avatar
     Rasmus, 2 år sedanSvara

     Håller med om att Sigalet behöver komma upp, annars ser jag Johansen framför honom.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 2 år sedanSvara

     Tycker också Westerlund kommit bort lite. Kan mer. Är bättre. Jag sa det till Pär J, att FW kommit bort ... fick inte direkt medhåll. :)

   • Kommentar avatar
    mike, 2 år sedanSvara

    Westerlund har tagit flera kliv, och jag tycker att Gunnarsson har sett bättre ut än tidigare, mer mogen i sitt spel, mindre misstag. Gillar den spelartypen, behövs lite fysik i backuppsättningen. JJ ser i stort sett lika svag ut som tidigare, så det beslutet är lätt, i alla fall i min bok. :)

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 2 år sedanSvara

     Skulle gissa din bok är en bestseller ...

     Kommentar avatar
     mike, 2 år sedanSvara

     Haha, om man går efter devisen "lika barn leka bäst" så. Om de köper boken, så blir det nog succé. Verkar vara många som tänker i likadana banor.

   • Kommentar avatar
    Hans B, 2 år sedanSvara

    Westerlund ska vara kvar?
    Bort med Johannessen
    Gunnarsson?

    • Kommentar avatar
     Mikael , 2 år sedanSvara

     Hade gärna sett både Gunnarsson och Westerlund till förmån av att man säljer av Sigalet. Vet inte vad han lyfter i lön men han har inte imponerat på mig. Ger han några matcher till men är ytterst tveksam till att han bär sin lön...

     • Kommentar avatar
      Sthlm, 2 år sedanSvara

      Sett till hur försäsongen sett ut blir jag mest nervös när #2 och #6 ska försvara i Frölundas zon. De blir lätt av med pucken i egen zon vilket resulterat i flera mål bakåt. Visst sker misstag, men känslan är att de 2 står för fler misstag i egen zon än övriga backar. När det blir ett mönster blir det lätt-scoutat för motståndarna att stressa dem så de fastnar bakom eget mål.

      • Kommentar avatar
       Sture Andersson, 2 år sedanSvara

       Westerlund var riktigt bra förra året, ska vara kvar
       Gunnarsson Ett plus att han är stark och tuff men inte imponerat i spelet, ska bort
       Johannesen Har varit bra dom matcher han spelat i år. ska vara kvar


       Lämna en kommentar