"Alla klubbar jag pratat med vill ha Johan"


► Stort intresse för Johan Sundström.
► Men ex-frölundaiten, som köptes ut av Avangard Omsk för drygt två miljoner kronor, sitter lugnt med is i magen. 
► – Det kommer säkert dröja flera veckor. Men alla klubbar jag pratat med vill ha Johan, säger agenten Peter Werner.

Rakapuckar.com bild

Johan Sundström tar det lugnt och väntar på ny klubbadress. Många är intresserade. Foto: TOMMY HOLL


DET VAR I helgen det blev känt att Johan Sundström tvingades lämna KHL-laget Avangard Omsk sedan nye coachen Bob Hartley fyllt på med forwards han ville ha.

Sundström – skadad stora delar av fjolårsäsongen – blev helt enkelt övertalig.

Intresset för honom är dock stort. Peter Werner, agenten på CAA, säger:

– Alla klubbar jag pratat med vill ha Johan, det är det ingen tvekan om. Men en majoritet av dem är ”fulla” (har ingen forwardsplats över i truppen). Innan vi får riktigt koll på vart saker tar vägen så har Johan is i magen och väntar.

** Primärt KHL-klubbar du tänker på då?
– Nej, alla de ligor vi talade om senast (KHL, NLA, SHL).

Nå, enligt ryska uppgifter, som HockeyNews.se tagit del av, köptes Johan Sundström ut för cirka 2,3 miljoner svenska kronor. Före säsongsstart brukar KHL köpa ut spelare för 25 procent av kontraktsvärdet, det ger ett totalvärde för Johans kontrakt på mellan nio och tio miljoner.

Rakapuckar.com bild

Säg att göteborgaren fått 75 procent av det under 2018, runt sju miljoner, med 13-procentig rysk skatt har han betalat cirka 900 000 kronor.

Hemflytt till Sverige redan nu – det skulle betyda att Johan tvingades slanta upp (nu höftar jag) tre miljoner till.

Tror ni han vill det? Inte jag heller. 

Peter Werner berättar om ”stort SHL-intresse” för Johan Sundström, det är alltså långt fler klubbar än Frölunda som hört sig för, men:

** Peter, är det någon klubb som presenterat ett erbjudande som täcker den tilläggsskatt Johan skulle drabbas av?
– Vi är inte riktigt där ännu. Det är steg som måste lösas innan man kan ta saker i beaktande. Därför det inte händer något ännu.

Rakapuckar.com bild

** Men det går ändå inte att komma ifrån, det skulle kosta oerhört mycket för den SHL-klubb som vill ha Johan Sundström redan nu. Finns det verkligen en sådan klubb? Som betalar tilläggsskatten – plus hög lön? Den frågan måste man ändå ställa? 
– Ja. Om det kan finnas, eller så finns det ingen, och då är det i så fall andra datum som gäller.

Precis. Om Johan Sundström skulle återvända mitten/slutet januari har han varit utanför landet i minst 183 dagar, då slipper han skatta för 2018-inkomsten i Sverige (om jag inte helt tappat greppet om skattereglerna), då skulle värvande klubb bara behöva stå för lönekostnaden.

I det läget, om Johan Sundström skulle vara fortsatt ledig, är han givetvis högvilt för Frölunda och övriga SHL-klubbar.

Men varför skulle han vara det? Ledig, alltså. Undrar jag. 

Som Peter Werner säger, det finns stort KHL-intresse för Sundström, klubbar som just nu inte har plats men som säkert tittar på utköp/trejder för att göra plats för svensken.

Så bra är han ju.

Därför är SHL fortfarande ett långskott.

Rakapuckar.com bild

För tillfället sitter Sundström i en rätt bra sits, pengarna är inne på kontot, klubbar vill ha honom, bitar ska bara falla på plats.

– Han hade ju hellre lirat, så klart. Men vi tror den här situationen kommer lösa sig på ett jättefint sätt, tack vare de indikationer vi fått, säger Werner.

** Men det kan dröja ett tag? Ni har ingen brådska?
– Nej, jag tror inte det händer något på ett tag, i alla fall inte på några veckor.  

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
8 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Simon, 9 månader sedanSvara

  Snälla, sluta få det att låta som att någon annan SHL-klubb är aktuell; tanken äcklar mig. Sundström är Frölunda och han har vid flera tillfällen sagt att Frölunda är hans klubb. Finns inte på kartan att han spelar någon annanstans i Sverige.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

   Tror det vore en högoddsare om Johan skulle spela för annan svensk klubb än Frölunda, men man ska aldrig utesluta något. Nå, jag har svårt att se honom i Sverige överhuvudtaget.

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 9 månader sedanSvara

   Om J. Sundström skulle signa för någon annan SHL-klubb än Frölunda, skulle det nog allt uppfattas som rena rama Judaskyssen från många av oss Frölundafans!

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 9 månader sedanSvara

   *betraktas, anses

 • Kommentar avatar
  Växjö Lakers, 9 månader sedanSvara

  Frölundas bästa chans är väl att han signar en ”dålig” klubb i KHL och att de släpper honom om de inte har chans på slutspel. Väljer han Schweiz blir det inte SHL iår.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

   Förstås tänkbart att det skulle kunna bli så, men jag tror inte på Johan i Sverige på tag. För bra hockeyspelare för det. Men jag vet, man ska aldrig säga aldrig.

   Kommentar avatar
   Manne , 9 månader sedanSvara

   Har inte ni Lakejer något eget forum?

   Kommentar avatar
   Vigge, 9 månader sedanSvara

   Inte där Frölunda diskuteras kanske? Killen håller ju uppenbarligen god ton så varför skulle han inte få skriva här?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

   Han eller hon är mycket välkommen. Här kan vi prata om allt, så länge tonen är god.

 • Kommentar avatar
  Johan L , 9 månader sedanSvara

  Tror också att han ej spelar SHL. Även om en annan SHL-klubb skulle erbjuda dessa pengar, skulle jag bli oerhört besviken på honom om han sade ja. Förstår att han måste tjäna pengar. Men då hoppas jag att han väljer Schweiz före annan shl-klubb. Men troligast är väl ny Khl - klubb.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

   OM Johan skulle bara ledig i januari/februari har jag svårt att se att Frölunda inte löser det. För att någon SHL-klubb skulle ta honom NU ... äh, de pengarna finns ju inte. Först tilläggsskatten på två, tre miljoner, därefter säg 350 000 i månaden. Yeah, right ... ;)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

   *skulle VARA

   Kommentar avatar
   Johan L , 9 månader sedanSvara

   Nä det är nog så. Men en hemsk tanke om typ Växjö prickar in en travvinst eller vinner på triss.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

   Haha ... du får väl kolla om Evertsson börjar spela extra mycket på V75. :)

 • Kommentar avatar
  Mattias, 9 månader sedanSvara

  Växjö lär hugga, de vill ha in mer spets framåt och har ju tidigare snott spelare som Skellefteå trott skulle vända hem. Lite varning där. Men bara lite.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

   Men inte NU, det förstår du väl? Kanske tre miljoner för att täcka Johans skatt – PLUS hög lön?

   Kommentar avatar
   Växjö Lakers, 9 månader sedanSvara

   Skulle SHL bli aktuellt kommande år kommer nog evertsson höra sig för. Men att han skulle lägga mycket mer pengar än Sjöström för en spelare som sundström tror jag inte. Pesonen och calof gjorde dåliga säsonger och skrev inte superkontrakt med Växjö. Lundberg fick ju inte något ordentligt kontrakt av Saik vilket de nog ångrar nu. Pettersson den äldre blev ju utkickad av saik och växjö tog över kontraktet som förmodligen var hyfsat dyrt, men med tanke på att han ”säkrade” Elias på köpet så var det nog en av de bättre dealarna de senaste åren. Den som däremot kostat en ordentlig slant är ju långtidskontraktet med burström. Martin Lundberg är nog egentligen inte heller billig och den enda spelare som kostar mer än han smakar. Men ingen av dem ligger ju i närheten av vad sundersröm skulle få om han valde SHL. Han skulle nog ligga på runt 350k i månaden.

   Kommentar avatar
   Manne , 9 månader sedanSvara

   Evertsson lockar säkert med en lyxbil, gratis hyra och 20 biljetter per match för vänner, nära och kära.

   Kommentar avatar
   Växjö Lakers, 9 månader sedanSvara

   Ah. Du behöver nog inte oroa dig. Sundström är ju en perfekt kapten och ambassadör för FHC så de är nog redo att öppna plånboken. Tror evertsson heller satsar på en något billigare lösning med Rosen eller att Emil Pettersson tröttnar på att inte få chansen i NHL.

   Kommentar avatar
   Molly, 9 månader sedanSvara

   Vill Hallam ha honom hostar Växjö kommun upp pengar vad som behövs

   Kommentar avatar
   Växjö Lakers, 9 månader sedanSvara

   Du menar som när Frölunda förköpte sig och kommunägda gothia event fick rädda klubben med lån? Att någon kommunen skjuter till pengar till spelarköp ser jag inte kan hända i någon klubb.

   Kommentar avatar
   Per, 9 månader sedanSvara

   Jämför inte äpplen med cykelpumpar. Det är rent idiotiskt och genuint okunnigt att jämföra stödet Frölunda fick en gång med det stöd Växjö fått årligen i snart 20 år!!! Vad är poängen att hålla till här och pissa på Frölunda genom att sprida lögner och felaktigheter?

   Kommentar avatar
   Molly, 9 månader sedanSvara

   Men vi har ju fått betala tillbaka vartenda öre

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

   Så, så, så ... inte bråka nu. Och – nej, Molly, du kan vara helt säker på att Växjö kommun inte hux flux säger att ... "Hoppla, vill ni ha tre miljoner, och så några till för Johans lön? Ah, men – vassego då." Det fungerar inte så. Promise. :) Att Växjö Lakers kommit så långt beror mindre på pengar är många tror, det beror på hur man använt dem, hur man scoutat, hur man byggt laget.

   Kommentar avatar
   mike, 9 månader sedanSvara

   Herr Lakers har ju en poäng, sedan kan man ju alltid diskutera graden av "hjälp". Frölunda fick ett lån på 20 miljoner, korrekt. Växjö fick ett lån på en kvarts miljard för hallen, samt fortlöpande bidrag på 20 miljoner per år. Så ja, bägge har fått hjälp av kommunen. Frölunda har vid ett tillfälle fått räddas av kommunen för att inte gå i konkurs. Växjö kommun lånade ut en kvarts miljard samt sponsrar med 20 miljoner varje år. Hur tippar vågskålen som man sätter kommun mot kommun?

   Kommentar avatar
   Per, 9 månader sedanSvara

   Växjö hade aldrig varit där de är idag utan kraftigt stöd från kommunen. Det är fakta.

   Kommentar avatar
   Växjö Lakers, 9 månader sedanSvara

   Det är sant. Bygga en Arena är inte gratis så utan tvekan har lånen varit en förutsättning. De fMen det samma gäller ju alla klubbar. Alla har ju inte en avbetald arena att hyra med 11000 plaster. Växjö kommun satsar mycket pengar med ny arenor för flera idrottsarenor inte bara hockeyn. Ingen tvekan om att det varit en fördel.

   Kommentar avatar
   Växjö Lakers, 9 månader sedanSvara

   Tycker det är bra att det diskuteras. Att kommuner går in och tar nästan all risk är ju något som bör diskuteras. Tex vill man ge bort mark som kommer bli värdefull fôr att få en ny arena I göteborg tex

   Kommentar avatar
   Per, 9 månader sedanSvara

   Om jag inte minns fel tjänar Frölunda en knapp hundring per åskådare medan Växjö tjänar cirka 400. Tror nog Frölunda hade föredragit att få "låna" till egen hall och ta alla andra inkomster också. Det räder som skiljer stad och landsbygd. Leksand, Mora,saik, Luleå, Växjö, Ö-vik, hv osv hade aldrig varit där de är idag om inte respektive kommun sponsrat. Så funkar det inte i de största städerna. Där behandlas alla föreningar lika (illa...). Vad som är rätt eller fel låter jag vara osagt. Jag konstaterar bara att det är så.

   Kommentar avatar
   Växjö Lakers, 9 månader sedanSvara

   Bra avtal är viktigt och växjö har utan tvekan ett förhållandevis avtal. Problemet blir när man gör så som du gjorde. Buntar ihop klubbar med helt olika avtal. Pengar per gäst är såklart viktigt. Dock tycker jag det raljeras till höger och vänster om siffror hot och dit. Det är totallen av in och ut som är det viktiga.

   Kommentar avatar
   Per, 9 månader sedanSvara

   Du missar min poäng helt och hållet. Frölunda lever helt på egna resurser, inga pengar alls från tex barn- och äldreomsorg som är fallet i Växjö.

 • Kommentar avatar
  Patrick, 9 månader sedanSvara

  Johan kommer till Frölunda och axlar Joels roll. Som kapten och ledare i många år framåt. Både i klubb och landslag.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

   Möjligt. Men det dröjer nog en del år.

 • Kommentar avatar
  Julius, 9 månader sedanSvara

  Försök hitta någon som tar över tvillingarna... Antagligen omöjligt men hade lösgjort pengarna sedan får sponsorer lösa resten... Jag är övertygad att om VF verkligen vill ha honom så löser dom det.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

   Det händer inte. Så lätt är det inte. Jag tror alla här inne måste ha respekt för vilka stora pengar det handlar om. Men om, om, OOOOM Johan – vars ambition är mycket större än spel i SHL – skulle vilja hem till GBG i jan/feb, då är det en annan sak.

 • Kommentar avatar
  Jontebas, 9 månader sedanSvara

  Klart hans agent inte utesluter andra SHL klubbar. Det handlar ju om att göra killen konkurrenskraftig. Annars kan ju Frölunda lönedumpa.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

   I sak har du förstås rätt, att agenter målar upp intresse. I det här fallet är det dock lätt att räkna ut hur stort intresset är. Det är ändå inte görligt just nu.

 • Kommentar avatar
  Julia, 9 månader sedanSvara

  Varken J.Sundström eller F.Pettersson kommer spela i SHL på bra många år. Den senast nämnda kanske aldrig igen. Varje år bedyrar "Freddan" om hur Frölunda är "hans lag" och hur han längtar hem och vinna SHL guld med Joel & resten av lirarna i Frölunda. Problemet är att det aldrig händer, samma sak kommer garanterat hända med Sundström. Dessa spelare vars "lag är Frölunda" men som aldrig har som avsikt att spela i Frölunda igen de betackar jag mig.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

   Utan att jämföra allt för mycket, för vi snackar två olika individer, så: Johan är (förhållandevis) ung, har hög ambition, inte gjort stora pengar i NHL, har förstås ingen vilja att komma hem till SHL än på ett tag. Man måste förstå att det är det sista alternativet, så att säga. Möjligen skulle han kunna "göra en Rasmussen" om den här säsongen inte skulle bli vad han hade hoppats på, men ärligt talat tror jag han är för bra för det.


Lämna en kommentar