Iskalle Wennberg skapade en stekhet förstakedja


► ”Spionen som kom in från kylan”, skrev John le Carre om.
► Centern som kom in från kylan, han heter Alexander Wennberg, han gjorde mål första gången han rörde pucken, och … tja, sedan njöt han sig igenom 9–1 på Norge.
► Det föddes en superkedja, en Stockholmskedja. Det föddes förhoppningar. Vill ni läsa mer än mina rader finns kvalité på HockeyNews.se.

Rakapuckar.com bild

Så bra mår man när man heter Alexander Wennberg och lirar VM. Foto: VIAPLAY


HAN HAR HAFT en nedåtgående trend i Columbus Blue Jackets, Alexander Wennberg. Riktigt starkt 16/17 med 59 poäng, klart sämre 17/18 med 35, och den här vintern satt Wennberg stundtals i coachen John Tortorellas frysbox.

Allt mindre speltid. Ofta bänkad. Skallen full av rätt tråkiga minnen när den förre Frölunda- och djurgårdscentern kom till Slovakien med en 27-timmarresa i benen.

Jag var högst osäker på var Wennberg stod, undrade lite vad han kunde bidra med.

Det tog 39 sekunder så hade stockholmaren pausfintat in 1–0 mellan Henrik Haukelands ben.

Sedan kunde jag sluta undra.

Sedan kunde Wennberg börja njuta.

Och som han njöt. Som. Han. Njöt! 24-åringen (som gjort två mål på 75 matcher i NHL) noterade 2+1, han var den perfekta ledaren för William Nylander (1+4) och Patric Hörnqvist (2+0) och hux flux såg den trion verkligen ut som en superkedja, inne på fem av målen.

Ja, mot Norge. Ja, mot ett närmast pinsamt svagt Norge. Men – även mot sämre lag ska jobbet göras, de smutsiga ytorna beträdas, inställningen vara på topp.

Jag gillade vad jag såg mot Italien (8–0) i det fallet.

Jag gillade än mer vad jag såg mot Norge.

Rakapuckar.com bild

Det här Tre Kronor glider inte. 

Det här Tre Kronor kör.

Det här Tre Kronor vill massor, ser ut att ha väldigt, väldigt roligt – och allra roligast, det kan ni ger er fasen på att Alexander Wennberg hade.

”Från Tortorellas frysbox till Rikard Grönborgs bastu”, som Erik Granqvist så fyndigt uttryckte det innan min Viaplay-app la av och jag fick byta till SVT. Det gick bra det också, förstås.

Men Wennberg, jag kan inte riktigt släppa det, och allt detta skriver jag med vetskap om att det är en jäkla skillnad på att möta Norge och ett vasst NHL-lag, men … den unge centern kunde verkligen ha sett stukad ut, det hade varit fullt förståeligt.

Istället var han dominant.

Och hans leende smittade.

På isen. Och genom TV:n.

Gör man 1+4, då ska man se glad ut. William Nylander med stora smajlet här. Foto: VIAPLAY


***

Adrian Kempe fortsatt formpil upp, Loui Eriksson PP-målade, Anton Lander … han är Anton Lander. Bra som fasen, alltså (0+3). Den kedjan såg bra ut, i den fjärde gjorde Adrians brorsa Mario två mål, det är en klockren fjärdeenhet med Dennis Rasmussen och Marcus Krüger, så nu väntar vi bara på resten:

Elias Pettersson och Elias Lindholm, de som nu spelar med Oskar Lindblom (som sett rätt bättre ut).

Rakapuckar.com bild

De båda förstnämnda är stjärnor på smala NHL-isar, de åker fortfarande och funderar lite på vad de ska göra av all is och all tid.

Allvaret är inte här här, det räcker att de tar steg framåt, spelar sig uppåt i formhänseende – och så är det väl lagom med stora insatser i sista gruppspelsmatchen mot Ryssland (21/5)?

Programmet dessförinnan efter två vilodagar:

16/5: Österrike (16.15)
18/5: Schweiz (20.15)
20/5: Lettland (16.15)

John Klingberg ska in i laget mot Österrike, jag gissar Erik Gustafsson får gå ner ett hack, bilda par med Marcus Pettersson.

Gabriel Landeskog? Mm, han kommer nog. Ryske Coloradokompisen Nikita Zadorov avslöjade det i en kul Viaplay-intervju med Erica Carlsson.

blir det spännande att se hur Rikard Grönborg formerar kedjorna, för lätt skadade Jesper Bratt vill också ha en plats.

Jag tror fortfarande 2xElias kommer lyfta, men om inte – då får de kämpa om de inte ska bli bänkade …

***

Norge har inte så pjåkiga spelare, men … det känns inte som om spelarna tror på det, som de riktigt trivs tillsammans och bygger ett lag. 

Trygghet? Ledarskap?

Matthias Trettenes fick i alla fall till ett tröstmål (1–8) när ex-frölundaiten Martin Röymark skymde. 

Rakapuckar.com bild

***

Grymt underhållande att se artisten William Nylander, mot svagt motstånd är han kung, en Entertainer med versalt E. Kan han bygga på självförtroendet mot Österrike, ta med det till de svårare matcherna mot Schweiz, Lettland och Ryssland?

***

Patric Hörnqvist är min nummer 1 i det här laget. Inställningen, jobbet framför mål, hand/öga-koordinationen. Fem mål, i VM-topp. Jag måste återkomma till ”Bengan” vid tillfälle. 

***

Jag tyckte synd om inbytte norske målvakten Henrik Holm som kom in för Henrik Haukeland efter 0–5. Hans plock på ett Alexander Wennberg-skott sedan William Nylander haft show drog ner applåder – men videon visade att plockhandsken varit just innanför mållinjen.

***

Jag fick igång Viaplay-appen. Tack för det, vem som nu ansvarar för dylikt.

Säkert är ni många som väljer SVT för att … tja, SVT är ju SVT, och det är absolut inget fel på Chris Härenstam och Jonas Andersson, men Niklas Jihde och Erik Granqvist ger i alla fall mig mervärde. Testa, vettja.

***

Ni såg det kanske om ni följer mig på Twitter eller håller koll på diverse hockeysajter, men Viktor Svedberg är klar för ytterligare två år med Barys Astana i KHL.

Jag vet att Viktor trivdes bra i Astana, han gjorde mycket bra ifrån sig – och pengarna skrattar man inte bort.

Bra deal, alltså.

Rakapuckar.com bild

***

Tack för att ni gillar vad sajten bjuder på – och att ni betalar för er.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

***

Glöm inte följa sajten på Instagram och Facebook.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
20 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Manne, 1 år sedanSvara

  Har inte Viasat längre, annars hade självklart valt det alternativet före SVT.

  • Kommentar avatar
   Mats H, 1 år sedanSvara

   Inbytte målvaktens plock var suverän.
   Där borde Sverige stoppat video granskningen. Ledning med 6-7 mål ?
   Varför gnälla på den ”räddningen” ?
   Förlåt, det var min omedelbara känsla. Även om repriserna sa annat.

    Kommentar avatar
    Christoffer , 1 år sedanSvara

    Kan dom stoppa en videogranskning? Det var ju domarna som initierade det. Sen kan det målet visa sig värdefullt. Om Sverige vinner mot Ryssland (och Tjeckien, Sverige och Ryssland vinner alla kvarvarande matcher) så kommer alla hamna på samma poäng och gruppvinnaren utses på målskillnad.

  • Kommentar avatar
   Johnny, 1 år sedanSvara

   Mats H: Rätt ska vara rätt oavsett vad det står i matchen. Det måste du begripa ?

   • Kommentar avatar
    Anna Agdestein, 1 år sedanSvara

    Undrar om det är kul att spela en sådan match, när man är totalt överlägsen? De ser ju ut att ha rätt kul..
    Norge utmålades som ett vassare motstånd är Italien, men inte riktigt så...
    Lär bli tuffare med Schweiz och Ryssland framöver. Hur länge får man ta in nya spelare i laget?
    Jag hade också problem med Via-play. la inte av helt men hack-hackade. Tittar ju lite på SVT också, främst för att jag vill se Roger...
    Som bär blå slips och gul näsduk när Sverige spelar. :)

     Kommentar avatar
     Petter, 1 år sedanSvara

     Anna Agdestein: Jag tror att de sa på ViaPlay att i VM fick man ta in nya spelare i truppen hela vägen fram till en final. Om laget inte var fullt.

     Kommentar avatar
     Anna Agdestein, 1 år sedanSvara

     Ok, tack!

     Kommentar avatar
     Fredrik Björck, 1 år sedanSvara

     Till 2 timmar före finalen.

   • Kommentar avatar
    Philip Lindberg, 1 år sedanSvara

    Jidhe / Granqvist är ju mer än bara det generella som Härenstam och Andersson står för. Det känns som om de förstnämnda andas hockey med passion och de sistnämnda står för en generell kunskap. Chris är duktig och kan kommentera nästan varenda sport. Men fastnar alltför ofta i etiska tankar kring tacklingar och vilka ungdomsklubbar olika spelare har vilket han verkar ha tagit på sig att framföra till vilket pris som helst. Granqvist passion och kunskap är svårslagen!

    • Kommentar avatar
     Rallyclay, 1 år sedanSvara

     Nu har du tom fått mig intresserad av VM :-). Slötittade lite igår, tycker inte hockey är kul när det skiljer så mycket mellan lagen. Blir intressant att se vad detta lag kan göra när det gäller och motståndet är bra. Sen är ju gruppspelet som ett gäng träningsmatcher. / Claes

     • Kommentar avatar
      Per, 1 år sedanSvara

      Visat är betydligt sämre än SVT. Viasat har bara Grankvist. Resten är tråkiga, förutsägbara och TV4-gulliga-myspyspojkar.

      • Kommentar avatar
       Rw, 1 år sedanSvara

       Karl Stollery blev backen, förväntade mig något lite större om jag ska vara ärlig, men kan säkert bli bra.

       • Kommentar avatar
        Adam, 1 år sedanSvara

        Tänker att man hade ingen aning om det när Chay kom heller, om de skulle bli flipp eller flopp, lika lite vet vi väl om Karl Stollery, men samtidigt litar man ju någonstans på Sjöström och kompani.
        Så bara hoppas de blir succe igen :)

         Kommentar avatar
         mike, 1 år sedanSvara

         På ett sätt har du ju rätt. Däremot hade ju Genoway ett lite bättre CV. Stollery ser ju åtminstone rent statistiskt sett ut att vara rätt långt ifrån en producerande back.

         Kommentar avatar
         Adam, 1 år sedanSvara

         Absolut är ju själva statistiken för Genoway ett plus kontra Strolley, samtidigt hade han ju en väldigt bra +\- i världens näst bästa liga. Ja vi kan helt enkelt bara konstatera att vi får se vad den här killen har att erbjuda, men ser absolut inte ut som en poängmaskin, men de kan man ju tyckt att man fick in i Gormley? Vi märker :)

       • Kommentar avatar
        Conta, 1 år sedanSvara

        Det var glädjande man kunde hitta ersättning för Genoway så snart. Sjöström har inte legat på latsidan direkt.ser riktigt bra ut nu truppen.

        • Kommentar avatar
         Jonny Andersson, 1 år sedanSvara

         Tyvärr känns Stollery som en flopp. Ingen ersättare till Geno direkt. Inget skrämmande cv direkt

         • Kommentar avatar
          S.Hammar, 1 år sedanSvara

          Stollery är inte en jättebra back. Jag förstår inte direkt vad Frölunda ser i honom ? Men jag antar att vi får ge han chansen och att Sjöström vet vad han gör.

          • Kommentar avatar
           Manne, 1 år sedanSvara

           Stollery kan säkert ställa till det med lite roliga skämt osv i omklädningsrummet. Skämt å sido. Han är ingen ersättare till Genoway eller Sigalet. Inte alls den offensivt starka backen som jag trodde att man jagade och ville ha in, i och med framförallt förlusten av Genoway. Får ge honom chansen självklart, men spontant är jag lite tveksam.

           • Kommentar avatar
            Conta, 1 år sedanSvara

            Nej Manne, känns inte som en fullgod ersättare för Genoway.
            Men antar Sjöström ser potential i honom. Men vi får väl ge honom en chans. Genoway såg inte alls bra ut i början men blev ju bättre. Vi får hoppas på liknande utveckling igen.

            • Kommentar avatar
             Niklas, 1 år sedanSvara

             Tycker om båda kanalerna men ser gärna Rogers analyser. Tycker om hans sätt att reflektera, hans sätt att prata om och hur han ser på spelare. Kloka ord helt enkelt som får även mig att inspireras utvecklas som ledare för laget jag leder.

              Kommentar avatar
              Christoffer , 1 år sedanSvara

              Håller med, där har SVT verkligen gjort en bra anställning. Tycker Rogers analyser är väldigt bra, och han har ju en inblick i hur det fungerar som få har. Dels har ju RR faktiskt tränat en del av spelarna i tre kronor. Och dels så har han ju själv varit i en liknande situation som Grönborg.

            • Kommentar avatar
             Magnus, 1 år sedanSvara

             Var är Leman!??? Jag vill veta mer om den där Stollen!

             • Kommentar avatar
              Gustav, 1 år sedanSvara

              Moverare närmar sig i alla fall en utlåning även nästa säsong, enligt hockeynews.se

               Kommentar avatar
               Richard, 1 år sedanSvara

               Viktigt. Hoppas, det känns som back nr1, nästa säsong enligt mig

             • Kommentar avatar
              Mathias Pelkonen, 1 år sedanSvara

              Leman är tillbaka strax med nya texter. Han planerade in ett break på ett par dagar och det var dåligt av Frölunda att inte synka det ;-)

               Kommentar avatar
               Manne, 1 år sedanSvara

               Det där får Frölunda minus för. Jag menar, de måste kolla med Leman först så att han är "aktiv" så att säga och inte "pausad" innan de släpper en nyhet :)

               Kommentar avatar
               Rallyclay, 1 år sedanSvara

               Exakt, tämligen olämpligt agerat av Frölunda. Låt oss alla maila Frölunda kring detta :-) / Claes

             • Kommentar avatar
              Groexash, 1 år sedanSvara

              whatever

              • Kommentar avatar
               S.Hammar, 1 år sedanSvara

               Frölunda dumpar Kristoffer Gunnarsson skriver MrMadHawk. Undra om det verkligen var ett genomtänkt beslut. Jag tyckte att Gunnarsson var ganska bra.

                Kommentar avatar
                mike, 1 år sedanSvara

                Mjo, man hade väl åtminstone kunnat ge honom en säsong i allsvenska Mora för att se vad det kunde ge, innan man tog ett sådant beslut. Säg nu att "Gunnar", med ett större förtroende, tar jättekliv hos Mora. Då hade det ju varit en fin resurs framöver, men men.


              Lämna en kommentar