"Jag ser förra säsongen som en urspårning"


► I en lång intervju med rakapuckar.com är Frölundas tränare Roger Rönnberg rak och tydlig.
► Han säger bland annat:
► – Jag ser förra säsongen som en urspårning i det ledarskap som jag vill vi ska stå för.
► – Jag skulle kunna peka ut fem, sex, syndabockar, säga ”sparka dem”, men det är inte att ta ansvar, det är att fly ansvar. 

Rakapuckar.com bild

LÅT OSS BÖRJA med att konkretisera:

## Frölundas ledarskap ska bli bättre nästa säsong.

## Därmed ska spelarna bli det, således också laget Frölunda.

## Tillbaka till fokus på prestation, mindre på resultat.

## Mer långsiktigt tänk, våga stå fast vid det, vid utveckligen av spelare.

Det är målen som Roger Rönnberg & Co jobbar efter, och han är som ni vet alltid intressant att lyssna till, norrbottningen.

Häng med, se vad ni tycker.

Roger Rönnberg diskuterar i den här texten bland annat vad det innebär att ta ansvar. Foto: FRÖLUNDA


Rönnberg har varit på kurser i vår, läst böcker om ledarskap, haft långa diskussioner i coachteamet, ofta också med idrottspsykologen John Jansson inblandad.

– Vi har diskuterat hur vi ska bli bättre ledare, för det var en av de saker vi tyckte var mindre bra (förra säsongen).

** Kan du konkretisera?
– Konkret är det viktigt med våra principer, att alla ska lyckas. Jag tar fullt ansvar för verksamheten, för spelarnas prestationer. När man gör det, när man inte står vid sidan om och och pekar finger på de som misslyckas, då krävs det ganska mycket; varje människa erbjuder olika utmaningar att leda, vi behöver bli bättre på att leda alla typer av människor. Där har vi en rigorös utbildning tillsammans med John.

** Enkelt uttryckt:  bli bättre på att jobba med individer, därmed få ett bättre lag?
– Det här snackar vi mycket om: hur skapar vi en prestationsmiljö, en luft, en anda där spelarna blir bättre? Det är en av de saker jag tycker vi varit jätteduktiga på förut, många har kanske inte gjort så stora avtryck i matchtröjan år 1 men blomstrat år 2 eller 3. Det behöver vi hitta tillbaka till. Jag ser förra året som en liten urspårning i det ledarskap jag vill stå för. 

Intressant ordval. Ärligt. Uppriktigt. 

”Urspårning.”

Rakapuckar.com bild

Frölunda, med sin svaga grundseriestart förra hösten, frångick alltså sina principer, de som varit heliga sedan Roger Rönnbergs (och Robert Ohlssons) intåg i klubben.

** Utveckla, Roger.
– Vi blev resultatstyrda, känslostyrda, den analysen gjorde vi redan efter 15 matcher. Vi tyckte att vi blev alldeles för kortsiktiga istället för att jobba långsiktigt, jobba med utveckling, ha det tålamod som vi alltid haft där folk utanför vår lilla bubbla alltid ifrågasatt oss.

** Ifrågasatt?
– Ja. ”Vem är den lille finnen?” om Artturi Lehkonen, första månaderna var det många som ifrågasatte honom men vi hade styrkan att stå pall och se vad han kunde bli. Johan Sundström var inne här och vände, vi pratade om hans första månad jämfört med hans sista. Det måste vi vara starka på, vår tro på varje spelare, att jobba med att utveckla istället för att bedöma. det skapar också en tro på vad laget kan prestera, det skapar ett annat klimat där inne. 

Det är så här man ska se Frölundas val att stå fast vid de spelare som misslyckades mot Malmö i kvartsfinal, att inte ge någon sparken.

Det finns hos Rönnberg (och övriga i ledningen) en stark tro på att han och tränarteamet kan förbättra sitt jobb, sitt ledarskap, så att spelarna växer och presterar på högre nivå.

Frölundatränaren tar Pathrik Westerholm som exempel, nämner att denne i J20 (2010/2011) gjorde 32 mål, en siffra som Victor Olofsson tangerade tre år senare i samma serie.

Ett exempel på vad som finns i center-Westerholm, på vad Rönnberg ser som en utmaning att få fram.

Många supportrar delar inte den optimismen, förvånades istället när Frölunda inte gjorde sig av med X antal spelare efter den gångna säsongen.

Rönnberg argumenterar, föga förvånande, emot;

– Ordet ansvar … om jag som coach inte ville ta ansvar, om jag ville skydda mig gentemot fans, då skulle jag lätt kunna plocka ut fem, sex syndabockar, peka på dem och säga ”De är inte nog bra, sparka dem, ta in nya.” Men det är inte att ta ansvar, det är att fly ansvar. Så kommer jag aldrig att fungera. Jag tycker det är mitt ansvar att få spelarna att spela bättre, och då måste jag förbättra verksamheten. Det är att ta ansvar. Man flyr ansvaret om man sparkar folk. 

– En av de saker vi gjort bra sista fyra, fem åren är att vi haft tålamod, att vi fått spelare att lyfta. Men utveckling är som en trappa, vägen är sällan spikrak.

** Känner du dig i dag säker på att spelarna, delvis tack vare förbättrat ledarskap och bättre tålamod, kommer vara bättre nästa säsong?
– Inte alla, inte alltid, självfallet. Självförtroende är en pusselbit, det är färskvara, spelare kan hamna i tvivel, en match, en vecka, del av en säsong. Men det är upp till mig och coachteamet att hitta nycklar som hjälper spelarna vidare, att vi som grupp hjälper varandra vara bra. Vi håller på att skruva tillbaka till vårt DNA, det jag tycker vi vill stå för, att vi ska vara bäst på det här.

Rakapuckar.com bild

Utveckling och prestation före resultat.

Det första ska ge det andra.

I alla fall i en perfekt värld.

Rönnberg:

– Inte så att vi står vid sidan om och inte tar ansvar för resultatet, men jag tror att resultatet är en slutprodukt av hela vår verksamhet. Blir man för sugen på resultat, börjar gena i kurvorna, då går vi ifrån vårt DNA.

Jag var sugen på att ta reda på vad som ger Roger Rönnberg hopp om framtiden – och vad som möjligen oroar.

Svaren var intressanta.

** Hopp, Roger?
–  Vi jobbar på att hitta tro hela tiden, att slå bort tvivel, det börjar ju med vårt sätt att se på spelarna. Vi hade ett möte i dag när vi gick igenom spelare för spelare vad vi tror de kan göra, inte träning 1 eller match 1 utan vart vi tror vi kan leda dem. Det tror jag är väldigt, väldigt viktigt att vi tror på de spelare vi har, tror att de verkligen kan bli bättre. Det ger mig enorm tro, jobbar man med ett positivt mindset, ser människor för vad de kan göra istället för att hitta problem så skapar det ett annat … hur ska jag säga … ett annat möte varje människa man möter. Det är fantastiskt att jobba i den miljön. 

– Börjar man titta på det så ser man en sådan som Jesper Emanuelsson, där ser jag en kille som kan göra pangsuccé i SHL, eller Gustav Lindström som ingen av våra fans hunnit investera i än. Så jag förstår ju att fansen … de ser ju inte det jag ser, hur det växer här. De se inte att Kristoffer Gunnarsson satte klubbrekord i djupa benböj, de ser inte att han på innebandyn knöcklar ihop folk så att de flyger till höger och vänster, och … det ser ju inte folk, och det har jag respekt för. Fans måste få vara i resultatet  och känslan, men det är där vi inte får  vara.

** Och där är i så fall oron?
– Ja. Att jag ska bli för påverkad av er som är på utsidan, media och fans, att … skulle jag lyssna för mycket utåt efter det här säsongsavslutet, då skulle jag hänga en galge över mig … 

Rakapuckar.com bild

***

Det kommer mer med Roger Rönnberg i morgon onsdag.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
32 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Nolte, 1 år sedanSvara

  En hel del vettigt från, RR. Men jag kan inte låta bli att fastna för en sån sak som att han även den här säsongen lyfter fram Gunnarsson fysik i gymmet, den är så orelevant när det inte syns något alls av den på isen. Tror till och med att Jan Mursak va inne på Frölundas instagram-konto idag och kommenterade det hela med ”nobody scored from the gym yet” kan tolkas som ”ingen har vunnit några matcher i gymmet” och det är väldigt sant!

   Kommentar avatar
   Nike, 1 år sedanSvara

   Samtidigt har heller inte Gunnarsson fått förtroende att spela en hel säsong , han kommer som många spelare växa med ansvar. Hans år kanske kommer nu när Nyberg tex försvinner. Gunnarsson är en kille som bör få göra en säsong innan han sågas, förtroende är en sådan jäkla stor krydda för många spelare, får han det så kanske han blommar ut till den tuffa och säkra back Frölunda behöver. (Nu säger jag inte rakt av att de blir så, men man bör återigen ge han chansen först)

   Kommentar avatar
   Laine, 1 år sedanSvara

   Riktigt syrlig kommentar från Mursak isåfall :O

   Kommentar avatar
   Daniel B, 1 år sedanSvara

   Riktigt syrlig kommentar av Murre. Är det en pik mot ledarstaben?

   Kommentar avatar
   Björn Lundberg, 1 år sedanSvara

   Det brukar vara de äldre spelarna som hittar svar för att få slippa träna hårdare. De yngre har en vilja att ta sig framåt och då gäller det för att alla gubbar att haka på.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Alltså, här bör man ju ha en gråskala. Bra fysik är självfallet inte irrelevant, det förbättrar dina odds, det visar också på vilket driv du har när du sätter rekord som KG, men det som verkligen spelar roll är självfallet vad du presterar på isen. Detta sagt så har ju Nike helt rätt, det blir fel att döma en spelare som Gunnarsson som fått små minuter och inte riktigt lugn och ro nog för att slappna av i sitt spel. Får han det i vinter? Kanske. Men det är en mångfacetterad fråga, känner jag.

 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 1 år sedanSvara

  Ja, tänkte också på det, styrka och att vara vältränad, visst - jätteviktigt, men måste ju kunna omsätta det på isen... Bra dock att han nämner idrottspsykologen, den "träningen" borde kunna ökas.
  Annars som alltid bra snack med Roger, ser fram emot morgondagens text...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Ja, han säger bra saker, han säger intressanta saker, sedan behöver folk självfallet inte hålla med om allt, men det är läsvärt med hans citat, upplever jag.

   Kommentar avatar
   Lars, 1 år sedanSvara

   Sa redan detta förra säsongen när man såg att självförtroendet sviktade hos en del spelare. HL, vet inte om du kommer ihåg att jag frågade dig om detta utanför Scandinavium. Om hur mycket de tränar på det psykiska. Då vi vet att de tränar troligvis mest på det fysiska. Här tror jag det finns mer att hämta. Fysik i all ära. men är inte huvudet med så kan du inte använda det andra på rätt sätt heller...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Jag minns – och jag håller med: rent allmänt tror jag den mentala träningen är eftersatt. Inte just i Frölunda, generellt, menar jag.

 • Kommentar avatar
  CK, 1 år sedanSvara

  De gick ju ifrån sina principer med Engsundh för ett par år sedan. Han har sedan varit för Luleå det som VF saknat sedan Lauridsen. Vore intressant om du kunde fråga Roger om honom.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Ja, det där minns jag att jag skrev om, men självfallet skulle det kunna tas upp igen. Här gav Frölunda upp om en spelare som man från början trodde skulle kunna vara den där rejäle backen, rätt märklig historia. Visst kan man ta upp den tråden igen, vid tillfälle.

 • Kommentar avatar
  Peter Smögen, 1 år sedanSvara

  Härlig passning från Mursak, annars inget nytt. RR visar återigen att han är den han är. En kompetent coach men kanske en smula naiv. De flesta fans prioriterar nog inte vilkenpotential och hur utvecklingsbar en spelare är, fans vill se resultat. Jag vill se ett tuffare, fränare mer cyniskt lag i år, med 100% inställning. Trött på geggandet och det blöta uppträdandet. Sen är jag fruktansvärt besviken på att man inte gjort sig av med fallfrukt som JG

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Jag är helt med på att fans resonerar annorlunda än Rönnberg. Delvis ligger det väl i sakens natur, fans ser mer kortsiktigt på saker och ting, men också så att det är lättare för en tränare – som ser spelare dagligen – att se inneboende kapacitet och potential än för oss vid sidan om. vad gäller tuffare, fränare och mer cyniskt så handlar ju det om spelsätt, och det går förstås att genomföra ändå, även om man jobbar med "prestation och inte resultat"-tänk.

   Kommentar avatar
   Matte, 1 år sedanSvara

   Även Dick A har uttryckt liknande med målskyttet. Det blir inte bättre i gymmet - snarare tvärtom. Viktigt med rätt känsla och självförtroendet i avsluten - kolla Elias P tex. Undrar om han har sett ett gym från insidan ;)

 • Kommentar avatar
  Anders Olsson, 1 år sedanSvara

  Kan ju inte annat än att gilla RR sätt att tänka. Jag är som sagt väldigt tveksam till offensiven i årets trupp men det vore väldigt kul om RR får rätt. Om inte lär det ta hus i helvetet!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Lite så känner ju jag som utomstående betraktare. Jättespännande att följa, för om det inte alls fungerar ... hoppla, det lär bli rubriker.

 • Kommentar avatar
  Generalen , 1 år sedanSvara

  Att det finns potential hos vissa spelare går inte att sticka under stolen med, på både back och forwardsfronten finns det spelare som kan överraska tror jag, men Sen finns det vissa spelare som inte har det i sig som te.x lever på att dom har en duktig tvillingbror (nu snackar jag inte om Joel), synd att rogga inte kunde brutit de kontraktet och gett den speltiden till någon som faktiskt kan bidra, och det här med Gunnarsson, redan innan förra säsongen fick vi höra om hur jävla stark han är etc etc, men vad spelar de för roll vad han tar i knäböj när han inte använder sin styrka på isen? Men det är ju stora ord från Rönnberg, jag tror han har en övertro på vissa spelare och han vill så väldigt gärna att dom skall lyckas så det blir fel, sen att göra sig av med någon spelare hade kunnat skicka signaler att "här tillåts inga lallare" men istället får alla en andra chans och det känns lite pojkar 12 över det, presterar du inte skall det finnas konsekvenser och det gör det inte i Frölunda

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Förstår och respekterar ditt tänk, men Rönnberg delar ju inte din syn på att en del ”inte har det i sig” eller att en del agerat ”lallare”, han menar att alla spelare kan mer, att det är hans och tränarstabens ansvar att få fram det, således fick ingen spelare sparken. Så det här med ”konsekvenser” som du är inne på, det menar Rönnberg vore att fly sitt eget ansvar. Där får ni nog finna er att tycka olika. Sedan får vi se, det kan ju mycket väl vara som du skriver, att RR har en övertro på en del spelare, eller för den delen på sig själv, det får kommande säsong utvisa. Vad gäller Gunnarsson – se mitt svar högre upp.

 • Kommentar avatar
  M, 1 år sedanSvara

  Tycker det absolut bästa vi kan dra ifrån denna intervju är att Roger inte tänker lyssna på FHC pöbeln som spyr galla så fort resultaten börjar svikta.
  Härligt att se någon som avslutar de dom påbörjat och inte skyr undan att erkänna felstegen man tagit.

   Kommentar avatar
   MAGNUS, 1 år sedanSvara

   Håller med dig till 100%

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Är det något Rönnberg är, upplever jag, så är det principfast och med stor tro på den väg han valt att arbeta efter,

 • Kommentar avatar
  Mattias, 1 år sedanSvara

  Vem faan e Mursak? bryr vi oss om vad han säger.. Money talks. Hur många mer mål än Gunnarson gjorde Mursak mot Malmö och i förhållande till speltid?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Vet faktiskt inte hur Mursak ska tolkas, skämtsamt eller inte, men det spelar ju mindre roll. Självfallet vinns inga matcher i gymmet, kan man inte omvandla och använda styrkan till bra hockey är den meningslös.

 • Kommentar avatar
  Lövet, 1 år sedanSvara

  Jag förstår och accepterar hans resonemang till viss del. Om man skall vara lite "dum" kan man ju säga att det inte spelar ngn roll vilket spelarmaterial han förfogar över så är det alltid tillräckligt bra för ansvaret ligger hos ledningen. Inte ens i de bästa av världar så är det ju så tyvärr....

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Det är ju i verkliga livet en kombination. Ingen kan göra guld av gråsten. Men för Rönnberg handlar det nog om att han är besviken på sig själv, han har mycket heder, han vill inte skylla på någon annan, han vill ta sitt ansvar och prestera bättre med dessa spelare. Självfallet hade det varit lättare för honom med säg Johan Sundström och Henrik Tömmernes i truppen.

 • Kommentar avatar
  Mats Emanuelsson, 1 år sedanSvara

  Roger menar alltså att de lärt sig läxan nu då..?!
  Håller med Lövet här, det är klart att spelarmaterialet är avgörande-det går ju inte att komma ifrån. Tror säkert att vissa kommer att höja sig men att begränsade målskyttar helt plötsligt efter år av måltorka skall börja producera poäng känns något naivt. Sen är det ju inget fel på Rogers resonemang men tror tyvärr att truppen är för begränsad. Man kan ju jämföra med Blåvitts brist på målskyttar, ingen brist på vilja men brist på kvalitet och det hjälper nog inte vilka tränare i världen de tar in.
  Det som förvånar mig och många andra är att Frölunda inte förstärker med en toppmålvakt, oerhört märkligt! JM kommer säkert bli en habil SHL-målvakt men utan en toppmålvakt vinner de inga titlar, även om spelarna får den utveckling Roger hoppas och tror på.
  Jag hoppas att jag har fel, inte många skulle bli gladare än jag!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Om man inte har en Viktor Fasth eller Joni Ortio, som kan hålla laget kvar när det behöver hjälp, så får man spela hockey. Frölunda tror så mycket på Mattsson och Gustafsson, är också fast förvissade om att vägen fram stavas utveckling, att ni fans och klubben nog aldrig kommer tycka riktigt samma här. I övrigt har du ju förstås en poäng, risken är att det är för begränsat offensivt, men då kanske det fylls på under hösten? Vi får helt enkelt vänta och se.

 • Kommentar avatar
  C , 1 år sedanSvara

  Urspårning = stor jävla katastrof

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Du tycker ordvalet var överdrivet?

 • Kommentar avatar
  #18, 1 år sedanSvara

  Jag gillar RR skarpt, han förefaller både rakryggad och intensiv. Min uppfattning är dessvärre att han drar ett onödigt tungt lass själv efter förra säsongens nesliga uttåg. Förra säsongen var rakt igenom för dåligt på alltför många händer för att det skall vara RR eller ledarstabens fel. För många syltryggar och en jämmerligt darrig målvakt. Det är vackert att RR brinner av revanschlusta - men fan vad många som jobbar med skridskor på sig till vardags som borde längta utav bara helvete till första bästa chans att visa att de besitter både kunnande och jävlar anamma. För som flera spelare som är kvar sen förra året vek ner sig i slutspelet förra året.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Här behöver väl inte det ena uteslut det andra? Inte minst Joel Lundqvist har ju visat i både ord och aktion att han brinner av just den revanschlust du efterlyser.

 • Kommentar avatar
  Guest, 1 år sedanSvara

  Frölunda bokar plats 14 efter säsong 2018/19

   Kommentar avatar
   Epoe, 1 år sedanSvara

   Skit ner...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Guest: Tror nog det finns klubbar som på förhand känns mer som tänkbara för plats 14, men visst ... sådan är idrotten, man vet aldrig. :)

 • Kommentar avatar
  Peter, 1 år sedanSvara

  haha ja asså folk som tror vi ska gå långt i nästa slutspel kan ju sluta drömma nu, jag blir väldigt orolig när jag lyssnar på RR, det är en elit klubb du leder inte något social projekt "alla ska få vara med, alla är vi lika" Blir bara mer å mer säker på att mitt beslut att INTE skaffa säsongskort va en bra ide...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Fast i så fall övertolkar du ju så det passar dina tankar. Det är ju inte så att en elittränare som Rönnberg låter folk vara med oavsett prestation, låter dem vara med oavsett vad. Men han tror så mycket på dem, anser att de har kapacitet för mer, och där går det ju utmärkt att tycka tvärtom, resultatet kommer dessutom nästa vinter. Men att yra om att det är något socialt projekt, det blir ju mest fånigt, tycker jag. Skulle en spelare visa dålig attityd på träning/match, då tror jag han skulle försvinna rätt fort. Däremot är ju Rönnberg inte den som bänkar för första dåliga prestation, han tror på trygghet, förtroende etc.

 • Kommentar avatar
  John, 1 år sedanSvara

  RR måste vara den mest verbala tränaren i SHL. Jäklar vad han kan snacka! Och nu går han all in på något många experter är tveksamma till. Jag tar av mig hatten för hans mod. Längesen jag såg fram emot nedsläpp så mycket. Vem ska stå med dumstruten till slut? Frölundas ledarstab eller fansen?

   Kommentar avatar
   C, 1 år sedanSvara

   Ledarstaben

   Kommentar avatar
   Guppy, 1 år sedanSvara

   Hatarna är framme igen....

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   God kommentar, John. Jag håller med, upprepar vad jag skrivit – det blir spännande att se i vinter.

 • Kommentar avatar
  Daniel B, 1 år sedanSvara

  Jag håller med till viss del av det RR säger men samtidigt kan man inte komma ifrån att vissa spelare är inte bättre än det som visades den gångna säsongen. Jag har sagt det tidigare och säger det igen: backsidan är helt ok men framåt är jag lite orolig. Vad händer om lasch går sönder? Vi har många bra spelare men de riktiga spetsspelarna saknas. Hade gärna sett att det kom in 2 och inte en spetsforward.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Om Lasch skulle bli långtidsskadad, då är jag tvärsäker på att Frölunda jagar ersättare, kosta vad det kosta vill.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 1 år sedanSvara

   Givetvis är det så att han skulle ersättas men frågan är vad som finns på marknaden? Risk att det blir en panikvärvning då.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Fast så är det ju alltid – du kan ju inte ha full täckning för alla stjärnspelare från början, finns ingen som har ekonomi för det. Dessutom vill bra spelare ha mycket istid. Men EN riktigt vass forward ska in.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 1 år sedanSvara

   Ne, det kan man inte ha. Där håller jag med dig. Menade mer att om man har 2-3 toppspelare från start, likt den gångna säsongen så är man inte lika sårbar om någon skulle bli skadad. Nu ska det in en bra forward till, det är bra. Hade jag fått önska så hade jag velat ha in 2 toppforwards och sen att man vågar ge Fjellström och Emanuelsson mer istid. Såg att du svarade på mitt inlägg längre ner. Våga låta de misslyckas, ge spelarna en ordentlig chans att visa vad de går för.

 • Kommentar avatar
  Rallyclay, 1 år sedanSvara

  Han är klok RR. Sedan gäller det ju att omsätta klokheten till resultat på isen. Blir prestationen bättre så blir ju resultatet det också.
  Återigen så känns det som om ledarstaben inte drog åt samma håll förra säsongen.
  Blir en riktigt spännande säsong detta, kan gå hur som helst/ claes

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Precis så. Bra att snacka bra – inget värt om det inte omsätts på isen. Som med fysträningen jag nämnde ovan. :)

 • Kommentar avatar
  Julius, 1 år sedanSvara

  Intressant att lyssna till RR och han kan säkert få någon eller några spelare att lyfta men är steget från riktigt dålig till ok tillräckligt. Man kan aldrig få en maskros att se ut som en ros men man kan vara bättre på att så ett frö i form av talang och utveckling.. har man ett frö från en ros så är chansen stor att den växer till en stor vacker ros med rätt förutsättningar..... En maskros blir inget annat än just en maskros. Förhoppningsvis så besitter RR en större kunskap än oss och har känslan och förmågan att hitta och odla en ros. Det blir om inte annat spännande att följa och hur besviken och orolig jag än är så har jag bestämt mig för att sluta gnälla det har ju uppenbarligen inte hjälpt och istället ladda och hoppas och knyta näven med truppen. Tack HL för en kul intervju du skämmer bort oss med dessa.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Du är en mästare med ord, du också. ;) Kul att du gillar intervjun. Tack för att du läser, tack för att du är med.

 • Kommentar avatar
  Peter Paegle , 1 år sedanSvara

  Tycker backsidan ser hyfsad ut. Och Gunnarsson var bra redan den gångna säsongen. Framåt ser det dock lite tunt ut. En spelare ska dock in. Sedan väntar man sig en spelare vid sista transferfönstret

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Precis så kan det mycket väl bli. En fw in före säsong, ytterligare påfyllning under säsong. Rätt vanligt numer.

 • Kommentar avatar
  EDWARD 51, 1 år sedanSvara

  Ända fram till nu har det både sagts och skrivits en hel del av många,
  efter uttåget("Urspårningen"/RR/) ur kvartsfinalen mot Malmö.
  Och visst önskar jag RR att han skall kunna hitta tillbaks till det "raka spåret"(upp på banan igen) till framgång för Frölunda på nytt.
  Det kommer i vilket fall som helst att bli oerhört intressant när vi ånyo omkring mars/april 2019 skall åter summera det hela, baserat på vad som till dess har skett på isen-för den gången(säsongslut) och då också
  med tanke på allting som tidigare har analyserats av många redan.

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 1 år sedanSvara

   *Ja, inte riktigt så här såg det ut i kommentarsfältet, när jag skrev det hela! :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Onekligen intressant. Kan RR & Co få flera spelare att lyfta – eller får kritiska fans vatten på sin kvarn? Oj, jag ser verkligen fram emot vintern.

 • Kommentar avatar
  Conta, 1 år sedanSvara

  Mer fokus på prestation och inte på resultatet.
  Ja men resultatet är viktigt.går ju ut på att vinna matcher.
  Förra säsongen var det många som inte presterade men dom fick ändå spela match efter match? Inga bänkningar där inteRoger visste ju redan i höstas vad som skulle göras eller hur?
  Ändå snabbt uttåg i kvartsfinalen.
  Roger är duktig och kompetent tränare men trolla fram målskyttar ur brunkare kan han inte.
  Är inte mycket nytt Rönnberg äger direkt.
  Vi lär få höra flosklerna även kommande säsongen.
  Håller med dom som anser att Frölunda borde värva en kompetent målvakt.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Här får du nog finna dig i att du och Rönnberg tycker olika, Conta. När du ser spelare som inte presterar och borde bänkas så ser RR spelare som han inte tränat tillräckligt bra — och då är det hans ansvar. Så ... det du önskar ser jag inte hända. RR fungerar inte så. Vad gäller målvakt så ... tja, jag förstår självfallet ditt tänk, men Frölunda håller inte med dig här heller. Bara att gilla läget, antar jag. Eller gå till årsmötet och skrika. :)

   Kommentar avatar
   C, 1 år sedanSvara

   Helvete vad du försvarar RR

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Försvarar? För att jag berättar att en tränare och en supporter ser olika på saker och ting? Du har ett udda sätt att se på ordet "försvarar", måste jag säga.

 • Kommentar avatar
  mike, 1 år sedanSvara

  Roger är säkerligen tillräckligt kompetent. Han är definitivt tillräckligt verbal. Samtidigt skulle jag nog vilja påstå att hans envishet är en tillgång, men samtidigt en brist, där viljan att förändra saknas lite. Eller kanske att tjurigheten får honom att inte vilja ändra, utan det vi tror på skall prompt genomföras till varje pris. Vilket kan vara bra, dock inte i alla lägen. Sedan kan inte ledningen ta allt ansvar när spelartruppen är för svag. Alla kolbitar blir inte diamanter. Då kanske man måste offra några kolbitar, för att få den där diamanten. Annars vore det ju väldigt enkelt om det bara hänger på tränare/ledning. Då kan man anställa världens bästa tränare, ställa ett korplag på isen, och vips, så har man vunnit SM-guld. Smaskens!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Absolut är det ju så, spelartruppen spelar stor roll, och visst finns det en baksida på envise-myntet, att man kan dra dig för att förändra saker när det behövs. Här får vi väl helt enkelt vänta och se till kommande säsong, jag upplever ju att vi kommer få se ett Frölunda som spelar något annorlunda, lite enklare, lite rakare, men ... tja, vänta och se, som sagt. Att Rönnberg tar på sig mycket ansvar är ju hans grej, han vill inte kasta skiten i någon annans knä, och det är ju hedervärt. Sedan vet vi ju inte om ledningen verkligen ville byta bort någon spelare, det kanske inte gick? Samtidigt upplever jag att klubben verkligen tror på sina spelare, och som jag skrivit ovan – det ska bli oerhört spännande att i vinter se vem som har rätt, klubben eller många kritiska fans.

 • Kommentar avatar
  John, 1 år sedanSvara

  Självklart sätter RR och övriga staben resultatet främst. Dock är hans medel att uppnå goda resultat att alltid fokusera på prestation. Via goda prestationer når man goda resultat. Precis som företag som satsar på sin personal ety en lycklig personal presterar bra och företaget gör därmed ett gott resultat.
  Om Frölunda sket i resultaten skulle de väl inte ha guld som mål? Då skulle målet vara att utveckla x antal spelare till nivå y.
  Kort sagt, RR och spelarna är såklart extremt resultatfixerade. Medlet för goda resultat är att fokusera på prestation. det kan man ju inte säga emot.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Till syvende og sidst handlar elitidrott SJÄLVFALLET om resultat. Här handlar det ju om att inte KORTSIKTIGT fokusera för mycket på resultat utan tro på sin modell, jobba med utveckling, våga se till prestationerna, för att man LÅNGSIKTIGT ska uppnå goda resultat. Så ska man ju se Rönnbergs resonemang. Huruvida hans trupp räcker till, huruvida han får den utveckling han hoppas på, det får vi se. :)

 • Kommentar avatar
  Peter Smögen, 1 år sedanSvara

  Som många säger: Nästa säsong blir spännande! En likadan säsong till o RR envishet lär kosta honom jobbet, eller succé?!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Svårt se Rönnberg sparkas, men ... visst, totalt fiasko, så. Men nä – Frölundas ledning under Mats Grauers har investerat alldeles för mycket i Rönnberg och dennes filosofi för att jag ska se det hända.

   Kommentar avatar
   Peter Smögen, 1 år sedanSvara

   Blir nästa säsong sportsligt sett svag och dom som inte levererade i 17/18 inte levererar bättre så faller ju hela RR synsätt, då har han ju inte lyckats få dom att prestera bättre, han har målat in sig i ett hörn. Då spelar det ingen roll vad Grauers vill, då avgår RR självmant. Äter upp min Borsalino utan salt om inte Roger avgår då, han har för mkt stolthet

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Jättespännande att se om du får rätt. Intressant resonemang.

   Kommentar avatar
   Rw, 1 år sedanSvara

   Känns mer som att Sjöström ryker före Roger.

   Kommentar avatar
   mike, 1 år sedanSvara

   Enig där RW. Herr "vi skall vara jäkligt hänsynslösa" Sjöström sitter nog mer skralt till.

 • Kommentar avatar
  Daniel B, 1 år sedanSvara

  Ja, nästa säsong blir verkligen intressant. Av flera skäl. Jag har ju skrivit tidigare att man kanske skulle försökt göra sig av med nån/några spelare. Jag är inte för att sparka folk men jag tycker att våra juniorer som fått testa på spel den gångna säsongen borde få chansen mer och att man skulle våga satsa på dem. Dels kostar juniorerna mindre och sen är det en morot för andra juniorer Att se att det går komma från egna leden. Tycker att vf har blivit lite mer försiktiga när det gäller egna juniorer. Sen ska man inte ta sina egna bara för att utan det måste givetvis presteras men man får ge dom lite tid till att komma in i det.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Nu finns ju ändå Emanuelsson och Fjellström med i truppen på allvar, så att säga. Det skulle göra mig besviken om de inte fick vettigt med speltid och bra med chanser. Även Filip Westerlund kommer ju få spela mycket i vinter, klubben tror ju mycket på honom – liksom Arizona, för övrigt. :)

 • Kommentar avatar
  C, 1 år sedanSvara

  RR tror han är GUD hoppas han får bita i det sura äpplet och skippas i väg till Norrland

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Tror du han tror det? :)

 • Kommentar avatar
  Karl, 1 år sedanSvara

  Tack för en strålande intervju med RR, H L! Det är tur att vi har dig som kan framkalla åsikter med dina artiklar.
  Jag köper RR åsikter och tänkt nästan rakt av, han och ledningen sitter med fakta och besluten vad föreningen vill och står för och det kan inte vi fans inte ändra på trots vår kritik. Sedan är det en annan femma om ledningen läser och tar åt sig av all kritik som finns hos alla fans.
  Tror personligen dom se vad som händer efter en misslyckad säsong och har järnkoll vilka reaktioner det för med sig hos oss fans, men samtidigt handlar det att få till truppen att max prestera en hel säsong och vara bäst när det gäller!
  Det är hårfint mellan fiasko och succé, och visst vill vi fans ha toppspelare på alla platser! Men tyvärr funkar det inte så i SHL!
  Tycker vi fans skall stötta klubben oavsätt vad vi har för åsikter om spelare in och ut, det hela handlar om klubbmärket och klubben Frölunda! spelarna är navet men hjärtat är Frölunda oavsett alla åsikter!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Roligt att du tycker om och läser, det gläder mig. Jag gillar att låta folk prata till punkt, sedan är det bara bra att folk reagerar, tycker bu eller bä om intervjupersonens åsikter.

 • Kommentar avatar
  Conta, 1 år sedanSvara

  Nej helt klart Rönnberg tycker annorlunda än mig på många punkter.Lugnt.
  Men det oroväckande är att han nu säger han vet vad som behöver göras.Så lät det ju innan föregående säsong startade med ju?
  Man hade minsann lärt sig läxan efter semiförlusten mot Brynäs.
  Det hette då att fler mål skulle göras och alla kedjor skulle bidra.
  Blev inte så mycket av dom visionerna väl?
  Med befintlig trupp med mest brunkare i laget så undrar jag fortfarande vem skall göra målen?? Det handlar enkelt nog att göra fler mål än motståndaren.Många målskyttar har lämnat väldigt få har tillkommit.
  Vi får se i höst vad Rönnberg har för mirakel lösning.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Full förståelse för din oro, dina funderingar. Tror flera med dig tänker så. Just därför jag som journalist redan nu ser fram emot hösten. :)

   Kommentar avatar
   Matte, 1 år sedanSvara

   Conta - FHC har köpt fast sig. Han säger det mellan raderna. Sen så lovar RR att med sitt ledarskap fixa detta. I min värld köper han sig tid till en rad personer ( ledare och spelare) som i ett annat lag vore bortplockade.

 • Kommentar avatar
  Conta, 1 år sedanSvara

  Gott.Och jag ser fram mot alla bra artiklar du skriver här.

  • Kommentar avatar
   Matte, 1 år sedanSvara

   HL - Det finns mycket att säga om Rönnberg. En sak är väldigt tydlig - han utrycker sig bra och det går alltid hem hos journalister. Rönnberg gör reklam för sitt ”kunnande” och allt som hämtat ur en ledarskapsbok i Sverige där LAS gäller. Skulle bli utmärkt politiker eller vill han bli VD? Dock är han tränare för FHC och då tycker jag iallafall att han inte ser vissa saker på samma sätt som andra. Tex att bänka personer som inte presterar - ta in juniorer som verkligen får speltid. Jag tycker han är bättre på att uttala sig än att vara tränare/ match coach. Det är väldigt onormalt. HL - Du skriver ju själv ärlig tydlig uppriktig. Jag tycker det är bättre att han höll inne med de saker som var viktiga för FHC - typ som Sam H som aldrig svarar på centrala Växjö frågor. Han vet att alla andra vill veta hur de tränar, hur han tänker, vilken taktik och strategi man har mm - för att kopiera till egna laget. Sam H svarar inte alls på dessa. Han visar tydligt att Växjö vill vinna igen.

   • Kommentar avatar
    Guest, 1 år sedanSvara

    Stor sorg i hockeyvärlden Tomi Kallio har slutat

    • Kommentar avatar
     Stora norrland, 1 år sedanSvara

     För en utomstående betraktare verkar det som att RR bubblar på! Har indians så dålig ekonomi att man inte har råd att ersätta spelare?


     Lämna en kommentar