Damhockeyn behöver en grund, inte plakatpolitik


► Jag gillar skarpt att Frölunda tänker nytt med Lotta Schelin.
► Jag gillar skarpt att Lotta Schelin inte dag 1 ställde sig och skrek efter ett damlag.
► Långt bättre för Frölunda att bygga från grunden.
► Damhockeyn behöver fler unga tjejer som lockas och börjar spela – bara så kan sporten växa.

Rakapuckar.com bild

Lotta Schelin framför Frölundas borg i samband med onsdagens presskonferens. Foto: TOMMY HOLL


FRÖLUNDA HAR DRAGIT igång hockeyskola för tjejer, har nu sitt första flicklag, vill också vara med och hjälpa till så att fler klubbar i regionen gör samma sak.

Det är vägen fram.

Inte att varje SHL-klubb ska avkrävas ett damlag som ska sikta mot SDHL.

Det är plakatpolitik – och om sådan tycker jag inte.

Leif Boork brukar twittra om invasionen av utländska spelare i den svenska damligan, att det ligger till på det viset beror förstås på att de svenska spelarna inte räcker till.

Damhockey är en ny sport, det finns ingen stark grund att stå på – så en sådan måste byggas.

Alltså, om SHL-klubbarna verkligen vill göra en insats för att tjej- och damhockey på sikt ska bli bra i Sverige (vilket vore förbaskat kul) bör de lägga pengar på att öka intresset hos unga tjejer, ge dem så bra förutsättningar det går att pröva på sporten.

Nej, det betyder självfallet inte att ett SHL-lag inte ska ha ett lag i SDHL om man känner att det är rätt. Men det kan inte vara ett krav, det kan inte vara den enda vägen fram, det blir som att kasta pengar på det fina taket innan bottenvåningen är färdig.

Rakapuckar.com bild

Svensk damhockey behöver fler tjejer som spelar, fler tjejer som lockas att upptäcka världens häftigaste sport.  

## Ju fler som ”fastnar” desto större möjlighet att få till seriespel.

## Ju fler regioner med seriespel för unga tjejer desto bättre damliga på sikt.

## Men det är ju nyckelfrasen här. ”På sikt.”

Jag tror man måste förstå att allt som är nytt tar tid. Måste få göra det.

I min värld är det bra att Frölunda (eller vilken annan klubb som helst) öppnar dörren för unga tjejer, bjuder in i hockeyns värld, uppmuntrar, har prova på-dagar i Angered och Tynnered, lägger pengar (tror och hoppas jag) på att hjälpa andra klubbar göra likadant.

Visst hade det kanske setts som ett feministiskt statement om Frölunda startat ett damlag, värvat ihop spelare från Gud vet var‚ och som sedan spelat inför ett fåtal själar i Frölundaborg.

Men varför? undrar jag.

Göteborg HC är stadens damlag. Egen identitet. Egen arena. Eget upptagningsområde (öster) vad gäller publik.

Låt GHC försöka hålla sig kvar i SDHL, jobba för sin sak, bli attraktivare hos sponsorer och åskådare, så kan Frölunda ta sitt ansvar genom att bygga tjej- och damhockey över tid.

Rakapuckar.com bild

Är Lotta Schelin bra i det avseendet? Klart som fasen att hon är. Känd av många, självfallet för sitt fotbollsspelande, men en jättestor profil och förebild, och för mig känns det rätt givet att hon kan locka unga tjejer (och killar) att testa något de kanske annars inte gjort.

## Om 20 procent av dem fortsätter med hockey – grymt bra.

## Om 60, 70 procent i alla fall fortsätter vara aktiva, stimuleras till mer rörelse – fantastiskt!

## Detta är ju så mycket mer än hockey, det finns en folkhälsoaspekt här som absolut inte får glömmas bort.

Jag ser att en del Frölundafans tycker klubben borde lägga pengarna på att värva spelare istället.

För det första: dessa fans kunde inte vara mer snett ute, enligt mig.

För det andra: de små pengar Lotta Schelin får för en projektanställning – samtidigt som Försäkringskassan betalar för hennes deltidsssjukskrivning – hade nog inte räckt mycket längre än till några kompositklubbor …

Jag gillar hur Frölunda tänker med sin tjejsatsning, jag gillar att man tar in en Lotta Schelin som nog kan öppna dörrar som annars varit stängda, och jag gillade väldigt mycket att Lotta inte ställde sig upp och avkrävde Mats Grauers ett löfte om ett damlag i morgon.

Tro inget annat än att Lotta säkert gärna vill se ett i framtiden.

Men plakatpolitik verkade inte vara hennes grej. Istället sa hon:

– Det är första dagen på jobbet för mig, jag tar in vad de (Frölunda) tänkt. Men vad jag förstår har de börjat med flickverksamhet, bygger från grunden, det respekterar jag. Jag är starkt engagerad i jämställdhet, och att pojkar och flickor har samma möjlighet här är viktigt för mig. 

Rakapuckar.com bild

Samma möjlighet. Att bli kära i sporten hockey. 

Det är så det börjar. Är kärleken tillräckligt stark hos tillräckligt många tjejer kommer svensk damhockey att må bättre om tio år än i dag.

***

rakapuckar.com är inte en låst sajt, det är fritt fram att provläsa, men den är beroende av att läsarna betalar för sig.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

***

Gillade ni läsningen? Dela gärna på sociala medier. Knappar för detta finns nedan. 

Glöm inte följa rakapuckar.com på Facebook. Och så förstås på Instagram där Mathias Pelkonen levererar fina bilder.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
12 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Jonny M , 9 månader sedanSvara

  Tack! Bra skrivit, känns väldigt roligt för både Lotta och Frölunda, men vilket härligt lyft för idrotts Göteborg som får en satsning med att få in fler i hockeyns värld och som du skriver att aktivera sig över lag.

  • Kommentar avatar
   Ulf Friman, 9 månader sedanSvara

   Håller med dig HL skall man bygga ett tempel/hus/koja/slott så är det förbenat bra om det står på en solid grund. Då står det kvar länge.

    Kommentar avatar
    Manne , 9 månader sedanSvara

    Ja. Det är svårt att börja bygga ett hus uppifrån :)

  • Kommentar avatar
   Gammelwargen , 9 månader sedanSvara

   En klok man sade en gång:
   "Som ledare i hockey utvecklar vi bra människor. Blir de sedan bra hockeyspelare också, så är det vår bonus."
   Det tycker jag man skall ha i bakhuvudet när man resonerar kring hur man ska få fler intresserade av hockey. Och det är precis så Frölunda resonerar kring projekten "Åttans spårvagn" och Lotta Schelin.
   För trots allt så är det ju så om en enda kille eller tjej från Angered eller Tynnered avstår från att begå brott därför att de tycker hockeyn är mer intressant eller roligare, så har man ju någonstans lyckats.

    Kommentar avatar
    Daniel B, 9 månader sedanSvara

    Bra skrivet wargen.

    Kommentar avatar
    Per, 9 månader sedanSvara

    Det är socialnämndens / polisens arbete att se till att det inte begår kriminella handlingar. Det är inte Frölundas uppgift, Frölundas uppgift är att försöka vinna hockey matcher. Och bara för att en person får "åka skridskor" lite på helgen när man är 7 år gammal, så hjälper det föga emot om personen blir krimminel när denne växer upp. Den här satsningen är helt värdelös och helt verkningslös om den skulle ha som syfte att begränsa kriminalitet i Angered.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

    Mycket, mycket bra, "Wargen". Och Per, du gör mig bedrövad med din kommentar,

    Kommentar avatar
    OriginalPer, 9 månader sedanSvara

    Jag tycker nye Per i sak har helt rätt. Varför blir du bedrövad över hans kommentar Leman?

  • Kommentar avatar
   Rallyclay, 9 månader sedanSvara

   Klockrent Leman!/ Claes

   • Kommentar avatar
    Ola Bäckman, 9 månader sedanSvara

    Henrik, du är välkommen när som på ett besök i Kållered Sportcenter. Jag är med som tränare för vårt 07-lag. Vi har idag 4 tjejer som varit med oss från början.
    Göteborgshockeyn är så mycket mer än Frölunda. Vi har gott kaffe också

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

     Om min tid räckt till, om jag haft bil så ... men jag ska försöka. Vore roligt.

   • Kommentar avatar
    Per, 9 månader sedanSvara

    Plakatpolitik?
    Den elake kan ju hävda att det är precis det Frölunda bedriver med sitt sociala arbete.
    Har det gjorts en utvärdering av Frölundas sociala arbete i Angered? Är Frölunda mer effektiva än de lokala myndigheterna som verkar där? Eller de lokala föreningarna?
    I USA finns i princip inget stöd till många personer som är i behov av det. Därför bedriver många lite välgörenhet för att tillfredsställa sina och andras behov och köpa sig lite goodwill. Tyvärr blir detta alltför vanligt även i Sverige och enskildas allmosor blir alltmer viktiga istället för gemensamma medel.
    Jag vänder mig inte mot Frölundas satsning. Jag har inga synpunkter på den då jag inte har någon kunskap om effekterna. Även om den inte har effekt så köper man sig lite goodwill.
    Det jag förvånas över är att en skribent som anser sig vara opartisk så okritiskt lyfter fram Frölundas sociala verksamhet.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

     Okritiskt? Det finns säkert saker som kan göras ännu bättre, jag har tidigare föreslagit att man vid lågbesökta matcher t.ex skulle bjuda in 500 från icke köpstarka grupper t.ex. Säkert finns fler saker. MEN – att Frölunda ger unga tjejer och killar i Angered och Tynnered chansen att avgiftsfritt testa åka skridskor, att tredje- och fjärdeklassare bjuds in, detta kan väl för jösse namn ändå inte kallas annat än bra??

     Kommentar avatar
     Per, 9 månader sedanSvara

     Instämmer, det är kul att Frölunda gör det möjligt för barn i Angered att åka skridskor någon gång då och då. Men att tro att det skulle få någon effekt på brottsligheten i området är naivt. Som marknadsföring är insatserna goda. Som samhällsinsats för att få verklig påverkan ställer jag mig frågande. Jag har under väldigt många år granskat användandet av skattemedel och då vid olika tillfällen kunnat konstatera att viljan överstiger effekterna. Nu är ju inte detta skattemedel så effekterna hamnar ju inte i fokus. Men jag tror det kan vara bra att våga lyfta blicken. För barnens skull kanske det bästa vore att Frölunda helt slutade med detta och istället gav pengarna till de lokala föreningarna. Vad tror du Leman, vilket skulle haft störst påverkan på barnen?

   • Kommentar avatar
    Jontebas, 9 månader sedanSvara

    Man får ju inte ens tacklas i damhockey eller har det ändrats? Första steget att få upp populariteten bör ju vara att göra damhockey till hockey?

    • Kommentar avatar
     Robert Ström, 9 månader sedanSvara

     Vist är det bra med mer tjejer i hockeyn men detta gap om orättvisor som tjejer håller på med mot herrar...fatta... killar är och kommer alltid vara mkt mer underhållning...det kommer alltid vara där sponsorer är...det kommer alltid vara där publiken är...kontentan är då svaret på varför det är så stor skillnad men tjejer har satt i system på och gnälla utan att tänka på vad och varför det är skillnad....men visst behövs det mer tjejer inget snack om det men låt det stanna så för det blir bara patetiskt...

      Kommentar avatar
      Tommy, 9 månader sedanSvara

      Jösses...

    • Kommentar avatar
     Emma, 9 månader sedanSvara

     Om ingen (eller väldigt få) går och betalar för att få se på dam"hockey" har då dam"hockeyn" ("hockey" för att det knappt är samma sport som Herrhockey) något existensberättigande ? Skall Frölunda ha ett damlag bara för att ha ett damlag även om de går back och är helt beroende av att SHL laget Frölunda står för pengarna ? I Svergie kan alla bli allt, men alla kan inte få allt.

      Kommentar avatar
      EDWARD 51, 9 månader sedanSvara

      Emma, gillar Din sista rad! Alla kommer inte kunna köra omkring i en Ferrari.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

      Även om jag uppskattar den raden, Emma. Detta sagt tycker jag fortfarande det är bra att lägga en del pengar på att ge unga tjejer chansen att testa och bli kära i sporten hockey, jag tror dessutom det är en win-win, för utöver att vara bra för folkhälsan så skapar det ett intresse, ett aktivt liv hos fler.

      Kommentar avatar
      Peter Smögen, 9 månader sedanSvara

      Helt riktigt, marknaden styr. Samma gäller damfotbollen. Löjeväckande att det klagas på dåliga löner och villkor. Är det mindre publik och intäkter så blir det mindre lön. Rätta mun efter matsäck. Simpel företagsekonomi

      Kommentar avatar
      Peter Smögen, 9 månader sedanSvara

      Helt riktigt även det, för barn skall samma möjligheter ges oavsett kön. Enda sättet att bygga intresse för vuxen damidrott med, vad gäller damhockey så är väl steg 1 att göra det till ishockey, inför tacklingar!

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

      Samma möjligheter från början oavsett kön. Precis så. Däri ligger den verkliga jämlikheten. Vad gäller tacklingar, jag har ingen färdig åsikt, men kanske är det så att dam- och herrhockey inte måste vara en kopia av varandra, kanske ska damhockeyn ha en egen identitet?

      Kommentar avatar
      EDWARD 51, 9 månader sedanSvara

      Tror dock att våra kvinnliga besjälade fans-supportrar till Frölunda överlag allt nog uppskattar detta med Lotta Schelin och på så vis själva också, får en ännu större identifikation till laget som anhängare.

      Kommentar avatar
      Peter Smögen, 9 månader sedanSvara

      Vad är skälet till att man inte damer får tacklas? Hörde nåt luddigt skäl om att anatomin hos kvinnor tål kraften sämre, men isåfall borde det rimligen bli mindre kraft i tacklingen med? Damfotboll ser jag inte för att det går för långsamt, blir tråkigt. Den damsport som mest kan jämställas med herrar är handbollen, faktum är att där är nästan damerna mer underhållande att titta på

      Kommentar avatar
      Peter Smögen, 9 månader sedanSvara

      Har så svårt för att folk överhuvudtaget kan gå igång på ”L8 affären” Win-Win, lär inte kosta tillnärmelsevis dom summorna i förhållande till vad det ger åter....

      Kommentar avatar
      Per, 9 månader sedanSvara

      Har hört att USA och canada var totalt överlägsna övriga länder och man tog helt enkelt bort tacklingar pga skaderisk. Varför förbudet är kvar vet nog ingen.

      Kommentar avatar
      Jonny Andersson, 9 månader sedanSvara

      Tacklingar tillåts inte i damishockey bland annat för att det spelar spelare från typ 13 till 40 i samma serie och då innebär detta enorma skaderisker

    • Kommentar avatar
     Bengan, 9 månader sedanSvara

     Håller med dig att man måste börja från grunden, bygga en bas (så bred som möjligt) och från den får man så småningom en topp. Det är också så man bygger ett intresse. Den enskilt viktigaste uppgiften svensk idrott har är att engagera och aktivera ungdomar, ge dem en meningsfull fritid, inte nödvändigtvis att få fram toppidrottare (men det kommer av sig själv om bredden finns).

     • Kommentar avatar
      O-Per, 9 månader sedanSvara

      Jag tror Frölundas satsning i Angered har ytterst lite effekt på brottsligheten. Visst är det fint att Frölunda vill få nya fans från Angered. Med då snackar vi marknadsföring. Om man verkligen vill göra skillnad för barnen i Angered och sätter det främst istället för goodwill, hur gör man då? Jag är inte så säker på att det handlar om att få barnen att spela hockey. Hur ska tex logistiken se ut? Ska barnen resa långa sträckor, äta dyr mellis med svennebarnen på donken (Affane) och hur blir det med skolarbetet? Många här anser att ni sitter på svaret och dömer ut dem som ställer kritiska frågor, berätta gärna om effekterna av Frölundas verksamhet. Jag vill veta. Jag tycker att det är bedrövligt att så få har förmågan att tänka kritiskt och våga ifrågasätta, det är ju därför Trump är vald och britterna väljer lämna EU och högernationslustiska partier växer. Och att en erfaren skribent agerar hejaklacksledare åt Frölunda är häpnadsväckande. Jag tycker det är fint av spelarna att besöka sjukhus, att ge de sjuka barnen en härlig dag. Men barnen blir inte friskare av det, tyvärr. På samma sätt är det fint av Frölunda att bjussa på lite skridskoåkning, men jag tror det stannar där. Men ni som avfärdar min kritik, ge mig konkreta resultat av verksamheten. Jag kan ta in fakta, men dras sällan med av känslor i sådana här spörsmål. Återigen, sätter man Frölunda främst behövs ingen kritik framföras och alla kan stämma in i Lemans hyllningar. Men om man sättet barnen främst, och styrs av fakta, hur ska vi då veta att vi ska hylla insatserna då ingen vet de konkreta effekterna? Dessutom finns det olika personer som väljer att skriva under namnet "Per". Jag är den ursprunglige Per. Ibland tycks det vara positivt att tycka olika, ibland är det negativt. Jag blir konfunderad över detta och blir gärna upplyst i frågan.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

       Men detta har ju inte primärt med just Frölunda att göra. Och inte heller är ju det enda målet att hitta nya hockeyspelare. Det är ju just detta fyrkantiga resonemang som gör mig bedrövad. En stor idrottsklubb kan självfallet inte på egen hand lösa alla stora samhällsproblem, inte heller kan den stoppa kriminaliteten i en stadsdel. Men den kan göra NÅGOT. Precis så är det för oss alla, vi kan göra NÅGOT. Tillsammans kan det bli MYCKET. Tänk om Frölunda via sitt arbete i Angered och Tynnered får bara 20, 30 ungar att bli mer fysiskt aktiva, inse värdet av att röra sig, kanske inte en enda vill pyssla med hockey, men kanske mår de bättre (och kostar därmed samhället mindre) i framtiden, kanske får de med sig värderingar som är viktiga. Det är DETTA initiativ jag hyllar, inte någon specifik klubb, även om det just i det här fallet råkar vara Frölunda, naturligt så eftersom fokus för denna lilla mediekanal är just den klubben. Vad som gör mig bedrövad är din negativa inställning till de som ändå försöker dra sitt strå till stacken, som försöker göra NÅGOT. Det borde applåderas, inte skrivas ner.

       Kommentar avatar
       Per, 9 månader sedanSvara

       Du behöver tänka lite bredare. Lite mer nyanserat. Tänk om Frölunda genom att göra RÄTT räddar ännu fler än genom att göra NÅGOT. Min kritik ligger inte i att Frölunda gör något. Kritiken ligger i att man sannolikt inte har en aning om man gör rätt sak. Tänk om man får en fotbollstokig att strunta i fotbollen och gå all in på hockeyn. För att tre år senare upptäcka att familjen inte har råd att fortsätta och hen hamnat för långt efter i fotbollen. Vad ska hen göra då? Finns det en risk i att Frölunda övertalar barn att spela hockey? Hur ser den risken ut? Har kan man undvika den? Jag vill bara att vi alla ska lämna känslostadiet och börja tänka.

       Kommentar avatar
       Chris, 9 månader sedanSvara

       Håller med helt. Istället för att alla KRÄVER att andra SKALL göra en massa saker kanske det vore bra om ALLA försöker bidra LITE till en bättre värld. Att vara så kritisk till något som I grunden bara är positivt är som att bidraga till motsatsen...

       Kommentar avatar
       Per, 9 månader sedanSvara

       Ännu bättre vore det om folk kunde läsa och förstå det man läst. Var skriver jag att Frölunda inte ska göra något? Jösses.

       Kommentar avatar
       Chris, 9 månader sedanSvara

       Har inget svar. Du är för klok för mig att förstå.

       Kommentar avatar
       Janne.g.L, 9 månader sedanSvara

       Per, hört talas om "motvalls kärring"? Googla på det och du kommer att finna....dig själv. :-)

     • Kommentar avatar
      Stefan, 9 månader sedanSvara

      Jag är en av dom som älskar läsa vad du skriver om Fhc. Jag är en av dom som blev redigt lessen när du inte fick skriva i GT mer. Jag söker mig hit för dina analyser, rapporter, topp 5 å dina tyck å tänk.
      Men detta du skrev ovan, är nog det bästa och mest genomtänkta ever. Tack! Mycket bra och faktiskt inpererande även för en 40+.
      Sprid ordet till alla ungar! Hockey är grymt! Både på läktarn som på isen.


      Lämna en kommentar