Viktigaste sportläsningen på länge – starkt av Salo


► Jag vet inte om ni redan läst om Tommy Salo i Aftonbladet i dag, men om inte – gör det.
► Så starkt av Salo att tala om sin depression.
► Så skönt att att han mår bättre.
► Så viktigt för andra som lider att känna: ”Jag är inte ensam.”

Rakapuckar.com bild

Från aftonbladet.se i dag onsdag, Tommy Salo i uppriktig intervju med Tomas Ros.


DET ÄR AFTONBLADETS rutinerade reporter Tomas Ros som träffat den tidigare svenske landslagsmålvakten Tommy Salo hemma i Dalarna.

Salo – som gjorde två säsonger i Frölunda 2005–2007 – är öppen och ärlig när han berättar för Ros:

”När jag haft mina sämsta dagar så har jag tänkt att jag inte ville eller orkade leva. Mitt liv var nattsvart och tomt. Jag fick inte ihop livet. Men sedan tänkte jag på mina föräldrar, mina barn och kom på andra tankar. Nu tar jag små steg på vägen och jag är på rätt väg. Kan fortfarande ha dåliga dagar, men de blir färre och färre.”

Mycket verkar ha gått fel under den turbulenta tiden i Leksand där Salo var sportchef ett tag. Han säger till Aftonbladet:

”Jag var inte mogen för Leksand. Jag kom dit med en ryggsäck av problem och när sportchefsjobbet i Leksand åt upp mig så funkade jag inte som människa och jag mådde skitdåligt.” 

Jag tror många fler än man anar lider av depression i någon form, mer eller mindre, jag har själv enstaka dagar när meningslösheten slår till, när det dåliga självförtroendet från barndomen känns mer påtagligt, när sängen känns som tryggaste möbeln.

Rakapuckar.com bild

Jag tror många män är oerhört rädda för att prata om det.

Tillhör inte mansrollen.

Bit ihop. Gå vidare. Gnäll inte.

Idiotiskt, givetvis. Direkt kontraproduktivt. Gissningsvis – detta skriver jag utan att vara utbildad psykolog – blir smällen ännu värre när den väl kommer.

Därför tror jag det är så bra att en stor profil som Tommy Salo berättar utan konstigheter:

Även själen kan vara sjuk.

Det går att komma ur det, om man tar och får hjälp.

Rakapuckar.com bild

Salo, berättar han för Aftonbladet, har hittat rätt i livet igen genom att tala med en psykolog, han har också träffat en ny kärlek vilket säkert kan ge ökad stadga under fötterna.

Det är bra att prata om hur dåligt jag mått. Man erkänner det för sig själv och för sin omgivning. Jag kommer vara mer öppen om min ohälsa från och med nu.”

Glädjande att läsa att Salo mår bättre.

Glädjande att läsa vad han säger till Tomas Ros, riktad till andra som tycker livet är mer eller mindre mörkt:

”Om folk mår dåligt och läser det här så prata med vänner. Håll inte allt inom dig. Det är helt okej att må dåligt och tycka allt är tomt.”

Det här var förbaskat starkt, modigt och bra av Tommy Salo.

Viktigaste sportläsningen på länge. 

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
9 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anders Olsson, 11 månader sedanSvara

  Mycket onödigt att inte söka hjälp direkt men som han säger så är det nått som tar emot för som man ska man enligt samhället inte visa sig svag. Drog själv på mig studieskulder och misslyckad efter misslyckad kurs tills jag efter några år till slut sökte hjälp.
  Väldigt lätt att ta på sig för mycket under sådana perioder också.

  • Kommentar avatar
   DD, 11 månader sedanSvara

   Läste den tidigare. Mycket viktigt att våga tala om detta. Hjärnskakningar är ju också något som är mer accepterat att prata om nu. Har ju dessutom en koppling till depressioner.
   Om nu bara idrottsmännen vågade tala om sin sexuella läggning också. Det är ju ingen i SHL, så vitt jag vet, som är öppen med att vara homosexuell. Väldigt bra läsning om detta nyligen med guldhjälten från Tre Kronor, Anders Nilsson.
   Skönt att Tommy mår bättre. Var inte medveten om att ”Vitrysslandsincidenten” tagit så hårt på psyket. Fullt förståeligt dock och en skymf att Tommys karriär definierats av detta. Många andra som delar skulden i den matchen. Lätt att glömma hur framgångsrik han faktiskt var.

   • Kommentar avatar
    Anna Agdestein , 11 månader sedanSvara

    Ja, viktigt att våga tala om att man inte mår bra psykiskt och söka hjälp. Tyder inte på svaghet, tvärtom!
    Hoppas Frölunda vågar jobba och träna den mentala styrkan framöver...

    • Kommentar avatar
     Janne i Sthlm., 11 månader sedanSvara

     Tommy Salos resa manar till eftertanke.
     Innan den olycksaliga insatsen i OS mot Vitryssland så var han ett helgon i hockey-Sverige.
     Allt inför VM vart år handlade om just att Tommy Salos vara eller inte vara beroende på NHL-utgången.
     Manande till betraktelse är det för att idrottsmän är inget annat än människor. I framgång är det lättare än när motgången är där. Ett misslyckande och ”drevet” som går kan knäcka vem som helst. Kommer ihåg när han kom hem o bortapubliken häcklade honom.
     Nä, vi ska alla vara varsamma med varandra. Tyvärr tänker jag samtidigt på hur våra spelare även i nutid kan häcklas så enkelt. De är människor också de. Precis som Tommy Salo nu så starkt visat på.
     Bara älska, inte hata.

     • Kommentar avatar
      Per, 11 månader sedanSvara

      Starkt och imponerande av Salo! Hatten av för honom.

      • Kommentar avatar
       Mattias, 11 månader sedanSvara

       Mycket viktig läsning, starkt av Salo. Önskar att detta ämne kunde diskuteras så mycket mer, att tabun försvinner. Att det kan vara förstaämne i politiska debatter. Att fördomarna kring detta inte finns. Att förståelsen ökar. Jag kanske är en drömmare, men det får man vara ibland.

       • Kommentar avatar
        Per, 11 månader sedanSvara

        Viktigast av allt, varför har det blivit så här? Varför lider var och varannan av det här?

        • Kommentar avatar
         Axel, 11 månader sedanSvara

         Så ledsamt att läsa och höra om Tommy Salo. Ja, varje normalt funtad människa har väl ändå förstått att Salo mått dåligt av den stämpel som syndabock han fick efter matchen mot Belarus. Det har ju raljerats och förlöjligats till spyfärdighetens gräns. Medan Salo hängts ut i media har övriga i det stjärnspäckade Tre Kronor sluppit billigt undan och inte alls varit medskyldiga till förlusten mot Belarus. Av hela mitt hjärta hoppas jag att den gamle Frölundamålvakten hittar livet åter igen. Starkt gjort Salo! Beundransvärt. ps: Vi får vara rädda om JG. ds

         • Kommentar avatar
          Peter Paegle , 11 månader sedanSvara

          Tragiskt ! Lider med Salo. Orättvist att han blev syndabock mot Vitryssland ! Ett misstag.....men det blev extra hårt pga att det blev matchavgörande mål


          Lämna en kommentar