"Vi tycker olika ibland, det är jävligt positivt"


► När Oliver Lauridsen kom till Frölunda kände han inte igen sin gamle J18-tränare från Rögletiden.
► Pär Johansson hade anpassat sig efter Roger Rönnbergs tuffare stil. Blivit mjukare.
► Men det är en konfliktfri tillvaro Pär målar upp när han svarar på läsarfrågorna:
► – På tre år har det hänt en enda gång att jag blivit tillsagd om en back jag inte får spela mer. 

Rakapuckar.com bild

NI MISSADE VÄL inte det långa snacket med Pär Johansson i går? Finns om ni klickar här, annars.

Jag tyckte Frölundas assisterande tränare sa så mycket intressant att det blev en egen artikel.

Men här nu det ni väntat på, svaren på era frågor. Häng med!

”Anna” undrade först om hur Pär ser på slutspelet, sedan om det är sant att det varit en konflikt med huvudtränaren Roger Rönnberg.

Pär Johansson i sitt esse – på isen med Frölundas spelare. Bild: TOMMY HOLL


** Slutspelet först, Pär?
– Tillhär man topphalvan, då ska man till semifinal, det tycker jag, det tycker jag fortfarande vi ska. I en semi … det låter så klyschigt, men allt kan hända där. Fyra riktigt bra lag, vad har du för skador, vilka är skadade, vad har du för bredd? Sedan siktar vi förstås på guld.

** Och konflikten med Rönnberg?
– Haha … jag tror det bottnar i när Aftonbladet följde oss för tre år sedan, de var här i tre dagar, sedan var det olika rubriker man kunde klicka på, och en av dem hette ”Konflikten.” Vi hade en diskussion, jag kommer inte ens ihåg vad den handlade om, det har vi ofta i vårt team, vi är alla olika, vi tycker olika ibland, det är jävligt positivt. Det är nog detta som hängt kvar.

** Konflikter kan du dementera, alltså?
– På tre år har det hänt en enda gång, i en matchsituation, i en båssituation, att jag blivit tillsagd om en back jag inte får spela mer. Det hade inte gjort något om det hänt fem gånger heller, Roger är den som bestämmer. Vi vet vilka skillnader som finns, men du får alltid komma till tals här, har chansen att ha en egen åsikt, det är viktig för att trycka tåget framåt.

Rakapuckar.com bild

** Om jag får haka på ”Anna” här, jag vet att du förändrat din tränarstil lite; eftersom Roger kan vara rätt skarp i sin kritik ibland inne i omklädningsrummet så har du tagit en mjukare roll – eller hur?
– Man anpassar sig efter vad som behövs, när jag var huvudtränare (Odense) var jag betydligt hårdare. Roger kan vara lite rakt på, komma med kritik, det är ingen hemlighet, men om jag skulle göra det också, då skulle det bli för mycket av den varan. Det roliga var när Oliver Lauridsen (bilden) kom, jag hade ju honom i Rögle (J18), så tog det kanske en månad, sedan sa han: ”Fan, du är annorlunda nu.” 

”Johan L” hade en fråga om Pär är involverad i värvandet av backar till nästa säsong, trots att han ska sluta. 

** Hur är det med den saken?
– Jag har sagt att vill de ha min input så ger jag den gärna. Med ”Robban” (Robert Ohlsson, nu i Djurgården) var det annorlunda, men jag har ju inget nytt jobb så … de hemlighåller inget för mig.

”Matte” ville veta vilka egenskaper en bra backcoach ska ha, även ha namn på två från juniorleden att hålla ögonen på.

** Egenskaperna först?
– Jag tror du behöver vara lugn när du jobbar mycket med yngre backar, annars tror jag du stressar upp spelarna – och då får du problem. Lugn och tillåtande.

** Juniorbackarna?
Filip Hasa och Leon Lerebäck, där har du två lite olika.

”Philip” tycker att Filip Westerlund och Kristoffer Gunnarsson stannat av i utvecklingen. Pär håller föga förvånande inte med.

** Filip först.
– Han kom fram snabbare än man trodde förra säsongen, andra året är alltid tufft, högre krav. Filip hamnade utanför, dels för att vi fick in nya, dels för att Rasmus (Dahlin) utvecklades. Filip är inte sämre nu, men många andra har spelat bättre. Nu är han i Björklöven – och där har han spelat jävligt bra!

** Gunnarsson?
– Tycker jag tar stora steg hela tiden. Sedan tror jag folk jämför honom med Westerlund/Dahlin – men han är en helt annan typ, gör det han ska på ett bra sätt. Box play, försvarsspel, ibland kan det vara mer komplicerat än det som Filip och Rasmus gör, den rutinen, den erfarenheten, den tar tid att skaffa sig, den får du av matchspel. Offensiva hantverket kan du lära dig på plastis, men Gunnarsson kan ju inte träna ”utboxning” på sin mamma …

”Nicke K” ville veta hur en matchdag ser ut för Pär Johansson.

** Ta oss igenom en hemmakväll.
– Vi tränare träffas en timme före spelarna, har ett litet möte med Erik (Lignell, videocoachen), går igenom motståndarna. Sedan har jag ett box play-möte när spelarna kommit. Efter det går vi på is (den så kallade matchvärmningen), om det är någon back som inte ska spela så stannar jag kvar och kör med honom. Sedan är det lagmöte, det missar jag om jag är kvar med en back, men då vet jag redan vad som sägs eftersom vi suttit med Erik på morgonen. Lunch, sedan åker jag hem, försöker sova en halvtimme, kopplar av med playstation eller någon TV-serie, därefter är jag på plats i Scandinavium två och en halv timme före nedsläpp, där har jag backparsmöten, spelarna får berätta för mig vad de gick igenom på lagmötet så jag vet att de har koll. Efter det är det ofta någon sponsorgrej före matchen. Efter matchen, då går vi tränare alltid igenom målchanser emot så vi är förberedda för morgondagen.

Rakapuckar.com bild

Dags för fråga från ”John”, han undrar varför Frölunda inte ville ha in muskler på backsidan från start, Mike Weber och Adam Pardy kom ju först under senhösten/vintern.

** Ja, Pär – varför inte?
– Det var inget vi kom på under säsongen, vi ville ge våra egna spelare chansen först, ge dem en möjlighet att visa upp sig. Det blir alltid spelare lediga under säsong, och planen var att plocka in någon senare, det fanns pengar i budgeten för detta. 

** Men guldsäsongen tog ni in Oliver Lauridsen från start?
– Ja, men jag kände honom, plus att han var ledig, det var många olika saker.

”Johan” undrade om Pärs upplevelse med J18-landslaget i USA den gångna veckan, vad han tyckte om backarna där, om landslagsverksamhet lockar.

** Du gillade USA-trippen, va?
– Mycket! Och jag är öppen för allt. Jag hade inte jobbat med juniorer på elva år, jättekul när alla de bästa, inte bara de svenska, var samlade på ett och samma ställe. 

** Min favorit Nils Lundkvist var med?
– Och Adam Ginning, Adam Boqvist, Filip Johansson … oj.

”Nolte” kom med en spelteknisk, intressant fråga, vad som hänt med det så kallade ”V-spelet”, alltså att en back driver upp pucken på ena sidan, spelar snett bakåt till backpartnern som sedan skickar trissan till ledig spelare på andra sidan. Bara Adam Almquist och Rasmus Dahlin som klarar det nu, enligt ”Nolte.”

** Pär?
– Många lag plockar bort den passningen i dag, den från backen på kanten, lägger sig nära, ser till att backen måste spela rakt upp eller byta kant själv. Att Adam och Rasmus kan … ta Rasmus, till exempel – han kan lägga en backhandflipp över en klubba. High risk. Avancerat. Man kan säga att alla klarar V-spelet om det inte är stängt, men är det stängt – då ska det mycket till, då är det svårt.   

Carl” undrade vilken SHL-back Pär velat ha i Frölunda.

** Vem väljer du?
– Då tar jag Nils Lundkvist. Jag gillar ju att utveckla spelare. 

Rakapuckar.com bild

Till sist hade ”Philip” ett antal goda spörsmål, om Frölunda tittar på tidigare framgångsrika lag när man värvar backar, hur snacket gick när Christoffer Persson tvingades lämna, om Pär har något att säga till om vid värvningar – och till sist ville han ha namn på ”drömbackar” i Europa respektive NHL.

** Pär, de första frågorna är rätt lättbesvarade, va?
– Ja, för de är över min ”paygrade” … haha. De får ställas till Fredrik (Sjöström) och Björn (Liljander). Men vi försöker alltid ha en så bra mix som möjligt. Guldsäsongen var det lättcoachat för mig, då hade vi tre offensiva, tre defensiva och en mitt emellan, och han spelade mest.

** Oscar Fantenberg, va?
– Precis. Tom (Nilsson), ”Marre” (Christoffer Persson) och Oliver de defensiva, ”Tömmen (Henrik Tömmernes), (Elias) Fälth och Lukas (Bengtsson) de defensiva, och så var Jacob Larsson lite in och ut. Men att sätta ihop en sådan backbesättning igen, det är i princip omöjligt.

** För dyrt?
– Ja. Det gick för att några av de duktiga var på låga kontrakt. Men tillbaka till frågan, om de (ledningen) kollar på tidigare år, det  vet jag faktiskt inte.

** Drömbackarna, då?
– Ska vi ta sådana som jag tror gjort det bra här? Det är ju roligare. Då tar jag gärna sådana med anknytning till Frölunda. I Europa … Philip Larsen (Salavat Julajev), offensivt duktig, bra på skridskorna, bra passningsspel, ”rightare” också, det behövs. I NHL … herregud, då måste det ju blir Erik Karlsson. Och John Klingberg. Där behöver jag ju inte förklara och motivera.

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
11 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 3 år sedanSvara

  Ett storartat jobb från dig med Pär-intervjun, mycket roligt att läsa!
  Tack för att jag fick vara med! Tycker vi hade rätt bra frågor också... :)

  • Kommentar avatar
   #18, 3 år sedanSvara

   Underbar läsning Henrik!

   • Kommentar avatar
    Matte, 3 år sedanSvara

    Tack igen HL - världsklass och tacka Pär för svaren vid tillfälle.

    • Kommentar avatar
     Johan L , 3 år sedanSvara

     Mycket kul och intressant. Hatten av!

     • Kommentar avatar
      Boisvert_10, 3 år sedanSvara

      Mycket intressant! Ser redan fram emot nästa person "mot väggen" :)

      • Kommentar avatar
       Henrik Leman, 3 år sedanSvara

       Kul att ni var några som gillade. :)

       • Kommentar avatar
        Anders, 3 år sedanSvara

        Strålande. Kul att få insikt bakom kulisserna. Bra jobbat!

        • Kommentar avatar
         Johan, 3 år sedanSvara

         Fantastiskt bra läsning. Kul att du framförde min fråga till Pär! Hatten av.

         • Kommentar avatar
          Nolte, 3 år sedanSvara

          Fantastiskt bra, HL! Kul att få svar på min fråga :) tack för det! Köper svaret delvis, samtidigt som jag känner, jo v-spelet fungerar fortfarande, bara det att vi saknar de spelskicklig backarna i år (vilket jag lite halvt tycktes läsa mellan raderna i hans svar). Håller dock med till fullo att vi troligen aldrig kan få så bra backbesättning igen som guldåret, för kollar man på namnen så va det löjligt bra!

          • Kommentar avatar
           Philip Glücksman , 3 år sedanSvara

           Tack för att du tog med mina frågor. Synd att han inte hade svar på de första två även om jag tror han vet svaret. Intressant att han tyckte guldåret var lätt coachat. En följd fråga är ju då varför man gick ifrån det lyckade tänket med 3 offensiva/defensiva. Den här säsongen har man väl bara Sigalet som är defensiv och Gunnarsson och nu Pardy men de håller ej för SHL. Medans man har Almqvist, Dahlin, Donovan som alla har styrkan i offensiven.

           • Kommentar avatar
            Conta, 3 år sedanSvara

            Bra artikel och intressant läsning.kul att få veta lite mer om backcoachens tankar.Vem blir nästa man att fråga ut? Grauers kanske? Vad säger du om det Henrik?


            Lämna en kommentar