Cool och avslappnad – därför är Mattsson hetast


► Dominant i SHL-slutspelet, hetaste kandidaten till Stefan Liv Memorial Trophy – redo att bära Frölunda till SM-guld.
► En gång var han nere på botten, Johan Mattsson. Nu tycks han vara på toppen.
► Nyckeln? Allt måste inte gå ”så jävla snabbt” längre.
► – Det är 60 minuter hockey som ska spelas, i slutändan kommer ett lag att vinna. Jag försöker vara så avslappnad som möjligt, njuta av att spela hockey, inte ta det så på blodigt allvar, säger Mattsson.

Rakapuckar.com bild

Inne i den här arenan kan Johan Mattsson komma att fira sin 27-årsdag på torsdag. På kvällen spelar Frölunda och Djurgården SM-final 3. Krävs ingen Einstein för att räkna ut vad Mattsson tycker vore en bra present. Ledtråd: börjar på V och slutar på INST. 


DET HAR JU inte alltid varit så att Johan Mattsson, 26, klarat att tänka så, slappna av, ha perspektiv på vad som är livet, vad som är hockeyn.

Resan har varit lång. Och besvärlig.

En del av er kan den säkert, stockholmaren kom hem från två juniorår i Nordamerika, hamnade i då allsvenska Djurgården med allt vad det innebar av press och stress, bildade målvaktspar med Adam Reideborn (vi kommer till det), lånades ut till Björklöven, kämpade med höga krav på sig själv, fick inte ut det han kände att han hade, mådde inte bra.

– Det var så mycket som hände där, det (Djurgården) var mitt första proffsår, jag kom hem och var väl inte helt förberedd på all press som det innebar att spela i en storklubb. Jag hade det lite kämpigt i början, visste inte hur man skulle släppa det (motgångarna, kraven). Det blev en väldigt stressig tillvaro. Men vi gick upp, jag var jätteglad för det, kände ändå att jag varit med och hjälp till, det var jättestort, berättar Mattsson.

Adam Reideborn var nummer 1 när Djurgården gick upp.

Johan Mattsson lånades nästa säsong upp till Björklöven.

– Där fungerade det inte alls, minns han.

– Jag ville upp till SHL, jag vill bevisa något, hade inte rätta verktygen att hantera det och spela bra.  

Draftad av Chicago Blackhawks, Johan Mattsson ville tillbaka till Nordamerika, det skulle gå fort, det gick inte alls, han körde fast.   

För att göra en lång historia kort, Mattsson hamnade i Timrå, via sin tränare Peter Hirsch, agenten och sedan gamle stormålvakten Mikael Tellqvist fick han hjälp att få kontakt med mentale rådgivaren Andy Swärd – och efter det har har karriären bara gått uppåt och framåt.

Rakapuckar.com bild

Inte utan hack, ni minns migränproblematiken i vintras, oron när sonen Charles låg fel i mamma Carros mage, den älskade hunden som dog mitt uppe i allt, men när vi gör den här intervjun är Johan Mattsson:

## SHL-slutspelets bäste målvakt.

## Hetaste kandidaten till Stefan Liv Memorial Trophy (slutspelets mest värdefulle spelare).   

Så … uppåt, framåt – definitivt. För att Johan Mattsson är en annan människa i dag. Han har lärt sig slappna av. Sätta hockeyn i perspektiv.

** Johan, det är bara några månader sedan vi pratade om er hund som dött, oron för Charles, migränattackerna, nu sitter vi här och snackar om ett målvaktsspel som är ligans bästa. Det har gått fort, du?
– Mm, det har det gjort. Vi pratar en del om det, jag och Carro, jag och Andy, jag och John (Jansson, Frölundas idrottspsykolog), just att det gått ganska snabbt. Det var jävligt jobbigt i vintras, men man har lärt sig saker, och … om man tar sig ur det, vad kan man inte ta sig ur då, vad klarar man inte då?    

Det som inte dödar härdar, och så vidare.

Johan Mattsson tycks ha härdats till den milda grad att han är närmast omöjlig att göra mål på.

Statistik är verkligen inte allt, man kan stå i ett lag som släpper på sig få skott och få en sämre procent, men något säger siffrorna givetvis. Målvaktsligan är trevlig läsning för Johan Mattsson för tillfället.


Nå, det var förstås en överdrift, men 94,03/1,56 är slutspelets klart vassaste siffror, och ska man plocka fram en enskild individ som burit Frölunda till SM-final, då är det Mattsson. Åtta dagar i veckan.

** Nästan så nivån du hållit överraskat dig själv?
– Jag visste ju att jag håller här, där var jag inte tveksam. Men det svåra är ju att hålla i en hel serie, i två, eller prestera över tre serier. Och det vet man ju inte förrän man tagit sig igenom matcherna.

Vi har snackat en del om att Mattsson är slutspelsrookie.

Men på meritlistan finns SHL-kval med Timrå, heta bortamatcher till exempel i Leksand, och Frölundakeepern är tydlig med att de erfarenheterna var värdefulla när han gick in i kvartsfinalserien mot Malmö.

Faktiskt tog han SHL-slutspelet med om inte en axelryckning så i alla fall med den avslappnade attityd han lärt sig att hitta.

– Man spelar ofta här (Scandinavium) inför 10 000 personer, det har nog hjälpt mycket, säger Mattsson och tittar ut över den för tillfället folktomma arenan.

Rakapuckar.com bild

** Gör vi det till större skillnad än det är, grundserie och slutspel?
– Det är nog från person till person, men hittills för mig så har det i inte varit så stor skillnad. Jag har försökt vara ännu mer avslappnad än tidigare efter att jag kom tillbaka från migränproblemen. Jag sa till mig själv att: ”Det finns ingen anledning att göra det till något större än det är. Det är 60 minuter hockey som ska spelas, i slutändan kommer ett lag att vinna. Du kan bara påverka det du kan påverka.” Så istället för att stå där och frusta och tagga upp sig, det kanske inte är det bästa, så har jag försökt vara så avslappnad som möjligt, njuta av att spela hockey, inte ta det så på blodigt allvar.

Det sättet att resonera, det sättet att hantera hockeyn, har gjort det möjligt för Johan Mattsson att få ut all den puckstoppartalang han haft i sig.

Samarbetet med Andy Swärd (framför allt via telefon under säsongen, de ses några gånger) har betytt mycket, har gett Johan – berättar han – de verktyg han behövt för att reda ut sin situation.

Det roliga, eller hur man nu vill se det, är att han även pratar en del med John Jansson, och att denne och Andy Swärd inte alltid säger  samma saker.

Ändå blir det mattssonska resultatet bra i slutändan.

– Skönt med två ingångsvinklar på varje problem man har. Men i slutändan är det jag som måste göra det, det är ingen som berättar för mig att ”Så här ska du tänka”, säger Mattsson, fostrad i Huddinge som många andra goda hockeyprodukter.

Han är en tänkande människa, funderande människa, analyserande människa. Ger det intrycket. Och ibland kan det bli för mycket. Som i början av karriären. Men även första året i Frölunda.

– Jag har fortfarande otålighetsproblem ibland, vill att allt ska gå så jävla snabbt. Jag ville stå 52 matcher förra säsongen, det var hackigt då också, över lag var det ändå ett bra år, sedan ville jag stå 52 matcher i år också, men jag insåg att …det kommer inte att bli så. Då får man andas ut, göra det så bra det går med de matcher jag får.

Mission accomplished i det fallet.

Ingen SHL-målvakt har alltså gjort det bättre på slutet.

Fler än rakapuckar.com vill förstås snacka med Johan Mattsson. Här är det Aftonbladets Henrik Lundgren som ställer frågor.  


Och nu, som inte karriärens första SM-final vore kittlande nog, så ska Johan Mattsson duellera med gamle lagkompisen och gode vännen Adam Reideborn.

** För det är ni väl? Pratas vid och så?
– Ja … det är ju bara att jag är så dålig på att hålla kontakten. Men vi har fortfarande kontakt.

** Och när du, som är kass på det, i alla fall har kontakt med någon …
– … då är vi bra vänner. Haha.

Intressant här, det finns stora likheter mellan Mattsson och Reideborn.

Adam Reideborn

Båda är 92:or från Stockholm.

Båda har fått kämpa och slagit igenom först senare i karriären.

Båda har varit i Björklöven och Timrå.

Båda spelar nu ruskigt bra hockey.

Båda har blivit pappor i år.

– Adam är en så snäll person, vi är kanske lite lika, säger Johan Mattsson och minns tillbaka:

– Vi har tränat fys tillsammans under Micce Andreasson, vi sågs en del under juniortiden också, spelade mot varandra då.

Rakapuckar.com bild

Som om inte SM-finalen Frölunda–Djurgården redan hade en fräck kompisduell i Roger Rönnberg vs Robert Ohlsson, vi har Johan Mattsson vs Adam Reideborn också.

Den här finalen blir bara hetare och hetare.

Som Johan Mattsson.

Han som lärt sig att vara cool och slappna av.

***

Snabbt med Johan Mattsson om:

## Migränattackerna
– Jag får vara lite försiktig, använda solglasögon, men annars inga problem.

## Lille Charles, han som låg fel och förlöstes med kejsarsnitt
– Det går bra, han växer. Stora fötter, ser ut att bli basketspelare. 

## Framtiden, drömmarna om NHL, KHL
– Så klart de finns där, tror inte Frölunda velat förlänga om jag nöjt mig med att spela här. Jag har sagt att jag vill se hur bra jag kan bli. Men jag har ingen brådska, förhoppningsvis ska jag spela här i två år till. 

***

Stort tack för att ni betalar för journalistiken. Annars hade ni inte läst de här raderna.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

***

Glöm inte kika på vårt Instagramkonto.  Facebooksidan följer ni väl också?  

Rakapuckar.com bild

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
10 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anders, 1 år sedanSvara

  Jag tror tyvärr han är förlorad efter denna säsong precis som med Lasse Johansson! Eller vad tror ni?

  • Kommentar avatar
   Daniel , 1 år sedanSvara

   Gillar speciellt ”...tror inte Frölunda velat förlänga om jag nöjt mig med att spela här”. Säger mycket om klubben Frölunda just nu.

   • Kommentar avatar
    Fredo, 1 år sedanSvara

    Han förtjänade att spela som första målvakt förra säsongen och även denna säsong men av någon "märklig" anledning fick han inte det. Hoppas Frölunda ger det cred han förtjänar. Stora likheter med Lasse Johansson.

     Kommentar avatar
     Jensa, 1 år sedanSvara

     Svågerpolitik, RR har har hållit JG bakom ryggen, oavsett hur dålig JG har varit. Sedan ibland när Frölunda har spelet mot ett annat topplag så skulle JM snabbt in.Jag hoppas att JG inte får stå en match till i Frölunda tröjan, och att JM spelar i KHL och tjänar extremt bra redan nästa säsong, det är han värd. Sedan kan vi stå där med Tex och nån junior och undra hur det kunde bli så fel. Det kanske RR är värd.

     Kommentar avatar
     Fredo, 1 år sedanSvara

     Svågerpolitik är det rätta ordet

     Kommentar avatar
     Jock, 1 år sedanSvara

     Så svågerpolitiken har gjort att JG inte fick förlängt? JM har absolut varit lugnare och stabilare än JG både i år och förra året. Men denna omättade kritik mot JG är så urbota korkad. Om nu Mattson får ett NHL/KHL kontrakt och försvinner, och du aldrig mer vill se JG spela en match för Frölunda. Vad är då skillnaden på utgångsläget? Om Mattson hade stått 52 matcher i år så hade han förmodligen haft ännu större chans att få kontrakt utomlands. Nu kanske vi får behålla honom en eller två säsonger till, ganska skönt om det blir så tycker jag ;)

     Kommentar avatar
     JonasG, 1 år sedanSvara

     Om man tar bort JG och vad man tycker om hans spel så tycker jag att JM säger att den delade speltiden har varit en av nycklarna till att han nu är där han är. Helt uppenbart har han inte varit mentalt på rätt ställe tidigare. Med det resonemanget behöver det inte alls handla om svågerpolitik utan om att låta en spelare utvecklas i rätt takt och på rätt sätt. Det kanske är först nu han är mogen för en uttalad förstaspade...

     Kommentar avatar
     Johan, 1 år sedanSvara

     När började du hålla på Frölunda Jens? 2017?

     Kommentar avatar
     Jensa, 1 år sedanSvara

     @Jock, Svågerpolitik att JG ens fick spela i Frölunda, Svågerpolitik att JG fick fortsätta spela i Frölunda, Svågerpolitik att JG fick visa vad han gick för mot Malmö i kvarten förra säsongen (75% i sista matchen). Svågerpolitik att JG inte fick sparken in för den här säsongen, Svågerpolitik att JG fick spela så mycket den här säsongen och tillslut ett nyktert beslut att inte ge han (även fast det var JG som tackade nej) ett kontrakt till nästa säsong. Jag hoppas det är klart hur jag menar nu.

     Kommentar avatar
     Gösta, 1 år sedanSvara

     Så JG är svåger med Roger? Så det är svågerpolitik när Mattsson var skadad och sjuk i slutspelet ifjol. Jag misstänker att Jensa är en stor konspiration på spåren.

   • Kommentar avatar
    Anna Agdestein , 1 år sedanSvara

    Underbar läsning! Mycket fin intervju, spännande att få ta del av Johans tankar... Och visst finns det en ny hund i familjen?
    Från min läsarsida var din skrivångest inför den här texten helt värd.... ;)

    • Kommentar avatar
     hans åsberg, 1 år sedanSvara

     Härlig läsning en påskafton vi behöver bara 4 segrar till så är Det klart

     • Kommentar avatar
      Rallyclay, 1 år sedanSvara

      Mycket intressant läsning. Skall bli spännande att se hur han och resten av laget hanterar att vara i final. / Claes

      • Kommentar avatar
       Manne , 1 år sedanSvara

       I studion imorgon på Cmore Oldeen/Wikegård. Kommentatorer Granqvist/Sanny. Underbart!
       4-1 vinner vi med.

       • Kommentar avatar
        Ronald, 1 år sedanSvara

        Bra intervju. Och äntligen hockey live. Bor numera på baksidan och är hemma och firar påsk. Skön påskpresent att få gå till Scandinavium. Och sen blir borta match på tisdag. Den vinner Frölunda för den spelas i Globen. Blir inte samma tryck där som på Hovet. Då är vi förarsätet ovh bör vinna denna serie. Glad påsk!

        • Kommentar avatar
         Munkebäck, 1 år sedanSvara

         Bästa sportjournalistiken i landet Henrik.
         Vi har förstås förhoppningar om guld.
         Men får känslan i flödet att ”det är redan klart”. Som vi såg mot FBK är ju DIF väldigt oberäkneliga. De har en mv som kan spika igen och matchavgörare som Axelsson o Fjällby t ex. Efterfrågar mer balans i snacket om hur det skall gå.

         • Kommentar avatar
          Filip, 1 år sedanSvara

          Verkar inte slutsålt inför morgondagen än va?

           Kommentar avatar
           Gustav, 1 år sedanSvara

           Några få ströplatser här och var. Borde nog gå åt under morgondagen.


         Lämna en kommentar