En orgie i osynk – Rönnbergs men även spelarnas ansvar


► Frölunda fortsätter skapa sina egna problem, och det är tränaren Roger Rönnbergs ansvar att sätta stopp.
► Spelarna gör inte det de ska, men är det lika osynkat utanför som på isen? 
► Roger behöver få ut sitt budskap bättre, men eftersom Joel Lundqvist sa till mig att dörren till att förändra spelsystemet är stängd – det vilar ett jäkla ansvar på spelarna också.
► Upp till bevis redan lördag mot LHC. 

Rakapuckar.com bild

 

DET ÄR INTE svårt att se Frölundas bekymmer:

## Spelarna får lov att lätta ut pucken vid fara – gör det inte, spelar istället fast sig till förbannelse och ger motståndare initiativet.

## Spelarna vet att de måste vara aggressiva i egen zon – är det alldeles för sällan, tappar närkamper så det står härliga till, och därmed faller en stor del av försvarsspelet.

## Spelarna vet att de måste vara fokuserade hela tiden – är det inte alls, drar på sig massor med två mot en- och tre mot två-lägen, spelar svårt och fel i mittzonen istället för att behålla fokus och smartness.

## Spelarna säger att de ställer upp på spelsystemet – visar det alldeles för sällan, istället är det för ofta en orgie i osynk.

## Tränaren, Roger Rönnberg, säger att problemet inte är bristen på enkelt, rakt, snabbt spel i egen zon – men just den typen av hockey har gett utmärkta insatser mot LHC (3–2) och Skellefteå (3–2). 

Det är för mycket som inte stämmer här.

Talas det samma språk i Frölundas omklädningsrum?

Är problemet inte så mycket mellan Rönnberg och spelarna utan mellan spelare och spelare?

… eller är det bara en tidig höst-osäkerhet som vi vid sidan om överdriver, som kanske får Rönnberg & Co att skratta åt okunniga journalister och supportrar? Det är ju ett delvis nytt lag, och det tar tid att få ihop gruppen?

Jag vet inte. Men jag vet att som Frölunda ofta spelat den här hösten, gjort sin egen uppgift svårare … som supporter hade jag varit nära att välja ett annat kvällsnöje, i alla fall för ett tag.

Man kan förlora hockeymatcher, men på det här viset? Stundtals ser det ju bara fånigt nu när Frölunda vägrar lyfta ut puckar.

Rönnberg gillar inte mitt tjat om enklare spel i egen zon, det får jag acceptera, hans roll är att utveckla ett hockeylag, inte att gilla mina säkert dumma frågor, men för mig är det så här:

Backar som Matt Donovan, Jonathan Sigalet växer i en rakare, enklare hockey.

Raka motsatsen när det ser ut som i går.

Rakapuckar.com bild

De är inte nära att prestera vad man kan kräva av meriterade utländska värvningar. 

Herregud, när till och med John Nyberg börjar hålla på med stillastående kringelikrokhockey under press i egen zon – då vet man att det är illa.

Rönnberg har självfallet rätt, det är svårt när spelbarheten är dålig, och om aggressiviteten är bra, om Frölunda vinner närkamper, har den där spelbarheten, då kan man vinna puck, vara konstruktiv, spela sig ut ur egen zon.

Visst, absolut medhåll från mig, men det är ju inte grejen.

Solen skiner ju inte alltid. Det kommer dagar när det regnar.

Det är man måste nöja sig med det lilla, det är man måste lyfta ut pucken, lätta på trycket, driva upp tempot, på så vis också göra det svårare för motståndarna att läsa nästa situation.

Frölunda skapar sina egna problem just nu – och det är Roger Rönnbergs ansvar.

Antingen måste han blixtsnabbt få spelarna att begripa bättre, eller så måste han ändra på saker.

## Är svårighetsgraden på spelet så hög att den mentala ork som krävs inte finns att kräma ur tillräckligt många i dagens manskap? I så fall krävs en förändring.

## Handlar det om ett budskap som inte går in, då måste en ny kommunikationsväg finnas.

Förbundskaptenen Rikard Grönborg, när jag sa att det inte skulle skada att lyfta ut en puck eller två:

– Det är så Pittsburgh Penguins vunnit två Stanley Cup.

Nu är inte allt från NHL direkt överförbart till svenska isar – men nog fan är det tänkvärt ändå?

Målvaktsspelet? Tja, alla kan se att Johan Gustafsson inte varit bra nog i höst, men Frölunda har inte vunnit varje match med Johan Mattsson heller.

Rakapuckar.com bild

Som jag skrev i en annan text: problemet är så mycket större än så.

Värvningar? Ja, det kommer, jag tror såväl Pathrik Westerholm som Sean Bergenheim kan ersättas med tiden, men … inte heller detta löser alla de bekymmer jag listat i den här texten. Inte ens Sidney Crosby hade hjälpt, det handlar om ett lag som måste följa riktlinjer, agera synkat.

***

Jag pratade med Joel Lundqvist, handledskadan (eller om det är underarm) gör att han inte kan teka, men han kan spela, och han ska inte behöva missa några matcher. Hur det är med Mats Rosseli Olsen (höft) återstår att se.

Joels funderingar kommer i samband med fredagens Morning Mailbag (framåt 10-tiden),. En sak kan jag i alla fall avslöja, angående spelsätt, spelsystem, huruvida det bör förändras:

– Absolut inte, den dörren är stängd, vi tror stenhårt på det vi gör.

***

Fem bästa i Frölunda? Hopplöst svårt den här kvällen. Men, tja:

1. Victor Olofsson
* Aktiv, ville saker.

2. Ryan Lasch
* Målpassare som vanligt, en av få med spets,

3. Pontus Widerström
* Tacklade, vann närkamper.

4. Ponthus Westerholm
* Första målet, också rätt på hugget.

5. Adam Almquist
* Behövde täcka upp för en åter lite naiv Rasmus Dahlin, rätt stabil.

***

Till sist: åh, jag hade velat ägna en massa rader åt Elias Pettersson och hans 3+2-kväll, men man får inte allt här i livet. 

Titta och njut av en härlig hockeyspelare här. 

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
14 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Svante, 11 månader sedanSvara

  Förändringar är ett måste! Finns för stora problem för att det bara kommer ändra sig över en natt. In med 2-3 enkelt spelande backar med rejäl fysik. Ändra om i formationerna framåt, om det inte funkat på 13 omgångar måste man väl testa nåt annat för att få igån Friberg mfl. Obegripligt, totalt obegripligt att man kör samma match efter match

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Formationerna är inte problemet, spelarnas svårighet att följa taktik, spelplan egen zon är.

 • Kommentar avatar
  Philip Lindberg, 11 månader sedanSvara

  Rönnbergs spelsätt är det inget fel på, dock saknas kompetensen i laget att genomföra den typen av ishockey. Det saknas också kompetensen från ledarhåll att ändra matchplanen när så krävs. Kommer Frölunda 5-7 är det helt ok med tanke på spelaromsättning och värvningarna som skett. Går de längre än kvartsfinal med dagens uppställning är det också bra! Ibland glömmer vi av att det är en ny säsong och att de kanske inte borde vara guldkandidater VARJE år...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Klokt resonerat, inget lag är på topp jämt. Men det här bör kunna prestera mer, det är min bestämda åsikt.

 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein , 11 månader sedanSvara

  Svårt att njuta av den motståndares mål som spelar i det lag som just PULVERiSERAT mitt lag...
  Jag hade skyhöga förväntningar på säsongens lag, revansch för uttåg i semi, försäsong där man gick från klarhet till klarhet, CHL där man vunnit alla matcher...
  Jag lägger mycket tid, pengar och energi på att följa laget, på hemmaplan och ofta bortaplan. DET är det ju ingen som tvingar mig till men i nuläget kan jag inte påstå att jag njuter av det - alls.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Fair point.

 • Kommentar avatar
  Sven, 11 månader sedanSvara

  Hur smart är det att byta ut halva laget varje år? Inte alls. Särskilt inte när det tar lång tid att komma in i den stenhårda träningen och avancerade spelsystemet. Det kanske inte räcker med kontinuitet bland ledare?
  Och jag undrar hur Sjöström tänker. Drog han inte i Rahimi? Antar att det var pga insikt att den typen behövs. Men när Rahimi inte ville hade han inte förmåga att hitta en annan av samma typ. Tom jag klarar av att på fyllan beställa en Heineken när Carlsberg är slut. Inte fan beställer jag då en prinsesstårta.
  ställer min fråga igen, hur många matcher har JG resp JM vunnit i shl i år?

   Kommentar avatar
   Anna Agdestein, 11 månader sedanSvara

   Hahaha, skrattade för första gången efter matchen när jag läser din liknelse om ölen...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Prinsesstårta var bra ... :) Förstår ditt Rahimi-tänk, tror problemet är att det inte finns många som han, som både kan spela fysiskt och behandla pucken bra.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Prinsesstårta var bra ... :) Förstår ditt Rahimi-tänk, tror problemet är att det inte finns många som han, som både kan spela fysiskt och behandla pucken bra.

 • Kommentar avatar
  Fredrik Lisberger, 11 månader sedanSvara

  Tålamod är en bristvara hos hockeysupportrar och journalister och ibland även spelare i matcherna. Vi är i omgång 13 av 52 och har på något sätt hamnat i en svacka där vi måste dels hitta orsaken till svackan(har motståndarna läst sönder vårat spel?) Dels måste vi nu mer än nånsin stötta vårt lag, fokus på de få positiva saker som spelarna gör på isen..lyfta fram det och lyfta laget...vi ger oss aldrig har aldrig varit mer aktuellt än nu...

   Kommentar avatar
   Kjell, 11 månader sedanSvara

   Förra året försvann 12 spelare och Frölunda ledda SHL innan jul överlägset. Efter jul så rasade spelet och vi slutade trea. Jag tror tyvärr att spelidéen är ”sönderläst”. Bara att ”stänga” mitten av blålinjen så tvingas Frölunda ut mot sargerna och ner i hörnerna. Detta pga att det tar för mycket tid i egen zon med pass mellan backarna. Inte ofta man ser Frölunda i friläge eller två mot en.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Det där med sönderläst tror jag inte alls på. De flesta lag spelar rätt lika. Handlar om hur bra man gör saker. Gör man inte rätt så ...

   Kommentar avatar
   Kjell, 11 månader sedanSvara

   Hoppas du har rätt..... Tack för en bra analys.

 • Kommentar avatar
  Pierre, 11 månader sedanSvara

  Bra skrivet.. som vanligt:)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Tack.

 • Kommentar avatar
  Johan , 11 månader sedanSvara

  Instämmer. Bra skrivet Henrik. Sen kan ju inte allt vara svart eller vitt. Vi är inte mästare för att vi vinner en match, heller inte i kval för att vi förlorar en. Dock var det ingen rolig 3:e period igår... Hua.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   ... och tack. Nej, inte alls svart eller vitt, och hade gårdagens osynk varit en tillfällighet så ... big deal. Men nu var det ju inte det.

 • Kommentar avatar
  Tomas, 11 månader sedanSvara

  Stämmer ju på pricken det du skriver,men det ängsliga och tafatta kommer väl utav att man känner sig såå osäkra bakåt? Hade man från backplats haft fullt förtroende bakåt skulle nog mycket av spelet i egen zon bli mer självklart och fungerande. Tycker nog också att man borde som du säger ha några alternativ till just detta spelet då det verkar vara väl inläst av samtliga motståndarlag +att kanske inte alla backar i laget har tillräcklig kvalite för att klara detta spelet på med självklarhet under press

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Osäkra bakåt hur? Mv-spelet? Om man känner sig osäker där, desto större anledning att vara jävligt aggressiv i förstaläget och få ut pucken då.

   Kommentar avatar
   Tomas, 11 månader sedanSvara

   Just så men man väljer ju konsekvent bort den möjligheten för att inte tappa puck

   Kommentar avatar
   Stina, 11 månader sedanSvara

   Har sagt det förr och säger det igen. Har man på den här nivån inte förtroende för sina medspelare borde man nog fundera på om man spelar på rätt nivå.

 • Kommentar avatar
  Hasek, 11 månader sedanSvara

  En ny målvakt är ett måste!
  Går inte att vinna när man släpper ett par enkla varje match.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Alldeles för enkel förklaring. Alldeles för enkel.

   Kommentar avatar
   Hasek, 11 månader sedanSvara

   Är det verkligen det? Hade Fasth stått i Frölunda och JG i Växjö så hade det inte slutat 7-3 i alla fall.

   Kommentar avatar
   Stina, 11 månader sedanSvara

   Det hjälper inte hur många puckar målvakten tar om det inte finns någon som gör mål framåt.

 • Kommentar avatar
  Peter, 11 månader sedanSvara

  Vad jag har svårt att förstå att det ser ut som det gör i egen Zon, vi har bytt 1 back från förra året och dom andra spelade mer en 60 matcher tillsammans förra säsongen!
  Så nog måste dom kunna spelsystemet tills nu, jag köper inte Rönnbergs ursäkter efter varje match i år, för det var inte helt bra förra säsongen heller med nästan samma back uppsättning!
  För mig känns det konstigt att dom blivit mycket sämre med 1 år i ryggen med samma spelsystem?
  Kanske ligger problemet någon annanstans vad vet jag.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Men nu är det ju fler än backar som befinner sig i egen zon? Fler än backar spelar defensiv hockey - ALLA har ett ansvar i egen zon. Det talas inte samma språk, taktik, uppgjord plan frångås. Problem. Punkt.

 • Kommentar avatar
  David, 11 månader sedanSvara

  Sanningen är att vi har ett mycket sämre lag än guldsäsongen senast. När ”experterna” innan säsongen målade upp Frölunda som guldfavorit undrade jag på allvar vad dem rökt? Jämför backsidan till att börja med. Guldsäsongen var det Fantenberg, Lukas Bengtsson, Lauridsen, Tömmernäs, Fälth, Jacob Larsson och Christoffer Persson. Nu består backsidan av Gunnarsson, Almqvist, Nyberg, Donovan, Sigalet, Nörsterbö, Dahlin och Westerlund. Kommentar överflödig.....Detta är ett fuskbygge av guds nåde och här måste Sjöström och Co. rannsaka sig själva. Hur mycket hockey per krona får man ut av importerna? Jag sa innan säsongen att det verkar som att man redan nu tror att Dahlin är Erik Karlsson och kan bära laget med 30 välspelade minuter per match. Dahlin är enda backen som är godkänd hittills, men på den nivån är han såklart inte än!

  Lägg till att ledare och starka karaktärsspelare som Purre, Lasu och nyss nämnde Persson är borta. Kvar får du ett lag som saknar karaktär. Årets Frölunda säljer sig oerhört billigt. Varför tar man ej kamperna framför burarna bättre? Varför släpper man så mycket 2 mot 1? Varför vill spelarna till synes ej krama ut allt för Rönnberg, övriga ledare och varandra? Spelarna uppträder just nu som ett gäng som ej vill vara på isen och som att tränaren tappat omklädningsrummet. OBS: Jag säger inte att det är så. Men så här ser det ut då, och så här illa har ej laget uppträtt sedan Lill-Kentas dagar.

  Nu är det viktiga att inse efter en fjärdedels grundsäsong att man inte ska stressa upp sig. Men att prata om SM-final och sådant blir ju bara fånigt. Det handlar i nuläget om att få ett bättre fungerande lag så att kvalspel nedåt kan undvikas.   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Jag hoppas inte det är så illa som du skriver, men jag kan absolut förstå att du gör det. Och det säger en del, bara det.

   Kommentar avatar
   Daniel, 11 månader sedanSvara

   Håller med om känslan av ”fuskbygge”. Någonstans i bakhuvudet har hela tiden känslan funnits av att spelare ut inte ersatts på ett bra sätt och att backsidan känns svag, dom tankarna har man ju avfärdat iochmed alla guld och topptips men just nu känns det som att den där gnagande känslan var väldigt rätt. Jag förstår faktiskt inte alls detta motstånd mot att ha en eller två rejäla pjäser i backuppsättningen! Har ledningen totalt glömt hur viktig Oliver Lauridsen var i slutspelet under guldsäsongen, lovar att det var inte kul o veta att kampen om den där 50/50 pucken nere i hörnet skulle gås mot 100+ kg Lauridsen som gick stenhårt på kropp varje gång! Hoppas att man inom ledningen sitter ner och tittar förutsättnings och prestigelöst på lösningar på hur denna säsong skall räddas. Ja det är bara slutet av oktober men över 1/5 del av grundserien är redan spelad, avståndet växer snabbt upp till både toppen av tabellen och snart även upp till en garanterad slutspelsplats så inom en inte alltför snar framtid är det faktiskt kris.

   Kommentar avatar
   Matte, 11 månader sedanSvara

   David - tycker Du skriver kloka saker, tror det är betydligt värre än vad många ser. Vidare är jag glad att hitta bloggen - tack HL - jag skickar bidrag naturligtvis :)

 • Kommentar avatar
  Humpf, 11 månader sedanSvara

  11 insläppta på 2 matcher säger allt om jg:s spel samt försvarets, odugligt i mina ögon

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Och försvaret är alltså ALLA spelare, inte bara backar och mv.

 • Kommentar avatar
  Bros, 11 månader sedanSvara

  Har funderat ett tag och tar en jämförelse med en del skidåkare som har ökat sin träning för attbli bättre, men som inte får till det när det gäller! Kan de va så med våra krigare? Bara en tanke!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Huruvida det har med ökad träning att göra vet jag inte, men får till det ... nä, det kuggar inte alls i. De orkar inte hålla i det som sagts, och var man hämtar mental ork ... jag är inte mannen att svara på det.

 • Kommentar avatar
  Eric, 11 månader sedanSvara

  Förstår inte varför JG fortsätter flänga upp benet när Växjö gång på gång smiter in mellan benen på honom... han lämnar ett stort hål under sig mellan benen så det är klart att de bara puttar in den där..

  Sedan får an säga att i trean kunde inte Frölunda hänga med alls, utspelade av ett på alla vis bättre och snabbare lag. Var som ett pojklag mot ett SHL lag, spelarna såg riktigt dåliga ut, som om ingen platsar i SHL. Tråkigt :/

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Även JG dras med osäkerhet just nu, det är lätt att se. Besvikelsen när han släppte in Elias Petterssons 3–2 var monumental.


Lämna en kommentar