Det lag som gillar läget mest tar SM-guld


► Jag tippade 4–2 Frölunda inför finalserien. Logiken talar för att jag bör kunna få in det tipset.
► Men hockey är så mycket mer än logik och avancerad statistik.
► När vi alla tar en vilodag inför fortsättningen gäller detta:
► Mental kamp. Det lag som står pall för pressen, gillar läget mest, tar SM-guld.  

Rakapuckar.com bild

Härlig hemmaavslutning, desto tyngre för Frölunda. Men fortfarande är känslan att Frölunda är snäppet vassare än Djurgården. Finns mental kraft att visa det? Foto: C MORE


MAN KAN DILLA om ditt och datt rörande SM-final 4 i går, men hur jag än vänder och vrider så hamnar jag här:

Spela om med samma matchbild och Frölunda vinner åtta gånger av tio.

Detta inte för att ta något från Djurgården, jag gillade verkligen moralen, hur Dick Axelsson & Co tog vara på att Frölunda blev lite mindre framåtlutat, lite fundersamt, inte fullt så rejält i egen zon – hatten av för vad Robert Ohlssons gäng gjorde.

Men – det var en kväll när puckarna studsade med Djurgården och mot Frölunda.

Som vid den närmast dråpliga straffen.

Som när Jacob Josefson råkade ha benet på rätt ställe.

Frölunda hade ett flertal sådana chanser där puckarna inte ville in, dessutom missade Ryan Lasch, Jacob Peterson, Ponthus Westerholm och Simon Hjalmarsson stora chanser, plus att Patrik Carlsson styrde en puck i ribban.

Vad vill jag säga med detta? Jo, bara att ibland är idrott så här.

Rakapuckar.com bild

Djurgården kan ta med sig moralen och den kvalité man visade upp ju längre matchen led (man satte sina chanser vilket är vad sporten går ut på).

Frölunda måste ta med sig känslan av att vara det snäppet bättre laget, så länge man jobbar precis så här hårt och spelar precis så här smart. 

I så fall borde guldet hamna på västkusten.

Men … här kommer det mellan öronen in. Frölundas spelare får inte ägna sin lediga söndag för mycket åt att gräma sig, man måste bevara en blandning av kaxighet och ödmjukhet.

Då kan det här gå vägen på tisdag i Scandinavium.

Då kan det här gå vägen på torsdag i Globen (ja, flyttat).

***

I en text på HockeyNews.se (inför final 4) beklagade sig Djurgården över att man fått med sig få utvisningar i finalserien mot Frölunda, lite som Frölunda kände mot Luleå.

I lördagsmatchen tror jag inte Djurgården kunde beklaga sig över utfallet, även om Dick Axelsson hade en … hm … intressant utläggning där han hävdade att Joel Lundqvist borde ha åkt ut för huvudtackling och att han styr och ställer i svensk hockey.


Jag har sett domare visa ut för det som Joel gjorde, en offensiv Peter Forsberg-tackling. Absolut ingen huvudtackling, ingen uppåtgående rörelse, men med sämre domare så …

Frölunda borde kanske i gengäld ha haft något PP till, men … det är ju som det är i svensk hockey, vi tycker det ska vara en del spelförstörande saker, så jag fixar helt enkelt inte att hetsa upp mig.

Det jämnar ut sig. 

Däremot tar jag gärna en allmän diskussion efter säsongen och ställer frågan till SHL:s sportchef Johan Hemlin

Rakapuckar.com bild

***

Att ha Axel Jonsson Fjällby betyder att man alltid har en chans att göra mål. 

”I spelmässigt underläge? Äh, vi kastar iväg pucken på ”Jägarn” så kanske det händer något.”

Det gjorde det. Straff. Mål. 1-2. Vändpunkt i final 4. 

***

Den som inte sett: alltså helt korrekt enligt regelboken, sa domarbasen Tomas Thorsbrink till Aftonbladet, att blåsa straff trots att anfallande spelare inte har kontroll på pucken. 

Jag hade missat. Glädjande. Fler straffar, tycker jag.

Däremot kan man absolut fundera över om det fanns kroppskontakt kvar från Viktor Ekbom eller om Axel Jonsson Fjällby var loss. Om inte den punkten uppfylldes så borde det inte ha blivit straff.

Nå, beslut ska fattas snabbt. Rätt eller fel, det går inte att älta i evighet.  

Och jag förstod inte riktigt Frölundas kritik här, ni behöver inte alls hålla med mig, men det var ju inte som att situationen gällde straff eller ingenting, det var straff eller ett långt PP som om det inte gett mål skapat momentum för motståndaren. 

Och utvisning kunde ju ingen ha argumenterat emot.

Djurgården var ju nedtryckt i det här läget, åtta dagar i veckan hade  jag hellre tagit en straff emot (målvakter har bra chans i hockey) än att motståndaren fått två minuter på sig att komma in i matchen. 

Nu fick Mattias Guter in pucken, men med väldigt mycket tur. Hade han inte fått det hade den här diskussionen knappt funnits.

Nå, efter Guters mål ledde Frölunda fortfarande med 2–1. Det är bra om supportrar försöker inse det, att allt är inte domares fel; det var inte de som släppte till chansen för Jonsson Fjällby …

Rakapuckar.com bild

***

Okej, Frölunda tar söndagen ledigt, jag gör nog (nästan) det också. Här mina fem bästa frölundaiter från matchen på Hovet:

1 – Joel Lundqvist
* Mina adjektiv börjar börjar bli uttjatade, men … kaptenen är dominant, vägvisande. Åtta tacklingar. 

2 – Patrik Carlsson
* Så när målskytt, ledde sin kedja med ackuratess. Utmärkt match. 

3 – Max Friberg
* Det fräcka målet, arbetsinsatsen, farten och intensiteten … toppklass.

Max Friberg jublar efter sitt 1-0-mål i final 4. Foto: C MORE


4 – Jonathan Sigalet
* Alltid att lita på, rejäl, skänker trygghet.

5 – Ryan Lasch
* Såg ni det blixtsnabba agerandet bakom mål före 2–0? Klass.

Bubblare (utan inbördes ordning): Jacob Moverare, Chay Genoway, Samuel Fagemo, Rhett Rakhshani, Mats Rosseli Olsen.

***

Stort tack för att ni betalar för journalistiken. Annars hade ni inte läst de här raderna.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

Rakapuckar.com bild

***

Glöm inte kika på vårt Instagramkonto.  Facebooksidan följer ni väl också?

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
44 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Janne, 1 år sedanSvara

  Vill minnas att Sigalet hade en i ribban också. Jag tror också på en 4-2. Frölunda kommer säkert ut ännu mer taggade hemma än sist.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Den minns jag inte, tyvärr. Men du har säkert rätt.

   Kommentar avatar
   Mattias L, 1 år sedanSvara

   Ja, det stämmer. Minns dock inte om det var i första eller andra perioden, men det var ett backskott som styrdes och träffade ribban. Nära, som sagt. Men nästa gång kanske den går in? :-)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Var det Sigalet? Tyckte Patrik Carlsson stack fram klubban? Nå, jag kan ha sett fel.

   Kommentar avatar
   Mattias L, 1 år sedanSvara

   Du har absolut rätt. Menade att Sigalet sköt och pucken sedan styrdes. Såg inte av vem, men jag litar på dig när du säger Carlsson :-)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Genoway sköt. DET såg jag i alla fall. Eller ... det kanske var fel det också. :)

   Kommentar avatar
   Daniel B, 1 år sedanSvara

   Geno sköt och purre styrde i ribban.

   Kommentar avatar
   Mattias L, 1 år sedanSvara

   Ah, vad fasen... jag lägger mig platt och ber om ursäkt :-) Tur att det finns andra som är mer vakna och alerta!

 • Kommentar avatar
  #18, 1 år sedanSvara

  Henrik, jag har full förståelse för att du som skribent inte, utifrån din position som du skapat, vill såga ett par yrkesmän jämns med fotknölarna och känner respekt för det. Jag, som varande supporter, tar mig dock friheten att hävda att Domare Nord är en katastrof. Den enskilt viktigaste kritiken mot domarna igår handlar inte så förtvivlat om de utvisningar eller den straff de blåste för utan om den totala brist på utvisningar för regelöverträdelser som det blåa laget gjorde sig skyldiga till. Det är naturligtvis mycket svårare att peka på uteblivna utvisningar än att diskutera de utvisningar som togs. Att ett lag som för matchen under 50 av 60 minuter inte får mer än en utvisning med sig är ett lågvattenmärke för de som vill ha en snabb öppen hockey med mycket mål. Min uppfattning står fast att Domare Nords förtroende att döma på den här nivån är fullständigt förbrukat. Och, det kommer att förbli så tills den dag han ser en final som en vilken som helst och ger fan i att lägga ett filter mellan det han ser och reflexen att blåsa av. Nu hamnar han ständigt fel i avvägningarna. I övrigt en kanonmatch av Frölunda igår som man hade vunnit med lite mer ”skjut för att döda”-inställning framför mål.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Och jag har stor, stor förståelse för att du som passionerad supporter känner så. Förståelse och respekt. Men precis så har djurgårdarna känt efter matcherna i Scandinavium. Precis så. Det är möjligt, som jag skriver, att Frölunda skulle ha haft något mer PP i går, men SHL är ju en hakningsliga, en fasthållningsliga, ALLA får hålla på lite grand, för att klubbarna tydligen vill ha det så. Honest to God, jag vet inte varför.

   Kommentar avatar
   Anders, 1 år sedanSvara

   Men Leman, hemmadomare är ett problem för sporten och här ligger problemet. Djurgården hade domarinsatsen mot sig i Scandinavium, och Frölunda har haft den emot sig i Stockholm. Med den logiken kan vi boka 4-3 i matcher till Frölunda. Det är orimligt. Sedan borde SHL gå ut med sin faktiska regelbok för slutspelet, så att alla vet vad som gäller. Djurgården delade konsekvent ut cross-checkingar och andra tjuvnyp när Frölunda-forwards vände i hörnen, vilket är smart för då kan få ut mer effekt av ett mindre regelbrott, men det är sjukt uppenbart och knappast mindre övertramp än Grönlunds första.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Jag ser inte riktigt domarinsatserna som så avgörande som du och många med dig gör, betyder inte alls att du har fel, beskriver bara hur JAG ser på det. Tur eller otur med domslut hör till sporten, som ett skott som går stolpe in eller stolpe ut. Sedan vill man förstås att domare ska palla trycket, och här ... jag är inte mannen att säga att det varit så mycket hemmadomare. Men igen: jag säger inte att min känsla är rätt, men den är min. Jag lägger väl bara inte så stor vikt vid enskilda domarinsatser, det är liksom inte så mycket att påverka.

   Kommentar avatar
   Anders, 1 år sedanSvara

   Skicklighet med skiljt antal spelare på isen är en del av hockeyn, eller hur? Jag håller med om att straffen inte avgjorde matchen, men ett antal hårt dömda utvisningar och ett antal släppta innebär 1-2 mål i den här finalserien.

   Kommentar avatar
   Adam, 1 år sedanSvara

   Hur kan Djurgården känna så efter Scandinavium matchen? Då var också Frölunda spelförande i 50 av 60 minuter och absolut, Djurgården kunde säkert fått något mer pp i den matchen, men de hade Frölunda också kunnat få då man totalt dominerade matchbilden.

 • Kommentar avatar
  Christoffer , 1 år sedanSvara

  När det gäller domarna måste jag understryka något jag skrev igår.
  Känns som att dom är väldigt mentalt svaga...
  Om jag inte minns fel så har inte Bortalaget haft mer än en utvisning / match medans hemmalaget snittar 4-5 utvisningar / match.
  Anledningen till att Frölunda hade fler utvisningar med sig var för att man spelat en mer match hemma.
  Sen köper jag inte Djurgårdens synsätt... varför skulle det vara lika i utvisningsminuter? Om ett lag är är spelförande brukar dom få med sig fler utvisningar...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Ja, det är riktigt, finns inget som säger att utvisningar ska jämnas ut, absolut inte. Ofta får spelförande lag fler PP med sig, samtidigt kan ju det spelförande ta onödiga tvåor också. :)

   Kommentar avatar
   Adam, 1 år sedanSvara

   Klart de spelförande laget kan ta onödiga 2.or. Men är nog snarare grejen av att man bara får ett pp under en hel match då man är spelförande som är det stora problemet , inte att man får några emot.

 • Kommentar avatar
  Mattias L, 1 år sedanSvara

  Dagen efter, fattar ändå knappt vad som hände. Frölunda hade ju full koll på detta, spelade nästan en perfekt bortamatch. Djurgården hade problem i egen zon, tappade puckar, förlorade närkamper, passade fel, fick långt lag med dåligt stöd vid försök till spelvändningar. Men så vände det. Många som diskuterat straffens vara eller icke vara, kanske var det rätt att döma straff, kanske inte. Men det är ju bara att släppa, domarna ställs inför 20 dilemman varje period, där man ska fatta blixtsnabba beslut. Utvisning eller inte? Offside eller inte? Icing eller inte? Oftast blir det rätt, ibland fel, ibland vet man inte. Och om diskussionen pågår tolv timmar efter matchen är slut, om man inte klargjort det då... tja, då var det nog inte så lätt. Sen hade Djurgården lite tur på straffen, helt klart. Benskydd och in, med liten marginal, men det var ju precis som Hjalmarssons. Nästa mål, via skridsko och in, precis som Gormley i förra matchen. Ibland har man turen med sig, ibland emot sig. Sen om domarna var så dåliga? Att Frölunda bara fick med sig en utvisning, trots att man var spelförande? Ja, fast jag tycker också Djurgården var disciplinerade, jag minns faktiskt ingen situation under matchen där det borde varit en solklar utvisning för Djurgården. Det kanske det fanns, men då missade jag det också. Möjligen att det blev fel i slutet, men där hade vi inte varit om Frölunda utnyttjat sitt övertag bättre i period ett och två.
  Kan ändå tycka att Frölunda förtjänade ett bättre öde, en så bra insats med så många rätt, fast samtidigt... hockey går ut på att göra mål, DIF var bättre på det. Tyvärr. Men som du säger, blir nästa match också så här, då borde Frölunda vinna. Borde...
  Svårt att säga vilka som var bäst i Frölunda. Moverare gjorde en miss, i övrigt såg han väldigt bra ut (igen). Friberg pigg (igen), stark prestation vid målet. Lasch och Fagemo tycker jag fortsätter spela på en hög nivå, Patrik Carlsson likaså. Sen vill jag också säga att JG ändå gjorde en bra match. Att kliva in i brinnande finalserie, på ett kokande Hovet, i en svår match med stundtals lite att göra... tycker han såg stabil ut ändå.
  Om det var spännande förut så är det högdramatiskt nu. Och så ska man behöva vänta till tisdag kväll...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Ofta känner jag att det vore bättre om du skrev på den här sajten än jag ... Ånyo: inget att tillägga.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 1 år sedanSvara

   Oj så bra skrivet Mattias.

   Kommentar avatar
   Mattias L, 1 år sedanSvara

   Vad snälla ni är... tack! Men kör på, Leman - det blir garanterat bäst så :-)

   Kommentar avatar
   Frölundait i exil, 1 år sedanSvara

   Han smider planer på att starta en konkurrerande sajt: www.snedapuckar.com

 • Kommentar avatar
  Daniel B, 1 år sedanSvara

  En riktig sur förlust. Min känsla var innan straffen att Dif var väldigt trötta. Dom skapade knappt något och att det var denna serie det. Sen kommer straffen och helt plötsligt fanns det energi igen. En märklig sport detta. Frölunda kändes starkare och bättre långa stunder. Synd att Dif får lite vila nu för jag tror inte dom hade orkat detta. Samtidigt börjar Frölunda steppa upp, tycker man blir bättre och bättre så detta tar vi.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 1 år sedanSvara

   Sen gällande domarna. Skrev ett inlägg i förra texten att domarna hade en mindre bra dag på jobbet. Tyckte man släppte massor. Innan cmore avslutade sin sändning så fick vi se och höra vad som sades från domarkameran. Hjalle sa precis det jag sa, att regelboken tydligen inte gäller mer, att man slutat ta för spelförstörande saker.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Som jag svarade någon annan: det ÄR alldeles för mycket spelförstörande som tillåts i den här ligan, för mycket för min smak i alla fall. Om det drabbade Frölunda i går? Möjligt, det är hopplöst svårt att bedöma från TV:n, de flesta som skriker gör det för att de hejar på Frölunda, precis som de flesta som skrek i torsdags hejade på Djurgården. Jag hade önskat striktare regeltolkning. Tyvärr tycks jag inte ha medhåll från de som bestämmer.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 1 år sedanSvara

   Håller med om det med spelförstörande. Ska sägas också att det missas åt båda håll, men tycker faktiskt att Frölunda skulle haft något mer pp. Men som Mattias ovan skrev, hur lätt är det att ta beslut och att det alltid ska bli rätt? Bara att gå till en själv när vi är på jobbet, hur ofta gör inte vi fel?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Precis. Och jag måste säga, inte satt jag och tänkte på en massa situationer där djurgårdare borde ha åkt ut. Kan inte dra mig till minnes en enda. Det är mer när man tittar på statistiken, betänker spelövertaget, som man kanske funderar. Hur någon ens kan se vilken domare det är som (eventuellt) missar, det övergår mitt förstånd. Men en del är säkert långt, långt skickligare än jag.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 1 år sedanSvara

   Det fanns några situationer som jag tyckte var utvisning. Främst i andra perioden. Sen skulle Dif också fått nåt pp. Som jag skrev, helt omöjligt att se allt. Ska bara förtydliga, absolut inte domarinsatsen som avgjorde. Sen gällande JG, han hade inte mycket att göra och målen är han chanslös på. Straffen är ren jäkla otur. Räddning där så hade vi suttit här och längtat till guldmatchen på tisdag.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Precis. Angående straffen. Glädjande att jag inte sett några som slentriangnällde på JG. Han var ju bättre än hyllade Reideborn som borde tagit ett, kanske båda Frölundas mål.

 • Kommentar avatar
  Adrian Von Trapp, 1 år sedanSvara

  Sorglig nivå överlag på domarkåren, nästan lika sorglig nivå på slaskmurvlar som Nyström, Wennerholm osv.... ren lekstuga, dagverksamhet. Fy Fan.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Okej.

 • Kommentar avatar
  Åsa, 1 år sedanSvara

  Jag hoppas att du har rätt gällande 4-2 men tror att det lika gärna kan bli en matchavgörande sjunde match. Isen på Globen är väl inte heller helt optimal. Kul när t.o.m. en Djurgårdare säger att isen igår var som att åka på ströbröd. ;-)
  Mycket tur i andra halvan för Djurgården men framförallt mycket bra i första för Frölunda. Jädra synd att den förbenade pucken skulle glida in i straffen. Utan den tror jag att Frölunda hade vunnit.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Det tror jag också. Det jag menar, det VAR en match där det gick med Djurgården. Sådana matcher har Frölunda också haft. Idrott är små marginaler, tur och otur. I längden brukar högst kvalité löna sig. Men inte alltid ...

 • Kommentar avatar
  Bengt Andersson, 1 år sedanSvara

  Det här är ju underbar underhållning för oss Frölundaiter att få vara med väl in till målsnöret om Sveriges mest åtråvärda POKAL !
  Med blod svett och tårar på Frölundas hemmamatcher av publik och spelare så står vi ju där på Götaplatsen någon gång om en vecka.
  Har ett förslag om nu domarna är så dåliga i Frölunda fansens ögon, varför inte ta in Janne Josefsson och uppdrag Granskning så kanske vi kan få ett neutralt svar även om Janne kommer från trakten.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Hahaha ... DET hade varit kul. Tänk att ha den tiden, kunna grotta ner sig i fem, sex matcher, granska, ställa frågor. Jag vill bli en Janne i nästa liv. :)

 • Kommentar avatar
  Anders, 1 år sedanSvara

  Känns tråkigt att domarna inte pallar. Borde använda han som blev utsedd till bäst i Ligan eller ta NHL-domare till finalen, Lite mer klass i avsluten så hade det gått vägen ändå, gäller bara att fortsätta spela bättre och bättre och be till gud domarna gör sitt jobb. I Scandinavium fanns det 2-4 utvisningar man kunde ta till båda laget och det är skillnaden. Dock tycker jag det var fel att visa ut Brolin efter fighten, ta båda eller ingen där. Till sist hur fan kan man inte få fram bra is i Stockholm! Ska dom ha OS där?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Ja, det var värst vad usel isen var. Inte SM-final på den, inte. Måste ha varit värmen, väl? Eller? För Hovets ismakare brukar vara bra.

 • Kommentar avatar
  LG, 1 år sedanSvara

  HL bra tankar om "straff eller utvisning". Håller med dig om att det förstnämnda oftast är bäst. Hade DIF missat straffen hade det nog tryckt ned dem i skridskorna ännu mer.
  MEN. Idag är inte vilodag! Småkronorna spelar final mot Ryssland efter att ha slagit ut Kanada i semi. Återigen, avgörande insatser av Indian-killarna i laget. Återigen, inte en bokstav i det stora morgonbladet! Du är ursäktad, du kan inte ensam bevaka två (eller fler om man räknar NHL) men med deras stora redaktion är det tjänstefel. Kände för att klaga på detta, istället för på domarna. Det var väl f ö Öhlund som tog straffbeslutet, inte Nord???

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Ja, jag hade gärna varit fler än jag ... då hade jag garanterat skrivit mer om Raymond, Henriksson, Holtz m.fl. Fantastisk prestation i går, hann se delar av den. Vem som tog straffen ... jag är så dålig på känna igen domare, jag vet inte.

 • Kommentar avatar
  AJ, 1 år sedanSvara

  Oavsett vad man tycker om straffen eller utvisningar så är enligt mig ett större problem att både 2-2 och 3-2 kom efter att man återigen spelat fast sig själv i egen zon. Det kan händs att jag har fel men det känns som att Djurgården har fått ganska många lägen/mål enbart på grund av slarv av Frölunda.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Bra att du påpekar detta, allt kan liksom inte vara domarnas fel. Frölunda hade 2–1, tappade. Det kunde de randiga inte göra något åt.

   Kommentar avatar
   Per, 1 år sedanSvara

   Om ni hade idrottat hade ni förstått hur grymt jobbigt det var att få domslut emot sig som vi fick igår. Att kräva att ett lag inte ska reagera på det och sen får skylla sig själva att man förlorar är till att ställa skyhöga krav. Lagen är jämna, marginalerna små och då kan det minsta lilla avgöra.

   Kommentar avatar
   Mattias L, 1 år sedanSvara

   Absolut, men just därför är det så viktigt att skaka av sig detta, fokusera på sitt och jobba vidare.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Tror alla fattar hur svårt det är när saker går emot, må det vara att man inte gillar ett domslut eller att puckar går stolpe ut. Grymt svårt. Kräver mental styrka. Men vinnare fokuserar på det man kan påverka, inget annat. Det jag menar med att Frölunda har fortfarande fördel, OM man håller humöret uppe, skakar av sig, går in med känslan av att "Vi är starkast, vi har det i egna händer."

 • Kommentar avatar
  Erik, 1 år sedanSvara

  Tror många glömmer hur det lät när msn skulle ta allt spelförstörande: domarna var inte överens om vad det innebar och lagen klagade på blandade nivåer. Det finns en logik i att ha en nivå som (nästan) alla domare kan hålla.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Fast är det lättare att vara överens när man ska släppa en del? Tänk om inte alla vill släppa samma saker? Måste väl vara lättare att gå efter regelboken?

   Kommentar avatar
   Erik, 1 år sedanSvara

   I teorin. Men med högt tempo förutsätter det domarnas spelförståelse, uppfattningsförmåga, mm. Alltså höjer man toleransnivån.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Absolut, men ... nivån kan ju inte bli lättare att hålla bara för att man släpper en del saker, fortsatt handlar det ju då att alla domare – när det går fort – är överens om att släppa precis samma saker.

   Kommentar avatar
   Erik, 1 år sedanSvara

   Släppa alla cross-checkingar som inte är mot huvudet+ släppa alla hakningar som inte vräker omkull= betydligt färre övertramp att hålla reda på. => Betydligt lättare arbetsuppgift. Så jo, det blir lättare.

 • Kommentar avatar
  Hans, 1 år sedanSvara

  Jag tänker inte gnälla på varken med eller motgångsdomare. Jag letar fortfarande efter den röda tråden.
  I slutspel är det / blir det tuffare samt intensivare. Helt ok...har inga problem med det heller. Däremot tycker jag att domarna släpper genetellt alldeles för mycket i början på matcherna......tills det börjar gå överstyr. Det är då gnäll och orättvisa börjar florera i media. Bättre fria än fälla.....? Straff....oavsett om det blev mål eller inte.....principen att blåsa direkt.....röda tråden....
  Rättvisa hårda domare från början så kanske det inte blir som det blir på sociala medier.

  • Kommentar avatar
   Fredo , 1 år sedanSvara

   Domarna har påverkats allt för mycket av publikens skrikande i hovet. Patetisk oavsett resultat.

   • Kommentar avatar
    Rallyclay, 1 år sedanSvara

    Igår visade verkligen matchen varför hockey är den bästa idrotten. Tänkt att Frölunda kunde förlora denna match som man kontrollerade så bra. Djurgården såg trötta ut och var på väg att förlora serien. Så glider puckuslingen sakta in och det blir något helt annat. Men jag tror fortfarande att Frölunda inte förlorar på hemma plan. Kan man sedan spela lika bra bortahockey nästa match fast då i 60 min så är guldet klart. Vill också lyfta fram JG igår. Med tanke på hur lite matchning han har haft det senaste, vilken match han gör. / Claes

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 år sedanSvara

     Grymt fascinerande sport, inte sant? Och starkt av JG, jag håller med.

     Kommentar avatar
     Per, 1 år sedanSvara

     Hade vändningen kommit utan felaktiga ingripanden från domaren vore det en annan sak.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 år sedanSvara

     Men herregud, Per ... hur många gånger tror du inte ditt favoritlag haft medgång med ett domarbeslut eller två? Kom igen, det tillhör sporten, allt blir inte alltid rätt, för något lag. Och glöm inte att Frölunda LEDDE med 2-1 efter straffen.

   • Kommentar avatar
    Kjelle, 1 år sedanSvara

    Regel 171.1. ”Om en utespelare befinner sig i ett FRILÄGE och hindras BAKIFRÅN.....” Jag har förståelse för om domarna under en sekund skall fatta ett beslut att det blir fel. MEN när SHLs domarbas står i TV utan stressa och säger att det var straff är inget anat än en katastrof! SHLs regelbok är alltså bara en rekommendation!

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 år sedanSvara

     Var det inte bakifrån?

     Kommentar avatar
     Andreas, 1 år sedanSvara

     Tycker kontakten är från sidan. Har kollat ett par gånger nu. Möjligen snett bakifrån, men det brukar vara petigt med "rakt" bakifrån. Ok, om man ändrat från kontroll på puck till störst chans, förlupen - men står det inte i regeln att samtliga 4 kriterier ska vara uppfyllda? Jag får det till 1/4, max 2/4. Aja, skitsamma, håller med dig - det lag som fokuserar framåt och älskar läget (oavsett otur med domslut, kass is och fan hans moster) tar guldet.

   • Kommentar avatar
    Olsi, 1 år sedanSvara

    Håller med övriga i tråden. Spelmässigt VF betydligt bättre igår. Borde haft större ledning inför period tre. Tycker JG var stabil. I period 1 och 2 hade verkligen inte DIF många klara målchanser. Jag hittar ingen statistik på hur många dock. Men det kändes som väldigt få.
    Någon som har statistik period för period?

    • Kommentar avatar
     Per, 1 år sedanSvara

     Frölunda tar hem detta om domarna gör godkända insatser. Vi är så pass mycket bättre att det rimligen inte borde vara någon diskussion.
     Dif skriver alltså en artikel i hockeynews om att domarna är orättvisa? Sen får de en vinst av domarna i matchen efter. Grönköping?

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 år sedanSvara

      Dif skrev ingen artikel. HockeyNews intervjuade representanter för Dif, så som jag eller annan Göteborgsjournalist kan intervjua någon in Frölunda. Att domarna skulle ha "gett" Djurgården vinst är ju rent patetiskt, Per. Dagen efter att ditt lag förlorat borde du väl ha hunnit tänka efter lite.

      Kommentar avatar
      Per, 1 år sedanSvara

      Jag håller inte med dig Leman. Men jag tycker varken du eller dina åsikter är patetiska.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 år sedanSvara

      Jag tycker inte DU är patetisk. Men att vilja få det till att domare "ger" lag segrar, det är faktiskt inget annat än patetiskt. Då har man inte förstått mycket av idrott.

      Kommentar avatar
      Per, 1 år sedanSvara

      Faktiskt svårt att förstå ditt behov av att trycka ner dem som inte delar dina åsikter. Inte nog med att jag har patetiska åsikter, jag begriper heller inget om idrott. Nog kan du bättre än så här? Eller?

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 år sedanSvara

      Per, om du inte hade haft din oftast väldigt nedlåtande attityd mot andra (oftast mig, vilket du förstås är i din fulla rätt att ha) så hade jag säkert uttryckt mig annorlunda. Men sorry, den som sig i leken ger får faktiskt också ta. Och i det här fallet, när du skriver om att domare "ger" lag segrar, när du på allvar tycks tro det, det är verkligen inte fråga om att vilja trycka ner dig, jag tvingas bara konstatera, att om du verkligen tror det fungerar så – då HAR du inte förstått. Inget illa ment, bara ett konstaterande.

      Kommentar avatar
      Per, 1 år sedanSvara

      Jag hoppas att det känns bra för dig att tala mig till rätta med dina egna fakta. Intressant att du tror att dif hade vunnit igår utan domarnas insatser. Tror du är tämligen ensam om det. Trots dina ovedersägliga fakta.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 år sedanSvara

      Jag blir aldrig så bedrövad som när folk på allvar driver teser som du här, att lag "aldrig vunnit utan domarna" ... den typen av saker. Det får mig verkligen att vilja sluta, att flytta ut i skogen och bli eremit. Att tror på sådant här som att domarna avgör åt vissa lag, det är för mig lite som att tro att månlandningen aldrig ägt rum. Jag försöker tänka som så att du och dina gelikar ändå är i minoritet, att de flesta ändå tänker lite längre. Men ... olikheter förgyller världen, som bekant. Jag vet att man ska tänka så. Det gör jag oftast. Vissa gånger är det bara lite svårare än vanligt. Nu ska jag träna och andas frisk luft, Känner att jag kan behöva det. Hej för i dag ...

      Kommentar avatar
      Per, 1 år sedanSvara

      Roger Rönnberg: – Det är straffen. Eller att man blåser den. Det är ingenting annat som avgör den här matchen. Jag tycker vi är klart bättre än Djurgården fram till den situationen. Så det är ingenting annat. Det är en grej, säger en besviken Roger Rönnberg i C More

    • Kommentar avatar
     Sandra, 1 år sedanSvara

     Vilken rysare detta är!
     Håller med dig Leman, Frölunda måste hålla modet uppe och inte hänga med huvudena trots att förlusten är sur som attan. Rosse gjorde en bra intervju efteråt.
     Det är bara att fortsätta fokusera på att njuta - minst två matcher till blir det!

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 år sedanSvara

      Precis så, Sandra. Precis så.

      Kommentar avatar
      Mattias L, 1 år sedanSvara

      Hoppas man klarar av att njuta, nästan så pulsen stiger bara jag tänker på nästa match :-)

      Kommentar avatar
      Per , 1 år sedanSvara

      Att Frölunda inte ska tappa modet är väl självklart???

      Kommentar avatar
      Sandra, 1 år sedanSvara

      Ja Mattias - många långa djupa blir det!

      Kommentar avatar
      Mattias L, 1 år sedanSvara

      Och förmodligen många, korta, hysteriska :-)

      Kommentar avatar
      Manne, 1 år sedanSvara

      Per: De kommer inte att tappa modet, det finns liksom inte världskartan. De vet att de är enormt starka hemma och skulle ha haft matchen igår. Det är bara ut och köra.

      Kommentar avatar
      Per, 1 år sedanSvara

      Precis det jag menade, det är en självklarhet att de inte tappar modet.

    • Kommentar avatar
     Harre, 1 år sedanSvara

     Tack återigen för en bra text Leman.
     Jag håller med dig ang topp 5 men inte va Lasch så bra att han ska vara 5:a OCH bubblare ;)....?

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 år sedanSvara

      Oj, förlåt, blev det dubbelt? Ska genast ta bort. Tack för att du är vaken!

    • Kommentar avatar
     Thomas, 1 år sedanSvara

     Ingen som reagerar på Anders Grönlunds utvisning i läget fem mot fyra?? Jag tycker det är horribelt i det läget, i en SM final, att domarna tar utvisning för något som inte är utvisning. Men o andra sidan hade ju DIF varit ute med att dom inte fått med sig så mycket utvisningar. Tråkigt, uppskattar verkligen fairplay (tittar inte på fotboll av den anledningen) och vill att det skall avgöras sportsligt. Håller helt med, 8 av 10 matcher som denna vinner vi. Nu tystar vi globen, neeemas probleeemas!
     Trevlig söndag!

      Kommentar avatar
      Daniel B, 1 år sedanSvara

      Jo, reagerade också på den utvisningen. Sanny tyckte det var rätt att ta för Grönlund såg hans siffror men Brodin vänder sig lite så tacklingen tar i axeln och Brodin flyger in i sargen. Då tycker jag inte att det ska vara utvisning på den. Jag tror t o m att Brodin ser Grönlund komma. Tuff men ärlig tackling tycker jag.

      Kommentar avatar
      Thomas, 1 år sedanSvara

      Precis så, det är slutspel, vi har en man mindre på banan, tycker absolut inte det är utvisning, snarare att det förstärks i situationen. Regelboken skrivs ju om lite när det är slutspel, om man redan har en utvisad, det krävs en ganska tydligen överträdelse för att få ytterligare utvisning. Precis som spelet framför mål, "det skall göra ont", jo men skall man följa regelboken, hur många crosschecking, rapp över vader mm förkommer inte i varje match.

    • Kommentar avatar
     Rw, 1 år sedanSvara

     Frölunda måste hur som helst bli farligare i 5 mot 5, kan inte förlita sig på att få PP för att göra mål.

      Kommentar avatar
      KW, 1 år sedanSvara

      Precis. Hur många mål har VF gjort i spel 5 mot 5 i finalserien?! Lite för få tyvärr, behöver producera mer där, så blir den ev avsaknaden av PPn inte så stor.

    • Kommentar avatar
     Bäckmörten , 1 år sedanSvara

     Djurgården var bäst i match ett och två, men lagen vann var sin match.
     Frölunda var bäst i match tre och fyra, men lagen vann var sin match.
     Fortsättningen är oviss och säkert också lika ologisk..

     • Kommentar avatar
      Munkebäck, 1 år sedanSvara

      Frölundas forecheck o plock av lösa puckar är strålande o tröttar motståndaren.
      Men kan det vara så att det tar kraft och skärpa från effektivare avslut.

      • Kommentar avatar
       Johan Carlander , 1 år sedanSvara

       2:an på Grönlund i slutet var riktigt hårt dömd, eftersom tacklingen på Gormley som föregick ett av Djurgårdens mål i match 1 av alla experter ansågs vara ok så borde man med samma bedömningsnivå ha släppt även denna.
       Nu gäller det dock att inte göra som FBK och låta detta störa, fullt fokus på att göra en bra match på tisdag!

       • Kommentar avatar
        Manne, 1 år sedanSvara

        Vi är klart bättre än Djurgården och tar detta. De ser trötta ut. Många som åker på lädret.

        • Kommentar avatar
         Niklas, 1 år sedanSvara

         Tycker inte Djurgården vänder matchen och vinner även fast de är de dom gör!! En straff en styrning på skridsko så va de kvitterat, ett litet huxflux mål i 3 per . Tycker Frölunda dominerade hela matchen tappade inte de efter straffen heller spelet alltså, hade många chanser att avgöra!!! Nä den förlusten kändes bedrövligt tung!!! Vinst hemma på Tisdag är ett måste... sen pallar inte Djurgården på tor i Globen så de blir SM Guld i Stockholm ganska bra de med...

         • Kommentar avatar
          Jonas, 1 år sedanSvara

          Till de gummor och gubbar, hållandes på Frölunda, som fortfarande ältar gårdagens alla "om och men":
          Alla som såg matchen VET att avgörande puckar studsade med DIF igår eftermiddag. Vill vi att våra spelare sitter och deppar och tycker livet är taskigt?  Nej, vi vill väl så klart att de laddar positivt inför nästa match. Då ska vi fans göra det också. Upp med hakorna, på tisdag ska "Stockholms stolthet" få på nöten! :-)

           Kommentar avatar
           Sothöna , 1 år sedanSvara

           Amen!

         • Kommentar avatar
          Jenny, 1 år sedanSvara

          Hoppas att JM kan stå på tisdag igen. Jag pallar inte se en match till med JG i målet. Jag hoppades så innerligt att jag aldrig mer skulle behöva se JG spela i Frölunda efter de mycket goda nyheterna att han inte blir kvar nästa säsong.

          • Kommentar avatar
           Conta , 1 år sedanSvara

           Sämre domarinsatser än på länge.
           En ynka 2minutare för djurgården?
           Luktar mygel lång väg anser jag.
           3 till 4 crosscheckingar på rad på Frölunda spelare i ryggen från Djurgårdens spelare och domare 2m bort och ser inte situationen?
           Frölunda spelare har pucken och blir brutalt crosscheckade i ryggen. Hur kan domare missa såna situationer?
           Tror inte ett skit på att dom inte ser situationen. Men varför blåser dom inte?
           Ja Frölunda hat eller starka djurgårds sympatier eller extra lönekuvert.?
           Varför ska domarna vara untouchables?

           • Kommentar avatar
            Guest, 1 år sedanSvara

            Såg du skrev att Djurgården skulle fått ett långt PP om det inte blivit straff.
            Tror du verkligen att Ekbom nafsade på 2+2 eller matchstraff...?

            • Kommentar avatar
             Sothöna , 1 år sedanSvara

             Tycker det är skamligt med denna ständiga klagosång över domarna. Kan garantera att det låter likadant från lika enögda DIF-fans.
             När Frölunda är svenska mästare skall ni även då framhärda att det hade blivit 4-0 i matcher om det inte vore för de usla domarna.
             Ni tar även heder och ära av kommentatorerna. Glad att det inte är ni som kommenterar matcherna i tv för då hade det blivit oproffsigt på riktigt.

              Kommentar avatar
              Manne, 1 år sedanSvara

              Alla har rätt att skriva sin åsikt. Läs inte vad andra skriver då, om det bara är gnäll.

            • Kommentar avatar
             Fredrik Björck , 1 år sedanSvara

             Kul att höra Rosseli fundera efter matchen. "Ibland studsar det emot, bra att det hände i denna matchen ". Den inställningen gillar jag, hoppas det går vägen för Frölunda. Blir tight in på målsnöret. DIF är ju som en katt med 9×9 liv.

             • Kommentar avatar
              Jag, 1 år sedanSvara

              Det är dags att pensionera Wikegård från Cmore och alla andra tänkbara tv-kanaler. Fast å andra sidan är han ett skäl till att försöka få biljetter så man kan njuta av hockeyn ostörd. Nu har jag misslyckats med biljetter så får testa att köra tv-bilder med radiokommentatorer.

              • Kommentar avatar
               Ray, 1 år sedanSvara

               Kollar på U18, WOW Lucas Raymond vilket mål, turneringens mål lätt!

               • Kommentar avatar
                Bengt Andersson, 1 år sedanSvara

                Lucas mål i JM i kväll är något extra otroligt lir före målet av VFaren.
                Mumma för Roger i lagbygget inför hösten, man kan hoppas att gruppen spelare i VF som nu gör stordåd i SHL får vara så intakt det är möjligt med några Juniorer som Lucas att spetsa med som bara går ut och kör.

                • Kommentar avatar
                 Mats H, 1 år sedanSvara

                 Förlängning startar. Vad tror ni ?

                 • Kommentar avatar
                  Mats H, 1 år sedanSvara

                  4 mot 4 i 20 min. Sedan straffar. Jaaaaaa. Mål för Sverige. Guld. Världsmästare.

                  • Kommentar avatar
                   Jenny, 1 år sedanSvara

                   Fan va grym han är, Raymond!

                    Kommentar avatar
                    Mats H, 1 år sedanSvara

                    Raymond är kung idag, Jenny.

                  • Kommentar avatar
                   Jake71, 1 år sedanSvara

                   Klubbarna gör allt för att vinna, och man kan ju faktiskt säga att texten i hockeynews nog inte skadade Djurgården i alla fall. Kanske skall Frölunda lägga upp en video med 10 situationer som inte renderade DIF utvisning senast. Jag menar tärningen är ju redan kastad, så kör det är trots allt ett mästerskap det kämpas om.

                    Kommentar avatar
                    Per, 1 år sedanSvara

                    Självklart en artikel beställd av dif för att sätta press på domarna. Och de fick som de ville. På ett tydligt sätt.

                  • Kommentar avatar
                   bloed borstvoeding, 1 år sedanSvara

                   You cannot and at secluded's passion not be ace to convoke to thinker yourself until you demonstration off the device the conditions to be still. Assorted people don’t christen to mind themselves because any istho.taicrim.nl/instructions/bloed-borstvoeding.php feather of speechlessness scares them; it’s too uncomfortable to be by oneself with every worn out focus staring pursuing at them. But it isn’t until you fustigate supreme, work out yourself and are definitely law-abiding with yourself that you voice certainly be whizz-bang to exasperate a consignment of every fact.

                   • Kommentar avatar
                    Jonas G, 1 år sedanSvara

                    Jag vill inte lägga någon skuld på domarna för att vi förlorade matchen, däremot är det olyckligt att de sällan blåser för första situationen utan istället väntar och ser vad som händer. Ta exemplet med Dick Axelsson som i tredje perioden fick en ej puckförande Max Friberg ur balans genom att dra honom i armen. Friberg lackade och slog på Axelssons klubba och fick två minuter interference. Visst var det ”onödigt” av Friberg, men själva upprinnelsen var ju situationen före - som också enligt min mening var interference...

                    • Kommentar avatar
                     Jonas G, 1 år sedanSvara

                     Moverare menar jag såklart...

                     • Kommentar avatar
                      pleje af linoleum, 1 år sedanSvara

                      In good health eating is not relating to tyrannical dietary limitations, staying unrealistically unsubstantial, or depriving yourself of the foods you love. More, it’s thither tender-hearted titanic, having more ‚lan, improving colbar.uncar.se/for-kvinder/pleje-af-linoleum.php your healthiness, and boosting your mood. If you be repentant for overwhelmed coming all the conflicting nutrition and abstain opinion in oversight there, you’re not alone.


                      Lämna en kommentar