Vackert när fans samlar in pengar – men jag är kluven


► Luleås fans samlade in pengar för Joel Lassinantti.
► Nu gör Örebros fans en liknande aktion för Nick Ebert.
► Vad tycker ni i frågan? Jag är kluven.

Rakapuckar.com bild


NI VET JU det där med Joel Lassinantti, fansen – med Minecraftmiljonären Jakob Porser i spetsen – samlade in pengar för att ge Luleå ekonomiska möjligheter att behålla Lassinantti i Norrbotten.

Nu sprack det när det till slut dök upp ett bra KHL-bud för superkeepern, men själva initiativet var intressant.

Fansen ställde upp för klubben.

Fansen ställde därmed upp för sig själva.


Inte första gången vi såg ett sådant initiativ, inte heller det sista. I dag såg jag att Örebros supporterklubb ”14–3 Örebro” lanserat kampanjen ”Bring Ebert back”, det handlar som ni förstår om att Nick Ebert – backen som Frölunda likt några andra SHL-klubbar hugger på – ska välja en återkomst till Närke trots att pengar tycks saknas i 019-klubben.

I alla fall för en back, jag tror forwardsbehovet är större, men det är inte poängen här.

Rakapuckar.com bild

Fansen träder in.

Fansen vill hjälpa sin favoritklubb ekonomiskt.

Det är väl egentligen fint, vackert, gulligt, värt att applådera.

Eller?

Jag är lika kluven som atomkärnorna i Little Boy.

Å ena sidan, ni har allt det där fina, vackra, gulliga, ni har allt det där med den svenska 51-procentsregeln, medlemmarna, supportrarna, är klubben – och vill de då gå in och ekonomiskt stötta för att skapa bättre förutsättningar är det ju ett steg som bara berättar om deras passion.

Rakapuckar.com bild

Å andra sidan, stora svenska idrottsklubbar i dag är företag som ofta omsätter +100 miljoner, stjärnspelarna ligger på löner från 200 000/månad och uppåt – är det då rimligt att sjuksköterskan Anna och elektrikern Bojan (som kanske redan betalar dyrt för biljetter och så kallad merchandise) ska swisha in cash för att möjliggöra för klubben X eller Y att hålla stjärnan Z kvar i Sverige?

Jag vet faktiskt inte vad jag tycker.

Egentligen tycker jag både och.

Får man det? Kanske inte, va? Då tycker man ju ingenting. Så säg så här – jag har ännu inte bollat klart tankarna i min begränsade hjärna.

Under tiden är jag nyfiken på vad ni tycker.

Lite kul i sammanhanget, i kommentarsfältet till gårdagens Morning Mailbag skrevs i dag det ni kan läsa här till höger.

Vem vet, snart kanske det är igång även i Frölundatappning …

Vad sa? Ja, jag lever på att läsare betalar för produkten jag tillhandahåller: journalistik på den här webbsajten. Ja, många betalar via Swish. Ja, jag tycker ändå att det är okej att föra den typen av diskussion (med mig själv) som jag gör i texten ovan, omständigheterna är inte likvärdiga. Kastar in dessa rader eftersom jag är rätt säker på att någon annars hinner före ...

Rakapuckar.com bild

***

Ni såg det säkert i går, men förre Frölundaabacken Henrik Tömmernes har förlängt sitt kontrakt med Genève-Servette till 2023.

Ni som hoppats på en återkomst till Göteborg får vänta, alltså.  

***
Förresten – Örebro hoppas på och räknar med stöd från partners, alltså inte bara supportrarna, för att vara med i matchen om Nick Ebert. Då får ju kampanjen en helt annan tyngd. Och det kanske kan läggas i "positivt"-skålen, att passionerade fans kan kickstarta något som företag hakar på?

Här kan ni läsa mer.

***

Tack för att ni förstår:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS 

Rakapuckar.com bild

***

Little Boy? Det var atombomben som fälldes över Hiroshima 6/8 1945. Fat Man hette den som fälldes över Nagasaki tre dagar senare. Mörka dagar i mänsklighetens historia.

***

Ett år till med Jonathan Dahlén i Timrå. Avslöjat av Aftonbladet för en tid sedan, officiellt i dag. Kul!

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
27 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Mattias, 1 månad sedanSvara

  Örebros sportchef säger i Nerikes Allehanda att de för dialog med Ebert och agenten men behöver nya pengar, kan de få loss det innan torsdag nästa vecka har de goda möjligheter att signa Ebert på två år. Men krävs alltså att företag och privatpersoner går in, och det snabbt, enligt sportchefen.
  Så, verkar inte bara vara fans som samlar in (är också mkt tveksam till det) Klubben vädjar snarare till sponsorer, som jag förstår det. Tyvärr negativt för Frölundas del.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Jag var inne på det i går, med externa pengar kan saker förändras. Men den här texten handlade inte så mycket om Ebert utan om principen med fanskampanjer. Ebert var mest ett exempel där.

 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 1 månad sedanSvara

  Men hur fungerar det då? Det räcker väl inte med en "engångsbetalning", eller?
  Jag betalar gärna för dina skrivna rader, men för en spelare, där betalar jag ju redan massor för säsongskort, resor, övernattningar? Möjligen om jag vann på Lotto... ;)

  • Kommentar avatar
   Arvids, 1 månad sedanSvara

   Rent spontant kan jag tycka att det finns bättre saker att lätta på plånboken för. I synnerhet som du själv skriver, klubbarna sitter på många miljoner. Kanske skulle lägga pengarna på forskningen för att gå fram ett virus så kanske vi får se vår älskade sport fortare.

   • Kommentar avatar
    Nolte, 1 månad sedanSvara

    Ser absolut inga problem i detta. Är fritt valt för varje individ om man anser att man har lite pengar att avvara, ingen som tvingar någon. Hade varit en annan femma om klubben sagt, vi behöver pengar till den här spelaren och kommer därför höja biljettpriserna med X kronor.

    • Kommentar avatar
     Anders, 1 månad sedanSvara

     Anser att Luleå har startat detta helvete. Swichrace mellan klubbarna är att vänta

     • Kommentar avatar
      Arvids, 1 månad sedanSvara

      Jag skrev virus, menar givetvis ett vaccin...

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

       Haha ... tänkte inte ens på det. Man läser det man vill läsa. :)

     • Kommentar avatar
      Stefan Hansson, 1 månad sedanSvara

      Jag är väldigt kluven. Lägger pengar på säsongskort, slutspel (om inte Corona ställer till det...), europaresor m m så därför är jag mer än tveksam.
      Kan dock tycka i mer speciella fall att man gör nån form av insamling. Lassinanti i Luleå kan vara ett sånt fall då han "är" Luleå mycket mer än Ebert "är" Örebro. Ska supportrar/företag gå in så fort det ska in en stjärnvärvning? Då blir det till varje säsong.
      Tror insamlingen startade mycket beroende på att det är några SHL-klubbar är inblandade. Hade den startat om ryktet inte startat? Kanske. Kanske inte.

      • Kommentar avatar
       Daniel, 1 månad sedanSvara

       Då det är helt valfritt att bidra så tänker jag att det inte är så mycket att fundera över. Ingen som inte vill kommer att tvingas swisha utan detta är helt frivilligt.
       Bra också att klubben är ärlig och säger att detta har vi inte råd med än att de ruinerar sin ekonomi bara för att stilla fansens krav. Att det sen av supportföreningen skapas en frivillig insamling för att hjälpa där skon klämmer ser jag som sagt inte som något konstigt/fel.

       • Kommentar avatar
        Maxad, 1 månad sedanSvara

        Jag hade för egen del inte haft nåt emot med en skramling till en (fans player).
        Men i Eberts fall blir det kanske för sent. Där måste nog vi agera snabbare.

        • Kommentar avatar
         Affe, 1 månad sedanSvara

         Där tror jag det är klart. Med det uttalandet som Örebro gjorde så tror jag det blir örebro. Jag tycker det är fel att gå ut och be om pengar för en spelare, dessutom tror jag inte man hade gjort det om man inte vad nära att signa med spelaren

          Kommentar avatar
          Richard, 1 månad sedanSvara

          Hoppas inte Frölunda är med i sådana här tokrace om en spelare. Klubben är viktigare. Satsa smart, tack! Säger ingenting om Eberts kapacitet men det känns som lyxfällan

          Kommentar avatar
          Petter, 1 månad sedanSvara

          Fast supporterföreningen startade insamlingen igår eftermiddag. Örebro Hockeys uttalande, att möjligheten finns, kom efteråt. Supportrarna pushade uppenbarligen föreningen hit enligt min åsikt. Alltså jag tror ÖHK gärna ville ha Ebert men såg ingen ekonomisk möjlighet direkt innan detta supporterinitiativ då man prioriterade annat.

        • Kommentar avatar
         Manne , 1 månad sedanSvara

         Jag tror inte att det fansen samlar in är avgörande oavsett hur mycket man får in. Vill spelaren spela på ett ställe, då går han nog dit även om det lockas med några extra korvören på annat håll. Det är så mycket mer än bara pengar i det hela. Du ska trivas med staden, folket i och omkring laget, din familj med barn osv ska också trivas. Det ska lösas med förskola, skola med mera. Sådant har också stor betydelse vid ett val, förutom att spelaren i fråga ska känna att det är rätt. Visst, kosingen har betydelse - men det är inte allt när spelaren i slutändan väljer klubb. Du måste trivas både på och utanför isen för att få ut din maximala kapacitet, gör du inte det då går det åt pipsvängen. Trivsel är en stor faktor.

         • Kommentar avatar
          VF, 1 månad sedanSvara

          Tycker det är helt idiotiskt. Lika idiotiskt som när en del har haft insamlingar för att stå för spelares bötesbelopp. Inte det minsta kluven. :)

           Kommentar avatar
           Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

           Så du tycker inte att folk ska få göra vad de vill med sina pengar?

           Kommentar avatar
           Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

           Eller ser du som ett sorts spelmissbruk ska en sjukdom där fansen inte kan stå emot frestelsen?

           Kommentar avatar
           Manne , 1 månad sedanSvara

           VF får ha sin åsikt. Räcker så.

           Kommentar avatar
           Sandra, 1 månad sedanSvara

           Är ju dock intressant om folk med en åsikt på ett forum formulerar en förklaring till varför den tycker så, annars kan man egentligen välja att inte säga något för det ger lika mycket.

           Kommentar avatar
           Manne , 1 månad sedanSvara

           Han tycker att det är idiotiskt och är inte det minsta kluven.

           Kommentar avatar
           VF, 1 månad sedanSvara

           Henrik har ju redan varit inne på det i texten. Tycker själv det är ganska uppenbart varför det är idiotiskt, men kan väl utveckla. Det är redan business på mångmiljon-planet, så det finns redan pengar. Om det verkligen inte finns pengar, ja då har man överskridit sin budget och kan givetvis inte inhandla fler spelare, oavsett vad en piss i mississippi swish-donation ger, för då har du inte råd i slutändan heller, när du står med löner och dyl. På tal om vad folk får göra med sina egna pengar, så är det väl upp till var och en. En del ger pengar till tiggare, en del swishar pengar till mångmiljonklubbar, en del köper knark, en del köper vapen, en del lägger pengar på trafficking. Självklart får folk lägga pengar på vad de vill, sedan kan man alltid diskutera vad som är rätt eller fel.

         • Kommentar avatar
          Arvids, 1 månad sedanSvara

          Får dom pengarna tillbaka om det inte blir någon säsong?

           Kommentar avatar
           Petter, 1 månad sedanSvara

           Nej dom skrev på insamlingen att om der inte skulle lösa sig med Ebert ska pengarna gå direkt till Örebro Hockeys verksamhet. Kan ha stått nått om övrigt värvingsarbete, minns inte riktigt. Men smart med tanke på den soppan Luleås fans hamnat i tänker jag.

         • Kommentar avatar
          EDWARD 51, 1 månad sedanSvara

          HL: Jakob Porser är väl minst tusen gånger om miljonär - alltså snarare miljardär? Ahh, "who cares about that". ;)

           Kommentar avatar
           Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

           Är han SÅ jäkla rik? Har svårt med så stora summor.

           Kommentar avatar
           EDWARD 51, 1 månad sedanSvara

           Inte en susning, men i media kallas han ofta för IT-miljardären. HL, Du är inte ensam om att känna så och kanske den enda lektyr JP läser idag, efter att ha sålt sitt Minecraft - är sina bankböcker. ;)

           Kommentar avatar
           Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

           Det såldes till Microsoft för strax under 18 Miljarder kröner. Poster var minorites ägare i moderbolaget och belönades med en förmögenhet på ca 4 miljarder för besväret. Är ju bland annat han som spontat den feta medialupen i Luleå med ljus och grejer för ca 30 miljoner samt säkerligen en del bakom kulisserna till truppen. En stabil sponsor och klok sponsor. Viktigt att ha lite sådana för klubbarna.

           Kommentar avatar
           EDWARD 51, 1 månad sedanSvara

           Okej Herr Lakers, tack för informationen! JP lär tydligen ha rejält med "pasta"(pengar) och kommer säkerligen inte heller hamna på obestånd för resten av sitt liv.

           Kommentar avatar
           Per, 1 månad sedanSvara

           Spännande att Lule bygger sitt lag beroende av en leksugen miljardär. En förening bör kunna stå på egna ben eftersom miljardären kan hitta en annan leksak. Som Percy i Malmö.

           Kommentar avatar
           Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

           Så är det inte riktigt. Luleå har många fler sponsorer.

         • Kommentar avatar
          Per, 1 månad sedanSvara

          Det är för sorgligt att lag i shl tigger pengar så här. Sänker hela produkten. Pinsamt.

          • Kommentar avatar
           JL, 1 månad sedanSvara

           Hur tänker man som spelare. Säkert väldigt smickrad. Skulle bli förvånad om en spelare gladeligen tog emot pengar från fans. Men om den gjorde, blir inte pressen olidligt stor då? Stå i en intervjuv och se fansen i ögonen efter ett sämre beslut på isen som kostat matchen. Nja... tror inte de vill ha tagit emot fans pengar i det läget.

           • Kommentar avatar
            Mattias, 1 månad sedanSvara

            HV på väg lösa Lias. Hade ju föredragit honom istället för ex Mursak. Men omöjligt för Sjöström att förutse, ville väl säkra upp. Lias var grym i vintras. kommer dominera om det blir spel i höst. Artikel på Hockeysverige om detta.

             Kommentar avatar
             Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

             Det är uppgifter från en av New York Rangers fanssajter. Sä ta det med lite is i magen. :) Han är Rangers spelare. MYCKET kvar innan NYR beslutar att låna ut honom en vinter till istället för att försöka trejda och få ngt för honom.

             Kommentar avatar
             Manne , 1 månad sedanSvara

             Jag tror inte att Lias kommer dominera, om det skulle bli spel i SHL.

             Kommentar avatar
             Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

             Lias var bra i HV, om han kommit tillbaka så hade han nog varit en bärande spelare.

             Kommentar avatar
             JT, 1 månad sedanSvara

             Hört även ryktet om en trade till Edmonton...

           • Kommentar avatar
            Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

            Agent vill trigga upp priset ytterligare.
            Så länge det är valfritt att chipa in och klart vart som händer med pengarna i förväg om det inte blir en deal då ser jag inga problem med det. Däremot trossar det ju ev upp lönerna då det kanske är svårare att dra sig ur om vet att många vanliga supportrar med vanliga löner går och förväntar sig en toppback nu.

            • Kommentar avatar
             Tobias, 1 månad sedanSvara

             Läste precis att supporterklubben fått in 80.000:-. Det är ju inte direkt så att ÖHK har en gigantisk supporter skara i landet så nu har väl deras supportrar gett det dom skall... ser ju inte riktigt hur 80.000 skall hjälpa att få Ebert dit ... Summan räcker väl till hans flygbiljett hit med familjen...

              Kommentar avatar
              Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

              De vill väl att någon storsponsor ska vakna. Tidigare hade de väl fahalnder men som jag fattade så skar väl det sig på något vis. Oklart varför.

            • Kommentar avatar
             Molly, 1 månad sedanSvara

             Snälla Rangers ge honom ett år till.
             Sen går han in å tar Joels plats hos oss i förstalinan.
             Vill inte se honom i hatlaget HIV.
             Please.

              Kommentar avatar
              Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

              Tror absolut det är HV som gäller för Lias, före Frölunda. Tyvärr, för din del...

              Kommentar avatar
              Manne , 1 månad sedanSvara

              Så är det. Han kommer aldrig spela i Frölunda något mer.

              Kommentar avatar
              Richard, 1 månad sedanSvara

              ok HL, men menar du kortsiktigt, gällande Lias eller senare i karriären?

              Kommentar avatar
              Richard, 1 månad sedanSvara

              Manne, tror du får fel här tyvärr. Lias kommer tillbaka till sitt kära Frölunda om det passar in för båda parter....

              Kommentar avatar
              Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

              Lias känns mycket mer HV än Frölunda för mig. Men vad som händer i framtiden, jag vet inte.

            • Kommentar avatar
             Pippo, 1 månad sedanSvara

             "Jag är lika kluven som atomkärnorna i Little Boy". Helt klart ett briljant påstående! Jag ser ingen skillnad mellan att ett företag vill sponsra en klubb eller att en supporter vill sponsra en klubb. Sponsorskapet är ju en överenskommelse om prestation (pengar) mot en motprestation (eventibjudingar, matchbiljetter, reklam etc.) Om ena parten avböjer en eventuell motprestation är det upp till dem. Vill för övrigt passa på att tacka för all journalistik som du pumpar ut! Inte hunnit läsa lika mycket pga. examensarbete och allt runtomkring men tycker att innehållet har höjts ett par steg sedan säsongen slutade. Inte för att det var dåligt innan, men tid verkade inte finnas för reportage utanför "ramen" av matchtexter, matchanalyser och dylikt.

              Kommentar avatar
              Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

              Stort tack för så fina ord, Pippo. Stort tack. :=)

            • Kommentar avatar
             Lhd, 1 månad sedanSvara

             Örebro's tidigare storsponsor Herr Fahlander har gått i personlig konkurs. Alla hans bolag har försatts i konkurs. Hans pengar finns i ett bolag på Cypern , oåtkomliga för svenska myndigheter, han har dessutom bytt efternamn till Lindkvist så därifrån kommer inte en krona till klubben.

              Kommentar avatar
              Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

              Tack för den infon. Visste att något gått galet mellan öre och fahalnder. Men att det gått så illa visste jag inte.

            • Kommentar avatar
             Piff, 1 månad sedanSvara

             Ebert kommer tyvärr spela för Örebro.

             • Kommentar avatar
              Benji , 1 månad sedanSvara

              För jäv... ta Lias om det är möjligt. Ut med Lasu på kanten, Lias är det vi saknar..

               Kommentar avatar
               Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

               Rangers skulle aldrig sätta Lias i en klubb som har Mursak och Sundström. Punkt. OM han ens får spela i SHL.

               Kommentar avatar
               Benji , 1 månad sedanSvara

               Tyvärr har du nog rätt HL, men sätter honom före båda dessa! Han var bäst i HV i slutet och han gör poäng!

               Kommentar avatar
               Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

               HVs centrar är inte mycket sömre.

               Kommentar avatar
               Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

               I HV skulle Lias bli given nummer 1. I Frölunda är Mursak/Sundström 1/2. Fakta. Men nu släpper vi detta tills någon mer trovärdig än en Rangers fansajt har uppgifter om Lias till HV. Blir bara spekulationer. :)

             • Kommentar avatar
              Rummel, 1 månad sedanSvara

              Som en vanlig sosse så känns det väldigt avlägset att jag ska bidra till ett spelarköp för en spelare helt utan hjärta för klubben. Denne spelare nöjer sej heller inte förrän han får en månadslön som är minst 8 ggr högre än min. Dessutom kanske han skriver på för HV nästa år!? No way, inte en spänn härifrån till spelarköp, men alla får göra som de vill !

              • Kommentar avatar
               Petter, 1 månad sedanSvara

               Syftet känns helt klart som att få sponsorer att se möjlighet att gå med i detta och bidra. Med den backlinje örebro får nu. En ny tung center och en toppforward som klubben pratar om att värva blir de dessutom antagligen rätt giftiga när andra håller i plånkan.

               • Kommentar avatar
                Martin, 1 månad sedanSvara

                Nej, nej, nej....supportrar skall inte bekosta enskilda spelare! En förening värvar det man har råd med. Däremot kan supportrar stötta ungdoms- och tjejverksamhet på ett bredare plan. Det är som du säger, dyra matchbiljetter och merchandise är ju också ett bidrag till klubben. Men fans skall inte stå för stjärnvärvningar...


                Lämna en kommentar