Arenakravet kan vara svårare än att spela sig upp i SHL


► 16.30 en fredag. Varför väljer man den tiden för att presentera ett serieförslag för svensk topphockey?
► Nå, utmärkt om Aftonbladet är rätt ute, ett lag direkt ur SHL, ett lag upp från allsvenskan. Men det intressanta är ju ekonomi- och arenakraven.
► Den diskussionen ser jag fram emot i eftermiddag.

Rakapuckar.com bild

LITE SKUM TID är det väl ändå, tycker ni inte? Att den så efterlängtade och hett emotsedda presskonferensen med ensamutredaren Ola Lundberg läggs 16.30 när folk antingen just checkat ut från jobb och går in i fredagsmysmode – eller har fullt fokus på Frölunda–Färjestad.

Nå, kanske bra på ett sätt.

Man ska nämligen inte läsa in allt för mycket i dagens besked från Lundberg (som under en lång tid lyssnat av med alla intressenter för att komma fram till sina tankar).

Det som presenteras på hotell Scandic Anglais är ett förslag, något att utgå från och jobba efter, inte mer.

Ut på remiss sedan, ligorna och distrikten får tänka, stöta och blöta.

Aftonbladets sportwebb just nu.


Aftonbladet har uppgifter som säger att ett lag föreslås åka direkt ur SHL, ett lag gå direkt upp från allsvenskan.

Bra. Jag hade själv med det i mitt förslag i den här texten.

De högljudda ”hockeymördarfansen” bygger mycket av sin kritik på att det är så svårt att ta steget upp från allsvenskan, nu faller i alla fall den sportsliga biten, laget som är bäst i andraligan (säkert efter något slags slutspel där) går upp.

Om ekonomin och arenan håller för förbundets krav. 

Det är ju den aspekten också,

Minst lika viktig. Minst. Om den klubb som vill upp från allsvenskan måste ha – eller snabbt få till – en arena med plats för 5000 åskådare varav 3500 sittande ställer det tuffa krav på att ha en välvilligt inställd kommun i ryggen. Arenakravet kan vara jobbigare än att spela sig upp i SHL.

Rakapuckar.com bild

Alltså – det blir mycket intressant vad som sägs om just detta i eftermiddag. Jag är, som jag tidigare varit inne på, med på den ekonomiska biten men gillar inte alls detta att arenorna måste ha plats för X antal sittande och stående åskådare.

Klarar man ekonomin, kan man erbjuda TV vettiga arbetsförhållanden – herregud, spela i en islada om det är vad som finns.

Dynamiken mellan ladan och Malmö Arena är bara häftig i min värld.

Sedan att det är svårt att få ekonomi i verksamheten för en förening som spelar just i en lada, det är en annan sak. Men då faller ju lite det här arenakravet, menar jag.  

SHL vill ha tröghet i systemet, att det ska vara svårt att åka ur. Men om det räcker med att vara bäst i allsvenskan för att gå upp igen är väl det inga problem? Svårt att se att de styrande i SHL  skulle skrika i falsett över detta.

Nå, det blir säkert ingen ändring vad gäller 14 lag, även om jag föredragit 2x12.

Ni är en del som tycker SHL skulle innehålla 16, 18 lag.

Då dödar man allsvenskan, känner jag.

Rakapuckar.com bild

I så fall är det bättre att slå ihop ligorna, ha en norrgrupp och södergrupp som vardera har tolv lag – och så gå direkt ner till fyra division I-serier under.

Så kan man också göra.

Men dagens förslag rör nog inte antal lag, så det kan vi släppa.

Jag har en annan grej jag ska ta upp vid tillfälle, skulle vilja att det tilläts fler överåriga i J20-serien, att man på det viset höjde dess status, att SHL-klubbarna fick plocka sina ersättare från sina J20-lag vid behov, inte låna från allsvenskan.

Kan tycka man skulle lägga ner den möjligheten helt.

Antingen är allsvenskan en farmarliga eller inte. Och jag ser hellre det andra alternativet. Inte, alltså.

Om vi inte hade en 24-lagsliga. Då kunde förstås division I-klubbar ha agerat farmarlag. Men … nä, det tänket finns inte i Sverige, vi låter det bero.

Rakapuckar.com bild

Stannar här. Vid 16.30 vet vi mer.

Vid 17-tiden läser ni den vanliga inför match-texten med guide till Frölunda–Färjestad.

Ses då.

***

rakapuckar.com är inte en låst sajt, det är fritt fram att provläsa, men den är beroende av att läsarna betalar för sig.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

***

Gillade ni läsningen? Dela gärna på sociala medier. Knappar för detta finns nedan. 

Glöm inte följa rakapuckar.com på Facebook. Och så förstås på Instagram där Mathias Pelkonen levererar fina bilder.

 

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
9 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Magnus , 11 månader sedanSvara

  Vilken kanal sänder matchen ikväll mot FBK?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   C More live.

 • Kommentar avatar
  Manne, 11 månader sedanSvara

  Ett lag direkt ur från SHL och ett lag direkt upp från Hockeyallsvenskan.
  Kan komma att innebära mycket jojo för laget från Hockeyallsvenskan, upp ena säsongen för att sedan åka ur i nästa. Det tar tid att bygga en stark kärna för att hålla i SHL, det går bara inte över en säsong. Större chans för "det nya" laget att hålla sig kvar vid ett kval. Inte för ner och upp direkt, det är fotbollens signum.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Respekt för den åsikten. Tror ändå att om de sista lagen i SHL får kvala och spela om att slippa åka ur är det knappast så att risken är enorm. Och viss risk måste nog elitidrott ändå innebära. Eller så stänger man helt, men det är nog inte den svenska vägen.

   Kommentar avatar
   Manne , 11 månader sedanSvara

   Absolut inte stänga, det vore förödande. Kval är bättre enligt mig än att sista laget i SHL åker ur och första i Hockeyallsvenskan går upp. Det mesta tyder väl på att Timrå blir sist i slutändan, hade de åkt ur direkt så är det inte bra. Vill undvika risken med att lagen åker jojo upp och ner.

 • Kommentar avatar
  Anders Olsson, 11 månader sedanSvara

  Att åtminstone ha en viss % sittplatser och även platser för personer i rullstol tycker jag är ett bra krav, det gör att fler kan gå på hockey och det blir mer inkluderande.
  Många gamla och/eller skadade orkar inte stå upp i 20x3 min men möjligen möjlighet att vila i pauserna, jag hade inte klarat det när jag hade gipsad ben i 2 månader.

   Kommentar avatar
   Anders Olsson, 11 månader sedanSvara

   Varje seriös klubb tycker jag f.ö. borde ha det redan. Ev kanske man skulle kunna införa ett lån om en klubb inte skulle uppfylla kraven t.ex de går från ettan till SHL på kort tid och inte hunnit fixa ekonomin till det. Men en seriös klubb som spelar i HA ska tänka "vi satsar på SHL, låt oss rusta upp arenan".

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Helt med på att arenor ska klara baskrav, TV, X antal handikappplatser, brandutgångar etc. Ta mig "islada" som en lätt överdrift. :) Vad jag menar är att om Karlskrona, Mora eller Kalle Kula IF går går runt ekonomskt i en arena för 3500 med 1500 sittande, om den håller standardkrav vad gäller bekvämlighet, då tycker jag 5000 (3500) är orimligt och överdrivet. Ställer krav på kommun att gå in, så åker laget kanske ut, och så står man där med räkningarna.

 • Kommentar avatar
  #18, 11 månader sedanSvara

  Min åsikt i frågan är att man skall vara försiktig med att gapa hockeymördare på grundval av att man från de styrandes sida vill ha ett antal arenakrav uppfyllda. SHL är en produkt som man är noga med att paketera väl till gagn för oss som har ett intresse av att följa SHL. TV-sändningar, hemsida, pressutrymmen och journalisters tillgång till spelarna - allt är gjort för att vi fans skall kunna följa SHL precis så nära som vi önskar - för med närheten spirar intresset. Personligen kunde jag knappt vänta på att KHK skulle åka ur. Matcherna därifrån var, precis som matcherna mot Mora är trista tillställningar med dåligt ljus och trista läktarkulisser. Se de lag som lyckats ta sig upp och etablera sig i SHL de senaste åren - Växjö, Örebro och Malmö. De har alla en tillräckligt stor skara fans för att man skall kunna ha en riktig arena, vilket gör arenafrågan till en fullständig ickefråga. Jag anser att SHL skall spelas där det finns ett underlag stort nog för att kunna bära ett SHL-lag. Och nej, jag tycker inte att det finns något självändamål med att ett lag från någon liten byhåla med en stark finansiär skall kunna ta sig hela vägen till SHL spelandes i en liten kommunal ishall. SHL är underhållning. Publiken är en vital och viktig del av hela upplevelsen. SHL-matcher utan den publika inramningen är en sämre produkt än SHL matcher som spelas inför stora och fulla läktare. Ergo blir arenakravet bara ett annat sätt att försäkra sig om att matcherna behåller sitt underhållningsvärde.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Jag har full respekt för det resonemanget. Det är ett mer kommersiellt sätt att se på saken, ett mer realistiskt, och jag kan förstå hur du tänker, det finns absolut goda tankar, samtidigt som det lite grand dödar drömmen hos mindre klubbar. Men du resonerar klokt, underbygger väl. I like.

 • Kommentar avatar
  Mike, 11 månader sedanSvara

  Gradvisa kravökningar på arenakvaliteten tror jag är det bästa, jag tvivlar på att en någon tjänar på att ett lag bygger om/ut/nytt för att säsongen efter åka ner igen.
  Och kapacitetskrav är bara idioti, hellre fullsatt arena med 3000 pers än halvfullt med 6000 pers.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Ligger mycket i det du skriver.

 • Kommentar avatar
  DD, 11 månader sedanSvara

  Finns saker att bättra så klart, framför allt gällande arenaupplevelsen. Men att SHL är några slags hockeymördare kan jag inte skriva under på.
  Tycker absolut inte det ska vara fler lag i SHL. Det bär inte. Hur kul skulle det vara gå på FHC - Oskarshamn en grådassig tisdag under hösten? Med noll rivalitet mellan lagen. Nej, tack. Det BÖR finnas en tröghet i systemet. Att spela i SHL är ingen social verksamhet. Det finns en kommersiell aspekt i det hela. Gilla det eller inte. Men lever man i Leifbys drömvärld uppe bland molnen kanske man har missat att sport är en produkt som allt annat och vi lever i en kapitalistisk värld. Sen får man gärna ha sina drömmar men det gör ju inget om det finns ett spår av realism i dom.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Leifby har jag svårt att ta fullt ut på allvar. Säkert en snäll kille, men ... Nå, självfallet har SHL till stor del en kommersiell aspekt, och jag tror som du: bör finnas en kombo mellan drömmar och realism. Jag tror den kan finnas om ett lag åker ur, men jag går på intet sätt i taket om så inte sker.

   Kommentar avatar
   Knutte, 11 månader sedanSvara

   Han är säkert en snäll person som vill väl. Men man får känslan att han inte kommer att vara nöjd förrän det finns en moppeparkering utanför varje arena.

   Kommentar avatar
   DD, 11 månader sedanSvara

   Hahahaha. Du har så rätt, Knutte. Flakmoppe till arenan och sen en varmkorv när man kommer in. Det är det viktigaste. Nå, det finns så klart en charm med lite skraltiga arenor men går inte alltid så bra ihop med ett inkluderande samhälle, vilket nämndes ovan. Jag vet inte om Leifby gör sig till eller om han är så där. Han har ju hittat en nisch på marknaden som föder hans framgång så lite innanför pannbenet har han ju säkert. Han är rätt underhållande att läsa men det är ju lite klasskillnad när man läser något från Erik Niva eller Simon Bank.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   :)

   Kommentar avatar
   Knutte, 11 månader sedanSvara

   Självklart så här vi ingen hockey kvar om vi inte har skräniga ishallar fyllda med eldsjälar som lirar och tittar på hockey för att det är en underbar sport. Det är.där basen finns:)

   Kommentar avatar
   Knutte, 11 månader sedanSvara

   Självklart så här vi ingen hockey kvar om vi inte har skräniga ishallar fyllda med eldsjälar som lirar och tittar på hockey för att det är en underbar sport. Det är.där basen finns:)

 • Kommentar avatar
  Nisse, 11 månader sedanSvara

  Frölunda vs Asplöven HC (haparanda) -Nej tack.
  1371 km Göteborg - Haparanda, 16h10min att köra. Om Asplöven någonsin skulle vinna allsvenskan skulle det vara bedrövligt att SHL lagen skall åka upp till ingenstans och spela i nån clown arena. Man skall spela om sin plats i SHL, ALLTID!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Ingen har väl sagt att man inte ska spela om platsen i SHL? Eller menade du det jag skrev att om man slog ihop SHL och allsvenskan? Det ser jag inte hända, och i så fall blir det ju en norr- och en södergrupp.

 • Kommentar avatar
  Knutte, 11 månader sedanSvara

  Vet inte om jag är lika förtjust i tanken på direkt upp och nerflyttning utan någon form av kval. Är rädd att det kan hämma utvecklingen av hockey. Ingen vågar chansa med nya idéer och det kan innebära att sponsorer inte vill lätta på plånboken lika lätt. Hade gärna sett en förändring där ettan i HA går direkt till ett kval spel mot förloraren i SHL, med tillräckligt med vila för spelarna att ladda batterier och finslipa spelet. Och att HA laget får hemmafördelen. Men man måste ändå visa att man är bättre än SHL:s sämsta lag för att få komma upp. Samma för tvåan i SHL fast att där får SHL laget hemmafördelen. Och skippa det tillkrånglade "slutspelet" i HA.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Det tillkrånglade slutspelet är HA:s egen idé, handlar om att få till många matcher för att tjäna mer pengar.

   Kommentar avatar
   Manne , 11 månader sedanSvara

   I slutändan dumt anser jag då de har mindre krut kvar när de väl ska ställas mot ett lag från SHL. Då måste de ha all kraft och ork som de bara kan, inte köra slut på sig innan med en massa extra matcher bara för att dra in mer stålar. Där skjuter sig Hockeyallsvenskan lite sig själva i foten faktiskt.

 • Kommentar avatar
  Knutte, 11 månader sedanSvara

  Sen håller jag med om att man behöver se över arenakraven. Lätt till att det leder till att redan ansträngda kommuner blir "tvingade" till att låna ut/investera pengar som inte finns. Är själv uppvuxen i en kommun där fotbollslaget gick upp i seriesystemet vilket resulterade i att mycket annan föreningsverksamhet fick stå utan pengar.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Precis. Arenakrav med sans och måtta, känner jag.

   Kommentar avatar
   Rallyclay , 11 månader sedanSvara

   Exakt min åsikt. / Claes


Lämna en kommentar