Bäst och sämst för Dahlin – på lördag avgörs det


► Natten till söndag, svensk tid, får vi svaret på frågan:
► Vilken NHL-klubb får chansen att välja Rasmus Dahlin i sommarens draft?
► Jag tog hjälp av Pro Hockeys chefredaktör Peter Sibner för att reda ut vad som är bäst för Rasmus – och vad som är sämst.

Rakapuckar.com bild

På lördag ska det avgöras – vilken NHL-klubb får chansen att välja Rasmus Dahlin? Foto: TOMMY HOLL


LÖRDAG KVÄLL I Toronto, alltså natten mellan lördag och söndag här hemma i Sverige, hålls det så kallade draftlotteriet.

Enkelt förklarat för er som inte hänger med fullt ut i NHL till vardags:

Ju sämre placering i NHL:s grundserie desto större procentuell chans att få välja först vid draften i Dallas i sommar (22–23/6).

Alla lag som missade slutspel har förvisso chans att få det där eftertraktade förstavalet, men det är bottenlagen som har störst möjlighet.

Så här ser det ut inför lördagens raffinerade lotteri, siffrorna avser ”vinstchans” i procent:

Buffalo Sabres: 18,5
Ottawa Senators: 13,5
Arizona Coyotes: 11,5
Montreal Canadiens: 9,5
Detroit Red Wings: 8,5
Vancouver Canucks: 7,5
Chicago Blackhawks: 6,5
New York Rangers: 6,0
Edmonton Oilers: 5,0
New York Islanders: 3,5
Carolina Hurricanes: 3,0
New York Islanders (från Calgary): 2,5
Dallas Stars: 2,0
St. Louis Blues: 1,5
Florida Panthers: 1,0

Rakapuckar.com bild

Eftersom den allmänna uppfattningen är – och länge har varit – att Rasmus Dahlin är givet förstaval så är det det förstås kittlande att ställa sig frågan:

Vilket alternativ vore bäst för den unge skaraborgaren och förre Frölundaspelaren?

Jag tog hjälp av Peter Sibner, chefredaktör för NHL-tidningen Pro Hockey, och jag kan väl direkt säga att vi var rätt eniga:

Sannolikt bäst: Arizona.

Sannolikt sämst: Montreal.

Peter Sibner, chefredaktör för NHL-magasinet Pro Hockey. Foto: PRIVAT


Som Sibner uttryckte det angående hockeylivet i Canadiens hemstad:

– Mediafokuset är öronbedövande.

Trycket skulle bli enormt på 18-årige Dahlin i Montreal, men det finns annat som skrämmer. Läs mer om det här, men också om vad som kan vara bra och dåligt med de andra klubbarna.

Vi nöjde oss med de sex NHL-organisationer som har störst procentuell chans. Här är de – med Sibners kommentar till varje:

Buffalo Sabres – 18,5
– Många verkar ju tycka ”vad hemskt det vore”, dels att Buffalo varit dåligt i flera säsonger, dels att stämningen i truppen inte varit bra, något både Johan Larsson och Ryan O’Reilly pratat om. Något står inte rätt till. Men det finns också fördelar, i Sabres skulle Rasmus gå rakt in i första backpar, få massvis med istid, men också få Phil Housley som coach. Han gjorde underverk med backarna som assisterande coach i Nashville, Roman Josi, Mattias Ekholm, Ryan Ellis, bara att titta på vad han gjort där. Så det finns uppsidor, och Rasmus skulle få spela med en av ligans bästa centrar i Jack Eichel.

Rakapuckar.com bild

Ottawa Senators – 13,5
– Här finns ju en fantastisk möjlighet att få spela med Erik Karlsson – om Erik nu blir kvar, det skulle jag inte ta gift på. Men tanken på Rasmus som påläggskalv är är otroligt lockande, och skulle Ottawa vinna draftlotteriet, försöken att behålla Erik … det kan påverka varandra. Det går knappast att få en bättre läromästare än Erik, ett häftigt scenario.  
* Låt mig förtydliga för den som eventuellt undrar: Erik Karlsson var på väg att trejdas redan i vintras, mycket talar för att Senators kommer försöka byta bort honom i sommar för att få ett antal bra spelare i retur och bygga om laget. Men … det kan också bli att klubben gör en satsning för att behålla sin supersvensk.   

Arizona Coyotes – 11,5
– Det är ju en organisation som misslyckats med det mesta i flera år. Men Oliver Ekman Larsson har kontrakt ett år till, jag tror inte de trejdar honom i sommar, speciellt inte om de får Dahlin. Här finns också Niklas Hjalmarsson, så det vore en väldigt trevlig situation för Rasmus. Arizona är långt utanför spotlighten, han skulle inte behöva snacka med reportrar i flera timmar, det är ett behagligt ställe att bo på, och en spännande hockeymiljö med unga spelare på väg upp, som Clayton Keller. Det här kan vara det bästa alternativet för Rasmus. Och hur hopplös organisationen är må vara, han skulle ge Arizona lite ”brand value.”

Montreal Canadiens – 9,5
– Det tror jag kanske är det sämsta stället om jag ska vara riktigt ärlig. Canadiens är där de är av en anledning, ingen inspirerande säsong bakom sig, och de har bytt bort all färg, en ganska grå och inte så jättespännande miljö att spela i. Det är ligans mest klassiska klubb, fokuset på Rasmus skulle vara otroligt starkt, men deras ”track record” när det gäller att utveckla unga spelare är inte superbra. Titta på Jonathan Drouin som inte tagit några tydliga kliv sedan han kom från Tampa, och en sådan som Alex Galchenyuk, som gick som trea i draften, har aldrig lyft. 

Detroit Red Wings – 8,5
– Det är ett lag som inte varit särskilt framgångsrikt i sin ”rebuild-situation”, skjutit upp den ett par år för länge, skulle jag säga. Nu finns det inte många klart lysande stjärnor. Men Rasmus skulle komma till ett klassiskt lag, en välskött organisation. Niklas Kronwall har ett år kvar, han skulle vara en fantastisk mentor, de liknar varandra; Dahlin är ju en fysisk spelare trots sin storlek, och Kronwall var en vass offensiv back. Den ”matchen” (Kronwall/Dahlin), den gillar jag, absolut. Och jag gillar tanken på Dahlin som lite av ansiktet för Detroits rebuild, att han skolas in i NHL med ”Zäta” (Henrik Zetterberg) och de killarna, han skulle bli väl omhändertagen. 

Rakapuckar.com bild

Vancouver Canucks – 7,5
– Det vattnas lite i munnen här: Elias Pettersson, Rasmus, kanske också Jonathan Dahlén. Det kommer finnas istid ”up for grabs”, för Pettersson och Dahlén – men även på backsidan. Alexander Edler är fortfarande självskriven ettaback, så det här är ingen dålig miljö för Rasmus. Plus att Vancouver har bra erfarenhet av svenskar, ända sedan Markus Näslund och sedinarna. Jag gillar tanken. Bra för Rasmus med mycket istid, men också hårt bevakad.   

***

Draftlotteriet avgörs i tre delar, först avgörs vilken klubb som får välja först, sedan räknas oddsen om, därefter lottas vem som väljer som nummer två, samma procedur, och så lottning om plats tre. När detta är klart bestäms draftordning enligt placering i grundserien, sämsta kvarvarande lag väljer som nummer fyra, och så vidare.

***

Det finns förstås ytterligare en möjlighet, att låt oss säga Ottawa Senators vinner draftlotteriet men använder sitt förstaval för att byta till sig något bättre, låter en annan klubb ta Rasmus Dahlin men till ett högt pris: ett antal spelare och draftval.  Det kan bli så, men jag skulle inte tro det.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
10 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Rallyclay, 2 år sedanSvara

  Vancouver lät spännande.
  Kan det bli ett antiklimax? Dvs att Dahlin INTE går som etta ....
  Att någon klubb vill ha en annan spelartyp och då väljer denna spelare.
  Hoppas att Dahlin går som etta, hade varit roligt för han och svensk hockey/ Claes

   Kommentar avatar
   Daniel k, 2 år sedanSvara

   Undrar om dom ändå inte tar honom för att kunna göra en trade mot det dom behöver? Han vore nog värd endel i en sådan affär.

 • Kommentar avatar
  JT, 2 år sedanSvara

  Själv håller jag tummarna för att Dahlin hamnar i Edmonton

  • Kommentar avatar
   Matte, 2 år sedanSvara

   Detroit med Ehn vore säkert bra för Dahlin personligen.

   • Kommentar avatar
    Anders, 2 år sedanSvara

    Är där nån livesändning med video över draftingen som man kan följa?

     Kommentar avatar
     Adam, 2 år sedanSvara

     Brukar inte viasat sända draften?

     Kommentar avatar
     Kalle Kula, 2 år sedanSvara

     Det stämmer, Viasat sänder. Däremot så är det en ganska seg tillställning med mycket dötid mellan valen.

     Kommentar avatar
     JT, 2 år sedanSvara

     ... då tar man en pilsner !!

   • Kommentar avatar
    Kalle Kula, 2 år sedanSvara

    Förhoppningsvis så vinner något utav de bättre lagen förstavalet så att han slipper ägna en massa år åt att bara spela grundserie likt OEL. Sämsta tror jag att Ottawa eller Detroit skulle vara. Ottawa för att det verkar vara lite småstökigt i och kring klubben och Detroit för att de sitter med ett gammalt lag och ännu inte har påbörjat ombyggnationen.

    • Kommentar avatar
     Karl, 2 år sedanSvara

     Vad ska de med Rasmus till ? En medelmåtta på sin höjd som levde på att "han är ju bara 16,17år".

     • Kommentar avatar
      Wilhelm, 2 år sedanSvara

      Kan man se lotteriet någon stans?

      • Kommentar avatar
       Martin K, 2 år sedanSvara

       Dahlin i Detroit hoppas jag inte på. Även om jag är 'detroitare" sen 89 ungefär..
       Tycker inte laget har tagit hand om sina unga under åren, vill inte riskera att Dahlin hamnar i den sitsen. Nu kan det ha ändrats men Ottawa ned Erik hade ju varit. fantastiskt.

       • Kommentar avatar
        Robban, 2 år sedanSvara

        Bäst för Rasmus är S:T Louis. De har nåt på g, bäst för mig är om han hamnar i Chicago, mitt lag.

        • Kommentar avatar
         Jocke , 2 år sedanSvara

         Han går till Islanders


         Lämna en kommentar