Bra för svensk hockey – men Frölunda tappar en fördel


► SHL känns bättre och hetare än på ett tag. Tycker jag.
► Medhåll från Roger Rönnberg, men inte bara för att det drällt in profiler i vår och sommar.
► Frölundatränaren understryker vikten av att allt fler föreningar nu jobbar långsiktigt, utbildar spelare och utvecklas:
► – Bra för svensk hockey, men det blir svårare för oss att skapa ett försprång mot de organisationerna, förut har vi sett det som en konkurrensfördel.

Rakapuckar.com bild

Roger Rönnberg ser allt fler SHL-klubbar jobba långsiktigt. "Bra för svensk hockey."


JAG ÄR MED all sannolikhet inte ensam om att se fram emot SHL-starten (14/9) med spänning. Det är inget nytt, det gör jag och många med mig varje år, men det faktum att det kryllar av hemvändare, plus att det står ett antal talanger och bankar på dörren, gör att den svenska ligan verkligen känns stekhet.

– Den är bättre och det är svårare att vinna i år, sa Roger Rönnberg till mig härom dagen, och här pratar vi vidare om det.

Intressant när Frölundatränaren lyfter en annan aspekt:

– Fler och fler organisationer jobbar långsiktigt med att bygga upp hela föreningen bakom laget, precis som vi gjort här. Det gör att de föreningarna utvecklas i rask takt och att det blir svårare att slå de lagen.

– Nu finns det kontinuitet på ledarsidan i väldigt många lag i SHL. Det ger spelare som är vältränade, välutbildade, och vi ser hur många lag får fram unga, egna spelare. Det är bra för svensk hockey.

Frölunda har varit en av de ledande klubbarna i Sverige under en tid, hakade på Skellefteå som agerade något av lok.

– Vi har sett det som en konkurrensfördel för oss. Det (utvecklingen) gör det svårare för oss att skapa ett försprång mot de organisationerna, säger Rönnberg.

Rakapuckar.com bild

Långsiktighet och väl fungerande organisationer där spelare utbildas på bästa sätt är, känner jag, en nyckel för svensk hockey.

Vi kommer alltid tappa de bästa spelarna till NHL, en del även till KHL och NLA (Schweiz). Men de klubbar som utbildar unga och gör dem till SHL-spelare, sedan pyntar och dekorerar med spets utifrån, har dels koll på ekonomin, dels möjlighet att bjuda sina fans på bra hockey.

Att våga hålla fast vid tränarna/tränarteamet i motgång, att se resan på lång sikt snarare än som ett sprinterlopp, är förstås lättare sagt än gjort (och ibland krävs absolut åtgärder) – men allt fler SHL-klubbar jobbar långsiktigt i dag.

Skellefteå och Frölunda är långt ifrån ensamma längre.

– Växjö (med sportchefen Henrik Evertsson och tränaren Sam Hallam) har jobbat med detta under en lång tid, poängterar Rönnberg och ger exempel på det han ser som en positiv SHL-utveckling:

– Ta Djurgården, de var i SM-final förra säsongen, bygger med egna lokala spelare från Stockholmsområdet, utbildar och utvecklar dem. Jag vet hur Robban (Robert Ohlsson) är, minst lika manisk som jag, vill driva sporten vidare, har en jäkla support från föreningen.

– Samma sak sker i Malmö, Färjestad, Luleå och så vidare. Skellefteå har (Stefan) Klockare kvar, han har varit med hela vägen, och i Brynäs har man sajnat upp sin gubbe (Magnus Sundquist) för lång tid. Det är bra för svensk hockey.

Rakapuckar.com bild

Bra är förstås också att SHL i vinter har gott om hemvändare, spelare som är kända sedan tidigare, som både bör sälja biljetter och bidra till ett kvalitativt lyft.

– Väldigt profilstarkt, väldigt många bra spelare som dykt in i ligan. Den ser väldigt stark ut, svårare att vinna nu, slår Rönnberg fast.

** Nämn några av hemvändarna som du tänker på?
– Jag tror att (Dennis) Everberg i Rögle är en sådan, (Victor) Ejdsell uppe i Karlstad, och (Patrik) ”Bulan” Berglund (Djurgården) är en sådan spelare. Växjö har också lyft in bra spelare. 

***

Påminner om detta igen, väldigt glad om ni hakar på:

På Twitter är det bra om ni följer @rakapuckarpunk1 – men ett bra tag till kommer jag säkert även använda @henrikleman

***

Kolla här, spelarna som kommit hem eller i alla fall tillbaka till SHL:

Brynäs: Anton RödinGreg ScottLinus Ölund.

Djurgården: Patrik Berglund, Marcus Högström.

Frölunda: Nicklas Lasu, Johan Sundström.

Färjestad: Victor Ejdsell.

Rakapuckar.com bild

HV71: Eric MartinssonEmil JohanssonAxel HolmströmJuuso Ikonen (man får ju nästan räkna in Filip Sandberg här också eftersom det knappt blev något spel förra säsongen).

Leksand: Johan Fransson, Patrik Zackrisson.

Linköping: Jonas Holös, Patrik Lundh.

Rögle: Dennis Everberg.

Växjö: Tim ErixonEmil Pettersson, Richard Gynge.

***

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 
För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
7 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Herr Lakers, 11 månader sedanSvara

  Skulle vilja lägga till JFK här som även om han är ung ändå gjort bra med poäng och NHL matcher förra året.
  Håller med. Långsiktighet verkar framgångsrikt. Även Rögle tycker jag verkar ha något bra pågång med bröderna. Brynäs bet i tusen. Där tror jag det kan gå lite hur som.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Förstår din synpunkt. Hade JFK i tankarna, men han föll bort i och med att han inte lirat i SHL, inte "vänder hem" på det sättet, inte är ett namn sedan tidigare på samma sätt som övriga. Oaktat detta kan han visa sig vara ett kanonnyförvärv ändå.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 11 månader sedanSvara

   Ursäkta, men vem är JFK?

   Kommentar avatar
   Christoffer, 11 månader sedanSvara

   Som Peter sa nedan; Jakob Forsbacka Karlsson. Spelade lite i Boston förra säsongen. Såg någon match med honom och tyckte han klarade sig bra i NHL. Blev förvånad att han kommer till SHL när jag hörde det.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Rätt. Jakob Forsbacka Karlsson. Och på intet sätt vill jag förringa honom eller värvningen. Bara att jag inte tyckte han var stor nog sedan tidigare för att riktigt platsa på listan. Men förståelse för ditt resonemang, Herr Lakers. :)

 • Kommentar avatar
  Herr Lakers, 11 månader sedanSvara

  Det har ju tex inte Berglund heller ;) Ok, men förstår vad du menar.

   Kommentar avatar
   Christoffer, 11 månader sedanSvara

   Berglund skall bli intressant att se... Å ena sidan så är han säkert såpass bra att han kan få jobb i NHL. Men samtidigt så är han väldigt stor, och spelade väldigt segt förra säsongen. Undra hur han kommer att klara sig i SHL där man åker mycket skridskor.

   Kommentar avatar
   Herr Lakers, 11 månader sedanSvara

   Ja, men är man riktigt stark kan man hålla undan ändå. Han kommer vara ruskig att ta pucken ifrån vid sargen. Vilka backar i Frölunda orkar hålla undan honom när han trycker sig in på kassen eller runt buren?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Rent allmänt blir det intressant att se hur bra Berglund är efter en säsong med väldigt lite hockey, hur snabbt han når sin nivå så att säga. Spännande att följa.

   Kommentar avatar
   Herr Lakers, 11 månader sedanSvara

   Han kommer växla upp ju närmare slutspelet vi kommer. Kommer säkert se hyfsat sömnig ut mot LHC i veckan. Tror backarna kommer bli stressade och slänga pucken i ”sargen” lite oftare ön vanligt när en 100kg klump kommer farande när de de ska ner i sargen och hämta pucken. Även om man inte får kötta på så mycket mot sargen kommer det åndå gör ont om man blir fasttryckt. Kan vara minst lika viktigt som poäng. Få fast pucken i anfallszon enklare.

 • Kommentar avatar
  Boisvert, 11 månader sedanSvara

  Har inte fått med mig alla artiklar på sistone.. Vet du hur Sundströms kontrakt ser ut Henrik? Har han ngn KHL klausul inskrivet i sitt 4 års kontrakt eller liknande? Vet du hur det är med Lasu?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Det har de säkert båda två. Dock sägs sådant inte officiellt.

 • Kommentar avatar
  Peter B, 11 månader sedanSvara

  Daniel B: Amerikansk president på 60-talet...
  Sorry, kunde inte låta bli. De pratar om Växjös värvning, Jakob Forsbacka Karlsson tror jag han heter.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 11 månader sedanSvara

   Haha, jaså han. Då är jag med...:) Vill minnas att jag såg en match när Boston lirade och då var han med och gjorde det helt ok.

 • Kommentar avatar
  Conta, 11 månader sedanSvara

  Har lite tvivel angående Patrik Berglund faktiskt. Återstår att se hur han kommer se ut under säsongen. Kort sejour i Buffalo, han trivder inte, tappade sugen. Frågan är om det är hela sanningen.?
  Skada som spökar?

  • Kommentar avatar
   Andreas, 11 månader sedanSvara

   Är du verkligen säker på att SAIK var först med den tanken eller handlar det bara att deras framgång kom före Frölundas?

   • Kommentar avatar
    S F, 11 månader sedanSvara

    Älskar hur hv71 inte tas upp i detta sammanhang alls. Hv71 och Växjö står för många SM guld under 2000 talet, och hvs organisation med unga spelare har varit deras motto sen typ 80 talet.


    Lämna en kommentar